Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2019
Asocijacija Medija
No. 335
U OVOM BROJU
Usvojene izmene Krivičnog zakonika: uvedena doživotna kazna zatvora
Održana radionica “Kako izveštavati o izborima” u organizaciji Dojče vele Akademije i Asocijacije medija
Veran Matić je novi predsednik ANEM-a
Novi generalni direktor Prve televizije je Srđan Milovanović
Najviše novca na medijskim konkursima dobijaju mediji koji krše Kodeks
Za jednog člana UO RTS-a 12 kandidata
PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 65) 33 34 869
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

USVOJENE IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA: UVEDENA DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA

Poslanici skupštine Srbije usvojili su izmene Krivičnog zakonika kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela. Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije “Tijana Jurić” koji je podržalo oko 160.000 građana. Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična dela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


ODRŽANA RADIONICA “KAKO IZVEŠTAVATI O IZBORIMA” U ORGANIZACIJI DOJČE VELE AKADEMIJE I ASOCIJACIJE MEDIJA

Radionica u organizaciji Asocijacije medija i Dojče vele Akademije, na kojima su mladim novinarima iz različitih redakcija, predstavljena potrebna znanja i veštine za kvalitetno i potpuno izveštavanje o izborima, završena je nakon petodnevne obuke. Učesnicima su tokom trajanja radionice pružena praktična znanja o svim fazama izbornog procesa, od raspisivanja izbora, preko kampanje, do izbornog dana. Novinari Jovana Gligorijević i Zoran Sekulić su govorili o pravilnoj zastupljenosti kandidata tokom kampanje, ali i o ponašanju novinara tokom izbornog dana, u izbornim štabovima. Klaus Dahman iz Dojče vele Akademije, predstavio je kako to novinari u Nemačkoj izveštavaju tokom trajanja izbora. Marko Uljarević iz IPSOS-a je novinarima ukazao kako se pravilno čitaju izborna istraživanja, dok je karikaturista Marko Somborac bio zadužen da predstavi smešnu stranu izbora.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


DESETA DIRECT MEDIA AKADEMIJA NAJAVLJUJE GOSTOVANJA SPECIJALNIH GOSTIJU: MINDSCAPES U BEOGRADU!

Ako još uvek niste čuli za Mindscapes ili bili polaznik jedne od njihovih radionica sada je pravi trenutak! Širom sveta poznati marketinški eksperti iz Izraela, u okviru modula Direct Media Akademije, koja se održava od 28. do 30. maja u Madlenijanumu, održaće specijalnu radionicu posle koje više ništa nije kao pre - tako barem kažu polaznici njihovih treninga. Beograd će imati priliku da upozna Ravida Kuperberga, jednog od kreativnih umova iz ove organizacije. Ravid je za polaznike modula Direct Media Akademije pripremio radionicu pod nazivom Cracking the Codes of Creativity and Innovation ili Kako se dešifruju kreativno i inovativno. Četvoročasovna radionica ponudiće konkretne i moćne alate kojima se otkrivaju obrasci inovativnog i kreativnog razmišljanja.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


VERAN MATIĆ JE NOVI PREDSEDNIK ANEM-A

- Ambicija je da ANEM bude podrška članicama, ali i agregator novih projekata, novih ideja i novih formi izveštavanja i istraživanja u polju medija u najširem smislu - rekao je Matić. Novi predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija je Veran Matić (57), odlučeno je na sednici Skupštine ove asocijacije. Na funkciji predsednika ANEM-a on je zamenio Milorada Tadića koji je na toj poziciji bio poslednjih pet i po godina. Matić je jedan od osnivača ANEM-a i prvi predsednik asocijacije u periodu od 1993. do 2003. godine, a sada će je ponovo predvoditi u narednom četvorogodišnjem periodu. Novi predsednik ANEM-a je istakao da će nastojati da, osim podsticaja razvoja tadicionalnih medija, mreža u budućnosti bude agregator i novih, digitalnih medija, odnosno sadržaja koji nastaju na novim kanalima i platformama.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


KAKO VERUJETE PANELISTIMA DIGITAL DAY-A?

Konferencija se ove godine održava pod sloganom “How do you trust?” terajući nas sve da preispitamo kako (i kome) poklanjamo svoje poverenje Konferencija Digital Day 2019. se održala 16. i 17. maja u Jugoslovenskom dramskom. Na ovogodišnjoj konferenciji između ostalih, govorili su Mark de Bruijn VP Marketing for Customer Experience @SAP, Brian Morrissey Editor In-Chief @DigiDay, Zach Pentel Global Director - Brand Strategy @Spotify, Brian Braiker Editor @AdAge, Chapin Clark Executive VP @R/GA, Edward Cotton Brand Strategy Consultant i Former CSO @BSSP, Steve Dool Head of Community Partnerships @Depop i Ana Anđelić Executive Brand Consultant @David Yurman, koja se našla i na Forbes CMO NEXT 2018. listi.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


PREMINUO NOVINAR I HUMORISTA DEJAN PATAKOVIĆ

Radni vek proveo je u "Politici". Novinar i humorista Dejan Pataković (77) preminuo je u Beogradu. Rođen je 23. maja 1941. u Beogradu. Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. U braku sa Mirom ima ćerke Deanu, pijanistkinju i Ivanu, novinarku. Prvu karikaturu objavio je 1. marta 1958. u "Ježu", a do danas još oko 15.000 karikatura i 10.000 aforizama, priča, humoreski... Ceo radni vek proveo je u kući „Politika”, baveći se karikaturom, satirom, uređivanjem, nekad je pisao za Minimaksa i "Sedmoricu mladih".
Pročitajte ceo tekst OVDE.


PREMINUO NOVINAR DEJAN ANASTASIJEVIĆ

Bio je dugogodišnji novinar beogradskog "Vremena" i američkog magazina "TIME" i dopisnik Tanjuga iz Brisela Dejan Anastasijević, urednik BBC-a na srpskom, preminuo je posle duge i teške bolesti. Dejan Anastasijević rođen je u Beogradu 1962. godine. Radio je za više inostranih medijskih kuća, a na Radiju B92 uređivao je kultnu emisiju „Oblačić u stripu“. Takođe, bio je dugogodišnji novinar beogradskog Vremena i američkog magazina TIME i dopisnik Tanjuga iz Brisela. Izveštavao je sa ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


SLAĐANI ZARIĆ URUČENA MEDALJA BRITANSKE IMPERIJE

Novinarki i urednici dokumentarnih emisija RTS-a Slađani Zarić uručena je Medalja britanske imperije. Odlikovana je za izuzetan doprinos istraživanju i dokumentovanju savezništva Velike Britanije i Srbije tokom Prvog svetskog rata. Slađana Zarić je četvrta osoba iz Srbije koja je dobila ovo prestižno odlikovanje. Kraljica Elizabeta Druga je još u decembru prošle godine potpisala akt o odlikovanju, a večeras je u ime njenog veličanstva visoko priznanje uručio britanski ambasador u Beogradu Denis Kif.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


NOVI GENERALNI DIREKTOR PRVE TELEVIZIJE JE SRĐAN MILOVANOVIĆ

Kompanija Kopernikus Corporation ltd. i Manja Grčić, koja je obavljala funkciju direktora Prve televizije, sporazumno su postigli dogovor o prestanku poslovne saradnje. Dogovor je postignut u profesionalnom i prijateljskom tonu, a vlasnik Kopernikus Corporation Srđan Milovanović koji je od sada i novi generalni direktor Prve televizije, zahvalio se Manji Grčić na dosadašnjem zalaganju i doprinosu u razvoju jedne od najjačih medijskih kuća u zemlji i regionu. “Neizmerno smo zahvalni Manji Grčić na njenom dosadašnjem zalaganju i vođenju televizije. Manjino iskustvo u medijskoj industriji je bogato i široko i želimo joj mnogo uspeha u daljim poslovnim planovima“.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


NAJVIŠE NOVCA NA MEDIJSKIM KONKURSIMA DOBIJAJU MEDIJI KOJI KRŠE KODEKS

Iskustvo koje do sada imamo pokazuje da se odluke Saveta za štampu vrlo često ignorišu i da najveći deo novca na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa dobijaju upravo mediji koji po našim podacima najviše krše Kodeks novinara Srbije. To je za Danas odgovarajući na pitanja građana u okviru rubrike „Intervju na mreži“ rekla generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković. Ona je istakla da se nada da će nova medijska strategija i propisi koji će je pratiti bolje regulisati ovo pitanje.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


NELT RASPISAO KONKURS ZA PLAĆENI EDUKATIVNI PROGRAM „DOBAR START 5“

Kompanija Nelt otvorila je konkurs za peti ciklus edukativnog programa „Dobar start,“ u okviru kog će odabrani polaznici dobiti plaćenu osmomesečnu obuku za poziciju Key Account Manager u ovoj kompaniji. Diplomci i studenti završnih godina osnovnih i master studija mogu da se prijave za učešće do 6. juna putem sajta Infostud ili slanjem radne biografije na adresu posao@nelt.com.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


NACRT MEDIJSKE STRATEGIJE DOSTAVLJEN EVROPSKOJ KOMISIJI, USKORO I IZVEŠTAJ O RASPRAVI

Premijerka Ana Brnabić sastala se sa članovima Radne grupe koji su radili na pripremi medijske strategije, a kako je saopšteno iz kabineta, Nacrt dokumenta je dostavljen Evropskoj komisiji na razmatranje. Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi, koja je završena 1. marta, kako je najavljeno iz kabineta premijerke biće objavljen sledeće nedelje. “Proces izrade Medijske strategije bio je u potpunosti inkluzivan i transparentan i uključio je veliki broj eksperata, predstavnika akademske zajednice, međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva, medija i drugih. Tokom februara sprovedena je javna rasprava o nacrtu ovog važnog dokumenta i pristiglo je više od 300 predloga, komentara i sugestija”, piše u saopštenju.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


ZA JEDNOG ČLANA UO RTS-A 12 KANDIDATA

Savet Regulatornog tela za elektronske medija (REM) objavio je listu kandidata za devetog, nedostajućeg člana Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (UO RTS). Na listi za člana UO RTS-a su: novinar Zoran Samardžić, kompozitor Milovan Filipović, doktor političkih nauka Neven Cvetićanin, pravnik Šćepan Praščević, politikolog Miloš Čolić, doktor pravnih i političkih nauka Aleksandar Gajić, novinarka u penziji Ljubica Urošević, magistar ekonomije Aleksandar Ivanović, doktor poslovnog upravljanja Zoran Ristić, doktor pravnih nauka Dragutin Radosavljević, profesor univerziteta u penziji Radmilo V. Todosijević i novinar u penziji Aleksandar Avramović.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


PAPA POZVAO NOVINARE NA SKROMNOST I PAŽLJIVU PROVERU INFORMACIJA

Papa Franja je danas pozvao novinare da ostanu „ponizni“ i pažljivo proveravaju informacije da bi se izbegla „prodaja pokvarene hrane dezinformacija“. „U vreme širenja lažnih vesti, skromnost sprečava prodaju pokvarene hrane dezinformacija i nudi dobri hleb istine“, rekao je papa tokom sastanka sa članovima udruženja stranih novinara u Italiji. Poglavar Rimokatoličke crkve je rekao je potrebno „odupreti se i ne objavljivati nedovoljno proverene vesti, ne dozvoliti požurivanje i pronaći vreme potrebno za razumevanje“. Franja, koji često daje savete novinarima, insistirao je na „poniznosti, kamenu temeljcu“. Poniznost, prema papi, znači biti „svestan da se putem članka, tvita, radio ili televizijske emisije može činiti dobro, ali isto tako, ako nema pažnje i obzira, i zlo“. (Cenzolovka.rs)


ŠVEDSKA ZATRAŽILA IZDAVANJE NALOGA ZA HAPŠENJE ASANŽA

Švedske vlasti su danas zatražile izdavanje naloga za hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža koji je u zatvoru u Velikoj Britaniji, saopštilo je švedsko tužilaštvo. Tužiteljka Eva-Mari Person izjavila je da je švedski sud odlučio da zatraži hapšenje Asanža zbog sumnje za silovanje i da će izdati evropski nalog za hapšenje. Ta odluka otvara mogućnost sporenja Švedske i SAD oko eventualnog izručenja Asanža iz Velike Britanije. Person je kazala da će britanske vlasti odlučiti o eventualnom sukobu između evropskog naloga za hapšenje i američkog zahteva za izručenje Asanža. Asanž je 11. aprila izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila. On sada izdržava kaznu od 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine. Australijancu koji je putem Vikiliksa objavio hiljade poverljivih dokumenata preti i izručenje u SAD koje ga traže zbog kovanja zavere za upad u kompjuter Pentagona s poverljivim podacima. Švedsko tužilaštvo je 13. maja protiv Asanža ponovo otvorilo istragu o optužbama za silovanje. (Cenzolovka.rs)


POLJUBAC BELE HADID I ČUVENE MODNE INFLUENSERKE - ŠIFRA "SKANDAL"

U okviru Calvin Klein kampanje "I speak my truth", pored brojnih zvezda generacije Z, našla se i Bela Hadid. Trenutno najpoznatiji top model i manekenka, ljubila se, ni manje ni više, nego sa kompjuterski generisanim modelom i influenserkom Lil Miquela. Emotivne i sanjive atmosfere i muzike, spot se otvara kadrom Bele, a u pozadini se čuju njene reči: "Život predstavlja otvaranje novih vrata, stvaranje novih snova za koje se nikad nije mislilo da mogu da postoje". U toku tih reči kompjuterski generisan model, odnosno digitalni avatar Lil Miquela ljubi se sa Belom.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


GUGL PREKINUO SARADNJU, HUAWEI TELEFONI OSTAJU BEZ ANDROIDA?

Gugl prekida saradnju sa kompanijom Huawei i ukida im licencu za Android, objavio je Rojters. Ovaj radikalni korak posledica je odluke Donalda Trampa da Huawei stavi na crnu listu kineskih komapnija sa kojima Amerika ne želi da trguje. Zvaničnih potvrda nema, ni iz Gugla, ni iz Huawei, ali su vest prenele sve svetske medijske kuće pozivajući se na izvore u Guglu. Huawei će tako biti ograničen na korišćenje samo javne verzije Androida, Android Open Source Project (AOSP), pri čemu ostaju uskraćeni za neke od nabitnijih Gugl aplikacija i servisa. Ukoliko se sve ovo ispostavi tačnim, piše Rojters, Huawei će odmah izgubiti mogućnost da apdejtuje svoje uređaje na najnoviju verziju Androida a njihovi budući uređaji neće imati mogućnost korišćenja servisa poput Google Play Store, Gmail i YouTube. Na postojećim uređajima apdejtovi za ove i slične aplikacije će i dalje biti dostupni. Iz Huawei su još ranije rekli da su spremni ukoliko dođe do nečeg ovakvog i da razvijaju sopstvenu tehnologiju koja se već koristi na nekim uređajima u Kini. Njihovi uređaji već uveliko rade na procesorima koji sami proizvode. - Imamo sopstveni operativni sistem ukoliko dođe do toga da ne možemo više da koristimo postojeće. Bićemo spremni, imamo plan B - rekao je za "Die Welt" nedavno Ričard Ju, izvršni direktor Huawei. (Blic.rs)


URUČENE NAGRADE NUNS-A ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Tamara Tankosić, Radio televizija Srbije (RTS) u kategoriji elektronskih medija, Velimir Perović, Danas, u kategoriji štampanih medija i Jelena Veljković (BIRN) u kategoriji onlajn medija dobitnici su ovogodišnje NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo. Tamara Tankosić nagradjena je za prilog "Dečje bolesti zakazivanje pregleda", Velimir Perović za prilog "Masakr mladića u Pandi država gura u zaborav", a Jelena Veljković za seriju tekstova o nelegalnoj gradnji na planini Goliji.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


MADONA POSTAVILA SNIMAK EVROVIZIJSKOG NASTUPA I PONOVO SE OBRUKALA

Dugo će se pamtiti ono što je Madona uradila u finalnu (18. maja) Evrovizije u Tel Avivu, a kraljica popa se za to svojski potrudila. Posle šokantnog nastupa Madone koji je obeležilo njeno falširanje i čudno pevanje uz pomoć "autotjuna", oštrih kritika fanova Evrovizije, njenih obožavalaca i generalno svetske publike, bura je dobila novu epizodu "Propadanje Madone". Madona je na svom Jutjub kanalu objavila svoj evrovizijski nastup i već prve sekunde izvedbe "Like a prayer" zvuče čudno. Ne čudno na način na koji je to Madona zvučala na Evroviziji nego "čudno bolje". Ne treba mnogo vremena da shvatite (a onda vas "Future", druga numera koju je kraljica popa izvela u to i uverava) da je Madona pre puštanja videa u etar "ispeglala svoj glas".
Pročitajte ceo tekst OVDE.


PORUKA ANGELI MERKEL NA MAJICAMA MATURANATA

Proslava mature u dvorištima škola i na ulicama grada prolećna je tradicija kojom se ovi mladi ljudi opraštaju jedne relativno bezbrižne faze života, što najveći deo njih svati tek kasnije. Ulaskom u svet mnogi od njih će naučiti važne životne lekcije, a oni koji žive na ovim prostorima, moraju u tome biti bolji đaci od svojih vršnjaka u naprednijem svetu.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


ITALIJANSKI GASTRONOMSKI MAGAZIN „LA CUCINA ITALIANA“ KONAČNO U SRBIJI

Prestižni magazin nazivaju gastro „Biblijom“ jer je utabao put svim poznatim časopisima o uzbudljivom svetu hrane i njene pripreme. „La Cucina Italiana“ osnovana je davne 1929. godine i od tog trenutka u korak prati svaku kulinarsku epohu. Devedeset godina nakon što je iz Via Montenapoleone krenula u pohod na svet, „La Cucina Italiana“ stiže i u srpske kuhinje. Prestižni magazin između svojih korica skupio je sve što je potrebno za vrhunski užitak – autentične recepte, umetnost odabira i kombinovanja namirnica, Italiju sa svim svojim aromama, mirisima i ukusima, fotografije koje će vam oduzeti dah i probuditi apetit, i sve ostalo što ima veze sa gastronomskom planetom. Magazin izdaje Color Press Group.


ISTRAŽIVANJE: U SVETU OPADA POVERENJE U ONLAJN MEDIJE

Udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog hapšenja osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža nakon odluke Ekvadora da mu ukine azil, koji je šest godina uživao u ambasadi te zemlje u Londonu. Agencija UM predstavila je na Digital Day-u u Beogradu rezultate istraživanja o navikama korisnika društvenih medija – Wave X: Remix Kultura koje je pokazalo da u svetu opada poverenje u onlajn medije, saopšteno je danas. Kako je navedeno, čak 46 odsto ispitanika misli da su lažne vesti koje se plasiraju onlajn, dok samo osam odsto njih veruje da su sadržaji koje su pročitali ili videli na internetu tačni.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


PRVI MEDIA MASTERCLASS U BEOGRADU

Prvi Media Masterclass održan je u nedelju, 5. maja, u Hotelu Metropol u Beogradu. Polaznici su imali priliku da od poznatih novinara, voditelja i tv autora, nauče šta sve podrazumeva novinarski posao, kako se pišu vesti, izveštaji, rade intervjui, ali i lična iskustva onih koji se ovim poslom bave veoma uspešno. Predavači Media Masterclass su Filip Čukanović, reporter televizije Prva i portala b92.net, Aleksandar Stojanović, novinar, sportski komentator i televizijski voditelj na RTS-u, Ognjen Nestorović, autor i voditelj emisije "Premijera" na televiziji Pink, Dragan Kecman, izvršni urednik nedeljnika "Svet", Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe, Zorica Radulović, novinarka "Srpski telegraf" i još dva gosta iznenađenja. Svi polaznici su dobili sertifikat.


"TAJM" OBJAVIO SPISAK 100 NAJUTICAJNIJIH LJUDI NA SVETU

Američki magazin "Tajm" objavio je listu najuticajnijih osoba u 2019. godini, među njima ima glumaca, sportista, pevača, političara, ali i internet zvezda. Pevačica Tejlor Svift, televizijska novinarka Gejl King i fubalska zvezda Muhamed Salah su među šest poznatih i najuticajnijih ljudi prema američkom časopisu Tajm koji je objavio godišnji spisak 100 najuticajnijih ljudi na svetu. Na spisku najuticajnijih nalaze se američki predsednik Donald Tramp i specijalni tužilac Robert Muler koji je vodio istragu o navodnoj umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore, ali i predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelozi, 21-godišnja teniserka broj jedan u svetu Naomi Osak, i glumci Sandra O i Dvejn Džonson.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


PULICEROVA NAGRADA ZA DOPRINOS NOVINARSTVU

Pulicerove nagrade za najveći doprinos novinarstvu i umetnosti dodeljene su na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, a među laureatima su novinske agencije AP i Rojters, novinari listova "Njujork tajmsa" i "Los Anđeles tajmsa". Između ostalog, nagrade za fotografiju dobili su Rojters i "Vašington post", dok je za istraživačko novinarstvo priznanje dodeljeno novinarima "Los Anđeles tajmsa". "Picburg post gazet" dobio je nagradu za najnoviju vest, dok je "Saut Florida san sentinel" nagrađen za oblast izveštavanja o događajima od javnog značaja. Nedavno preminula soul legenda Areta Frenklin posthumno je dobila specijalnu nagradu za "neizbrisiv petodecenijski doprinost američkoj muzici i kulturi".


OSLOBOĐENA DVOJICA NOVINARA KOJI SU IZVEŠTAVALI O MASAKRU U MJANMARU

Dvojica novinara Rojtersa koji su bili zatočeni u Mjanmaru 511 dana puštena su na slobodu. Novinari Va Lone i Kjav So O, dobitnici Pulicerove nagrade, bili su osuđeni na sedam godina zatvora na osnovu optužbe za odavanje državne tajne, a pušteni su samo nekoliko nedelja nakon što je odbijena njihova žalba mjanmarskom Vrhovnom sudu. Dvojica novinara provela su više od 16 meseci u zatvoru otkako su uhapšeni u decembru 2017. dok su radili na istrazi o ubistvu 10 Rohindža muslimana. Bezbednosne snage i budistički civili u zapadnoj mjanmarskoj pokrajini Rahine ubili su muškarce i dečake za vreme vojne represije koja je počela u avgustu 2017. godine. Izveštaj nazvan "masakr u Mjanmaru" dovršile su njihove kolege i objavljen je u februaru prošle godine, a početkom aprila dobili su Pulicerovu nagradu za međunarodno izveštavanje. Kada je napuštao zatvor, Va Lone se zahvalio na svoj podršci i angažmanu na oslobađaju njega i njegovog kolege, prenosi Index.hr. - Širom sveta, ali i unutar zatvora, ljudi su navijali za našu slobodu pa bih hteo da se svima zahvalim - rekao je on, dodajući da je srećan i uzbuđen što će napokon videti svoju porodicu. Kako je saopštio kabinet predsednika Mjanmara, ta zemlja će danas u masovnoj amnestiji osloboditi 6.520 zatvorenika. (Telegraf.rs)


Copyright - Asocijacija medija - 2019.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT; Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.; Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde