Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2019
Asocijacija Medija
No. 335
PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 65) 33 34 869
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PORUKA ANGELI MERKEL NA MAJICAMA MATURANATA

Proslava mature u dvorištima škola i na ulicama grada prolećna je tradicija kojom se ovi mladi ljudi opraštaju jedne relativno bezbrižne faze života, što najveći deo njih svati tek kasnije. Ulaskom u svet mnogi od njih će naučiti važne životne lekcije, a oni koji žive na ovim prostorima, moraju u tome biti bolji đaci od svojih vršnjaka u naprednijem svetu. Majice sa potpisima, trubači, skakanje u fontanu, ples i smeh na ulicama - to je ukratko slika jedne tipične proslave maturanata, ali ako u tu jednačinu ubaciš i stanje u društvu u kom živimo, onda dobiješ jednu malo slojevitiju ilustraciju. Baš to se desilo u Tuzli, čiji su đaci svojim porukama jasno pokazali da i te kako znaju gde žive i šta ih čeka. Kao i kakvu budućnost žele za sebe. "A moglo je to sve drugačije. Samo da je bilo malo pameti. Pretužna slika." "Ko izađe zadnji, neka ugasi svjetlo..." "Tegoba"... Ovo su samo neki od komentara koji su osvanuli na Twitteru nakon što je Tomislav Đurić iz Sarajeva podelio prizor sa maturske proslave iz Tuzle sa đacima kojima na majicama piše "Zovite Angelu, završili smo!" Angela o kojoj se radi je, naravno, Merkel, a poruka se odnosi na masovni odliv mladih i obrazovanih koji u Bosni i Hercegovini, kao i kod nas, sreću sve češće traže preko, a Nemačka im je jedna od omiljenih destinacija. Prema podacima UNESCO-a, BiH je od 1995. napustilo 79 odsto inženjera, 81 odsto magistara i 75 odsto doktora u oblasti tehničkih nauka. Podaci Instituta za razvoj mladih KULT na isto ukazuju - 80 odsto mladih ne vidi perspektivu u državi.

ZAŠTO MRZIM BALKAN
"Ulažemo, odgajamo i školujemo besplatno za inostrano tržište! Tužno, da ne može biti tužnije. Samo se rijetki odlučuju da se bore i pokušaju nešto napraviti ovdje, ali i njih je sve manje, jer je upitno koliko takvi trebaju 'sistemu'. U državi, tačnije u vladajućim strukturama, ostaju oni sa kojima se može manipulirati i koji će uraditi sve samo da su i dalje u vlasti, bez obzira na posljedice. Upravo takvi odgovaraju 'svjetskim silama' koje su u BiH kreirali platformu za proizvodnju besplatnog stručnog kadra", objasnio je nedavno za Al Džaziru Almir Badnjević, doktor nauka iz oblasti biomedicinskog inženjeringa i jedan od najistaknutijih mladih naučnika u svetu u svojoj branši.

"MI SMO NACIJA INOVACIJA": SPOT VLADE SRBIJE GLEDATE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST
Slušajući njegove reči, ne možemo da ih ne povežemo sa stanjem u Srbiji. Prema zastrašujućim i bolnim podacima od pre godinu dana, koje je objavio analitičko-istraživački centar Galup iz SAD, Srbiju bi u narednim godinama moglo da napusti i do 25 odsto školovane i mlađe populacije. Trenutna situacija je takva da iz zemlje želi da pali skoro polovina populacije između 15 i 29 godina, tačnije njih 46 odsto, kako bi započeli život u nekoj drugoj državi, bez ideje o povratku. Osim toga, i 27 odsto školovane populacije, odnosno visoko-obrazovanog kadra, izrazilo je spremnost da trajno napusti Srbiju. Istraživanje pokazuje da je upravo Balkan, osim pojedinačnih zemalja koje su pogođene ratom i siromaštvom i nestabilnim društveno-političkim situacijama, teritorija sa koje se stanovništvo masovno iseljava, dok same države ne preduzimaju ili nedovoljno dobro sprovode mere kojima bi sprečile odliv mozgova ili omogućile priliv građana drugih zemalja. (Izvor: Noizz.rs)


Copyright - Asocijacija medija - 2019.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT; Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.; Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde