Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
April 2019
Asocijacija Medija
No. 334
U OVOM BROJU
Srpski fotograf dobio Pulicerovu nagradu: u jednoj slici pokazao je sav očaj i tugu jednog čoveka
Presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije
Ministarstvo Kulture raspisalo devet konkursa za javno informisanje
Leksikon za medije i pravosuđe
Ženska solidarnost
Rusija je uvela novi zakon koji zabranjuje kritikovanja vlasti
PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 65) 33 34 869
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SRPSKI FOTOGRAF DOBIO PULICEROVU NAGRADU: U JEDNOJ SLICI POKAZAO JE SAV OČAJ I TUGU JEDNOG ČOVEKA

Fotoreporter Goran Tomašević dobio je, kao član tima Rojtersa, Pulicerovu nagradu za 2019. godinu. Za živopisnu i zapanjujuću vizuelnu priču o stremljenjima, očaju i tugi migranata dok su putovali u SAD iz Centralne i Južne Amerike ove godine Pulicera su dobili Rojtersovi fotoreporteri, među njima i jedan Srbin. Beograđanin sa trenutnim boravištem u Istanbulu, Goran Tomašević (50) jedan je od fotoreportera Rojtersa, koji su za svoj posebno uspešan rad dobili čuvenu "Pulicerovu nagradu".
Pročitajte ceo tekst OVDE.


PRESUDA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE

Specijalni sud u Beogradu osudio je na maksimalne zakonske kazne od po 30 i 20 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti zbog ubistva vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine. Ubice Ćuruvije osuđene su ukupno na 100 godina robije! Marković i Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a Romić i Kurak na po 20 godina robije. Nakon 20 godina od ubistva vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, Specijalni sud u Beogradu izrekao je danas prvostepenu presudu optuženima za njegovu likvidaciju 11. aprila 1999. godine. Presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije izrečena je tadašnjem šefu Resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, pripadniku tog centra Ratku Romiću, kao i Miroslavu Kuraku, kome se zbog bekstva sudilo u odsustvu. Za njim, inače, raspisana međunarodna poternica.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


SRBIJA DOBILA SAMOREGULATORNO TELO U OBLASTI OGLAŠAVANJA

Formiranjem Nacionalne asocijacije za etičke standarde u oglašavanju (NAESO), Srbija je dobila važno samoregulatorno telo koje će u partnerstvu sa svim akterima medijskog tržišta, državnim institucijama, strukovnim asocijacijama i međunarodnim organizacijama raditi na promociji etičkih standarda u oglašavanju i marketinškim komunikacijama. NAESO je registrovan prošle nedelje, a tim povodom u Hotelu Marriott Beograd 11. aprila održana je Svečana skupština na kojoj je ukupno 16 kompanija i predstavnika više udruženja potpisalo pismo o nameri. Članice NAESO su pravna lica čije su poslovne aktivnosti vezane za oglašavanje, dok u statusu pridruženih članica i partnera mogu da se nađu i neprofitne, nevladine organizacije i asocijacije.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


SRPSKI JUTJUBERI "KIDAJU" S KLIPOM ZA ETIČKO PONAŠANJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Premijernim prikazivanjem muzičkog spota "Klikbejt" na Balkan Tube Festu, osam mladih jutjubera iz Srbije započelo je kampanju protiv govora mržnje na jutjuberskoj sceni. "Najbolji ortaci" - Ćofi i Lazić, Dex, Duxa, Kovalska, Dule PCAXE, Jenni Martin i Cone predstavili su "Klikbejt" u Sarajevu. Premijeri je prethodila panel-diskusija na kojoj su autori spota, zajedno sa Vladimirom Markovićem Looney-em koji je i moderirao rad grupe, ukazali na neophodnost poštovanja etičkih standarda unutar Jutjub zajednice. Paralelno sa prikazivanjem na Balkan Tube Festu, "Klikbejt" je lansiran i na Jutjubu, gde je izazvao veliko intersovanje publike. Za manje od sedam sati je dostigao 100.000 pregleda, a već u prvih 24 sata ušao na "trending" listu najpopularnijih klipova u Srbiji.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


MINISTARSTVO KULTURE RASPISALO DEVET KONKURSA ZA JAVNO INFORMISANJE

Ministarstvo kulture i informisanja (MKI) raspisalo je devet konkursa za proizvodnju medijskih sadržaja u 2019. godini, iako nije usvojen novi Pravilnik za sufinansiranje projekata, što je bio razlog za odlaganje konkursa. Ministarstvo je od 2015. godine raspisivalo konkurse za medije u februaru ili početkom marta tekuće godine, a rok za slanje projekata bio je duži od mesec dana. Rok za slanja projekata na ovogodišnjem konkursu MKI je 25 dana. MKI je za devet konkursa opredelio 274 miliona, što je 12 miliona dinara više nego prošle godine.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


ASOCIJACIJA MEDIJA I DEUTSCHE WELLE AKADEMIE POZIVAJU VAS NA EDUKATIVNU RADIONICU ZA MLADE NOVINARE NA TEMU „KAKO IZVEŠTAVATI O IZBORIMA“

Izbori i izveštavanje o njima su neminovnost za gotovo svakog novinara, bar jednom u karijeri. Međutim, izborni proces i izveštavanje o njemu ne moraju da budu dosadni i suvoparni. Zato vas pozivamo na petodnevnu radionicu na kojoj ćete moći da razgovarate sa političarima, pratite simulaciju debate, učestvujete na konferenciji za novinare, igrate video igricu „Postani predsednik“ i da crtate stripove sa Markom Somborcem. Naravno, cilj je da sa radionice odete potpuno opremljeni svim znanjima i veštinama koje su potrebne za kvalitetno i potpuno izveštavanje o izborima u svim fazama, od raspisivanja, preko kampanje do izbornog dana. Radionica će biti održana od 13. do 17. maja u Asocijaciji medija, Francuska 5/II u Beogradu. Molimo vas da svoje prisustvo potvrdite do 8. maja mejlom na adresu edukacija@asmedi.org.


JASMINA KOPRIVICA NOVI IZVRŠNI DIREKTOR PORTALA TELEGRAF.RS

Jasmina Koprivica, iskusni veb direktor sa dugim stažom u digitalnim medijima, novi je izvršni direktor portala Telegraf.rs. Na tu poziciju došla je sa mesta direktora portala B92.net. Digitalnim medijima počela je da se bavi u Blicu 2007. godine, gde je prvo radila kao novinarka, a potom i kao glavna urednica sajta Blic.rs. Koprivica je radila još i u medijskoj kući Adria media Serbia d.o.o, kao i na mestu direktora sajta TV Prva u okviru Antena grupe.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


POSLEDNJA LINIJA ODBRANE

Meni je ova godina i 20. godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije jako značajna i zbog toga što smo došli do presude za taj zločin, izjavila je na otvaranju izložbe fotografija "Novinarstvo. Ovde. Sada" njegova ćerka Jelena Ćuruvija, osnivačica fondacije nazvane po imenu vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina. Posle prikazivanja kratkog filma o hronologiji stradanja Slavka Ćuruvije, ubijenog na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, ona je u Dorćol placu podsetila da je trebalo mnogo vremena, rada i muke da bi se došlo do ove tačke.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


LEKSIKON ZA MEDIJE I PRAVOSUĐE

Braneći slobodu izražavanja, u zreloj demokratiji od novinara očekujem da kad rade imaju na umu određena ograničenja, a to očekujem i od zvaničnika i institucija, da poštuju vladavinu prava, poručio je šef Kancelarije Saveta Evrope (SE) u Beogradu Tobias Flesenkemper. Samoregulacija je veoma važna i to vidimo kao osnovu da svako ostvari svoju slobodu, a ona je neophodna i u politici, rekao je Flesenkemper na predstavljanju Leksikona medijskih i pravnih pojmova. Tu publikaciju SE objavio je kako bi se novinarima i medijima, na jednoj, a zaposlenima u pravosuđu na drugoj strani, pomoglo u uzajamnom razumevanju. Flesenkemper je naglasio stav Saveta Evrope da treba unaprediti slobodu izražavanja i razumevanja medija i pravosuđa.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


ŽENSKA SOLIDARNOST

Grupa "Novinarke protiv nasilja prema ženama" osuđuje napade na novinarku Tamaru Skrozza kojima se priključuju predsednica Vlade i savetnica za medije predsednika Republike. Novinarke u saopštenju podsećaju da su sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda medija garantovane Ustavom Srbije. Pridružujemo se pozivu nedeljnika Vreme da se kampanja protiv koleginice Skrozza odmah zaustavi. Podršku Tamari Skrozza potpisale su novinarke Ljubica Gojgić, Milica Kravić, Jovana Gligorijević, Petrica Đaković, Marjana Stevanović, Olivera Miloš Todorović, Mileva Malešić, Tamara Srijemac, Jovana Netković, Živana Šaponja Ilić, Sanja Pavlović, Nada Budimović, Miljana Nešković, Maja Čečen, Maša Mileusnić i Natalija Miletić. (Izvor: FoNet/fonet.rs)


STATUETA “KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ” DODELJENA VESELINU JEVROSIMOVIĆU ZA NAJBOLJEG PRIVREDNIKA SRBIJE

Veselin Jevrosimović, predsednik i vlasnik kompanije Comtrade sinoć je u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu dobio prestižno nacionalno priznanje - Statuetu "Kapetan Miša Anastasijević" za najboljeg privrednika Srbije. Ova nagrada dodeljena je Jevrosimoviću u okviru projekta "Put ka vrhu" za prezentaciju i afirmaciju Srbije kao softverske nacije u Jugoistočnoj Evropi. Veselin Jevrosimović je nedavno dobio i nagradu za najboljeg privrednika regiona. Jevrosimović se u ime svih laureata zahvalio na nagradi: „Poštovani domaćini, dragi prijatelji i uvaženi članovi žirija, drago mi je što u ime svih ovogodišnjih lauerata mogu da izrazim duboku zahvalnost i ponos zbog priznanja koje nosi ime legendarnog dobrotvora i humaniste Miše Anastasijevića. Takođe, čast mi je da se nalazim u društvu ostalih dobitnika i uglednih stručnjaka koji su prepoznali rad i vizije nosilaca ovogodišnjih priznanja.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


KOMPANIJA FACEBOOK IZMENILA JE USLOVE KORIŠĆENJA U KOJIMA JE JASNO NAZNAČENO DA ZARADU OSTVARUJE PRODAJOM PRISTUPA PODACIMA KORISNIKA, SAOPŠTILA JE EVROPSKA KOMISIJA

Facebook je uslove korišćenja promenio posle razgovora sa Komisijom i evropskim telima za zaštitu potrošača. „Sada će korisnici jasno razumeti da društvena mreža koristi njihove podatke za prodaju ciljanih reklama“, rekla je komesarka za zaštitu potrošača Vera Jurova. Zvaničnici i tela EU su pojačali nadzor nad Facebook-om, a posle skandala sa firmom Cambridge Analytica, koja je navodno nepropisno došla u posed podataka oko 87 miliona korisnika Facebook-a. Izmene su deo širih globalnih napora da se društvene mreže kontrolišu zbog kršenja privatnosti, štetnih sadržaja i drugih zloupotreba na internetu. (RTS)


RUSIJA JE UVELA NOVI ZAKON KOJI ZABRANJUJE KRITIKOVANJA VLASTI

Nakon što je u Rusiji prošlog petka stupio na snagu novi zakon, koji zabranjuje "grubo nepoštovanje" vlasti na internetu, i daje medijima rok od 24 sata da dobrovoljno uklone uvredljivi materijal ili rizikuju da budu blokirani, kažnjeni, ili da nadležni čak provedu 15 dana u zatvoru,nekoliko njih je skinulo sa sajta vest o grafitu u kome je predsednik Vladimir Putin opisan kao "pljuvač gejeva", što je jedan lokalni list okarakterisao kao cenzuru. Najmanje šet sajtova u Jaroslavlju, severno od Moskve, objavilo je, a zatim obrisalo vest o grafitu, koji je osvanuo na lokalnoj policijskoj zgradi, na čijim stubovima je pisalo: "Putin je pe*er".
Pročitajte ceo tekst OVDE.


DIREKTORKA NASTAVLJA ŠTRAJK GLAĐU

Direktorka TV Kanala 9 iz Novoga Sada Maja Pavlović nastavlja sa štrajkom glađu, jer država posle godinu dana od kada je privremeno prekinula štrajk, ne da nije uradila ništa, nego su stvari postale još mnogo gore. Maja Pavlović je u pisanoj izjavi navela da odluku neću ni menjati ni odlagati, jer nema nijednu drugu opciju, a ni saborca koji bi je od štrajka odgovorio. "Postupak pred Upravnim sudom, zbog kojeg sam štrajkovala glađu prošle godine, ni nakon skoro godinu dana, nije završen. Kanalu 9 su otkazani praktično svi ugovori sa preduzećima ili ustanovama u kojima je vlast preuzela SNS", ukazala je Maja Pavlović.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


U MAJU SEMINAR POSVEĆEN ULOZI DIGITALNIH MEDIJA U BUDUĆNOSTI IZDAVAŠTVA

U Beogradu će 8. i 9. maja biti održan novi seminar posvećen dopunskoj edukaciji novinara. Ovoga puta tema je „Uloga digitalnih medija u budućnosti izdavaštva“. Da li će digitalni mediji ugušiti klasično novinsko izdavaštvo, na koji način je moguća koegzistencija digitala i printa, da li digitalni mediji doprinose povećanju ukupnog prihoda izdavača – asmo su neka od pitanja na koje će odgovore pokušati da daju vrsni poznavaoci ove oblasti. Seminar organizuje Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu. Polaznici seminara će biti novinari iz 20 medijskih kuća širom srbije. Broj učesnika je ograničen a prijave se mogu slati na e-mail adrese: info@mncbgd.com i info@asmedi.org.


RUSIJA DALA ROK TWITTER I FACEBOOK MREŽAMA DA POŠTUJU RUSKA PRAVILA

Društvene mreže Twitter i Facebook imaju rok od devet meseci da se usklade sa ruskim zakonom o podacima i da podatke o korisnicima prebace na servere u Rusiji, javlja ruska agencija Interfakspozivajući se na izjavu šefa ruske Federalne agencije za komunikaciju Aleksandra Žarova. On je izrazio očekivanje da Rusija na kraju, ipak neće blokirati Twitter i Facebook, prenosi agencija Rojters. Ipak, ako znamo da je Rusija već blokirala nekoliko aplikacija (LinkedIn, Telegram...), internet... (Tanjug)


FLEKSIBILNO TRAJANJE REKLAMA

Produžavanjem trajanja reklama tokom emitovanja serija Nemanjići, Vojna akademija, Senke nad Balkanom i Santa Maria della Salute, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) omogućilo je Radioteleviziji Srbije (RTS) da zaradi milione, javlja danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Iako pravila predviđaju duže reklame na javnom servisu samo u posebnim prilikama, kao što su međunarodni sportski događaji, RTS-u je dodatni prihod omogućio REM, precizira se u tekstu CINS. Prema navodima CINS, za takve događaje REM, međutim, ima poseban spisak - listu događaja od nacionalnog interesa, koja predviđa izuzetke od ograničenja od šest minuta reklama na sat vremena programa. To je, prema slovu zakona, upola manje od komercijalnih emitera, budući da se javni servisi finansiraju iz budžeta.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


RADIO 202 MOŽE DA SE GLEDA

Na pet decenija postojanja Radija 202 slušaoce će podsetiti izložba fotografija u okviru beogradskog meseca fotografije. Pored desetina fotografija sa koncerata koje je organizovala „dvestadvojka“, biće izložena i ploča Olivere Katarine, čija pesma „Šu šu“ je 27. juna 1969. godine bila prvi zvuk na ovom radiju. Izložba će u Biblioteci grada Beograda biti otvorena do 30. aprila. Biće izložena foto-arhiva Radija 202, ali i brojni posteri i fotografije sa koncerata koje je organizovao ovaj radio, a koje je iz svoje kolekcije ustupila Marina Pešić. Radio 202 se prvi put oglasio 27. juna 1969. godine, a prva numera koja je bila emitovana je „Šu šu“ Olivere Katarine, tako da će i ta ploča biti izložena. Emisije koje su bile popularne, imale su nekada svoja izdanja na pločama. I one će biti izložene u Biblioteci grada Beograda. Neke od njih su emisija „Ventilator 202“ Zorana Modlija i „Dragstor ozbiljne muzike“. Ružica Vrhovac je podsetila i da je Radio 202 prvi snimao emisije van studija – u avionu, pećini, ali i u tramvaju.


NOMINOVANI RADOVI ZA NAGRADU ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO 2019

Žiri za godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo koju 14-u godinu za redom dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije uz podršku Ambasade SAD, doneo je odluku o nominacijama u tri kategorije – elektronski (TV, radio), štampani i on-line mediji. Ove godine na konkurs se prijavilo 38 novinara sa 69 medijskih tekstova i priloga. Prijave je razmatrao četvoročlani žiri:
• Irena Stević, novinarka Insajder produkcije • Milorad Ivanović, urednik i novinar BIRN Srbija • dr Dinko Gruhonjić, novinar i nastavnik na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu • Vuk Cvijić, novinar NIN-a
Pročitajte ceo tekst OVDE.


EDUKATIVNA KONFERENCIJA DIRECT MEDIA AKADEMIJA

Pod sloganom “Nova era komunkacija”, trodnevna edukacija koju organizuje DIRECT MEDIA United Solutions, bavi se tehnologijama, medijima i inovativnim menadžmentom u renesansi komunikacija koja je na delu. Na dva modula, a kroz predavanja i interaktivne radionice, uz vrhunske domaće predavače i goste iz inostranstva, polaznici će savladati konkretne alate i strategije za uspešno komuniciranje u novoj eri. Dva modula: Mediji i Brending Modul “Novi svet medija”, koji vodi Marija Matić, Data & Communications Director DIRECT MEDIA United Solutions, odgovara na pitanja o budućnosti televizije, digitala, društvenih mreža, ulozi podataka u komuniciranju. Modul “Novi brending – Hokus pokus”, vodiće Mitja Tuškej, strateg u Ascanius Media Slovenija, koja je afilijacija DIRECT MEDIA United Solutions. Mitja će predstaviti novi koncept brendinga i polaznicima dati okvir i alate za tranziciju u inovativne forme strategije brenda.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


DIGITALIZOVANA IZDANJA ĆURUVIJINOG „EVROPLJANINA“

Digitalizovana izdanja lista „Evropljanin“ koja su izlazila od aprila 1998. do marta 1999. godine objavljena su na neprofitnoj internet stranici evropljanin.wordpress.com, kojoj je pristup slobodan. „Zamišljen je kao nedeljni magazin, ali zbog besprimerne opresije od strane tadašnjeg režima, za nešto manje od godinu dana je izašlo svega 20 brojeva“, navodi se na stranici. Podsetimo, nakon ubistva Slavka Ćuruvije koji je bio vlasnik „Evropljanina“, ovaj list prestao je da izlazi. Na stranici nedostaju brojevi pet i šest lista „Evropljanin“ koji će naknadno biti objavljeni.


10. MIKSER FESTIVAL 2019: CIRKULIŠI!

Jubilarno deseto izdanje Mikser festivala održaće se od 24. do 26. maja, 2019. godine, na novoj lokaciji na donjem Dorćolu, na više od 30 punktova u zoni između ulica Francuske i Dobračine, Skenderbegove i Dunavske. Predstojeći Mikser festival biće okrenut budućnosti, posvećen fenomenu održivosti kao novoj kulturi života i poslovanja, uz 72 sata neprekidnog dijaloga između umetnika, dizajnera, IT eksperata, urbanista, ekologa, inovativnih kompanija, ali i studenata, sve u cilju predstavljanja modela za kreiranje lepše i humanije budućnosti.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


PROTEST ZBOG HAPŠENJA ASANŽA

Udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog hapšenja osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža nakon odluke Ekvadora da mu ukine azil, koji je šest godina uživao u ambasadi te zemlje u Londonu. Kako se ističe, UNS poziva Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara, organizacije koje se bave slobodom medija, govora i mišljenja da od britanskih vlasti traže dozvolu da Asanž dobije boravak u bilo kojoj zemlji spremnoj da mu pruži gostoprimstvo. Udruženje napominje da su Asanž i njegove kolege iz Vikiliksa dali istorijski doprinos pravu građana širom sveta da saznaju činjenice koje su vlasti od njih krile. Države imaju pravo da štite svoje tajne, ali Džulijan Asanž je na delu dokazao zašto novinari ne smeju da im u tome pomažu, piše u saopštenju. Navodi se i da je UNS Asanžu 2011. godine, povodom Međunarodnog dana slobode medija, dodelilo nagradu "Zora" za slobodu medija. (FoNet/fonet.rs)


BIH NA 63. MESTU

U izveštaju Reportera bez granica o medijskim slobodama u svetu u 2019. godini, Bosna i Hercegovina zauzima 63. mesto od ukupno 180 država, i bolje je plasirana od suseda. Hrvatska zauzima 64. mesto, Srbija 90. mesto, a Crna Gora 104. mesto u ukupnom poretku država. Slovenija je najnaprednija od bivših jugoslavenskih država i nalazi se na 34. mestu, dok je Severna Makedonija na 95. mestu. U izveštaju koji je objavljen jutros ističe se da je Bosna i Hercegovina obavijena polarizovanom političkom klimom koja je označena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom. To loše utiče na slobodu medija jer je za novinare time stvoreno neprijateljsko okruženje.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


VLASTI U ETIOPIJI SU ZABRANILE REKLAME ZA ALKOHOLNA PIĆA, KAKO BI PROMOVISALI ZDRAV NAČIN ŽIVOTA

Etiopijski ministar zdravstva Amir Aman kazao je novinarima da je zabrana reklamiranja alkoholnih pića uvedena u skladu s kampanjom zdravog života koja je pokrenuta u istočnoafričkim zemljama. On je pojasnio da su reklame alkoholnih pića zabranjene za sve medijske kuće, a da su takve reklame zabranjene i na banerima, posterima, sponzorskim opremama i slično. U februaru su vlasti u Etiopiji zabranile pušenje u blizini javnih institucija, medicinskih ustanova i zabavnih centara. Zabranjena je i prodaja alkoholnih pića za kupce mlađe od 21 godine.


SVE ČEŠĆE KORIŠĆENJE UREĐAJA SA GLASOVNIM ASISTENTIMA POJEDINE MEDIJE USMERAVA KA TRAŽENJU PROSTORA ZA PROIZVODNJU VESTI U TOJ SFERI

Jednostavno pitanje glasovnom asistentu o novostima o nekoj temi ima potencijal da promeni koncept radija i konzumacije informacija, piše Nieman Lab u analizi o upotrebi takvih uređaja. Proizvodnja vesti za glasovne asistente zahteva dodatne napore i resurse u redakcijama a pojedine su se već odlučile na takve eksperimente. Dok petina Amerikanaca poseduje pametni zvučnik koji se aktivira na glasovne komande (najpopularniji je Amazon Echo Dot, dok takve uređaje proizvode i Google, Apple i druge kompanije) i dok upotreba glasovnih asistenata raste, sve manje se koriste radio i društvene mreže, navodi Nieman Lab. Korisnici glasovnim komandama mogu pametnom zvučniku da zadaju da pusti muziku, pronađe recept, postavi alarm ili odgovori na neka pitanja, a mogu tražiti i vesti.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


VIBEROVA NOVA USLUGA

Viber, jedna od vodećih svetskih platformi za razmenu poruka, objavila je mogućnost pretplate na uslugu Viber lokalnog broja, koja omogućava korisnicima da uključe lokalni telefonski broj, na koji bilo ko van Viber platforme može da ih poziva i šalje poruke po domaćoj tarifi, bez troškova rominga za primaoca – gde god da je. Poslovni ljudi na putu će svojim klijentima moći da daju lokalni broj – što će im omogućiti nesmetan kontakt bez obzira na trenutnu lokaciju. Oni koji su često „u pokretu“ će se uistinu osećati „kao kod kuće“ – jer će taj broj moći da koriste i za potvrdu rezervacija, turističkih obilazaka i sličnih aktivnosti koje često iziskuju troškove. Korisnici na privremenom radu u stranim zemljama i putnici uopšte će, preko ovog broja, takođe biti dostupni svojim prijateljima i sagovornicima iz matične zemlje tokom odsustva – bez dodatnih troškova.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


SVETSKI POZNATE BBC PRIRODNJAČKE EMISIJE OD KRAJA GODINE BIĆE EMITOVANE NA NOVOJ PLATFORMI KANALA DISCOVERY

BBC i kanal Discovery potpisali su najveći ugovor o prodaji programskog sadržaja u istoriji britanskog javnog servisa vredan 300 miliona funti (351 milion evra). Ovaj ugovor znači da će prirodnjačke emisije po kojima je BBC slavan biti emitovane na novom Discovery kanalu. „To je najveći ugovor o programskom sadržaju koji je BBC potpisao„, rekao je generalni direktor BBC-ja Toni Hol i dodao da je saradnja potpisana za sledećih 10 godina. Discovery će svetski poznate prirodnjačke emisije BBC-ja emitovati na novoj platformi koja će biti dostupna svuda osim u Velikoj Britaniji, Republici Irskoj i Kini. Ta Discovery-jeva platforma će početi sa radom do kraja 2019. godine. BBC i Discovery će zajedno raditi i na snimanju novih prirodnjačkih emisija. Njih će BBC da emituje u Velikoj Britaniji. „Pretplatnici u Velikoj Britaniji će zaista imati koristi od ovoga jer koliko god novca da zaradimo od ovog aranžmana, naravno da ćemo ga uložiti u nove programe koje oni mogu da gledaju„, rekao je lord Hol. Istovremeno, moći će da vide i nove programe koje ćemo raditi razvijati zajedno sa Discovery-jem. (Izvor: BBC News na srpskom)


POSLEDNJA SEZONA "IGRE PRESTOLA" NA HBO+ I MTS TV-U

Urbana izreka kaže da se ljudi dele na vatrene fanove serije "Igra prestola" i one koji će to tek postati, a sigurno je da ovi prvi već broje sitno do početka dugo očekivane osme sezone.Zahvaljujući HBO i mts TV, brojni obožavaoci ove hit serije i u Srbiji će imati priliku da, sa samo par klikova na daljinskom upravljaču, budu deo svetske euforije i početak poslednje sezone isprate u premijernom terminu 15. aprila u 3 časa posle ponoći, a zatim ponovo isti dan u 20 časova po lokalnom vremenu.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


PODKASTI NOVI MEDIJSKI PROSTOR

Medijsko tržište u Srbiji može imati velike koristi od podkasta, audio i video forme sadržaja koja se globalno širi, a postaje sve popularnija kod mlađe publike u Srbiji, istaknuto je danas na početku dvodnevnog Media Jam hakatona, posvećenog podkastima. U organizaciji USAID Projekta jačanja okruženja za održivost medija, učesnici događaja u Impact Hub-u dobili su priliku, prostor i podršku stručnjaka da razviju rešenje za svoj podkast ili naprave koncept nove platforme koja će biti baza znanja za celu podkasting zajednicu u Srbiji.
Pročitajte ceo tekst OVDE.


Copyright - Asocijacija medija - 2019.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT; Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.; Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde