Septembar, 2007 No. 63


NA SEPTEMBARSKIM AUKCIJAMA 15 MEDIJA

Na aukcijama koje će biti održane tokom septembru naći će se 15 medija među kojima su i beogradski nedeljnik NIN i tri RTV stanice sa regionalnom dozvolom za emitovanje programa. Po 70 odsto kapitala RTV Vranje i Ćuprija, Radija Leskovac i lista Zlatarske novosti biće ponuđeno na prodaju 13. septembra. Na aukciji 20. septembra u Novom Sadu kupci će se nadmetati za 70 odsto kapitala lista Zrenjanin i apatinskog Glasa komune, radio stanica Sombor, Srbobran i Donji Srem i informativnih centara "Novi Kneževac" i "Kula". Pretposlednjeg dana septembra na aukciji će se naći NIN, Radio Đerdap, RTV Krajina iz Negotina i Kulturno-informativni centar Bajina Bašta.
RTV Vranje sa 52 zaposlena ima dozvole za regionalno emitovanje i za radio i za TV stanicu. Vrednost firme procenjena je na 1,2 miliona dinara, a početna cena je 2,43 miliona dinara uz obavezna ulaganja od najmanje 2,6 miliona dinara. Negotinska RTV Krajina ima takođe regionalnu frekvenciju i 39 zaposlenih. Kapital je procenjen na 1,34 miliona dinara, početna cena je 269.000 dinara uz najmanje 194.000 dinara investicija. RTV Ćuprija ima 46 zaposlenih i kapital vredan 537.000 dinara, a početna cena ovog medija je 54.000. Regionalnu dozvolu ima Radio Sombor, gde je 20 zaposlenih i kapital procenjen na 1,99 milion dinara. Početna cena iznosi 398.000 dinara uz minimum investicija od 699.000 dinara.
Privatizacija medija mora biti okončana do kraja godine.


SEMINAR O ODITOVANJU TIRAŽA

U sedištu Asocijacije medija, polovinom septembra biće održan seminar o oditovanju tiraža. Seminar organizuje ABC Srbija jedina ovlašćena kompanije ove vrste u našoj zemlji, trajaće tri dana i okupiće stručnjake iz različitih oblasti koji će govoriti o prednostima uvođenja verifikacije tiraža na medijskom tržištu Srbije.
Tokom tri dana, na odvojenim sesijama, u radu seminara učestvovaće predstavnici novinskih izdavača, agencija i oglašivača.
Seminar se realizuje na bazi zaključaka borda direktora ABC Srbija a u skladu sa zaključkom o neophodnosti bližeg upoznavanja potencijalnih korisnika sa sistemom i metodologijom medijskog oditovanja.


STARTUJU NOVOSTI NEKRETNINE

Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija) najavila je za polovinu septembra start svog novog izdanja “Novosti Nekretnine”. Reč je o magazinu koji će pre svega biti posvećen prodaji i kupovini nekretnina, kako u Srbiji tako i u zemljama u okruženju.
“Novosti Nekretnine” će dobar deo sadržaja bazirati na foto oglasima pa već u startu nude mogućnost objavljivanja ove vrste oglasa u okviru tri standardne veličine modula 37x40; 78x40 i 78x82 mm. Besplatne foto oglase, uz odgovarajući kupon, moći će da objavljuju sva fizička lica.  OSUDE, APELI I PREKRŠAJNI POSTUPAK

Novinarska udruženja UNS i NUNS oštro su osudila kao grube uređivačke promašaje u trci za što većim tiražima, objavljivanje fotografija raskomadanog tela mladića stradalog u beogradskom Zoološkom vrtu. Osudama su se pridružile i mnoge druge organizacije i udruženja, a šef misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Hans Ola Urstad apelovao je na srpske medije da pokažu poštovanje za pokojnike i njihove porodice prilikom izveštavanja o žrtvama tragičnih događaja. Ministarstvo kulture najavilo je da će pokrenuti prekršajne postupke protiv medija, koji su objavili fotografije. Objavljivanjem fotografija, upozorili su iz Ministarstva, prekršen je zakon o
informisanju, ali i osnovne etičke i profesionalne norme, a žrtva izložena javnom poniženju. Ministarstvo je upozorilo istražne organe i da provere da li je objavljene fotografije medijima neovlašćeno ustupio neko od osoba koje su obavljale zvaničnu istragu.


NIN: PRE PRODAJE – UPISIVANJE UDELA

Nedeljnik NIN (član Asocijacije medija) pozvao je zaposlene i bivše radnike da  upišu svoj udeo u ovom preduzeću u vrednosti do 7.000 evra. Državljani Srbije imaju pravo da bez naknade, za svaku punu godinu radnog staža u NIN-u, dobiju udeo nominalne vrednosti od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom kursu na dan objavljivanja javnog poziva za upis udela - 27. jula. Društveni kapital preduzeća vredan je 78,81 miliona dinara, od čega kupac na aukciji, zakazanoj za 27. septembar, može steći najviše 70 odsto od vrednosti u visini od 55,17 miliona dinara. Zaposleni i bivši radnici imaju na raspolaganju preostalih 30 odsto u vrednosti od 23,64 miliona. U skladu sa Zakonom o privatizaciji, udeo koji preostane posle upisa udela zaposlenih i prodaje prenosi se Akcijskom fondu. Ukoliko vrednost udela, na koji imaju pravo zaposleni, premaši nominalnu vrednost raspoloživog kapitala, oni stiču pravo na manji iznos udela, srazmerno odnosu vrednosti udela koje su upisali, navedeno je u javnom pozivu. Rok za upis kapitala ističe u petak, 7. septembra.


PTT SRBIJE RENOVIRALA POŠTU U GRAČANICI

Generalni direktor JP PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) Dragan Kovačević, krajem avgusta svečano je pustio u rad nadograđenu poštu 38205 – Gračanica. Ukupna površina pošte u Gračanici, po završetku poslova nadogradnje,  aneksa sada iznosi 327 kvadratna metra.
Pošta sada ima tri prostorije za poštanske funkcije, dve za ekonomske i finansijske službe, zatim prostorije za direktora RJ „Priština“ kao i niz drugih prostorija neophodnih za normalno funkcionisanje službe. Šalter sala i prostorije Telekoma Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) nalaze se u postojećem delu pošte nad kojim je izvršena nadogradnja.


SRBIJA: TRENDOVI ODITOVANIH TIRAŽA U PRVOM POLUGOĐU

U analizi trendova kretanja  tiraža listova sa kojima ima ugovore o oditovanju ABC Srbija konstatuje, u proseku pad tiraža svih listova osim sportskih dnevnika u prvom polugođu 2007. godine. Tokom prvih šest meseci primećen je prosečan pad prodatog tiraža dnevnih listova za 5,8%, dok je u prvom kvartalu taj pad iznosio 2,7%. Kada je reč o nedeljnicima pad ukupno prosečno prodatog tiraža  u ovom periodu iznosi 8,5%. U prvom kvartalu je to bilo 10,5%. Oditovani dvonedeljnici beleže pad od 6,7% za isti period (prvi kvartal 2,5%) dok mesečnici beleže pad 11,1%. U prvom kvartalu  pad toraža kod mesečnika  je iznosio 5%.


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG


ČIKAGO: TRIBJUN U RUKAMA TRGOVCA NEKRETNINAMA

Tribjun kompanija (Tribune Co), drugi po veličini novinski izdavač u SAD postaje vlasništvo Sam Zela “lokalnog” trgovca nekretnina, a prema Forbsovoj listi on je 52.. mestu na listi najbogatijih Amerikanaca.
Ugovorom, koji je vredan 8,2 milijardi dolara, Zel kupovinom Tribjuna postaje, pored ostalog, vlasnik i takvih novina kao što su Chicago Tribune i Los Angeles Times, a sve će to biti prikljuceno novoj grupaciji u kojoj će osim Tribjuna biti i Zelova mreža od 23 tv- stanice kao i bezbol tim Chicago Cubs.


U ČEŠKOJ BLIC NAJČITANIJI

Prema nedavno saopštenim podacima o čitanosti štampanih medija u Češkoj, tokom prvih šest meseci 2007. godine, ubedljivo je na prvom mestu dnevnik Blesk (Blic) kompanije Ringier. Ovaj list je dnevno čitalo 1,6 miliona Čeha. Na drugom mestu je MF Dnes sa 1,128 miliona čitalaca, a treća pozicija pripala listu Pravo sa 457 hiljada čitalaca dnevno.
Kada je reč o magazinima, Nedelni Blesk (Nedeljni Blic) je na drugom, a Blesk pro Zeny (Blic žena) na četvrtom mestu po broju čitalaca.


CRNOGORSKE MUKE SA TV PRETPLATOM

Savet Radio-televizije Crne Gore (RTVCG) ponovo je, polovinom avgusta,   zatražio od Telekoma Crne Gore da nastavi sa naplatom televizijske pretplate uz račun za telefonske usluge. Savet RTVCG naveo je u pismu upućenom Telekomu da je učešće RTV pretplate u prihodima RTVCG 60 odsto i da bi promene postojećeg modela naplate pretplate imale negativne posledice na stabilnost finansiranja te medijske kuće. Telekom Crne Gore je ranije saopštio da će prestati sa sadašnjim načinom naplate RTV pretplate, ali da je spreman da pretplatu naplaćuje modelom odvojenih računa. Prema oceni saveta, odvojena naplata pretplate, bez vezivanja sa nekim drugim računom, bila bi pogubna za Radio-televiziju Crne Gore.


Kliknite za kompletnu PDF brosuru

Kliknite za PDF brosuru

BERLUSKONI ZAINTERESOVAN ZA EMAPOVE MAGAZINE

Krajem avgusta medijskim svetom prostrujala je vest da nekadašnji italijanski premijer, Silvio Berluskoni, namerava da kupi grupaciju tzv. “potrošačkih magazina” u produkciji britanske medijske kuće Emap. Kako kažu “dobro obavešteni izvori” o zbivanjima u medijskoj industriji, reč je o ponudi vrednoj 700 miliona evra, kao i činjenici da je ponudu za prodaju zatražila najveća italijanska izdavačka kuća Mondadori, kojom predsedava Berluskonijeva ćerka.
Sa 38,5 procenata učešća na domaćem tržištu Mondadori je najznačajniji italijanski izdavač, a Emap je sa 50 consumer magazina drugi po veličini britanski izdavač ove vrste publikacija. Za sada predstavnici Mondadorija demantuju mogućnost da dođe do ovakve transakcije, a prema tvrdnjama poznavalaca, Emap, koji je pritisnut zahtevima deoničara, traži kupca i za druge dve divizije: B2B izdavaštvo i radio.


CNN PRESTAO DA KORISTI SERVIS ROJTERSA

Televizijska mreža CNN  prestala je, poslednjeg dana avgusta, da koristi Rojtersove servise. Saradnja sa Rojtersom prekinuta je posle punih 27 godina, kako bi ova tv mreža smanjila troškove i investirala u sopstvenu mrežu prikupljanja informacija.Informativna televizijska mreža, koja je u vlasništvu najveće medijske kopmpanije na svetu "Tajm Vorner" (Time Warner Inc) navela je da želi da smanji oslanjanje na agencije i postigne bolju kontrolu sopstvenog razvoja.
Inače, televizije poput CNN žele da privuku nove generacije gledalaca koje bi mogle da dobijaju njihove informacije podjednako preko mobilnih telefona i interneta, koliko i sa televizije dok
ugovori sa novinskim agencijama, kao što je Rojters, obično omogućavaju pretplatnicima  da koriste agencijske vesti  ograničen vremenski period.
Si-EN-En je najavio i da će nastaviti da koristi servise agencije Asošijeted pres


RADIO FESTIVAL U NEUMU

Treći po redu Regionalni radio festival biće održan u  Neumu (BiH)  od 23. do 28. oktobra 2007. godine. Uz moto “Yvuk kao poticaj kreativnosti” festival će i ove godine nastojati da promoviše etičke i profesionalne standarde u radio novinarstvu, prekograničnu medijsku saradnju i vrednosti građanskog druđtva. Organizatori su Alter Media – Udruženje lokalnih radio stanica u BiH i SEERN (Saoth East Europe Radio Network). Informacije o mogućnostima za učešće na festivalu Neum 2007. očekuju vas u Alter Media (Sarajevo) na telefonu +387 33 550 745.


NOVI DNEVNI LIST U LUKSEMBURGU

Izdavač Edipres iz Luksemburga i švajcarska medijska kuća Tamedia nameravaju da  do kraja godine zajedno lansiraju na tržište Luksemburga jedan dnevni list. List će, verovatno nositi ime L'Essentiel i biće namenjen mladoj, urbanoj i publici bolje kupovne moći. List će se distribuirati i prodavati u posebnim boksovima za novine na frekventnim mestima, a odmah će biti postavljena i internet prezentacija ovog izdanja.


FRANCUSKA: JASMIN PRESTAO DA IZLAZI

Ženski nedeljni magazin Jasmin, koji se u oktobru prošle godine pojavio na francuskom tržištu, od 6. avgusta se više ne pojavljuje. Osnova za ovaj poslovni potez je, kako su saopštili predstavnici izdavača iza kojih je nemačka medijska grupa  Grüner + Jahr, slaba poslovna perspektiva ovog izdanja.


ŠPIGL ISPRED FOKUSA

Nedeljnik Spigl je, prema podacima iz najnovije Medija analize, sa ukupno 6,01 miliona čitalaca po broju (što je 9,3 procenta od ukupnog odraslog stanovništva) za jedno mesto na rang listi pretekao konkurentski Fokus, koji ima 5,65 miliona čitalaca, a to predstavlja 8,7 procenata stanovništva.
Među nedeljnicima opšteg tipa u Nemačkoj je, međutim, i dalje na vodećem mestu Štern koji po broju čita 7,41 miliona čitalaca, odnosno 11,4 procenta odraslog stanovništva.  


LONDON: KONTEJNERI ZA BESPLATNE NOVINE

Žestok rat za čistiji London koji londonske vlasti vode od kraja 2006. godine sa izdavačima besplatnih novina i u okviru koga je saopšten i podatak da se na stanicama londonske podzemne železnice i u vagonima dnevno prikupi 12 tona pročitanih novina (o čemu smo pisali u prošlom broju Newslettera), biće – izgleda – okončan džentlmenskim sporazumom.
Kako je saopšteno,  glavni akteri,  izdavači besplatnih novina London light i London Paper, prihvatili su obavezu da pojedinačno, do kraja godine, kupe i na za to predviđena mesta na najfrekventnijim tačkama postave  po četrdesetak specijalnih kontejnera za prikupljanje pročitanih novina. Akciji se priključila i kompanija Associated Newspapers&News International, koja izdaje besplatne novine Metro.
Kontejneri će nositi oznake Londona i izdavačkih kuća koje ih postavljaju i imaće i specijalne telefonske veze preko kojih će gradjani moći da daju redakcijama svoje sugestije i primedbe, a rezultati ove akcije biće procenjivani nakon prva tri meseca.
Inače u međuvremenu je saopšten i podatak da u ukupnom uličnom smeću, koje se dnevno prikuplja u Londonu, odbačene novine učestvuju sa čak 25 procenata.


PADAJU TIRAŽI NEDELJNIKA U NEMAČKOJ

Prodati tiraži dnevnih listova u Nemačkoj bili su stabilni u drugom kvartalu ove godine. Prema podacima agencije za verifikaciju tiraža IVW, u Nemačkoj se dnevno prodaje prosečno 24,54 miliona primeraka dnevnih listova, što je za oko 70.000 primeraka više neko u prethodnom, prvom kvartalu ove godine. Ipak, u poređenju sa drugim kvartalom prošle godine, prosečni prodati dnevni tiraž listova je manji za oko 500 hiljada primeraka.
Prodaja nedeljnika je, međutim, u blagom padu. Naime, u drugom kvartalu ove godine prodavalo se nedeljno prosečno 1,95 miliona primeraka, dok je u prvom kvartalu registrovana prodaja od 1,97 miliona primeraka, a u drugom kvartalu prošle godine prodavano je nedeljno 2,04 miliona primeraka


VESTI RTL-a NA MOBILNIM TELEFONIMA

Televizijska kuća RTL ponudila je od nedavno svojim gledaocima u Nemačkoj novi servis u okviru mobilne telefonije. Naime, redakcije informativnih emisija su omogućile da svi vlasnici mobilnih telefona, u roku od 60 sekundi posle emitovanja, mogu pročitati vesti na svojim telefonima. Ovi setovi vesti se aktueliziraju četiri puta dnevno, posle informativnih emisija.


BEZ KORIDE NA TV U ŠPANIJI DOK DECA GLEDAJU PROGRAM

Vekovima apsolutni simbol iberiskog mačoizma, borbe bikova, proterane su sa svih programa državne televizije TVE u terminima kada je moguće da ovakve prenose borbi mogu da vide i najmlađi gledaoci. Ovakvu odluku donele su nadležne španske vlasti. Prenosi koride pomereni su za kasne termine pa su odgovorni na TVE izrazili bojazan da bi moglo da dođe do pada gledanosti zbog nemogućnosti da se u dosadašnjim terminima korida prenosi uživo.
Privatne tv stanice će nastaviti sa prenosima borbi sa bikovima kao i do sada.


SAD: SVE VEĆI PRIHODI OD REKLAMIRANJA LEKOVA

Poznati stručni magazine New England Journal of Medicine zaključio je da izdvajanja američkih farmaceutskih kuća za direktno oglašavanje lekova, koji se ne mogu dobiti bez lekarskog recepta, rastu izuzetnom progresijom. Od kada je pre deset godina kontraverznom federalnom odlukom omogućeno reklamiranje ove vrste lekova na tv farmaceutska industrija, iz godine u godinu izdvaja sve više sredstava za oglašavanje i to po stopi rasta koja daleko premašuje prosek izdvajanja na nivou ukupne industrije.
U periodu od deset godina izdvajanja za oglašavanje rasla su godišnje, u proseku za oko 14 procenata, a  očekuje se da će za ovu vrstu oglašavanja farmaceutska industrija ove godine izdvojiti 4,2 milijarde dolara.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!