Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Septembar 2017
Asocijacija Medija
No. 301
U OVOM BROJU
Izveštaj Saveta za štampu
Večernje novosti dobile glavnog urednika
Najkorisnije je oglašavanje u štampi
Bolja regulacija autorskih prava
Medijska pismenost
Novosti u plamenu
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

BLIC PROSLAVIO 21. ROĐENDAN

Redakciji Blica čestitamo 21. rođendan! O uspesima Blica govore sledeći podaci: Blic je nastao 1996. godine i od tada 7.396 izdanja dnevnih novina Blic predstavljaju istorijsko svedočanstvo najvažnijih političkih, društvenih i ekonomskih promena, kulturnih ostvarenja i sportskih rezultata. Blic.rs je već 68 meseci uzastopno najposećeniji informativni sajt u Srbiji sa više od 635 miliona pregledanih stranica i preko 107 miliona poseta mesečno. Povodom ovog jubileja, Jelena Drakulić Petrović, generalna direktorka Ringier Axel Springer Srbija, kazala je: “Ova 21 godina apsolutnog poverenja čitalaca govori o snazi Blic brenda i njegovom kvalitetu. Blic prati svoje čitaoce na svim kanalima: u štampanom izdanju, na onlajnu i u video formatima, i danas ima veći auditorijum nego ikad. Svakog dana novine Blic dosežu do više od 380.000 čitalaca, Blic.rs ima više od milion posetilaca i do 300.000 video pregleda dnevno. I tu se ne zaustavljamo. Hvala vam na poverenju, što prepoznajete i podržavate kvalitet više od dve decenije”.


IZVEŠTAJ SAVETA ZA ŠTAMPU

Na konferenciji za novinare, Generalna sekretarka Saveta za štampu, Gordana Novaković izjavila je da je Komisija za žalbe od početka godine do kraja avgusta, razmatrala 43 žalbe, povodom kršenja Kodeksa novinara, i da je u samo tri slučaja utvrdila da Kodeks nije prekršen. Pored toga u proteklih osam meseci najviše javnih opomena za kršenje Kodeksa upućeno je dnevnom listu Informer, ukupno šest, dok je Politika prekršila Kodeks u pet slučajeva, Srpski telegraf u četiri, dnevni listovi Blic i Alo po tri puta, a Tabloid u dva slučaja. Činjenicu da redakcije sve češće izbegavaju da daju odgovore na žalbe za kršenje Kodeksa, predsedavajući Komisije za žalbe Zlatko Čobović objasnio je time da izostanak odgovora predstavlja izbegavanje profesionalnog javnog dijaloga o poštovanju Kodeksa novinara. On je pored toga ukazao na činjenicu da se sve češće odluke Komisije i ne objavljuju, što nikako ne znači da se smanjuje i broj slučajeva kršenja Kodeksa.


JESENJI CIKLUS SEMINARA

„Da li odnos prema nauci i očuvanju životne sredine može da ubrza put ka EU?“ tema je koja zaslužuje kvalitetno izveštavanje. Novi seminar jesenjeg ciklusa „Seminars for Media Professionals“ u organizaciji kompanije Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, posvećen je upravo toj temi, a održava se 11. i 12. oktobra 2017. godine u Beogradu. Predstavnici ministarstava zaštite životne sredine i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čelni ljudi naučnih instituta, istaknuti stvaraoci u ovim oblastima i profesori univerziteta samo su neki od predavača. Broj učesnika je ograničen, a prijave se mogu dostaviti na info@mncbgd.com i info@asmedi.org.


VEČERNJE NOVOSTI DOBILE GLAVNOG UREDNIKA

Milorad Vučelić, novinar i osnivač nedeljnika Pečat i aktuelni predsednik Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, novi je vd glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti i svih izdanja kompanije. Ovakvu odluku jednoglasno je doneo Nadzorni odbor kompanije. Vučelić je rođen 1948. u Sivcu kraj Crvenke. Osnovnu školu završio je u Crvenki, a gimnaziju u Vrbasu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Novinarsku karijeru započeo je još za vreme studija, pišući za "Student", "Vidike" i "Polja". Nakon studija, pisao je za "Književnu reč", "Književne novine", "Politiku" i "Nin". Od 1977. do 1985. godine bio je direktor Studentskog kulturnog centra, a od 1985 urednik NIN-a, pored toga bio je i upravnik "Zvezdara teatra" i umetnički direktor "Budva grad teatra". Od 1991 do 1992. godine nalazi se na funkciji generalnog direktora RTV Novi Sad, a od 1992-1995. godine radi kao generalni direktor RTS-a. Autor je knjiga "Argument protiv neutralnog", "Osumnjičeno društvo", "Razgovori sa epohom", "Kosovo - koreni separatizma". Dobitnik je nagrade "Politika" za publicistiku i “Zlatnog beočuga”.


DIGITAL 2017 - REKORDNA POSEĆENOST

Dvodnevna regionalna konferencija Digital koju je po četvrti put organizovala kompanija Color Media Communications okupila je više od 700 učesnika iz oblasti medija i telekomunikacija. Ovogodišnju konferenciju su otvorili Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja i Branko Ružić, ministar državne upravne i lokalne samouprave. Digital je jedini skup koji okuplja prve ljude vodećih operatera, a ove godine su o telekomunikacionom tržištu i trendovima govorili Ingeborg Øfsthus, generalna direktorka Telenora Srbije, Predrag Ćulibrk, izvršni direktor Telekoma Srbije, Viktorija Boklag, direktorka SBB-a i predsednica za marketing i medije United Grupe, Jacky Zhao, regionalni direktor Huawei Device za Srbiju, Dejan Turk, izvršni director VIP Mobile i Slobodan Đinović, generalni direktor kompanije Orion telekom.


NAJKORISNIJE JE OGLAŠAVANJE U ŠTAMPI

U intervjuu za Advertiser Serbia, Svetlana Popović, Senior Print Media Planer iz kompanije Direct Media izjavila je da je prednost dnevnih novina i magazina u tome što ne dozvoljavaju da naša pažnja bude podeljena, pa je čitalac fokusiran na sadržaj, a to je stvar koja je za svakog oglašivača od izuzetne važnosti. Prema njenom mišljenju novine i časopisi još uvek pružaju jednu od najboljih ciljanih masovnih publika sa kojima oglašivači mogu sarađivati. Ovoj izjavi Popovićeve u prilog idu i skorija istraživanja da se oglašivačima isplati da ulažu u magazine. Na konferenciji Advertising Research Foundation Audience Measurement, koja je održana u junu 2016. godine, kompanija Nielsen Catalina Solutions predstavila je studiju o povratu novca uloženog u reklamiranje, koja je pokazala da časopisi pružaju najveći povrat sa prosekom od 3,94$ za svaki dolar potrošen na oglašavanje. Istraživanje Henli Centra “Budućnost medija” koje se bavilo oglašavanjem u magazinima, otkrilo je da potrošači češće reaguju u pravcu kupovine proizvoda onda kada su oglas videli u magazinu, nego što će reagovati onda kada vide reklamu na bilo kom drugom mediju. Čak 38% odraslih će pre kupiti proizvod koji su videli u magazinu u poređenju sa onim koji su videli na televiziji.


NOVI PORTAL „REMARKER“

Remarker je novi portal na srpskoj medijskoj sceni čiji cilj je podsticanje debate o ključnim društvenim pitanjima, odgovorno analiziranje činjenica i preispitivanje fenomena savremenog društva. Glavni i odgovorni urednik je Andrej Nosov, a za portal pišu: Biljana Srbljanović, Ana Martinoli, Ivan Despotović, Aleksandra Babić, Goran Miletić. Ovaj tim počeo je sa radom 1. septembra, a njegov sadržaj moguće je pratiti na sajtu remarker.media, kao i putem društvenih mreža YouTube, Facebook, Twitter i Instagram.


VOJVOĐANSKE VESTI

Novi portal Vojvođanskevesti.rs, koji sa temama namerava da pokrije veći broj vojvođanskih opština, počeo je sa radom. “Odlučili smo da pokrenemo portal gde će prioritet biti istina. Da bi došli do istine moramo čuti obe strane, i to je ono što će nam biti cilj. Želimo da našim čitaocima ponudimo izbor. Naš zadatak će verovatno biti najteži da se dobije objektivna informacija o aktuelnim političkim dešavanjima, jer da li je ikada vlast poslušala i prihvatila konstruktivnu kritiku opozicije. Da li ste ikada od opozicije čuli da je vlast uradila nešto dobro. Da li je u životu sve crno belo ili je puno nijansi sive.” Izjavio j glavni i odgovorni urednik Nebojša Korać.


TV O2

Promena imena televizije B92 u O2 donela je i promene u programskoj šemi, pa je tako kultna politička emisija Kažiprst emitovana u petak 8. septembra bila ujedno i poslednja emisija. „U ime svih onih koji su ‘Kažiprst’ radili poslednjih 16 godina, koji su ga stvorili na Radiju B92, meni je preostalo da vam se zahvalim što ste čuvali ‘Kažiprst’ time što ste ga gledali, kritikovali, ali bogami i hvalili“ izjavila je Suzana Tirnanić u odjavi poslednje emisije. „Nakon uspešnog rebrendiranja i pozicioniranja Prve televizije i Play radija, na red je došla još jedna promena koja je bila logična i očekivana. Uz puno poštovanje prema svim vrednostima koje je simbolizovala TV B92 u koju je utkano mnogo emocija i uspomena, zatvara se krug jednog prošlog vremena i određuje pravac ka budućnosti i svim izazovima koje donosi nova era TV industrije, a sa njom i sve brži protok informacija i promena navika gledalaca“ navodi se u saopštenju menadžmenta.


ISTRAŽIVANJE PA PROMENA PROGRAMA

Na osnovu istraživanja medijskog tržišta Srbije, koje su za potrebe TV Most uradile renomirane istraživačke kuće Medium Gallup i Nielsen, novosadska televizija je od 11. septembra počela da emituje značajno izmenjen program. Posebno mesto u novoj šemi zauzeli su ruski serijali dokumentarnog i igranog programa koji nikada nije emitovan van Rusije, kao i ruski crtani filmovi. Svojim novim konceptom televizija Most, pored drugačijeg novinarskog pristupa i novog dizajna informativnog programa, ponudila je nešto sasvim novo na medijskoj sceni Srbije.


NEDELJNIK EKSPRES BEZ GLAVNOG UREDNIKA

Ivan Cvejić, direktor i glavni i odgovorni urednik nedeljnika Ekspres podne je ostavku. Ovo je drugi urednik za manje od godinu dana koji je podneo ostavku u ovom nedeljniku. 2016. godine, Branko Miljuš je podneo ostavku na mesto glavnog i odgovornog urednika Ekspresa zbog stopiranja objavljivanja intervjua sa Zoranom Mihajlović. Razlozi za ostavku Ivana Cvejića nisu poznati, iako je podneo ostavku početkom septembra, njegovo ime se i dalje nalazi u impresumu. Zaposleni kažu da se sa svima lepo pozdravio i otišao sa prijateljskim osećanjima.


IZVEŠTAVANJE NA JEZICIMA NACIONALNIH MANJINA

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) sa ciljem da istakne i promoviše izuzetna dostignuća novinara koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina, raspisalo je konkurs za godišnju nagradu za novinare koji su postigli posebne rezultate u izveštavanju na jezicima nacionalnih manjina. Na ovom konkursu mogu učestvovati svi novinari koji su objavili najmanje tri medijska priloga na nekom od jezika nacionalnih manjina u periodu od 1. januara do 15. decembra 2017. godine. Za ovu nagradu mogu se nominovati novinari koji rade u štampanim medijima, radiju, televiziji, onlajn mediju ili njihovoj kombinaciji. Rok za podnošenje prijava je 31.12.2017. godine.


TELEKOM SRBIJA – „STVARAMO ZNANJE“

Uručenjem računarske i prateće opreme za informatički kabinet u OŠ „Karas Karolina“ u Horgošu, kompanija Telekom Srbija počela je realizaciju projekta „Stvaramo znanje“ koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Osnovna škola u Horgošu jedna je od 20 škola kojima je dodeljena donacija Telekoma Srbija povodom obeležavanja dvadeset godina postojanja kompanije. Informatičku opremu u OŠ „Karas Karolina“ uručili su generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk, i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević zahvalio se Telekomu Srbija što je prepoznao važnost opremanja škola računarima i informatičkom opremom i podsetio da od ove godine petaci imaju priliku da Informatiku i računarstvo uče kao obavezan predmet. Škola „Karas Karolina“ jedna je od 20 škola koje su građani odabrali tokom internet glasanja u kojem je učestvovalo 40 osnovnih škola predloženih od strane Ministarstva prosvete.


MOJ KIOSK PLANIRA WEB SHOP

Kompanija Moj Kiosk, najveći lanac kioska na teritoriji Srbije, na svom sajtu najavila je pokretanje web shopa. 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

BOLJA REGULACIJA AUTORSKIH PRAVA

U Evropskom parlamentu, 6. septembra održana je konferencija „Bolja regulacija autorskih prava". Događaj je obeležen razmenom suprostavljenih mišljenja poslanika vezanih za Direktivu o autorskim pravima u kojoj se po prvi put predlaže uvođenje prava izdavača. Komesarka Maria Gabriel, kao glavni govornik događaja, primetila je da bi takva Direktiva donela veliku korist izdavačima štampanih medija u digitalnom formatu jer je cilj da izdavači licenciranjem svog sadržaja dobiju pravičan udeo u prihodu koji globalni pretraživači i drugi agregatori vesti stiču besplatno koristeći njihov sadržaj. Sa ovim se složio i dr. Tomas Hopner, koji je istakao da je izdavačima potrebna bolja pravna zaštita protiv agregatora. Za razliku od toga, Dr. S. J. Van Gompel je osporio potencijal izdavača štampe za rešavanje svojih problema. On je izjavio da "stvaranje prava izdavača neće promeniti tržište oglašavanja niti ponašanje potrošača." Prema njegovim rečima, mere koje predviđa Direktiva su administrativne, a ne tržišne, i bile bi nefikasne tako da ne bi mnogo pomogle izdavačima.


MEDIJSKA PISMENOST

Sarajevo će u septembru biti mesto održavanje medijske konferencije “Media Meets Literacy". Više od 200 stručnjaka iz područja medijske pismenosti iz cele Evrope okupiće se 21. i 22. septembra da diskutuju o izazovima koje pred medije donose talasi lažnih i "alternativnih vesti" i propagande. U okviru konferencije biće dodeljene Evens nagrade za medijsko obrazovanje. Pored predavanja, okruglih stolova i prezentacija mladi novinari će imati priliku da prisustvuju dvodnevnim radionicama koje će ponuditi inovativne modele borbe sa savremenom propagandom i lažnim vestima. U radu konferencije učestvovaće i predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija Zoran Sekulić. Dodatne informacije i program moguće je pogledati na mediameetsliteracy.eu.


INOVACIJA MODNIH DODATAKA STYLE I FABULOUS

News UK ponovo lansira Style i Fabulous, najpoznatije modne dodatke novina The Sunday Time-a i The Sun on Sunday, sa digitalnim sadržajem koji je u opticaju sedam dana nedeljno, kako bi odgovorili na nove potrebe čitalaca. Style je dobio izdanje “Sedam dana Style-a” kojim se nudi sadržaj na websajtu, tabletu, mobilnom i društvenim mrežama Instragram i Pinterest. Nedeljno glossy izdanje Style koje izlazi u okviru The Sunnday Timesa takođe će biti redizajnirano ciljajući oglašivače luksuznih brendova. Slično će se desiti i sa dodatkom Fabulous koji će dobiti poseban prostor na sajtu sun.co.uk, kao i redizajn štampanog izdanja u većem formatu. Izdavač pokreće i Fabulous Daily, sekciju u okviru novina The Sun od ponedeljka do subote, koja će biti promovisana na društvenim mrežama kao “Fabulous every day”. Razlog za ove promene su oglašivači koji žele da njihovi brendovi imaju bolju interakciju sa čitaocima i to preko svih platformi.


NOVOSTI U PLAMENU

Već drugi put za deset dana, predsednik proustaške Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminec, u centru Zagreba palio je primerke srpskog nedeljnika "Novosti". Ovaj čin bio je poruka vlasti u Hrvatskoj da prestane da finansira Novosti, jer to „nije list srpske manjine, nego Novosti od Feralovaca koji su uvek bili protiv hrvatske države“. Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je spaljivanje srpskog nedeljnika "Novosti", čiji je izdavač Srpsko narodno veće. "HND zahteva da premijer Plenković konačno jasno osudi pretnje novinarima Novosti, kao i svim drugim novinarima, što nikad do sada nije učinio. Izbegavanje izricanja jasnog stava o neprihvatljivosti napada na novinare podstiče nasilje prema njima koje počinje uvredama i pretnjama, nastavlja se spaljivanjem novina, a završava fizičkim napadima na novinare" navodi se u saopštenju udruženja.


NAGRADA ZA 24 SATA

Novine 24sata.hr su potvrdile poziciju najboljih dnevnih novina u Hrvatskoj osvojivši medalju za kvalitet u u kategoriji hrvatskih Milenialsa. U istraživanju QUDAL – QUality meDAL, koje je sproveo švajcarski ICERTIAS u junu 2017. godine na uzorku od 1200 ispitanika iz Generacije Y, na pitanje “Navedite naziv dnevnih novina koje po vašem ličnom iskustvu nude apsolutno najviši nivo kvaliteta na hrvatskom tržištu” najviše ispitanika je odgovaralo: “24sata”. U februaru ove godine, 24sata.hr je prvi put dobio priznanje No.1 u kvalitetu. Građani, potrošači i čitaoci složno su odlučili da su upravo 24sata najvrednije, najzanimljivije i najkvalitetnije novine. 24sata intenzivno šire poslovanje i na sve digitalne platforme, gde već godinama osvajaju priznanja struke.


TABLOID ZA JEDAN DOLAR

Njujorški tabloid Daily News prodat je za jedan dolar kompaniji Tronc, u čijem su vlasništvu Los Angeles Times i Chicago Tribune. New York Daily News je prvi američki dnevnik štampan u formatu tabloida, osnovan pre 98 godina. Tabloid poznat po svojim provokativnim naslovima i slavnim kolumnistima, dobio je 11 Pulicerovih nagrada. „Uzbuđeni smo što možemo da poželimo dobrodošlicu timu njujorškog Daily News-a u porodicu Tronc, i radujemo se saradnji s njima kako bi bili na usluzi novim čitalačkim krugovima, ali i doneli prihode našim akcionarima„ izjavio je Džastin Dirborn, direktor grupe Tribune Publishing.


ALJAZZERA BEZ KOMENTARA

Trend ukidanja komentara zbog mržnje u sadržajima na portalima nije zaobišao ni Al Jazzeru. Od početka septembra anonimno komentarisanje objavljenih sadržaja je onemogućeno. „Kada smo prvi puta otvorili opciju komentaranja na našoj web stranici, nadali smo se da će poslužiti kao forum za promišljenu i inteligentnu raspravu koja će omogućiti našoj globalnoj publici da se međusobno angažira. Međutim, odjeljak komentara preuzeli su korisnici koji se kriju iza pseudonima i šire zajedljivost i mržnju, netrpeljivost, rasizam i podjele. Mogućnost bilo kojeg oblika argumentirane rasprave postala je praktički nepostojeća“, navodi se u saoštenju uredništva portala Aljazeera.com.


IPHONE PUNI 10 GODINA

Najavom novog modela mobilnog telefona iPhone X, kompanija Apple je 12. septembra obeležila 10 godina od pojave prvog modela. Novi iPhone X će uz brojne tehnološke i korisničke inovacije, biti i najskuplji dosad. Kupce očekuje Super Retina OLED ekran, 64 ili 256 GB memorije, 3D senzor za prepoznavanje lica (FaceID), bežično punjenje baterije, dualna kamera, razni senzori i drugi noviteti. Neki od specijalizovanih svetskih ICT portal smatraju da će Apple tim uređajem postaviti nove trendove, i da će bez obzira na visoku cenu ostvariti dobre prodajne rezultate. Prema podacima, Apple zauzima oko 85 posto tržišta tzv. premium ili najjačih i najprodavanijih ('flagship') pametnih telefona u svetu, a takvi proizvođačima donose i najviše prihode. U drugom kvartalu ove godine, prema podacima analitičke kuće Strategy Analytics, najprodavaniji pametni telefon u svetu bili su Appleovi modeli iPhone 7 i 7 Plus sa više od 30 miliona isporučenih uređaja, za njima su Samsungovi S8 i S8 Plus kojih je isporučeno oko 19 miliona.


670 MILIONA OD SPORTSKIH TV PRAVA

Niže engleske fudbalske lige će podeliti čak 670 miliona eura od televizijskih prava nakon potpisivanja ugovora između vođstva Engleske lige i televizijske kuće Sky. Ovaj novac će podeliti klubovi iz Championshipa, League One, League Two, kao i dva Kup takmičenja. Petogodišnji ugovor počinje da se primenjuje od 2019. godine, a u odnosu na dosadašnji ugovor to je rast za 36 posto. "Ovi pregovori došli su u neverovatno izazovnom periodu u prodaji sportskih prava u Velikoj Britaniji", izjavio je izvršni direktor Engleske lige Šaun Harvi. U sezoni će biti prikazano najviše 150 utakmica, uključujući 16 utakmica Championshipa koje se igraju sredinom nedelje, i najmanje 20 League One i League Two utakmica. Svi klubovi moći će putem streaminga da emituju svoje utakmice tokom nedelje ukoliko neće biti na programu televizije Sky.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde