Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Septembar 2015
Asocijacija Medija
No. 256
U OVOM BROJU
Nedeljnik i NewYorkTimes
Poklon magazini uz Kurir
Monitoring sufinansiranja medijskih sadržaja
Rusi osudili Google
Politico Pro model pretplate
Izbeglice uredile švajcarski Blick
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SEMINARI U ASOCIJACIJI MEDIJA

U jesenjoj sezoni skoro svake nedelje u Asocijaciji medija održan je po jedan seminar za novinare i zaposlene u medijima. Sezonu je otvorio seminar iz projekta o privatizaciji medija, pod nazivom “Vrednost medijskog preduzeća” na kome su predstavnici lokalnih medija čuli šta čini i kako se određuje vrednost medijskog preduzeća i to kako od Jovane Zelić - procenitelja najuglednije kuće PWC, tako i od vlasnika medija u Srbiji: Roberta Čobana (Color Press), Miše Tadića (Boom93) i Ružice Krdžić (TDI, HIT FM, Karolina, Jat radio, RTV Studio B).

Zatim je usledio seminar o izveštavanju o LGBT populaciji, u organizaciji MediaNews&Consalting i Američke ambasade, i to u pravom trenutku pred aktuelna zbivanja (Parada ponosa) kako bi mediji bolje razumeli i sagledali ovu problematiku i unapredili svoje izveštavanje o njoj.

Već sledeće nedelje održan je drugi po redu seminar iz projekta o privatizaciji medija pod nazivom “Kako bolje organizovati medijsko preduzeće”, na kome su predstavnici lokalnih medija čuli dragocena iskustva i savete Sretena Radovića, publishing direktora velike izdavačke kuće Ringier Axel Springer, Jadranke Dujić - direktorke medijske grupe TDI radio, Miroslava Paunovića - direktora RTV MAG i osnivača Nove mreže (mreža lokalnih tv stanica), kao i od Zlate Kureš - direktorke novinske agencije Beta.

Poslednji u ovom delu bio je seminar u okviru “Centra za razvoj medija”, u saradnji sa DW akademijom, pod nazivom “Multiplatform novinarstvo”, na kome su o ovoj uvek aktuelnoj temi govorili Marko Stjepanović - glavni odgovorni urednik integrisane redakcije Ringier Axel Springera u Srbiji, Zoran Sekulić - glavni urednik novinske agencije FoNet i Aleksandar Miladinović - iskusni novinar RTV B92, sada članice Antena grupe.

U nastavku nas očekuju seminar “Uloga medija u razvoju srpskog turizma” (13-14. oktobar), na kome će govoriti predstavnici ministarstva za trgovinu i turizam, saobraćaj, državnu upravu i lokalnu samoupravu, PKS, turističkih agencija, Grada Beograda, hotelijera, avio prevoznika... i mnogi drugi, i seminar “Kako uvećati prihode medijskog preduzeća” koji će biti održan krajem oktobra. Za oba seminara broj učesnika je ograničen pa je poželjna što ranija prijava na adresu info@asmedi.org.


NEDELJNIK I NEW YORK TIMESPOKLON MAGAZINI UZ DNEVNE NOVINE KURIR

Najtiražnije dnevne novine Kurir tokom nedelje poklanjaju čitaocima tematske magazine. Svake srede dnevne novine Kurir poklanjaju Stars, magazin o poznatim i slavnim ličnostima. Sve o estradi, rijaliti programima i talent takmičenjima na 24 strane atraktivnog sadržaja. Dirljive priče, paparaco fotografije, intervjui, šokantne ispovesti i životne drame sastavni su deo ovog izdanja. Svakog četvrtka Kurir poklanja čitaocima vrhunski magazin o kuvanju Narodni kuvar. Prenosimo savete iskusnih kuvara, maštovite recepte i pregršt kulinarskih trikova kako da svako jelo bude remek-delo. Svake subote poklon magazin o zdravlju uz Kurir je Narodni lekar na 32 strane. Ovaj magazin donosi niz saveta iz oblasti zdravlja, zanimljive ispovesti ljudi koji su pobedili bolest, lekovite recepte za unapređenje zdravlja, najbolje antistres tehnike, kao i savete lekara za lečenje najrazličitijih oboljenja.


MONITORING SUFINANSIRANJA MEDIJSKIH SADRŽAJA

Predstavnici Medijske koalicije, predstavili su javnosti svoj Izveštaj monitoringa sufinansiranja medijskog sadržaja u kome se navodi, kako je preneo FoNet, da jedna trećina lokalnih samouprava nije raspisala konkurse za projektno finansiranje medija u Srbiji, a tamo gde je to učinjeno bilo je propusta. Od 1. januara, kada je uvedeno projektno finansiranje medija, 93 lokalne samouprave su raspisale konkurs za medije, a 73 još nisu, rekao je predsednik IO Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić i naveo da su u 28 konkursa uočeni nedostaci, a 18 lokalnih samouprava ih je otklonilo. Generalna sekretarka Lokal presa Snežana Milošević ukazala je na problem da lokalne vlasti ne poznaju Zakon o informisanju, ne prepoznaju javni interes i svesno krše zakon, zarad političkih interesa. Najveće greške su bile kada je kao interes građana predviđeno izveštavanje sa sednica skupština opština, a bivalo je i da je u konkursu ciljano novac usmeren na određene medije, a neretko se dešavalo da se od medija tražilo da izveštavaju o radu lokalne vlasti. Predsednik ANEM Milorad Tadić je u ime Koalicije uputio apel Ministarstvu finansija da hitno donese odluku da projekti, odnosno proizvodnja medijskog sadržaja, bude oslobođena PDV.


TREĆI POZIV ZA PRODAJU “DNEVNIKA”

Agencija za privatizaciju objavila je, a FoNet prenosi, 25. septembra treći javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala Dnevnika AD Novi sad po početnoj ceni od 2.465.670,87 evra. Depozit kupca se uračunava u prodajnu cenu, a on iznosi 739.701,26 evra. Prijave za učešće u postupku se podnose do 26. oktobra do 15 sati po beogradskom vremenu, dok je otvaranje koverata sa ponudama određeno za 28. oktobar u 10 sati u prostorijama Agencije za privatizaciju, u sam osvit roka za završetak privatizacije medija što je 31. oktobar. Javni poziv objavljen je na sajtu Agencije za privatizaciju i u dnevnom listu Politika.


POČELA SA RADOM "NOVA MREŽA SRBIJE"

Dvanaest regionalnih televizija u Srbiji, od ponedeljka, 5. oktobra, od 19 do 23 sata emitovaće isti program. „Okupljeni oko jedne ideje, a to je opstati na medijskoj sceni Srbije, 12 regionalnih televizija osnovale su udruženje ’Nova mreža Srbije’ i od ponedeljka počinjemo zajedničko emitovanje programa“, rekao je UNS-u predsednik Udruženja i glavni i odgovorni urednik RTV Mag iz Obrenovca Miroslav Paunović. Istu programsku šemu od ponedeljka će emitovati RTV Mag iz Obrenovca, TV Telemark iz Čačka, RTV Vranje, TV Pančevo, Regionalna TV iz Novog Pazara, Sremska TV iz Šida, TV Lotel iz Loznice, TV Valjevo Plus, RTV Santos iz Zrenjanina, TV K9 iz Kragujevca, Kanal M iz Paraćina i TV 5 iz Užica. „Televizije iz udruženja ’Nova mreža Srbije’, će na ovaj način unaprediti svoju produkciju i poboljšati informativni program, tako da će gledaoci cele Srbije imati priliku da prate jedinstven informativni, ali i licencni serijski, filmski i dokumentarni program“, kaže Paunović.


NOVI SASTAV KOMISIJE ZA ŽALBE SAVETA ZA ŠTAMPU

Komisija za žalbe Saveta za štampu održala je nedavno prvu sednicu u novom sastavu i na toj sednici rešila rekordni broj od preko 20 žalbi. Novi članovi Komisije za žalbu su troje predstavnika javnosti: Ivana Stjelja, Nevena Krivokapić i Dragan Đorđević. Stjelja je koordinatorka Antidiskriminacionog programa organizacije Praksis, Krivokapić je medijska pravnica i koordinatorka za onlajn medije i slobodu izražavanja u digitalnom okruženju Šer fondacije, dok je Đorđević koordinator Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS. Oni su u Komisiji za žalbe zamenili dosadašnje predstavnike civilnog društva Zorana Ivoševića, Boža Prelevića i Predraga Azdejkovića. Predstavnici osnivača Saveta za štampu odlučili su da ih u narednom mandatu predstavljaju dosadašnji članovi Ivan Cvejić, Zlatko Čobović, Marija Kordić, Tamara Skrozza, Vlado Mareš, Stojan Marković i Petar Jeremić, dok će drugi predstavnik UNS-a u Komisiji u naredne četiri godine biti Vladimir Radomirović, glavni i odgovorni urednik portala Pištaljka.rs, koji je zamenio Ljiljanu Smajlović.


BLIC DOBIO PRIZNANJE ZA KAMPANJU “BIRAM ŽIVOT”

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, svečano je uručila u Skupštini grada zahvalnicu "Blicu" i drugim partnerima koji su se uključili u kampanju „Biram život“. Osnovni cilj javne kampanje je povećanje bezbednosti mladih u saobraćaju, a glavna ideja je da se nizom različitih aktivnosti skrene pažnja javnosti i pozovu mladi, njihovi roditelji, profesori, predstavnici lokalnih samouprava i nadležni organi da se pridruže inicijativi, deluju preventivno i preduzmu potrebne akcije kako bi se mladim ljudima predočile opasnosti i kako bi se oni podstakli na bezbedno ponašanje u saobraćaju. Pored promotivnih spotova održana su i četiri javna časa za srednjoškolce u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a promocije bezbedne vožnje su nastavljene na muzičkim letnjim festivalima za mlade.


APLIKACIJA ZA MEDIJSKE SADRŽAJE

Prva Android aplikacija za praćenje medijskih sadržaja u Srbiji, rezultat je uspešne saradnje Ninamedije i Mediatoolkita. Posle prvobitne verzije Buzz, koja je bila dizajnirana tako da prati društvene mreže, blogove, forume i komentare korisnika na veb sajtovima, novoj verziji pridodato je više od 5.000 sajtova u Srbiji. Korisnici sada imaju opciju da sami definišu i menjaju pojmove koji ih zanimaju, a aplikacija ih u realnom vremenu obaveštava svaki put kada se bilo koji od tih pojmova spomene bilo gde na internetu. "Ovo je inteligentan alat koji smo razvili pomno prateći potrebe korisnika, u saradnji sa Mediatoolkitom, jednim od najboljih svetskih brendova u ovoj oblasti", istakao je izvršni direktor Ninamedije Zdravko Kotur. Detaljna analitika i izveštaji dostupni su samo jednim klikom, kao i poređenje zadatih ključnih reči. Izveštaji se mogu preuzeti u obliku Excel tabele ili PDF dokumenta.


“LISA LEPA I SREĆNA” POMERA GRANICE

Novi magazin na tržištu “Lisa lepa i srećna” zabeležio je fantastičan uspeh. Nakon što je prvog dana rasprodat ceo tiraž od 40.000 primeraka, u prodaju je pušteno još 30.000 primeraka. I posle ovoga na mnogim kisocima tražio se primerak više. Ovaj magazin je veliki izdavački poduhvat kompanije Adria Media Group. Promena koncepta magazina „Lisa“ sa nedeljnika na mesečni glossy magazin, posle 13 godina postojanja, donela je i novi, moderniji sadržaj prilagođen čitateljkama svih generacija, po veoma pristupačnoj ceni. Sigurni smo da će ovaj magazin, nastao kao plod interakcije između redakcije i čitalaca, iskustva i energije ljudi iz Adria media grupe i tržišta na kome posluje, biti uspešan i doneti još mnogo dobrih rezultata i novih čitalaca.


VELIKA IZLOŽBA O MIHAJLU PUPINU

Interaktivna izložba „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“, prva takve vrste kod nas, otvorena je u Istorijskom muzeju Srbije. Ono što ovu postavku čini jedinstvenom jeste upotreba tehnologije proširene stvarnosti i prostornih instalacija uz pomoć kojih publika ima priliku da zvukom i slikom zakorači u Pupinov svet. Prvi put u muzeologiji korišćene su i interaktivne AR naočare. Jedinstvena izložba predstavlja najobimniji presek života i dela velikog naučnika, a posetioci će moći da se upoznaju i sa nizom nepoznatih činjenica o privatnom životu Mihajla Pupina, kao i sa do sada nepoznatim arhivskim materijalom sa velikim brojem dokumenata, poput tajnog dosijea FBI, koji će premijerno biti predstavljeni srpskoj i svetskoj javnosti. Izložba o Mihajlu Pupinu pokazuje koliko nove tehnologije mogu da preobraze našu muzeološku praksu. Saradnja Ministarstva kulture i informisanja, Istorijskog muzeja Srbije, Telekoma Srbija, Nelta i Kodek instituta - LiveViewStudio na najvećoj do sada izložbi o Pupinu afirmiše javno-privatno partnerstvo u oblasti kulture. Izložba je organizovana povodom obeležavanja 80 godina od smrti našeg naučnika, kao i jednog veka od prijave njegovih patenata koji se smatraju najznačajnijim u oblasti telekomunikacija. Izložba će biti otvorena do 20. februara sledeće godine u Istorijskom muzeju Srbije.


1.000-TI BROJ “SVEDOKA”

Nedeljnik Svedok, koji je zakoračio u 20. godinu izlaženja, objavio je svoj 1.000. broj od 22. septembra. "Sa hiljaditim brojem, ostvarili smo jubilej koji je, imajući u vidu okolnosti u Srbiji i pogotovo prilike na neuređenom srpskom medijskom tržištu, vredan pažnje", ističe se u saopštenju Redakcije. Vlasnik i glavni i odgovorni urednik Svedoka, Vladan Dinić smatra da je ovaj nedeljnik jedan od malobrojnih listova u Srbiji koji je uspeo da preživi i Miloševićevo i tranziciono vreme. Uprkos svemu, napomenuo je Dinić, opstali smo sami, bez ičije pomoći u vidu donacija i projekata, sa potpuno transparentnim vlasništvom od osnivanja. Imamo stabilnu i raznoliku čitalačku publiku, kao i veliki broj saradnika iz raznih oblasti društvenog života i iz raznih krajeva sveta, naglasio je Dinić. Prvi broj Svedoka izašao je 3. maja 1996. godine.


ANTENA GRUPA PREUZELA B92

Antena grupa, međunarodna medijska korporacija i vodeća grupacija u jugostočnoj Evropi, preuzela je većinski udeo u B92. Kao jedan od vodećih nacionalnih TV i radio emitera u Srbiji i regionu, B92 uspešno je pozicionirana komercijalna TV stanica sa jakim informativnim programom, koja je tokom godina razvila multimedijalnu platformu sastavljenu od televizije, digitalnih medija i radio stanice. U 2014. godini B92 je zabeležilo rekordni rast gledanosti, dok je b92.net jedan od najuticajnih i najposećenijih sajtova u Srbiji od 1996. godine. Antena će upotrebiti svoje bogato iskustvo i dokazanu stručnost u ovoj oblasti za dodatni razvoj medijske kuće B92. Preuzimanje ove stanice predstavlja dalje širenje Grupe u jugoistočnoj Evropi, gde trenutno uspešno posluje u pet zemalja. "Antena vidi B92 kao uzbudljivu investicionu mogućnost i mi ćemo nastaviti da tražimo slične izazove u medijskom sektoru Evrope, u zemljama u kojima regulatorna tela imaju jaku saradnju sa investitorima,kao što je to slučaj u Srbiji”, dodao je Kirjaku.


ZAVRŠEN “AUTO BILDOV” IZBOR ZA “ZLATNI AUTO”

U izboru za "Zlatni auto" za 2015. godinu, u organizaciji magazina "Auto bild", pobedu je odnela "Opel korsa". Čitaoci magazina "Auto bild", posetioci portala Blic.rs i stručni žiri dodelili su najviše poena ovom novom modelu nemačkog proizvođača. Priznanja su pobednicima uručena u hotelu Falkenštajner u Beogradu. "Opel korsa" osvojila je najviše glasova među 44 kandidata, a druga priznanja je osvojilo još šest modela. Uz "Korsu", priznanja su osvojili, po kategorijama, "Opel Adam S" - mini gradski automobil godine, "BMV" serije jedan - kategorija kompakta, "Mazda CX3" - krosover, "Volvo XC90" - SUV, "Folsvagen pasat" u kategoriji viša srednja i mpv klasa i "Mercedes AMG GT" u kategoriji luksuznih i sportskih automobila. Izbor za "Zlatni auto" se održava pod generalnim pokroviteljstvom kompanije OMV.


NOVAK ĐOKOVIĆ FONDACIJA I DIRECT MEDIA

Novak Đokovic Fondacija i regionalni medijski sistem Direct Media potpisali su ugovor o strateškom partnerstvu na projektu "Original", besplatnom magazinu za studente koji pokreće fondacija najboljeg tenisera sveta. "Original" će biti mesečnik i biće dostupan studentima na svim univerzitetima u Srbiji. Reč je o magazinu za koji će redovno pisati najpoznatiji i najpozvaniji srpski novinari, pisci, autori, dramaturzi, ali i studenti. Original je već od prvog broja otvorio vrata i svoje strane, uključujući i naslovnu, za studente umetnosti, koji mogu da šalju svoje radove na slobodne teme, kako bi njihova dela i talenat mogli da dođu do što većeg broja ljudi. Časopis "Original" biće besplatan za sve studente na univerzitetima u Srbiji, ali će moći i da se kupi na kioscima. Izlazi jednom mesečno, a čitaocima će ponuditi veliki broj zanimljivih tekstova, intervjua, rubrika. U prvom broju, između ostalog, objavljen je ekskluzivni razgovor sa Anom Vintur, urednicom američkog magazina Vog.


ZAVRŠEN TREĆI GODIŠNJI KONKURS “INTESA FARMER”

Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija) proglasila je pobednike trećeg godišnjeg konkursa Intesa Farmer, izbora za najbolje poljoprivredne proizvođače u kategorijama povrtarstvo, ratarstvo, voćarstvo i stočarstvo. Prema odluci stručnog žirija za pobednike konkursa Intesa Farmer 2015 izabrani su Zoran Šašaroga iz mesta Jaša Tomić u kategoriji Intesa Ratar, Predrag Vidić iz Gospođinaca u kategoriji Intesa Povrtar, Sergej Vujačić iz Vrbasa u kategoriji Intesa Voćar i Kornel Vojčena iz mesta Novo Orahovo u kategoriji Intesa Stočar. Banca Intesa je najbolje učesnike konkursa nagradila putovanjem na svetsku izložbu EXPO Milano 2015 posvećenu inovacijama i održivoj proizvodnji hrane, kao i vaučerima u vrednosti od 100.000 dinara za kupovinu stočne hrane i repromaterijala. Na treći po redu Intesa Farmer konkurs prijavio se 301 poljoprivredni proizvođač, a komisija je izabrala pobednike na osnovu godišnjih rezultata koje su ostvarili kroz poljoprivrednu proizvodnju, uključenosti članova porodice u proizvodni proces, posedovanja skladištenog prostora, primene modernih tehnologija, ali i urednosti u izmirivanju finansijskih obaveza.


HEMOFARMOV IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM RAZVOJU

Hemofarm (pridruženi član Asocijacije medija) je jedna od dve kompanije u Srbiji koje su posle stroge kontrole nezavisnog revizora dobile najvišu A+ ocenu za primenu održivog razvoja u poslovanju. Ovo znači da je Hemofarm uz rekordnu proizvodnju uspeo da ispuni i odgovornost prema društvu i lokalnoj zajednici, čineći zaštitu životne sredine i resursa, kao i poštovanje ljudskih prava i prava radnika sastavnim delom svih svojih segmenata poslovanja. Rezultati primene ovakvog pristupa poslovanju deo su godišnjeg izveštaja o održivom razvoju. Samo pet kompanija u Srbiji objavljuje ovaj izveštaj verifikovan od strane nezavisne revizorske kuće. Ove godine g. Ronald Seeliger, generalni direktor Hemofarma imao je čast da urednicima beogradskih medija objavi odličnu ocenu za Hemofarm. U Izveštaju o održivom razvoju za 2014. godinu ističe se da je Hemofarm najveća dostignuća ostvario u pogledu ekologije i racionalizacije poslovanja. Dostignut je rekord od 202 miliona pakovanja i povećan broj zaposlenih u odnosu na 2013. godinu, a više od 80 odsto sekundarnog pakovanja lekova je od recikliranog kartona. Kroz kampanju Svim srcem Hemofarm je prošle godine uz pomoć svoje Fondacije 62 milona dinara usmerio na razvoj zdravstva, obrazovanja, kulture i podrške najugroženijem stanovništvu.


PREDSEDNIK PKS U NEOPLANTI

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež sa saradnicima, posetio je u avgustu kompaniju "Neoplanta", jednu od članica "Nelt Grupe" (pridruženi član Asocijacije medija). Predstavnici PKS su sa rukovodstvom kompanije razgovarali o aktuelnim pitanjima u industriji mesa, trenutnim aktivnostima i proizvodnim, izvoznim i investicionim planovima "Neoplante", posebno u oblasti ekologije, zaštite životne sredine i održivog razvoja. „Prošle godine smo završili obiman projekat rekonstrukcije proizvodnih pogona, zahvaljujući kome danas imamo jednu od najmodernijih fabrika u regionu. U taj projekat uložili smo 20 miliona evra. Sada su pred nama investicije u farmski biznis i izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda, čija će vrednost iznositi dodatnih 30 miliona evra", izjavio je Vasilić i dodao da veruje u saradnju sa državnim institucijama i podršku PKS kroz mogućnosti obezbeđivanja kreditnih linija za finansiranje projekta”, izjavio je. izvršni direktor "Neoplante", Slobodan Vasilić. Pored njega sastanku su prisustvovali direktori Nelt Grupe Ranko Sočanac i Nebojša Šaponjić, supervizor ekologije i infrastrukture Neoplante Branko Miljanović, menadžer pravnog sektora Neoplante Aleksandar Vujošević i menadžer komunikacija Nelt Grupe Marko Milanković.


MTS 4G – “POKRIVAMO SRBIJU DA BISTE JE VI OTKRILI”

Vodeći srpski mobilni operater MTS na veoma inovativan način oglasio i efektno demonstrirao snagu i pokrivenost 4G mreže. Umesto priče i objašnjavanja, zaista je iskorišćena 4G tehnologija da bi se emitovale uživo TV reklame iz cele Srbije. Sa svih mogućih i nemogućih lokacija - od centralnih gradskih trgova do planinskih vrhova - proizvedeno je 140 jedinstvenaih i neponovljivih TV spotova, snimljenih telefonima, kamerama i dronovima. TV spotovi prikazali su lepote naše prirode, znamenite istorijske lokacije kao i različite ljude iz raznih krajeva Srbije. Svi spotovi emitovani su u potpunosti uživo tokom reklamnih blokova na četiri TV stanice sa nacionalnom frekvencijom, koristeći isključivo MTS 4G mrežu. Činjenica da je svaka reklama bila unikatna i nepredvidiva, učinila je da se spotovi zaista istaknu i zasene sve ostale, klasično snimljene reklame u marketinškom bloku. Kampanja je ubrzo izazvala veliku pažnju u medijima i naišla na pozitivan odjek u javnosti. Rezultat je izvanredan – kampanju je videlo preko pet miliona gledalaca, što čini 75% populacije u Srbiji.
- Više o kampanji pogledajte na ovom linku.
- Video sa snimanja reklama preko mts mobilne 4G mreže možete pogledati na ovom linku.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

RUSI OSUDILI GOOGLE

Kako piše Advertiser, Ruske vlasti za zaštitu tržišne konkurencije osudile su američkog veb giganta Google za zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu, s namerom da smanji konkuretnost usluga i aplikacija lokalnih provajdera, što bi kompaniju moglo da košta kazne do 15 odsto njenih prihoda. Ruski antimonopolski regulator je ocenio da je Google ilegalno nametao proizvođačima „Android“ uređaja instaliranje svog pretraživača „Google search“, proterujući trećeg tržišnog aktera, kao što je ruski pretraživač i softver kompanije Jandeks. Proces, brzo završen, pokrenut je na zahtev ruske internet firme Jandeks koja je ukazala na uslove koji se nameću proizvođačima „Android“ uređaja. Kako je objašnjeno, ruske internet kompanije moraju da preuzmu niz Googleovih aplikacija, među kojima je i internet pretraživač, da bi imale pravo da svojim korisnicima daju pristup Googleovoj prodavnici aplikacija Play store. Prema oceni Jandeksa, to ugrožava konkurenciju, jer se korisnici primoravaju na Google-ova rešenja. Google-u bi, na osnovu odluke koju je donelo rusko pravosuđe, moglo da bude naloženo da više ne nameće instaliranje drugih usluga tokom pružanja usluge Google play konstruktorima Android uređaja. Mogle bi da budu izrečene i finansijske kazne do 15 odsto prihoda te firme ostvarenih na ruskom tržištu 2014. godine, objavljeno je na veb portalu silicon.fr.


„POLITICO PRO” UVODI PRETPLATU NA ODABRANI SADRŽAJ

Izdanje “Politico” za Evropu lansiralo je nedavno novi model pretplate na određeni sadržaj, uglavnom bazirano na real-time političkim vestima za profesionalce. Ovo saopštenje je došlo kao deo kontinuirane ekspanzije ovog najznačajnijeg “proizvođača političkih vesti” u Evropi, koji je u proteklih pet meseci izgradio najveću redakciju koja pokriva EU politiku i dešavanja u Briselu, sa prosečnom mesečnom publikom od više od milion jedinstvenih posetilaca. Evropsko izdanje “Politico” je joint-venture između kompanija Politico i Axel Springer SE. Politico Pro u Evropi gradi svoj uspeh zahvaljujući uspehu američkog modela premijum pretplate. Vesti koje se nude u ovom servisu su dizajnirane za organizacije sa direktnim učešćem u sektoru energije, tehnologije, zdravstva i politike. Politico Pro pretplata uključuje: ranojutarnji newsletter, upozorenja na određene vesti putem mejla tokom dana i dubinske online članke sa analizama i prognozama. Paketi predviđaju određeni broj korisnika po oblasti. Štampano izdanje Politico, kao nedeljnik, ima tiraž od oko 30.000 i besplatno se distribuira u Briselu, Berlinu, Frankfurtu, Parizu, Londonu i Luksenburgu, ostaće dostupan, ali kao plaćena pretplata uz garantovanu dostavu na adresu.


IZBEGLICE UREDILE IZDANJE ŠVAJCARSKOG “BLICK-A”

Prema pisanju redakcije MCOnline, izbeglička kriza kojoj Evropa svedoči u poslednje vreme jedna je od glavnih tema kojom se mediji intenzivno bave. Mnoge medijske kuće poslale su svoje reportere u Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku ili Grčku kako bi imali pravovremene izveštaje o situaciji koja se odvija na terenu. Jedan od takvih medija je i švajcarski Blick, međutim, pored reportera ovog magazina koji se nalaze u pomenutim zemljama, uredništvo se odlučilo da da prostor i izbeglicama da direktno iznesu svoje priče. Naime, 13 izbeglica, među kojima su mnogi bili novinari i fotografi u svojim zemljama, dobili su priliku da sami urede jedno izdanje lista Blick. Cilj izdanja bio je da dobije uvid u putovanje koje su izbeglice morale da naprave kako bi stigli do željene destinacije, kao i da se bolje razume šta znači napustiti zemlju u kojoj odrastete i započeti život u novoj sredini i kulturi. Tim koji je učestvovao u pisanju izdanja činile su izbeglice iz Sirije, Šri Lanke, Irana, Kirgistana i Eritreje, a uredništvo ih je pronašlo pomoću švajcarskih organizacija i akademskih institucija koje podučavaju novinarstvo.


BOSANSKI JAVNI SERVIS U PROBLEMIMA

Upravni odbor BHRT-a razmatrao je infomaciju o poslovanju RTVBiH za prvih šest meseci ove godine, koja pokazuje dalje pogoršanje finasijske situacije. Prihod od RTV takse manji je za deset posto u odnosu na prošlu godinu, što je na mesečnom nivou manje za 350.000 KM. Uprkos smanjivanju troškova poslovanja, iskazani gubitak na pola godine je više od milion KM. UO BHRT-a prihvatio je na jučerašnjoj sednici plan finansijske konsolidacije koji predviđa rigorozne mere štednje i reprogramiranja prispelih obveza. Zbog takve situacije BHRT nije produžio ugovor sa 30 radnika koji su radili na određeno vreme, a pedesetorici spoljnih saradnika BHRT-a je morao da se zahvali na dosadašnoj saradnji. Otvorena je i opcija smanjivanja plata zaposlenih u narednom periodu.


PROGRAMATIC DISPLEJ OGLAŠAVANJE U VELIKOM PORASTU

IAB Europe je objavio izveštaj po kojem je programmatic displej oglašavanje (zakup i realizovanje digitalnog oglašavanja pomoću softvera koji automatski povezuje zadate ciljeve i medij koji zadovoljava kriterijume) poraslo čak 70,5%. Njegova vrednost u 2013. godini iznosila je 2,14 milijardi evra, dok je u 2014. godini ta vrednost porasla na 3,65 milijardi evra. Po prvi put u 2014. godini brojke od programmatic mobilnog i video oglašavanja su dostigle veoma značajan rast. Prihod od programmatic mobilnog oglašavanja je porastao 240%, čime je dostigao vrednost od 552 miliona evra u 2014. godini. Njegova vrednost u 2013. godini je iznosila 230 miliona evra. Udeo programmatic-a u tržištu mobilnog displej oglašavanja je sada 27,3%.


ZAVRŠEN JOŠ JEDAN WEEKEND MEDIA FESTIVAL

Svi koji su bili među četiri hiljade posetilaca ovogodišnjeg Weekend Media Festivala u Rovinju, mogli su da uživaju u odličnim predavanjima, druženju i zabavama. Ipak, najupečatljivija su gostovanja predstavnika svetskih kompanija koja su pored svojih iskustava učesnicima preneli i dragocene vesti o budućim aktivnostima. Među njima su: izvršni direktor Ubera (digitalna kompanija koja je donela revoluciju na tržište taxi usluga, a sprema se da uđeu u Srbiju i Hrvatsku), direktor holandskog Clockworka koji je poručio bankama da moraju da se prilagode novim generacijama i pretvore se u otvorenu platformu za pružanje finansijskih usluga, predsednik uprave Konzuma koji je otkrio da Konzum u svojoj bazi ima podatke o preko milion potrošača, direktorka Antena grupe poručila je da je Reality show jeftin, privlači publiku, a emituje se i po 10-12 sati dnevno, zato ih ima toliko puno na komercijalnim televizijama u regionu, dok je direktor TV Pinka dodao da komercijalne televizije nemaju taj luksuz da primenjuju kriterijume javnog servisa, jer moraju da prežive, ali priznao je da je reality mač sa dve oštrice, s obzirom da trajno odbija značajan deo gledalaca... U samoj završnici konferencijskog dela Weekenda veliki je interes izazvala i rasprava ko je koga pojeo na medijskom tržištu, kao nastavak slične rasprave iz 2010. godine, kada su telekomi ulazili u distribuciju sadržaja i užurbano postajali mediji, mediji su želeli pristup broadband korisnicima, a TV kuće su krenule na internet i mobile. Pet godina kasnije svi su oni zaključili kako je zajednički cilj uspostavljanje racionalnog partnerskog odnosa, ali na temelju realnih troškova.


AXEL SPRINGER SE POVUKAO IZ RUSIJE

Nemačka medijska grupa Axel Springer prodala je sto postotno vlasništvo u svojim Ruskim aktivnostima ruskom izdavaču Aleksandru Fedotovom. Portofolio se satoji od brednova Forbes, forbes.ru. finanze.ru, OK! i Gala Biografia, između ostalih. Axel Springer je bio aktivan u Rusiji od 2004.godine. Razlog za napuštanje tržišta je novi medijski zakon koji ograničava udeo stranog vlasništva u medijima na 20 posto (do skoro je bio 50 posto), a za renomiranog izdavača nije prihvatljivo da bude manjinski vlasnik svojih izdanja na nekom tržištu. S druge strane, Aleksandar Fedotov je vlasnik Artcom Medije koja će se sada restruktuirati u novu medijsku kuću. To je jedna od najbrže rastućih izdavačkih kompanija u Rusiji. Njihova izdanja su modni časopis kao Numero i Port, vodeći arhitektonski časopisi kao Interni i Objekt Russia. Takođe izdaju i magazin L’officiel i trend žurnal SNC. U portfoliju ove izdavačke kuće je i više dobro pozicioniranih websajtova, kao i poznati golf časopis Golf Digest.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde