Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Oktobar 2018
Asocijacija Medija
No. 325
U OVOM BROJU
Održana konferencija “Prava mera medija”
Obuka “Kako pripremiti svoj medij za merenje?”
Vukosavljević razmišlja o ostavci
Smanjen PDV na digitalna izdanja u EU
BC Partners kupuju United Group
Strožija direktiva o reklamiranju u EU
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

OGLAS ZA POSAO

Asocijacija medija, poslovno udruženje čije su članice 20 kompanija, izdavači dnevnih novina, magazina, news portala i novinske agencije, objavljuje Konkurs za zaposlenje. Tekst konkursa i uslove pogledajte OVDE.


ODRŽANA KONFERENCIJA “PRAVA MERA MEDIJA”

Kao što je najavljeno, strukovna konferencija o medijskim merenjima pod nazivom “Prava mera medija” održana je 4. oktobra u prostoru hotela Falkenstainer u Novom Beogradu. Na samom početku profesor ekonomskog fakulteta Srđan Bogosavljević predstavio je Srbiju u kontekstu demografskih i ekonomskih karakteristika, i medijskog ambijenta ukazujući da domaću medijsku scenu karakterišu katastrofalna "šuma medija" i nezdravo medijsko tržište, uz ocenu da će demografija Srbije ključno uticati na budućnost njenih medija. Veliki broj medija nastao je u eri budžetiranja i dalje očekuje i dobija pomoć, a ne razvija model za sopstvenu održivost, ukazao je Bogosavljević, ubeđen da bi manji broj medija zaradio više. Objašnjavajući kako je došlo do konferencije i šta zapravo znači “Prava mera medija”, izvršna direktorka Asocijacije medija kazala je “Ova ideja neće zaživeti ako se svi ne aktiviramo. "Prava mera medija" daje odgovor na pitanje kojom merom opisati svoj medij, kako bi ga tržište prepoznalo i odredilo mu potencijal.”. Na konferenciji je učestvovalo 27 predavača i panelista iz 7 zemalja i preko 140 učesnika. Konferenciju su organizovali Asocijacija medija i Color media Communications uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i USAID SMS projekta.


OBUKA “KAKO PRIPREMITI SVOJ MEDIJ ZA MERENJE?”

Asocijacija medija poziva medije širom Srbije da se prijave za obuku pod nazivom “Kako pripremiti svoj medij za merenje?”, u okviru koje će im biti obezbeđena potrebna praktična znanja sa ciljem da svoj medij bolje prilagode potrebama medijskih merenja. Na obuke mogu da se prijave elektronski, štampani i onlajn mediji, koji su registrovani u Registru medija (APR), aktivni i objavljuju impresum. Broj učesnika je ograničen. Medij može da se prijavi slanjem mejla na adresu info@asmedi.org. U prijavi je potrebno da se navede kratka biografija medija, ovlašteno lice, kontakt i link ka izdanju (foto, video, sken). Obuke se realizuju u saradnji sa Mnistarstvom kulture i informisanja i USAID SMS projektom.


IZMENE PRAVILNIKA ZA SUFINANSIRANJE

Koordinaciona grupa Vlade Srbije obavestila je medijski Tim za dijalog da će rad na izmenama Pravilnika za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja početi u oktobru. "Sva medijska i novinarska udruženja pozvana su da dostave predloge za izmenu, kako bi se zajednički došlo do najboljih rešenja. Članovi Tima za dijalog izložili su nekoliko predloga i moguća rešenja za izmenu Pravilnika", navodi se u saopštenju. Među temama sastanka bio je završetak procesa privatizacije medija, rad radne grupe koja se bavi pitanjima bezbednosti novinara, izmene pravilnika kojim se reguliše dokumentacija za Registar medija, koja se odnosi na prikazivanje podataka za projektno sufinansiranje i druge oblasti. Predloženo je da se na naredne sastanke pozivaju predstavnici drugih institucija, koji mogu da daju konkretne informacije o pitanjima o kojima će se razgovarati, dodaje se u saopštenju. Sastanku su prisustvovali i predstavnici OEBS, Delegacije Evropske unije u Srbiji i Fondacije Konrad Adenauer.


VUKOSAVLJEVIĆ RAZMIŠLJA O OSTAVCI

"Ja svaki dan razmišljam da li da podnesem ostavku. Ne zbog pritisaka, odijuma ili podrške, nego svaki dan preispitujem svoj posao, efekte svog angažovanja. Čovek kada obavlja neku javnu funkciju mora uvek da bude zapitan da li je odgovorio na pravi način i kada je trenutak za važne odluke", rekao je Vukosavljević za Nedeljnik upitan kakav epilog očekuje nakon što je kritikovao rijaliti programe u Srbiji. Ministar je naveo da je sasvim u redu i ako ga smene s te funkcije. "Smene su sastavni deo politike", dodao je Vukosavljević. Vukosavljević se založio da rijaliti programi budu predmet posebne pretplate i naglasio da mu smeta što se sada emituju na kanalima sa nacionalnom frekvencijom. Zbog toga su se u polemiku uključili premijerka, ali i ministri u vladi.


INFORMISANJE O EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

Kompanija Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, 23. i 24. oktobra organizuje dvodnevni seminar posvećen uspešnijem izveštavanju o procesima evropske integracije Srbija. Seminar će biti posvećen boljem razumevanju konkretnih koraka Vlade Republike Srbije, Evropske unije, organizacija civilnog društva i svim ostalim učesnicima u procesu pridruživanja EU. U radu seminara kao govornici će se pojaviti stručnjaci za najrazličitije aspekte ovog složenog procesa koji Srbija treba da okonča do 2025. godine. U radu seminara može učestvovati najviše 20 polaznika iz medijskih kuća širom Srbije. Prijave slati na: info@mncbgd.com i/ili info@asmedi.org.


DRŽAVA U OKTOBRU PRODAJE TANJUG

Novinska agencija Tanjug, koja već godinama radi mimo zakona, biće privatizovana u oktobru, saznaje Danas nezvanično. Prema navodima naših sagovornika, takvu infomaciju predstavnicima novinarskih udruženja i asocijacija koje čine medijski Tim za dijalog dala je čelnica Koordinacione grupe Vlade Srbije za saradnju sa medijima Suzana Vasiljević na sastanku u petak 28. septembra, bez objašnjenja kako će biti prevaziđen pravni vakuum nastao po formalnom gašenju agencije pre tri godine. Navodno, zainteresovanima će biti ponuđena kupovina „brenda“, pošto Tanjug nema imovine. Tanjug je posle neuspešne privatizacije ugašen 31. oktobra 2015. godine po Zakonu o javnom informisanju, ali uprkos tome nije prestao da emituje vesti. Navodno, država je bila nemoćna pošto rukovodstvo tog javnog preduzeća nije podnelo završni račun za 2015, što je preduslov za promenu „statusa“, odnosno formalno gašenje u APR. Eventualna prodaja kao novi čin u privatizaciji u postojećim zakonima nema uporišnu tačku, baš kao ni rad Tanjuga, uz obilne državne finansijske injekcije.


KONFERENCIJA MANJINSKIH I LOKALNIH MEDIJA

Druga evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima pod nazivom “Da li su manjinski mediji kulturno nasleđe?”, koja će se održati od 15. do 17. novembra 2018. godine u Novom Sadu, propituje poziciju manjinskih medija kao aktivnih činilaca razvoja evropskih društava. Traženje odgovora na ovo pitanje će se odvijati kroz nekoliko glavnih tema: kulturna prava, samoregulacija manjinskih medija i definisanje fenomena manjinskih medija kao kulturnog nasleđa. Evropski karakter ove konferencije omogućava uvid u produkciju i stepen uticaja manjinskih medija širom Evrope na društva u kojima stvaraju svoj sadržaj. Konferencija je integrisana u PLUS dane interkulturalnosti projekta Novi Sad EPK 2021. Organizatori su: Heror Media Pont, Magyar Szó, Asocijacija medija, Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija u saradnji sa MIDAS-om


SAVET ZA ŠTAMPU U UŽICU

Savet za štampu održao je dvodnevnu obuku za urednike i novinare „Vesti“ sa ciljem unapređenja slobode izražavanja i primene profesionalnih standarda. Obuka koja je održana 20-21. septembra u Užicu deo je projekta „Odgovorni mediji“, koji bi trebalo da doprinese podizanju kvaliteta izražavanja i poštovanja Kodeksa novinara Srbije u lokalnim medijima. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku misije OEBS u Srbiji.


„CORD“ OBELEŽAVA 15 GODINA POSTOJANJA

Alliance international media (AIM), izdavač CorD magazina, jednog od najuticajnijih biznis magazina u regionu, u oktobru obeležava 15 godina uspešnog poslovanja. Za to vreme, AIM je izdao 169 izdanja CorD magazina, preko 280 specijalnih izdanja i drugih publikacija. Redakcija se trudila da sva izdanja budu urađena na najvišim evropskim grafičkim i uređivačkim standardima, na engleskom jeziku. CorD magazin je prepoznat kao mesto okupljanja ekonomskih, političkih i društvenih lidera. U prethodnih 15 godina CorD je imao ekskluzivne intervjue sa najvišim zvaničnicima Evrope i Srbije. Naredni period AIM će posvetiti unapređenju svog bogatog portfolija i širenju lepeze izdanja u Srbiji i Regionu.


VANREDNA SKUPŠTINA NUNS-A

Vanredna Skupština Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), sazvana na osnovu odluke Izvršnog odbora, biće održana u subotu 20. oktobra, sa početkom u 12.00 časova, u beogradskom Medija centru. Na dnevnom redu su informacije o projektnom sufinasiranju medija, izradi nove Medijske strategije i aktuelnosti u NUNS, njegovim društvima i fondacijama.


BRAVE NEW MEDIA FORUM

U organizaciji DW Akademije i Misije OEBS u Srbiji, i uz posebnu podršku IREX Srbija, u malom pozorištu Duško Radović, 30. i 31. oktobra biće organizovan forum Hrabri Novi Mediji, posvećen medijima i mladima. Forum će dati odgovore na pitanja kako tradicionalni mediji mogu da dođu do mlade publike, kako ići u korak sa tehnološkim promenama, i posebno sa društvenim medijima. Forum stvara mogućnost za dijalog između onih koji proizvode medijski sadržaj, društvenih mreža i aktivista, nevladinih organizacija i mladih. Poseban fokus će biti stavljen na mlade do 21 godinu.


HELLO TRAVEL SRBIJA

Kako bi obeležili prvo izdanje “Hello Travel” magazina koje predstavlja celu Srbiju, Color Media Communications i Turistička organizacija Srbije, prvog vikenda u oktobru, u hotelu “Stara planina” organizovali su nesvakidašnju promociju koju su nazvali “Upoznaj i zaljubi se u Srbiju”. Ambasadori i članovi diplomatskog, poznate ličnosti, mediji i influenseri tokom celog vikenda imali su prilike da se upoznaju sa lepotama i ukusima naše lepe zemlje, kao i sa njenom kulturom i istorijom, dok im je magazin “Hello Travel: Serbia” služio kao svojevrsni vodič. U nedelju su se svi gondolom popeli na vrh Babin zub sa kojeg se pruža fantastičan pogled na celu istočnu Srbiju. U povratku kući, upriličena je poseta šarmantnom podrumu vina “Malča” gde su gosti mogli da uživaju u degustacijinjihovih proizvoda.


TELEKOMU NAGRADA ZA PODRŠKU DIGITALIZACIJI KULTURE

Kompaniji Telekom Srbija uručena je zahvalnica Ministarstva kulture zbog podrške koju kompanija pruža institucijama i pojedincima u procesu digitalizacije u oblastima umetnosti i kulture. Na svečanosti u Narodnom muzeju u Beogradu, zahvalnicu je u ime Telekoma Srbija primio Milan Simić, izvršni direktor za IT podršku i ICT servise. Milan Simić je tom prilikom rekao da kompanija već godinama na različite načine pruža podršku procesu digitalizacije u domenu kulture, navodeći u tom kontekstu primere partnerskih projekata kao što su digitalizacija riznice manastira Hilandar, Virtuelni muzej Mihajla Pupina i 4D multimedijalnu projekciju „Teslin vremeplov“. „Sa Ministarstvom kulture nedavno smo potpisali sporazum kojim je ta podrška podignuta na jedan sistematičan nivo. Ponosni smo na ovu Zahvalnicu, koja nam je dobar pokazatelj u kom pravcu treba i dalje da idemo“, dodao je on. Zahvalnice su na svečanosti uručene i predstavnicima državnih organa, ustanova kulture, kompanija, obrazovnih institucija i pojedincima na pomoći i podršci u sprovođenju procesa digitalizacije. Uručenju zahvalnica prethodilo je i potpisivanje Pravilnika o digitalizaciji kulturnog nasleđa.


SAJAM KNJIGA 2018

Pod sloganom „Radost čitanja“, 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 21. do 28. oktobra uz učešće 500 izlagača iz zemlje i inostranstva, najavljeno je na konferenciji za novinare u Svečanoj sali Starog dvora u Beogradu. Uvodnu reč imala je Ivona Jevtić, sekretarka za kulturu, a prisutnima su se obratili i Mohamed Amin Belhaž, ambasador Kraljevine Maroka, i dr Zoran Avramović, predsednik odbora Sajma knjiga, Mirjana Lukić, savetnik direktora Beogradskog sajma i Sanja Milić, urednik programa Sajma knjiga. “Prošle godine imali smo blizu 200.000 hiljada posetilaca. Bitno je da mladi naraštaji osete bliskost i ljubav prema knjizi” – rekla je Ivona Jevtić, izjavivši da joj je čast što će počasni gost 63. Međunarodnog sajma knjiga biti Kraljevina Maroko. Pored gostiju iz Maroka, u programima Sajma učestvovaće i peruanski pisac Santjago Ronkaljolo, portugalski pisac Valter Ugo Mai, slovenački pesnik Robert Simonišek, američki pisac Piter Bret, prevodioci srpske književnosti Jelena Sagalovič (na ruski jezik) i Mirjana i Klaus Vitman (na nemački). Školski dan je 25. oktobar, a porodični dani 22. i 23. oktobar. Tokom Sajma knjiga biće organizovani i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, kao i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Medija market“.


NOVA DIREKTORKA McCANN BEOGRAD

Jelena Jazić nova je direktorka agencije McCann Beograd. U prethodnom periodu Jelena Jazić je bila direktorka marketinga kompanije Air Serbia. Dobro poznaje agencijske procese jer je u dva navrata, kao direktorka marketinga kompanije Carlsberg i Vice President Marketing & Strategy u kompaniji Delhaize, kao klijent, blisko sarađivala i sa agencijskim timom McCann Beograd. „Velika je čast, ali i veliki izazov, što sam postala deo McCann tima. Naš zadatak u narednom periodu ostaje da unapredimo rezultate kompanije za koju radimo, uz primenu realnih, inovativnih i kreativnih ideja. Uverena sam da će moje iskustvo, koje sam stekla radeći za najznačajnije multinacionalne kompanije, biti od velike pomoći i da ću zajedno, sa mojim novim kolegama, omogućiti McCann-u da održi lidersku poziciju kada je reč o inovativnosti i komunikaciji sa klijentima” kaže Jelena Jazić. Zajedno s agencijskim timom McCann-a u Beogradu, Jelena Jazić će svoje znanje i iskustvo usmeriti na dalji razvoj agencije.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

SMANJEN PDV NA DIGITALNA IZDANJA U EU

Udruženje evropskih novinskih izdavača (ENPA) pozdravilo je 2. oktobra pristanak Saveta Evropske unije za ekonomiju i finansije, koji čine ministri finansija zemalja članica, da se smanji porez na dodatu vrednost za digitalna izdanja. U većini zemalja članica EU već postoji super snižena stopa za štampana izdanja (u tri zemlje je čak 0 posto, u nekim zemljama između 2 i 5 posto, a u nekim od 8-15 posto), koja će sada moći da se primeni i za digitalna izdanja. Smanjenje poreza na dodatu vrednost na digitalna izdanja će omogućiti građanima da čitaju vesti na svim platformama, rekao je predsednik ENPA Karlo Perone i ocenio da je to od ključne važnosti za demokratiju. On je podvukao da će smanjenje poreza na dodatu vrednost podstaći izdavače da više ulažu u digitalna izdanja i da snabdevaju građane informacijama o najvažnijim temama, piše u saopštenju.


BC PARTNERS KUPUJU UNITED GROUP

BC Partners, vodeća investiciona kompanija, objavila je da je potpisala konačni sporazum o kupovini većinskog udela u United Group B.V. (United Group- UG) od KKR-a, vodeće globalne investicione firme, prenosi sajt Advertiser-Serbia. KKR će zadržati značajni manjinski deo akcija. Finansijski uslovi transakcije nisu objavljeni, a ugovor je predmet relevantnih regulatornih odobrenja. BC Partners je vodeća međunarodna investiciona firma sa više od 18 milijardi evra vrednosti u poslovima sa privatnim kapitalom i kreditima. Osnovana je 1986. godine i već tri decenije ima aktivnu ulogu u razvoju evropskog otkupnog tržišta. Sdruge strane, KKR je vodeća globalna investiciona kompanija koja se bavi višestrukim alternativnim vrednostima, uključujući privatni kapital, energiju, infrastrukturu, nekretnine i kredite, sa strateškim menandžerskim partnerstvom koje upravlja hedž foindovima. UG je vodeći medijski i komunikacijski provajder u jugoistočnoj Evropi. U poslednjih 18 godina, UG je svoje prisustvo proširila kroz organski rast i akvizicije i sada zapošljava više od 3.400 ljudi i pruža usluge za više od 1,8 miliona domaćinstava. Kao savetnici BC Partners navedeni su Morgan Stenli i Lajon Tri (Morgan Stanley and LionTree), dok Kredit Svis (Credit Suisse) savetuje UG.


ENPA I EMMA USPESI

Evropska asocijacija novinskih izdavača (ENPA, čiji je član i Asocijacija medija) i Evropska asocijacija izdavača magazina (EMMA), imenovale su novog zajedničkog izvršnog direktora, Ilijas Kontea, specijalistu za evropsko medijsko pravo i sa višegodišnim iskustvom u oblasti intelektualne svojine. Ilijas se priključio timu koji je nedavno postigao veliki uspeh u nekoliko oblasti: reforme autorskih prava (parlament je izglasao uvođenje prava izdavača u zakon o autorskim pravima), reforme poreskog sistema (usvojena direktiva o primeni supersnižene stope pdv-a za digitalna izdanja), izmene direktiva u oblasti e-privatnosti , izmene direktiva u oblasti audio-vizuelnih-komercijalnih komunikacija i slično. EMMA je organizacija koja predstavlja 15.000 izdavačkih kompanija sa 50.000 izdanja (štampanih i digtalnih) širom Evrope, dok je ENPA asocijacija izdavača novinskih i informativnih medija na svim platformama , osnovana davne 1961 godine, čiji su članovi asocijacije i izdavačke kompanije.


KO TROŠI NAJVIŠE INTERNETA

Oko 15% ukupnog svetskog prometa podataka u downloadu otpada na Netflix. Odmah iza njega je Youtube s 11,4%, a tek na trećem mestu „običan“ web promet, piše sajt Advertiser-Serbia. Kompanija Sandvine, koja se inače bavi proizvodnjom mrežne opreme i s njom povezanih rešenja, izradila je veliki izveštaj o internet prometu i uslugama na koje se on najviše troši. Podaci se odnose na ceo svet, ali bez Indije i Kine, za čija su tržišta dostupni ograničeni podaci. U ostatku sveta, internet promet sastoji se većinom od pregleda video sadržaja, na koji odlazi 58% ukupnog prometa u downloadu. Iza njega nalazi se web promet, dok je na treće mesto stigla kategorija online igranja, pretekavši društvene mreže, trgovinu, deljenje datoteka i razmenu poruka po potrošnji prometa. Više od 50% celokupnog internet prometa u svetu je zaštićeno enkripcijom, a kao najznačajniji generator prometa u uploadu izdvaja se BitTorrent mreža, koja je zaslužna za gotovo 22% ukupnog prometa u tom smeru. Kad je reč o društvenim mrežama, Instagram je pretekao Facebook kao mreža s najvećim prometom. Skype je i dalje najveći potrošač prometa od svih aplikacija za dopisivanje i video razgovore, dok Spotify drži primat u muzičkom segmentu streaminga. Kod igara, prvi je League of Legends, a sledi ga Fortnite.


STROŽIJA DIREKTIVA O REKLAMIRANJU U EU

Zastupnici u Evropskom parlamentu usvojili su izmene direktive o pružanju audiovizualnih medijskih usluga kojima će se pooštriti pravila oglašavanja radi zaštite dece i više promovisati evropski sadržaji. Strože će se regulisati sadržaji koji pozivaju na nasilje, mržnju i terorizam kao i oni koji prikazuju pornografiju. Novim pravilima, usvojenim na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, obezbediće se potpuna zabrana reklamiranja duvana, elektronskih cigareta i alkohola na dečjim programima na televiziji i internet platformama za videosadržaj, ali i smanjiti izlaganje dece oglasima o nezdravoj hrani i piću. Medijskim kućama se nameće kvota od najviše 20 posto oglašavanja u sklopu dnevnog programa od 6 do 18 sati. Jednako ograničenje postavljeno je i za reklamne poruke za vreme najveće gledanosti, od 18 sati do ponoći. Najmanje 30 posto sadržaja na televizijskim programima i VOD (video na zahtev) platformama treba da bude evropskog porekla u svrhu promovisanja evropskog sadržaja i povećanja kulturne raznolikosti. Dogovor još uvek mora zvanično biti odobren u Veću ministara, a kada revidirani zakon stupi na snagu, države članice imaju 21 mesec da nova pravila primene u nacionalnom zakonodavstvu.


ZABRINJAVAJUĆE STANJE PROGRAMA NA HRT-U

Programski odbor HRT na hitnoj sednici sazvanoj zbog rasprave o ograničenjima u održavanju stabilnosti programa HRT-a većinom glasova je prihvatio zaključak koji je "direktno obraćanje javnosti, ali i Saboru o zabrinjavajućem stanju HRT-ovih programa, te nepoštovanju novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda u ovoj kući". Kako se ističe u zaključku, Programski odbor zatražio je hitnu sednicu zbog ozbiljnih kritika reprezentativnog strukovnog udruženja Hrvatskog novinarskog društva (HND) među kojima je najozbiljnija ona za marginalizaciju i ograničenje novinara u procesima odlučivanja i uređivanja programa, ali i za cenzuru.


VELIKI RAST OGLAŠAVANJA U DIGITALU

Potrošnja na digitalno oglašavanje u SAD-u i Velilkoj Britaniji porasla je prošle godine za 44 posto, na 52 milijarde dolara, pokazalo je najnovije istraživanje, čiji autori procenjuju da se globalno potrošnja približava nivou od 100 milijardi dolara, navodi se na sajtu SEEbiz.hr. Digitalno oglašavanje privlačno je brendovima, jer za razliku od objave digitalnih oglasa putem posrednika, omogućava direktan pristup potrošačima putem društvenih mreža, optimizaciju pretraživanja ili digitalnih sekretarica, poput Amazonove Alexe. Oglašivače frustrira i problem 'sigurnosti brenda' koju može ugroziti objava oglasa uz neprimereni sadržaj na Internetu, te nastoje da preuzmu veću kontrolu nad ciljanjem određene publike. "Nema sumnje da oglašivači nastoje da ojačaju sopstvene sektore za oglašavanje i spremaju se da više troše na digitalno oglašavanje kako bi ostali konkurentni", konstatovao je autor istraživanja Damian Ryan iz iz kompanije Moore Stephens. U istraživanju je obuhvaćeno 800 kompanija u Severnoj Americi, azijsko-pacifičkoj regiji i Evropi i pokazalo je da je budžet za digital porastao sa 16 na 23 posto.


COMCAST PREUZIMA SKY

Američki kablovski operator Comcast ponudio je najvišu cenu na aukciji za televizijsku kuću Sky, čime je pobedio Rupert Mardokov Fox u retkom postupku direktne aukcije, koju je organizovao britanski Odbor za preuzimanje i spajanje. Comcastova ponuda iznosila je 17,28 funti po akciji, čime je vrednost Skya dosegla više od 30 milijardi funti, dok je Fox za isti udeo ponudio 15,67 funti. Sky je preporučio svojim akcionarima da prihvate ponudu, poručivši da je to „odličan ishod" i kako „predstavlja vrhunsku materijalnu vrednost". Oko 23 miliona pretplatnika britanske kompanije i fudbalska prava za Permier ligu čine Sky jednom od najprofitabilnijih televizijskih kompanija u Evropi. Fox je želeo da preuzme udeo od 61 posto Skya koji još nije posedovao, ali Comcast je ponudio više. Proces je takođe bio pod lupom zbog regulatornih pitanja, odnosno zabrinutosti oko medijskog pluralizma i uticaja Mardoka na medijsko tržište UK. Fox je saopštio kako razmatra koje mu mogućnosti ostaju po pitanju 39 posto akcija koje trenutno ima u Skyu.


JAPANCI NAJAVLJUJU EMITOVANJE 8K SADRŽAJA

Dok je ostatak sveta tek uveo 4K rezoluciju pri emitovanju sadržaja, u Japanu stvari kreću dalje te će uskoro biti dostupni i sadržaji u 8K rezoluciji. Državna televizija Japana NHK sprema se da 1. decembra ove godine pokrene hibridni satelitski kanal koji će prikazivati sadržaj u 4K ali i u 8K rezoluciji (7680 x 4320 piksela). Tom prilikom kompanija Sharp će predstaviti posebni satelitski prijamnik s podrškom za sadržaj u 4K i 8K rezoluciji. Ista kompanija od prošle godine na tržištu već nudi 8K televizor, a takve televizore nude i druge kompanije. Ali nijedan proizvođač još nije predstavio televizor s podrškom za nove standarde koji su posebno stvoreni za sadržaj tako visoke rezolucije (kao što je na primer HDMI 2.1 standard). Pokretanjem 8K kanala već krajem ove godine, Japan se već užurbano priprema za Olimpijske igre 2020. koje će biti prve u potpunosti pokrivene prenosom u 8K rezoluciji.


NOVA FORMA NEDELJNIKA GUARDIAN WEEKLY

Guardian Media Group, izdavač Guardiana i Obzervera, relansira međunarodne nedeljne novine, Guardian Weekly, kao news magazin, skoro 100 godina pošto je prvi put objavljen. Promena znači da će se ovo izdanje po prvi put naći na kioscima pored izdanja Economista i New Statesman, a ne pored dnevnih novina. Prvi broj na kioscima će biti 12. oktobra. Biće tri izdanja Guardian Weekly, globalno izdanje, drugo za Australiju i treće za tržišta Severne Amerike. Biće i na vise kioska u Velikoj Britaniji, uključujući viđe od 120 WH Smith travel prodavnica. Izdanje se prodaje u 170 zemalja. Prvi put je objavljen 4. jula 1919. godine kako bi predstavio šta je najbolje i najinteresantnije u Guardianu u kompaktnoj formi.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT; Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.; Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde