Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Oktobar 2015
Asocijacija Medija
No. 258
U OVOM BROJU
Asocijacija medija na Media marketu
Manjinski mediji u fokusu
Tanjug se gasi
Dan zaštite novinara
Naknada za slobodan pristup informacijama
Sportski biznis u Portorožu
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

ASOCIJACIJA MEDIJA NA MEDIA MARKET-U

Media market – prvi biznis sajam medija, informisanja, komunikacija i marketinga, održan je od 28.10. do 1.11.2015. u hali 3 beogradskog sajma, u vreme održavanja 60. jubilarnog Sajma knjiga. Većina učesnika Media marketa bili su iz sveta izdavaštva, ali predstavila su se i novinarska i medijska udruženja, kao i produkcijske i PR agencije. Asocijacija medija i Savet za štampu su takođe imali štand na kome su posetiocima sajma, kao i drugim izlagačima, prezentovali svoju delatnost i osnovne usluge. U okviru pratećeg programa Media marketa, Asocijacija medija je bila domaćin, a njen izvršni direktor Dalila Ljubičić moderator, dve panel diskusije. Prvi panel je za temu imao „Medijsku pismenost“. U pokušaju da daju odgovor na pitanje Kako mediji mogu da doprinesu razvoju medijske pismenosti u Srbiji, u panelu su učestvovali: Maja Zarić, savetnica u Ministarstvu kulture i informisanja, Srđan Staletović, ekspert na projektu medijske pismenosti, Maja Vasić Nikolić, iz NUNS-a, koordinator projekta i Zoran Hamović, glavni urednik izdavačke kuće Clio i predsednik nevladine organizacije Biblioteka plus. Učesnici su izneli zapažanja da je potrebna bolja saradnja između škola i medija, ali i da mediji nemaju pristup školama bez posredovanja resornog ministarstva, da su profesori karika kojoj je potrebna veća pomoć, kao i da je potrebno raditi na unapređenju medijskog sadržaja. Drugi panel je imao naziv „Oglašavanje – regulacija i samoregulacija“ i dao je najveći broj odgovora na pitanja o novom zakonu o oglašavanju čije se usvajanje očekuje do kraja meseca novembra, kao i o osnivanju samoregulatornog tela za oglašavanje. Učesnici ovog panela su bili: Dušica Đorđević, savetnica u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Miloš Stojković, advokat i član radne grupe za izradu nacrta zakona, Jelena Ivanović, izvršni direktor IAA Srpski ogranak i Vanda Kučera, direktor korporativnih poslova I&F McCann grupe i potpredsednik IAA Srpski ogranak.


OBELEŽAVANJE 25. GODINA “VREMENA”

Glavni urednik "Vremena" Dragoljub Žarković izjavio je, a FoNet prenosi, na obeležavanju 25 godina tog nedeljnika, da će Vreme razvijati digitalno novinarstvo, jer će biti teško opstati ako se ostane samo na jednom proizvodu. Žarković je objasnio da je "Vreme" počelo da razvija digitalne forme novinarstva, ali da ih zbog nedostatka novca još nije dovoljno razvilo, mada ti formati imaju svoju publiku. “Ja sam siguran u budućnost Vremena, ali nisam siguran u budućnost jednog takvog heterogizovanog društva i da li će ono moći da svari jednu takvu vrstu proizvoda kakvo je Vreme”, naveo je Žarković. On je naveo da će Vreme svoj rad zasnivati na praćenju nekoliko najznačajnijih sedmičnih događaja, ali da će tekstovi biti rađeni drugačije. “Vratićemo se onome što je bila početna ideja, a to je da to budu dugački tekstovi, jezički čistiji, kao i da budu značajni intervjui, poput onog sa Ginter Grasom, naveo je Žarković. Tom prilikom, prisutnima se obratio i novinar Vremena Miloš Vasić, čija je knjiga "Moj muški posao" predstavljena na Sajmu knjiga, dok je, takođe novinar Vremena, Milan Milošević predstavio svoju knjigu "Desna deca, levih roditelja".


MANJINSKI MEDIJI U FOKUSU

Manjinski i lokalni mediji i njihovo pozicioniranje na tržištu biće tema 4. Regionalne konferencije "Razvoj medijskih brendova, da li smo spremni za promene", koja će 5. novembra bitri održana u Asocijaciji medija u Beogradu. U fokusu su prevashodno manjinski mediji, njihovo uključivanje u tržište oglašavanja, javni dijalog i pozicioniranje, ali i strukovne organizacije, kao što je Asocijacija medija, izjavila je FoNetu direktorka medijske agencije Heror media pont, Nataša Heror. Kao predstavnica suorganizatora skupa, ona smatra da će to biti prilika da se razgovara o umrežavanju medija, i manjinskih i lokalnih, procesu izlaska države iz vlasništva medija i novoj medijskoj realnosti. Na konferenciji će, kroz tri panela, biti ukazano na potrebu manjinskih i lokalnih medija da razviju nove komunikacione strategije prema zajednicama sa kojima komuniciraju i novoj čitalačkoj publici. Skup organizuju Mađar so, Medijska agencija Heror media pont, Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija, Đakomeli media iz Slovenije i portal Medija čejndž. Pokrovitelji konferencije su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine, Delegacija EU u Srbiji i EU Info centar.


KAKO UVEĆATI PRIHODE MEDIJA

Tema poslednjeg od tri seminara u organizaciji Asocijacije medija, u projektu koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, je veoma aktuelno pitanje za sve medije u Srbiji “Kako uvećati prihode medija”. Seminar će se održati 12. i 13. novembra, u Asocijaciji medija. Namenjen je pre svega zaposlenima u lokalnim medijima bez obzira da li su štampani mediji, TV, radio ili internet. Kako unovčiti sadržaj, šta sve može da se ponudi oglašivačima, kako bolje prodavati oglasni prostor, čime se mere efekti oglašavanja... samo su neka od pitanja na koja će odgovor dati iskusni direktori prodaje i oglašavanja uspešnih medijskih kompanija, ali i direktori medijskih agencija koje vrše planiranje i zakup medijskog prostora za mnoge klijente. Govoriće se o izazovima koje je sa sobom doneo višegodišnji trend smanjenja budžeta za oglašavanje, kao i potrebi za transformacijom medija, njihovog sadržaja i platformi.


IZVEŠTAJ O RADU SAVETA ZA ŠTAMPU

Savet za štampu organizovao je panel diskusiju u okviru Media Marketa, i na njoj predstavio javnosti zaključke kvartalnog izveštaja o radu Komisije za žalbe. Kako FoNet prenosi, najčešća kršenja Kodeksa novinara Srbije su ona koja se tiču istinitosti izveštavanja, nerazlikovanja činjenica od komentara, diskriminacija, kao i nepoštovanje autorskih prava. Predsedavajući Komisije za žalbe Vlado Mareš izjavio je da je bilo najviše posla oko tekstova na temu Parade ponosa i izbeglica sa Bliskog istoka. “Imali smo posla sa homofobijom koja je izražena u medijima”, rekao je Mareš i ocenio da se tu išlo u krajnost i novinari su imali potrebu da iznesu svoje mišljenje, a ne da rade svoj posao. Član Komisije Vladimir Radomirović govorio je o iskustvima sa Komisijom dok nije bio njen član, već samo urednik portala Pištaljke i kada je podnosio žalbe i kada su podnošene žalbe protiv tog portala. Član Komisije Zlatko Čobović rekao je da mediji u Srbiji ne obraćaju pažnju na autorska prava i da je pred Komisijom sve više žalbi koja se tiču nepoštovanja autorskih prava. “Bez dozvole i navođenja imena autora i izvora, plaćanja autorskih honorara, preuzimaju se delovi ili celi tekstovi, a o fotografijama da i ne govorim”, ukazao je Čobović. Prema njegovim rečima, koriste se i uslovni trikovi prepričavanjem dela teksta ili navođenja izvora u trećem, četvrtom pasusu. Broj žalbi je porastao u protekla tri meseca, pa je od 1. jula primljeno 49, što je neuobičajeno u letnjim mesecima, rečeno je na panelu.


BLICOMANIJA NA SAJMU MEDIJA

Posetioci Blicovog štanda na Media marketu organizovanom u okviru 60. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, imali su prilike da se druže sa javnim ličnostima iz sveta sporta, zabave, kulture. Pažnju je privuklo i specijalno izdanje namenjeno mladima „Mali Blic“, koji su posetioci „Blicovog“ štanda dobijali na poklon. Ništa manje interesovanje nije bilo ni za izložene naslove „Blicove“ biblioteke. "Naše predstavljanje na Medija marketu je prirodno jer smo vodeća medijska izdavačka kuća u zemlji, a nastup nije slučajan ni zbog činjenice da se ovaj sajam održava u vreme kada i Sajam knjiga, budući da smo u protekle dve godine čitaocima poklonili više od 22 miliona naslova. Kao društveno odgovorna kompanija, promovišemo čitanje i ističemo važnost edukacije. Naš moto je i da premašimo očekivanja čitalaca i da im uvek ponudimo i dodatne sadržaje” - rekla je Nada Stamatović, menadžer za korporativne komunikacije i odnose sa javnošću „Ringier Axel Springer Srbija“.


ODLIČNO STARTOVAO SAJT „ESPRESO.RS“

Krajem septembra „Adrija medija grupa“ pokrenula je novi sajt – Espreso.rs. Namenjen mladima, sa drugačijim pristupom u obradi tema, viralnim vestima i novim modernim dizajnom, ovaj sajt je pobrao sve simpatije posetilaca. Nakon svega tri nedelje od pokretanja, Espreso.rs je već imao 1.500.000 jedinstvenih posetilaca. Neverovatno dobar rezultat postignut je zahvaljujući timskom radu redakcije i želji da se posetiocima ponudi nešto novo, sveže i drugačije, relevantno, ali i pozitivno. Pored inovativnosti u pristupu temama, Espreso.rs je lansirao i svoj YouTube Show – Espreso Tviter, u kome poznate ličnosti čitaju tvitove o sebi. Do sada su objavljene četiri epizode, a poslednja, u kojoj gradonačelnik Beograda Siniša Mali čita tvitove o sebi, za samo 12 sati imala je 20.000 pregleda. Posetite sajt Espreso.rs i proverite zašto smo drugačiji.


TANJUG SE GASI

1. novembra članovima kolegijuma i predstavnicima sindikata te kuće da je Tanjug sa 31. oktobrom zvanično prestao da postoji i da se briše iz registra Agencije za privredne registre, a da će zaposleni dobiti otpremnine, potvrđeno je Danasu od više izvora iz te agencije. Prema nezvaničnim informacijama, agencija će raditi još samo do kraja ovog meseca. “Zvanično nismo obavešteni, ali nezvanično smo dobili informaciju da je agencija Tanjug zvanično prestala da postoji i da će zaposlenima biti isplaćena oktobarska plata, kao i da će svi zaposleni dobiti otpremnine po zakonu. Visina otpremnine još nije definisana, jer ima različitih rešenja i sve to mora da se uskladi”, kaže za Danas Marko Dragišić, predsednik sindikata Tanjuga, i dodaje da će oko 180 zaposlenih biti upućeno na biro rada...(pročitajte ceo tekst)


NI DNEVNIK NIJE PRODAT

Novosadski Dnevnik objavio je 29. oktobra, a prenosi FoNet, da nije uspeo ni treći pokušaj prodaje kompanije "Dnevnik" AD Novog Sada, pošto nije bilo zainteresovanih kupaca. Kompanija "Dnevnik" AD je jedina medijska kuća u procesu privatizacije za koji je javni poziv za prodaju objavljen treći put. Početna cena u trećem pokušaju bila je 2,74 miliona evra i predstavljala je trećinu one koja je tražena u prvom krugu od 7,4 miliona evra. Generalni direktor Svetozar Karanović rekao je da je na potezu Agencija za privatizaciju i da sada po Zakonu o informisanju sledi prenos kapitala na zaposlene. Karanović je rekao da ni stečaj nije isključen, dodajući da "Dnevnik" AD može delimično opstati, ali pod uslovom da se država odrekne dela potraživanja.


TELEKOM SRBIJA POMAŽE BOLNICE

Kao društveno odgovorna kompanija koja brine o zajednici u kojoj posluje, Telekom Srbija je omogućio nabavku aparata za ispitivanje sluha kod novorođenčadi u subotičkoj Opštoj bolnici. Zahvaljujući ovoj vrednoj donaciji na Odeljenju za ORL biće unapređen kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i lečenje najmlađih pacijenata. Direktor Opšte bolnice u Subotici dr Goran Bićanin istakao je da uz pomoć donacije Telekoma Srbija Odeljenje za bolesti uha, nosa i grla sada raspolaže uređajem za skrining sluha kod novorođenčadi. „Aparat Accuscreen OAE služi za ispitivanje sluha kod beba kako bi se pravovremeno dijagnostikovala eventualna oštećenja sluha. Pregledi se vrše u našoj Audiološkoj ambulanti u polikliničkom delu bolnice, dve nedelje nakon rođenja bebe, istog dana kada novorođenče ima zakazan kontrolni neonatološki pregled“, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove. U Opštoj bolnici Subotica prošle godine na stacionarnom lečenju i u dnevnoj bolnici lečeno je 30.000 pacijenata, u specijalističkim ambulantama oko 700.000, a dnevno se pregleda više od 700 pacijenata.


ADRIA MEDIA GRUPA U PROGRAMU ZA DONACIJU ORGANA

Adria Media Grupa je prva izdavačka kuća u Srbiji koja je ušla u program doniranja organa. Novinari, urednici i direktori ove kuće ugostili su nedavno profesora Nenada Milojičića, direktora Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja ali i poznatog glumca Dragana Bjelogrlića, i bivšu sportiskinju, Sandru Stojanović, koja je transplantiran pacijent. Ovo predavanje, organizovali su zajedno Hemofarm Fondacija i AMG u nameri da pomognu da se poražavajuća statistika Srbije u donorstvu popravi. Kolege novinari i ostali zaposleni u najvećoj medijskoj kući na Balkanu, posle predavanja, potpisivali su donorske kartice i pokazali humanost na delu. „AMG je uvek spremna da podrži humanitarne akcije. Ako će današnji događaj uticati da se sutra spasi makar jedan život, svi zajedno smo uspeli. Želimo da pomognemo, ne samo u medijskom smislu. Namera nam je da skrenemo pažnju javnosti, a pre svega naših čitalaca da se uključe u ovu humanu priču.“, rekao je Nikola Papak, direktor korporativnih poslova Adria medija grupe. Hemofarm Fondacija pokrenula je akciju Svim srcem za život, a od nedavno je postala deo kampanje „Produži život“, koju Ministarstvo zdravlja, godinama unazad, vodi u pokušaju da promoviše doniranje organa kao čin vrhunske humanosti.


NELT GRUPA OSTVARILA RAST PROMETA OD 39 ODSTO

Nakon dve godine objedinjenog poslovanja svih kompanija u organizacionom sistemu Nelt Grupe postignuti su značajni rezultati, saopšteno je na radnom doručku sa medijima održanom povodom godišnjice Nelt Grupe (pridruženi član Asocijacije medija). Tom prilikom predstavnicima medija obratili su se Miloš Jelić, izvršni direktor Nelt Grupe, Milan Radivojević, direktor strategije i biznisa, Marina Mitić-Jekić, direktorka ljudskih resursa i Ljiljana Gardašević, generalna direktorka kompanije Corner Shop. U 2014. je ostvaren promet od 539 milona evra, dok je organskim rastom i sklapanjem ugovora sa novim principalima u 2015. godini Nelt Grupa povećala broj zaposlenih za 461 i do kraja godine očekuje rast prihoda od 39 odsto. Danas Nelt zapošljava ukupno 3.760 ljudi na 7 tržišta u 11 kompanija, što ga čini jednim od najuspešnijih domaćih poslovnih sistema. Nelt je lider u pružanju vrhunskih usluga u oblasti distribucije, logistike, proizvodnje, maloprodaje i marketinga. Pored uspešnog poslovanja na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, beleži se značajan rast poslovnih aktivnosti i u podsaharaskoj Africi - u Angoli, Zambiji i Mozambiku. Od ove godine Grupi su priključene kompanije Banim reklame, renomirani proizvodjač reklamnih materijala, i Corner Shop, maloprodajni lanac koji je započeo novu strategiju svog razvoja kroz modernizaciju vizuelnog idendtieta prodajnih mesta, unapređenje asortimana i otvaranje standardizovanih objekata u Beogradu i Srbiji.


DONACIJA HEMOFARM FONDACIJE

Klinika za neurologiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu dobila je dušeke i krevete kao donaciju Hemofarm Fondacije. Reč je o još dva nova višefunkcionalna kreveta sa antidekubitalnim dušecima koji će pacijentima olakšati boravak u bolnici. Ovo je šesta donacija Hemofarm Fondacije upućena KCS-u u okviru kampanje „Svim srcem“ za zdravstvo. Fondacija je od kraja prošle godine do sad uručila neophodnu medicinsku opremu vrednu više od 12 miliona dinara i to Klinikama za pulmologiju, neurologiju, urgentnu kardiologiju i Dečjem očnom odeljenju u okviru KCS-a. Ova donacija je nastavak nacionalne kampanje Hemofarm Fondacije „Svim Srcem“ koja je od oktobra 2014. donirala aparate i opremu za 18 zdravstvenih ustanova u Beogradu i Srbiji. Klinika za neurologiju nastavlja najbolju tradiciju ustanovljenu pionirskim radovima oca srpske moderne neurologije Dr Laze Lazarevića. Od svog osnivanja do danas ova ustanova predstavlja mesto okupljanja najeminentnijih kliničkih neurologa u Srbiji.


SOCIAL MEDIA DOOH U SRBIJI

Prema pisanju sajta advertiser-serbia.com, agencija za kreativnu primenu digitalnih tehnologija u marketingu Homepage, predstavila je inovativnu Social media DOOH uslugu kojom se objedinjuje najbolje iz online i offline marketinga. DOOH (Digital out of home) je najnovija forma oglašavanja i prikazivanja promotivnih sadržaja na savremenim, digitalnim medijima u formi LED displeja (mreža kompanije multiVISION, deo DPC grupe), koji se nalaze na najatraktivnijim i najprometnijim lokacijama u Beogradu. Social media DOOH omogućava filtriranje i prikupljanje objava sa Instagram-a i Twitter-a, njihov odabir, automatsko kreiranje brendiranih objava u unapred dizajniranim formama fotografija radi njihovog prikazivanja na LED displejima. Kontrola procesa je potpuna, a administrativni poslovi, kao što je izrada “Deklaracije o oglasnoj poruci”, kreiranje arhive objava i potrebnih izveštaja su potpuno automatizovani. Pošto se odabere i u sistem unese dizajn u kome će se objave prikazivati, one se po hashtag-ovima (#) koji su zanimljivi za klijenta, prikupljaju sa Instagram-a i Twitter-a, snimaju u bazi servisa i vrši se odabir onih koje će biti prikazane na displejima. Kada se jedna objava odabere za prikaz, sistem je automatski dizajnira u formu dogovorenu sa klijentom, pri čemu je moguće prilagoditi prikaz fotografije i prelom teksta. Objava se sastoji od teksta i fotografije, nick-a osobe koja je autor objave, kao i oznake društvene mreže na kojoj je originalno objavljena.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

DAN ZAŠTITE NOVINARA

Povodom međunarodnog Dana zaštite novinara, Reporteri bez granica pozvali su Ujedinjene nacije da preduzmu konkretne korake i postave Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bezbednost novinara. Više od 700 novinara ubijeno je tokom proteklih deset godina, dok su radili svoj posao, a problem nije u nepostojanju zakona nego u njihovoj primeni upozorava RSF, međunarodna organizacija koja se bori za slobodu štampe osnovana u Francuskoj. RSF navodi da su uprkos rezolucijama koje su donete na tu temu u proteklih 10 godina, između ostalog i u Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini, statistički podaci o novinarima koji su ubijeni veoma zabrinjavajući. Organizacija podseća da je 27. maja ove godine SB UN usvojio Rezoluciju 2222 oštro osudivši nekažnjivost napada na novinare i pozvao sve članice da stvore bezbednu sredinu za ljude koji se bave novinarstvom kako bi obavaljali svoj posao. Tom prilikom generalni sekretar RSF Kristof Delor se obratio Savetu bezbednosti pozdravivši rezoluciju ali je takođe pozvao na konkretne akcije. "Sudeći po broju novinara koji su ubijeni svake godine, ti pravni pomaci nisu pretvoreni u akcije," upozorio je Kristof Delor u saopštenju, objasnivši da kada je reč o bezbednosti novinara problem nije u nepostojanju zakona već u nepostojanju sredstava da se obezbedi njihova primera. Tokom 2014. godine ubijen je 71 novinar, pre svega u Siriji, Ukrajini, Iraku i Libiji a 119 novinara je kidnapovano što je 30 odsto više nego 2013. godine. Od početka 2015. godine ubijeno je 48 novinara od kojih 8 u Francuskoj, 6 u Južnom Sudanu, 5 u Jemenu, 5 u Iraku, 5 u Siriji, 3 u Meksiku, 3 u Brazilu.


NAKNADA ZA SLOBODAN PRISTUP INFORMACIJAMA

Istraživanje sprovedeno od strane Civil Service World/Dods Research u Velikoj Britaniji, pokazalo je da je više od 50 posto ispitanika spremno da plati taksu za “slobodan pristup informacijama” (SPI). Istraživanje je sprovedeno u vreme kada je nezavisna komisija za SPI, formirana od strane Vlade, u julu ove godine, razmatrala donošenje akta o uvođenju takse za SPI i odluke da li treba dati mogućnost veta kabinetima ministara na objavu osetljivog materijala, kao što su do sada imali. Društvo urednika, uz podršku Press Gazette, lansiralo je kampanju “Dalje ruke od SPI”, koju je svojim potpisom podržalo preko 1.500 pojedinaca. Upitani “da li bi podržali uvođenje plaćanja za objavu informacija pod pravilima SPI”, 50 posto od ukupno 4.420 ispitanika odgovorilo je da bi, 37 posto da ne bi, 12 posto ne zna, a jedan posto radije ne bi odgovorio na pitanje. Na pitanje javnim službenicima “da li mislite da vaše službe raspolažu resursima da se adekvatno bave pitanjima zahteva za SPI”, njih 42 posto je reklo da, 20 posto ne a 38 posto ne zna. Među slobodnim komentarima ispitanika našao se i odgovor jednog seniora “da je SPI zahtev često alatka lenjih novinara i akademika sklonih inkviziciji”. Bilo je i predloga da SPI zahtev treba da ostane besplatan za javnost, ali da treba uvesti plaćanje naknade za novinarske i druge organizacije.


AXEL SPRINGER I VIACOM INTERNATIONAL MEDIA

Axel Springer, vodeći digitalni izdavač u Evropi sa 15.000 zaposlenih, i Viacom International Media, distributer 37 tv kanala u severnoj Evropi i dosegom do 80 miliona domaćinstava, ujedinjuju snage u novoj joint venture firmi. Zajednička ponuda prodaje tv i video oglašavanja uključiće tv kanale Comedy Central, MTV, N24, Nickleodeon/Nicknight i VIVA, kao i ponudu oglašavanja u digitalnom i onlajn video sadržaju u Nemačkoj. Počevši od marta 2014. godine, Media Impact (zajednička prodajna firma Axel Springera i Funken Media Group) sarađuje sa Viacom International Media Networks.


SPORTSKI BIZNIS U PORTOROŽU

Za manje od dvadeset dana u Portorožu počinje Sporto 2015 – dvanaesta po redu konferencija o sportskom marketingu i sponzorstvima u sportu. Ovo je pravo mesto za sve ljude koji su uključeni u oblast sportskog marketinga i sponzorstava u sportu. Ovogodišnja Sporto konferencija će ugostiti predavače i paneliste iz različitih sektora širom Evrope: od Velike Britanije i Holandije, do Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Bit će reči o strategiji sponzorstava i pristupu aktivacijama, izgradnji brenda u sportu koji obuhvata digitalne medije, podršku, PR u sportu, olimpijska sponzorstva i pravne aspekte koji prate put ka Riju 2016, odnos između televizije i sporta, novosti sa svetskog tržišta zabave i sporta, pogled na marketinške događaje i konkurentske ponude. Wimbledon, Borussia Dortmund, Red Bull Air Race, Swatch Beach Volley Major Series, dh management (menadžerska kompanija Ane Ivanović), ATP Umag Hrvatska, samo su neka od poznatih imena iz sveta sporta koji će učestvovati na ovoj konferenciji. Kao posebni gost pojavit će se Tina Maze: kraljica ski staza, ukupna rekorderka FIS-a, olimpijska i svetska prvakinja, Laureus kandidat, četverostruka dobitnica Sporto Brand priznanja i jedna od tržišno najosveštenijih sportistkinja u regionu. Kompletan program možete pogledati na: www.sporto.si.


NOVI BESPLATNI FITNESS MAGAZIN ZA MUŠKARCE

Britanska izdavačka kuća Dennis Publishing najavila je pokretanje novog besplatnog nedeljnika o fitnessu za muškarce “Coach” (trener), ukupnog budžeta tri miliona funti. Redakcija ima 10 zaposlenih sa dodatnih sedam za websajt coachmag.co.uk koji će preuzeti I postojeći sajt izdanja Men’s Fitness. Coach je besplatno izdanje sa tiražom od 300.000 primeraka od kojih će se oko 200.000 deliti slobodno u Londonu, dok će oko 100.000 biti dostupno širom zemlje u sportskim klubovima, teretanama, hotelima i radnjama. Izdanje se pojavljuje samo nedelju dana pošto je počela distribucija besplatnog muzičkog izdanja NME u tiražu 300.000. Ciljna grupa je definisana putem TGI indeksa i fokus grupa koje su potvrdile da skoro polovina muškaraca u Engleskoj godina 24-55 želi da učini više na poboljšanju svog zdravlja. Po rečima direktora izdanja, priprema je trajala vise od godinu dana i analiziran je svaki detalj od potreba čitalaca do zahteva oglašivača, tako da Coach zadovoljava sve podatke. Posle smrti osnivača izdavačke kuće Felix-a Dennisa u junu 2014. godine, ovom izdavačkom kućom rukovodi bord, a ceo profit ide u humanitarnu organizaciju “Srce engleskih šuma”. Magazin Coach je peto lansiranje ove izdavačke kuće u ovoj godini. Ostala četiri su bili websajtovi: Alpha.com, TheCyclist.co.uk, Mentalfloss.com i Minecraft World.


MAGAZIN PC FORMAT UGAŠEN POSLE 24 GODINE

PC Format, magazin izdavačke kuće Future Publishing's, odštampao je svoj poslednji broj posle pune 24 godine izlaženja. Glavni urednik se obratio redakciji rečima da će nastaviti da kažnjavaju najnovije hardvere i da pronalaze najbolje načine da istisnu još neki frejm po sekundi iz najnovijih igara, a u okviru sestrinskih izdanja Maximum PC i PC Gamer. Kada je poslednji put oditovan, tokom 2012. godine, PC Format je zabeležio prosečan broj primeraka mesečno od 6.249. Prema ABC izveštaju, PC Format beleži već drugo pad tiraža, počevši od 2.000-te godine kada je imao tiraž 100.000. Svi zaposleni su premešteni u druga izdanja ovog izdavača.


NEW YORK TIMES PONOVO PROFITABILAN

Američki list New York Times, kako piše redakcija Media Marketing-a, vratio se na staze profita u trećem kvartalu zahvaljujući rastu broja pretplatnika na njegovo online izdanje i ograničavanju troškova poslovanja. Profit prestižnog njujorškog dnevnika je u tri meseca, zaključno sa septembrom, iznosio 9,4 miliona dolara u odnosu na gubitak od 12,5 miliona iz istog perioda prošle godine, dok su prihodi istovremeno porasli 0,7 posto na 367 miliona dolara. Times je u trećem kvartalu evidentirao 51.000 novih pretplatnika na digitalno izdanje, iako su prihodi u oblastima digitalnog i štampanog izdanja smanjeni. Izvršni direktor kompanije Mark Tompson naveo je da je na kraju trećeg kvartala ukupan broj pretplatnika na online izdanje iznosio 1,04 miliona. Prihodi od reklama su u trećem tromesečju pali 0,9 posto, a troškovi poslovanja smanjeni su 7,6 posto na godišnjem nivou, delom zahvaljujući rezanju troškova štampanja i distribucije.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde