Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2018
Asocijacija Medija
No. 313
U OVOM BROJU
Hello! Travel: Vojvodina
Fonet startovao produkciju "Kvaka 23"
Razrešen Miloš Janković
Regionalna Medijska asocijacija
Šri Lanka: blokirane društvene mreže
Axel Springer veliki rast prihoda
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

HELLO! TRAVEL: VOJVODINA

Povodom početka prodaje luksuznog dvojezičnog izdanja magazina "Hello! Travel: Vojvodina", izdavačke kuće Color Press Group, organizovan je 16. marta jedinstven promotivni događaj sa više od 150 zvanica. Predsednik pokrajinske Vlade, Igor Mirović, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, preko 20 ambasadora i predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih kompanija, privrednih komora, turističkih agencija, hotelijera i medija, ukrcalo se u Plavi voz u Beogradu. Tokom vožnje od Beograda do Sremskih Karlovaca - putnici su mogli da pogledaju izložbu "Plavi voz i brod Galeb iz arhiva Tanjuga", ali i da se fotografišu u kupeima i privatnim odajama kojima je nekada putovao Josip Broz Tito. Na stanici u Sremskim Karlovcima zvanice su dočekali predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković i direktorica Turističke organizacije Vojvodine, Nataša Pavlović. Nakon kratke turističke ture Sremskim Karlovcima, usledio je prijem u hotelu Premier Prezident uz zvuke tamburaškog orkestra "Romansa", vina karlovačkih podruma i specijalitete ovog kraja.


FONET STARTOVAO PRODUKCIJU "KVAKA 23"

Novinska agencija FoNet, počela je emitovanje multimedijalnog servisa vesti i TV intervjua "Kvaka 23", kao specijalizovanog medijskog sadržaja o političkim kriterijumima koje bi Srbija trebalo da ispuni za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Centralni deo produkcije "Kvaka 23" čini nedeljni polučasovni studijski intervju novinarke Danice Vučenić sa sagovornicima, koji obuhvata i uvodni tematski prilog novinarke Tamare Skrozza. Integralna verzija intervjua, zajedno sa prilogom, distribuira se za emitovanje lokalnim i regionalnim televizijama u Srbiji, kao i na portalu "Kvaka 23", a verzije u tekstulnom i formatima video, audio klipova i fotografija, biće dostupne i agencijskim korisnicima širom Srbije. Skraćena verzija svakog intervjua, u trajanju od pet minuta, kao i uvodni tematski prilog, biće objavljivani i na portalu Internet TV vesti FoNeta, kao i na nalozima "Kvaka 23" na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter i JuTjub. Tema prvog izdanja "Kvaka 23" bila je "Stabilokratija vs demokratija", a sagovornik je Vladeta Janković, bivši ambasador u Londonu i Vatikanu.


RAZREŠEN MILOŠ JANKOVIĆ

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra kulture Vladana Vukosavljevića za informisanje i medije Miloš Janković podneo je ostavku na tu funkciju. Vlada Srbije razrešila je Jankovića razrešila na sednici održanoj u četvrtak, 8. marta, na lični zahtev. Janković je za UNS rekao da je zahtev za razrešenje podneo još 14. februara. "Zbog privatnih razloga nisam mogao u punom kapacitetu da obavljam posao pomoćnika ministra i zato sam rešio da je najbolje da podnesem ostavku“, rekao je Janković. On je završio istoriju umetnosti. Bio je pomoćnik ministra Dragana Kojadinovića za informisanje 2006. godine. Radio je kao novinar na srpskom servisu Radija Bi-Bi-Si do njegovog zatvaranja 2011. godine. Od tada je asistent na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Za pomoćnika ministra Vladana Vukosavljevića za informisanje postavljen je 29. maja 2017. godine.


RASTE BROJ SUDSKIH SPOROVA PROTIV MEDIJA

Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je početkom marta, na osnovu odgovora Višeg suda u Beogradu, da je u 2016. i 2017. godini sud primio 1.143 predmeta, tužbi protiv novinara, urednika i vlasnika medija. U 2017. godini, u odnosu na 2016. godini, broj takozvanih "štamparki" viši je za oko 25 odsto. Kako je navedeno iz suda, naknadu nematerijalne štete, pretrpljeni duševni bol, povredu ugleda, časti i/ili prava na privatnost, tražilo je 507 tužilaca u 2016. godini i 636 u 2017. godini. U 2017. godini, od 460 rešenih predmeta, u najvećem broju, 178, tužbe su delimično usvojene, dok je odbijanjem tužbe rešeno 135, a povlačenjem 79 predmeta, dok je na drugi način rešeno je 68 predmeta. Apelacioni sud ukinuo je 40 presuda koje je Viši sud doneo 2017. godine, a preinačio 12. Na dan 31. decembar 2017. godine pred Višim sudom ostao je nerešen 921 predmet. Ovaj sud za UNS je istakao da na predmetima sa oznakom P3 radi 14 sudija. "Po sudiji je na kraju 2017. godine ostalo nerešeno prosečno 65,79 predmeta", dodaje se u odgovoru.


KREATIVNA EKONOMIJA I KREATIVNA SRBIJA

O važnosti daljeg ulaganja u kreativnu ekonomiju i njene oblasti poput IT-a, dizajna, filma, pozorišta, muzike, arhitekture, umetnosti, medija, advertisinga, mode, izdavaštva … govori i podatak da je kreativna ekonomija u Srbiji ostvarila rast veći od 37,4% što je čini najbrže rastućim sektorom u našoj zemlji, prema podacima iz studije Svetske banke, koju je naručio Kabinet Predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. O ovoj temi se govorilo na panelu Kreativna ekonomija, koji je održan u okviru jubilarnog 25. Kopaonik biznis foruma. Odgovore na pitanja šta je kreativna ekonomija, koji su njeni potencijali i izazovi u Srbiji i da li kreativnost i nove ideje mogu da budu najdragoceniji izvozni proizvod naše zemlje u budućnosti dali su učesnici panela: Lazar Džamić, profesor i nekadašnji direktor planiranja u Google UK, Dragan Bjelogrlić, Branko Milutinović, CEO Nordeusa, srpske firme koji je globalni lider u gaming industriji i Lazar Sakan, kreativni direktor kompanije New Moment. Već 13. marta u Beogradu, na istu temu, a pod nazivom “Kreativna Srbija” održana je celodnevna konferencija koju je vrlo nadahnutim govorom otvorila premijerka Ana Brnabić, čiji kabinet je i bio organizator.


BLIC ŽENA DODELILA NAGRADE "NAJ ŽENE"

Redakcija magazina "Blic žene" je 12. put zaredom dodelila vredna priznanja i nagrade "Naj ženama" u 2017. godini. Reč je o damama koje su svojim životnim putevima, odlukama i izborima inspirisale redakciju i obeležile proteklu godinu. Priznanja i nagrade dobile su Selena Stojković, Olgica Andrić, Anja Krneta, Dragica Atanasković, Lidija Gomidželović, Ana Živković, Nevenka Gajić, Dragana Božović, prof. dr Nadežda Basara i dr sc. med. Miroslava Božinović Bjeljac. Prva među jednakima u izboru "Naj žene Blic žene" za 2017. godini je Ana Živković, profesorka engleskog jezika iz Niša zbog koje će se generacije đaka s radošću sećati škole i virtuelnih ekskurzija kroz koje vodi svoje učenike zahvaljujući savremenim tehonologijama. – "Blic žena" iz broja u broj piše o heroinama našeg vremena, o ženama koje žive tu, kraj nas, a koje su posebne. Iz tih priča nekada crpimo snagu, čitateljkama pružamo podršku i utehu, motivišemo ih i inspirišemo – izjavila je Jelena Isaković, glavna urednica Medija centra Žena u kompaniji Ringier Axel Springer.


PRIMENA KODEKSA NOVINARA U ONLAJNU

Nakon što je krajem 2016. godine Savet za štampu doneo Smernice za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju, u saradnji sa SHARE Fondacijom, analizirali su 70 onlajn medija u Srbiji da bi utvrdili da li se i kako primenjuju neke od smernica. Prvo su istraživali koliko medija ima i kakva su pravila za komentarisanje tekstova i preuzimanje njihovog medijskog sadržaja i utvrdili da 20 medija (od 52 koliko ih dozvoljava komentarisanje), nema nikakva čitaocima dostupna pravila za to, a da čak 37 medija nije propisalo način na koji se njihovi tekstovi ili fotografije mogu prenositi. Želeći da pomognu medijima da definišu svoja pravila i tako izbegnu moguće probleme, napravili su modele pravila za komentare čitalaca i prenošenje sadržaja. Analiza medija i modeli pravila za komentarisanje i preuzimanje sadržaja dostupni su na sajtu Saveta za štampu: Analiza primene Smernica za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju u 70 medija / Priručnik za prilagođavanje pravila potrebama onlajn medija (pdf).


NOIZZ OD SAD PRAVI BUKU I NA RADIJU!

Portal NOIZZ pokrenuo je u saradnji sa Radio Lagunom emisiju NOIZZ radio. Priče sa autorskim pečatom i jasnim stavom, po kojima je NOIZZ portal postao prepoznatljiv na domaćem medijskom nebu, dobijaju jednu sasvim novu dimenziju na radiju. Slušaoci od sada i u etru mogu da čuju glasne, važne, zabavne i aktuelne teme o kojima portal NOIZZ svakodnevno piše, a koje su u toku nedelje napravile najviše buke. Tokom sat vremena slušaoci NOIZZ radija moći će da čuju uključenja sagovornika, intervjue, priloge, ankete o važnim i gorućim temama - sve to u kombinaciji sa dobrom muzikom. Emisija NOIZZ radio emituje se svakog petka od 11 do 12 časova na Radio Laguna 93,7 FM.


TELEVIZIJA K9 DOBILA SUDSKI SPOR

Upravni sud u Novom Sadu je, nakon tri godine, usvojio tužbu televizije Kanal 9 da se poništi Rešenje Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) kojim im je oduzeta lokalna analogna frekvencija, prenosi FoNet. U odluci se obrazlaže da je oduzimanjem frekvencije u skraćenom postupku onemogućeno Kanalu 9 da zaštiti svoja prava i pravne interese jer je "tužiocu oduzeta dozvola za emitovanje programa na lokalnom području i pre roka na koji je izdata". Rešenjem koje je doneo RATEL 2015. godine, oduzeta je radio-frekvencija koja je Kanalu 9 izdata 2008. godine. Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović izjavila je da je RATEL svojom jednostranom odlukom primorao tu televiziji da postane regionalna i zaključi ugovor sa javnim preduzećem Emisiona tehnika i veza i tako im napravili štetu od oko 20 miliona dinara. Upravi sud je utvrdio da su Kanalu 9 time što je bio primoran da postane regionalna TV stanica bitno povećani troškovi - umesto da plaća oko 22.000 dinara mesečno, on je bio primoran da plaća oko 173.000.


MAGIC RECORDS ROĐENDANSKA ŽURKA

Muzičko produkcijska kuća Magic records, čiju su osnivači bračni par Krdžić (radio TDI, HIT FM, Karolina, RTV Studio B…) proslavila je svoj prvi rođendan u glamuroznom ambijentu kluba Hush Hush u Beton hali, gde su se okupili mnogi iz sveta muzike i medija kako bi uživali u pesmama Magic-ovih pevača. Na bini su se smenjivali Igor Simić, Nevena Božović, Lena Kovačević, grupa Zana, Euterpa bend, Ana Štajdohar, Mare, Lina, Blah Blah Band i Džoni, a kako je među brojnim gostima bilo poznatih kolega, mikrofona su se latili i drugi. Iako mlada, ova izdavačka kuća okupila je mnoge kvalitetne i mlade pevače i bendove, a u najavi su i novi projekti koji će obogatiti muzičku scenu. Pevači Magic recordsa sigurno ne mogu da se požale da nisu dovoljno u etru budući da iza njih stoji i medijska grupa Maxim medija sa svojim brojnim radijskim programima širom Srbije.


RTS IZBORNE GREŠKE I PRIVATNI REM

Na dan izbora, 4. marta, tokom Dnevnika u podne RTS-a, u bloku o izborima u Beogradu pročitano je saopštenje SNS-a o „kampanji dela opozicije”, čime je, kako je pisao portal VICE, javni servis prekršio izbornu tišinu. Epilog nepoznat. Mnogo više buke je bilo oko toga da li je ili nije RTS utišao glas Gorana Vesića dok je gostovao u emisiji sa Draganom Đilasom i drugim političkim figurama. Na javnu kritiku rada RTS-a, a u zaštitu Vesića, odlučila se Olivera Zekić, članica Saveta REM-a, koja se otvorenim pismom obratila generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću, a on je, sagledavši analize stručnjaka, odgovorio da RTS nije kriv. Ali u ovoj nedelji sa Oliverom se dopisivao i vlasnik Pinka, Željko Mitrović, koji prigovara što je REM njegovoj televiziji izrekao meru upozorenja "zbog Sarapinog necenzurisanog gosta”, dok RTS, s druge strane, nije dobio ni opomenu, a kamoli javno upozorenje, "što na tonskoj mikseti igra stoni fudbal za vreme političke debate". Mitrović napominje da REM nije "privatno vlasništvo Olivere Zekić koja po sopstvenim kriterijumima ceni da je slučajno pojavljivanje vibratora veći greh od narušavanja prava govora u političkoj debati u vreme izborne kampanje". U međuvremenu je Olivera Zekić bila i glavni akter teksta Slaviše Lekića, objavljenog u Danasu povodom godišnjice ubistva Zorana Đinđića, na šta se Olivera već žalila Savetu za štampu.


TREĆA INTERNET ŠKOLA DIGITALNOG NOVINARSTVA

Slavko Ćuruvija fondacija ove godine organizuje treću školu digitalnog novinarstva u Srbiji. Proces prijavljivanja otvoren je do 25. marta, a program traje od 13. aprila do 22. juna. Škola digitalnog novinarstva namenjena je zaposlenim i nezaposlenim novinarima od 22 do 30 godina starosti, a prednost imaju oni koji rade za lokalne medije. Kandidati treba da imaju najmanje dve godine redakcijskog iskustva, znanje pisanog i govornog engleskog jezika i visok nivo poznavanja rada na računaru. Pored veština neophodnih za rad u digitalnom okruženju, polaznici će steći uvid u metode i iskustva istraživačkih i analitičkih novinara, a poseban deo programa biće posvećen etičkim standardima. Najveći deo aktivnosti Škole biće organizovan online, a biće održane i tri žive vikend-radionice u Beogradu. Među predavačima će se naći Pavle Zlatić, glavni i odgovorni urednik sajta B92, Antonela Riha, novinarka i bivša urednica u B92, NIN-u i RTS-u, Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika Vreme i sajta Cenzolovka i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu, Perica Gunjić, glavni i odgovorni urednik sajta Cenzolovka i mnogi drugi poznati novinari.


SAJAM AUTOMOBILA

DDOR BG CAR SHOW 06 i 12. Međunarodni sajam motocikala MOTOPASSION održaće se od 22. do 28. marta, kao najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u regionu ali i jugoistočnoj Evropi. Tačno 306 izlagača iz dvadesetak zemalja, predstaviće 34 automobilska brenda sa 41 premijerom ili sasvim novim modelom automobila, koje je vodeća svetska produkcija lansirala u proteklih godinu dana. Proizvođači lakih privrednih vozila predstaviće 10 renomiranih brendova sa 19 noviteta. Motopassion će ugostiti 73 izlagača, koji će predstaviti 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila i bicikala, sa čak 41 novitetom. Sajmovi se održavaju na više od 41.000 kvm izložbenog prostora, a očekivani broj posetilaca je oko 120.000. Ovogodišnji sajmovi automobila i motocikala održavaju se u znaku izuzetnog jubileja - 80. godišnjice Prvog međunarodnog salona automobila, održanog marta 1938. godine, a tim povodom će biti postavljena izložba ispred Hale 3. U petak 23. marta biće proglašen "Automobil godine" u četiri kategorije (pobednici će biti izloženi na štandu AANS u hali 1). Sledi smotra i parada oldtajmera "Memorijal princa Tomislava Karađorđevića", u subotu 24. marta. U ponedeljak 26. marta u programu je proglašenje "Eko auta 2018. u Srbiji", ali i izbor za "Miss Sajma automobila i Motopassiona" u hali 1. Proglašenje "najboljih u auto industriji" sledi u utorak 27. marta.


MILICA ĐOKIĆ NOVI ČLAN UO DSOJ

Milica Đokić, dugogodišnji uspešni rukovodilac korporativnih komunikacija izdavačke kuće “Color Press grupa”, odnedavno direktorka ogranka “Color Press L&Z”, kompanije koja izdaje popularni lifestyle magazin “Lepota i zdravlje”, 1. marta postala je član Upravnog odbora Društva Srbije za odnose s javnošću, udruženja koje okuplja najuglednije stručnjake iz ove oblasti. Ističući da je veoma počastvovana time što je dobila priliku da kroz angažman i UO DSOJ doprinese unapređenju profesije, Milica Đokić, inače ponosni laureat nagrada “Dama” i “PRO PR Award”, izjavila je: “Ovo je zaista veliko priznanje za moj rad u oblasti komunikacija i odnosa s javnošću, gde sam prisutna preko 11 godina. Sigurna sam da ću, zajedno sa ostalim članovima UO, istinskim profesionalcima i zaljubljenicima u ovaj posao, uspešno nastaviti s ostvarivanjem osnovnih ciljeva našeg udruženja – promovisanjem struke i edukacijom članova, uz maksimalan doprinos uvažavanju branše. Radujem se što ću svoje znanje i iskustvo moći da prenesem mladima, ali sam isto tako spremna da učim, kako od njih, tako i od starijih kolega.”


TELEKOM SRBIJA I STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk i predsednik Streljačkog saveza Srbije Nenad Putnik potpisali su sponzorski ugovor kojim će naša najveća telekomunikaciona kompanija u naredne dve godine pružati podršku aktivnostima ovog sportskog udruženja. Na svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora u prostorijama Telekoma Srbija prisustvovali su i srpski reprezentativci Zorana Arunović, Damir Mikec i Andrea Arsović. „Streljački savez Srbije do sada nije imao generalnog sponzora tako da je za nas današnji dan od velikog, istorijskog značaja. Stoga nas posebno raduje činjenica da je Telekom Srbija prepoznao u strelcima Srbije sportiste koji će u započetom olimpijskom ciklusu najuspešnije reprezentovati svoju zemlju i doneti olimpijska odličja.“, rekao je dr Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije. Streljaštvo je jedan od najstarijih i najtrofejnijih olimpijskih sportova u Srbiji, a kompanija Telekom Srbija ovim sponzorstvom želi da našim sportistima pomogne da nastave da postižu uspehe na Olimpijskim igrama, evropskim i svetskim prvenstvima, sa kojih donose najsjajnija odličja i na taj način proslavljaju grb, zastavu i himnu Republike Srbije.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

REGIONALNA MEDIJSKA ASOCIJACIJA

Rad grafičke dizajnerke Zorane Tošić izabran je za logotip Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope, (MAJE), koju čine šest vodećih medijskih kuća iz Podgorice, Sarajeva, Beograda, Prištine i Skoplja, saopštila je Adrija medija grupa (AMG). Na konkurs za izradu logotipa pristiglo je 87 radova, među kojima jedan iz Rumunije, jedan iz Indonezije i jedan iz Engleske. Autorka izabranog rešenja Zorana Tošić rođena 17. maja 1996. u Lazarevcu, Srbija. Osnovnu školu i gimnaziju završila u Podgorici. Nagradu u novčanom iznosu od 500 evra dobitnici konkursa će uručiti kancelarija OEBS u Crnoj Gori, koja je bila pokrovitelj ovog konkursa studenata dizajna iz čitavog regiona. Osnivači MAJE su Vijesti (Podgorica), Oslobođenje (Sarajevo), AMG (Beograd), Koha (Priština), Sloboden pečat (Skoplje)i Koha (Skoplje). Prvi predsednik MAJE je direktor “Vijesti” Željko Ivanović. Regionalna asocijacija, čije je sedište u Podgorici, osnovana je sa ciljem međusobne saradnje i podrške, zajedničke obuke zaposlenih, razmene sadržaja, koordiniranog nastupa prema državnim i međunarodnim organima i organizacijama radi unapređenja kvaliteta novinarstva i poboljšanja uslova i položaja medija na tržištu.


ŠRI LANKA: BLOKIRANE DRUŠTVENE MREŽE

Vlasti Šri Lanke najavile su blokadu mobilnih aplikacija za komunikaciju zbog straha da se one koriste za potsticanje etničkog nasilja prema muslimanskoj manjini. Facebook, Instagram, Viber i WhatsApp blokirani su privremeno u pokušaju da se zaustavi širenje nasilja, nakon što je ustanovljeno da je WhatsApp korišten za koordinaciju nekih od napada na muslimansku manjinu u Šri Lanki. Zemlja se trenutno nalazi usred konflikta koji prati decenije građanskog rata i vlasti su nakon nasilnih nereda u distriktu Kandy proglasile vanredno stanje u okviru koga su donesene i mere blokade društvenih mreža i mobilnih aplikacija za komunikaciju. Kritičari su meru ocenili kontroverznom, a građani smatraju da treba kriviti vlasti, a ne društvene mreže.


AXEL SPRINGER VELIKI RAST PRIHODA

Axel Springer, vodeći digitalni izdavač u Evropi, konzistentnom primenom svojih strategija ostvario je sve svoje poslovne ciljeve u finansijskoj 2017. godini. Svi operativni segmenti su ostvarili prodajne ciljeve i povećali profit. Ovom rastu najviše je doprineo digitalni deo koji je učestvovao sa 71,5 posto prihoda, 87,1 posto u prihodima od oglašavanja i 80 posto u konsolidovanoj EBITDA. Digitalne aktivnosti su imale snažan rast prihoda od 12,5 posto, dok je sveoukupni rast prihoda cele kompanije bio 8,3 posto, a sam prihod je iznosio 3.562,7 miliona eura. Prilagođena zarada po deonici je bila 8,1 posto tako da će bord direktora predložiti povećanje dividende na 2 eura po akciji (a bila je 1,9 eura). Prethodne godine posebno snažan rast je imao segment malih oglasa (Classifieds Media), koji je uvećao svoju tržišnu poziciju sa više akvizicija. S druge strane segment informativnog sadržaja (News Media) imao je skroman rast iako je bilo dosta izazova. U Marketing media segmentu došlo je pak do više optimizacija portofolija tako da su postavljene dobro osnove za dalji rast. Prosečan broj zaposlenih je porastao sa 15.323 na 15.836.


LIBERATION SKUPLJI ZA MUŠKARCE

Francuski dnevnik Liberation odlučio je da na Dan žena simbolično naglasi razliku u platama muškaraca i žena i zato je svoje 8. martovsko izdanje muškarcima naplaćivao 25 posto skuplje. List je tog dana posebno objavio dva odvojena izdanja za dva pola. Jedno sa piktogramom muškarca koštalo je 2,50 eura, a sa piktogramom žene dva eura, što je inače normalna cena toga lista, piše na sajtu seebiz.eu. Francuska već 45 godina ima zakon o "istoj plati za rad iste vrednosti", ali se on slabo primenjuje. "Uprkos zakonu, muškarci su u proseku u Francuskoj plaćeni 25 posto više. Kako bi naglasili tu očitu nepravdu, Liberation je na jedan dan odlučio da primeni istu razliku u ceni", kaže se u napomeni redakcije lista. "Prvo smo mislili ženama spustiti cenu na 1,50 eura, ali nam se to učinilo kao milostinja", objasnili su u listu.


ABC ODITOVANJE U VELIKOJ BRITANIJI

Besplatne novine Metro su prvi put prestigle po tiražu novine The Sun, najprodavanije novine u Velikoj Britaniji, pokazali su poslednji podaci ABC oditinga. Metro je dirtibuirao 1.472.437 primeraka u februaru (što je pad od 0,25 posto u odnosu na prošlu godinu), dok je The Sun imao 1.465.000 primeraka (što je pad od 8 posto). Podaci za The Sun-a uključuju i subotnje izdanje (inače daleko tiražnije od radnih dana), dok se Metro distribuira samo radnim danima. Dodatno The Sun distribuira oko 55.500 primeraka u Irskoj i još 11.000 u inostranstvu. The Mirror i The Telegraph groupa oba beleže najveći pad prodatog tiraža ikada (blizu 20%). Besplatne novine City AM su jedino nacionalno izdanje koje nije zabeležilo pad tiraža i ostali su na stabilnih 91.000 primeraka. ABC je zvanični oditor dnevnih novina sa nacionalnom pokrivenošću, a daje podatke i za onlajn portale istih izdavača.


NATIONAL GEOGRAPHIC I RASIZAM

Američki časopis National Geographic saopštio je da je na rasistički način u prošlosti izveštavao o ljudima širom sveta. Ignorisane su sve druge rase osim bele, dok su ljudi druge boje kože prikazivani kao egzotični i divlji, što je doprinosilo utemeljivanju predrasuda, smatra urednica poznatog magazina, Suzan Goldberg. Aprilsko izdanje, kojim se obeležava 50 godina od ubistva Martina Lutera Kinga, posvećeno je ljudima svih rasa, a u njemu su zamoljeni istoričari da daju svoje mišljenje o pređašnjim izdanjima Nacionalne geografije. Univerzitetski profesor Džon Edvin Mejson rekao je za Nacionalnu geografiju da je takav pristup ojačao je rasističke stavove u časopisu sa „izuzetnim autoritetom“.To je objasnio time da je Nacionalna geografija sve do 70-ih godina ignorisala sve ljude drugih rasa osim bele, a i u retkim prilikama kada bi se našli u magazinu prikazivani su kao fizički radnici ili posluga. Mejson je takođe istakao da su fotografije susreta sa domorodačkim stanovnicima stvarale atmosferu „nas i njih“ i produbljivale razdor između „civilizovanih i necivilizovanih“.


IZGLASALI DA OSTAJE PRETPLATA

Zvanični rezultati referenduma u Švajcarskoj pokazuju da su građani odbacili predlog da se ukine obavezna pretplata za finasiranje javnih televizijskih i radio programa, javlja Asošijeted pres (AP). Javni servis Švajcarske javlja da je minimalni broj švajcarskih kantona ili regija na referendumu u nedelju glasao za ukidanje pretplate. Glasanje "Za" okončalo bi TV pretplatu od oko 390 evra godišnje. Za ishod glasanja bili su zainteresovani emiteri širom Evrope. Direktor nemačkog javnog servisa ZDF Tomas Belut pozdravio je rezultat referenduma rečima da je "Švajcarska poslala signal i učinila jasnim koliki je značaj javnih servisa za pluralističko društvo".


REDIZAJN EVENING STANDARDA

The Evening Standard, dnevne novine u Londonu, uradile su svoj prvi redizajn u poslednjih deset godina. Izbacili su reč London iz zaglavlja, uveli emotikone uz vremensku prognozu i stavili biznis sekciju na roze strane. Novi izgled doneo je i prelazak sa tamno žute boje na svetlo crvenu, u zaglavlju i na prodajnim mestima. Na drugoj strani nalazi se petodnevna vremenska prognoza koja sada za svaki dan ima i sličicu smajlija koji odgovara vremenu (tužan za kišu, srećan za sunce). Došlo je i do promena naziva nekih rubrika Londonski dnevnik u Londonac, dok je showbiz sekcija West End postala A-List. Na pisma čitalaca će sada odgovarati urednik koji se potpisuje kao George ili “jedan iz našeg tima”. Više će prostora biti ostavljeno za umetnost i kulturu što uključuje i prošireno izdanje travel sekcije, dve strane ukrštenica i novi strip.


KONCENTRACIJA MEDIJSKOG VLASNIŠTVA

Napori Saveta Evrope i EU u kreiranju sveobuhvatne evropske medijske politike sa akcentom na jačanje medijskog pluralizma su očigledni i kontinuirani, ali čini se da su nacionalna zakonodavstva ta koja moraju da iznesu teret pronalaska najefikasnijeg modela regulacije koncentracije vlasništva nad medijima, piše portal media.ba. U potrazi za odgovorima kako regulisati koncentraciju medija, odnosno kako urediti prag (ne)dozvoljene koncentracije i kako koncentraciju uopšte meriti, u pomenutom tekstu dat je pregled prakse u zemaljama u našem regionu kao i tekovina Evropske unije. Primetan je, u svim zemljama našeg regiona, trend konvergencije i to objedinjavanje telekom operatera i TV emitera – teleoperateri sada proizvode sopstveni sadržaj, kupovinom ili osnivanjem svojih kanala. Kao deoo akcija Evropske komisije za podršku medijske slobode i pluralizma u EU kreiran je Monitor pluralizma medija (MPM). MPM je istraživačko sredstvo koje je dizajnirano da identifikuje potencijalne rizike za pluralizam medija u zemljama članicama Evropske unije.


GOOGLE PROTIV KRIPTOVALUTA

Google je krenuo stopama Facebook-a i objavio banovanje online reklamiranja kriptovaluta i ponuda. Zabrana ovakvih reklama kreće u junu, piše sajt Advertiser-serbia. Kompanija kaže da zabrana važi za sve kriptovalute „uključujući ponude, zamene kriptovaluta i savete“. Google kaže da će takođe tražiti način de pronađe „rupe u zakonu“ koje dozvoljavaju namerno pogrešno spelovane pojmove poput bitkoina. U januaru Facebook je takođe objavio zabranu reklamiranja kriptovaluta, navodeći da želi da zaštiti svoje korisnike od prevara. Google će koristiti istu tehnologiju koju već koristi za zabranu promovisanja seksualno eksplicitnog sadržaja. “Nemamo kristalnu kuglu kojom bismo predvideli u kom se smeru kreće budućnost kriptovaluta, ali smo videli da su nanele dovoljno štete našim korisnicima i da je to polje kojem treba da pristupimo sa velikom pažnjom“, kaže Skot Spenser, Google-ov direktor za oglašavanje.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde