Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Mart 2017
Asocijacija Medija
No. 289
U OVOM BROJU
Završen projekat „Da li razumeš medije?“
Praksa za studente novinarstva
Najavljene izmene zakona
Pomoć elektronskim medijima
Javni servis bez nezdravih reklama
Wikileaks o Samsung TV-u
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NOVI SEMINARI ZA NOVINARE

Kompanija Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu započinje i ove godine serijal „Seminars for Media Profesionals“. Reč je o nizu seminara koji su posvećeni dopunskoj edukaciji novinara za bolje razumevanje pojedinih tema od interesa za širu javnost i u cilju uspešnijeg izveštavanja. Prva tri dvodnevna seminara biće održana 19. i 20. aprila, 10. i 11. maja i 14. i 15. juna u Beogradu. Broj polaznika – novinara je ograničen na 20 učesnika, a za polaznike koji u Beograd dolaze iz drugih gradova obezbeđeni su putni troškovi i hotelski smeštaj. Kao govornici u radu seminara učestvuju vodeći stručnjaci iz oblasti o kojima je reč. Tema prvog seminara posvećena je pravosudnom sistemu i izveštavanju o radu sudova. Prijave slati na: zoranpapic@mncbgd.com ili info@asmedi.org.


ZAVRŠEN PROJEKAT „DA LI RAZUMEŠ MEDIJE?“

Projekat „Da li razumeš medije?“ kojim je Asocijacija medija doprinela razvoju medijske pismenosti kod dece u Srbiji upravo se završio. Među poslednjim aktivnostima bile su medijske radionice u regionalnim i lokalnim televizijama u okviru kojih su deca naučila kako funkcioniše televizija i kako izgleda tv novinarstvo. Kao rezultat medijskih radionica svaki tim (deca i televizije iz 6 gradova) proizveli su tv prilog sa kojim su učestvovali u završnom nagradnom takmičenju. Petočlani žiri analizirao je radove i za pobednički rad izabrao tv prilog „Amatersko bavljenje glumom“ koji su proizveli učenici osnovne škole „Posavski partizani“ iz Obrenovca u saradnji sa RTV Mag. Planirana nagrada za učenike – studijska poseta velikim redakcijama u Beogradu, realizovana je 17. marta. Tom prilikom učenici su posetili kompanije Ringier Axel Springer, kompaniju Novosti i štampariju Borba, kao i redakciju Nacionalne geografije, izdanje kompanije Adria media group. Nagrađeni rad možete pogledati OVDE. Projekat „Da li razumeš medije?“ pokazao se uspešnim i zato će nastaviti da živi u formi prilagođenoj potrebama lokalnih samouprava.


PROGRAM „YOUNG MEDIA“

Deutsche Welle Akademija, Asocijacija medija, Lokal Press i Krovna organizacija mladih (KOMS), započeli su trogodišnju saradnju na projektu „Young Media“. Ukratko, radi se o nizu raznovrsnih aktivnosti koje će navedene organizacije realizovati sa ciljem da doprinesu razvoju proizvodnje medijskog sadržaja za mlade, o mladima i sa mladima u Srbiji. Samo neke od njih su: program multiplikatora – obuka novinara o svim aspektima medijskog sadržaja za mlade (obuka se realizuje delom u Srbiji, a delom u Nemačkoj) koji će biti obučeni da stečena znanja podele sa drugim medijima; letnje škole novinarstva za mlade polaznike; seminari na temu pisanja projekata i fondova za podršku sadržajima za mlade; umrežavanje medija i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih kao i više in-house treninga za medije koji su se prijavili za razvoj formata za mladu publiku.


PRAKSA ZA STUDENTE NOVINARSTVA

„Profesionalni i etički standardi multiplatform novinarstva za studente“ naziv je projekta kojim će Asocijacija medija i njene članice doprineti dodatnom obrazovanju studenata političkih nauka odseka novinarstva i sve to uz nesebičnu pomoć Ambasade Nemačke u Srbiji. Saradnju su potpisivanjem ugovora ozvaničili nemački ambasador gospodin Axel Dittmann i izvršna direktorka Asocijacije medija Dalila Ljubičić. U pitanju su predavanja koja će studentima održati iskusni novinari i urednici, kao i predstavnici Saveta za štampu, posle čega će studenti imati priliku da u malim grupama pohađaju praksu u medijima i da uživo vide ono o čemu su učili kao i da se oprobaju u svom budućem pozivu. Na kraju je predviđena evaluacija stečenih znanja, kako bi studenti dobili odgovarajući sertifikat o završenoj obuci. Pozivamo studente Fakulteta političkih nauka, odsek novinarstvo i komunikologija, da se prijave za učešće u projektu, na adresu info@asmedi.org, do 15. aprila 2017. godine.


PROMENE U IZVEŠTAVANJU O POSETAMA SAJTOVA

Zbog uočenih nepravilnosti i nepotpunih pravila koja regulišu merenje i tehničku postavku, Komitet za Audience Measurement pri IAB Serbia (Interactive Advertising Bureau) je kompaniji Gemius prosledio listu zahteva koja za cilj ima uvođenje jasnih i jedinstvenih pravila i ograničenja, koja se pre svega odnose na saobraćaj koji dolazi sa mobilnih uređaja. Isključujući desktop (PC) posete, podaci istraživanja prikazanih na sajtu www.audience.rs nisu rezultat jedinstvene metodologije merenja, zbog čega ih IAB Serbia Komitet za Audience Measurement smatra netačnim i nevažećim. Gemius Audience će sa sajta www.audience.rs ukloniti podatke “mobile” i “combined” merenja, koji su nerelevantni počev od decembra 2014. godine. Pomenuti rezultati će postati vidljivi onog trenutka kada se počne sa primenom jedinstvene metodologije. Rok za usaglašavanje pravila i ograničenja za sve medije koji su deo istraživanja je 31.3.2017. godine, pa se prvi relevantni podaci za sve platforme očekuju početkom maja 2017. godine. Na ovo saopštenje reagovao je portal Telegraf.rs koji je objavio da izlazi iz merenja Gemius i da će se ubuduće oslanjati na podatke google analitike.


NAJAVLJENE IZMENE ZAKONA

Nino Brajović, državni sekretar za informisanje u Ministarstvu kulture i informisanja, potvrdio je da će ministarstvo paralelno sa izradom Medijske strategije, raditi i na izmenama Zakona o javnom informisanju. Prema njegovoj najavi ključna izmena u Zakonu o javnom informisanju, biće da promenom zakona obavežu, pre svega, lokalne samouprave na minimum novca za projektno sufinansiranje medija. Brajović je istakao da projektno sufinansiranje mora biti obavezno, a ne alternativno i da novac koji bi trebalo izdvojiti za te svrhe iz budžeta mora biti jedan do dva odsto. Ukoliko bismo to uspeli da uradimo, zaustavili bismo trend gašenja lokalnih medija i prebrodili teške ekonomske godine u kojima živimo, zaključio je Brajović.


DRUGA ŠANSA ZA LOKALNE MEDIJE

Nakon što je poništena privatizacija nekoliko lokalnih medija, zbog neispunjavanja ugovornih obaveza novih vlasnika, Ministarstvo privrede je pokrenulo nove postupke prodaje. Drugu šansu za privatizaciju su dobile Televizija Blace, Nedeljne novine iz Bačke Palanke i Radio-televizija Pruga iz Lajkovca. U Televiziji Blace koja je bila prodata niškoj Televiziji Belami u vlasništvu Vidosava Radomirovića sada nema zaposlenih, a vrednost njene imovine je 448.000 dinara. Nedeljne novine je ranije kupio Milojko Pavlović iz Novog Sada i u tom mediju je ostalo troje zaposlenih, a vrednost imovine je 189.000 dinara. Radiotelevizija Pruga je bila u vlasništvu Mirjane Krstić iz Obrenovca, a posle poništenja privatizacije u njoj je ostalo šestoro zaposlenih, uz imovinu od 216.000 dinara. Ministarstvo privrede je prethodno, 27. februara, objavilo javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije Radio-televizije Kragujevac. Nakon raskida privatizacije, RTK ne emituje radijski i televizijski program, račun je u blokadi zbog duga od 30 miliona dinara, isključeni su telefoni, internet i struja, oduzeta dozvola za emitovanje programa i rasprodati vozni park i skoro celokupna oprema.


NACIONALNO SAVETOVANJE O MEDIJSKOJ I INFORMACIJSKOJ PISMENOSTI

Nacionalno savetovanje o medijskoj i informacijskoj pismenosti održano je u Beogradu 9. marta kao deo projekta "Stvaranje poverenja u medije u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj", koji finansiraju UNESKO i Evropska unija (EU), a u organizaciji Medijskog edukativnog centra, Ministarstva za omladinu i sport, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva spoljnih poslova i Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO. Cilj ovog savetovanja bio je da započne i omogući široku debatu o medijskoj i informacijskoj pismenosti u Srbiji i da inicira proces stvaranja specifičnih saveta i preporuka o integrisanju medijske i informacijske pismenosti u formalno, neformalno i informalno obrazovanje. Pored toga ovaj projekat podržava slobodu izražavanja, pristup informacijama i razvoj slobodnih, nezavisnih i pluralističkih medija u Srbiji kao delu projekta "Stvaranje poverenja u medije u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj" i pomaže novinarskim i medijskim organizacijama da postanu ključni faktori demokraskog, održivog i miroljubivog razvoja u zemlji i regionu.


IZBORNE KAMPANJE BEZ ZVANIČNOG NADZORA

Regulatorno tela za elektronske medije (REM) donelo je odluku da tokom kampanje za predsednika Srbije ne sprovodi monitoring nad izveštavanjem elektronskih emitera, već da nadzor vrši po prijavama građana o uočenim nepravilnostima. Na ovu odluku reagovao je BIRODI (Biro za društvena istraživanja) koji smatra da je prethodni izveštaj REM-a tokom izborne kampanje bio sveden na merenje sekundi bez tonaliteta, uz neiznalaženja rešenje za "funkcionersku kampanju" i praksu "partijskih kamera", te da će BIRODI, u saradnji sa vodećim organizacijama iz oblasti ljudskih prava, borbe protiv korupcije i medija, organizovati ALTER REM forum, na kojem će se raspravljati o nalazima monitoringa medija i na taj način pokazati kako bi trebalo da radi regulatorno telo u javnom interesu. Povodom ove odluke REM-a u Medija centru održana je debata “Ko nadzire medije u kampanji” na kojoj su učesnici zaključili da je REM u zakonskoj obavezi da kontroliše sprovođenje zakona kao i da o tome obavesti javnost.


ZABRANJEN VUČIĆEV SPOT

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) naredio je 17.marta medijima da u roku od 24 sata obustave emitovanje spota predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića, u kome se čuje uzvikivanje sa stadiona "Vučiću, pederu". Savet REM je, kako se navodi u saopštenju, takvu odluku doneo na osnovu reakcija jednog broja nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava LGBT populacije. Utvrđeno je da se na samom kraju predizbornog spota Vučića, sa televizijskog ekrana u kafiću, u kome se radnja spota odigrava, u šest navrata čuje uzvikivanje sa stadiona (na kome se odigrava fudbalska utakmica), koje glasi: „Vučiću, pederu!“. Ovakvim sadržajem, kako se navodi, povređena je odredba čl. 6. stav 3. Zakona o oglašavanju u kome se precizira da „oglasna poruka ne sme da sadrži izjave ili vizuelno predstavljanje koje se može smatrati uvredljivim“, bez obzira što je u konkretnom slučaju, u spotu predsedničkog kandidata, skandiranje potpuno individualizovano. Pružaocima medijskih usluga se nalaže da u roku od 24 sata obustave emitovanje navedenog spota, a svako dalje emitovanje predstavlja osnov za izricanje mera u skladu sa ZEM, upozorava Savet REM.


3D PRIKAZ AUTOMOBILA NA MOJAUTO.RS

Jedan od vodećih portala u oblasti oglašavanja novih i polovnih vozila u Srbiji, MojAuto.rs, omogućio je svojim korisnicima 3D prikaz vozila i virtuelnu turu istog. "Ovom tehnologijom unosimo novi standard u oblasti oglašavanja vozila, a benefite će osim korisnika imati i vlasnici auto placeva. Uz pomoć virtuelnih tura potencijalni kupci vozilo mogu da traže iz fotelje i pogledaju vozilo spolja i iznutra nezavisno od radnog vremena auto placa", rekla je Olga Mirković Maksimović, direktor za razvoj novih proizvoda. Na auto oglasniku MojAuto.rs u 2016. godini bilo je više od 260.000 jedinstvenih oglasa, od čega više od 160.000 u kategoriji automobili. Prilikom prezentacije ove nove usluge, auto dilerima su uručene specijalne plakete u više kategorija: najlojalniji auto plac, najveći broj oglasa, rekorder u rezervnim delovima, najdeljeniji oglas, najbolji onlajn nastup i druge.


EVROPSKA MEDIJSKA ELITA U POSETI ADRIA MEDIJI

Urednici najuticajnijih evropskih medija po prvi put su se okupili u Beogradu u Adria Mediji kako bi razmotrili najznačajnije evropske teme kojima će se zajedno baviti u narednom periodu. Evropska istraživačka mreža (EIC) koja svoj redovni godišnji sastanak održava u kompaniji Adria Medija, okuplja vodeće nezavisne evropske medije. Ova grupa osnovana je da bi sprovodila istrage o najvažnijim temama isključivo iz sopstvenih sredstava, bez ikakvih donacija i finansijske podrške nevladinog sektora ili drugih organizacija. Magazin Njuzvik Srbija u timu je osnivača ove mreže, a kao lider u regionu srpski Njuzvik će u predstojećem periodu u okviru evropske mreže formirati i voditi Balkansku istraživačku mrežu. Evropsku istraživačku mrežu, osim srpskog Njuzvika, čine nemački Špigl, belgijski Le Soar, španski El Mundo, danski Politiken, britanski Sandej tajms, francuski Mediapart, Rumunski centar za istraživačko novinarstvo, austrijski Falter i italijanski Lespreso. Predstavnici ovih medija organizuju redovnu razmenu informacija i zajednički rade na istraživanju najvažnijih evropskih tema.


AUTO FORUM 2017

U organizaciji Color Press Grupe i Color Media Communications održaće se regionalni forum čiji je fokus predstavljanje marketing, komunikacionih i prodajnih strategija i tehnika u svetu automobilizma. Drugi regionalni forum o trendovima u automobilskoj indrustriji održaće se u utorak 21. marta u hotelu Radisson Blu Old Mill. Forum će otvoriti Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Republike Srbije i Nj. E. Đuzepe Manco, ambasador Italije u Beogradu. Kroz četiri panel diskusije govoriće se o Izazovima primene autonomnih / samovozećih automobile, Autoindustriji kao pokretaču unapređenja znanja i veština radne snage, Električnim vozilima kao osnovi transporta – budućnosti i Tržištu novih automobile pod uticajem regulative za uvoz polovnih vozila. Pored toga 2 zanimljive studije slučaja obradiće aktuelne teme auto-industrije. AutoForum 2017 je mesto okupljanja svih relevantnih stručnjaka i brendova iz oblasti automobilizma. Cilj foruma je razmena znanja, povezivanje profesionalaca iz ove oblasti, a ujedno i unapređenje prodajnih i marketinških strategija, kao i da se podstakne saradnja i povezivanje kompanija iz oblasti automobilizma, osiguravajućih kompanija i banaka.


PRIZNANJE ZA BLIC FONDACIJU

Udruženje otorinolaringologa Srbije (UOS) uručilo je zahvalnicu "Blic fondaciji" za prikupljanje novca za opremanje porodilišta u Srbiji aparatima za neonatalnu dijagnostiku sluha. Priznanje je uručeno Ljiljani Knežević, izvršnoj direktorki "Blic fondacije", na otvaranju dvodnevnog simpozijuma sa međunarodnim učešćem "Savremeni trendovi u lečenju i rehabilitaciji nagluvosti i gluvoće" u Beogradu. Direktor klinike za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju i predsednik UOS prof. dr Nenad Arsović istakao je značaj akcije "Blic fondacije", koja je do avgusta prošle godina obezbedila aparate za skrining sluha za sva porodilišta u Srbiji. - Sa oštećenjem sluha rodi se četvoro od hiljadu dece. Ranim otkrivanjem oštećenja na vreme korigujemo nedostatke i utičemo na njihov razvoj - rekao je Arsović i zahvalio i kolegi iz Niša Dušanu Milisavljeviću, čija je to bila ideja. Ljiljana Knežević kaže da je "Blic fondacija" ponosna: - Srećni smo jer smo uspeli da svih 56 porodilišta u Srbiji, od Vojvodine od Kosova, snabdemo aparatima za skrining sluha kod novorođenčadi.


IZBORNA SKUPŠTINA UNS-A

Uprava Udruženja novinara Srbije (UNS) zakazala je Izbornu skupštinu i raspisala izbore za organe UNS-a za 6. maj 2016. godine. Na Skupštini će biti podnet izveštaj o četvorogodišnjem radu UNS-a i izabrano rukovodstvo za naredni mandat. U skladu sa Statutom UNS-a, redovna Skupština se saziva 60 dana pre održavanja, a predlozi kandidata za organe UNS-a - Predsednika, Upravu, Sud časti i Nadzorni odbor, podnose se u roku od 20 dana od dana raspisivanja izbora. Kandidat za predsednika treba da ima najmanje 50 potpisa redovnih članova UNS-a, dok kanidat za člana drugog organa treba da ima potpise najmanje 10 redovnih članova. Redovni članovi UNS-a imaju pravo da predlože po jednog člana za svaki organ UNS-a. Rok za prijem kandidatura sa obrazloženjem, potrebnim potpisima redovnih članova i saglasnošću na kandidaturu je 27. mart 2017. godine. Adresa UNS-a je Resavska 28/1, Beograd, a mejl press@uns.org.rs. Udruženje novinara Srbije je najstarija i najveća novinarska organizacija u regionu, a sadašnja predsednica Ljiljana Smajlović je 54. predsednik.


IZBORNA SKUPŠTINA NUNS-A

Godišnja Skupština Nezavisnog udruženja novinara Srbije biće održana u subotu 25. marta 2017. godine u beogradskom Medija centru, odlučeno je na sednici Izvršnog odbora NUNS-a. Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović saopštio je Izvršnom odboru svoju odluku da će 25. marta iz ličnih razloga podneti neopozivu ostavku Skupštini NUNS-a. Iz tog razloga, Izvršni odbor obavestio je redovne članove da je u skladu sa Statutom Udruženja (član 31) od 6. februara počeo kandidacioni postupak za izbor predsednika/ce NUNS-a, odnosno da će pored razmatranja redovnog godišnjeg izveštaja o radu, Skupština na dnevnom redu imati i izbor novog predsednika/ce. Nа izbornu listu zа predsednikа/cu NUNS-а ulаzi kаndidаt/kinja kogа/koju predloži Izvršni odbor i kаndidаti/kinje koje predloži nаjmаnje 20 redovnih člаnovа Udruženja. Kandidature sa programima i biografijama svih kandidata biće prosleđene svim redovnim članovima NUNS-a najkasnije sedam dana pre Skupštine NUNS-a.


NOVI NADZORNI ODBOR NOVOSTI

20. marta u prostorijama kompanije Novosti biće održana vanredna sednica Skupštine akcionara NID Kompanije Novosti na kojoj će biti izabran predsednik Skupštine i imenovani novi članovi Nadzornog odbora. Obzirom da je mandat članovima izabranim u oktobru 2012. godine istekao pre četiri meseca, Vlada Republike Srbije donela je 23. februara zaključak kojim se predlaže Skupštini akcionara NID Kompanije Novosti da, zbog isteka mandata, razreši dužnosti stare članove Nadzornog odbora i imenuje nove. Vlada je predložila da Skupština u NO Kompanije ponovo imenuje Tatjanu Vidojević i nove kandidate Mariju Pavlović, Dragana Đukanovića i Dragana Kolarevića. Još uvek nije poznato kada će i da li će većinski vlasnik – kompanija Milana Beka predložiti novog člana UO ili će je i dalje predstavljati dosadašnji član Srđan Muškatirović.


33. ROĐENDAN ZOV-A

Zov, revija za ljubitelje prirode obeležila je 33 godine postojanja. Prvi broj “Zova”, izašao je 2. marta 1984. Osnivač je Kompanija “Novosti”, a prvi urednik bio je Vladimir – Lale Perović. Nakon njega, reviju su uređivali: Milan Jovanović, Vladimir Žalac, Miodrag Palić, Todor Mutavdžić, Dušan Milovanović i Zoran Milović. Od oktobra 2016. “Zov” uređuje Dragana Čabarkapa. Uz mnoštvo rubrika posvećenih ljubiteljima pasa i mačaka, "Zov" obrađuje teme iz oblasti ornitologije, akvaristike, kunićarstva, botanike, iz sveta lova i ribolova, i prati manifestacije i izložbe koje organizuju udruženja kinologa i odgajivača sitnih životinja. Osim poštovanja prvobitne koncepcije lista, današnji prioritet revije "Zov" je pre svega približavanje mladim čitaocima, istraživanjie tajni prirode, kao i njeno očuvanje.


LOGISTIČKI INTERMODALNI TERMINAL U DOBANOVCIMA

Kompanija NELT (pridruženi član Asocijacije medija) otvorila je prvi privatni železnički logistički terminal u svom Centralnom distributivnom centru u Dobanovcima, čime je u potpunosti zaokružila portfolio logističkih usluga. NELT intermodalni terminal predstavlja nadgradnju postojećeg sistema integrisane logistike i otvoren je za sve aktere na tržištu u uvoznim, tranzitnim i izvoznim poslovima. Na usluzi je brodarskim kućama, železničkim operaterima, logističarima, špediterskim kućama ali i proizvođačima, vlasnicima brendova i drugim distributerima. Za društvo i državu bitan je efekat smanjenja emisije štetnih gasova i rasterećenje drumske infrastrukture. Novi NELT terminal je prugom povezan sa svim evropskim lukama i kopnenim terminalima. Autoputevi E-75 i E-70 se ukrštaju na udaljenosti od šest kilometara od terminala, dok je aerodrom Nikola Tesla udaljen deset kilometara. Unutar NELT logističkog centra funkcioniše i carinska ispostava sa skladištem, što omogućava punu podršku i fleksibilnost različitim procesima i robnim tokovima.


POBEDNICI MTS APP KONKURSA

Pobednici šestog mts app konkursa za izradu aplikacija za mobilne uređaje, Mateja Brnabić, Luka Simić i Lazar Premović iz Računarske gimnazije u Beogradu posetili su Svetski kongres mobilne telefonije u Barseloni, gde su obišli štandove izlagača iz celog sveta i upoznali se sa najnovijim dostignućima u mobilnoj telefoniji. Matija, Luka i Lazar bili su u prilici da isprobaju najnovije aplikacije, a najviše su se zadržali u najvećoj hali, na štandovima proizvođača telefona. Tokom posete kongresu za njih je organizovana i ekskluzivna prezentacija proizvoda i usluga kompanije Huawei, a predstavljena im je i platforma ALL IP čiju implementaciju Telekom Srbija sprovodi u okviru modernizacije informaciono-tehnološke infrastrukture u našoj zemlji. Kako bi podržao razvoj preduzetničkog duha među mladima, Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) pokrenuo je mts app konkurs sa ciljem da podstakne i nagradi izradu najzanimljiivijih i primenljivih aplikacija. Pobednički tim iz Računarske gimanzije iz Beograda razvio je aplikaciju „WalkieTalkie“ koja omogućava korisnicima da preko LAN mreže ili mobilnog hotspot-a, koriste mobilni telefon kao voki-toki, u situacijama i na mestima gde telefon nije moguće koristiti na uobičajeni način. Aplikacija se može preuzeti sa Google play-a.


UM OTKRIVA REZULTATE WAVE 9

Globalna agencijska mreža UM objavila je po deveti put godišnje rezultate istraživanja o navikama korisnika društvenih medija – Wave. Istraživanje je dalo jasnu poruku: pažnja potrošača je sve kraća i od vitalnog je značaja za sve koji rade u industriji komunikacija i oglašavanja da razumeju koji su životni trenuci kada brend može da bude relevantan potrošačima i koje su emotivne potrebe potrošača baš u tom trenutku. U suprotnom neće uspeti da ostvare dublji odnos sa svojim korisnicima. Pokrivajući uzorak od preko 52.000 ispitanika u 78 zemalja širom sveta, istraživanje Wave 9: Značenje momenata, je izgrađeno na desetogodišnjem globalnom praćenju korisnika društvenih medija. Wave, koji je pokrenut 2006. godine, danas predstavlja najveće i najduže ovakvo istraživanje. Ove godine, istraživanje predstavlja ponašanje onlajn potrošača koji su ostvarili čak 60 milijardi korisničkih interakcija... (nastavak vesti pročitajte OVDE).


BANKA INTESA PODRŽAVA POLJOPRIVREDU

Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija) kreirala je specijalnu ponudu kredita za ulaganja u obrtna sredstva kako bi registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima pomogla da obezbede adekvatnu finansijsku podršku za nastupajuće prolećne radove u poljoprivredi. Kredit za finansiranje prolećne setve dostupan je u iznosu od 100.000 do 5 miliona dinara sa rokom otplate do 12 meseci. Nominalna kamatna stopa kreće se od 6,5 do 9,5 odsto na godišnjem nivou, u zavisnosti od grupe kojoj pripada registrovano poljoprivredno gazdinstvo na osnovu ostvarenih priliva po namenskom računu u poslednjih 12 meseci kao i veličine registrovane obradive površine. U skladu sa svojim strateškim opredeljenjem da aktivno doprinosi razvoju agrara kao izuzetno važnog segmenta domaće privrede, Banca Intesa je tokom 2016. godine poljoprivrednim proizvođačima odobrila ukupno 35,5 miliona evra kredita, uvećavši plasmane poljoprivredi za 38 odsto u odnosu na godinu ranije. Od kada je započela poslovanje sa klijentima u segmentu registrovanih poljoprivrednih gazdinstava 2008. godine, Banca Intesa finansirala je agrarni sektor sa više od 205 miliona evra kredita.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

POMOĆ ELEKTRONSKIM MEDIJIMA

Vlada Crne Gore je usvajanjem informacije o pomoći komercijalnim i lokalnim radio i TV emiterima iskazala spremnost da iz budžeta u narednih pet godina odobri pomoć u izmirenju obaveza prema Radio-difuznom centru. Iznos utvrđene pomoći je 1.847.189 evra, čime će dug prema Radio-difuznom centru biti umanjen za 36 mesečnih faktura izdatih u januaru ove godine. U slučajevima u kojima je trenutni dug veći od odobrene pomoći Vlade, biće zaključen sporazum o plaćanju preostalog dugovanja između Radio-difuznog centra i korisnika usluga. Plaćanje po sporazumu će takođe biti izvršeno u narednih 5 godina. Ovakva odluka Vlade predstavlja odgovornu politiku prema medijima i poziv za partnerski odnos, uz poštovanje uređivačke slobode. Na ovaj način se obezbeđuje transparentnost i ravnopravan odnos prema svim korisnicima usluga Radio-difuznog centra.


JAVNI SERVIS BEZ NEZDRAVIH REKLAMA

Slovenački javni televizijski servis je odlukom o usvajanju novog pravilnika o reklamiranju uvažio odredbe nacionalnog zakonodavstva i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, kao i nedavne studije slovenačkog Instituta za nutricionizam. Ubuduće reklame čokolade i nezdrave hrane neće biti emitovane u terminima u kojima su deca pred TV ekranima, zbog alarmantnog trenda povećanja gojaznosti među mladima. Istraživanje Instituta za nutricionizam koje je u toku jedne godine analiziralo sadržaj programa svih televizijskih stanica, pokazalo je da se u Sloveniji 96 posto reklamnih oglasa za prehrambene proizvode odnosi na hranu čije bi komercijalno oglašavanje za decu i adolescente po preporukama Svetske zdravstvene organizacije trebalo biti zabranjeno. Pratećo ovu odluku komercijalne stanice su najavile smanjenje programskih sadržaja sa reklamama za nezdravu hranu i povećanje minutaže edukativnih programa s preporukama o fizičkoj aktivnosti i zdravom načinu života.


VESTI U VIRTUELNOJ STVARNOSTI

Američka TV kuća Cable News Network (CNN) najavila je 7. marta zvaničan početak rada svoje nove impresivne jedinice u okviru CNN digitala koja će se baviti distribucijom vesti u virtuelnoj stvarnosti. CNN je poslednjih godina eksperimentisao sa virtuelnom realnošću, kreirajući preko 50 vesti u 360 °video formatu. CNN ima timove bazirane u velikim svetskim centrima (Njujork, Atlanta, London, Hong Kong, San Francisco, Dubai, Johanesburg, Tokio, Peking), koji će pokrivati najznačajnije događaje iz svih delova sveta i donositi gledaocima nove sadržaje svake nedelje. VR sadržaj je dostupan na adresi cnn.com/vr) i putem nove platforme CNNVR koja je dostupna putem iOS i Android aplikacija, kao i specijalizovanih rešenja za Samsung GearVR, Oculus Rift i Google Daydream. Prva CNN VR priča je o trčanju sa bikovima u Španiji. Dok gledaju video u trajanju od 5 minuta i 29 sekundi, gledaoci imaju mogućnost da rotiraju kameru za 360 stepeni i gledaju šta žele.


MOBILE TRENDS AWARDS

Mobile Trends Awards nagrade se dodeljuju jednom godišnje najboljim mobilnim rešenjima iz prethodne godine. Ovogodišnja šesta dodela nagrada je održana tokom svečane gala večeri održane u Kijów Centrum bioskopu u Krakovu. “Kada smo počeli da radimo na našoj strategiji za mobilne proizvode, odlučili smo da želimo da ponudimo korisnicima inovacije svetske klase – rešenja koja bi transformisala načine „konzumiranja“ medija. To je nekada bio naš san, a sada shvatamo da smo veoma blizu njegovog ostvarivanja! Današnja nagrada i nominacija za INMA Global Media Awards nagradu pokazuju da radimo velike stvari.” izjavio je Jovan Protić, operativni direktor u Onet-RAS Poljska Grupi. Internet korisnici su imali prilike da podrže nominovane u deset kategorija glasanjem koje je trajalo do 3. februara. Pet projekata je nominovano u svakoj kategoriji, uključujući i dve aplikacije čiji je vlasnik Onet-RAS Poljska Grupa: Onet i Jakdojade.pl.


WIKILEAKS O SAMSUNG TV-U

WikiLeaks je objavio dokumente koji impliciraju da CIA koristi Samsung pametne televizore kako bi špijunirala potrošače. Dokumenta objavljena početkom marta tvrde da CIA sarađuje sa obaveštajnom službom Velike Britanije kako bi ugrađene TV mikrofone koristila kao uređaje za prisluškivanje. Samsung pametni televizori imaju ugrađene mikrofone kako bi gledaoci mogli da koriste glasovne komande za izbor filmova, do sada nije razmatrano da bi oni mogli da prenose signal van kuće. Prema izveštaju koji je objavio Wikileaks uz pomoć programa Weeping Angel moguće je prisluškivati izabrane televizore čak i kad su oni ugašeni. Iz Samsunga su poručili da ispituju pitanja koja su pokrenuta.


NOVI BREND TIME INC.

Kompanija Time Inc. je lansirala novi brend “Well Done” (Dobro pečen) koji će objavljivati video recepte i kulinarske trikove za publiku koja sadržaje prati putem društvenih mreža i mobilnih telefona. Well Done će koristiti kompanijske kuhinje i studio kako bi stvorili video sadržaje kreirane za Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram and Pinterest. Drugi Time Inc. brendovi koji se bave hranom Cooking Light, Food & Wine, Real Simple, Health, People Food, Southern Living and Extra Crispy će distribuirati Well Done video priloge preko svojih kanala. Alan Marej, iz kompanije Time Inc., izjavio je: "Well Done je prvi brend kompanije Time Inc. koji se bavi hranom na ovaj način. Razvijen je da živi na našim društvenim kanalima. Tim proizvodi kratke, dinamične video sadržaje sa najnovijim savetima i trendovima za kojim naša publika žudi." Lansiranjem Well Done, izdavač magazine se nada da će se uključiti u sve popularniji trend video kuvanja, kao što najbolje ilustruje popularnost Buzzfeed Tasty koji je posle manje od 12 meseci rada, dostigao posetu od 500 miliona ljudi svakog meseca.


PACKA ZA JAGUAR

Advertising Standards Authority (ASA) izrekao je opomenu kompaniji Jaguar zbog brendiranih sadržaja štampanih u Guardianu koji prema njihovom mišljenju podstiču nesigurnu vožnju. Dva čitaoca su se žalila na advertorial upućen poslovnim ljudima koji glasi: ”Vreme za vožnju nije više gubljenje vremena sa Wi-Fi povezivanjem, integrisanim aplikacijama pametnih telefona i sistemom sa glasovnom kontrolom. U automobilu, tehnologija menja način putovanja.” Uložena žalba na reklamu za Jaguarov XE model se odnosila na sigurnost vožnje, dovodeći u pitanje da li će vozačima tokom obavljanja ovih zadataka biti skrenuta pažnja sa puta. ASA se složila sa ovim tvrdnjama. Ovo nije prvi slučaj ovakve zabrane, Jaguar je imao oglas na svom YouTube kanalu koji je zabranjen 2014. godine nakon što je utvrđeno da podstiče nebezbednu vožnju. U toj reklami je Tom Hidleston vozio Jaguar F-Tipe u podzemnom parkingu i na javnom putu.


PERSONALIZOVANE NOVINE ZA MLADENCE

Izdavačka kuća Singapore Press Holdings koja objavljuje besplatne dnevne novine The New Paper omogućila je mladencima da izgovore sudbonosno Da na personalizovanom omotu novina. Ova opcija je moguća po ceni od 10$ uz kupovinu minimum 200 primeraka. "Naši čitaoci su bili veoma kreativni sa prethodnim izdanjima našeg personalizovanog proizvoda, koristeći ga za posebne prilike kao što su bračne ponude iznenađenja, objave godišnjica, rođendanskih proslavea…", rekao je Elsi Chua marketing direktor Singapore Press Holdings. "Personalizovane novine su deo naših napora da učinimo da naši naslovi budu privlačniji. Na ovaj način naše publikacije postaju sastavni deo života naših čitalaca", dodala je ona. Singapur Pritisnite Holdings je najveći izdavač u Singapuru, sa preko 100 časopisa i više od pet dnevnih novina u svom portfoliju. Ova inicijativa naglašava borba u novinskoj industriji da se opstane na pretplati i oglašavanju, čak i dok prihod printa pada.


TEST PA KOMENTAR

NRKbeta tehnološki deo sajta Norway's public broadcasting network, uveo je novinu u komentarisanje tekstova. Neophodno je da čitaoci pročitaju tekst kako bi bili u mogućnosti da ostave komentar. Kako bi NRKbeta bio siguran da je čitaoc pročitao i razumeo tekst uvedeno je malo testiranje pre opcije za komentarisanje. Test se sastoji od tri pitanja o tekstu sa više ponuđenih odgovora. Ove testove pišu novinari, a pitanja nisu previše zahtevna, tek toliko da pokažu da su čitaoci makar bacili pogled na tekst pre nego što su jurnuli ka dnu strane. U proteklih nekoliko godina mnoge informativne platforme, uključujući CNN, uklonile su opcije za komentarisanje na pojedinim, a neke i na svim tekstovima, birajući da se debata na taj način premesti na njihove kanale na društvenim mrežama. NRKbeta je jedan od delova sajta koji ima otvorena polja za komentare, ovakav pristup bi mogao da dovede do vraćanja opcije za komentarisanje i na druge delove sajta.


92. ROĐENDAN NEW YORKER-A

Magazin New Yorker proslavio je svoj 92. rođendan poklonivši svojim čitaocima poeziju. Od osnivanja 1925. godine magazine je objavio radove nekih od najslavnijih američkih pesnika. Za ovaj rođendan je kreiran TNY Poetry – bot za Twitter i Facebook koji je nasumično delio stihove objavljene u magazinu tokom njegove bogate 92-godišnje istorije. Na ideju za ovakvu komunikaciju sa svojim čitaocima došli su iz želje da ponovo podele bogatu arhivu poezije sa svojim čitaocima. Da bi čitali odabranu poeziju tokom sledeća tri meseca, potrebno je pratiti Twitter bota @tnypoetry, koji će svakoga dana objavljivati isečke pesama koje je moguće pročitati na online stranici New Yorkera. Korisnicima Facebooka, stihovi će se slati putem Messengera, nakon instaliranja bota, nakon toga, moći ćete da odlučite da li želite dnevnu dozu poezije ujutro, popodne, predveče ili uveče.


IRAN BEZ INTERNETA

Muhamed Džafer Muntazeri, iranski tužilac je na jednom skupu u Teheranu govorio o mogućim zabranama internet i društvenih mreža. U svom izlaganju, Muntazeri je naveo da iako internet ima svoje prednosti, on može da se pretvori u pakao. Prema njegovom viđenju gašenje pojedinih aplikacija nije oduzimanje sloboda, već sprečavanje delovanja Zapada, koji na sve načine ulazi u kulturološki rat protiv muslimanskih država. Za Muntazerija, Kina predstavlja svetli primer i uzor po pitanju internet i društvenih mreža. „Kina, koja ima vrlo mali procenat muslimanskog stanovništva, ne dozvoljava ulazak Zapadnoj kulturi u svoju zemlju. Zašto mi to ne bismo uradili?” izjavio je Muntazeri.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde