Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2018
Asocijacija Medija
No. 317
U OVOM BROJU
Ponovo o medijskoj strategiji
Novi serijal seminara
Održan foto trening
GDPR - zaštita ličnih podataka
Dati priroritet slobodi medija
Odobreno preuzimanje Nove TV
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PONOVO O MEDIJSKOJ STRATEGIJI

Na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, 23. maja je održan prvi radni sastanak predstavnika novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja, na kome se razgovaralo o izradi nove medijske strategije i temama koje se odnose na položaj medija. Sastanku je prisustvovala i savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević, saopštila je Vlada. Od novinarskih i medijskih medijskih udruženja, na sastanku su učestvovali predstavnici NUNS, UNS, NDNV, Asocijacije medija, Lokal presa, ANEM, Asocijacije onlajn medija, RAB Srbija i Sindikata novinara Srbije. "S obzirom na to da je reč o važnom dokumentu za budući razvoj medijske scene u Srbiji, cilj je da u izradi strategije učestvuju sva relevantna novinarska i medijska udruženja, kako bi se zajedno došlo do najboljih rešenja u interesu medija i javnosti i da bi se zajednički radilo na poboljšanju položaja medija u Srbiji", piše u saopštenju. Dodaje se da je današnji sastanak prvi u nizu planiranih susreta predstavnika države i novinarskih i medijskih udruženja, a da će termin narednog sastanka biti naknadno dogovoren.


NOVI SERIJAL SEMINARA

Kompanija Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu krajem maja započinje peti po redu serijal seminara posvećenih dopunskoj edukaciji novinara. Tokom 2018. godine biće realizovano 5 dvodnevnih seminara u okviru edukativnog serijala „Seminars for Media Profesionals“. Prvi po redu seminar posvećen je problemima medijske pismenosti u Srbiji. Biće održan u utorak i sredu, 29. i 30. maja u sedištu Asocijacije medija u Beogradu. O medijskoj pismenosti govoriće predstavnici medijskih asocijacija, novinarskih udruženja, profesori Beogradskog univerziteta, filozofi, publicisti... Učešće u radu seminara je besplatno, broj učesnika je ograničen. Prijave slati na internet adrese: info@mncbgd.com i info@asmedi.org. Za učesnike koji u Beograd dolaze iz drugih gradova obezbeđen je smeštaj kao i naknada putnih troškova.


ODRŽAN FOTO TRENING

U organizaciji Asocijacije medija i DW akademije održan je petodnevni foto trening „Sa fotografijom na TI“ za studente novinarstva i mlade novinare. Koncept treninga je izradio, i kao mentor održao veći deo predavanja i praktičnih vežbi, Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije i organizator Press Foto Srbija. Gostujući predavači bili su poznati i nagrađivani fotografi Imre Sabo i Igor Čoko, kao i iskusni stručnjaci, profesori i urednici iz sveta fotografije i vizuelnih umetnosti: Aleksandar Kelić, Slobodan Pikula i Marija Janković. Sve pohvale grupi od 15 polaznika, koji su iako sa različitim predznanjima i radnim iskustvom, vrlo zainteresovano pratili predavanja, učestvovali u svakodnevnim vežbama u eksterijeru i enterijeru, kao i analizi svih „domaćih zadataka“, čime su zaslužili Sertifikate o uspešno završenom treningu, koje im je poslednjeg dana uručio mentor treninga. U završnici foto treninga učesnicima je predstavljen nagradni konkurs „Mladi u pokretu“ i pozvani su da u skladu sa pravilima za učeštvovanje pošalju svoje radove najkasnije do 1. septembra, posle čega će komisija izabrati tri prvonagrađena. Nagrađeni radovi i oni koji budu u užem izboru biće izloženi na godišnjem forumu Brave media koji će biti održan krajem oktobra u Beogradu, kada će biti i uručene nagrade.


PREDSEDNICA SAVETA ZA ŠTAMPU

Predsednica Upravnog odbora Lokal presa i glavna urednica "Lozničkih novosti" Zorica Višnjić nova je predsednica Upravnog odbora Saveta za štampu, saopštio je Savet. Ona je na tom mestu zamenila predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slavišu Lekića, kome je istekao mandat. Upravni odbor je za zamenika predsednika izabrao direktora nedeljnika "Vreme" Stevana Ristića, koji u Savetu predstavlja Asocijaciju medija. Upravni odbor Saveta za štampu ima pet članova, od kojih su četiri predsednici organizacija osnivača tog samoregulatornog tela - Asocijacije medija, UNS, NUNS i Lokal pres, dok je peti član takođe predstavnik Asocijacije medija. Mandat članova Upravnog odbora traje četiri godine, a predsednik i zamenik se biraju na dve godine.


RADNA GRUPA ZA MEDIJSKU PISMENOST

U Ministarstvu kulture i informisanja 14. maja je održan prvi konsultativni sastanak na temu "Medijska pismenost – sistemsko uređenje oblasti" na kome su se okupili svi zaintersovanih akteri koji su već bili aktivni u ovoj oblasti. Pomoćnica ministra za informisanje i medije Slavica Trifunović je istakla da je neophodno da se svi kvalitetno izrađeni dokumenti i iskustva sprovedinih projekata ukrste kako bi bili osnova za sistemsko uređenje. Asocijacija medija je predstavila svoj projekat Da li razumeš medije i viđenje daljih aktivnosti. Imajući u vidu da je sistemsko uključivanje medijske pismenosti u obrazovni sistem tema koja zahteva multidisciplinaran pristup, Ministartsvo je najavilo formiranje Radne grupe za izradu nastavnog plana za osnovno i srednje obrazovanje. Sastanku su prisustvovale i Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnoškog razvoja i Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta.


DRAMA KANALA 9

Novosadskoj televiziji Kanal 9 biće ponovo pušten signal, a dug koji ima prema preduzeću "Emisione tehnike i veze" moći će da se isplati u 24 mesečne rate, saopštilo je ovo preduzeće, a posle štrajka glađu koji je vlasnica ove privatne televizije Maja Pavlović počela pre nekoliko dana, preneo je portal 021. Zbog neizmirenih obaveza televizije signal Kanala 9 ugašen je 18. maja. Televizija nije mogla da isplati dugovanja prema JP "Emisiona tehnika i veze" jer se i njoj duguju ogromne svote na osnovu višegodišnjih sporova. Vlasnica kanala 9 Maja Pavlović poručila je da je spremna da privremeno prekine štrajk glađu, ali traži da ministar telekomunikacija Rasim Ljajić zakaže u najkraćem roku sastanak na kojem će, pored njega, prisustvovati i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, direktor "Emisione tehnike i veze" Branko Gogić i zamenik predsednika saveta REM-a Goran Petrović. Takođe, traži prisustvo predstavnika medijskih i novinarskih udruženja i međunarodnih organizacija koje se bave slobodama medija. Razlog je, kako je dodala, neophodnost da se razgovara o velikih izazovima koji muče elektronske medije, a tiču se cenovnika REM i "Emisionih tehnika i veza".


MREŽA MEDIJA CIVILNOG SEKTORA

Skup predstavnika medija civilnog društva, biće održan u Novom Sadu, 28. maja u prostorijama Medija centra Vojvodine sa ciljem da se formira mreža medija civilnog društva, ali ne kao nova organizacija već kao platforma za saradnju. Inicijatori skupa su mediji civilnog društva: Autonomija iz Novog Sada, Forum iz Prijepolja, Far iz Dimitrovgrada, Pančevo siti, Glas Šumadije iz Kragujevca, Jugpress iz Leskovca i drugih, a uz podršku Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Iz NDNV poručuju da žele da okupe neprofitne medije koji će nastupati zajedno, koordinirano, pre svega na polju javnog zagovaranja za bolje, podsticajnije zakonsko okruženje za medije civilnog društva u kontekstu donošenja nove Medijske strategije i medijske legislative koja će iz nje proizaći. Neprofitni mediji ili mediji zajednice ili mediji civilnog društva u zemljama razvijene demokratije su nezaobilazan politički, društveni i medijski faktor, a iskustvo nekih zemalja iz okruženja govori da i mali podsticaji ovom medijskom sektoru mogu izroditi bogatu medijsku scenu čija je karakteristika kritika političkih i društvenih devijacija, vrhunsko istraživačko i analitičko novinarstvo, profesionalizam i nepotkupljivost.


SRPSKO IZDANJE MAGAZINA DAILY MIRROR

Srpsko izdanje magazina „Daily Mirror: Harry & Meghan Royal Wedding Issue“, u izdanju „Color Media Communications“, promovisano je u prelepom ambijentu Kuće kralja Petra I. Predstavnici diplomatskog kora, ličnosti iz javnog života, gosti iz regiona i veliki broj medija, pratili su uživo prenos kraljevskog venčanja, a prolećna kiša donela je u Beograd pravi duh Londona. Domaćin događaja, Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe, pozdravio je prisutne i predstavio specijalno izdanje „Daily Mirrora“ posvećeno kraljevskom venčanju, koje je već u prodaji na kioscima širom Srbije i u Crnoj Gori. Medju zvanicama su bili: Denis Kif, ambasador Velike Britanije, Aleksander Jung, stalni zamenik ambasadora Nemačke, Predrag Tomić, počasni konzul Jermenije, Princ Mihajlo Karađorđević sa suprugom Ljubicom, Danijel Berg, direktor EBRD za Srbiju i mnogi drugi.


TELEKOM ULAŽE U OBRAZOVANJE

Nakon što je prošle godine pokrenula projekat „Stvaramo znanje“, kada je opremljeno 20 informatičkih kabineta u 20 osnovnih škola, kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) i ove godine nastavlja sa ulaganjem u obrazovanje na isti način. Projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a među 40 osnovnih škola koje je ministarstvo predložilo, građani će glasanjem na zvaničnoj Facebook stranici mts Tvoj svet odabrati 20 škola kojima će kompanija Telekom Srbija pokloniti novu računarsku opremu i opremiti informatičke kabinete. Predložene škole podeljene su u četiri geografske oblasti, pa će iz svake biti opremljeno po pet škola. Glasanje za izbor 20 škola počelo je 22. maja, a trajaće do 31. maja u podne, kada će biti poznato koje škole su osvojile najveći broj glasova po oblastima. Pravo na učešće imaju svi korisnici društvene mreže Facebook, sa boravištem u Republici Srbiji, koji su lajkovali Facebook stranicu mts-a. Za projekat „Stvaramo znanje“, Telekom Srbija je dobio Svetosavsku nagradu za izuzetan doprinos i kontinuirano ulaganje na polju obrazovanja.


DIRECT MEDIA AKADEMIJA

Digitalne tehnologije su drastično promenile svet i to je jedna od ključnih poruka ovogodišnje Dajrekt medija akademije, izjavio je Jovan Stojanović, direktor agencije Direct media (pridruženi član Asocijacije medija). On je u izjavi FoNetu istakao da je ovogodišnja akademija "Imam san" bila otvorena za sve zainteresovane, što znači ne samo za zaposlene već i za klijente Dajrekt medije, druge oglašivače, ali i za studente i kolege iz drugih agencija. Predavači festivalskog dela su bili marketinški stručnjak i "digitalni nomad" Faris Jakob i suosnivač Skajpa Jonas Kjelberg. Jakob je u izjavi novinarima istakao da kompanija koja ima brend ne sme da vara svoje klijente, jer će u suprotnom zauvek izgubiti njihovo poverenje. Kjelberg smatra da, pre svega, treba razumeti potrebe potrošača, kao i ono što će oni želeti i što će im trebati u budućnosti. Važno je da svoj posao učinite inovativnijim, rekao je Kjelberg i konstatovao da Fejsbuk nema troškova za novinare niti kompanija Uber za vozače i automobile.


KKR KUPUJE SRPSKU NAUČNU TELEVIZIJU

United Media u većinskom vlasništvu investicione kompanije KKR, dobila je odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije da kupi Srpsku naučnu televiziju (SNTV). SNTV je prva neprofitna televizijska stanica civilnog društva u Srbiji, osnovana 2012. godine kao projekat udruženja Komitet znanja Srbije (KoznaS). United Media, sa sedištem u Luksemburgu, namerava da kupi SNTV preko preduzeća koje će osnovati u Srbiji u kojem će imati vlasnički udeo od 75 odsto, a vlasnik 25 odsto kapitala biće Stanislava Katić. Posle transakcije, kako je objavljeno na sajtu Komisije za zaštitu konkurencije, KoznaS će prestati sa emitovanjem kanala SNTV, a novoosnovano preduzeće će lansirati novi kanal koji će emitovati sadržaje iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture i umetnosti. Fond KKR je preko United grupe u Srbiji vlasnik kablovskog operatera SBB i televizije N1.


„KURIR“ PROSLAVIO 15. ROĐENDAN

Rođendanski broj dnevnog lista „Kurir“ pojavio se 7. maja na kioscima širom zemlje kao besplatno izdanje. Štampan je u, za današnje prilike, vrtoglavom tiražu od 350.000 primeraka kao poklon čitaocima koji redakciju „Kurira“ podržavaju punih 15 godina. Tim povodom čitaocima je zahvalio Aleksandar Rodić, predsednik Adria Media Group ističući podršku kao važan doprinos uspehu i razvoju lista. Naglasio je da su posebno ponosni na digitalno izdanje „Kurira“ koje redakciji omogućava da dopre do milionskog čitalačkog auditorijuma.


SRBIJI LOŠA OCENA ZA ODRŽIVOST MEDIJA

Prema izveštaju međunarodne organizacije IREX, održivost medija u Srbiji je najgora u poslednjih 18 godina. Srbija je na skali do 1 do 4, za 2017. godinu dobila ocenu 1,46 i tako se našla u društvu zemalja u kojima su, prema IREX-u, delovi zakonodavne i izvršne vlasti protiv slobode medija, kao što su Bosna i Hercegovina, Makedonija, Bugarska, Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan. Kako se navodi u izveštaju, 2017. godina bila je za srpske medije najgora u novijoj istoriji. Kao najbitniji faktori za takvo stanje izdvojeni su polarizovanost medijskog sadržaja, porast broja lažnih vesti, urednički pritisci na medije i loša ekonomska situacija. Srbija spada u neodržive mešovite sisteme koje karakteriše da su delovi zakonodavne i izvršne vlasti protiv slobode medija, a napredak u pojedinim oblastima nije dovoljan da bi sistem bio ocenjen kao stabilan. Ukupna ocena je dodeljena na osnovu pet kriterijuma - slobode govora, profesionalnog novinarstva, pluralizma vesti, poslovanja i institucija podrške, a u svim kategorijama je stanje sve lošije.


NAGRADE ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Ovogodišnje nagrade Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) za istraživačko novinarstvo uručene su dobitnicima 8. maja uz obraćanje američkog ambasadora Kajla Skata koji je istakao da ambasada SAD snažno podržava slobodu medija i sa ponosom već 13 godina zaredom podržava nagrade NUNS za istraživačko novinarstvo. Milan Nešić iz Radija Slobodna Evropa nagrađen je za serijal radijskih priloga "Fantomski graditelji u Činovničkoj koloniji". U kategoriji štampanih medija, nagrada je pripala Saši Stojkoviću iz nedeljnika Vranjske za seriju tekstova o sufinansiranju lokalnih medija. Dobitnik nagrade NUNS, u kategoriji onlajn medija, je Bojana Pavlović, novinarka KRIK zs seriju tekstova o stanu Aleksandra Vulina i tetki iz Kanade.


ALMA QUATTRO DOBILA ZLATNI REJTING

Na osnovu izuzetnih poslovnih rezultata postignutih u 2014., 2015. i 2016. godini, kompanija Alma Quattro je zasluženi nosilac Gold sertifikata za odlično poslovanje sa AAA ocenom kreditnog rejtinga u poslovanju. Kompanije, nosioci sertifikata Bonitetne Izvrsnosti predstavljaju pravne subjekte sa nadprosečnom ocenom vrednosti kompanija koje demonstriraju rejting izvrsnosti u poslovanju. Bisnode grupa dodeljuje kompanijama Sertifikat za bonitetnu izvrsnost poslovanja po identičnim kriterijumima i metodologiji u 19 zemalja Evrope. Statistički modeli su izgrađeni na osnovu finansijskih pokazatelja kao što su zaduženost, likvidnost, efikasnosti i efektivnost za poslednje 3 godine, a na osnovu pretpostavki za nastanak neželjenih događaja (stečaj, likvidacija, blokada) u posmatranom periodu. U 2017. godini u Srbiji svega 2,15% preduzeća je ispunjavalo uslove za dobijanje ovog sertifikata.


MENTORING ZA MALA PREDUZEĆA

Razvojna agencija Srbije (RAS) raspisala je Javni poziv za sprovođenje standardizovane usluge mentoringa, namenjen mikro, malim, srednjim preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, koji će biti otvoren do 1. juna ove godine. Proces mentoringa odvija se po metodologiji RAS, razvijenoj u dugogodišnjoj saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA), a odnosi se na stručno praćenje razvoja poslovanja, kao i pružanje sveobuhvatne i blagovremene podrške korisnicima. Zainteresovanim privrednicima biće besplatno na raspolaganju stručna lica – mentori, od 25 do 50 sati po korisniku. Privrednik i mentor će zajedno proučavati aktuelno poslovanje, razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, najvažnije potencijale za rast, te na osnovu konstatovanog stanja pripremiti plan razvoja. Do sada je oko 2.000 korisnika izrazilo zadovoljstvo uslugom mentoringa i ocenilo da im je ta usluga pomogla u poslovanju, a trenutno je korisnicima na raspolaganju više od 50 akreditovanih mentora.


BETA OBELEŽILA 24 GODINE RADA

Kao nezavisna, privatna novinska agencija koju je osnovala grupa beogradskih novinara, Novinska agencija Beta je počela da emituje vesti 4. maja 1994. godine. Betu su osnovali Ljubica Marković, Julija Bogoeva, Radomir Diklić, Dušan Reljić i Dragan Janjić. Osnivači su bili i Aleksandar Nenadović, Stevan Nikšić i Djordje Zorkić, koji su u međuvremenu preminuli. Beta je počela kao informativni servis vesti iz Srbije, tadašnje SR Jugoslavije, regiona i više svetskih centara. Novinska agencija Beta danas, putem interneta i platformi za mobilne uređaje, emituje moderan, multimedijalan informativni sadržaj, kako svojim direktnim korisnicima, tako i najširoj javnosti. Beta je 2003. godine pokrenula Radio Sto plus u Novom Pazaru, koji emituje program u regionu Sandžaka, a pokrenula je i sajtove posvećene ekologiji „Zelena Srbija“ (www.zelenasrbija.rs) i politikama Evropske unije „Euraktiv Srbija“ (www.euractiv.rs), kao i nevladinu organizaciju pod nazivom Medijski centar Beta.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

GDPR - ZAŠTITA LIČNIH PODATAKA

Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR) evropske unije će stupiti na snagu u 25. maja 2018. godine, a svako preduzeće koje naruši privatnost korisnika, biće kažnjeno sa dva do četiri odsto godišnjeg prihoda kompanije ili sa 10-20 miliona evra. GDPR će zameniti Direktivu o zaštiti podataka iz 1995. godine (Data Protection Directive). Dok je stara Direktiva bila na snazi, članice EU usvajale su lokalne propise i zato zakoni o zaštiti podataka o ličnosti širom EU nisu bili usaglašeni. GDPR propisuje da u slučaju kompromitacije podataka građana, postoji obaveza da se o tome obaveste nadležni organi za zaštitu podataka o ličnosti u roku od 72 sata uz dostavljanje detaljnog izveštaja o slučaju. Novim pravilima biće obuhvaćene brojne kompanije u IT sektoru u Srbiji, bankarski sektor, ali i svi koji na bilo koji način koriste podatke građana. Ako je neka kompanija iz Srbije, na primer, osmislila mobilnu aplikaciju namenjenu i građanima EU, ona gotovo sigurno prikuplja neke podatke o ličnosti, a trenutno to prikupljanje podataka niko ne kontroliše u našoj zemlji. Takođe i svi oni koji imaju sajt preko koga nude bilo kakve usluge, od prodaje majica, automobila ili ako neko ima društvenu mrežu koja pruža uslugu komunikacije i povezivanja, biće pod "lupom" GDPR. U SAD će situacija biti nešto drugačija. Naime, samo 43 odsto preduzeća u SAD priprema se za dolazak ove zakonske regulative i menja svoje prakse, a velika je verovatnoća da će ostali angažovati druga preduzeća iz EU, koja će te podatke opsluživati.


DATI PRIRORITET SLOBODI MEDIJA

Učesnici konferencije o slobodi medija, koja je održana 16. maja na marginama samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, objavili su "Sofijsku deklaraciju" u kojoj pozivaju Evropsku uniju da prioritet da slobodi medija u Evropi, saopštili su Reporteri bez granica. Na konferenciji su se okupili novinari, medijske organizacije, izdavači, predstavnici NVO-a i članovi Evropskog parlamenta koji su upozorili na smanjenje snage i nezavisnosti evropskih medija i, posledično, pretnju po demokratiju. Učesnici konferencije, koji predstavljaju medijski sektor širom Evrope, kazali su da postoji porast političkog pritiska i političke kontrole nad medijima u brojnim državama centralne i istočne Evrope, naročito u Bugarskoj, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Srbiji. Učesnici konferencije su uputili zahtev EU da formira evropski “Fond za slobodu medija” koji bi štitio medije i novinare i podržavao međunarodna novinarska istraživanja. Predloženo je da dodela sredstava iz evropskih fondova posle 2020. godine bude uslovljena ne samo vladavinom prava već i slobodom medija u državama članicama. Druga ideja je da se evropska sredstva za medije ne dodeljuju posredstvom vlada. Takođe, pozvano je i na reformu intelektualne svojine na nivou EU, od koje bi koristi imali izdavači koji ulažu u originalni novinarski sadržaj u odnosu na platforme poput Fejsbuka i Gugla na koje trenutno otpada 90 odsto prihoda od digitalnog reklamiranja.


ODOBRENO PREUZIMANJE NOVE TV

Hrvatska Agencija za zaštitu konkurencije (AZTN) odobrila je preuzimanje United group nad Novom TV, najgledanijom komercijalnom televizijom u Hrvatskoj. Hrvatska Agencija za zaštitu konkurencije donela je odluku o dopuštenosti koncentracije preduzetnika koja bi nastala sticanjem kontrole Slovenia Broadband S.a r.l., kompanije u okviru američke investicione kompanije KKR, nad Novom. "Uzimajući u obzir strukture tržišta usluga televizijskih kanala na malo i na veliko, na tržištu audio-vizualnog televizijskog sadržaja i na tržištu televizijskog oglašavanja i tržišnu snagu i udele učesnika koncentracije na merodavnim tržištima, AZTN je ocenio da konkretna koncentracija ne bi mogla imati značajan učinak na konkurenciju, naročito ne na način da se njome stvara novi ili jača postojeći vladajući položaj učesnika koncentracije na tržištu", navodi se u saopštenju.


KINEZI CENZURISALI EVROVIZIJU

Evropska radiodifuzna unija (EBU) oduzela je licencu za prenošenje Evrovizije jednoj od najpopularnijih televizija u Kini koja je cenzurisala LGBT simbole tokom prenosa tog takmičenja. Televizija Mango našla se na meti kritika na društvenim mrežama zato što je zamagljivala zastave duginih boja i cenzurisala tetovaže tokom prikazivanja prve polufinalne večeri Evrovizije, objavila je BBC, prenosi Slobodna Evropa. Sporna je bila i odluka da ne prikazuju nastupe takmičara iz Irske i Albanije. Kako se navodi u saopštenju EBU, cenzura nije u skladu sa vrednostima različitosti. Sa žaljenjem smo odmah okončali partnerstvo sa tim emiterom i njemu nije dozvoljeno da prenosi drugu polufinalnu veče, ni finale, navodi EBU. Veliki broj korisnika na kineskoj društvenoj mreži Veibo objavio je fotografije cenzurisanih nastupa.


„UBAVINA I ZDRAVJE“ PROSLAVILA 10. ROĐENDAN

Najuticajniji ženski časopis u Makedoniji „Ubavina i zdravje“ izdavačke kuće Kolor media plus (ćerka firma Color Pres Grupe), obeležio je 10-godišnji jubilej u društvu sa više od 300 zvanica. Rođendanska žurka se održala 16. maja, u prijatnom ambijentu restorana „Park“, a na njoj su prisustvovali saradnici, klijenti, poznate ličnosti, predstvanici medija i prijateli redakcijskog tima. Domaćini su nagradili svoje dugogodišnje saradnike sa „Zlatnim ženskim oskarima“ i zahvalnicama za podršku koju im pružaju u ovoj digitalnoj eri, koja prkosi štampanim izdanjima, pa sam opstanak dug jedne decenije predstavlja veliki uspeh koji je proslavljen onako kako dolikuje: sa mnogo nagrada, iznenađenja i odličnom atmosferom. Formalnu svečanost je otvorila voditeljka Elena S. Jankovska, koja krasi jednu od deset naslovnih strana premijum izdanja časopisa „Ubavina i zdravje“, koja je pozvala glavnu i odgovornu urednicu Jovanu Stojmenović da joj se pridruži na bini i pozdravi prisutne goste. Aleksandar Nakov, generalni menadžer kompanije Kolor media plus, dodelio je zahvalnice marketing agencijama koje podržavaju magazine svih ovih godina.


UNITED GRUPA I EBRD PARTNERI OD 2004. GODINE

EBRD je podržao najavu United Grupe (SBB, Telemach, Total TV) da u narednih pet godina uloži više od 600 miliona evra u Jugoistočnoj Evropi. United Grupa, koja je vodeći kablovski operator u pružanju usluga televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije u Jugoistočnoj Evropi, nastala iz male kompanije koju je 2000. godine osnovao Dragan Šolak, ova sredstva će investirati u razvoj lokalne infrastrukture, kreiranje novih radnih mesta i otvaranje novih poslovnih prilika. Predsednik EBRD-a, Ser Suma Čakrabarti se kao domaćin Godišnje skupštine i poslovnog foruma EBRD-a 2018. godine u Jordanu sastao sa predsednikom Upravnog odbora United Grupe Draganom Šolakom, sa kojim je razgovarao o podsticanju ekonomskog rasta u regionu. EBRD je jedan od ključnih investitora u Jugoistočnoj Evropi sa oko milijardu evra vrednosti novih projekata svake godine. Podrška regionalnoj integraciji putem investicija u infrastrukturu i fokusiranje na povezanost su među prioritetima banke u podsticanju privrednog razvoja i životnog standarda.


AXEL SPRINGER SPREMNO DOČEKAO GDPR DIREKTIVU

Sa stupanjem na snagu General Data Protection Regulation (GDPR, regulativa o zaštiti podataka) 25. maja 2018. godine, pojaviće se i nova pravila za upotrebu cookija i drugih tehnologija za praćenje na internetu. Axel Springer je razvio novi softver “Opt-in and Transparency Layer” (OIL) koji je u skladu sa novim zahtevima i omogući će legalnu personalizaciju sadržaja i reklamnih ponuda u budućnosti. OIL softver će biti dostupan od sredine juna 2018. godine sa slobodnim pristupom i upotrebom u oba scenarija (opt-in i opt-out) tj. za prijavljivanje i odjavljivanje zavisno od pravnog osnova u različitim zemljama EU. Prema mišljenju Axel Sprinegra, upotreba tehnologija praćenja u Nemačkoj nastavlja da bude dozvojena bez prethodne saglasnosti sve dok korisnik ima slobodu odjavljivanja. Iz Axel Springera su poručili da umesto da prepuste ovo polje dominantnim američkim platformama, oni žele da rade sa evropskim izdavačima i oglašivačima na razvijanju koherentnih standarda u koristi celog eko-sistema. OIL softver je u skladu sa okvirima koje je postavio IAB Evropa (International Advertising Bureau Europe)koji razvija industrijske standarde za upotrebu korisničkih podataka.


HRT I VEČERNJI LIST NAJGORI MEDIJSKI POSLODAVAC

Hrvatska radio-televizija i Večernji list najgori su medijski poslodavci, a Kanal RI najbolji medijski poslodavac u 2017. godini, odlučio je Sindikat novinara Hrvatske (SNH), prenosi sajt seebiz.eu. Nagrade 'Krumpirko' i 'Cvjetko' dodelili su poverenici sindikata iz cele Hrvatske na skupštini u Novinarskom domu u Zagrebu. Uprava HRT-a i glavni urednik Kazimir Bačić potpisali su s predstavnicima dva sindikata kolektivni ugovor koji je znatno lošiji od prethodnog, stoji u obrazloženju. Smanjene su naknade za topli obrok i za bolovanje te ukinut smenski rad, a visina plate radnika je ograničena tako da je plata voditelja više nego dvostruko veća od najviše radničke plate,upozorili su sindikalci. Andrea Borošić i Miro Muhar iz uprave Večernjeg lista 'Krumpirka' su dobili zbog smanjenja plata i ukidanja gotovo svih prava, uključujući dodatka na radni staž. Kritikovani su i zbog diskriminacije sindikalnih poverenika te davanja otkaza radnicama koje su se upravo vratile s porodiljskog odsustva. Zbog poštovanja prava radnika, zapošljavanja mladih ljudi i činjenice da u firmi nema radnih sporova, za najboljeg je poslodavca izabrana uprava lokalne riječke televizije Kanal RI.


ANTENA GRUPA POSLUJE U AMERICI

Nakon veoma uspešnog uvođenja medijske mreže za mlađe generacije VICE Srbija, podizanjem PLAY radia do najslušanijeg u zemlji, kreiranjem najgledanijeg domaćeg serijskog, dokumentarnog i jutarnjeg programa Prve televizije, Antenna Grupa s velikim uspehom pomera granice i paralelno širi svoje aktivnosti na svetskom medijskom tržištu. Posle osvajanja Hollywoooda putem ulaganja u jednu od najuspešnijih produkcijskih kompanija – „Imagine Entertaiment" , Antenna je ovih dana sa svojim partnerima investirala u jednu vodeću kablovsku mrežu nove generacije, tzv. post-cable network - Cheddar koja kreira originalni video sadržaj i informacije iz oblasti tehnologije, medija i zabave. Vrednost ove investicije je 22 miliona dolara, predvođena je „Raine Ventures", globalnom privrednom bankom fokusiranom isključivo na tehnologiju, medije i telekomunikacije, a strateškim partnerom Antenna grupe. U ovu investiciju čiji je cilj međunarodna ekspanzija mreže, uključeni su i Liberty Global, Goldman Sachs, 7 Global Capital, Dentsu Ventures, kancelarija Kelly Loeffler and Jeff Sprecher.


HEARST UK INOVACIJE

Britanski izdavač magazina Hearst UK, koji izdaje 21 magazin i onlajn brend uključujući Good Housekeeping, Elle, Cosmopolitan, Men’s Health and Esquire, lansirao je novu inovativnu šemu zapošljavanja kako bi privukao više talenata u medijsku industriju, kojima nudi platu i učešće u troškovima smeštaja u Londonu. Nosilac ove šeme je The Nest (gnezdo) tim koji će se baviti istraživanjem novih mogućnosti za prihodovanje za izdanja i za komercijalne partnere počevši od uređivanja pa do oglašavanja. Ova šema je već dala rezultate, tako da će biti zaposleno 8 ljudi za 6-8 nedelje u jesenjem periodu. Novim zaposlenima je omogućen ubrzan program obuka i velika podrška kroz celu Hearts strukturu. Ovi talenti će imati mogućnost da sami predlože oblasti u kojima misle da ima prilike za dalji rast, a onda će im biti data prilika da istraže i razviju nove ideje.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde