Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Maj 2017
Asocijacija Medija
No. 293
U OVOM BROJU
Obuka za studente novinarstva
Neizvesna sudbina Novosti
Novi predsednik UNS-a
Gašenje novina u Makedoniji
Pevec u medijskim vodama
Noizz u Mađarskoj
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PROGRAM ZA MULTIPLIKATORE

U okviru projekta "Mladi mediji", koji u Srbiji realizuju DW akademija, Asocijacija medija, Lokal Pres i KOMS, počeo je prvi seminar trogodišnjeg Programa za multiplikatore. Cilj ovog programa je da srpsko tržište medija dobije obučene novinare za stvaranje i upravljanje medijskim sadržajem za mlade, o mladima i sa mladima. Prvih devet polaznika biće obučeni da i sami ubuduće drže treninge za druge novinare tj. da multiplikuju stečena znanja (odatle naziv programa). Seminar traje od 15. do 19. maja, a prvi dan je prošao u upoznavanju na interaktivan način, vraćanju u detinjstvo i period kada su sami počeli da koriste medije, analizom medija za mlade u Srbiji i Nemačkoj i predstavljanu programa. Pored predavača iz DW akademije Klausa Dahman, Jakov Leona, Mihaela Karhausena i Simea Nedevskog, govoriće i Gordana Novaković, generalni sekretar Saveta za štampu; Bojana Perović iz Ministarstva omladine i sporta i Tatjana Nikolić iz KOMSa. Osim teorijskog dela, planirana je i poseta Politikinom Zabavniku, portalu Espreso, Omladinskom radiju u Novom sadu kao i Omladinskim novinama Click Click Boom. Na kraju programa od materijala nastalih u toku programa biće izrađen Priručnik za multiplikatore.


OBUKA ZA STUDENTE NOVINARSTVA

Asocijacija medija u saradnji sa FoNetom, a pod pokroviteljstvom ambasade SR Nemačke organizovala je program "Profesionalni i etički standardi multiplatform novinarstva" za studente novinarstva. Među polaznicima su studenti od prve godine do master studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Fakulteta za medije i komunkacije Univerziteta Singidunum. Na otvaranju prisutnima se obratio zamenik ambasadora SR Nemačke u Srbiji, gospodin Aleksander Jung. Teorijski deo programa - predavanja su održana 8. i 9. maja, u prostorijama Asocijacije medija, a studente su obučavali: Zoran Sekulić, glavni odgovorni urednik FoNeta, Gordana Novaković, generalni sekretar Saveta za štampu, Milenko Vasović, šef deska dnevnih novina Danas, Rade Ranković, dopisnik Glasa Amerike i Danica Vučenić, novinarka Insajdera. U nastavku programa studenti će pohađati višednevnu praksu u FoNetu, da bi na kraju prošli evaluaciju predavača i ukoliko uspešno ispune zadatke koji im budu postavljeni, dobiće sertifikat o završenoj obuci na zadatu temu.


14. ROĐENDAN KURIRA

Dnevne novine Kurir proslavile su krsnu slavu Đurđevdan i 14. rođendan. Tim povodom mnoge poznate ličnosti iz sveta sporta, politike, estrade, uputile su svoje čestitke visokotiražnom dnevnom listu. Tradicionalno sečenje slavskog kolača u prostorijama redakcije upriličio je jerej Miodrag Ristić iz Crkve Svetog Marka u Beogradu koji je i osveštao prostorije. Kurir je u rođendanskom broju svoje čitaoce obradovao poklonima - poster ikonom Svetog Đorđa i specijanim dodatkom Đurđevdan.


NOVO IZDANJE COLOR PRESS GRUPE

Izdavačka kuća Color Press Grupa je preuzela magazin Lisa Moj Stan, od nemačkog izdavača Burda za tržište Srbije i Hrvatske. Tako će se od juna meseca ovaj magazin ponovo naći na našem tržištu, nakon što su poslednji brojevi objavljeni krajem 2016. godine. "Lisa Moj Stan" će se priključiti porodici od preko 80 magazina koje Color Press Grupa izdaje u svih šest država regiona.


23. ROĐENDAN BETE

Novinska agencija Beta proslavila je 4. maja 23. rođendan. Ovu prvu privatnu nezavisnu novinsku agenciju osnovala je grupa beogradskih novinara Ljubica Marković, Julija Bogoeva, Radomir Diklić, Dušan Reljić, Dragan Janjić, Aleksandar Nenadović, Stevan Nikšić i Đorđe Zorkić. Cilj nove agencije bio je sveobuhvatno i objektivno izveštavanje o događajima u zemlji i regionu jugoistočne Evrope. Danas Beta emituje moderan multimedijalni informativni sadržaj putem internet i platformi za mobilne uređaje. 2003. godine Beta je pokrenula radio stanicu Radio Sto plus u Novom Pazaru, koji emituje program u regionu Sandžaka, a od 2004. godine organizuje konkurs za najbolju medijsku fotografiju Jugoistočne Evrope pod nazivom Betina fotografija godine. Pored toga pokrenula je i sajtove posvećene ekologiji „Zelena Srbija“ i politikama Evropske unije „Euraktiv Srbija“, kao i nevladinu organizaciju pod nazivom Medijski centar Beta.


ŠEST GODINA NOVOG MAGAZINA

Već šest godina Novi magazin se bavi ozbiljnim temama i relevantnim društvenim fenomenima, o kojima piše lako i jednostavno. Pored kvalitetnih tekstova ovo izdanje obiluje i dobrim fotografijama, kao važnom elementu prikaza tema. Sajt www.novimagazin.rs predstavlja nedeljnik, kroz nekoliko odabranih tekstova. Štampano izdanje izlazi četvrtkom i prodaje se po ceni od 150 dinara. “Idejna platforma Novog magazina je da budemo drugačiji, da analizirmao sve iz svakog ugla. Mi smo mala redakcija ljudi slične opredeljenosti, što je retko u Srbiji, malo je takvih redakcija. To ipak ne znači da se uvek i u svemu slažemo”, izjavila je za Danas Nadežda Gaće, glavna urednica. Osvrćući se na finansije lista konstatovala je da je za ovih šest godina bilo uspona i padova, ali da je Novi magazin uspeo da preživi i da se nada da će izaći i sledeći broj, jer je to u Srbiji stalni izazov.


NOVI SEMINAR: EVROPSKE INTEGRACIJE I MEDIJI

Kompanija Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu organizuje 14. i 15. juna 2017. godine novi seminar iz serijala „Seminars for Media Professionals“. Tema novog seminara posvećena je procesu evropskih integracija i ulozi medija u tom procesu. Na seminaru će se razgovarati o konkretnim merama Vlade Republike u okviru procesa evropskih integracija, merama EU, ulozi organizacija civilnog društva i ostalih značajnih učesnika u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Prijave za učešće očekuju vas na internet adresama: zoranpapic@mncbgd.com i info@asmedi.org.
A u okviru istog ciklusa edukacije za novinare, 10. i 11. maja održan je seminar "Biznis i mediji". Seminaru je prisustvovalo 25 novinara iz medijskih kuća širom Srbije, a među govornicima su bili: Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta; Dejan Šoškić i Milojko Arsić, profesori Ekonomskog fakulteta u Beogradu; Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN; Milan Knežević, vlasnik kompanije „Modus“, Mihailo Gajić, direktor istraživačke jedinice Libek, Tomislav Momirović, predsednik Udruženja hotelijera Srbije, Dimitrije Boarov, novinar; Željko Sertić, eks-ministar privrede, Tamara Jurenić, izvršna direktorka Razvojne agencije Srbije kao i Slaviša Tasić, predavač na Univerzitetu u Merilendu. Seminar je bio posvećen boljem razumevanju pojedinih tema iz domena makro i mikro ekonomije radi uspešnijeg informisanja javnosti o zbivanjima u domenu ekonomije i biznisa.


NEIZVESNA SUDBINA NOVOSTI

Zaposleni u kompaniji Novosti traže hitnu reakciju Vlade, obzirom da država ima upravljačka prava, i spreči propadanje „dnevnog lista koji je gotovo sedam decenija perjanica srpskog novinarastva”. Nagomilani dugovi prete da ostave bez prihoda 368 porodica koje žive od Novosti. Novo rukovodstvo nasledilo je dug od prethodnog 11 miliona evra, od 2009. godine državi za porez Novosti duguju više od 300 miliona dinara, dok u avgustu na naplatu stiže poslednja rata kredita od 425.000 evra koju ne mogu da plate. Jedan od većih problema predstavlja i činjenica da ovom kompanijom od 2013. godine upravlja država iako je manjinski vlasnik, dok je pred većinskog vlasnika postavljeno pitanje prodaje dela akcija ili otkupa preostalog dela od države. Slučaj privatizacije kompanije Večernjih Novosti se već sedam godina nalazi u predistražnoj fazi potvrdili su iz Tužilaštva za organizovani kriminal, obzirom da je ona jedna od 24 sporne privatizacije. Tužilaštvo je uputilo MUP-u zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja i još uvek čeka dostavljanje izveštaja po tom zahtevu. Pismo zaposlenih moguće je pogledati OVDE.


MEDIJSKE KUĆE NA METI HAKERA

Sajtovi nedeljnika Vreme, dnevnog lista Večernje novosti, informativnog portala Opštine Foča i na sajt E-Kučevo bili su mete nepoznatih hakerskih napada. Sa sajta Vremena i iz arhive obrisano je pet tekstova, a na "njihovo mesto okačeno pet afirmativnih tekstova o Mići Jovanoviću, vlasniku Univerziteta Džon Nezbit. "Svi tekstovi su napisani na veoma lošem engleskom jeziku, a uz njih su postavljene i fotografije Jovanovića i magazina Fortune. Imena autora originalnih, obrisanih tekstova, ostala su na sajtu, pa ispada da su oni napisali podmetnute", navodi se u saopštenju Vremena. U saopštenju takođe stoji da nema dokaza da iza ovog napada stoji lično Mića Jovanović, međutim, sve ukazuje da bi on od ovoga mogao da ima koristi. Slučaj je prijavljen tužilaštvu za za visokotehnološki kriminal, koje će po službenoj dužnosti voditi istražni postupak.


NOVI PREDSEDNIK UNS-A

Na Izbornoj skupštini Udruženja novinara Srbije, održanoj 6. maja, izabrani su nove predstavnici organa UNS, 40 članova Uprave, po pet članova Nadzornog odbora i Suda časti, kao i novi predsednik Vladimir Radomirović, glavni urednik antikorupcijskog sajta Pištaljka. Vladimir Radomirović je rođen 25. septembra 1973. godine u Beogradu, studirao je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu, a novinarstvom je počeo da se bavi 1994. Godine. Radio je u redakciji "Vremena", u "Danasu", "Našoj Borbi" i magazinu "Status". Od 2003. do 2005. godine radio je na Televiziji B92 kao novinar i urednik vesti, a 2006. godine prelazi u Politiku, gde je bio zamenik urednika spoljnopolitičke rubrike i, tokom 2008. godine, zamenik glavnog i odgovornog urednika. 2010. godine napravilo je "Pištaljku", portal za prijavljivanje i istraživanje korupcije, kao i za zaštitu uzbunjivača.


GAME PLANET NA BLICU

GamePlanet je nova gejmerska platforma na portalu Blic, razvijena je u saradnji sa kompanijom Onet-RAS Poland, na kojoj je moguće je naći veliki broj besplatnih free2play mobile i free2play mobile browser igrica, kao posebnu sekciju sa puno zanimljivih noviteta i promocija sa ekskluzivnim ponudama za GamePlanet korisnike. GamePlanet je mesto gde pored velikog broja zanimljivih igrica, svi gejmeri mogu pronaći i tekstove o gejmingu, zanimljive video sadržaje, livestream, kao i najzabavnije video postove poznatih YouTubera gejmera. Na GamePlanet-u postoje igrice pogodne za sve uzraste i interesovanja, podeljene po kategorijama koje gejmerima pomažu da lako nađu baš ono što ih zanima! Igrice se mogu igrati kako sa desktop računara, tako i na mobilnim uređajima – vaše omiljene igrice sad imate na raspolagnaju svuda i u svakom trenutku, potpuno besplatno!


3D VIEW U SVETU AUTOMOBILIZMA

Nakon završenog Sajma automobila, posetioci su mogli da vide 50-ak premijera, ali osim automobila, u isto vreme i jedinstvenu novost na jednom od vodećih sajtova u oblasti oglašavanja automobila i polovnih vozila MojAuto.rs - 3D virtuelni sajam automobila - sajam.mojauto.rs. Sa željom da novosti u svetu auto industrije budu pristupačne svima kao i da se omogući da se pogleda auto iznutra i spolja, tim kompanije Ringier Axel Springer u saradnji sa kompanijom Inside Maps je osmislio 3D virtuelni sajam automobila - sajam.mojauto.rs. U ovom virtuelnom sajmu prisutno je 14 brendova sa preko 50 vozila. Svako vozilo moguće je pogledati kao 3D prikaz vozila, uz virtuelnu turu iznutra i spolja, iz više uglova, a vozilu se može prići mnogo bliže nego na bilo kojem sajmu ili izložbenom salonu. Uz sve to postoje i HDR fotografije kao i specifikacije modela. Obzirom da je u pitanju ekskluzivni prikaz automobila – 3D view prikaz u svetu automobilizma i to premijerno na našem tržištu, za samo dve nedelje 3D sajam automobila posetilo je preko 80.000 korisnika koji su pregledali preko 310.000 stranica. U proseku je svaki posetilac pregledao nešto više od tri automobila.


NAGRADA NUNS-A

Dvanaest godina za redom Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dodeljuje nagrade za istraživačko novinarstvo uz pomoć ambasade SAD u Srbiji. Ove godine nagradu za istraživačko novinarstvo u kategoriji onlajn medija podelili su međunarodna grupa novinara i Anđela Milivojević, u kategoriji elektronskih medija nagrađena je Maja Nikolić sa TV N1, dok je u kategoriji štampanih medija nagradu dobila Jelena Veljković, novinarka BIRN-a. "Mene fascinira da ove godine, iako govorimo o tom nekom medijskom mraku, imamo najveći broj prijavljenih radova. Ono što me još više fascinira sem te mladosti, jeste da veliki broj novinarskih radova koji su konkurisali, dolazi iz lokala. Dolazi iz unutrašnjosti, na koju malo obraćamo pažnju” izjavio je Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a. U svom obraćanju na dodeli nagrada, predsednik NUNS-a konstatovao je da poslednjih godina nagrade uglavnom dobijaju novinari istih redakcija i da odsustvo velikih redakcija u istraživačkom novinarstvu predstavlja suptilnu cenzuru ili beskompromisnu autocenzuru. Takođe se osvrnuo na izveštaje Reportera bez granica, Hjuman rajts voča, Fridom hausa i Istraživačkog centra Evropskog parlamenta prema kojima je situacija u medijima sve gora.


DIGITAL MEDIJA CAMPUS SA OLJOM BEĆKOVIĆ

Novinarka Olja Bećković održala je predavanje polaznicima DMC-a o veštinama vođenja intervjua. Studenti su imali priliku da u direktnom razgovoru sa Oljom simuliraju prave intervjue, zatim da vežbaju načine postavljanja pitanja, redosled pitanja kao i načine kako razgovarati sa sagovornikom. Kako je sama rekla, u novinarstvu se pokazalo kao najteže postaviti pravo pitanje , slušati sagovornika i insistirati na odgovorima. “Dragoceni su mi bili saveti o temeljnoj pripremi i poznavanju sagovornika, o ponašanju i držanju koje treba da praktikujemo tokom razgovora, kao i o uočavanju zanimljivih izjava koje mogu preusmeriti tok celokupnog intervjua. Susret sa njom je veoma značajno iskustvo na uzlaznoj putanji jednog mladog novinara” izjavio je Stefan Đurić, novinar Blic onlajna i polaznik Digital Media Campusa. Studenti su takođe su imali prilike i da uz lekcije i savete novinara Miše Stojiljkovića stanu pred tv kamere i da se iz prve ruke upoznaju sa Blicovim video formama za onlajn. Učeći o javnom nastupu DMC-jevci su se uspešno oprobali i u prvim onlajn tv vestima u Srbiji.


FOTO KONKURS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Kompanija Telekom Srbija u saradnji sa kompanijom Huawei, u maju organizuje foto konkurs koji ima dve nagradne teme i fond od čak 8 vrednih nagrada – po 4 smart telefona Huawei P10 i Huawei P10 Lite. Prvi deo konkursa, čija je tema „Tvoje lice govori sve“ traje dve nedelje i organizovan je na Facebook stranici mts Tvoj svet. Učesnici će svake nedelje imati po jednu priliku da konkurišu i osvoje jednu od dve nagrade – telefon Huawei P10 ili Huawei P10 Lite. Sve što je potrebno je da, ispod posta o foto konkursu postavite svoju fotografiju koja će na najbolji način prikazati izraz vašeg lica. Drugi deo konkursa seli se na Instagram i donosi novu temu - „Boje proleća“. Zadatak učesnika je da, od trenutka objave na mtstvojsvet Instagram profilu, svoje foto radove na temu „Boje proleća“ postavljaju na svoj Instagram profil uz haštag #slikaza10. Pored toga, potrebno je u svojoj objavi tagovati i @mtstvojsvet @huaweimobilers. Drugi deo konkursa takođe traje dve nedelje i daje mogućnost za osvajanje još dva Huawei telefona. Najkreativniji radove izabraće komisija, a imena dobitnika biće objavljena svake nedelje kroz post na društvenoj mreži na kojoj se organizuje konkurs. Konkurs traje do 31. maja.


NOVA SARADNJA NA POLJU LOGISTIKE

Kompanija NELT, regionalni lider u oblasti distribucije, logistike i trade marketinga, ostvarila je saradnju sa jednim od globalnih lidera specijalizovanim za logistiku hrane, sa nemačkom kompanijom DACHSER. Zahvaljujući ovoj saradnji omogućena je nedeljna isporuka prehrambenih proizvoda iz cele Evrope u Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu preko NELT logističkih i distributivnih kanala. Nelt je ovim korakom postao jedan od 13 partnera Evropske mreže zbirnog drumskog transporta hrane (The European Food Network), na čijem je čelu kompanija DACHSER, pokriva 34 zemlje Evrope i raspolaže sa oko 1,74 miliona kvadratnih metara prostora za skladištenje hrane i oko 10.500 kamiona hladnjača. „Uključivanje NELT-a u evropske i globalne tokove logistike i distribucije, još jedna je potvrda da su naše usluge u potpunosti odgovaraju visokim i zahtevnim međunarodnim standardima naših principala. Ovo partnerstvo predstavlja korak dalje u razvoju poslovanja NELT-a, a za milione potrošača u regionu Balkana znači bržu i direktnu dostavu prehrambenih proizvoda sa svih evropskih tržišta“ izjavio je Ivan Milićević, Nelt LSP menadžer operacija i razvoja.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

GAŠENJE NOVINA U MAKEDONIJI

Nakon skoro dve decenije Utrinski vesnik i Vest prestali su da izlaze. Dva lista, koja se nalaze u vlasništvu kompanije Medija print Makedonija (MPM), nastaviće da rade kao internet portal, a jedino će treći dnevni list Dnevnik produžiti da izlazi u štampanom izdanju. Razlog za zatvaranje ovih medija je loša finansijska situacija kompanije MPM. Firma Gragički centar koja je vlasnik kompanije MPM, izdavača novina Dnevnik, Utrinski vesnik, Best, Makedonski sport i Tea moderna, nedavno je započela stečajni postupak. Novinari tih medija koji će produžiti da rade biće prijavljeni na novoformiranu firmu u kojoj će od 230 zaposlenih u MPM ostati 113 novinara i administrativaca. Prema novinarima, razlog za loše poslovanje kompanije MPM je loša uprava njenog vlasnika Srđana Kerima.


PEVEC U MEDIJSKIM VODAMA

Najveći trgovački lanac neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj Pevec kupio je televiziju Z1 i na taj način ušao u medije. Ovo proširenje delatnosti usledilo je nakon što su u prethodnoj godini napravili mnogo video sadržaja koji su plasirali putem weba. Z1 je jedna od najgledanijih lokalnih televizija u Zagrebu, koju je putem IPTV kanala moguće pratiti i širom Hrvatske. "Htjeli smo na određeni način sudjelovati u oblikovanju televizijskog programskog sadržaja svjesni da je to jedan od najjačih komunikacijskih kanala kojim imamo mogućnost informirati naše postojeće, ali i nove kupce", izjavo je predsednik Uprave Peveca Jurica Lovrinčević. Kompanija Pevec planira da ove godine pokrene i svoj web shop, a integracijom svih platform i televizijskog kanala planiraju da stvore deo programa namenjenog kupcima.


NOIZZ U MAĐARSKOJ

Početkom maja kompanija Ringier Axel Springer Mađarska pokrenula je sajt Noizz.hu, a ciljna grupa ove nove usluge je umrežena „Generacija C“. NOIZZ već pokriva trendove urbanog načina života u Poljskoj, Slovačkoj, Srbiji, Rumuniji i Nemačkoj. „Noizz.hu tačno određuje ciljnu grupu koja je stalno povezana i želi da bude obaveštena pre svih ostalih o najnovijim trendovima urbanog načina života. Kreirali smo i pokrenuli ovaj brend posebno za Generaciju C.“ izjavio je Jovan Protić, Direktor odeljenja za digitalno izdavaštvo kompanije Ringier Axel Springer Media AG. „Ova nova usluga digitalnih medija za mladu, urbanu generaciju je jedinstvena u Mađarskoj. Martin Szokol i njegov tim će pokrivati priče i trendove kad god se dogode. Bliski su svojoj ciljnog grupi i pričaće priče iz njene perspektive. Istovremeno, takođe nudimo nove prilike za oglašivače da dopru do mlađe generacije pomoću kreativnih formata reklama.“ izjavio je Imre Gerentsér, Direktor digitalnih sistema kompanije Ringier Axel Springer Mađarska.


SPUTNJIK PONOVO BEZ AKREDITACIJA

Ruska međunarodna novinska agencija Sputnjik ostala je bez akreditacija za američki Kongres. Iako agencija to za sada nije komentarisala, dopisnik Sputnjika iz Vašingtona Endru Fajnberg, koji prati Belu kuću, je na svojoj stranici na Fejsbuku napisao da se suočio sa "najapsurdnijom situacijom za deset godina rada u Vašingtonu“. Direktor pres centra američkog Kongresa Džastin Vilson objasnio je odbijanje pravilima prema kojima akreditaciju ne mogu da dobiju mediji koje finansira država.


TURSKA BEZ SLOBODE MEDIJA

Turska vlada nastavlja sa udarima na slobodu medija, cenzurom i progonom novinara. Od početka maja, na udaru turske cenzure našla se Vikipedia, čiji je sajt blokiran privremenim administrativnim naređenjem, bez sudskog naloga. Novi udari vlade na slobodu medija se ogledaju u ponovnim hapšenjima novinara neposredno nakon puštanja iz zatvora. 27-godišnja turska novinarka Aysenur Parildak, puštena je na slobodu nakon devet meseci i ponovno uhapšena istog dana, pod istim optužbama da je radila kao dopisnica za list Zaman. Isti je slučaj i sa 12 novinara puštenih u Istambulu koji su bili zatvoreni od augusta 2016. godine pod optužbama za pripadnost ilegalnoj terorističkoj organizaciji, nakon čega su odmah ponovo uhapšeni pod optužbom da "pokušavaju srušiti ustavni poredak i tursku vlast”. Novinarku novinske agencije DIHA, Meltem Oktay, oslobodio je sud u Mardinu, nakon čega je odmah ponovo uhapšena za "širenje propagande" naredbom drugog suda iz Edirnea, a ista praksa je primenjena i na pet novinara u Antaliji. Evropska federacija novinara (EFJ) i Međunarodna novinarska federacija (IFJ) ponovo su pozvale tursku vlast da prekine sudski progon novinara.


REUTERS BACKSTORY

Kompanija Reuters pokrenula je projekat Backstory kako bi čitaocima približila process izveštavanja i na taj način odgovorila na povećano nepoverenje u medije. „Postoji puno negativnih osećanja prema medijima u ovom trenutku i osetili smo da bi bilo korisno ne samo pokazati ljudima da smo verodostojni, nego im pokazati i kako radimo posao„ izjavio je Steve Adler, glavni urednik Reutersa. Backstory će čitaocima dati odgovore na pitanja: kako su novinari saznali za priču, zašto su želeli da je istraže i koje su metode iskorišćene kako bi se proverila tačnost priče.


NAGRADA ZA SNOUDENA

Norveška grupa za slobodu medija PEN centar uručio je nagradu Edvardu Snoudenu u Moskvi nakon što nekoliko puta nije dobila garancije da on može slobodno da putuje bez rizika da će biti izručen SAD. “Zahvalan sam za podršku PEN-a” izjavio je Snouden prilikom uručivanja nagrade. Nagradu "Osjecki našeg vremena" Snouden je dobio još u maju 2016. godine. Nagrada "Osjecki našeg vremena" nazvana po Karlu fon Osjeckom, nemačkom pacifisti, dobitniku Nobelove nagrade za mir 1935. godine dodeljuje borcima za slobodu medija i govora.


GVINET PALTRO IZDAVAČ

Kompanija Goop koja se nalazi u vlasništvu glumice Gvinet Paltro ulazi u partnerstvo sa kompanijom Conde Nast. Izdavač magazina iz Njujorka će koproducirati kvartalni magazine Goop koji će se na kioscima pojaviti u septembru. Većina sadržaja svakog izdanja biće originalna i producirana od strane Goop-a, dok će se saradnja sa kompanijom Conde Nast ogledati u grafici i fotografijama. Čitaoci će moći u ovom magazinu da pronađu teme vezane za zdravlje i fitnes, kuvanje i recepte, stil i dizajn, kao i druge teme koje se tiču velnesa i putovanja. Do ove saradnje je došlo nakon razgovora Gvinet Paltro i Ane Vintur, umetničke direktorke kompanije Conde Nast i glavne urednice Voga. “Saradnja sa Anom Vintur i kompanijom Conde Nast na ovom multiplatform sadržaju je prilika da pomerimo sopsteven granice i čitaocima približimo Goop-ove tačke gledišta na nov i dinamičan način” izjavila je Gvinet.


DOMINACIJA FACEBOOKA

Prema istraživanju kompanije Sensor Tower od početka ove godine četiri od pet najkorišćenijih aplikacija, su aplikacije u vlasništvu kompanije Facebook. Jedino je aplikaciji SnapChat pošlo za rukom da poljulja apsolutnu dominaciju WhatsApp, Facebook, Messenger, Instagram. Najveći profit, među aplikacijama, ostvarile su uglavnom video i audio aplikacije: Netflix, Line, Tinder, Pandora i Spotify. Preuzimanja mobilnih aplikacija porasla su za oko 14 posto u protekloj godini, sa 11,9 na 13,5 milijardi skinutih aplikacija. Google Play, odakle korisnici Androida preuzimaju aplikacije, zabeležio je 8,8 milijardi preuzimanja dok je Appleov App Store odgovoran za preostalih 4,7 milijardi.


HAPŠENJE ZBOG OMETANJA RADA

Hapšenja novinara postaju sve učestalija, pa je tako u SAD novinar Den Hejman uhapšen zbog toga što je pokušao da postavi pitanje američkom ministru zdravlja Tomu Prajsu i savetnici američkog predsednika Donalda Trampa, Kelijan Konvej. Pitanje zbog kog je Hejman otišao u zatvor odnosilo se na kontraverzne reforme zdravstvenog sistema. Hejman je sačekao Prajsa i Konvejevu ispred gradske kuće u Zapadnoj Virdžiniji i pratio ih do ulaza, držeći u ruci telefon kako bi snimio odgovor na pitanje "da li će porodično nasilje biti smatrano već postojećim stanjem", što će onemogućiti žene pogođene time da primaju zdravstveno osiguranje. Umesto odgovora, novinar je i pored novinarske legitimacije uhapšen pod optužbom da je "namerno prekinuo rad državne uprave" i pušten je uz kaznu od 5.000 dolara. “U nekom trenutku oni su odlučili da sam suviše uporan u postavljanju pitanja i pokušaju da radim posao, pa su me uhapsili” izjavio je Hejman.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde