Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Jul 2018
Asocijacija Medija
No. 320
U OVOM BROJU
Mišljenje Ministarstva finansija
Škola novinarstva za srednjoškolce
Tim za dijalog
TV Pink M menja vlasnika
Rekordni pad vrednosti Facebook-a
Dozvola za kupovinu Skaja
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

MIŠLJENJE MINISTARSTVA FINANSIJA

Pre četiri godine je Zakonom o javnom informisanju predviđeno da država može da sufinansira proizvodnju medijskog sadržaja u javnom interesu, odnosno da daje državnu pomoć medijima. Od tada postoji i dilema da li i na koji način se primenjuje Zakon o pdv-u na sredstva koja na ovaj način budu dodeljena nosiocima medijskih projekata. Na sajtu Ministarstva finansija, 16. jula 2018. godine, objavljeno je Mišljenje Ministarstva finansija 08 Broj: 413-00-80/2018 od 30. maja 2018. godine. Ovim Mišljenjem utvrđuje se primena Zakona o porezu na dodatu vrednost u vezi za obračunom PDV na novčana sredstva koja se dodeljuju u skladu sa članom 17. Zakona o javnom informisanju i medijima, a kojim se predviđa da se porez na dodatu vrednost ne obračunava na ta dodeljena novčana sredstva - LINK. Ovo Mišljenje je obavezujući za postupanje Poreske uprave kao i njenih filijala.


ŠKOLA NOVINARSTVA ZA SREDNJOŠKOLCE

U okviru programa “Mladi mediji”, koji u saradnji sa DW akademijom u Srbiji realizuje i Asocijacija medija, od sredine septembra meseca biće organizvana četvoronedeljna škola novinarstva za učenike beogradskih srednjih škola društvenog usmerenja. Škola se sastoji od časova teorije, radionica i simulacija, ali uključuje i višednevnu praksu u redakcijama novina i onlajn portala, rad na terenu sa iskusnim reporterima, kao i neposredno učenje od novinar i urednika. Po završetku škole, učenici će dobiti priliku da učestvuju u nagradnom konkursu i osvoje vredne nagrade. Od danas je otvoren poziv zainteresovanim srednjoškolcima da se prijave za Školu novinarstva na način što će kratku biografiju i kontakt podatke poslati na mejl adresu info@asmedi.org najkasnije do 30. avgusta. Broj mesta je ograničen na 15 učenika, praksa će biti u malim grupama, a termini održavanja će biti prilagođeni školskim obavezama učenika.


SVE JE KAKO TREBA SA KONKURSIMA

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Aleksandar Gajović smatra da je "sve kako treba" kada je reč o konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2018. godini. Gajović je na konferenciji za novinare rekao da je ove godine bilo 1.300 kandidata prijavljenih na osam konkursa Ministarstva i da, u okviru 30 dana žalbenog postupka, nema nijedog postupka pred Upravnim sudom, niti je upućen zvaničan dopis ili pritužba Ministarstvu. To je najbolji odgovor kako je Ministarstvo kulture i informisanja sprovelo konkurs, ocenio je Gajović. Mi smo apsolutno na strani zakona, ja sam, kao državni sekretar apsolutno za legalnost i legitimnost. Govoreći o jednom spornom slučaju (novac dodeljen firmi GFC koja je u projektu navela lažne reference), Gajović je objasnio da se novac ne dodeljuje na osnovu referenci, koje su komisije mogle i nisu morale da uvaže, već projekata. On je najavio da će biti formirana radna grupa koja će videti da li je komisija radila u okviru nadležnosti kada je procenjivala reference. U komisiji su, podsetio je Gajović, bili istaknuti reditelj, medijski radnik i književnik.


TIM ZA DIJALOG

Tim za dijalog, koji čine predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, i vladino Koordinaciono telo za saradnju sa medijima, na prvom sastanku održanom 12. jula u Vladi Srbije evidentirali su više od 20 pitanja i tema kojima će se ova dva tela prioritetno baviti. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Tim za dijalog i Koordinaciono telo formirani su kako bi zajednički i operativno radili na rešavanju problema novinara i medija. Kopredsednice Koordinacionog tela su savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević i savetnica predsednice Vlade Srbije za medije Jelena Kovačević, koja je i predsedavala prvim sastankom, precizira se u saopštenju. Dogovoreno je da se redovni sastanci Tima za dijalog i Koordinacionog tela održavaju jednom mesečno, kako bi se operativno razmatrala i rešavala aktuelna pitanja. Sastav Tima za dijalog i Koordinacionog tela pročitajte OVDE.


PRESS-EXTRA POBUDIO VELIKU PAŽNJU

Multimedijalna i multiplatform tematska produkcija Press Extra Novinske agencije FoNet direktan je odgovor na problem nedostatka kvalitetnog i kompetentnog medijskog sadržaja koji bi razotkrio mnogobrojne izazove, kontroverze i mehanizme manipulacije na javnoj sceni Srbije. Domaći i inostrani sagovornici FoNeta u serijalu Press Extra objašnjavaju primere loše medijske prakse, iniciraju i promovišu javni dijalog zasnovan na činjenicama, umesto na lažnim vestima, poluistinama, prividima i diskvalifikacijama. Specijalizovani servis Press Extra, u pisanom, foto i formatu audio i TV klipova, namenjen je štampanim, elektronskim i onlajn medijima, dok se u verziji petominutnog agencijskog TV intervjua objavljuje u programima lokalnih i regionalnih TV stanica, na društvenim mrežama i portalu TV vesti FoNeta (www.fonetweb.tv). Na temu lažnih vesti, neki od sagovornika bili su: Veran Matić, Ljiljana Smajlović, Aleksandar Gajović (državni sekretar), Zoran Gavrilović (BIRODI), Dino Jahić (CINS), Slobodan Georgijev (BIRN), Dušan Telesković (Politika), Filip Švarm (Vreme), Vesna Radojević (Raskrinkavanje), Safeta Biševac (Danas), Ratko Femić (Kurir) i mnogi drugi.


ŠTAMPARIJA “BORBA” MOŽE DA PREUZME NOVOSTI?

Kompanija Novosti je na korak da i zvanično bude vraćena u državno vlasništvo nakon što je 6. jula 2018. godine pred Privrednim sudom u Beogradu usvojen plan reorganizacije kojim se omogućava poveriocima da umesto naplate dugova postanu vlasnici ove medijske kuće. Ukupni dug Novosti iznosi preko 1,4 milijarde dinara, od čega najvećem poveriocu Štampariji „Borba“ – 670 miliona dinara. Štamparija „Borba“ je 80 odsto u državnom vlasništvu i upravo preko nje država, koja je trebalo da izađe iz medija još pre tri godine, može da preuzme kompletno vlasništvo nad medijskom kompanijom. Štamparija Borba i Adiko banka, imale su odlučujuće pravo glasa i obe su se izjasnile za usvajanje unapred pripremljenog plana reorganizacije. Protiv plana glasali su Ministarstvo finansija – Poreska uprava i manji poverioci. Protiv ovog rešenja, poverioci mogu podneti žalbu Privrednom apelacionom sudu. Plan je predložio generalni direktor Novosti Srđan Muškatirović koji je predstavnik većinskog vlasnika Milana Beka. Beko je 2006. godine preko tri svoje of-šor kompanije kupio paket akcija Novosti koje su mu omogućavale kontrolu nad firmom. Beko poseduje 62,3 odsto kompanije, dok je država vlasnik 29,5 procenata.


TELEKOM SRBIJA PREDSTAVIO LORA MREŽU

Kao prvi operator u regionu i pedeseti u svetu, Telekom Srbija juče je predstavio najsavremeniju infrastrukturu namenjenu IoT rešenjima – LoRa mrežu. LoRa mreža omogućava povezivanje i međusobnu komunikaciju velikog broja najrazličitijih uređaja i senzora i predstavlja osnovu za razvoj IoT ekosistema, tj. digitalizaciju i digitalnu transformaciju društva u celini. Predstavljanju su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i generalni direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i osnivač kompanije Bitgear Dejan Dramićanin. Jednostavno upravljanje kućnim uređajima na daljinu, daljinsko očitavanje parametara ljudskog organizma ili upravljanje informacijama o slobodnim parking mestima nisu više daleka budućnost, već realnost koja nas okružuje. Prisutnima je prikazan deo praktične primene LoRa tehnologije iz domena bezbednosti i zaštite imovine i infrastrukture. LoRa mreža trenutno pokriva Beograd i njegovu širu okolinu, a uskoro će pokrivati teritoriju cele Srbije.


DIGITAL 2018

Petu godinu zaredom Color Media Communications organizuje „Digital“, regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima. Ovogodišnji Digital 2018 trajaće 2 dana – 06. i 07. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva. Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu. Digital je konferencija na kojoj učestvuju direktori telekomunikacionih kompanija u regionu i to je jedini skup koji okuplja prve ljude vodećih operatera: MTS, VIP, Telenor, Deutsche Telekom, Orion, Mtl Bugarska, Telekom Slovenia…Tokom dva dana u okviru panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, o budućnosti radija i njegovoj sve većoj popularnosti u digitalnom dobu, o revolucijama na društvenim mrežama, marketinškoj i medijskoj sceni, kao i o kraljevima zabave u regionu, uspešni će govoriti o svojim greškama, padovima i ponovnim uzdizanjima. Program možete pogledati na sajtu digitalconference.rs


NOVINARI I KRIVIČNO DELO

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Misija OEBS u Srbiji organizovali su tokom jula u Beogradu okrugli sto "Novinarstvo i pretpostavka nevinosti", a povod je inicijativa Advokatske komore Beograda da objavljivanje vesti ili izjave kojom se krši pretpostavka nevinosti bude proglašeno za krivično delo. Advokatska komora Beograda predložila je da se u Krivični zakonik Srbije uvede krivično delo za koje bi osobama u državnim institucijama, ali i novinarima i urednicima ako objave izjavu ili vest kojom se krši pravo na pretpostavku nevinosti, bila zaprećena kazna zatvora do tri godine. Učesnici u raspravi su bili predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor, zamenik predsednika Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović, advokat Zdenko Tomanović i novinar NIN-a Vuk Cvijić, a moderator je bio predsednik UNS Vladimir Radomirović, objavio je UNS.


ODBIJEN PREDLOG RTS-A

Privredni sud u Beogradu, početkom jula meseca, odbio je predlog RTS za određivanje privremene mere kojom bi se zabranilo SBB da reemituje televizijske kanale RTS 1, RTS 2, RTS 3 i RTS HD, posredstvom svoje usluge “EON”, koja podrazumeva praćenje programskih sadržaja preko interneta. Privredni sud u saopštenju navodi da je RTS tužbom od 29. maja tražio da se utvrdi da je tuženi SBB povredio srodno pravo proizvođača emisije i to tako što je audio-vizelni sadržaj, odnosno pomenute televizijske kanale RTS, neovlašćeno reemitovao na platformi “EON”, bez pribavljanja pismene saglasnosti. Javni servis je tražio i da se SBB zabrani dalje reemitovanje njegovih kanala, pod pretnjom novčanog kažnjavanja, te da se SBB obaveže da RTS naknadi iznos od oko 179 miliona dinara, sa kamatom od utuženja. Privredni sud je ocenio da nisu ispunjeni uslovi za određivanje privremene mere. Shodno Zakonu o elektronskim medijima, stav je Suda da se privremena mera ne može odrediti ukoliko postoji drugi način za zaštitu prava tužioca od eventualne povrede istih, što je ovde slučaj.


TAMARA SKROZA IZAŠLA IZ NUNS-A

Novinarka „Vremena“ Tamara Skroza potvrdila je da nije više članica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Komisije za žalbe Saveta za štampu. Tamara je objavila na svom Fejsbuk nalogu da NUNS napušta posle dve decenije, a da je neposredni povod bila izjava generalnog sekretara NUNS-Svetozara Rakovića. „Raković je u Jutarnjem programu televizije N1 naveo da sam svojom nedavnom ostavkom u Izvršnom odboru (IO) NUNS-a nanela štetu udruženju – što je ocena posle koje ne vidim svrhu svog daljeg ostanka“, navela je Skroza. Ona je dodala da pošto je „u Savetu za štampu predstavnica NUNS-a, ovim prestaje i njen angažman u tom samoregulatornom telu“. Tamara Skroza je podnela ostavku na mesto članice Izvršnog odbora NUNS-a, tri dana nakon što je IO NUNS konstituisan, a nakon što je u tekstu objavljenom na portalu Moj izbor kritikovala neke odluke NUNS-a.


POKRETAČI TELEKOMA SRBIJA: STARTAP CACTOMAIN

Cactomain je jedan od pobednika prvog mts startap ubrzanja, programa kojim Telekom Srbija nastoji da podrži pokretače inovativnih poslovnih rešenja u našoj zemlji. Cactomain je web platforma za lakše registrovanje i upravljanje internet domenima. Osnivači ovog startapa su Đorđe Vanjek i Nikola Ristić, koji su radeći zajendo na drugim IT projektima, došli do zaključka da u procesu registracije domena ima prostora za brojna unapređenja, od korisničkog iskustva do transparentne naplate servisa. Verovali su da upravo oni mogu da reše te probleme pokretanjem posebne platforme koja će pružiti iskustvo jednostavnog i brzog otvaranja internet domena, bez dodatnih skrivenih troškova. Tri godine nakon pokretanja startapa, Cactomain danas ima bazu zadovoljnih korisnika i partnere iz Francuske, sa kojima sarađuju na daljem usavršavanju platforme, širenju na druga tržišta i druge korisničke niše. Đorđe budućim pokretačima poručuje da uvek treba da veruju u ideju koja ih pokreće, kao i da moraju da budu istrajni kako bi je realizovali i napravili uspešan proizvod koji će drugi želeti da koriste.


ZA PRODUKCIJU 100 MILIONA EVRA

United Grupa u saopštenju od 20. jula najavljuje investicije od 100 miliona evra u produkciju lokalnog sadržaja, kao podršku domaćim talentima i profesionalcima. U saopštenju se ističe da je 2017. godina bila prekretnica, sa produkcijom više od 30 odsto sadržaja koji se emituje na kanalima United Grupe, što predstavlja značajnu podršku kreativnim timovima u regionu. Osnivač i predsednik Upravnog odbora United Grupe, Dragan Šolak smatra da lokalna publika i dalje ceni emisije i filmove koji oslikavaju njihov život i iskustva. "Plan United Grupe da investira 100 miliona evra u lokalni sadržaj pokazuje veru u mrežu lokalnih talenata, kao što su producenti, glumci i muzičari", istakao je Šolak. Planovi za dalje investicije u sadržaj uključuju ugovaranje novih scenarija, serija i druge lokalne produkcije, dodaje se u saopštenju i najavljuje da će druga sezona kriminalističke drame "Senke nad Balkanom", u režiji Dragana Bjelogrlića, biti snimljena kao deo planirane investicije.


SOLIDARNOST SA ASANŽOM

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je 27. jula Veliku Britaniju da osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, kojem preti gubitak azila u Ambasadi Ekvadora u Londonu, garantuje da ga neće izručiti Sjedinjenim Američkim Državama. U saopštenju UNS poziva Verliku Britaniju da Asanžu odobri pravo slobodnog prolaza do zemlje koja pristane da mu ukaže gostoprimstvo. Od srpske i međunarodne javnost UNS očekuje solidarnost sa Asanžom, jer mu je ekvadorska ambasada već uskratila korišćenje interneta i mogućnost da u zgradi Ambasade prima posetioce. Radna grupa Ujedinjenih nacija (UN) još pre dve godine ocenila je da se Asanž nalazi u "arbitrarnom pritvoru" za koji su odgovorne Velika Britanija i Švedska, da taj pritvor treba okončati i da osnivač Vikiliksa treba da ima pravo na odštetu. U saopštenju UNS podseća i da je Asanžu 2011. godine, povodom Međunarodnog dana slobode medija, dodelilo nagradu "Zora" za slobodu medija. Asanž je prvi stranac kome je ovo Udruženje, jedno od nastarijih novinarskih udruženja na svetu, osnovano 1881. godine, dodelilo nagradu, navodi se u saopštenju.


IZMENE MINIMALNIH MUZIČKIH TARIFA

Udruženje radio-stanica RAB Srbija uputilo je inicijativu Organizaciji muzičkih autora Srbije (SOKOJ), Organizaciji proizvođača fonografa Srbije (OFPS) i Organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI) za otpočinjanje pregovora o izmeni minimalnih tarifa za radio i televizijske stanice. Na sastanku RAB-a, SOKOJ-a, OFPS-a i PI-a, koji je održan u okviru Prolećnih Radio dana 2018 RAB Srbija, donet je zajednički zaključak da je potrebno započeti pregovore o izmeni minimalnih tarifa za radio i televizijske stanice. Postojeći model određivanja minimalnih tarifa koje su radio i televizijske stanice dužne da plaćaju po osnovu emitovanja muzičkih dela, dovodi do krajnje nepravičnih rešenja u praksi, po kojima su određene radio i televizijske stanice u obavezi da plaćaju i do 300 puta veću naknadu od nekih drugih. Takođe, RAB Srbija je uputila i zahtev Udruženju za kreativnu industriju Privredne komore Srbije da uzme učešće i bude organizator budućih pregovora, ali i aktivni učesnik.


SNTV NIJE OPRAVDALA OČEKIVANJA

Kompanije Telekom Srbija saopštila je da će 12. avgusta biti prekinuto emitovanje Srpske naučne televizije (SNTV) kroz kablovski sistem Open IPTV zbog toga što nije opravdala očekivanja i potrebe u tehničkom i programskom smislu. Stava smo da je programski koncept degradiran, da ciljevi nisu zadovoljeni ni u tehničkom ni u programskom smislu,niti ciljevi projekta uopšte. Iz navedenih razloga, Telekom Srbija nema dalji interes distribucije tog kanala, a podršku naučnom konceptu nastavićemo kroz druge aktivnosti biznis modela, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je „gledanost SNTV tokom saradnje bila veoma niska, a u poslednjih nekoliko meseci distribucije kanal ispod pozicije 200 na listi gledanosti“.


UKRUPNJAVANJE U AGRARU

Kompanija MK Group je započela proces preuzimanja bankarskih kreditnih potraživanja prema članicama Victoria Group. Sa kreditorima Victoria Group, MK Group je potpisala ugovor o preuzimanju njihovih kredita i očekuje se da će taj proces biti okončan u najskorijem roku, saopšteno je iz MK grupe. Direktor MK Group, Dušan Radičević, izjavio je da zainteresovanost MK Group za preuzimanje potraživanja od kreditora Victoria Group predstavlja poslovnu priliku za dalji razvoj obe kompanije i čitavog srpskog agrara, kao i višestruku korist za sve uključene strane u ovom procesu. Kompanija MK Group posluje u 70 opština u Srbiji, obrađuje 30.000 hektara u zemlji, najveći je izvoznik žitarica u Srbiji i predstavlja najveću vertikalno integrisanu kompaniju u sektoru agrara u Srbiji i jednu od najvećih u ovom delu Jugoistočne Evrope. Victoria Group, čija je osnovna delatnost trgovina i prerada uljarica sarađuje sa preko 300 poljoprivredih zadruga i 40.000 poljoprivredika, a zapošljava preko 1.300 ljudi u kompanijama članicama: Sojaprotein, Victoriaoil, Victoria Logistic, Luka Bačka Palanka, Veterinarski zavod Subotica, SP laboratorija i Riboteks.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

TV PINK M MENJA VLASNIKA

Savet Agencije za elektronske medije (SAEM) izdao je saglasnost za promenu vlasničke strukture televizije Pink M, koju će preuzeti privredno društvo Direct Media d.o.o. iz Beograda. To znači da će se Pink International Company dati svih 100 odsto vlasničkog udela ove televizije. Kako je saopšteno iz Saveta, doneli su ovakvu odluku jer je utvrđeno da planiranom promenom vlasničke strukture neće doći do kršenja odredbi Zakona o elektronskim medijima. Takođe, Savet Agencije je usvojio i Izveštaj o finansijskom poslovanju Agencije za elektronske medije za prvo polugodište ove godine, prenosi TV Pink. Agencija je u tom periodu ostvarila prihod od 473.010,58 evra, sa ukupnim rashodom od 385.824,83 eura, što znači da je ostvarena pozitivna razlika u iznosu od 87.185,75 evra.


REKORDNI PAD VREDNOSTI FACEBOOK-A

Kompanija Facebook ponela je neslavnu titulu najvećeg dnevnog gubitnika ikada zahvaljujući rekordnom padu vrednosti akcija koji je zabeležen na Wall Street-u, piše sajt advertiser-serbia. Reč je o minusu od čak 20 odsto posle rasprodaje razočaranih investitora. Mereno tržišnom kapitalizacijom reč je o gubitku od 119 milijardi dolara i to je istorijski najveći gubitak jedne komapnije na američkom tržištu kapitala. To je drugi dan enormnog pada akcija Facebook-a zaredom, koji je usledio posle poslednje prognoze poslovanja kompanije. Procenjuje se da veliki pad vrednosti akcija dolazi zbog zabrinutosti deoničara posle upozorenja Facebook-a investitorima da rast prihoda slabi, a troškovi rastu. Facebook-ova prognoza o prihodima rezultat je suočavanja firme sa reakcijom zbog afere sa lažnim vestima i korisničkim podacima. Kompanija je navela da očekuje povećanje potrošnje za 50 odsto i više, jer pokušava da poboljša načine za nadgledanje sadržaja, prati oglašivače i tretira korisničke podatke – oblasti u kojima se suočava sa regulatornim nadzorom. Facebook poseduje i Instagram i WhatsApp.


DOZVOLA ZA KUPOVINU SKAJA

Ministar kulture Velike Britanije Džeremi Rajt otvorio je put za kompaniju "21st Century Fox" da kupi platformu Skaj pošto se obavezala da će sačuvati nezavisnost televizije Skaj njuz, navodi AP. Britanska vlada razmatrala je ponudu za preuzimanje kablovskog operatera (pay TV) zbog straha da bi se kupovinom Skaja Rupertu Mardoku dalo previše uticaja na medijskom tržištu Ujedinjenog Kraljevstva. Odluka Rajta "raščistila" je put i otklonila poslednju prepreku za ponudu Foksa da kupi 61 odsto Skaja koje već ne poseduje. Rajt je rekao da je sada na "akcionarima Skaja da odluče hoće li prihvatiti ponudu kompanije "21 Century Fox". Bitka za uslugu evropskog kablovskog operatera eskalirala je sredinom jula kada su američki rivali Komkast (Comcast) i Foks povećali ponude za Skaj u nameri da prošire svoja medijska carstva.


FOX PRIHVATIO PONUDU DIZNIJA

Akcionari kompanije Twenty-first Century Fox odobrili su prodaju odseka za zabavu te firme kompaniji Disney za 71,3 milijardu dolara. Time će u vlasništvo iste kompanije doći franšize X-Men i Avengers. Glasovima akcionara okončana je saga koja je počela decembra 2017. godine, kada je Disney dao prvu ponudu za deo medijskog konglomerata Ruperta Merdoka i započeo licitacijski rat sa Comcast, koji je prošle nedelje odustao kako bi se fokusirao na kupovinu evropskog TV operatera Sky. Kupovina Fox-a pomoći će Disney-ju da se takmiči s kompanijama kao što su Amazon i Netflix. Konačni dogovor neće biti sklopljen još nekoliko meseci, jer su potrebne dozvole regulatornih tela.


VRAĆANJE POVERENJA U MEDIJSKI SADRŽAJ

MCOnline Redakcija na sajtu media.ba donosi inetersantan tekst o alatima koji mogu pomoći za vraćanje poverenja u medijske sadržaje. Pod naslovom Alati za verifikaciju informacija saznajemo da su istraživači Reuters Instituta pokazali da manje od polovine ispitanika u 36 zemalja ne veeruje medijima, a način borbe protiv nepoverenja jeste profesionalizam i objavljivanje proverenih informacija, bilo da se radi o tekstu, videu, audio snimku ili fotografiji. Postoji nekoliko alata koji u tome mogu pomoći. Koji su to alati pročitajte OVDE.


NEMAČKI KONKURS PROTIV GOVORA MRŽNJE

SELMA „Hacking Hate“ hakaton poziva mlade ljude širom Evrope koji imaju od 15 do 18 godina da predstave svoje inovativne ideje u borbi protiv online govora mržnje. Mladi treba da se udruže sa najmanje jednom odraslom osobom koja može biti učitelj, omladinski aktivista, roditelj i da osmisle različita rešenja koja mogu biti korisna u prevenciji govora mržnje na internetu. Ideje mogu biti različite – od tehničkih rešenja kao što su platforme, mobilne aplikacije ili novi standardi u dizajnu, pa do obrazovnih programa i kampanja za podizanje svesti javnosti. Slanjem svojih ideja, timovi će dobiti šansu da učestvuju na hakatonu „Hacking Hate“, koji će se održati u Berlinu, 5. i 6. decembra 2018. godine. krajni rok za prijavu na konkurs je 20.9.2018. Više informacija možete pronaći na OVOM linku.


NOVINARI – STRANI AGENTI

Odbor Ruske dume preporučio je usvajanje zakona prema kojem je predloženo da novinari koji rade za strane medije budu označeni kao strani agenti ili da se sami registruju kao strani agenti, objavljeno je početkom jula. Mera koju je predložio Odbor za informisanje Donjeg doma ruskog paralmenta, sledi posle zakona usvojenog prošle godine prema kojem Rusija može kao strane agente da označi medijske kuće koje primaju novac od stranih vlada. Označavanje neke medijske kuće stranim agentom ne zaustavlja njen rad, ali se baca senka na njen kredibilitet, naeo je u ovoj vesti Asošiejted Pres. Agencija dodaje da bi zahtev da se pojedini novinari registruju kao strani agenti imao zastrašujuć efekat. "Predloženi zakon je najnoviji korak u sistematskoj politici ruske vlasti opstruiranja slobodnog protoka vesti", izjavila je predstavnica Komiteta za zaštitu novinara iz Njujorka Gulonoza Said.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde