Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Januar 2018
Asocijacija Medija
No. 309
U OVOM BROJU
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja
Atanacković dobitnik Ninove nagrade
Uloga Programskog saveta RTS-a
Novine Oslobođenje preuzimaju TV1
Prodaje se Total TV Hrvatska
Guardian prelazi na tabloidni format
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NOVI UREDNIK PORTALA TELEGRAF.RS

Stefan Milošević (30) imenovan je za novog glavnog i odgovornog urednika internet portala Telegraf.rs. Milošević je 1. januara 2018. godine na toj poziciji zamenio dosadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Aleksandra Jovanovića (49), koji je preuzeo funkciju kreativnog direktora produkcije portala Telegraf.rs. Takođe, Slobodan Pikula (43) je 1. januara 2018. godine preuzeo funkciju direktora Telegraf televizije. Redakcije portala Telegraf.rs i Telegraf televizije krajem novembra 2017. useljene su u novu modernu zgradu na istoj adresi, Savski nasip 7 u Beogradu. U okviru novog poslovnog prostora nalaziće se i najsavremeniji televizijski studio. Ova značajna ulaganja rezultat su konstantnog rasta portala Telegraf.rs na svim poljima, kako po poseti i čitanosti, tako i po prihodima, novim projektima i novim radnim mestima. Rast je prirodno zahtevao i određene kadrovske promene, poput uvođenja novih funkcija i pregrupisavanja unutar postojeće redakcije.


KOALICIJA NOVINARSKIH I MEDIJSKIH UDRUŽENJA

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je, a prenosi FoNet, da je odlučila da ne prihvati poziv Ministarstva kulture i informisanja da se njen predstavnik vrati u radnu grupu za izradu Medijske strategije, "zbog toga što su svi razlozi zbog kojih smo napustili ovo radno telo i dalje na snazi, a u međuvremenu su se pojavili i neki novi". U saopštenju Koalicija napominje da ne želi da preuzme odgovornost za neka najavljena rešenja koje smatra suprotnim interesima medijske zajednice i medijskih sloboda. Navodi se i da je državni sekretar Aleksandar Gajović u nedavnom gostovanju na TV N1 izjavio i da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za nadzor sprovođenja medijskih zakona na lokalnom nivou, već Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Koalicija javno poziva Ministarstvo kulture i informisanja da obrazloži stav državnog sekretara, "s obzirom da Koalicija ima zvaničan dokument Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u kojem se tvrdi suprotno".


NI UNS SE NE VRAĆA U RADNU GRUPU

Udruženje novinara Srbije (UNS) žali što je državni sekretar za informisanje u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović ostao pri svojim stavovima kojima omalovažava žene, zbog čega UNS neće učestvovati u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije, ali će dati pun doprinos javnoj raspravi o ovom važnom dokumentu za budućnost medija u Srbiji. Kompletan tekst pročitajte na sajtu uns.org.rs.


ATANACKOVIĆ DOBITNIK NINOVE NAGRADE

Dobitnik ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman godine je debitant Dejan Atanacković za roman "Luzitanija" (izdavač Besna kobila). Žiri je radio u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik). U odlučivanju, žiri je bio podeljen pa je odluka kasnila sat vremena u odnosu na zakazano vreme objave. Roman "Luzitanija" zamišljen je kao utopijski, preispituje odnos razuma, ludila i gluposti kroz priču o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tokom Prvog svetskog rata koja se nalazila u zgradi poznatoj kao Doktorova kula. Dobtnik nagrade Dejan Atanacković (Beograd, 1969), kome je ovo prvi roman, živi na relaciji Firenca-Beograd i predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni. U finalu su bili romani "Srodnici" Jovice Aćina, "Gorgone" Mire Otašević, "Luzitanija" Dejana Atanackovića, "Danas je sreda" Davida Albaharija i "Srebrna magla pada" Srđana Srdića. Svečana dodela nagrade i obeležavanje 83. rođendana NIN-a biće upriličeni u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) 22. januara u 17 časova.


ULOGA PROGRAMSKOG SAVETA RTS-A

Povodom početka emitovanja igrane serije Nemanjići na RTS-u podiglo se dosta prašine. Programski savet RTS uputio je zahtev Upravnom odboru RTS i generalnom direktoru da pre nastavka emitovanja serije Programski savet odgleda prvih pet epizoda jer dovode u pitanje kvalitet serije. Predsednik Upravnog odbora Radiotelevizije Srbije (RTS) Vladimir Vuletić potvrdio je FoNetu da je zahtev primio i da će ga UO na sledećoj sednici razmotriti. Prijem dopisao potvrdio je i generelni direktor RTS Dragan Bujošević i citirao da se u dopisu kaže da je odluka o emitovanju na uredništvu i menadžmentu, baš kako to predviđaju zakoni. Možemo samo da pretpostavimo da su uredništvo i menadžment odgledali više epizoda serije i da su već zauzeli pozitivan stav budući da su odobrili početak emitovanja.


BOŽIĆNO SEOCE KOD HRAMA

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizovale su kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“ (članice Asocijacije medija). Manifestaciju je 4. januara svečano otvorio Njegova Svetost patrijarh srpski Gospodin Irinej pred prepunim platoom ispred Hrama Svetog Save u Beogradu. Na platou je nastupio i Reprezentativni orkestar garde Vojske Srbije. Pre zvaničnog programa na platou ispred Hrama, Njegova Svetost je podelio božićne paketiće deci iz mnogodetnih porodica, porodica korisnika crkvenih kuhinja i domova za nezbrinutu decu. Muzički program nastavljen je nastupom najmlađih na Raspevanoj božićnoj jelki. „Božićno seoce kod Hrama“ po prvi put se održava na platou ispred Hrama Svetog Save od 4. do 28. januara 2018. godine. Svakog dana, posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – božićnoj jelki, imaće priliku da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotvorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.


OTT PLATFORMA RTS-A

Radio–televizija Srbije (RTS) će u prvoj polovini ove godine pokrenuti u Srbiji OTT platformu, prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS). Građani će na toj platformi moći putem interneta uživo besplatno da prate sve televizijske i radio kanale RTS, uključujući i digitalizovani video i audio arhiv RTS na zahtev. OTT platforma će moći da se prati na "smart" televizorima i mobilnim telefonima, a za korisnike iz Srbije usluga će biti besplatna. U okviru OTT platforme naći se i sadržaji PGP RTS. Na njoj će gledaoci moći da gledaju program unazad i da prate emisije po sopstvenoj želji, kao i da istovremeno prate više sadržaja na jednom ekranu, rekli su u RTS. Arhiva Javnog servisa je u procesu digitalizacije, a do sada digitalizovana građa gledaocima je dostupna u kablovskom sistemu IPTV MTS.


JOVANA I SRĐAN UBUDUĆE NA TV PRVOJ

Voditeljski par Jovana Joksimović i Srđan Predojević dali su otkaz na Televiziji Pink, na kojoj više neće raditi emisiju “Dobro jutro -Jovana i Srđan” već prelaze na TV Prva, gde će uređivati i voditi Jutarnji program, objavio je Blic. Iako se već nekoliko meseci najavljuje jutarnji program na Prvoj i da bi trebalo da ga vode Marija Kilibarda i Slavko Beleslin, do realizacije nije došlo, piše Blic. Jovana Joksimović i Srđan Predojević su osam godina deo TV Pink, a prethodno su pet godina vodili Jutarnji program Raditelevizije Srbije.


SOS KANAL NA PRODAJU

Vlasnik prve sportske televizije u Srbiji Dragiša Kovačević odlučio je da proda SOS kanal, piše Cenzolovka. Prema njegovim rečima, hteo je najpre da ugasi SOS kanal, ali se odlučio na prodaju da bi zadržao zaposlene. „Prodaću SOS kanal onome ko bude preuzeo sve moje radnike, da mi ljudi ne bi otišli na ulicu“, navodi kao uslov Kovačević. Cenzolovka otkriva da je Radoica Milosavljević 8. januara, osnovao preduzeće SOS kanal plus na adresi Trebinjska 7, gde se nalazi i sam SOS kanal. Prema podacima Agencije za privredne registre, delatnost novoosnovane firme jeste proizvodnja i emitovanje televizijskog programa. Radoica Milosavljević je jedini vlasnik, dok je kao direktor upisan Aleksandar Milutinović koji je od avgusta prošle godine većinski vlasnik TV Apatin. Dragiša Kovačević kaže da je prvi put od nas čuo za osnivanje ove firme i nije potvrdio da je Milosavljević mogući kupac SOS-a. Radoica Milosavljević je javnosti postao poznat nakon što je u talasu privatizacije lokalnih medija 2015. godine kupio osam medija.


POKRETANJE PRIVATIZACIJE RTK

Skupština Grada Kragujevca usvojila je odluku o pokretanju inicijative za privatizaciju Privrednog društva Radio televizija Kragujevac, koja će biti dostavljena Ministarstvu privrede, objavio je UNS, a prenosi FoNet. Odluka je doneta na sednici Skupštine grada Kragujevca 27. decembra. Radiotelevizija Kragujevac privatizovana je 2015. godine, kada ju je kupio biznismen Radoica Milosavljević. Zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora, privatizacija je krajem januara prošle godine raskinuta, RTV Kragujevac rasprodala je deo opreme kako bi platila potraživanja poverilaca i zaposlenih koji su je tužili, a dozvole za emitovanje radio i televizijskog programa su joj oduzete. Pošto je na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja izmenjena Uredba o prenosu kapitala zaposlenima bez naknade Skupština Grada Kragujevca 28. juna usvojila je odluku o preuzimanju ove medijske kuće u roku od šest meseci, do nove privatizacije. Grad se tada obavezao da zaposlenima isplati zaostale plate, a zainteresovanima za to država je obezbedila socijalni program. Televizija je ponovo počela da emituje program krajem avgusta prošle godine.


PISANJA MEDIJA O PREDSEDNIKU UPRAVE SBB

Dnevni list Informer objavio je tekst pod naslovom "Tajkunska hobotnica", u kome govori o načinu nastanka kompanije SBB, njenom razvoju, kao i takozvanoj "zaveri iza koje stoje Amerikanci", na šta je reagovala kompanija SBB navodeći da je tekst pun neistina i da će oni svoj ugled i prava zaštiti sudskim putem. Na ovo se nadovezalo pisanje lista Malta today o poreskom pitanju i malteškom državljanstvu, koje je nedavno dobio Dragan Šolak, predsednik borda United grupe (čiji je član i SBB). Reagujući na tekst Malta Today, Šolak je u pisanoj izjavi FoNetu objasnio da njegova porodica i on već duži niz godina žive u Švajcarskoj, gde im je stalno prebivalište i gde su poreski rezidenti. "Sve poreske obaveze koje imamo supruga i ja, kao privatna lica, uredno izmirujemo u skladu sa švajcarskim zakonima", ističe Šolak. On je ocenio da list Malta today na tabloidan način komentariše poslovanje kompanija iz United Grupe sa Hrvatskom. U "Malteškim papirima" se tvrdi da su oni koristili poreski sistem Malte da ubace profit i plate manji porez nego u svojoj matičnoj državi, piše list, pozivajući se na Evropski istraživački centar (EIC). Šolakova United Media jedna je od najvećh telekomunikacionih grupa na Balkanu, koja pokrivatelefoniju, internet i TV programe sa ostvarenim prihodom u 2016. godini od 440 miliona evra, piše Malta today.


KUSTENDORF NA MOKROJ GORI

Jedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 16. do 21. januara 2018. godine u Drvengradu, na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO. Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Kustendorfa. Takmičarski program jedanaestog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf će se sastojati od dvadeset i jednog filma domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Holandije, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika, Jordana i sa Filipina. Međunarodni žiri čine predsednica žirija Rosa Atab, producentkinja, i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur. Nagradu „Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće Ištvan Borbaš.Na konkurs je pristiglo više od 600 filmova, a u selekciji su se našli filmovi koji se izdvajaju po stilu, tehničkom umeću i autentičnom pogledu na svet... (pročitajte ceo tekst OVDE, tekst preuzet sa sajta kultura.gov.rs)


TURISTIČKI DOGAĐAJ GODINE

Pod sloganom „Odmor te čeka!“ na Beogradskom sajmu će od 22. do 25. februara 2018. godine biti održan jubilarni 40. Međunarodni beogradski sajam turizma. Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i jugoistočnoj Evropi pomovisaće najnovije trendove i zbivanja u međunarodnoj turističkoj industriji. U šest izložbenih hala Beogradskog sajma predstaviće se najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, hoteli, turistički centri, vazduhoplovne kompanije, međunarodni tur operatori, i posetiocima ponuditi first minut ponude za odmor u letnjoj sezoni, kao i last minut ponude za tekuću zimsku sezonu. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma je Grčka, večita inspiracija za putnike i omiljena letnja destinacija za domaće turiste. Domaće destinacije i znamenitosti Srbije biće vrlo atraktivno predstavljene. Uz Sajam turizma istovremeno se odvijaju još tri manifestacije: 9. Međunarodni sajam vina, 14. Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme, HORECA-OPREMA i 14. Sajam suvenira “Posetite Srbiju“.


HELT INSTAGRAM KAMPANJA

Helt, brend kompanije Nelt (pridruženi član Asocijacije medija), organizuje Instagram kampanju društveno odgovornog karaktera, pod nazivom “Šta tebe pokreće” koja će trajati do 15. februara 2018. Cilj kampanje jeste aktivacija korisnika društvene mreže Instagram u cilju prikupljanja 500 #zdravosepokreni oznaka (heštegova). Uz dostignut broj objava, Organizator kampanje će donirati određeni broj zimzelenih stabala za pošumljavanje zelenih površina predškolskih i školskih ustanova na teritoriji grada Beograda. Svi Instagram korisnici se uključuju u kampanju tako što ispod svog autorskog video sadržaja ili fotografije postave hashtag #zdravosepokreni.


MTS I SVET KOJI JOŠ NISTE UPOZNALI

Mobilna Telefonija Srbije – MTS (pridruženi član Asocijacije medija) obratila se svojim korisnicima na potponu drugačiji način. U reklami koju je proizveo tim agencije McCann Beograd, predstavljen je novi, drugačiji svet koji pomera granice verovatnog. Ako već niste videli na tv ekranima, uživajte pregledom spota na OVOM linku.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

NOVINE OSLOBOĐENJE PREUZIMAJU TV1

Sarajevsko Oslobođenje i TV1, kako saznaje Klix.ba, uskoro će postati deo iste medijsko-poslovne grupe iza koje stoji biznismen Mujo Selimović. Selimovićeva poslovna grupa preuzima većinski vlasnički udeo od kompanije Euromedia d.o.o. Sarajevo, čime će svoj medijski uticaj proširiti i na polje elektronskih medija. Kompaniju Euromedia d.o.o. osnovao je 2013. godine turski partner koji je proteklih godina imao većinski udeo u TV1, a u međuvremenu se povukao iz ovog projekta. Rukovodeće funkcije bi trebalo da preuzme bivši glavni urednik Radija Otvorena mreža Adi Sarajlić, koji bi trebalo da bude direktor TV1, dok će Sanjin Bećiragić biti direktor programa. U narednom periodu očekuje se dalji razvoj i unapređenje kvaliteta programa TV1. Do toga će doći kada bude završen proces registracije partnerstva, odnosno kada stignu neophodna odobrenja državne regulatorne agencije.


PRODAJE SE TOTAL TV HRVATSKA

Junajted grupa BV, vodeći operater kablovske i Pej TV mreže u jugoistočnoj Evropi, najavila je prodaju Total TV Hrvatska. Junajted grupa najavila je likvidaciju svojih sporednih delatnosti u Hrvatskoj u vidu prodaje 100 odsto udela u kompaniji Total TV BV. Tom transakcijom Junajted grupa se u potpunosti povlači s hrvatskog tržišta distribucije Pej TV usluga, što će omogućiti veći upravljački fokus na raspodelu kapitalnih resursa za njegove osnovne delatnosti, prenosi N1 Hrvatska. Upravni odbor zadovoljan je uslovima transakcije i veruje da kompaniju i pretplatnike ostavlja u sposobnim rukama. Junajted grupa je u okviru te transakcije pristala da pruža potpunu tehničku podršku kompaniji Totalna Televizija d.o.o tokom 12 meseci tranzicionog perioda, kako bi se omogućio lakši prenos vlasništva i obezbedio najviši nivo kvaliteta usluga za krajnje korisnike.


GUARDIAN PRELAZI NA TABLOIDNI FORMAT

Britanski dnevni list The Guardian 15. januara je prvi put izašao u formatu tabloida, odustavši zbog ekonomskih razloga od berliner formata u kakvom je izlazio od 2005, prenosi sajt SEEbiz. The Guardian, sada nešto manji od A3 formata, zadržao je svoju naslovnu stranu u boji, ali je napustio prepoznatljivo tamno plavo zaglavlje na naslovnoj strani. Menja se i izgled slova u naslovima i uveden je novi prelom strana koji bi trebalo da je "lakši za čitanje". Katherine Viner, glavna urednica lista koji izlazi od 1821., ističe prednosti novog formata i naglašava da "zbog pada prodaje, štampanje lista u berlineru postaje sve skuplje". "Naš prelazak na tabloidni format je važan korak kako bi The Guardian bio finansijski održiv i omogućio nam da i dalje ulažemo u kvalitetno novinarstvo radi budućih generacija", dodala je. Promene je doživeo i portal lista, koji svaki mesec privuče 150 miliona čitalaca u svetu, pre svega što to se tiče boja koje su usklađene s novim izgledom štampanog izdanja. Promene će pretrpeti i list The Observer, nedeljno izdanje Guardiana. Odluka je deo trogodišnjeg plana oporavka lista koji je počeo 2016. i predviđa restruktuiranje u oglašavanju i smanjenje troškova na račun ukidanja 250 radnih mesta, od kojih 100 u uredništvu. Promenom formata trebalo bi da se svake godine uštede milioni funta koji se mogu reinvestirati u razvoj lista.


PRISILNO ZATVORENA AL JAZIRA U JEMENU

"Jemenske vojne snage iz Visoke sigurnosne komande u Taizu, na jugu Jemena, upale su u redakciju Medijske mreže Al Jazeera u tom gradu i nasilno ih zatvorile", navode iz te medijske kuće i pozivaju gradske vlasti da ponište odluku i dozvole novinarima da obavljaju svoje profesionalne zadatke bez prepreka i pretnji, kaže se u saopštenju, a prenosi redakcija MCOnline. Nije prvi put da su novinari Al Jazeere napadnuti u tom gradu. Tri člana osoblja bila su oteta u Taizu u januaru prošle godine. Pored toga, pobunjenički pokret Husi prošlog meseca napao je jemenski TV-kanal Al Youm i uzeo veći broj zaposlenih kao taoce. Grad Taiz je postao centralna lokacija rata u Jemenu zbog toga što se smatra strateškom vezom između prestonice Sane i juga države.


DEUTSCHE WELLE TRENING PROGRAM ZA NOVINARE

Deutsche Welle poziva mlade novinare i ostale zainteresovane za oblast novinarstva da se prijave na 18-mesečni edukativni program koji nudi kombinaciju akademskih studija i praktičnog novinarskog posla. U sklopu programa, odabrani kandidati će prvih šest meseci provesti učestvujući u teorijskim i praktičnim seminarima, a zatim će naredni period provesti u različitim redakcijama Deutsche Wellea u Bonnu, Berlinu i stranim redakcijama. Od kandidata se očekuje da imaju profesionalno znanje engleskog ili nemačkog jezika, a prijaviti se mogu i zainteresovani novinari čiji je maternji jezik jedan od DW jezika posebno turski, ruski, farsi, kiswahilli i hausa. Krajnji rok za prijavu na konkurs je 29. januar 2018. Više informacija možete pronaći na OVOM linku.


PROVAJDERI PROTIV UKIDANJA INTERNET NEUTRALNOSTI

Internet asocijacija, čiji su članovi velike tehnološke kompanije poput Facebooka, Google-a, Netflixa, Lyfta i drugih, objavila je da će protiv Savezne komisije za komunikaciju SAD (FCC) podneti tužbu zbog ukidanja zakona o internet neutralnosti, prenosi sajt advertiser-serbia. Tužba će se naći na sudu čim FCC-ov zakon dođe do Federalnog registra, što bi trebalo da se dogodi u narednih nekoliko meseci. Veliki internet provajderi (ISP) se zalažu za sopstveno zakonsko rešenje o internet neutralnosti, koje će u sebi sadržati deo koji će sprečiti da se kasnije donesu još oštriji zakoni. Istraživanje koje je sprovela Mozilla prošle godine pokazalo je da čak 81 odsto Demokrata i 73 procenta Republikanaca zapravo podržava neutralnost interneta. Nažalost, privredni lobisti su ovoga puta bili jači, pa je zakon o ukidanju neutralnosti interneta u Americi ipak izglasan 14. decembra. Ukidanjem pravila postavljenih 2015. godine ukinula se i odluka FCC-a kojom se pristup internetu tretirao isto kao i pristup telefonu i struji. Internet je od kada je nastao služio kao potpuno slobodna mreža za razmenu informacija i komunikaciju miliona ljudi širom planete. Ljudi na korišćenje dobijaju internet bez ikakvih ograničenja, nadzora, čuvara...


MOSKVA – NOVINARI KAO STRANI AGENTI

Ruska državna Duma je dala preliminarnu saglasnost na novi zakon po kome neki novinari moraju da se registruju kao strani agenti, javio je AP a prenosi FoNet. Ukoliko bude usvojen, zakon bi dao pravo Vladi Rusije da označi pojedince "koji rade kao medijske ispostave" kao strane agente. Postoji zabrinutost da bi taj zakon mogao da bude upotrebljen kao sredstvo za sprečavanje rada stranih dopisnika, navodi AP i dodaje da je njegovo usvajanje najavljeno kao odgovor Vašingtonu u sporu oko medija koje finansiraju vlasti SAD i Rusije.


TELE2 KUPUJE KABLOVSKU TV COM HEM

Švedski mobilni operater Tele2 objavio je da je postigao dogovor o preuzimanju firme Cable TV Com Hem u nastojanju da stvori vodećeg pružaoca integrisanih telekomunikacionih usluga. Ako akvizicija bude odobrena, nova će firma klijentima Com Hem-a ponuditi i usluge mobilne telefonije dok će Tele2 svojoj ponudi dodati fiksnu liniju i TV usluge. Novonastala kompanija raspolagaće mobilnom mrežom četvrte generacije (4G) koja će pokrivati 99,9 posto stanovništva Švedske i osiguraće širokopojasne usluge za gotovo 60 posto domaćinstava, navode iz Tele2. Vlasnici Com Hem-a dobit će 26,9-postotni udeo u novoj kompaniji i 6,6 milijardi švedskih kruna (801,7 miliona dolara) u gotovini, a vrednost njihovih deonica iznosiće 146 kruna, što je 11,8 posto više nego na jučerašnjem zatvaranju tržišta. Firme očekuju sinergijski efekt od oko 900 miliona kruna u roku od pet godina od zaključenja sporazuma u drugoj polovini ove godine. Investiciona firma Kinnevik posebno je izjavila da će postati većinski vlasnik novonastale kompanije, s 27,3 posto deonica i 41,9 posto glasova. Spremni su da učestvuju u postupku nadzora regulatora Evropske unije i po potrebi da sprovode mere zaštite tržišnog takmičenja.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde