Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Februar 2019
Asocijacija Medija
No. 331
U OVOM BROJU
Po oceni Fridom Hausa, Srbija delimično slobodna zemlja
Vučić: nisam ponosan zbog kritika o slobodi medija
Fejsbuk rešio da se konačno obračuna sa botovima uoči izbora
Veća kontrola na društvenim mrežama
"Nutritivne" etikete za vesti
"Novinari i njihove porodice će nastradati, a zgrada televizije biće dignuta u vazduh"
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PO OCENI FRIDOM HAUSA, SRBIJA DELIMIČNO SLOBODNA ZEMLJA

Organizacija Fridom Haus objavila je novi izveštaj "Slobode u svetu 2019" o stanju osnovnih sloboda u 195 zemalja u kome konstatuje da je prošle godine zabeležena 13. uzastopna godina pada globalnih sloboda, a status Srbije sa slobodne, opao na delimično slobodnu zemlju. Sve zemlje zapadnog Balkana osim Hrvatske, u izveštaju su ocenjene kao "delimično slobodne". Na skali od 0 do 100, Srbija ima 67 poena, Crna Gora 65, Makedonija 59, Bosna i Hercegovina 53, Kosovo 54. Status Srbije opao je sa slobodne na delimično slobodnu zemlju zbog, kako se navodi, "pogoršanja u sprovođenju izbora, kontinuiranih pokušaja vlade i savezničkih medija da potkopaju nezavisne novinare kroz pravno zastrašivanje i kampanje kleveta". Fridom haus ocenjuje i da je predsednik Aleksandar Vučić akumulirao izvršnu vlasti što je u sukobu sa njegovom ustavnom ulogom. Kako se navodi na Balkanu su i predsednik Srbije i predsednik Crne Gore Milo Đukanović nastavili su da konsoliduju državnu vlast potkopavajući, tako, osnovne standarde dobrog rukovođenja i izlazeći iz okvira svojih ustavnih ovlašćenja. Od 50 zemalja koje su označene kao neslobodne, između ostalog su Centralnoafrička Republika, Libija, Somalija, Saudijska Arabija, Severna Koreja.


VUČIĆ: NISAM PONOSAN ZBOG KRITIKA O SLOBODI MEDIJA

Predsednik Srbije u Davosu na debati o slobodi medija poručio da očekuje da će se stanje u Srbiji promeniti i da će za godinu-dve biti ponosan na slobodu štampe. Najavio rasvetljavanje napada na novinara Milana Jovanovića. "Nemamo najbolje ocene u poslednje dve godine od Reportera bez granica i Fridom hausa i uopšte nisam ponosan na to. Pitao sam Reportere bez granica na sastanku da dođu u Srbiju da nam daju neophodnu podršku i eksperte, posebno u pogledu državne pomoći medijima, i siguran sam da mogu da dođem ovde za godinu - dve i da budem ponosan na slobodu štampe i govora u Srbiji, kao što sam ponosan na ekonomske reforme koje smo sproveli", rekao je Vučić. On je rekao da je sa druge strane, ponosan na ekonomske reforme: "Ponosan sam na ekonomske reforme, imamo suficit u budžetu, jedna smo od evropskih zemalja sa najvećim ekonomskim rastom... Ono što nismo na pravi način uradili je oblast slobode izražavanja. Imamo polarizovanu štampu i dosta problema", rekao je Vučić. On je preneo informacije koje je prethodno čuo sa nekog skupa u Poljskoj na kojoj je rečeno da je situacija u Srbiji kritično loša i da "misle da će Srbija biti sledeća zemlja u kojoj će novinar biti ubijen". "I to se nije dogodilo, a događalo se u nekim drugim zemljama Evropske unije", rekao je Vučić, ali je dodao da ga je potom uplašio slučaj napada na kuću novinara iz Grocke Milana Jovanovića.


FEJSBUK REŠIO DA SE KONAČNO OBRAČUNA SA BOTOVIMA UOČI IZBORA

Brutalnu političku kampanju razoriće nove mere društvenih mreža i medija. Sve društvene mreže ulaze u 2019. sa jasnim ciljem - sprečiti političko obmanjivanje i širenje lažnih vesti divlji, beskrupolozni obračuni i propaganda usijavaju društvene mreže u predizbornom periodu. Na put lažnim i neproverenim informacijama kojim ih stranački aktivisti nekontrolisano preplavljuju konačno bi mogli da stanu novouvedeni mehanizmi kontrole. Prva runda zakazana je već za prvi kvartal 2019. godine. Prema poslednjem istraživanju Rojtersovog instituta "Trendovi i predviđanja u novinarstvu, medijima i tehnologiji u 2019. godini" odabir kandidata u Indiji i Indoneziji biće ključni test za novu odbranu društvenih mreža. Internet je mesto besplatnih i slobodnih informacija, ali ne i lažnih ili obmanjujućih. Vlada Indonezije spremila je čak i "ratnu sobu" sa 70 inženjera i zapretila je da će da blokira Fejsbuk u celosti ako se stvari otrgnu kontroli tokom aprilskih izbora. U međuvremenu, u Indiji je uočen porast netolerancije i religijskih mržnji uporedo sa širenjem društvenih mreža. Političke partije i aktivisti napravili su hiljade grupa na Vatsapu (whatsapp) da bi širili poruke, koje je većinom teško nadzirati. Mnogi građani osećaju patriotsku dužnost da prosleđuju takve informacije, a njihovi sistemi verovanja su im važniji od verodostojnosti činjenica, pokazala je nedavna studija BBC-a.


VEĆA KONTROLA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Fejsbuk, Tviter i Jutjub su potrošili ogromnu količinu novca na uklanjanju sadržaja i targetiranju loših glumaca i širenju definicija nepoželjnog sadržaja. Fejsbuk - Prethodna godina bila je katastrofalna za kompaniju. Potresala je PR kriza nakon curenjainformacija Kembridž analalitike. I odmah su krenuli da rade na ispravkama. Fejsbuk je već razvio napredniju tehnologiju, i povećao ljudstvo za pronalaženje i uklanjanje lažnih naloga. Uveo je striktnija pravila političkog marketinga i nove zahteve potvrđivanja autentičnosti i jasnija pravila kada se obaraju takve informacije. Istovremeno, ističe značaj u svojim algoritmima verodostojnim vestima, koje se utvrđuju na osnovu ispitivanja korisnika. Vatsap - pokušao je da smanji viralnost lažnih vesti uvodeći limit prosleđivanja sa 250 na maksimum od 20 ljudi. U Indiji je opcija "brzog prosleđivanja" čak i ukinuta. Jutjub - uveo je nove mere u obračunu sa konspirativnim video-sadržajem i lažnim vestima. Kredibilni izvori sada su prioritet uz najnovije i najvažnije vesti, a plan je i dodavanje šireg konteksta i informacije u opisu o izvoru vesti i istorijskih zavera poput "lažnog sletanja na mesec". Tviter - zatvara lažne naloge i uveo je nov način otkrivanja botova. Trenutno ispituje oko devet miliona naloga nedeljeno za koje sumnja da su automatski i utvrđuje da li zaista stoji čovek iza njih, Tokom izbora u Sjedinjenim državama uklonio je oko 10.000 naloga i uveo nov sistem za zvanične kanidate.


"NUTRITIVNE" ETIKETE ZA VESTI

Verodostojnost socijalnih i istraživačkih platformi, kao i sličnih agregatora biće pod povećanom pažnjom u 2019. godini i biće praćene odluke izdavača šta će objavljivati. Ovo se već pokazalo kao najefektniji način derangiranja lažnih vesti, ali ove godine možemo početi da vidimo sistematičnije pristupe. Oko 120 novinarskih portala počelo je da prikazuje indikatore verodostojnosti na svojim stanicama, sa linkovima i detaljnim pravilima i pliitkama etike, provere činjenica i ispravljanja. Nalikuju etiketama na namirnicima koje prikazuju nutritvine vrednosti. Veruje se da će ovo pružiti objektivne standarde za razdvajanje verodostojnih novinskih portala od nepouzdanih. Njuzgard ili Čuvari vesti je nov poduhvat koji ima za cilj da rangira svaki značajniji portal u SAD-u. Takođe obezbeđuje detaljene "nutritivne" etikete na 4.500 sajtova na engleskom jeziku. Ukoliko na portalu vidite zelenu boju u etiketama to je dobar pokazatelj, dok je sa crvenim obeleživačima najverovatnije da ste na portalu koji ne pruža dobre informacije. Ove etikete, ipak, kreiraju ljudski istraživači i zbog toga su delom sklone i predrasudama. Proces mogao bi da bude kotroverzan u najmanju ruku jer mnogi sajtovi koji su ocenjeni kao nepouzdani su politički desno. Brajtbart, recimo, ocenjen je crveno, jer ponekad menja činjenice ili ih izostavlja kako bi se uklopile. U drugu ruku, Foks njuz je procenjen da obezbeđuje osnovne standarde tačnih podataka (zelenom bojom), čak iako detaljnija etiketa kritikije aspekt neispravljanja grešaka. Očekivano je više incijativa za ovakvo označavanje u 2019. godini, iako će neizbežno biti podložne napadima i može postojati problem proširenja i ažuriranja. Platforme sprovode i vlastite incijative za ocenjivanje i tražiće rešenja primenljiva za svaku zemlju i jezike.


DUBOKE PREVARE "REALNIH LAŽNJAKA"

Sa sofisticiranom tehnologijom video-manipulacije sada otvoreno dostupnom mnogi strahuju od novog talasa dezinformacija. Softver poput FakeApp učinio je tehnologiju lakom za pristup onim sa najosnovnijim veštinama programiranja, a besplatni tutorijali dostupni su na Jutjubu. Primer bi mogao da bude i video u kom Barak Obama vređa Donalda Trampa je lažan, a objavljen je u apilu od strane producenta Džordana Pilija u saradnji sa Bazfidom kao način podizanja svesti o manipulaciji. "Realni lažnjaci" takođe su naširoko korišćeni za ubacivanje poznatih ličnosti u pornografiju i dodavanje glumca Nikolasa Kejdža u filmske scene. Porast njihovog broja u 2019. godini uključujući prve pokušaje da razviju ove moćne tehnologije da bi se bukvalno stavile reči u usta političkim protivnicima.


"NOVINARI I NJIHOVE PORODICE ĆE NASTRADATI, A ZGRADA TELEVIZIJE BIĆE DIGNUTA U VAZDUH"

Policija uhapsila osumnjičenog za pretnje TV N1. Policija je uhapsila S.Č. (70) iz Nove Pazove, koji je osumnjičen da je 3. februara na adresu redakcije televizije N1 uputio pismo sa pretećim sadržajem, saopšteno je iz MUP-a Srbije. Po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, rekao je Tanjugu portparol tužilaštva Ivan Marković. U tom roku će osumnjičeni biti priveden u tužilaštvo na saslušanje, nakon čega će biti odlučeno o daljim koracima. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prethodno je na Tviteru objavio da policija intenzivno radi na otkrivanju osobe koja je uputila pretnje televiziji N1 i poručio da "pretnje nikad neće biti dozvoljene u našoj zemlji". Na adresu TV N1 je tokom vikenda stiglo preteće pismo u kojem se poručuje da će novinari i njihove porodice nastradati, a zgrada televizija biti dignuta u vazduh. Pošiljalac se potpisao kao Beogradski veterani ratova 1999, ali se Savez ratnih veterana Srbije javno ogradio od pretnji.


REM DOZVOLIO KABLOVSKIM OPERATERIMA DA IZ PONUDE IZBACE TV PRVU, O2, HEPI I PINK

Kablovski operateri više nemaju obavezu da prenose programe televizija sa nacionalnom frekvencijom - Prva, O2, Hepi i Pink, odlučio je Savet regulatornog tela za elektronske medije. Prema saopštenju Udruženja novinara Srbije (UNS), REM je ukinuo ovu obavezu zbog "negativnog efekta na tržišni položaj pojedinih učesnika i uopšte na interes javnog poretka za postojanjem ravnopravnosti svih učesnika na tržištu". - Odnos između operatera elektronskih komunikacionih mreža i kanala sa nacionalnom terestrijalnom pokrivenošću definisaće isključivo ugovor između strana, bez mešanja javne vlasti u slobodnu volju obe ugovorne strane na koji način će regulisati svoje odnose - navodi Savet REM. "Ukoliko pružalac medijskih usluga zahteva naknadu za distribuciju" od kablovskih operatora, to će, prema stavu REM, biti "legitimni zahtev". Sa druge strane, distribucija bez saglasnosti nosioca prava nad sadržajima smatraće se "nedozvoljenom radnjom sa svim svojim zakonskim konsekvencama", javlja UNS, pozivajući se na saopštenje Saveta REM. Kako podseća UNS, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) u oktobru 2017. godine donela je rešenje, na osnovu zahteva Saveta REM, kojim je obavezala kablovske operatore da prenose ove programe.


IGOR ŽEŽELJ OSIM SRPSKIH, POSTAO VLASNIK 15 MEDIJA U HRVATSKOJ

Osim što je postao vlasnik 41 medija u Srbiji, Igor Žeželj preuzeo je i 15 hrvatskih medija. Kako je Udruženju novinara Srbije (UNS) rečeno, Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je privrednom društvu Mondo INC iz Beograda da kupi Adria Media Grupu i četiri njena zavisna društva - Adria media magazini, Adria Media Zagreb, Adria Media Invest i Admatik media. Ocena Komisije je da ovom prodajom neće biti narušena koncentracija u Srbiji. Kompanija Adria Media Zagreb, koju je kupilo društvo Mondo INC, izdavač je devet štampanih medija i šest portala, stoji na sajtu www.adriamedia.hr. Podsetimo, 2014. godine Adria Media Grupa postala je većinski vlasnik kompanije Adria Media Zagreb, sa udelom od 75 odsto. Osim Adria Media Grupe, suvlasnik ove hrvatske kompanije je i austrijska Stirija Media Grupa, sa udelom od 25 odsto. Inače, Adria Media Grupa i Adria Media Magazini imaju ukupno 41 mediji u Srbiji. Međutim, 28 medija nije upisano u Registar medija, o čemu je UNS ranije pisao. Osim srpskih i hrvatskih medija, Adria Media Grupa od 2016. godine vlasnik je i makedonskog lista „Sloboden pečat“. Podsetimo, vlasnik Adria Media Grupe umesto Aleksandra Rodića, zvanično je u januaru postao Igor Žeželj, a na društvo Mondo INC prenet je novčani i nenovčani udeo ove kompanije. Ugovor o prenosu kapitala, u koji je UNS imao uvid, sklopljen je 28.12.2018. godine između Rodića i firme Mondo INC. Aleksandar Rodić, „prodavac“, i društvo Mondo INC, odnosno njegova direktorka Jadranka Radonjić, „kupac“, 1. oktobra 2018. godine potpisali su Krovni ugovor o prodaji. Inače, Krovni ugovor o prodaji javnosti nije dostupan, pa je još uvek nepoznato za koliko novca je Žeželju prodata kompanija Adria Media Grupa. Osim što javnost ne zna cenu za koju je prodata Adria Media Grupa, nepoznato je da li je i kompanija Telekom Srbija, koja je inače u većinskom vlasništvu države, učestvovala u ovoj kupovini. Pretpostavlja se da je portal Mondo, koji nije upisan u Registar medija, u vlasništvu Telekoma Srbije. Na sajtu kompanije Telekom Srbija stoji da je portal Mondo njihov, a na sajtu Registra nacionalnog domena Srbije (RNIDS) navodi se da je ova kompanije vlasnik domena mondo.rs. Na pitanje UNS-a da li firma Mondo INC zbog istoimenog naziva ima veze sa portalom Mondo, Igor Žeželj nije odgovorio. U tekstu pod nazivom „Adria Media Grup i Mondo INC strateški partneri“, koji je objavljen na sajtu Adria Media Grupe, Žeželj navodi da je „klijent“ društvu Mondo INC bio i Telekom Srbija. Inače, od 16. januara 2019. godine ovlašćenja za zastupanje direktora firmi Adria Media invest, Admatik media i Adria media magazini, ograničena su supotpisom Igora Žeželja ili Jadranke Radonjić, stoji na sajtu Agencije za privredne registre (APR). Žeželj će ove firme zastupati samostalno, a Radonjić ograničeno.


PREDSEDNIK SANU JE POSTAVIO DIJAGNOZU SRBIJI I TOKSIČNA JE

Srbija je po mnogim linijama podeljeno društvo, u kojem bi netrpeljivost i agresija mogli da prerastu u međusobni obračun, smatra predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić. "Srbija živi u paralelnim svetovima koji se ne dodiruju, ne poznaju i što je najgore ne komuniciraju. Netrpeljivost i agresija, ako se ventil društvene komunikacije ubrzo ne uspostavi, mogu prerasti u međusobni obračun", napisao je Kostić u svom autorskom tekstu u NIN-u. Navodi da delom i zahvaljujući podelama Srbija je postala nepokretno društvo, bez mnogo ideja u pogledu budućnosti, ali sa mnogo agresivnosti izmedju pojedinaca i različitih društvenih grupa. "Mi i oni, naši i njihovi, prva i druga Srbija - oko nas samo izdajice, plaćenici, nacionalistički nastrojeni zločinci, soroševci, špijuni, klerofašisti, prodane duše, komunjare, ljotićevci...", navodi predsednik SANU. Ocenjuje da podelama u društvu doprinosi i tabloidizacija medija u zemlji i to kreiranjem grotesknih tvrdnji, poluistina i laži, besprizornih osuda sa crtanjem meta na ledjima pojedinaca, prljavština za jednokratnu upotrebu. "Celoj atmosferi izvesnu toksičnost dodaju i reakcije na društvenim mrežama -spontane ili naručene, svojim neretko nasilnim i malicioznim jezikom", dodaje Kostić. Smatra da problem naših podela i omraza može rešavati samo odgovorna javnost u stabilnom društvu. Dodaje da pod stabilnošću podrazumeva prevashodno stabilnost demokratskih institucija društva, koje su u stanju da prihvate neslaganje, pa i potpuno suprotno mišljenje.


OBELEŽEN DAN ZAŠTITE PODATAKA O LIČNOSTI – NOVE REGULATIVE I NOVE BOJAZNI

Na skupu u Klubu Poslanika prikazano je stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti u Srbiji, kao i novine koje donosi novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Prisutnima se prvo obratila Stanojla Mandić, zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. „Dva su osnovna razloga zbog kojih ne možemo biti optimistični. Prvi je što ovaj dan obeležavamo bez poverenika, bez ključne ličnosti na čelu institucije, jer gospodinu Rodoljubu Šabiću je istekao mandat krajem prošle godine, a Narodna skupština još nije donela odluku o izboru novog poverenika. Drugi razlog zbog kojeg smo mnogo više zabrinuti je novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji nije najbolje uređen, a sa čijom primenom bi trebalo da počnemo za sedam meseci“, naglasila je Mandić. Protekli period je obeležilo i zalaganje da se ukaže na najštetniju odredbu zakona, odredbu koja briše ustavnu garanciju da se prava građana na zaštitu podataka mogu ograničavati samo na osnovu zakona. Podnet amandman nije prihvaćen, Zakon je usvojen takoreći bez rasprave i postoji osnovana bojazan kako će se ovaj zakon primenjivati od 21. avgusta Srbija je, u sklopu pristupanja EU, počela usklađivanje sa poglavljima 23. i 24, koja tretiraju oblasti pravosuđa i temeljnih prava, sloboda i bezbednosti, a pravo na zaštitu podataka o ličnosti zauzima značajno mesto.


JAJE KOJE JE SRUŠILO KAJLI DŽENER S TRONA

Neverovatnih 44,4 miliona ljudi lajkovalo je fotografiju jajeta i učinilo je najlajkovanijom na Instagramu ikad. Možda su vlasnici profila world_record_egg započeli akciju čisto iz šale, da bi skinuli Kajli Džener s Instagram trona i uz osmeh pokazali svetu da je sve moguće. Međutim, usput su odlučili da novostečenu popularnost i unovče - sad su na profil dodali link koji vodi na stranicu preko koje možete da naručite majicu s natpisom: "I liked egg", a deset odsto zarade biće donirano britanskom humanitarnom udruženju Young Minds, koje se bavi brigom o mentalnom zdravlju mladih. Jaje je u centar pažnje došlo nakon što se na Instagramu pojavio profil sa samo jednom slikom koji je imao prilično ambiciozan cilj: srušiti rekord najlajkovanije objave na Instagramu koji je do sad držala Kajli Džener, čija je fotka s ćerkicom Stormi imala impresivnih 18 miliona lajkova.


NETAČNE TVRDNJE DIREKTORA „SRPSKOG TELEGRAFA“

Upravni odbor Saveta za štampu odbacuje potpuno netačne i proizvoljne tvrdnje direktora „Srpskog telegrafa“ Saše Milovanovića, izrečene na konferenciji za novinare, da „Savet za štampu „laže“ u vezi sa brojem prekršaja Kodeksa novinara u tom mediju, odnosno da „ostrašćeni novinari ’Vremena“ lažno predstavljaju rezultate“. On je, između ostalog, naveo da se Savet meša u uređivačku politiku tog lista i da se čak 800 njihovih prekršaja odnosilo na PR tekstove, koji se kod drugih ne beleže. Savet za štampu je od avgusta do decembra 2018. godine zabeležio ukupno 769 tekstova kojima je „Srpski telegraf“ prekršio Kodeks, pa je nejasno kako je Milovanović utvrdio da je bilo 800 PR tekstova. Istina je da u tom listu ima dosta tekstova koji, po našoj proceni, nisu, za čitaoce, jasno označeni, utoliko pre što list takve tekstove potpisuje sa S.T. („Srpski telegraf“) što je potpuno suprotno članu 7 Poglavlja Odgovornost novinara. Savet za štampu slične prekršaje, u ne malom broju slučajeva,beleži i u drugim medijama, a u „Srpskom telegrafu“ su, kao i u ostalim dnevnim novinama, zabeležni i brojni drugi prekšaji Kodeksa.


 


 

POLITIKIN ZABAVNIK U SLOVENIJI POSLE 30 GODINA

Bilo je to vreme bez interneta, društvenih mreža i pametnih telefona. Uz geslo "Nastavite tamo gde ste stali" slovenačka medijska kuća Media 24 predstavila je prvi broj obnovljenog izdanja čuvenog Politikinog zabavnika na slovenačkom jeziku. Časopis koji su obožavale mnoge generacije ponovo se, nakon skoro 30 godina, našao na kioscima Slovenije. Kada je 10. novembra 1989. godine zvanično prestalo izdavanje magazina "Politikin zabavnik" na jeziku ove zemlje, na desetine hiljada mladih je bilo razočarano. Bilo je to vreme bez interneta, društvenih mreža i pametnih telefona, ali su tada postojali drugi "prozori u svet". Za mlade Jugoslovene jedan od takvih prozora bio je upravo Politikin zabavnik, koji je u svim državama federativne republike imao kultni status. Godine 1935. Politika je počela izdavanje Diznijevih stripova sa Mikijem Mausom i Šiljom u glavnoj ulozi i zbog njihove popularnosti ubrzo se počelo razmišljati o pokretanju novog lista u kome će se objavljivati novi stripovi. Tako je prvi broj Politikinog Zabavnika u Beogradu izašao 28. februara 1939. u 40.000 primeraka. Prvo izdanje na slovenačkom jeziku izdato je 14. septembra 1973. godine, iste nedelje kada je ugašen legendarni slovenački časopis za mlade Zvitorepec. Sve do 1989. godine svakog petka za tri dinara Slovenci su pazarili omiljeni nedeljnik na kioscima, a poslednji broj odštampan je u 80.000 primeraka. Najnovije izdanje Zabavnika na slovenačkom jeziku štampano je u tiražu od 20.000 primeraka i izlaziće na mesečnom nivou, a izdavač računa na prvom mestu računa na jugonostalgičare.


GALAKSIJA

Naučno-popularni časopis "Galaksija" posle skoro 18 godina ponovo se pojavio u papirnom izdanju i izlaziće četiri puta godišnje. Kako je saopštila redakcija, časopis će izlaziti na 132 i više stranica u vrhunskoj štampi, a pojedinačni primerak košta 299 dinara. Sledeći broj pojaviće se u prodaji u martu.Glavni urednik je Stanko Stojiljković, a izdavač je "Školski servis Gajić" iz Beograda. Obnovljena "Galaksija" pojavila se pre dve godine na internetu (galaksijanova.rs) i to bez pretplate, što će i ubuduće važiti. Prvi broj "Galaksije" pojavio se 1972. godine, a časopis je prestao da izlazi 2001. godine.


PRIŠTINSKO „JEDINSTVO“ NA POŠTANSKIM MARKAMA

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prihvatilo je predlog Udruženja novinara Srbije (UNS) da Pošta Srbije, povodom 75 godina neprekidnog izlaženja prištinskog „Jedinstva“, u 2019. godini izdaje poštanske marke i vrednice posvećene ovom listu. U dopisu iz jula prošle godine Ministarstvo trgovine zatražilo je od UNS-a da dostavi predlog za izdavanje prigodnih poštanskih maraka kojim se obeležavaju godišnjice, a istovremeno promovišu najznačajniji istorijski, kulturni, društveni jubileji i događaji... Predlažući „Jedinstvo“, UNS je Ministarstvu istakao da ovaj list ima „značajnu ulogu ne samo za informisanje Srba na KiM, već i za očuvanje i negovanje srpskog kulturnog stvaralaštva i nacionalnog identiteta“. „’Jedinstvo’ je jedan od najstarijih listova na srpskom jeziku, najveća hronika burnog političkog, privrednog i kulturnog života na KiM. Do NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru izlazio je kao dnevno izdanje koje su čitali ne samo Srbi, nego i ostali građani KiM“, naveo je UNS u predlogu. U predlogu UNS-a navodi se da „ustanova za novinsko izdavačku delatnost ’Panorama’ osim ’Jedinstva’, decenijama izdaje i časopis za kulturu ’Stremljenja’, u kojem se oglašavaju najznačajniji srpski književnici i stvaraoci sa KiM i povodom KiM“. „Novinari ‘Jedinstva’ su nakon progona iz Prištine bez pauze nastavili da pripremaju i izdaju časopis u severnoj Kosovskoj Mitrovici, ali i da izveštavaju za druge srpske medije iz Pokrajine odmah nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma juna 1999. godine“, naveo je UNS u predlogu.


NETANJAHU POKRENUO SOPSTVENI TV KANAL

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pokrenuo je sopstveni TV kanal na Fejsbuku da zaobiđe glavne medije i da obezbedi povoljno izveštavanje pred predstojeće prevremene izbore. „Likud TV“ će emitovati vesti svako veče u 19 sati po lokalnom vremenu do glasanja 9. aprila pod parolom „izbacujemo lažno iz vesti“. To se tumači kao nastojanje Netanjahua da zaobiđe tradicionalne medije za koje kaže da su uključeni u koordinisani napad na njega. „Koga god mediji hvale je loš za Likud i obično koga god razapinju je dobar za Likud“, rekao je Netanjahu u svom prvom pojavljivanju na tom kanalu, govoreći o svojoj konzervativnoj partiji, preneo je „Tajms ov Izrael“. Netanjahu je takođe iskoristio priliku da kritikuje bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca vođu nove partije koji mu je glavni protivkandidat po ispitivanjima javnog mnjenja. On je Ganca označio levičarem, tvrdeći da može „jedino biti izabran blokirajućom snagom levice i arapskih partija“. Pokretanje kanala je koordinisano s objavljivanjem Netanjahuovog videa za kampanju proteklog vikenda. Izraelski komentatori su odmah istakli sličnost izmedju Netanjahuove kampanje i kampanje američkog predsednika Donalda Trampa. „Džeruzalem post“ je objavio da „Likud TV“ „izgleda sledi model (Trampovog) Ril njuz apdejta (Real News Update)“ čiji je cilj da podrži Trampovu kampanju za ponovni izbor pred glasanje 2020. godine. „Mora da vam je muka od svih drugih medija. Tako da su sada ovde vesti iz drugog ugla, pozitivnijeg, istinskog“, rekao je glumac Eliraz Sade, koji je stekao slavu kao učesnik rijalitija „Veliki brat“, na početku intervjua s Netanjahuom na Fejsbuk TV Kanalu. Takav potez je izmedju ostalog prokomentarisan kao glavna strategija Netanjahuove kampanje i za sada kao jedina, da se mediji predstave kao neprijatelj.


VLADIMIR TABAŠEVIĆ DOBITNIK 65. NIN-OVE NAGRADE

Dobitnik 65. NIN-ove nagrade je Vladimir Tabašević za roman “Zabluda Svetog Sebastijana”, saopštio je žiri. O romanu je u poslednjem izdanju magazina NIN napisano sledeće: Uzimajući u podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u knjizi Zabluda Svetog Sebastijana problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i o savremenim zabludama u kojima se sećanja neprestano preobražavaju. žiri NIN-ove nagrade je radio u sastavu: Tamara Krstić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Zoran Paunović (predsednik). Kuriozitet ovogodišnjeg izbora NIN-ove nagrade je da je stiglo rekordan broj romana koji su konkurisali za ovu nagradu, čak 201, a prema pisanju novinara NIN-a i pisca Miće Vuičića, to je više nego ukupan broj romana dostavljen NIN-ovom žiriju za prvih 10 godina postojanja nagrade. U najužem krugu bili su romani „Prekasno“ Branke Krilović, „Odustajanje“ Jelene Lengold, „Uhvati zeca“ Lane Bastašić, „Deseti život“ Saše Savanović, „Zabluda Svetog Sebastijana“ Vladimira Tabaševića i „Beogradski trio“ Gorana Markovića.. NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine Dobrici Ćosiću za roman „Koreni“. Tokom proteklih godina dodeljivana je piscima sa prostora cele bivše Jugoslavije. Njen trostruki laureat bio je samo Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić. Davičo je i jedini laureat NIN-ove nagrade dve godine uzastopno (1963. i 1964). Nagrada je do sada svega pet puta dodeljena ženama-piscima – Dubravki Ugrešić 1988. godine, Svetlani Velmar-Janković 1995. godine Grozdani Olujić 2009. godine, Gordani Ćirjanić 2010. godine i Ivani Dimić 2016. godine. Nagrada nije dodeljena jedino 1959. godine, kada je napravljen presedan radi stimulisanja kvaliteta


NA DIGITAL TAKEOVER STIŽE AUTOR BESTSELERA „FUNKY BUSINESS“

Dr. Kjell A. Nordstrom, jedan od najuticajnijih svetskih mislilaca današnjice i autor svetskog bestselera „Funky Business“, koji ima 20 godina iskustva u radu s velikim multinacionalnim kompanijama, stiže 12. marta u Cinestar zagrebačkog Branimir Centra na najveću regionalnu digitalnu konferenciju – Digital Takeover. On je ekonomista i vizionar, koji je i pre dve decenije razmišljao daleko izvan okvira i predvedio poslovni recept koji kompanije godinama slede. Dr. Kjellu A. Nordstromu će održati predavanje na temu „Life in The Matrix – Setting the scene for Ultra Modernity„. Govoriće o životnom ciklusu kompanija koje se pokreću i propadaju u neprekidnoj interakciji s trenutnim okruženjem. Fokusiraće se na jedinstvene izazove današnjeg sveta koji su izazvani digitalizacijom, kao i na promenu paradigme koja zahteva neprestano usvajanje novog seta analitičkih veština. U svojoj prezentaciji razmatraće i razliku između trenutnog monopola i kompetitivne prednosti u svetu u kojem delimo osnovnu bazu znanja.


DRAGAN BUJOŠEVIĆ NA ČELU RTS-A

Upravni odbor Radio-televizije Srbije doneo je odluku da se odobri produženje roka važenja ugovora o radu sa generalnim direktorom Draganom Bujoševićem za dodatnih šest meseci, nakon navršenih 65 godina života i sticanja uslova za odlazak u redovnu starosnu penziju, prensoi RTS odluku UO. Kako se navodi u odluci, rok produženja važenja ugovora o radu ne može se produžiti bez izričite odluke UO JMU RTS. "Na osnovu ove odluke, ovlašćuje se predsednik UO JMU RTS, profesor dr Vladimir Vuletić, da sa generalnim direktorom JMU RTS, Draganom Bujoševićem, zaključi odgovarajući sporazum o nastavku rada", navedeno je u odluci.


NELT DOBITNIK PRIZNANJA "BEOGRADSKI POBEDNIK"

Tradicionalne godišnje nagrade Privredne komore Srbije - Privredne komore Beograd "Beogradski pobednik" uručene su najboljim kompanijama i pojedincima za ostvarene rezultate u 2018. godini. Nagrade se dodeljuju već 33 godine za rezultate u privređivanju, razvoju i doprinosu beogradskoj i srpskoj privredi. Kompanija Nelt jedno je od šest privrednih društava, dobitnika ovogodišnjeg priznanja. Na svečanosti u Skupštini grada Beograda, nagradu je ispred kompanije primio Marko Milanković, menadžer komunikacija Nelt Grupe. Tom prilikom se zahvalio na ovom priznanju poslovne zajednice i izjavio da nagrada "Beogradski pobednik" ima poseban značaj za Nelt, kao internacionalnu kompaniju, čije je sedište u Beogradu, a koja je tokom godina postala jedna od najvećih privatnih srpskih kompanija, sa poslovnim operacijama na dva kontinenta i na 11 tržišta.


JUBILEJ U ZNAKU EKSPANZIJE - MK GROUP INVESTIRA 500 MILIONA EVRA U REGION

U skladu sa svojom strateškom opredeljenošću, kompanija MK Group nastavlja da ulaže u sektore agrara, bankarstva i turizma u jugoistočnoj Evropi i planira da u narednih pet godina dodatno investira 500 miliona evra u ove oblasti, saopšteno je na proslavi 35 godina poslovanja, na kojoj su istaknuti uspešni rezultati, koje je kompanija ostvarila. “Kada smo osnivali MK Group imali smo troje zaposlenih, a sada taj broj iznosi 7.000 ljudi. Svi oni zaslužni su za uspehe koje smo postigli, za sve prilike i šanse koje su pretvorene u uspešne rezultate”, istakao je Miodrag Kostić, predsednik Kompanije MK Group i dodao je da je jedan od najvećih uspeha u minulom radu činjenica da je tokom svih 35 godina kompanija ostala pouzdan partner. “Naša kompanija je tokom 35 godina poslovanja ostala pouzdan oslonac za svoje zaposlene, saradnike, partnere, ali iznad svega za 74 lokalne zajednice u kojima radi. Upravo zahvaljujući ovakvom pristupu jedna domaća kompanija postala je regionalni lider u agraru, bankarstvu i turuzmu, na šta svi možemo da budemo ponosni”, zaključio je Kostić.


DIRECT MEDIA NEW ERA

U prisustvu više od hiljadu zvanica, Direct Media sistem, koji posluje u okviru United Grupe, obeležio je početak novog razvojnog ciklusa poslovanja i najavio ulazak regionalnog marketinga u narednu evolutivnu fazu. Uz novi vizuelni identitet, DIRECT MEDIA United solutions će, i u novoj poslovnoj eri, a kao dugogodišnji lider u pružanju advertajzing, komunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Evropi, nastaviti da bude predvodnik digitalne transformacije regiona na putu ka budućnosti marketinga i oglašavanja. „Prošle godine smo postali deo United Medije odnosno United Grupe, vodećeg sistema u ovom delu Evrope u oblasti telekomunikacija i medija koji snažno gazi kroz novu tehnološku eru i inovira poslovanje na dnevnom nivou. Zato nam je velika privilegija da baš sa United Grupom započnemo novi rast, dok istovremeno jasno možemo da prepoznamo doprinos koji ćemo dati razvoju Grupe i regionalnog marketinga generalno“, izjavio je Chief operating officer DIRECT MEDIA United solutions Jovan Stojanović. U velikom sistemu United Medije i United Grupe, DIRECT MEDIA United solutions će nastaviti razvoj novih tehnologija, inovativnih advertajzing modela i digitalnog marketinga. To će omogućiti kreiranje jedinstvenih komunikacijskih rešenja koja će se plasirati kroz različite napredne platforme, a kompanijama, brendovima i medijima u celom regionu doneti brži iskorak u digitalnu eru i efikasniji razvoj poslovanja.


NOVI SEMINAR IZ OBRAZOVNOG SERIJALA „SEMINARS FOR MEDIA PROFESSIONALS“

U Beogradu će 26. i 27. februara biti održan prvi seminar iz ovogodišnjeg obrazovnog serijala „Seminars for Media Professionals“. Tema, dvodnevnog seminara je „Medijsko obrazovanje u Srbiji“. Tema od izuzetnog značaja za zaposlene u medijima ali i za sve konzumente medija. U radu seminara kao govornici učestvuju predstavnici Fakulteta političkih nauka, privatnih univerziteta, novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, kao i predstavnici nevladinih organizacija. Polaznici seminara biće saradnici medijskih kuća širom Srbije. Broj učesnika je ograničen, a prijave treba poslati na internet adrese: info@mncbgd.com i info@asmedi.org. Seminar organizuje Media News&Consulting iz Beograda u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD.


TAMARA JOKANOVIĆ, NOVA GENERALNA DIREKTORKA AGENCIJE REPRESENT COMMUNICATIONS

Represent Communications počeo je 2019. godinu u znaku novog menadžmenta, koji će doprineti još boljim rezultatima i kreativnijem pristupu u svakodnevnom radu. “Već trinaest godina Represent i ja smo na istom zadatku. Velika mi je čast što ću sa timom, sa kojim već dugo sarađujem, nastaviti da gradim viziju koju je naš osnivač postavio od samog osnivanja. Da stremimo uvek ka višem cilju, da pobedimo sebe, da budemo otvoreni za nove tendencije i da budemo lider promena na polju komunikacija. Nova funkcija donosi dodatnu odgovornost, ali i dodatne izazove, čemu se posebno radujem“, rekla je Tamara Jokanović, nova generalna direktorica Agencije Represent Communications. U novoj organizaciji, PR sektor Represent Communications-a od sada će predvoditi Jovana Cakić, koja se profesionalno bavi odnosima sa javnošću i novinarstvom više od 14 godina. Ana Branković, kao The Content Studio direktorka biće zadužena za digitalni performans, a Emilija Zaevska dolazi na mesto direktorke zadužene za kreativni razvoj i strategiju.


PRAZNA NASLOVNICA ZBOG PRITISAKA

Najstariji nikaragvanski list La Prensa objavio je skoro praznu naslovnu stranu sa pitanjem "Možete li da zamislite život bez informacija", zbog toga što je prošlo skoro 20 nedelja od kada je carina zadržala štamparski materijal. "Prvi put u svojoj istoriji od skoro 93 godine, list La Prensa objavljuje svoju naslovnicu gotovo prazanu, samo sa pitanjem: Možete li da zamislite život bez informacija", navodi se u saopštenju objavljenom na portalu tog lista. Uredništvo lista navelo je da je materijal potreban za štampu u Nikaragvu stigao u septembru prošle godine, a da carina i dalje nije objasnila zbog čega je materijal zadržan. U saopštenju su naveli da je pitanje upućeno građanima i ocenjuje se da se sloboda izražavanja i informisanja suočava sa diktaturom i da su radijske i televizijske stanice, kao i pisani i onlajn mediji "ućutkani jedan po jedan". Kako se navodi carina je oduzela 92 tone papira, mastila, rezervnih delova za štampu i druge opreme. "Režim ugrožava štampanu verziju časopisa. Namera je jasna, da nezavisni štampani mediji prestanu da rade u Nikaragvi", navelo je uredništvo.


PROLEĆNA ŠKOLA: MEDIJSKI SISTEMI - KOMPARATIVNE I TRANSNACIONALNE PERSPEKTIVE

Treće izdanje proletnje škole "Medijski sistemi: komparativne i transnacionalne perspektive, sa fokusom na centralnoistočnu Evropu" biće održano od 1. do 4. aprila 2019. godine u Peruđi, u vreme Međunarodnog festivala novinarstva koji se također održava u Peruđi. Škola je namenjena studentima master studija, doktorskih studija i mladim istraživačima iz oblasti komunikacija, medijskih studija, novinarstva, političke komunikacije, sociologije komunikacije i drugih sličnih područja. Tokom četiri dana, izabrani kandidati i kandidatkinje će učestvovati u programu predavanja, prezentacija i sastanaka sa učesnicima Međunarodnom festivala novinarstva. Rok za prijavu je 27.1.2019. godine. Više informacija o programu škole i uslovima prijave na OVOM linku.


Copyright - Asocijacija medija - 2019.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT; Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.; Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde