Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Februar 2017
Asocijacija Medija
No. 287
U OVOM BROJU
Asocijacija medija ne odustaje od podnetih inicijativa
Pravno delikatna situacija?
Konkursi iz oblasti javnog informisanja
Makedonija ponovo bez srpske štampe
Podsticanje govora mržnje
Institucije iznad sudstva
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

DISKRIMINACIJA ŠTAMPANIH I ONLAJN MEDIJA

Upravni odbor Asocijacije medija, najvećeg poslovnog udruženja izdavača, novinskih agencija i informativnih portala, energično se protivi najavi državnog sekretara Ministarstva kulture i medija, zaduženog za informisanje Nina Brajovića da ubuduće, prilikom sufinansiranja medijskih projekata, samo za televizije, ali ne i za ostale medije, više ne postoji ograničenje maksimalnog iznosa u dobijanju pomoći putem konkursa. Jedna televizija, prema dosadašnjim pravilima, mogla je sa republičkog, pokrajinskog i lokalnog nivoa za tri godine da dobije maksimalno 23 miliona dinara, što je zaista premalo, rekao je Brajović za Večernje novosti, favorizujući TV stanice u odnosu na štampane i druge medije. Upravni odbor Asocijacije medija podseća državnog sekretara na strateško opredeljenje države da „projektnim finansiranjem obezbedi sredstva za sadržaj od javnog interesa koji produkuje štampa u cilju podsticanja raznovrsnosti mišljenja i prava stanovništva na sadržaje koji samo u tržišnim uslovima ne bi bili održivi“... PROČITAJTE CEO TEKST SAOPŠTENJA.


ASOCIJACIJA MEDIJA NE ODUSTAJE OD PODNETIH INICIJATIVA

U svom intervjuu za FoNet, izvršna direktorka Asocijacije medija, Dalila Ljubičić, iznela je predlog o smanjenju PDV stope izdavačima štampanih, online medija i agencijskih servisa sa sadašnjih 10% na 5%. Pored toga Asocijacija medija je podnela inicijativu za smanjenje stope PDV-a sa 20% na 10% za oglašavanje u štampanim i digitalnim izdanjima. Asocijacija medija je inicijativu za smanjenje PDV prvi put pokrenula još 2015. godine, rekla je Ljubičić i naglasila da je ministar finansija to ocenio kao dobar predlog, a da je podrška stigla i od skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje. Prema njenim rečima, čitav posao je ipak zastao, ali Asocijacija ne odustaje od svoje inicijative. Govoreći o aktivnostima u prošloj i planovima u 2017. godini, Ljubičić je istakla da je Aoscijacija medija podnela predlog za izmenu Zakona o autorskim pravima. „Sadašnji Zakon o autorskim pravima podvodi fotografiju pod umetničko delo i izdavače dovodi u situaciju da, po isteku pet godina, nemaju pravo korišćenja fotografije koja je, možda, i deo njihovih arhiva i čiju su upotrebu ranije već regulisali sa fotografima”, objasnila je Ljubičić, napominjući da se, zbog toga, često vode sudski sporovi. Kada je reč o izradi nove medijske strategije Asocijacija medija od Ministarstva kulture i informisanja traži da i ovog puta bude uključena u njenu izradu, zajedno sa partnerima iz medijske zajednice, jer se na sve njih i odnosi. Asocijacija medija će se i u 2017. godini baviti društveno odgovornim kampanjama, poput razvoja medijske pismenosti, najavila je Ljubičić i dodala da se o tome već vode razgovori sa Ministarstvom prosvete. Ona je istakla da Asocijacija podržava dalji razvoj samoregulacije i rad Saveta za štampu, čiji je jedan od suosnivača, bez obzira na to što među odgovornima za veliki porast broja kršenja Kodeksa novinara ima i nekih njenih članica.


SAVET ZA ŠTAMPU IZREKAO JAVNE OPOMENE

Dnevne novine Informer i Alo dobile su javnu opomenu Saveta za štampu, zbog neodgovornog izveštavanja o porodičnom nasilju. Opomene se odnose na slučaj kada je pritužbe podneo Autonomni ženski centar (AŽC) zbog tekstova pod naslovom „Ubio ženu jer je tražila seks“ (Alo) i „Ženi presudio letvom posle svađe oko seksa“ (Informer). U oba teksta, kako stoji u žalbi AŽC, navodi se da je ubistvu prethodila „burna svađa oko seksa“ i ističu se detalji svađe prema izjavama neimenovanih svedoka, kojima se u potpunosti narušava dostojanstvo žrtve. „Umesto da se nasilno ponašanje i ubistvo osude, ovakvim tekstovima je nasilnikova odgovornost relativizovana, a uzroci za zločin su predstavljeni u navodnom ponašanju ubijene žene“, ističe se u žalbi AŽC. Komisija za žalbe je ocenila da je način na koji je list izvestio o ubistvu „neprihvatljiv sa etičkog stanovišta jer ne samo da se tragičan događaj predstavlja kao farsa, već se i žrtva dodatno viktimizuje - označava kao krivac i time se praktično opravdava ubistvo“. Ovakim tekstom, po mišljenju Komisije, povređeno je dostojanstvo žrtve i njena privatnost, te se listovima Alo i Informer upućuje javna opomena.


PRAVNO DELIKATNA SITUACIJA?

Nakon što je konstatovao da je važno da mediji posluju u skladu sa zakonom, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da: ”Tanjug nije sasvim prestao sa radom, budući da u skladu sa odlukom o gašenju mora da ispuni neke finansijske obaveze. Tanjug posluje na tržištu, on nije sasvim likvidiran ali posluje u skladu sa tržišnim zakonima". Ministar je dodao da se aktivno radi na rešavanju tog problema i očekuje da će u narednih mesec dana doći do rešenja. On je takođe rekao da je imao sastanke sa brojnim ambasadorima EU i predstavnicima OEBS koji se bave medijima koje je podsetio da se država u zemljama EU nije povukla iz svih medija, ali da je naša situacija sa Tanjugom pravno diskutabilna. Na ovu izjavu reagovala je Koalicija za nadzor javnih finansija, koja je kazala da situacija sa Tanjugom nije ni najmanje pravno diskutabilna, već veoma jasna i očigledna. Prema stavu Koalicije, sve što bi država u slučaju Tanjug trebalo da uradi jeste da primeni člnove 142 i 146 Zakona o javnom informisanju i medijima i Novinsku agenciju Tanjug izbriše iz Registra medija, a Javno preduzeće Tanjug, kao izdavača medija, ukine ili mu promeni delatnost. Bilo kakvo drugačije tumačenje i postupanje, upozorava Koalicija, uvodi Ministarstvo kulture i informisanja i Vladu Srbije u zonu kvazilegislativne improvizacije i avanturizma sa vrlo opasnim i dalekosežno štetnim posledicama u medijskoj sferi. Vlada koja nije u stanju da sprovede sopstvene odluke narušava pravnu sigurnost i potkopava sopstveni legitimitet, napominje Koalicija.


KONKURSI IZ OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije raspisalo je 14. februara, sedam konkursa iz oblasti javnog informisanja ukupne vrednosti 255 miliona dinara. Konkursi su raspisani za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, internet medije i novinske agencije u 2017. godini u vrednosti 87 miliona dinara, dok je po prvi put konkurs za televizije odvojen od konkursa za ostale medije i ima poseban budžet od 70 miliona dinara. Ostali konkursi se odnose na proizvodnju medijskog sadržaja u posebnim kategorijima (za sadržaj namenjen dijaspori u zemljama regiona, za sadržaj koji tretira pitanja osoba sa invaliditetom, zatim za sadržaj na jezicima nacionalnih manjina, za elektronske medije na Kosovu i Metohiji), kao i konkurs namenjen aktivnostima za podizanje profesionalnih i etičkih standarda medija u Srbiji. Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 500.000 dinara, a najveći je pet miliona dinara. Konkursi su otvoreni od 14. februara do 16. marta 2017. godine. Detalje pogledajte na sajtu Ministartsva kulture i informisanja - LINK.


23. ROĐENDAN FONETA

7. februara novinska agencija FoNet proslavila je svoj 23. rođendan. U saopštenju se kaže da najstarija privatna i nezavisna agencija u Srbiji od prvog dana, medijima i javnosti emituje istinite, profesionalne i nepristrasne informacije o događajima u zemlji, regionu i svetu. Čista, pouzdana i jasna vest, zasnovana na činjenicama, bez uticaja sa bilo koje strane, tekovina je 23 godine rada FoNeta, koji je delio i deli sudbinu većine domaćih medija sa nezavisnim uređivačkom politikom. Posle promena 2000. godine, FoNet radi i razvija se, uprkos svim problemima društva u tranziciji i posledicama dugotrajne krize, koja je teško pogodila i medijsku sferu. FoNet je član Asocijacije medija, Asocijacije medija Jugoistočne Evrope (SEEMO) i Asocijacije privatnih novinskih agencija Jugoistočne Evrope (APNA). FoNet prihvata i pridržava se principa rada koje propisuju Međunarodna federacija novinara (IFJ), Kodeks Asocijacije medija i Nezavisnog udruženje novinara Srbije (NUNS) i priznaje nadležnost Saveta za štampu.


SVAKIM DANOM U 5 DO 5 UKRATKO

Novi projekat Adria Media Grupe, video blog “UkRatko”, krenuo je sa emitovanjem na internet stranici Kurira www.kurir.rs i na YouTube kanalu, od početka februara, svakog dana u 16:55 sati. Autor video bloga je Ratko Femić, urednik u video produkciji Adria Media Grupe. “Video blog je zamišljen kao kratak video komentar, crtica o nekom od aktuelnih događaja i pojava. Teme će uglavnom da budu političke i društvene uz, naravno, snažan autorski pečat” izjavio je Femić. Korupcija, trošenje novca, zdravstvena nega, kriminal, izbori, politička trgovina, gafovi političara i ostale društvene pojave dolaziće pod lupu ekipe koja radi ovaj video blog. Ovo je samo jedan od nekoliko novih projekata u video formi koje AMG priprema za svoju publiku.


NOVO UDRUŽENJE NOVINARA

Udruženje novinara Politike (UNP) zvanično je registrovano u APR-u kao nestranačko, nevladino neprofitno udruženje, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti javnog informisanja građana, zaštite i unapređivanja novinarske profesije. Predsednica udruženja je filmska kritičarka Politike Dubravka Lakić. Članovi novoosnovanog Udruženja mogu biti svi profesionalni novinari ovog dnevnog lista, koji prihvataju njegove ciljeve i statut, kao i istaknuti novinari koji su ranije radili u listu, a koji svojim delovanjem doprinose ostvarivanju tih ciljeva. "Imamo moralnu obavezu spram generacija i generacija onih pre nas - naših kolega koji su Politiku od 1904. stvarali, svojim imenima slavili, jačali, stvorili od nje nacionalno blago i prepustili je nama - da je sačuvamo i predamo generacijama posle nas", istakla je predsednica udruženja. Jedan od veoma bitnih ciljeva UNP jeste i aktivna saradnja sa nadležnim institucijama u predlogu, izradi i promenama medijskih zakona, navodi se u saopštenju udruženja.


OSTAVKA

Vukašin Obradović je nakon šest i po godina podneo ostavku na funkciju predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Kako je saopšteno Obradović je iz ličnih razloga prekinuo svoj drugi mandat. Rođen je 1962. godine u Vranju. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1987, a tokom studija je sarađivao u redakcijama omladinskih glasila Student, NON, Mladost, Stav. Nakon diplomiranja radio je u Politici ekspres, a 1994. pokrenuo je nedeljnik Vranjske, koji je do 2000. bio jedini nezavisni medij na jugu Srbije. Dobitnik je nagrada „Dušan Bogavac“, „Jug Grizelj“ i „Stanislav Staša Marinković“, koju dodeljuje list Danas. Obradović je „novinar koji je dosegao vrhunske domete u novinarskom poslu, pre svega kao komentator i urednik“, a Vranjske su dale izuzetan doprinos demokratizaciji društva, te na istinski, demokratski i profesionalni način reprezentuju interese građana - pisalo je u obrazloženju Danasove nagrade.


NATIONAL GEOGRAPHIC NAJBOLJI

Portal nationalgeographic.rs, kompanije Adria Media Group, nagrađen je kao najbolji u kategoriji Sport i (avan)turizam, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50 za 2016. godinu. Nationalgeographic.rs zauzeo je prvo mesto među pet proglašenih najboljih sajtova u ovoj oblasti, a nagradu je na svečanoj dodeli u Skupštini Grada primila urednica portala Aleksandra Jovanović. PC Press je dvadeseti put zaredom birao Najbolje onlajn stvari, a u uži izbor su ušli domaći sajtovi, mobilne aplikacije i nastupi na društvenim mrežama.


KRIK U UŽEM IZBORU

U uži izbor za prestižnu nagradu „Freedom of Expression Award“ koju za slobodu govora dodeljuje organizacija Index on Censorship ušla je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK. Ova mreža iz Srbije nalazi se među četiri svetske novinarske organizacije koje su u prethodnoj godini dale izuzetan doprinos u prevazilaženju cenzure i borbi za slobodu govora. „Kreativnost i hrabrost ovih kandidata podseća nas da male stvari, slika ili pesma, mogu imati veliki značaj. Nominovani su suočeni sa strogim kaznama jer zastupaju svoja uverenja. Ove nagrade prepoznaju njihovu hrabrost i posvećenost slobodi govora“, izjavila je Džodi Ginsberg, direktorka Index on Censorship. U kategoriji medija, osim KRIK-a, u užem krugu je kurdski novinar iz Irana Behrouz Boochani, kao i novinarske organizacije „Daptar“ iz ruske republike Dagetsan i „Nezavisni Maldivi“ sa Maldiva. Dobitnici nagrade će biti proglašeni 19. aprila na ceremoniji u Londonu.


TESLA NA MOBILNOM TELEFONU

Prva muzejska izložba u virtuelnoj realnosti posvećena Nikoli Tesli, odostupna je i na mobilnoj aplikaciji, na srpskom i engleskom jeziku, kao i putem vebsajta doziviteslu.com odnosno nikolateslaexperience.com. Aplikacija je kreirana za mobilne i VR uređaje i kao takva, u potpunosti sledi Teslinu viziju u kojoj prostorna i vremenska distanca gube značaj. Saradnjom kompanija Direct Media i Digital Mind napravljen je iskorak u korišćenju tehnologije u edukativne svrhe i kreirana je prva virtuelna muzejska postavka ove vrste u svetu. Ideju Vitomira Jevremovića, da se uz pomoć savremene tehnologije oživi najveći naučnik svih vremena, Direct Media je prepoznala i donirala izložbu Muzeju Nikole Tesle u godini proslave 15 godina uspešnog poslovanja kompanije i 160 godina od rođenja naučnika. “Putem mobilne aplikacije “Dozivi Teslu” želimo da približimo jedinstveno iskustvo interakcije sa Teslom svim njegovim poštovaocima iz celog sveta koji nisu u prilici da posete muzej. Moderne tehnologije danas umetnost i nauku čine dostupnijima nego ikada i na ovaj način želimo da podsetimo da je deo Tesline doktrine bila upotreba tehnologija za dobrobit celog društva.“, izjavio je Jovan Stojanović, direktor Direct Media.


QR KOD ZA PLAĆANJE RAČUNA

Od februara računi za telekomunikacione usluge sadržaće i QR kod koji će korisnicima omogućiti da račune plaćaju u maloprodajnim objektima Roda, Merkator i Idea. Ovakav vid plaćanja je siguran, praktičan i brz i može se obaviti prilikom svakodnevne kupovine. Dovoljno je da na obeleženoj kasi ili na info pultu (u zavisnosti od prodajnog objekta) korisnik pokaže QR kod sa papirnog računa ili sa ekrana mobilnog telefona, ukoliko račun dobijate u elektronskoj formi. Prodavac će očitati kodirane podatke, a nakon plaćanja će izdati potvrdu o uplati. Januarske račune sa QR kodom najpre će dobiti korisnici Telekoma koji žive na teritoriji Beograda, a u narednom periodu, plaćanje računa u Rodi, Merkatoru i Idei biće omogućeno i ostalim korisnicima. U promotivnom periodu, do 31. marta, plaćanje računa sa QR kodom u pomenutim maloprodajnim objektima oslobođeno je plaćanja provizije.


PRIZNANJA ZA MCCANN BEOGRAD

Prema godišnjem B-report-u, Marketing magazina,koji sprovodi godišnji pregled festivala na kojima nastupaju agencije iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine i procenjuje njihov značaj u svim relevantnim aspektima, agencija McCann Beograd nalazi se na prvom mestu u u Srbiji, a druga je region. „Veoma smo zadovoljni ostvarenim rezultatima u 2016. godini, ne samo brojem osvojenih nagrada na ključnim festivalima, već i činjenicom da smo na festivalskoj sceni prisutni i nagrađeni u različitim kategorijama – od integrisane kampanje do – aplikacije ili e book-a. Kvalitet kreativnog proizvoda je esencija uspeha agencije, zadovoljstva poslom i najveća motivacija.“, izjavila je Olivera Perković, Direktorka agencije McCann Beograd. B-report obuhvata: UEPS, Kaktus, Weekend Media Festival, Ideja X, SOF, BalCannes, Outstanding, WEBSI, DIGGIT, SEMPL, Effie Awards, Golden Drum, ADCE, Epica, Eurobesti Cannes Lions.


PRAVNA ZAŠTITA KREACIJA UMA

Kompanija Nelt, u okviru drugog ciklusa svog edukativnog programa, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12Hub organizovala je treće javno predavanje na temu „Pravna zaštita kreacija uma“. Predavanje je održao dr Đorđe Krivokapić, programski direktor Share Fondacije i asistent na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Predavanje je pružilo odgovor na pitanje – kako razviti nove proizvode i obezbediti pravnu zaštitu koja omogućava razvoj poslovnog modela. Krivokapić se osvrnuo na okolnosti u kojima nematerijalna dobra predstavljaju okosnicu nove digitalne ekonomije a proizvodna delatnost se već dugi niz godina prenosi iz proizvodnih hala u tehnološke i kreativne industrije. U toku je drugi ciklus NELT edukativnog programa, koji se pozicionirao kao akademski utemeljen, kredibilan i inovativan program neformalnog obrazovanja u Srbiji. Polaznici programa, studenti sa fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, u trajanju od godinu dana imaju priliku da se kroz timski rad upoznaju sa veštinama i tehnikama povezivanja umetnosti, novih tehnologija i komunikacionih sistema, kao i da razmene iskustva i steknu praktična znanja iz domena dizajna, novih medija i preduzetništva kako bi se pripremili za svoje buduće profesionalne karijere. Tok programa može da se prati putem portala www.designed.rs.


PIRAEUS BANKA ZVANIČNA BANKA KKS-A

Piraeus banka Beograd postala je zvanična banka Košarkaškog saveza Srbije (KSS) i veliki sponzor svih muških košarkaških selekcija tokom naredne dve godine. Saradnja Piraeus banke i KSS-a se odnosi i na sponzorstvo tradicionalnog takmičenja najvećih domaćih klubova, koje ove godine nosi naziv Piraeus banka Kup Radivoja Koraća. „Velika nam je čast što ćemo, kao zvanična banka Košarkaškog saveza Srbije, u naredne dve godine pružiti podršku srpskoj košarci i momcima pred kojima su velika takmičenja. Piraeus će, kao košarkaška banka, pružiti značajnu podršku našim šampionima, ali i daljem razvoju košarke u našoj zemlji. Zato nam je zadovoljstvo da podržimo i takmičenje naših najznačajnijih klubova – ovogodišnji Kup Radivoja Koraća“, izjavio je Vojislav Lazarević, generalni direktor Piraeus banke.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

MAKEDONIJA PONOVO BEZ SRPSKE ŠTAMPE

Zbog dugova makedonske firme Medija print Makedonija (MPM) prema distributerskoj kući Beokolp iz Srbije, makedonski građani su ponovo uskraćeni za dnevne novine iz Srbije. Ovo nije prvi put da je ova distributerska kuća prekinula sa isporukom zbog kašnjenja sa plaćanjem, u oktobru 2016. godine čitaoci u Makedoniji srpsku štampu nisu mogli da kupe više od deset dana. „MPM Beokolpu nije namirio već tri zaostale rate. Nikada ne obustavljamo distribuciju kada isplate malo kasne, nije nam takva praksa, ali ovo je već prešlo meru. Ružno je što nas dovode u situaciju da prekidamo posao, ali bez toga ne bismo mogli da naplatimo usluge“, izjavio je komercijalni direktor firme Beokolp, Draško Đurić.


PODSTICANJE GOVORA MRŽNJE

Udruženje novinara Srbije na Kosovu saopštilo je da je Savet za štampu Kosova jednoglasno odlučio da je Radio televizija Kosova tekstom "Otkrivena mreža ruske špijunaže na Kosovu” prekršila poglavlje Kodeksa o istinitom izveštavanju, kao i poglavlje protiv podsticanja jezika mržnje. Ova odluka je obrazložena time da je moguće ugroziti bezbednost novinara i drugih osoba koje se na osnovu problematičnih izvora optužuju kao špijuni. Savet za štampu Kosova smatra da je neprihvatljiva ova forma izveštavanja, koja može da ugrozi bezbednost navedenih osoba.


INSTITUCIJE IZNAD SUDSTVA

I pored Zakona o slobodi pristupa informacijama, ZOSPI, Institucije u Bosni i Hercegovini zanemaruju zahteve za pristup informacijama, zaobilaze da odgovore u potpunosti, ne dostavljaju informacije u zakonskom roku od 15 dana, ili u nekim slučajevima uopšte ne dostave tražene informacije, čak ni nakon sudske presude koja to naredi. Analiza Centra za razvoj medija i analize pokazala je da više od polovine institucija u Bosni i Hercegovini ne poštuje taj zakon. Transparency International u BiH ustanovio je da tek 40 odsto javnih preduzeća u Republici Srpskoj i samo 27 odsto u Federaciji BiH dostavlja odgovore u predviđenom roku, a da je 37 odsto slučajeva u kojima procedura traje i duže od mesec dana, iako je zakonski rok 15 dana. „Često su se pozivali na poverljive komercijalne interese, zbog ugovora u javnim nabavkama, i izuzetak za privatnost. U nekim slučajevima su nam omogućavali samo lični uvid u njihovim prostorijama (što je nepoštovanje zakona), a često smo imali i situacije da kažu da tražene informacije nisu u javnom interesu“, kaže Ivana Korajlić, portparolka Transparency Internationala u BiH. Zbog ovakvog ponašanja Transparency Internationala u BiH je u toku 2016. pokrenuo 51 tužbu vezanu za slučaj javnih preduzeća, 237 urgencija i 136 žalbi zbog ne odgovaranja na zahtev.


ŠPIEGEL NA METI KRITIKE

Naslovna strana uticajnog nemačkog nedeljnika Der Spiegel, na kojoj američki predsednik Donald Tramp drži krvav nož u jednoj, a glavu kipa slobode u drugoj ruci, naišla je na veliku osudu javnosti. Ovakvom naslovnom stranom, želeli su da predstave, kako politikom koju vodi, američki predsednik skida glavu simbolu dobrodošlice migrantima i izbeglicama u SAD od 1986. godine. Nemački potpredsednik Evropskog parlamenta Aleksandar Lambsdorf iz redova Liberalne stranke nazvao je ovu naslovnu stranu "neukusnom", dodavši da ona više govori o novinarima Der Spiegela nego o Trampu. "Ovakva naslovna strana se poigrava životima žrtava terorizma na jako ružan način", izjavio je Lamsdorf za nemačke medije. U SAD-u, The Washington Post je naslovnu levičarskog lista nazvao "zaprepašćujućom", a konzervativni televizijski kanal Fox News "bizarnom".


ZABRANA ZA DAILY MAIL

Daily Mail je prva medijska kuća, čiji sadržaj je zabranjen za korišćenje kao izvor na sajtu Wikipedie, dok je Fox News i Russia Today, čiji je sadržaj često upitan, dozvoljeno koristiti kao izvore u člancima. Urednici Wikipedie su se odlučili na ovakav potez zbog reputacije koju Daily Mail ima kao mediji, a to je da slabo proverava činjenice i da se uglavnom fokusira na senzacionalizam. Idalje će biti moguće postavljati linkove ka onlajn izdanjima Daily Mail-a kada je reč o članku o toj publikaciji ili nekom od njenih novinara, ali ukoliko korisnik pokuša da navede Daily Mail kao izvor informacije, pojaviće se obaveštenje da ga ne bi trebalo koristiti, već da bi trebalo pronaći alternativni izvor.


NOVA USLUGA NA NEMAČKOM TRŽIŠTU

Kompanija Ringier Axel Springer Media i BILD su donele novu digitalnu medijsku uslugu na tržište nemačke noizz.de. Brend NOIZZ, namenjen milenijalcima, generaciji koja je odrastala u digitalno povezanom svetu, konzumira informacije i zabavne sadržaje prvenstveno na mobilnim uređajima i aktivna je na društvenim mrežama. NOIZZ nudi sadržaje iz raznih oblasti: zabava, životni stil, poznate ličnosti, noćni život, kultura, društvo, sport, ishrana, putovanje i nauka, a distribuirće ih prvenstveno posredstvom društvenih mreža. NOIZZ je platforma koja već postoji u Poljskoj, Srbiji i Slovačkoj. Od novembra 2015. godine, kada je pokrenuta dostigla je 7,5 miliona korisnika mesečno. „NOIZZ je namenjen generaciji koja sebe definiše životnim stilom: umrežena, urbana, glasna i uvek u potrazi za nečim novim” izjavio je Stefan Betzold, generalni direktor BILD Digital. Jovan Protić, direktor za digitalno izdavaštvo u kompaniji Ringier Axel Springer Media AG: „Kroz saradnju sa BILD možemo da nastavimo uspešnu priču o NOIZZ-u, na taj način postepeno razvijajući njegovu uslugu u evropski medijski brend“.


SNAPCHAT ZA MILENIJALSE

Washington Post je odlučio da prati korake New York Times, tako što je pokrenuo svoj Snapchat Discover. U planu su tržišta SAD, Kanada i UK. Akcenat će staviti na najvažnije vesti, i biće prva kuća koja će objavljivati više informacija tokom dana, sedam dana u nedelji putem ove mreže. “Uzbuđeni smo što ćemo objavljivati najviše informacija, kao i zanimljivog i važnog sadržaja” izjavio je Emilio Garsija-Ruiz, urednik Post-a.


SLOBODAN RAD NA UDARU

Novi zakon Velike Britanije u preti da ugrozi novinare i zviždače ukoliko špijunaža ne bude definisana kao pribavljanje i prenošenje osetljivih informacija. Prema predlogu britanskog zakona o službenim tajnama, novinari koji dobiju tajne informacije mogli bi se suočiti sa 14-godišnjom zatvorskom kaznom, upozorava Nacionalni sindikat novinara u Velikoj Britaniji. Novim zakonskim odredbama u potpunosti bi se zanemarilo pravo novinara da otkriva informacije koje su od javnog interesa, a kazne su predviđene i za zviždače koji otkrivaju tajne. “Ovaj zakon je novinarske izvore izložio velikom riziku jer je velikom broju institucija omogućio da presreću i prate komunikaciju novinara. Imamo mnogo dokaza da su neke policijske snage rutinski koristile odredbe tog zakona da bi se domogle novinarskih materijala bez njihova znanja. Nacionalni sindikat novinara brine i Zakon o digitalnoj ekonomiji, koji je upravo u Parlamentu i koji će, moguće je, narušiti pravo novinara da informira javnost u njenom interesu” izjavila je glavna sekretarka Nacionalnog sindikata novinara, Mišel Stainstrit.


POBEDNIK WORLD PRESS PHOTO

Burhan Ozbilici, fotoreporter AP-a, pobednik je ovogodišnjeg takmičenja World Press Photo. Njegova fotografija nastala u trenucima neposredno nakon napada na ruskog ambasadora u Turskoj, pregledana je više od 18 miliona puta u satima nakon napada. Nagrađena fotografija deo je serije "Atentat u Turskoj" koja je odnela pobedu u kategoriji Spot News – Stories. Serija fotografija prikazuje trenutke pre i nakon što je turski policajac van dužnosti pucao na ruskog ambasadora, Andreja Karlova. "Odmah sam shvatio da je to bio veoma važan, istorijski trenutak. Morao sam biti tu kao novinar i raditi svoj posao", izjavio je fotograf, i dodao da mu je bilo teško da predvidi šta će napadač učiniti nakon što je ubio ambasadora. Druge fotografije moguće je pogledati na www.worldpressphoto.org.


CROSS CHECK KONCEPT

Google i medijske kuće France-Presse, BuzzFeed i Le Monde udružile su se u sklopu inicijative CrossCheck kako bi na taj način zajedno osnažili koncept proveravanja činjenica. Pored njih, društvena mreža Facebook, vrši proveru i smanjivanje lažnog sadržaja uz pomoć alata Crowd Tangle, kojim se vrši monitoring postova. Nakon širenja brojnih lažnih vesti putem društvenih mreža pred predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, velike medijske kompanije su pokrenule inicijative u drugim zemljama kako ne bi ponovo došlo do sličnog problema. Nakon predstavljanja novih Facebook alata za suzbijanje lažnih vesti pred parlamentarne izbore u Nemačkoj, očekivana je da će ovakva inicijativa biti sprovedena i pred izbore u Francuskoj.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde