Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Decembar 2017
Asocijacija Medija
No. 308
U OVOM BROJU
Premijerka odgovorila Grupi za slobodu medija
Vlada nespremna za medijska pitanja
Za nove projekte 10 miliona evra
Dečiji časopis priznao grešku
UK regulator i žalbe na tv program
Kina ugasila hiljade sajtova
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 


MEDIJSKA STRATEGIJA KRAJEM JANUARA

Do kraja sledećeg meseca biće gotov i tekst medijske strategije, najavio je za Novosti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, pa zbog toga ne želi da prejudicira rešenja vezana za povlačenje države iz medija u kojima je još vlasnik. "Nastojaćemo da, kada je reč o Tanjugu i dnevnim listovima od izuzetne reputacije i značaja, kao što su bez sumnje Politika i Večernje novosti nađemo najbolja rešenja, koja su najviše u skladu sa zakonom, ali i sa dobrom praksom zemalja Evropske unije" izjavio je ministar Vukosavljević.


PREMIJERKA ODGOVORILA GRUPI ZA SLOBODU MEDIJA

Predsednica Vlade Ana Brnabić dostavila je, sa mesec dana zakašnjenja, odgovore na 13 zahteva Grupe za slobodu medija koji se odnose na poboljšanje situacije u medijima. Ona je, između ostalog, navela da Vlada Srbije ne pravi razliku među novinarima, niti ih diskredituje u obavljanju njihovog posla, već ih sve jednako tretira. U odgovorima na zahteve koji su joj predati još 14. novembra, takođe tvrdi da Vlada nije nadležna za imenovanja i razrešenja članova Saveta REM-a, kao ni za postupanje istražnih i pravosudnih organa koji rade na slučajevima napada na novinare. Premijerka ističe i da Vlada radi transparentno, odnosno da uredno i u roku odgovara na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, što je osporio sam poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, piše sajt Cenzolovka.
Intergralni tekst premijerkinih odgovora na svaki od 13 zahteva Grupe za slobodu medija glasi:... (pročitajte ceo tekst).


VLADA NESPREMNA ZA MEDIJSKA PITANJA

Odgovori premijerke Ane Brnabić na zahteve Grupe za slobodu medija odraz su nerazumevanja ili nespremnosti Vlade Srbije da se suoči sa teškom situacijom u kojoj se nalaze novinari i mediji i činjenicom da se ona konstantno pogoršava, navodi se u saopštenju Grupe za slobodu medija. Uprkos deklarativnoj spremnosti na "dijalog sa organizacijama civilnog društva, medijima i novinarima", Grupa u saopštenju konstatuje da premijerka odgovorima prenebegava političku i finansijsku kontrolu medijske sfere i nepotpunu primenu zakonske regulative, koja se u praksi drastično zloupotrebljava. Premijerkini odgovori pokazuju da ona ne uviđa ugrožavanje medijskih sloboda i odbija da sagleda suštinu problema, na koji ukazuju Grupa za slobodu medija, institucije Evropske unije, ali i Evropska federacija novinara koja će, zbog toga, u januaru uputiti misiju u Srbiju.
Celo saopštenje Grupe za slobodu medija pročitajte OVDE.


REZULTATI MONITORINGA SAVETA ZA ŠTAMPU

Savet za štampu je postavio na svoj sajt nekoliko izveštaja i prezentaciju o monitoringu poštovanja Kodeksa novinara Srbije kako u štampanim izdanjima, tako i sasvim novi monitoring koji se sproveden za onlajn informativne portale. Sve izveštaje možete pogledati i preuzeti OVDE.


ZA NOVE PROJEKTE 10 MILIONA EVRA

Posle uspešne saradnje na seriji "Ubica mog oca 2" i velikog uspeha prve i druge epizode druge sezone serije, premijerno prikazane na novom TOP kanalu, u okviru platformi United Grupe (SBB, Total TV, Telemach), United Media je, u saradnji sa Direct Mediom, postigla dogovor sa američkom kompanijom Dandelion productions o višegodišnjoj saradnji. Kako se ističe u saopštenju United Grupe, saradnja sa Dandelion productions, pod rukovodstvom Predraga Gage Antonijevića, podrazumeva ulaganje od čak 10 miliona evra. Prva i druga epizoda serije "Ubice mog oca 2" bile su najgledaniji program kod gledalaca SBB platforme. Gledanost je u proseku bila više od 20 odsto šera, daleko iznad nacionalnih kanala u periodu od 20:00 do 21:00, prema podacima TVbeat merenih na celoj bazi korisnika. Prema saopštenju, TVbeat (tvbeat.com) je najmoderniji sistem merenja gledanosti koji se koristi na evropskim kablovskim, IPTV i drugim digitalnim platformama za gledanje TV.


DIGITALNI MEDIJI ALME QUATTRO

U pitanju su digitalni LCD ekrani dijagonale 84 inča, visoke rezolucije. Pozicionirani su na centralnim lokacijama u pešačkoj zoni Beograda na potezu od Kalemegdana do palate Albanija, u Zmaj Jovinoj ulici i na Obilićevom vencu, u delu grada koji je ispunjen različitim kulturnim, ugostiteljskim i prodajnim sadržajima. Postavljanjem nove mreže LCD ekrana Alma Quattro je zakoračila u svet digitalnih proizvoda koji nude upečatljivu, pokretnu sliku, koja predstavlja idealnu dopunu klasičnom OOH i Online oglašavanju. Spoljna mreža LCD ekrana pruža mogućnost oglašivačima da na kreativan način neposredno animiraju svoju publiku. Reklamni sadržaj se može emitovati u formi slike ili videa u trajanju od 10 sekundi u ciklusu od 60 sekundi. Postoje brojne mogućnosti za realizaciju različitih želja klijenata, a jedino ograničenje je emitovanje zvuka zbog Zakona o oglašavanju. Svojim izgledom i slikom visoke rezolucije koju emituju LCD ekrani, ovaj inovativni medij, garantuje da će vaše reklamne poruke privlačiti pažnju 24/7.


PORTAL VRANJSKE PONOVO RADI

Posle pauze od tačno mesec dana, pred građanima je ponovo portal Vranjske, koji je 22. decembra 2017. godine krenuo kao novi medij dugačke tradicije, objavljeno je na internet stranici tog portala, dok je novi glavni i odgovorni urednik Saša Stojković. Novine Vranjske su posle neizdrživih pritisaka vlasti ugašene 19. septembra, a portal Vranjske je iz istih razloga ugašen 21. novembra. Vranjske su ponovo pokrenule portal sa namerom da vrate informisanje građanima i budu svetionik u mrklom medijskom mraku Vranja i čitavog juga. Možemo da obećamo samo da nećemo žmuriti i da ćemo ostati isti, u nameri da menjamo sve, pa i sebe. Ma kako to nekome teško padalo, čitaćemo se mi još, istakao je Stojković.


SUD VRAĆA POSAO AREŽINI

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je prvostepenu presudu kojom se Radioteleviziji Vojvodine nalaže da na mesto direktora programa vrati Slobodana Arežinu, čija je smena u maju prošle godine pokrenula niz drugih smena, ali i proteste "Podrži RTV" u Novom Sadu. Ono što nisu uspeli ulični protesti, postignuto je jednom sudskom presudom. Apelacioni sud u Novom Sadu odlučio je - Slobodan Arežina mora biti vraćen na posao u Radio-televiziji Vojvodine. I to ne na neki drugi koji odgovara njegovoj stručnoj spremi, već upravo na onaj s kog je nezakonito smenjen. Odluka suda zatekla je i samog Arežinu, koji kaže – ova presuda vetar je u leđa svima koji se bore za medijske slobode. Kad uđe u svoju staru kancelariju, kako najavljuje, biće velikih promena. "Ja mislim da će moj prvi potez biti zahtev da se emisije koje su ukinute posle moje smene i novinari koji su radili te emisije vrate u program - sa tim zahtevima ću ići prema Upravnom odboru i zavisno od njihovog odgovora slediće moji potezi", kaže Slobodan Arežina.
“Bilo bi logično da članovi Upravnog odbora, koji su takvu odluku doneli, podnesu ostavke ili da ih REM smeni. U svakom slučaju, oni moraju i krivično da odgovaraju zbog svega što su uradili, s obzirom na to da je od maja 2016. godine do dana današnjeg naneta nemerljiva šteta ugledu RTV", smatra Dinko Gruhonjić, programski urednik NDNV.


THE ECONOMIST: SVET U 2018.

Šestu godinu zaredom Color Press Grupa, članica Asocijacije medija, organizovala je konferenciju The Economist, koja je održana u Domu Narodne skupštine Srbije 18. decembra. Ove godine je po prvi put organizovano i Gala veče “Svet u 2018.” na kojem je glavni govornik bila predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić. Cilj konferencije je bio da se kroz konstruktivan dijalog predstavnika Vlade Srbije, predstavnika privrede, te diplomatskog kora, daju mišljenja, analize i osvrti na privredni ambijent, investicionu klimu i buduće korake koji čekaju Srbiju na putu ka pridruživanju EU, sprovođenju reformi kako zakonodavstva tako i društva u celini. Domaćin Gala večere “Svet u 2018.”, predsednik CPG Robert Čoban, u uvodnom delu večeri, razgovarao je sa predsednicom Vlade o aktuelnim pitanjima koja se tiču očekivanja u 2018. godini kada je reč o ekonomskim kretanjima u Srbiji i utiscima premijerke sa Gala večere u Hong Kongu, gde je krajem novembra bila jedan od glavnih govornika, kao i odnosima Srbije sa Kinom u svetlu susreta koje je imala sa zvaničnicima u Budimpešti i Hong Kongu. Na Gala večeri su se obratili i Karla Herši, stalna koordinatorka UN u Srbiji, Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan i Laza Kekić, iz The Economist Inteligence Unita u Londonu.


TELEKOM SRBIJA POKLONIO KNJIGE BIBLIOTEKAMA

Kompanija Telekom Srbija, i ove godine, donirala je knjige školskim bibliotekama širom Srbije, od kojih su četiri sa teritorije Kosova i Metohije. Deset osnovnih škola dobilo je više od 3000 izdanja domaće i svetske književnosti namenjenih osnovno-školskom uzrastu, među kojima su dela najpoznatijih srpskih pesnika i pisaca, klasici svetske književnosti poput Danteovog Pakla i Šekspirovog Romea i Julije, kao i saga o Tomu Sojeru. Na taj način, Telekom Srbija nastavlja tradiciju obnavljanja školskih bibliotečkih fondova kako bi se unapredilo znanje naših školaraca i doprinelo njihovom srećnijem odrastanju. Među školama čije su biblioteke nagrađene bogatom zbirkom najpoznatijih književnih dela nalaze se „Desanka Maksimović“ iz Kosovske Kamenice, „Vuk Karadžić“ iz Šilova kod Gnjilana, Muzička škola „Stevan Hristić“ iz Stanišora kod Gnjilana, „Kralj Milutin“ iz Gračanice, „Milan Rakić“ iz Mionice, „Milan Hadžić“ iz Vojke, „Drinka Pavlović“ iz Kuršumlije, „Nikodije Stojanović Tatko“ iz Prokuplja, „Vuk Karadžić“ iz Velike Grabovnice kod Leskovca i osnovna škola „Branko Radičević“ iz Trgovišta.


BLIC FONDACIJA OBNAVLJA OPŠTU BOLNICU U VRŠCU

Renoviranje Odeljenja ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu počelo je u drugoj polovini decembra, i to tri meseca nakon što je “Blic fondacija” pokrenula veliku akciju obnove. Novac je obezbeđen u kratkom roku i prvi radovi su već u toku. Samo tri meseca od kako je objavljen prvi tekst o poražavajućim uslovima u kojima borave trudnice iz Vršca i okoline, „Blic fondacija“ je uspela da skupi novac i počne renoviranje ovog odeljenja. Nakon adaptacije za trudnice i bolesnice će biti obezbeđeno 25 kreveta u osam modernih i udobnih soba, Odeljenje će posedovati i pet sanitarnih čvorova, tuš-kabine, nove toalete, trpezariju. „Zahvaljujemo građanima Srbije, donatorima, svim ljudima dobre volje koji su pomogli da ova naša akcija uspe. Vrlo brzo smo dobili sve dozvole i od pokrajinskih i od lokalnih vlasti i krenuli smo u obnovu.” kazala je Ljiljana Knežević, izvršna direktorka “Blic fondacije“. O prikupljenim sredstvima i akciji obnove Ginekologije u Vršcu svi zainteresovani mogu da se informišu na sajtu Blic.rs, na stranici Srce za decu, kao i u tekstovima u štampanom izdanju “Blica”.


POČEO TREĆI DIGITAL CAMPUS

DMC program obuke mladih novinara u oblasti veb novinarstva počeo je po treći put u Beogradu, u organizaciji medijske kuće Ringier Axel Springer. Kroz program, koji je počeo u decembru 2017. godine, u narednim mesecima proći će 13 studenata završnih godina studija žurnalistike i društvenih nauka. - Neću vam poželeti sreću, jer vam ona nije potrebna. Ovde će vam se tražiti energija i odvažnost. Pozivam vas da upoznate sva pravila novinarstva, kako biste stalno mogli da ih dovodite u pitanje. Razvoj tehnologije u velikoj meri utiče na novinarstvo, te moramo ići u korak sa vremenom i stalno se obučavati za forme digitalnih medija – rekao je na početku DMC III glavni i odgovorni urednik Blic.rs Marko Stjepanović. Cilj DMC programa jeste nadogradnja univerzitetskog znanja i pružanje praktičnog uvida u rad u modernom mediju. Polaznici se u potpunosti obučavaju za pisanje i plasiranje vesti i medijskog sadržaja u dobu modernih tehnologija i društvenih mreža. DMC pored pružnja znanja i veština iz oblasti digitalnih medija najboljima nudi i priliku za posao u kompaniji Ringier Axel Springer.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

DEČIJI ČASOPIS PRIZNAO GREŠKU

Francuski dečiji list “Jupi” sredinom decembra je povučen iz prodaje, pošto je priznao "grešku", tvrdnjom da Izrael nije "prava zemlja". Urednik lista namenjenog deci starosti od pet do osam godina Bertran Fišu je izjavio da je Jupi povučen iz kioska u Francuskoj i Belgiji jer je napisano da je Izrael jedna od nekoliko država koje nisu "prave zemlje", javlja AP. Fišu se izvinio zbog greške, uz tvrdnju da nije nameravao da dovede u pitanje legitimitet izraelske države. Zbog toga ću kriviti samog sebe celog života, rekao je Fišu.


UK REGULATOR I ŽALBE NA TV PROGRAM

Ofcom, regulatorno telo za komunikacije u Velikoj Britaniji istražilo je 187 programa i pronašlo 97 emisija koje su prekršile pravila za emitere. Jutarnji program “Dobro jutro Britanijo” ITV-a, čiji su domaćini Piers Morgan i Susanna Reid, bio je program sa najviše žalbi u 2017. godini. Za ovaj program je stiglo 1.142 žalbe povodom intervjua sa Dr. Michael Davidson, koji se negativno izjasnio o pitanjima homosekualnosti. Dodatnih 1.000 žalbi bilo je kada je jedna novinarka napravila nekoliko komentara o muslimanima. Na top listi 10 programa sa najviše žalbi prednjači ITV (8 emisija) i BBC (Comic Relief 2017) i Sky News (Press Preview) sa po jednom.


KINA UGASILA HILJADE SAJTOVA

Od početka 2015. godine, Kina je ugasila 13.000 internet sajtova, pod optužbom da su prekršili zakone i druga vladina pravila, saopštila je kineska agencija Sinhua. Pored 13.000 internet sajtova, deaktivirano je i 10 miliona korisničkih naloga, a iako se ne navodi na kojim sajtovima su nalozi ugašeni, agencija Rojters procenjuje da se većina ugašenih naloga nalazila na društvenim mrežama. U istom, dvogodišnjem, periodu više od 2.200 vlasnika veb sajtova pozvano je na razgovore, rekao je kineski zvaničnik Vang Šengdžun. Anketa ukazuje na to da više od 90 odsto ljudi u Kini podržava vladinu regulaciju interneta, a skoro dve trećine Kineza smatra da je došlo do značajnog smanjenja štetnog sadržaja na internetu.


MAGAZIN ROLING STONE PROMENIO VLASNIKA

Legendarni američki kontrakulturni časopis Rolling Stone, koji je 50 godina pratio muziku i politiku, dobio je novog vlasnika. Medijski investitor Jay Penske rekao je da je njegova kompanija Penske Media kupila 51 posto vlasništva Rolling Stonea, prenosi BBC. Penske je kazao da će nastaviti da čuva "kulturni" značaj tog muzičkog časopisa. Osnivač Rolling Stonea Jann Wenner najavio je nedavno da će prodati časopis. Wenner je u intervjuu za New York Times rekao da on i njegov sin Gus prodaju Rolling Stone, ali da se nadaju da će ostati u tom časopisu, mada je dodao da će odluka biti na novom vlasniku. Reputacija Rolling Stonea je teško narušena kada je pre tri godine morao da povuče tekst o izmišljenom grupnom silovanju na Univerzitetu u Viriginiji, pošto urednici i novinari nisu proverili navode izvora. Protiv časopisa su podnesene tri tužbe, a za jednu je Rolling Stone morao da plati tri miliona dolara. Wenner je prošle godine prodao 49 posto udela u vlasništvu Rolling Stonea singapurskoj kompaniji BandLab Technologies.


NEGATIVAN TREND INDEXA KLIJENTELIZMA U MEDIJIMA

Rezultati trećeg merenja indeksa klijentelizma u medijima u jugoistočnoj Evropi pokazali su negativne trendove u svim merenim zemljama, među kojima je i Hrvatska, objavljeno je na konferenciji za novinare Partnerstva za društveni razvoj, a prenosi sajt seebiz.eu. Kao gorući problemi izdvojeni su netransparentno vlasništvo nad medijima, gušenje pluralizma i ulazak u vlasništvo medija osoba povezanih s organizovanim kriminalom. Od šest zemlja obuhvaćenih projektom „Indeks klijentelizma u medijima: Merenje stvarnosti“ ni jedna zemlja nije ni blizu nule od koje se mere pozitivne vrednosti, pri čemu je minus jedan najlošija, a jedan najbolja ocena medijske slike. Hrvatska je s indeksom -0.32 na prvom mestu među šest merenih zemalja, a slede je Srbija (-0,50), Crna Gora (-0,55), Makedonija (-0,58), Rumunija (-0,67) i Bosna i Hercegovina (-0,67). Govoreći o hrvatskim medijima, na konferenciji je rečeno kako je nesporno da se u Hrvatskoj ne mogu utvrditi stvarni vlasnici niti jednog od velikih medija, uključujući i velike televizijske kuće poput RTL-a i Nove TV. Projekat „Odgovor građana na klijentelizam u medijima - Media Circle“ finansiran je sredstvima Evropske unije i Ureda za udruge Vlade RH.


GODINA LAŽNIH VESTI

U Norveškoj je „Reč godine 2017.“ termin “fake news”. Fenomen koji je dobio na svojoj popularnosti zahvaljujući mantri koju američki predsednik ponavlja i tvituje iz dana u dan, i za koju čak tvrdi da je sam smislio, piše sajt media.ba. Kako se navodi u norveškoj verziji The Local sajta, upotreba termina “lažne vesti” eksplodiralo je tokom prošle godine i bila je to ujedno i najviše korištena nova reč među kandidatima generalnih izbora u toj zemlji. Godinu dana pošto je, tadašnji američki predsednički kandidat, a danas predsednik Donald Trump počeo da koristi termin “lažne vesti” da bi diskreditovao sve one medije čije izveštavanje mu se nije svidelo, taj termin ušao je ne samo u svakodnevni govor nego i u rečnike širom sveta. Pored Norveške, termin se našao na listi “reči godine” Collins rečnika iz kog ističu da se korištenje izraza “lažne vesti” povećalo za 365 posto od 2016. godine. U nekim od izveštaja koji se bave problemima medija predlaže se da se što manje koristi ovaj termin jer on nedovoljno opisuje kompleksan problem koji stoji iza njega, a i daje preveliku snagu onima koji žele da diskredituju medijski sadržaj.


SPORTS PINK SE UGASIO POSLE 119 GODINA

Izdanje Sports Pink iz Southamptona (poznato kao Sports Echo), koju je kao subotnju novinu uređivao sportski tim Southern Daily Echoa, prestalo je da izlazi posle 119 godina. U tviter poruci redakcija je rekla da sada prodaju samo 2.000 primeraka i da su čitaoci sigurno primetili da već nekoliko meseci nemaju oglase, a potrebna su im tri stalno zaposlena da bi nastavili sa radom. Posle ovog gašenja, jedino sportsko vikend izdanje u zemlji ostaje Portsmouth News. Mnogi novinari i autori koji su pisali za ovo izdanje i sami su se oglasili i ovaj događaj okarakterisali kao “kraj jedne ere”. Sports Pink je osnovan 1898. godine kao The Football Echo u vlasništvu kompanije Newquest. Prodavao se za 55 penija.


WAN-IFRA STRUČNA IZDANJA

Wan-Ifra (svetska asocijacija novinskih izdavača) upravo je objavila četiri izveštaja koja se bave digitalno orijentisanim medijima ističući najbolje globalne prakse, pametnu upotrebu podataka, strategije rasta, oglašavanje u VR-u i drugo. Za članove izdanja su besplatna, dok oni koji nisu članovi mogu da ih kupe. Prvo izdanje se zove “Najbolji primeri u digitalu” i daje zaključke o tome šta je zajedničko svim nagrađivanim digital kompanijama: većina ih je počela sasvim nove projekte; povezali su različite sektore (redakciju, komercijalu, tehniku i marketing), otvorenost za razvoj i angažovanje eksternih tehnoloških partnera, i stalno testiranje ideja i planova. Drugo izdanje se zove “Šest stubova razvoja – stvaranje digitalnog prihoda” u kome je tim konsultanata izdvojio šest oblasti najvažnijih za izdavače: diversifikacija digitalnih prihoda; digitalni plaćeni sadržaj; aktuelni formati i tržište oglašavanja; strategije prodaje oglašavanja; fokusiranje na biznis podatke i kultura inovacija. Treće izdanje je “Druga perspektiva – oglasi u VR-u i 360 video”, kao posledica donacije Google DNI fonda kako bi razvili prototip za oglašavanje u 360 videu, pa se u ovom izveštaju nalaze zaključci. Četvrto izdanje je “Pametni podaci – unapređenje iskustva potrošača”, i u njemu se govori o tome kako je neophodno da slušamo kako svoje potrošače tako i zaposlene na svim nivoima, kao i da učinimo da dostupni podaci rade za nas.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde