Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Decembar 2016
Asocijacija Medija
No. 283
U OVOM BROJU
Imenovan državni sekretar za informisanje
Priručnik „Borba za ravnopravnost“
Posledice privatizacije medija
Poziv za smanjenje PDV-a
Sloboden pečet redizajn
Nagrade za Guardian
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

IMENOVAN DRŽAVNI SEKRETAR ZA INFORMISANJE

Vlada Republike Srbije imenovala je na sednici održanoj 19. decembra, Nina Brajovića za državnog sekretara za informisanje i medije u Ministarstvu kulture i informisanja. U saopštenju se navodi da ministarstvo veruje da su dugogodišnje novinarsko i uredničko iskustvo, profesionalni angažman u Udruženju novinara Srbije i mnogobrojna dobijena priznanja najbolja preporuka za obavljanje odgovorne funkcije državnog sekretara za informisanje i medije. “Takođe verujemo da su imenovanjem državnog sekretara stvoreni neophodni uslovi za rešavanje svih otvorenih pitanja u oblasti javnog informisanja, uz punu saradnju Ministarstva sa strukovnim udruženjima, regulatornim i samoregulatornim telima, medijskim profesionalcima i ostalim relevantnim činiocima.”


ZAVRŠEN KONKURS ZA MEDIJE GRADA BEOGRADA

Grad Beograd doneo je, na predlog Komisije, odluku o medijima koji su izabrani na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u javnom interesu, raspisanom još 5. septembra. Rezultate konkursa možete pogledati ovde. Ukupan budžet je bio 90 miliona dinara, a odabranim projektima, kojih je 36, dodeljeno je 85,75 miliona dinara. Formiranje Komisije ove godine je obeležila velika tajnost, pa smo tek nakon zaključenja konkursa saznali da Komisiju čine isti članovi kao i prošle godine (novinari RTS, PINK, Studija B, Večernjih novosti), osim jednog predstavnika medijskog reprezentativnog udruženja koji se prošle godine po završetku rada Komisije kritički izjasnio o načinu raspodele novca. Ove godine je zabeležena još jedna interesantna pojava a to je da su velika sredstva dodeljena dvema firmama koje su registrovane neposredno pred ili čak posle objave konkursa. Sada već tradicionalno izostala je podrška novinama Danas, nedeljniku Vreme, agenciji Beta, sajtu Pištaljka, koji su redom imali projekte koji bi zasigurno doprineli boljoj informisanosti građana Beograda.


TRENDOVI U MEDIJSKOJ INDUSTRIJI U 2017?

Iz intervjua koji je Mihajlo Ponjavić, direktor Media Impacta (u okviru Ringier Axel Springer kompanije) dao Marketing Mreži, izdvajamo odgovor na pitanje Koje trendove u medijskoj industriji možemo da očekujemo u 2017. godini? “Rast udela digitala u media miksu biće uzrokovan prvenstveno mobile oglašavanjem jer pokazatelji su više nego jasni kolika je migracija sa desktopa ka ovom kanalu. Takođe web video advertising postaje prepoznat kao komplementarni deo TV kampanja sa dodatnim benefitima prisustva na onlineu u vidu pre svega jasne i precizne analitike, prisustva samo jedne oglasne poruke umesto mora istih u reklamnom bloku i to na željenom video sadržaju po koji korisnik dolazi. Native advertising konačno poprima željeni standard na tržištu, tj počinje bitno da se razlikuje od klasične PR objave donoseći klijentima dodatnu vrednost vezivanjem njihovog brenda za kvalitetan i intresantan sadržaj.”


LOCAL PRESS IMENOVAO NOVI UPRAVNI ODBOR

Zorica Višnjić, glavna urednica „Lozničkih novosti“, nova je predsednica Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Lokal pres“, poznatijeg kao asocijacija lokalnih nezavisnih medija. Na godišnjoj skupštini udruženja, koja je održana u periodu od 1. do 3. decembra u Hotelu „Čigota“ na Zlatiboru, izabrano je novo rukovodstvo, koje će organizaciju predvoditi naredne dve godine. Za pet mesta u Upravnom odboru, redakcije su nominovale 12 kandidata i kandidatkinja. Pored predsednice, tajnim glasanjem, za članove Upravnog odbora izabrani su – Dragan Đorđević, direktor „Sremskih novina“, Dejan Crnomarković, direktor i urednik „Nezavisnih narodnih novina Palanačkih“, Stojan Marković, direktor „Ozon medie“ iz Čačka i Mileva Malešić, direktorka Televizije Forum iz Prijepolja.


ODRŽAN SEMINAR POSVEĆEN ZDRAVSTVU I MEDIJIMA

U Beogradu je 7. i 8. decembra održan poslednji seminar iz ovogodišnjeg serijala „Seminars for Media Professionlas“. Serijal je posvećen dopunskoj edukaciji novinara za bolje razumevanja pojedinih tema od interesa za širu javnost u cilju kvalitetnijeg izveštavanja. Seminar koji organizuje Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu bio je posvećen temi: Zdravstveni sistem Srbije i reforme – saradnja sa medijima. Polaznici seminara bili su novinari iz dvadesetak medijskih kuća širom Srbije. Kao govornici, u radu skupa su učestvovali: prof. Dr. Danica Grujičić načelnica neurohirurgije/neuroonkologije KCS, dr. Aleksandar Mirčić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, urednici – analitičari Dimitrije Boarov i Mijat Lakićević, Nemanja Velikić, savetnik u RFZO, novinarke Biljana Vasić i Jovana Uhrin, Jelena Misita iz Misita PR i Olga Dubljević iz Udruženja HERC.


PRIRUČNIK „BORBA ZA RAVNOPRAVNOST“

Priručnika za medije „Borba za ravnopravnost“, publikacija čije su autorke Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Tatjana Jakobi iz Centra za istraživanje javnih politika, Antigona Andonov, šef kabineta poverenice i profesorka Ivana Krstić, predstavljen je javnosti 9. decembra u Medija centu. Priručnik je nastala uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji. Cilj publikacije je da se medijima učini pristupačnim domaći i međunarodni antidiskriminacioni okvir. Priručnik je zamišljen kao vodič svim novinarima i novinarkama koje se bave temama ravnopravnosti i nediskriminacije, uz informacije o načinima postupanja i primere iz prakse Poverenika za zaštitu ravnopravnosti ali i Evropskog suda za ljudska prava. Publikacija takođe sadrži 'Rečnik tolerancije', odnosno listu antidiskriminatornih, rodno senzitivnih i manje poznatih termina sa objašnjenjima. Prilikom predstavljanja Priručnika, Brankica Janković je izjavila da veruje da niko ne želi da sprovodi diskriminaciju, da nekoga uvredi, ili povredi, već da novinari ponekad prosto ne znaju koje reči da koriste kada govore o nekoj grupi. Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji, istakao je da mediji imaju ključnu ulogu u podizanju svesti o diskriminaciji.


NOVO IZDANJE U SRBIJI – “SRPSKA EKONOMIJA”

Na medijskoj sceni Srbije prošlog vikenda se pojavio novi mesečnik "Srpska ekonomija", koji na analitičan, istraživački, informativan i sveobuhvatan način obrađuje privrednu situaciju u zemlji i regionu, ali i svetske makroekonomske tokove, koji utiču i na pozicioniranost, razvoj i kretanja u Srbiji. U saopštenju, koje je preno FoNet, se ističe da renomirani autori, prof. dr Miodrag Zec, prof. dr Ana Trbović, prof. dr Tanja Miščević, Nikola Jovanović i drugi, svojim kolumnama daju poseban pečat magazinu. Uz "Srpsku ekonomiju" stala je i Privredna komora Srbije i Srpski poslovni klub "Privrednik", navodi se u saopštenju Uredništva i glavne i odgovorne urednice Danke Milošević.


TRAŽI SE HITAN POSTUPAK ZA IZBOR ČLANOVA REM

Članovi skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje obavili su 16. decembra razgovor sa predloženim kandidatima za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Goranom Petrovićem i Vladimirom Tomaševićem, koje predlaže ovlašćeni predlagač - univerziteti zajedničkim dogovorom. Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, tokom sednice članovi Odbora razgovarali su i sa predloženim kandidatima za člana Saveta REM koje predlaže ovlašćeni predlagač - udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece, Radojem Kujovićem i Radoslavom Nikolićem. Nakon razgovora sa kandidatima, Odbor je većinom glasova odlučio da predloži Skupštini da donese odluke o izboru članova Saveta REM, po hitnom postupku.


B92 INFO PRESTAJE SA RADOM

Kablovski kanal B92 info nakon osam godina prestao je sa emitovanjem programa unedelju 18. decembra, saopštila je ta medijska kuća. Menadžment Antena grupe Srbija i Crna Gora prema strategiji medijskog razvoja ove kuće odlučio je da investicije koje su do sada ulagane u B92 info preusmeri na nove sadržaje i unapređenje kvaliteta programa, navodi se u saopštenju.


POSLEDICE PRIVATIZACIJE MEDIJA

Nakon nešto više od godinu dana od privatizacije medija u Srbiji, mnogi predmeti privatizacije nisu okončani a neki se završavaju naknadnim gašenjem medija. Tako se i „medijska imperija“ Radoice Milosavljevića već osipa. Zaposleni u Radio-televiziji Kragujevac zatražili su raskid ugovora o privatizaciji zbog toga što novi vlasnik Radoica Milosavljević ne poštuje kupoprodajni ugovor, ne isplaćuje zarade i doprinose zaposlenima i ne investira u opremu. Po rečima Radoice, glavni krivac za stanje i ozbiljne finansijske probleme u kojima se ova televizija nalazi je Grad Kragujevac koji dve godine nije raspisao konkurs za projektno finansiranje medija iako je na to bio obavezan prema zakonu. Radoica Milosavljević je osim Radio-televizije Kragujevac u toku privatizacije kupio je televizije Pančevo, Kruševac, Pirot, Brus, Caribrod, Požegu i Centar za informisanje Novi Kneževac, što čini ukupno četvrtinu od privatizovanih medija. Od ovih osam medija opstala je samo polvina iako on tvrdi drugačije. Ono što i dalje ostaje nejasno je zbog čega Ministarstvo privrede nije aktiviralo Milosavljevićeve bankarske garancije vredne 150.000 evra.


REZULTATI ISTRAŽIVANJA MEDIJAMETAR

Institut za javnu politiku i Medijski arhiv Ebart predstavili su početkom decembra sedmi broj Kvartalnog medijametra. Analiza štampe je pokazala da je u najvećem broju tekstova na naslovnim stranama štampe u Srbiji, u trećem kvartalu ove godine, bilo reči o premijeru Aleksandru Vučiću - 630, slede Ivica Dačić sa 240 i Tomislav Nikolić 198 tekstova i oni su najviše neutralni- 93,2 odsto. Prema rečima Danice Laban, metodologa istraživanja, o opozicionim liderima je u najvećoj meri izveštavano neutralno - u 86 odsto tekstova. Od opozicionih lidera najzastupljeniji je bio Bojan Pajtić, o kome je napisano 92 teksta, Vojislavu Šešelju 90 i Borisu Tadiću 74, a najviše negativnih je napisano o Šešelju 16. Medijametar pokazuje da je od stranih lidera u srpskoj štampi najprisutniji Vladimir Putin i najviše pozitivnih napisa je o Rusiji, a da se izrazito negativno izveštava o odnosima u regionu, pri čemu se javnost podseća na sukobe i 31 odsto tekstova su negativni. Velimir Ćurgus Kazimir, urednik izdanja iz Medijske arhive Ebart, ocenio je da je karakteristika praćenog perioda srpske štampe, u odnosu na prethodne apsolutna dominacija politike. U diskurzivnoj analizi obrađeni su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer, kao i nedeljnici Vreme, NIN, Novi magazin, Nedeljnik i Pečat.


10 GODINA NATIONAL GEOGRAPHICA NA SRPSKOM

Spektakularnom interaktivnom izložbom „Mars izbliza“, 5. i 6. decembra u Delta Citiju kompanija Adria Media i National Geographic obeležili su proslavu desetogodišnjice postojanja ovog magazina na srpskom tržištu. Najveća atrakcija izložbe bili su Virtuelna realnost uz sletanje na Mars i hodanje po crvenoj planeti, edukacija o 3D štampi, kviz znanja o Marsu i foto aktivacija – transformacija u kosmonauta. Ljudi su čekali u redu satima kako bi doživeli da makar na kratko vreme budu deo crvene planete. Priprema za kolonizaciju marsa počela je sa novembarskim jubilarnim izdanjem magazina National Geographic i jednim od najvećih televizijskih projekata ikada, serijom “Mars”, koja se emituje svake nedelje od 20:55 na kanalu National Geographic. U okviru Festivala nauke od 15. do 18. decembra na Beogradskom sajmu, National Geographic predstavio je publici simulaciju hodanja po površini Marsa u uslovima smanjene gravitacije, sletanje dočarano putem virtuelne realnosti, susret s novim uzbudljivim tehnologijama, kao i priliku za fotografisanje u pravom marsovskom ambijentu.


TELEKOM U PRVIH PET

Na evropskom konkursu Excellence Awards za najistaknutija dostignuća iz oblasti komunikacija i odnosa sa javnošću kompanija Telekom Srbija i PR agencija Red Communication odabrane su među pet najboljih u konkurenciji od 1.500 prijavljenih kandidata. U kategoriji Nauka i obrazovanje, inovativni projekat Teslin vremeplov izabran je kao jedan od pet najboljih u Evropi. “Telekomunikacije i upotreba modernih tehnologija predstavljaju vid komunikacije koja ljude povezuje i zbog toga nam je veoma drago što je doprinos projekta Teslin vremeplov prepoznat i na evropskom nivou. Raduje nas što se u veoma jakoj konkurenciji, Teslin vremeplov izdvojio među pet najboljih i tako stigao i do evropske publike”, izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija. “Interesovanje koje je Teslin vremeplov izazvao u medijima i javnosti dokaz je da smo uspeli u našoj nameri da dopremo do što većeg broja ljudi. Veoma smo ponosni što je naš rad prepoznat od strane naših evropskih kolega, inače vrhunskih PR stručnjaka”, izjavila je Danijela Popović Jurić, generalna direktora PR agencije Red Communication.


67. ROĐENDAN RTV-A

U godini u kojoj Radiotelevizija Vojvodine (RTV) slavi svoj 67. rođendan najavljeno je da bi ova medijska kuća mogla ponovo da dobije svoju zgradu bez koje je ostala za vreme NATO bombardovanja 1999. godine. "Stekli su se uslovi, jer su Vlada Srbije i Pokrajinska vlada, zajedno sa gradskom vlašću, uspeli da skupe snage i motiva da se uđe u izgradnju nove zgrade", izjavio je na svečanosti generalni direktor RTV dr Miodrag Koprivica. Radio-televizija Vojvodine danas emituje program na sedam platformi i 13 jezika. Veb redakcija RTV obeležava 10 godina rada, a najmlađi član kuće, O radio, aktuelni je pobednik izbora za najbolju evropsku stanicu. Ovu godinu RTV-a osim novih planova za budućnost obeležila je i tužba bišeg direktora programa RTV-a Slobodana Arežine, zbog nezakonize smene 4. maja, nakon koje su usledile neke ostavke i otkazi, zbog kojih su građani Vojvodine u sklopu inicijative Podrži RTV protestvovali danima na ulicama Novog Sada. Pored toga na šest ovogodišnjih javnih rasprava o programu pokrajinskog javnog servisa iznete su brojne primedbe i ozbiljne optužbe o cenzuri, uklanjanju nepodobnih urednika i novinara, te primedbe o favorizovanju određenih funkcionera u informativnim emisijama RTV-a.


ZIMSKI VIVALDI CMO & CCO FORUM

1. do 3. decembra na Mokroj Gori održan je Zimski Vivaldi CMO & CCO forum koji je okupio stručnjake iz oblasti marketinga, komunikacija, medija i srodnih industrija u cilju razmene iskustava i unapređenja struke kod nas, ali i u regionu. Selektor ovogodišnjeg foruma čija je tema Promena bila je Vanda Kučera, direktorka korporativnih poslova I&F McCann Grupe, koja je otvorila forum. Uvodno predavanje, putem Skype-a, održao je Howard Nead, Chief Growth Officer, EMEA, predstavnik IPG Medaibrands mreže u okviru koje posluju agencije I&F McCann Grupe. Prisutni su u okviru pet panela i diskusija imali priliku da slušaju veliki broj stručnjaka iz zemlje. Drugog dana foruma, u okviru panela “Kako menjamo regulative, a kako nas menja regulativa”, koji je moderirao Miloš Stojković, medijski pravnik, učestvovali su Dušica Đorđević, savetnika iz Ministarstva trgovine, telekomunikacija i turizma, Vanda Kučera i Dalila Ljubičić, izvršna direktorka Asocijacije medija, koja je prisutne uputila u načine na koje strukovna udruženja mogu i moraju da učestvuju u donošenju novih i izmena postojećih zakona. Po njenim rečima, taj proces je izuzetno težak, spor sa često velikim i neočekivanim obrtima, ali je neophodno da u njemu učestvujemo jer to za nas neće niko drugi uraditi.


HELO! TRAVEL: SKIJALIŠTA SRBIJE

Sedmim po redu Ski Openingom na Kopaoniku zvanično je otovrena ovogodišnja ski sezna koja je privukla 15.000 ljudi. Već prvog dana na odlično pripremljenim stazama bilo je više od 2000 ljudi, što je rekord na ski openingu. Mesec dana uoči zvaničnog početka skijališne sezone - magazin "Hello!", Skijališta Srbije i MK Mountain Resort , u Beogradu su predstavili luksuzno, dvojezično izdanje - "Hello! Travel: Skijališta Srbije". Od tada magazin je u slobodnoj prodaji, a gosti MK Mountain Resorta i Kopaonika, magazin su na Ski Openingu dobili na poklon.


BANCA INTESA NA LISTI CSR INDEKSIRANIH KOMPANIJA

Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je specijalnog priznanja za rezultate postignute u procesu prvog nacionalnog CSR indeksiranja, čime se našla na listi kompanija koje su zadovoljile visoke kriterijume u implementaciji standarda društvene odgovornosti u svom poslovanju. CSR Indeks predstavlja jedinu nacionalnu metodologiju koja omogućava objektivno poređenje i procenu performansi kompanija koje posluju u Srbiji u kontekstu tržišne primene standarda društvene odgovornosti. CSR Index se zasniva na primeni metodologije koja je u potpunosti prilagođena stanju i razvijenosti nacionalne ekonomije, a osmišljena je na osnovu najboljih svetskih metodologija, analize indikatora društveno odgovornog poslovanja zemalja u razvoju kao i saradnji sa partnerima iz zemalja Evropske unije. Priznanje Banca Intesa je dodeljeno na CSR Forumu, stručnom godišnjem događaju koji domaćem poslovnom, javnom i civilnom sektoru predstavlja aktuelna rešenja i trendove iz oblasti društveno odgovornog poslovanja i ima za cilj da stimuliše razvijanje domaće CSR prakse kao i međusektorske saradnje kao preduslova za održivi razvoj društva.


PRVA GENERACIJA DIGITAL MEDIA CAMPUSA U SRBIJI

Prva generacija studenata Digital Media Campusa Srbija je diplomirala. Uspešnim završetkom sedmomesečne obuke mladih novinara, komapnija Ringier Axel Springer još jednom je pokazala koliko je vredno ulagati u mlade talente i njihovu edukaciju. Zahvaljujući DMC-u, iskusnim mentorima i predavačima 15 polaznika ovog programa zakoračilo je u savremeni, digitalni svet novinarstva, koji predstavlja dalju budućnost ove profesije. Svečana dodela diploma uz tortu i šampanjac protekla je u društvu onih koji su svojim radom i trudom zaslužni za uspeh prvog DMC. Studentima je diplome uručila direktorka Ringier Axel Springer Srbija Jelena Drakulić Petrović, koja im se ujedno zahvalila na volji i želji za uspehom i učenjem koje su pokazali kroz ovaj program. “Hvala vam što ste ambiciozni, što želite da znate više i što tražite još. Što je više takvih mladih ljudi, mi smo bogatiji. Takođe želim da se zahvalim mentorima, Nenadu Jaćimoviću i Vesni Dobrosavljević, odličnim urednicima, koji svoje znanje znaju da prenesu dalje, kao i HR-u i svim našim kolegama koje su pomogle DMC-u” - istakla je Drakulić Petrović. Svih 15 učesnika ovog programa posetilo je sedište kompanije Axel Springer u Berlinu, gde su se upoznali sa radom velikih evropskih medijskih kuća poput Bilda i Velta, i gde su razmenili iskustva sa kolegama iz DMC programa Ringier Axel Springera u Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.


NELT DOBITNIK PRIZNANJA KOMPANIJE MARS

Kompanija Nelt (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je značajnog priznanja koje dodeljuje Neltov dugogodišnji principal, kompanija Mars, za izvrsnost u pružanju međunarodnog transporta u Evropi. Ovim priznanjem prepoznati su visok kvalitet u pružanju usluga međunarodnog transporta i fleksibilnost u saradnji. Međunarodni transport deo je segmenta logističkih usluga kompanije Nelt. Pod krovnim sektorom Nelt Logistics Service Provider (Nelt LSP) funkcionišu i usluge skladištenja, carinjenja, distribucije i dodatnih usluga – CONOPS. Priznanje koje Mars dodeljuje na osnovu svoje godišnje evaluacije prevoznika potvrđuje da kompanija Nelt posluje profesionlano i kvalitetno, odgovarajući na sve logističke zahteve postojećih i budućih klijenata i svrstava Nelt Co među vodeće logističke kompanije u Evropi.


GOTOVINA SA BANKOMATA NA 6 RATA

Piraeus banka (pridruženi član Asocijacije medija) je odlučila da početkom decembra tržištu ponudi novu uslugu podele na rate gotovine podignute na bilo kom bankomatu i POS terminalu u zemlji i inostranstvu. Usluga je dostupna svim korisnicima kreditnih kartica Piraeus banke. Minimalni iznos transakcije koji može da se podeli u rasponu od 2 do 6 rata je 6.000 RSD, dok je maksimalni iznos 500.000 RSD. Dodatna pogodnost ove usluge jeste mogućnost podele na rate računa koji su plaćeni kreditnom karticom na POS terminalima Pošte Srbije, Elektrodistribucije, itd. Provizija za podelu transakcije na rate je 5%. Usluga podele gotovine sa bankomata i POS terminala na rate aktivira se besplatnim pozivom Call Centru Piraeus banke na broj 0800 000 800. Za pozive sa mobilnih mreža obezbeđen je broj +381113024077. Radi identifikacije transakcije potrebno je da korisnik kod sebe ima slip transakcije koji se deli na rate.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

POZIV ZA SMANJENJE PDV-A

Evropska asocijacija novinskih izdavača (ENPA), u završnici svojih lobističkih napora da se smanje porezi na digitalne publikacije, uputila je pisma ministrima finansija svih EU članica, sa ciljem da podrže predlog EU Komisije koji daje mogućnost članicama da primene sniženu, super-sniženu ili nultu stopu PDV-a na digitalne publikacije, kao što većina njih već primenjuje za novine i časopise zbog nezamenjive uloge koju imaju u očuvanju demokratskih vrednosti. Budući da se ranija direktiva 2006/112 odnosi samo na štampana izdanja, EU komisija je 1. decembra poslala predlog o izmenama i dopunama koji se odnosi na digitalna izdanja. Ova mogućnost, za one koji je iskoriste, će doneti pozitivne ekonomske promene preko potrebne za održivost izdavača. U vremenu u kom se ljudi, a posebno mlade generacije, sve više informišu preko digitalnih platformi, smanjenje PDV-a na digitalne publikacije će poboljšati dostupnost sadržaja koji je od ključnog značaja za očuvanje demokratskih vrednosti.


SLOBODEN PEČET REDIZAJN

Sloboden Pečat, najprodavaniji dnevni list u Makedoniji, u izdanju izdavačke kuće Adria Media, početkom decembra čitaocima je predstavio prvi broj u modernom, svetskom dizajnu. Savremenim vizuelnim konceptom, atraktivnijim prikazom i jednostavnijim pregledom sadržaja, Adria Media svrstala je ovo svoje dnevno izdanje u red najmodernijih u regionu. Uz redizajnirano premijerno vikend izdanje Sloboden Pečata, čitaoci ovog dnevnog lista na poklon su dobili i magazin Story, najčitaniji celebrity časopis u regionu. Pored redizajna štampanog izdanja, Adria Media je lansirala novi dizajn portala slobodenpecat.mk koji omogućava još pregledniju, bržu i atraktivniju komunikaciju sa čitaocima uključujući i neophodnu povezanost sa svim vodećim društvenim mrežama. Izrađen je u skladu sa najnovijim tehnološkim standardima i ima prilagođen prikaz svim vrstama mobilnih uređaja. Modernizacija štampanog izdanja i portala slobodenpecat.mk samo je prvi korak u uspostavljanju novih standarda koje AMG planira na makedonskom tržištu digitalnih i štampanih medija.


OSTAVKE U HTV-U ZBOG SUKOBA INTERESA

VD glavnog i odgovornog urednika drugog programa HTV-a Jasna Burić uputila je zvaničan zahtev da se razreši sa tog mesta „koje je u hijerarhijskoj liniji odlučivanja“ novoimenovanog urednika programa HRT-a, njenog supruga Božidara Domagoja Burića. U saopštenju HRT-a kojim je potvrđena najava da će se Jasna Burić povući sa mesta VD glavnog i odgovornog urednika, zbog sukoba interesa stoji: “Na temelju okolnosti nastalih nakon što je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Blago Markota na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije imenovao Božidara Domagoja Burića, vršiteljica dužnosti glavnoga urednika Drugoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) Jasna Burić, supruga Božidara Domagoja Burića, uputila je zahtjev da je se razriješi s rukovodećega mjesta". Odluka o novom VD-u biće doneta naknadno.


COMTRADE SOFTVERSKI CENTAR U MARIBORU

Kompanija Comtrade je u Mariboru otvorila novi razvojni softverski centar poslovnih kapaciteta za 400 softverkih inžinjera. "Ovom investicijom Comtrade još jednom potvrđuje da Slovenija igra ključnu ulogu u realizaciji naše internacionalne stategije. Sa razvojnim centrima u Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i mrežom kancelarija u Irskoj, SAD, Austriji, Dubaiju i na Filipinima, Comtrade grupacija je jedna od najistaknutijih IT kompanija u regionu, koja zapošljava najperspektivnije stručnjake u oblasti IT rešenja", izjavio je Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik Comtrade grupacije, na svečanom otvaranju. Pored što će podržati razvoj IT stručnjaka, Comtredov softverski centar će otvoriti vrata i lokalnim start up kompanijama, pa će talentovani preduzetnici dobiti priliku da koriste modern opremljen poslovni prostor i da razvijaju svoj biznis u inovativnom okruženju.


NAGRADE ZA GUARDIAN

Na ovogodišnjoj dodeli britanskih nagrada za novinarstvo, održanoj u Londonu 6. decembra, Guardian je osvojio 3 nagrade, što je više nego bilo koji drugi izdavač. Guardianov novinar Simon Godli dobitnik je nagrade za poslovno, ekonomsko i finansijsko novinarstvo za tekst o nedovoljno plaćenim radnicima lanca Sports Direct’s. Druga nagrada je za digitalnu inovacije, i dodeljena je za 6x9 – iskustvo virtuelne realnosti u samici. Treća i možda najznačajnija nagrada je ona koju je Guardian dobio zajedno sa novinarima BBC Panorama za izveštavanje o slučaju Panama, odnosno mailovima iz advokatske kancelarije Mosak Fonseka, koji su razotkrili brojne svetske lidere Kameruna, Vladimira Putina, ukrajinskog predsednika i druge.


NOVO PARTNERSTVO ANTENA GRUPE

Antena Grupa, međunarodna medijska korporacija sklopila je partnerstvo sa Thrive Global, platformom za pružanje usluga u oblasti poboljšanja zdravlja i produktivnosti zaposlenih, novom kompanijom Arijane Hafington, nekadašnjom urednicom i osnivačem Huffington Post-a. Ovim partnerstvom Thrive Global-a će pomoći da se uspostavi novi revolucionarni poduhvat u Grčkoj, Rumuniji, bivšim jugoslovenskim republikama, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Češkoj, Turskoj, Rusiji i na Kipru. Antena Grupa uspešno posluje u centralnoj i istočnoj Evropi već više od 25 godina, pa će iskoristiti svoju lokalnu ekspertizu i mrežu kako bi Thrive Global proširila domete svog poslovanja na ovim tržištima. „Thrive Global će imati veliki uticaj na to kako radimo i živimo. Postavili smo Amplifier jedinicu upravo iz razloga da bismo radili sa inovativnim kompanijama baš kao što je Thrive Global. Ova jedinica ima značajne rezultate u postavljanju i podizanju profitabilnih, digitalnih preduzeća, i ono za šta kompanijama obično treba pet godina da postignu na ovim tržištima, mi im možemo pomoći da dostignu za godinu dana“ izjavio je Teodor Kirjaku, izvršni direktor Antena Grupe.


POVEĆAN BROJ HAPŠENJA NOVINARA U 2016.

Prema izveštaju Reportera bez granica, broj uhapšenih novinara u 2016. godini je porastao. Ovom porastu je doprinelo stanje u Turskoj gde se trenutno u zatvorima nalazi više od 100 novinara. "Trenutno je u svetu zatvoreno 348 novinara, uključujući slobodne novinare i blogere, što predstavlja povećanje od šest posto u odnosu na 2015. godinu. Broj profesionalnih novinara koji se nalaze u zatvorima u Turskoj povećao se za čak 22 posto i učetvorostručio se nakon pokušaja puča u julu", navodi se u saopštenju Reportera bez granica. "Na vratima Evrope, jedan istinski lov na veštice bacio je u zatvore desetine novinara i od Turske napravio najveći zatvor za novinarsku profesiju. Za godinu dana Erdoganov režim je uništio svaki medijski pluralizam, na šta je Evropska unija odgovorila ćutanjem", stoji u saopštenju Kristofa Delirea, glavnog sekretara RSF-a. Prema podacima Odbora za zaštitu novinara (CPJ), prvih pet zemalja s najvećim brojem zatvorenih novinara su Turska, Kina, Egipat, Eritreja i Etiopija. Ovo je prvi put od 2008. da je iz prve "petorke" ispao Iran.


EL MUNDO PROTIV SUDSKE ODLUKE

Drugi najtiražniji štampani dnevni list u Španiji El Mundo i pored sudske zabrane objavio je priču o poreskim malverzacijama nekih od najvećih svetskih fudbalskih igrača. Odluku o objavljivanju priče o kršenjima poreskih pravila Kristiana Ronalda i drugih poznatih evropskih fudbalera pozdravile su organizacije za zaštitu medijskih sloboda i novinarska udruženja, nazivajući sudsku zabranu pokušajem cenzure i pozivajući na njeno povlačenje. "Mediji moraju biti slobodni da objave istraživačke izveštaje. Pravo na privatnost ili činjenica da se do informacija došlo na poencijalno ilegalan način ne bi trebalo koristiti za blokiranje objavljivanja informacija od javnog interesa, kakve su one o izbegavanju plaćanja poreza" izjavila je Dunja Mijatović, OSCE-ova predstavnica za slobodu medija. Istraživačka priča koju je objavio El Mundo bazira se na podacima koji su objavljeni na sajtu Football Leaks, fudbalskoj verziji Wikileaksa.


UGAŠENO JOŠ JEDNO ŠTAMPANO IZDANJE

Ženski magazin Essentials poslednja je u nizu žrtva digitala u UK, nakon što je njen izdavač, kompanija Time odlučio da se fokusira na digitalni rast. Štampano izdanje ovog magazina, koje je izlazilo od 1988. godine, prestaće da izlazi. Prema podacima ABC-a, magazin je zabeležio pad prodaje od 24 posto u odnosu na prethodnu godinu. Sadržaj magazina dostupan je na sajtu goodtoknow.co.uk, koji je takođe u vlasništvu kompanije Time.


ŠTRAJK GLAĐU DO SMRTI

Alžirski novinar i bloger Mohamed Tamalt, osuđen na dve godine zatvora umro je od posledica štrajka glađu. Alžirski sud osudio je Tamalta zbog vređanja javnog autoriteta i predsednika Alžira, Abdelaziza Boutefliku, u pesmi koju je objavio na Facebooku. Novinar koji je u junu uhapšen u blizini kuće svojih roditelja, istog dana započeo je štrajk glađu, u kojem je bio tri meseca, nakon čega je pao u komu u kojoj je proveo još tri meseca. Međunarodne organizacije, među kojima su Amnesty International, Reporters Without Borders i Human Rights Watch, tražile su od alžirske vlade da odbaci optužbe i oslobodi novinara, izražavajući posebnu zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja. Tamalt je živeo u Londonu u kojem je radio kao freelance novinar i vodio svoj blog.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde