Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
August 2014
Asocijacija Medija
No. 229
U OVOM BROJU
Medijske zakone podržavamo iako imaju manjkavosti
Vučić: Teško do rešenja za Politiku i Novosti
Kome se građani mogu žaliti na medije
USA: Ukinuti ograničenje unakrsnog vlasništva
Zambija dobija besplatan internet
Prosidba preko Coca-cola etiketa
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom SrbijaPROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
www.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PREDSEDNIK SRBIJE POTPISAO MEDIJSKE ZAKONE

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnim medijskim servisima, koji su 2. avgusta usvojeni u Skupštini Srbije, potvrdjeno je FoNetu u Nikolićevom kabinetu. Nikolić je, kako se ističe u njegovom kabinetu, "detaljno proučio usvojene zakone i ocenio da oni predstavljaju značajan pomak u odnosu na prethodne, naročito po pitanju slobode novinara, nezavisne uređivačke politike i transparentnosti vlasništva". Nikolićev potpis na novim medijskim zakonima uslov je za njihovo stupanje na snagu i početak primene. Novi medijski zakoni stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.


ASOCIJACIJA MEDIJA: MEDIJSKE ZAKONE PODRŽAVAMO IAKO IMAJU MANJKAVOSTI

Asocijacija medija podržava novo medijsko zakonodavstvo, koje počiva na Medijskoj strategiji iako je izrazila uverenje da su amandmanima pojedina zakonska rešenja mogla da budu poboljšana. Asocijacija smatra da je predlagač prihvatio najvažnije sugestije medijske zajednice, kao i potrebu zaštite javnog interesa i fer tržišnih uslova, u skladu sa evropskim standardima, pre svega u pogledu izlaska države iz vlasništva u medijima i prelaska sa budžetskog na projektno finansiranje. Međutim, Asocijacija je ukazala i na to da su neka rešenja u ovim zakonima diskriminatorska na štetu štampanih medija. Imajući u vidu razmere dugotrajne tekuće i sutrukturne krize na medijskoj sceni, Asocijacija smatra suvišnim uspostavljanje zakonskog praga za objedinjavanje štampanih medija, jer je ukrupnjavanje ključno za njihov opstanak i razvoj. Osim toga, Asocijacija smatra neprikladnim rešenja po kojima se pitanjima nedozvoljenog medijskog objedinjavanja u štampanim medijima bavi Ministarstvo kulture i informisanja, dok je za elektronske medije taj posao poveren Regulatoru za elektronske medije. (pročitajte ceo tekst)


PREDSTAVLJANJE MEDIJSKIH ZAKONA ZA ČLANOVE ASOCIJACIJE MEDIJA

U cilju što boljeg sagledavanja promena koje donose novi medijski zakoni, zvanično predstavljanje Zakona o javnom informisanju, Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim medijskim servisima, zakazano je za 3. septembar u sedištu Asocijacije medija. Zakone će predstaviti i na pitanja odgovarati najviši predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Radne grupe za izradu zakona, Republičke Radio Difuzne Agencije (po novom Regulator), Upravnog odbora RTS-a, predstavnici velikih novinskih izdavača, medija na jezicima manjina kao i UO Asocijacije medija. Događaj je namenjen izdavačkim kućama okupljenim oko Asocijacije medija, kao i renomiranim kompanijama koje su pridruženi članovi Asocijacije. Biće to prilika i da u lepom ambijentu sedišta Asocijacije članstvo razmeni utiske o zakonima ali i ideje o daljim aktivnostima udruženja.


REDAKCIJA KURIRA: SAJT KURIRA POD KONSTANTNIM UDARIMA HAKERA

U upravo pristiglom saopštenju internet redakcije Kurira se kaže: "Od nedelje 10. avgusta traju konstantni napadi na naš portal, za koje je izdvojeno više stotina hiljada evra. Sajt Kurira ponovo se našao na meti hakera! Samo od nedelje 10. avgusta naš portal je bio napadnut čak šest puta, a pokušaji da se sajt Kurira sruši traju i dalje. Podsetimo, pre nepuna dva meseca naš portal je bio izložen identičnoj seriji hakerskih napada. Tehnički resursi za ovakav napad koštaju i više stotina hiljada evra, pa se pitamo ko stoji iza hajke na portal Kurira. Tada nije do kraja utvrđeno ko je ometao rad naše internet-redakcije i kome je bilo u interesu da Kurirovom sajtu ne mogu da pristupe milioni čitalaca iz celog sveta. Pozivamo nadležne državne organe da hitno reaguju, zaštite naš medij te omoguće nesmetan rad veb-redakcije."


TASOVAC: KRAJ PRIVATIZACIJE DO JULA 2015. GODINE

Novi medijski zakoni su usvojeni. Ministartsvo kulture i infomisanja može da odahne jer je završilo veliki posao. Ali to nije kraj, to je početak. Implementacija zakona je teži deo i biće pod budnim okom novinarskih, medijskih, evropskih i ekspertskih posmatrača. U obrazlaganju novih zakona Ministar kulture i informisanja, Ivan Tasovac, objasnio je da je ključna novina u tim zakonima da država treba da izađe iz vlasništva u medijima zaključno sa julom 2015. godine. Ovaj rok je neka vrsta kompromisa izmedju Medijske strategije i Zakona o privatizaciji. Upućeni kažu da je realno da sva medijska preduzeća koja treba da se privatizuju do ovog roka formalno i "započnu" proceduru privatizacije, ali ne i da je završe. Medijska udruženja su vrlo složna u tome da će insistirati na primeni zakona u ovom delu, dok su novinarska zabrinuta za radna mesta novinara iz ovih preduzeća. U obrazlaganju poslanicima, Tasovac je istakao da će, po završetku procesa privatizacije u medijima, moći da se kod države aplicira za finansijsku podršku onim sadržajima koji predstavljaju javni interes u oblasti informisanja. Konkursno finansiranje biće, prema njegovim rečima, deo ozbiljne procedure primene ovih zakona, i biće detaljnije uređeno podzakonskim aktima. Zakon o javnom informisanju je, kako je rekao poslanicima, predvideo da se u periodu od pet godina po privatizaciji moraju zadržati programske strukture i sadržaji, što će pomoći tranziciju medija ka tržišnom funkcionisanju i očuvati programske sheme, što je posebno značajno kada je reč o medijima koji izveštavaju na jezicima nacionalnih manjina.


VUČIĆ: TEŽE JE REŠITI "POLITIKU" I "NOVOSTI" NEGO "ŽELJEZARU" I "PETROHEMIJU"

U svom inrevjuu nedeljniku NIN, Premijer Srbije Aleksandar Vučić, osvrnuo se i na pitanja privatizacije novinskih izdavača Politika i Novosti. Na pitanje novinara da li bi potencijalni kupac Politike mogao da bude Stanko Subotić, Premijer odgovara: "Ma ne, to su gluposti, u stilu rekla-kazala ili što je babi milo to joj se i snilo. Tek da ima nešto da se priča. Prvo, mi nismo u stanju da razrešimo vlasničke odnose u Politici, da vidimo da li je Miroslav Bogićević stvarno njen suvlasnik ili nije, kakvi su naši odnosi sa Nemcima, ko je tu kome garant itd. Neki drugi medijski magnati iz Srbije se u nekom obliku pominju u vezi sa Politikom, ali ne Subotić." Na pitanje da li će i kada država raspisati tender za prodaju Politike, on kaže: "Pa kako da raspišemo ako ne znamo koliki nam je udeo. Očito će time morati da se bave državni organi i tek kada se ceo postupak okonča videćemo prvo da li će tu uopšte da bude državnog udela, kako će se raspetljati odnos nemačkog VAC-a sa Bogićevićem, ko je tu kome i šta i koliko platio, da li je posle prve tranše uplaćeno još nešto. Ne dao vam bog da u to ulazite. Ja sam pokušao." Dok na pitanje o Večernjim novostima, Premijer kaže: "Bolje da ne pričam. Teže će nam biti da rešimo pitanje Politike i Novosti nego Željezaru i Petrohemiju."


VLADA DA PREPORUČI 2 ODSTO BUDŽETA ZA LOKALNE MEDIJE

Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je svoju bojazan za opstanak lokalnih medija putem saopštenja da neće podržati medijske zakone ukoliko se ne usvoji njihov amandman o minimumu lokalnog budžeta koji mora da se opredeli za lokalne medije. Budući da ovaj amandman nije prošao do poslanika, UNS, po usvajanju zakona, traži da Vlada Srbije donese "preporuku" da lokalne zajednice (gradovi i opštine) u budžetu za iduću godinu izdvoje minimalno dva odsto budžeta za projektno finansiranje lokalnih medija. Izdvajanje za lokalne medije u gradovima većim od 300.000 stanovnika trebalo bi da iznosi minimalno 1 odsto budžeta. UNS ističe da ukoliko na vreme ne bude određen minimalan iznos novca za finansiranje javnog interesa, preti opasnost od zloupotrebe Zakona o javnom informisanju i medijima jer će lokalne vlasti imati jak ucenjivački potencijal na medije. UNS podseća da je do 1. jula 2015. godine rok za privatizaciju medija i da bi lokalne vlasti na vreme morale da opredele novac za projektno finansiranje za celu 2015. godinu. Takođe, lokalne vlasti moraju imati u vidu da će po okončanju privatizacije bez finansijske podrške za projektno finasiranje neizbežno doći do pomora lokalnih medija. Usvajanjem i poštovanjem ove preporuke Vlada i lokalne vlasti pokazali bi doslednost u spovođenju osnovnih ciljeva propisanih setom medijskih zakona o podsticanju medijskog pluralizma i slobode izražavanja, čime bi dokazali da brinu o svim medijima a ne samo onim koji su pod njihovom kontrolom.


TELEKOM SRBIJA: NIŠ PRIČA SVOJU ISTORIJU PUTEM MOBILNE APLIKACIJE

Obilaskom lokacija na Tvrđavi, uz podsećanje na njihove graditelje i istorijat, kompanija Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) i Turistička organizacija Niša predstavili su besplatnu aplikaciju za mobilne uređaje „Niš priča“, koja će posetiocima približiti najznačajnije kulturno-istorijske znamenitosti ovog grada. Telekom Srbija je razvio ovu aplikaciju uz primenu koncepta „proširene stvarnosti“ (Augmented Reality), koja omogućava da se na jednostavan i zabavan način dobiju osnovne informacije o 50 lokacija u samom Nišu i obližnjim ambijentalnim celinama. Potrebno je samo kameru pametnog telefona usmeriti na objekte u blizini kako bi se otvorio niz kratkih priča o gradskim znamenitostima. Aplikacija poseduje i audio vodič koji otpočinje naraciju čim posetilac odabere željenu lokaciju. Nakon preuzimanja aplikacije, posetilac može da bira da li će u obilazak znamenitosti krenuti koristeći koncept „proširene stvarnosti“, kako bi posetio lokacije u svojoj neposrednoj blizini, ili će se osloniti na unapred određene rute ucrtane na mapi grada. Devet ruta, koje povezuju lokacije u smislene istorijske i ambijentalne celine, vode posetioca kroz burnu prošlost i živopisnu sadašnjost Niša, grada u kojem je prvo naselje nastalo pre četiri hiljade godina. Dostupna na srpskom i engleskom jeziku, aplikacija se može besplatno preuzeti sa Google Play-a i App Store-a za dva najzastupljenija operativna sistema za mobilne uređaje.


HUMANITARNA AKCIJA BANKE INTESA I MASTER CARD

Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija) i kompanija MasterCard izdvojile su u okviru humanitarne kampanje „Budite deo dobrog dela“ ukupno 10,55 miliona dinara za pomoć porodicama ugroženim u majskim poplavama. Tokom trajanja kampanje, u periodu od 1. do 31. jula 2014. godine, Banca Intesa i MasterCard su pozivale sve korisnike MasterCard i Maestro platnih kartica da svoja plaćanja u zemlji, inostranstvu i na internetu izvrše ovim kartičarskim proizvodima. Za svaku transakciju Banca Intesa i MasterCard izdvajali su 10 dinara iz svojih sredstava, a humanitarna kampanja „Budite deo dobrog dela“ je poslednja u nizu inicijativa koje su kompanije sprovele kako bi pokazale razumevanje i solidarnost prema građanima sa poplavljenih područja. Banca Intesa je pored navedenog donirala 15,5 miliona dinara za pomoć građanima opština pogođenih poplavama i sanaciju posledica koje su ostavile za sobom. Takođe, kompanija MasterCard je donirala približno 11,6 miliona dinara finansijske pomoći Crvenom Krstu za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, omogućivši ujedno i svojim zaposlenima da učestvuju u pomoći sanacije poplava na Balkanu, kroz interni program pod nazivom „podjednake donacije“ u okviru kog, za svaku donaciju u iznosu od 25 dolara ili više, kompanija donira Crvenom Krstu isti iznos i time duplira donaciju svojih zaposlenih.


KOME SE GRAĐANI MOGU ŽALITI NA MEDIJE

Građani se na kršenje etičkih standarda u izveštavanju o ubistvu petnaestogodišnje Tijane Jurić, ali i u svim drugim slučajevima, mogu žaliti Sudu časti UNS-a, odnosno sudovima časti drugih novinarskih udruženja. Sud časti UNS-a ima nadležnost nad pojedincima koji su članovi udruženja. Potrebno je da žalba sadrži ime i prezime novinara na čije izveštavanje se žalba odnosi i medijski sadržaj na koji se pojedinac ili organizacija žale. Žalba može biti poslata poštom na UNS, Resavska 28/I, 11000 Beograd ili imejlom na press@uns.org.rs.Odluke Suda časti UNS-a su javne i objavljuju se na sajtu UNS-a.
Za odlučivanje o kršenju etičkih standarda štampanih medija i internet portala zadužen je Savet za štampu. Ovo samoregulatorno telo ima nadležnost nad medijima, a ne nad autorima teksta, i njima izriče opomene koje su javne. Medij koji je prekršio Kodeks novinara Srbije dužan je da odluku objavi. Mogućnost da se žale Savetu imaju građani i organizacije oštećene pisanjem štampanih medija i internet portala. Žalba Savetu može biti poslata poštom na Savet za štampu, Ljube Jovanovića 9c, 11000 Beograd i imejlom na zalbe@savetzastampu.rs. Potrebno je da se uz popunjen obrazac koji se nalazi na ovom linku dostavi kopija teksta ili link ka tekstu. Treba navesti u kom mediju je tekst objavljen i datum objavljivanja.
Svoj protest na izveštavanje pojedinih medija građani mogu uputiti i Asocijaciji medija, koja kao poslovno udruženje okuplja izdavače medija u Srbiji. Nadležnost nad elektronskim medijima pripada Republičkoj radiodifuznoj agenciji, koja odlučuje o televizijama i radio stanicama koje su prekršile Kodeks ponašanja emitera. U odnosu na sudove časti i Savet za štampu, koji odlučuju po žalbama, RRA je dužan da osim na predstavke reaguje i sam kada uoči kršenje Kodeksa.


AMS OSIGURANJE: POLISA OSIGURANJA ZA SIGURNOST VAŠEG DOMA

AMS Osiguranje (pridruženi član Asocijacije medija) nudi usluge osiguranja pokretne i nepokretne imovine, a osiguranje domaćinstva je jedno od najčešće zaključivanih osiguranja imovine. Kupovinom ove polise obezbedili ste vaš dom i stvari u njemu usled požara, izliva vode iz instalacija, provalne krađe i razbojništva, kao i brojnih drugih rizika, u skladu sa uslovima osiguranja. Istovremeno, pokriveni ste i od troškova koji mogu nastati u slučaju da nezgoda u vašem stanu ili kući nanese štetu komšijama. Premija osiguranja domaćinstva se utvrđuje u zavisnosti od kvadratutre i starosti građevinskog objekta koji osiguravate. Tako, za osiguranje stana od 60 m2, na period duži od 8 meseci, potrebno je da izdvojite svega 1.518 dinara godišnje. Ukoliko uz osiguranje stana ili kuće odaberete da osigurate i stvari u vašem domu, u AMS Osiguranju ostvarujete dodatnih 10% popusta na celokupan iznos premije osiguranja. Statistike govore da se krađe i provale češće dešavaju u sezoni godišnjih odmora, dok vlasnici nekretnine nisu kod kuće. Stoga, postoji mogućnost i da vaš dom osigurate i na kraći vremenski period, što vam može biti korisno dok ste na putu. Ukoliko putujete, ne smete zaboraviti Putno zdravstveno osiguranje, koje vas za samo 840 dinara, u periodu od sedam dana, štiti od visokih troškova lečenja u inostranstvu.


POD KROŠNJAMA NA ŠTRANDU SA MEDIJIMA


Ispred ogranka gradske biblioteke na novosadskoj plaži Štrand, od 21. jula do 16. avgusta, održava se drugi po redu godišnji događaj “Pod krošnjama na Štrandu” u organizaciji Biblioteke grada Novog Sada, Heror Media Ponta i Centra za razvoj manjinskih i lokalnih medija. Događaj ima za cilj da promoviše manjinske medije u Srbiji, njihov jezik i kulturu kao i da doprinese proširenju Gradske biblioteke na Štrandu. Shodno tome, bogat i raznovrstan program uključuje jezičke radionice za decu, druženje sa urednicima listova na mađarskom, slovačkom, rusinskom i rumunskom jeziku, kvizove i dodele nagrada naših sponzora. Produkcija jednomesečne inovativne kampanje privukla je veliku pažnju javnosti. Odziv dece koja pohađaju jezičke radionice je fantastičan. Pokazalo se da postoji potreba za ovim vidom alternativnog učenja jezika i da je podrška koju je ovaj program dobio od institucija, sponzora i medija putanja koju treba nastaviti kada se radi o kvalitetu promocije medija na jezicima manjina. Mediji u kampanji su: “Magyar Szó”, „ Ruske slovo”, “Hét Nap”, “Hlas l’udu” (svi članovi Asocijacije medija) i “Libertatea”. Ključne vrednosti koje ova kampanja nosi su multikulturalnost, interkulturalnost, tolerancija, vidljivost i prisutnost manjinskih medija.


“ELEVATE” – NOVI, SAVREMENIJI ČASOPIS ZA AVION

Er Srbija, nacionalna aviokompanija Srbije, objavljuje publikovanje svog novog i savremenijeg časopisa za avion pod nazivom “Elevate”. Prvo izdanje ovog mesečnika u novom ruhu podeljeno je gostima na letovima Er Srbije 1. avgusta 2014. Novi časopis će imati važnu ulogu u svrstavanju Srbije u red “obaveznih” destinacija u Evropi, donoseći članke o izuzetnim Srbima i Srpkinjama koji su svoj doprinos dali u raznim oblastima, kao što su umetnost, kultura, muzika, gastronomija, ugostiteljstvo, turizam, nauka i mnoge druge. Prvo izdanje novog časopisa donosi ekskluzivne članke o privlačnim međunarodnim destinacijama, kao što su Maldivi ali i o tradicionalnim turističkim mestima u Srbiji, Vrnjačkoj Banji i novoizgrađenom Andrićgradu u Republici Srpskoj. Avgustovski broj se takođe osvrnuo na popularni EXIT Festival u Novom Sadu, tajne azijske gljive života koja raste podno Fruške Gore, kao i na poznata vina pravoslavnih manastira. “Elevate” je naslednik Er Srbijine “Revije“, časopisa za avion koji je u kontinuitetu objavljivan poslednjih 40 godina. Prvo izdanje Er Srbija Revije objavljeno je u maju 1975. godine i sadržalo je veliku mapu na savijanje tada novouvedene linije Beograd – Sidnej.
Časopis možete prelistati i na ovom linku.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

SEDMI WEEKEND MEDIA FESTIVAL - NOVI MODELI KOMUNIKACIJE

Najveći regionalni festival komunikacija, Weekend Media Festival, održat će se sedmi put od 18. do 21. septembra u festivalskom prostoru stare Tvornice duvana u Rovinju. Weekend će i ove godine ugostiti oko 4.000 medijskih, marketinških i PR profesionalaca i ponudiće im bogat program prepun zanimljvih predavanja, provokativnih panela, radionica i prezentacija s temama od medija i marketinga, preko showbiza i digitala, pa sve do ključnih poslovnih pitanja. Ove godine u Rovinj stiže Scott Morrison, tvorac slogana "Just do it" i jedan od najuticajnijih oglašivača Velike Britanije. Predavač će biti i potpredsednik za istraživanje, statistiku i izveštavanje za Viacom International Media Networks Christian Kurz sa svojim vizionarskim projektom „MTV Knowing Youth: Vizija 2020“, gde će istraživati poglede mladih ljudi na sviet i njihove vizije budućnosti – posebno 2020. godine. Veliko zanimanje sigurno će izazvati i suosnivač SalesBraina Christophe Morin, koji će govoriti čime se zapravo rukovode kupci pri donošenju odluke o kupovini te metodama stvaranja snažnih, sugestivnih i kreativnih poruka koje garantuju rezultate. Posetioci će moći da učestvuju i u šest radionica gde će steći vredna iskustva primenjiva u poslu.


USA: UKINUTI OGRANIČENJE UNAKRSNOG VLASNIŠTVA

NAA (Američka asocijacija novinskih izdavača) u ime svojih više od 2.000 članova (sa njihovim multiplatform izdanjima) dostavila je svoje komentare Federalnoj Komisiji za Komunikacije (FCC) ukazujući na to da više nema racionalnog objašnjenja za postojanje 39 godina stare zabrane na unakrsno vlasništvo novine-elektronski mediji i da ona više ne služi javnom interesu već ograničava lokalno novinarstvo. Svake četiri godine Kongres traži novu procenu FCC-ija da li je potrebno izvršiti promene pravila i uredbi sa ciljem da se usklade sa stvarnim potrebama javnosti i u smislu zaštite konkurencije. NAA se osvrnula na činjenicu da se ograničenje odnosi samo na udruživanje dnevnih novina i emitera, dok je neregulisan, iako veoma čest, slučaj postojanja nezavisnih websajtova koji ustvari crpe lokalni medijski sadržaj iz lokalnih novina i televizija. NAA skreće pažnju da FCC mora da prepozna rizik ograničenog javnog dijaloga ukoliko su novine sprečene da nađu investitore i druge resurse u vrlo konkurentnoj tržišnoj utakmici. Kada su pod istim krovom, novine i emiter se fokusiraju na svoje snage i razvijaju lokalno novinarstvo dublje nego što bi bilo da posluju odvojeno. NAA je u prilog svojim komentarima naveo više konkretnih primera iz različitih država i gradova USA.


ZAMBIJA DOBIJA BESPLATAN INTERNET

Aplikacija pomoću koje bi se mogli besplatno logovati na Facebook, Messinger, Wikipediju i Google Search od nedavno je dostupna u Zambiji, a pruža i podatke o vremenu, zdravlju te omogućava pristup stranicama o ženskim pravima. U Zambiji se Internet.org udružio s lokalnim operaterom Airtel, koji pruža besplatan pristup ovim sadržajima u nadi da će Zambijci prepoznati potencijal interneta kao medija i preći na prepaid podatkovni plan kako bi mogli istražiti ostatak digitalnih prostranstava. Facebook je sklopio partnerstvo i sa šest telekomunikacijskih kompanija koje rade na dronovima i satelitima kako bi doveli internet do preostalih 15 posto čovečanstva koje još nema pristup jer se nalaze na području do kojeg ne dopire signal. Mark Zuckerberg je naglasio važnost ovog projekta rečima: "Verujemo da svaka osoba zaslužuje besplatan pristup osnovnim servisima – alatima za zdravlje, obrazovanje, posao i osnovnu komunikaciju. Protekle godine radili smo s mobilnim operaterima širom sveta kako bi stigli do zacrtanog cilja. Sada vidimo kako ova vizija postaje stvarnost, jer smo pomogli 3 miliona ljudi koji ranije nisu mogli da pristupe internetu." Međutim, mišljenja su podeljena. Bill Gates je ovaj projekat osudio još prošle godine rečima: "Ja zaista volim IT. No želimo li poboljšati živote moramo se pozabaviti mnogo osnovnijim stvarima poput ishrane ili preživljavanja dece." Bilo je i komentara kao: Toliko smo zavisni da malo šta više i radimo bez pomoći interneta, ali mi nemamo životni prosek od 38,8 godina kao Zambija. Ideja o obrazovanju zemlje gde 85 posto ljudi živi ispod granice siromaštva zvuči ohrabrujuće, ali isto tako teško je zamisliti Zambijca koji u afričkoj prašini gugla nove poslove na svom Androidu. I još teže – pronalazi ga!


PROSIDBA PREKO COCA-COLA ETIKETA PRIVUKLA 1,1 MILION LAJKOVA

Na Facebooku se nedavno pojavio post mladića koji je preko etiketa na Coca-cola flašicama zaprosio svoju devojku, i osvojio više od milion lajkova. Donnie McGilvray je napisao ispod slike svog frižidera "Zamolio sam moju devojku: Eloise, ostavi mleko u frižider, i evo šta je ona tamo videla". Na flašicama je bilo ispisano "Prelepa Eloise hoćeš li se udati za mene". Donnie je postavio ovu sliku na Coca-cola facebook stranici i dodao "Hvala Coca-coli na pomoći, pristala je". Ispod flaša, u frižideru, bio je buket ruža. Dan posle prosidbe, Coca-cola je odgovorila sa slikom kojom čestita mladom paru, a mnogi su komentarisali da bi Coca-cola trebalo da plati svadbu. Bilo je i onih koji su hteli da provere autentičnost ovog događaja, pa je BuzzFeed kontaktirao Coca-colu i Donnie-ja sa pitanjem da li je sve unapred smišljeno od strane Coca-cole, ali dobili su odgovor da je Donnie iskoristio opciju personalizovanih etiketa i sam naručio etikete koje zajedno daju tako romantičnu rečenicu. Time je potvrđeno upravo ono što je i bila namera kampanje Share a Coke, a to je da kreira trenutke sreće sa ljudima koji su vam najdraži. Coca-cola je potvrdila da se nada da će ovaj par imati srećan brak, a oni će sa svoje strane iskoristiti priliku da im povremeno pošalju Coca-cola pozdrave.


VELIKA BRITANIJA: DA LI JE POČEO OPORAVAK DNEVNIH NOVINA?

Prema izveštajima oditorske kuće ABC UK, za jul mesec 2014, sve nacionalne dnevne novine beleže pad tiraža u poređenju sa istim mesecom prošle godine. Ohrabrujuće je ipak što neke od njih beleže odlične rezultate već drugi mesec za redom ove godine, jun i juli. Da li je to znak početka oporavka? The Times je zabeležio najbolji rezultat među nacionalnim dnevnim novinama već drugi mesec. Imao je pad od 0,41 odsto prema prošloj godini tako da mu je sada tiraž 398.603 primerka, ali i rast od 0,66 odsto u junu mesecu u odnosu na maj. Sledeće novine sa dobrim rezultatom su The Guardian ( pad od 5.23 odsto, tiraž 181.181) i The Sunday Times (pad od 5,32 odsto, tiraž 799.845). Njih sledi The Observer, dok su među novinama sa najlošijim rezultatima Sunday Mail i Daily Records sa padom tiraža od 14,43 i 13,59 odsto prema prošloj godini.


AXEL SPRINGER NASTAVLJA TREND RASTA

Krajem drugog kvartala tekuće finansijske godine, rezultati Axel Springera nastavljaju trend dinamičkog rasta, najviše zahvaljujući konzistentnom jakom rastu digitalnih aktivnosti. Sva tri operativna modela: Paid Models, Marketing Models i Classified Ad Models (mali oglasi), generišu veliki prihod i konsolidovani rast od 6,2 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je konsolidovani EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization) još veći 10,6 odsto. Digitalne aktivnosti cele Axel Springer grupe učestvuju sa više od 51% u konsolidovanom prihodu i više od 65% u konsolidovanom EBITDA, u prvoj polovini 2014. godine.


WEB SAJT "PROJECT BABB" ZA MESEC DANA VIŠE OD MILION JEDINSTVENIH POSETILACA

Fudbalski zabavni web sajt "Project Babb", koji je pokrenut kao alternativni sajt za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, u okviru izdavačke kuće Telegraph Media Group (TMG), zabeležio je više od milion jedinstvenih posetilaca samo posle mesec dana postojanja. Sajt nije tipičan news sajt već je više namenjen za preuzimanje i deljenje sadržaja. TMG je odlučio da nastavi sa fokusom na posetioce koji koriste mobilne aplikacije i one sa društvenih mreža. Ovaj sajt je lansiran izvan Telegraph-ovog internet paywall modela. Web sajt Project Babb je prema podacima kompanije, u junu mesecu dostigao 1,4 miliona jedinstvenih posetilaca od kojih oko 40% dolaze sa desktop verzije, a nešto više od 30% sa mobilnih aparata. Oko 60% posetilaca kaže da je do sajta došlo preko društvenih mreža, a 2/3 njih su stari ispod 35 godina. Za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, koje je trajalo 33 dana, i inicijalni sajt Telegraph Sport je zabeležio značajnu posetu o čemu svedoči 160 milina pregledanih strana. Živi blogovi za polufinale i finale su doprineli velikom broju pregledanih strana.


NESTLE KOMPANIJA NAJAVLJUJE MEDIJSKI PITCH ZA 58 MILIONA FUNTI

Nestle planira da objavi medijski pitch za izbor agencije za medijaplaniranje i zakup medijskog prostora u septembru ove godine. Vrednost njihovog budžeta u velikoj Britaniji je oko 58 miliona funti (prema podacima Nielsena). Sadašnja agencija Mindshare, deo WPP grupe, će biti pozvana kao i Nestleov drugi globalni medijski partner - agencija ZenithOptimedia. Veruje se da je u pomenutom budžetu uključeno sve što se tiče medija, sem možda dela koji se odnosi na on-line istraživanje i pokriva sve Nestle brendove.


Copyright - Asocijacija medija - 2014.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde