Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
April 2018
Asocijacija Medija
No. 315
U OVOM BROJU
Prava mera medija
Foto trening za mlade
Radićemo više na slobodi medija
Austrijska Styria zainteresovana za Balkan
Nova uprava ABC Hrvatska
Politico lansirao novu platformu
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PRAVA MERA MEDIJA

Asocijacija medija je sprovela istraživanje sa ciljem da utvrdi kakvi sve podaci o medijima postoje na tržištu Srbije, odnosno koji podaci o medijima i medijskim sadržajima se mogu saznati iz javno dostupnih registara i istraživanja, kao i koja su sve merenja preferencija medijske publike dostupna. Rezultati istraživanja uključuju i uporedni prikaz o stanju u ovoj oblasti u još 13 evropskih država, kao i zaključke i preporuke za dalji razvoj. Istraživanje je sprovedeno uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Pozivamo vas da pročitate Studiju „Prava mera medija“ i da nam vaše komentare i predloge pošaljete na adresu meramedija@asmedi.org. Predstavljanje Studije i diskusija su zakazani za 26. april 2018. godine u 11 časova (Novi Beograd, UNDP, velika sala, Bulevar Zorana Đinđića 64). Blagovremenim slanjem komentara doprinećete da diskusija bude konstruktivna i da zajedno dođemo do novih zaključaka, koji će, posle javne diskusije, postati sastavni deo Studije „Prava mera medija“.


FOTO TRENING ZA MLADE

Asocijacija medija i DW Akademija pozivaju mlade novinare i studente novinarstva da se prijave na petodnevni FOTO TRENING, koji će se održati od 21. do 25. maja 2018. godine u Beogradu. Cilj treninga je da mlade ljude podučimo osnovnim elementima profesionalne fotografije (kadriranje, izrada, oprema, obrada fotografije, distribucija, upotreba aplikacija, izrada video sadržaja na bazi fotografija…), ali i da im prenesemo znanja na temu etike i odgovornosti prema sadržaju, osnove autorstva i medijske pismenosti. Trening se sastoji od predavanja i vežbi u enterijeru i eksterijeru. Grupa će imati 15 polaznika, sa jednim vodećim predavačem – mentorom i više gostujućih predavača iz različitih oblasti. Na kraju treninga, za učesnike će biti raspisan nagradni konkurs na temu “Mladi u pokretu”, a svi polaznici će dobiti mogućnost da učesvuju na forumu “Brave Media” (u organizaciji DW Akademije i Misije OEBS), koji se održava krajem oktobra 2018. godine. Prijavu (sa nekoliko biografskih redova i kontakt podacima) kandidata mogu poslati na adresu info@asmedi.org , do 8. maja 2018. godine.


RADIĆEMO VIŠE NA SLOBODI MEDIJA

Evropska komisija konstatovala je u Izveštaju o Srbiji, a prenosi FoNet, da nije bilo napretka u slobodi izražavanja od 2016. godine što zabrinjava, kao i da sveukupno medijsko okruženje ohrabruje autocenzuru. Vlasti Srbije treba da reaguju hitno i javno osude govor mržnje i pretnje novinarima, navodi se u izveštaju i dodaje da medijsko zakonodavstvo mora biti primenjeno. Potrebno je obezbediti punu primenu medijskih zakona i ojačati nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM), usvojiti novu medijsku strategiju na transparentna i inkluzivan način, kao i obezbediti adekvatno finansiranje javnih medijskih servisa, kao i transparentno i pravednosufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa. Vlasti Srbije treba da obezbede da se distribucija fondova za oglašavanje, posebno od javnih preduzeća ne koriste kao vid neformalnog pritiska na uređivačku politiku. Dan kasnije, Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na sastanku sa visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini da i pored, uglavnom pozitivnih ocena Evropske komisije, Srbiji predstoji mnogo napora i rada u oblasti vladavine prava i slobode medija.


ODBRANI PRAVO NA INFORMACIJE

Više od 60 organizacija civilnog društva i medija pozivaju Vladu Srbije da povuče rešenja iz Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kojima se smanjuje dostignuti nivo prava građana. U zajedničkom saopštenju se upozorava da predložena rešenja ugrožavaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju novcem građana ili raspolažu značajnim javnim resursima i povećavaju pravo vlasti da izbegava pitanja o odgovornosti za upravljanje javnim institucijama.


NAMETANJE NELEGITIMNE STRATEGIJE

Novinarska i medijska udruženja smatraju da je Nacrt Strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, koji bi, prema najavama Ministarstva kulture i informisanja, uskoro trebalo da uđe u javnu raspravu – nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika struke i civilnog društva. Neprihvatljivo je da se ovako važan dokument, koji bi u značajnoj meri trebalo da odredi sudbinu novinara, medija i medijskih sloboda u narednih pet goduna, pa i duže, suprotno demokratskoj proceduri, donosi bez jasne metodologije, široke participativnosti, ali i bez predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja... CEO TEKST SAOPŠTENJA PROČITAJTE OVDE.


SAJT FINANSIRANJEMEDIJA.RS

Kako je raspodeljen novac iz budžeta za sufinansiranje medijskih sadržaja, od skoro možete naći u javnoj bazi projektnog sufinansiranja. Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je sajt www.finansiranjemedija.rs sa pretraživim dokumentima i podacima o budžetskom sufinansiranju medijskih projekata na svim nivoima vlasti. Pretraživi su podaci i dokumenta od 2015. godine, a sama baza prošla je put od pomoćnog alata do javne baze. U bazi možete pogledati da li su i kada vaš grad ili opština raspisali konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja, koliko je novca poreskih obveznika za te namene izdvojeno, kome je novac dodeljen, koji je bio sastav komisije koja je odlučivala o raspodeli novca, kao i da li je bilo neregularnosti. Sajt www.finansiranjemedija.rs izradio je UNS u okviru projekta "Pretraži me - javna baza projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja" koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja na konkursu 2017. godine. Partneri na projektu NUNS, NDNV, Lokal Pres i ANEM su, uz UNS, pratili konkurse na svim nivoima vlasti i dostavljali podatke koje je UNS unosio u bazu.


TANJUGU ODLOŽEN POREZ

Novinska agencija Tanjug založila je 205 umetničkih dela ukupne vrednosti 7.069.166 dinara kako bi joj Sekretarijat za javne prihode Grada Beograda odložio plaćanje poreza od 5.704.093 dinara na rate u trajanju od pet godina, objavio je početkom aprila Centar za istraživačko novinarstvo (CINS). Kako se navodi, Agencija za privredne registere (APR) usvojila je rešenje o založnom pravu nad umetninama Tanjuga 5. maja 2017. godine. Pravo nad delima u svojstvu "založnog poverioca" dato je Gradu Beogradu, što znači da će u slučaju da Tanjug ne isplati dug u predviđenom roku Grad moći da ga naplati prodajom umetničkih dela. Tanjug je 13. marta 2017.podneo Sekretarijatu zahtev da mu se odloži plaćanje poreza. Sve ovo ne bi bilo neobično da se ne radi o privrednom društvu koje je odlukom Vlade Republike Srbije trebalo da bude ugašeno još krajem 2015. godine, a da njegova imovina pređe u ruke Republičke direkcije za imovinu. Do danas nije poznato zašto do toga nije došlo ni dve ipo godine kasnije i kako se tom privrednom društvu odobrava rok od narednih pet godina da plati porez. Po pisanju medija, agencija Tanjug je 2016. godinu završila sa gubitkom od 51,3 miliona dinara, a u dugove im se sada ubraja i ovaj porez na imovinu.


TV N1 POKRENULA VESTI I NA ENGLESKOM

Televizija N1, ekskluzivni partner CNN za Balkan, proširila je domet svog internet sajta novim stranicama na engleskom jeziku od 16. aprila. Televizija je počela sa radom pre više od tri godine u produkcionim centrima u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu. Televizija N1 na engleskom ponudiće svojoj novoj publici najvažnije nacionalne i regionalne vesti, analize, intervjue kao i ekskluzivne N1 televizijske sadržaje iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


1000 BROJEVA KIKINDSKIH

“Ostali smo jedini medij u Kikindi koji nije pod punom kontrolom vlasti i proživljavamo neku vrstu linča”, izjavio je glavni i odgovorni urednik "Kikindskih" novina Željko Bodrožić, povodom objavljivanja 1000. broja tog lista i najavio da će pokušati da se bore ujedinjavanjem, uzdajući se u podršku čitalaca. Bodrožić za Danas objašnjava da redakcija ovog lista svakodnevno strahuje da li će moći da objavi novi broj. "Kikindske" ne dobijaju sredstva ni na jednom medijskom konkursu, nemaju oglase državnih institucija, a lokalni privatnici strahuju od oglašavanja kod njih da ne bi "pali" u nemilost. On je naveo da ih je 2014. poreska uprava "unakazila". Bodržić dodaje da jubilarno izdanje nije obeleženo nikakvom proslavom, već je održan skup sa grupom "Za slobodu medija" kako bi utvrdili kakavi su odjeci kampanje među čitaocima.


RUSKE NOVINE POKRENULE SRPSKO IZDANJE

Argumenty i Fakty od pre dve nedelje izlazi na srpskom jeziku u izdanju redakcije magazina Pečat, a uredništvo je u pismu čitaocima reklo da novi medijski projekat povezuje znanje i istinu o Srbiji i Rusiji. Saša Francisti, glavni urednik srpskog izdanja Argumenty i Fakty i online izdanja Pečata poručio je kako će koristiti argumente i činjenice da bi edukovali srpske čitaoce, ali i zbližili Rusiju i Srbiju. Prvo izdanje novog mesečnika na naslovnoj strani donosi intervju sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom i naslovom „Svima je bolje da budu prijatelj s Rusijom“, ali i ilustraciju ruskog predsednika Vladimira Putina kako jaše medveda. Balkan Insight piše kako je većina sadržaja u magazinu naklonjena ruskoj vladinoj politici, te da su Argumenty i Fakty nastavak ruskih medijskih ekstenzija u Srbiji i na Balkanu.


MINISTARSTVO OSUĐUJE TABLOIDE

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je uputilo Prekršajnom sudu zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv odovornih urednika Informera zbog objavljivanja pornografskih fotografija 10. i 11. aprila, Srpskog telegrafa, Alo! i Kurira koji su to učinili 11. aprila i prekršili Zakona o javnom informisanju i medijima. Ministarstvo kulture i informisanja apeluje na sve odgovorne urednike medija, da u postupku uređivanja medija, komercijalni interes podrede javnom interesu u oblasti javnog informisanja i povedu posebnu pažnju da medijskim sadržajima koje objavljuju ne postupaju protivno odredbama zakona kojima je to zabranjeno, ističe se u saopštenju.


PORNOGRAFIJA I NA PINKU

Program televizije Pink ponovo će biti glavna tema Regulatornog tela za elektronske medije (REM), zbog pornografije emitovane u nedozvoljenom terminu. U pitanju je emitovanje seksualnog čina u rijaliti programu "Zadruga" u udarnom terminu, u nedelju 8. aprila na Uskrs. Sa druge strane, vlasnik TV Pink Željko Mitrović tvrdi za Danas da seks nije emitovan na televiziji, već samo na internetu. “Nije bilo nikakavog seksa uživo na Uskrs, osim na internet strimovima i plaćenim kanalima, što je dozvoljeno. Na glavnom kanalu su bile pripremne radnje i blurovanje. Emitovano je samo nekoliko sekundi, objasnio je Mitrović.


RADIO-DANI RAB SRBIJA

Petnaesti Radio-dani RAB Srbija okupili su blizu 400 učesnika, koji su u hotelu Mona na Zlatiboru, od 15. do 17. aprila, prisustvovali seminaru namenjenom medijskim profesionalcima. Među učesnicima su se našli vlasnici i direktori radio-stanica članica RAB Srbija, kao i urednici, voditelji i dizajneri zvuka, ali i kolege iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne gore. Radio-dane RAB Srbija otvorio je državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović. Predsednica RAB Srbija, Maja Raković, je s ponosom istakla da je u RAB-u 139 srpskih radio-stanica i podsetila da je RAB koalicioni partner s dve televizijske mreže – Nova mreža Srbije i Comnet. Na okruglom stolu se diskutovalo na temu Autorska prava i medijska regulativa, a jedan od zaključaka skupa jeste da je neophodno da što pre počnu novi pregovori sa autorskim agencijama. Radio-dane finasiraju radio stanice članice RAB Srbija.


SAJAM GRAĐEVINARSTVA

Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE 2018, specijalizovana međunarodna manifestacija koja obuhvata najrazličitije segmente građevinske industrije – od istraživanja i projektovanja, preko izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, do predstavljanja najsavremenijih materijala, građevinskih mašina, uređaja i alata, održava se od 18. do 21. aprila. Sajam je otvorila ministarka Zorana Mihajlović. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u oblasti građevinarstva predstavilo je na svom štandu najznačajnije sprovedene i aktuelne reforme koje se sprovode u oblasti izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, ozakonjenja, prostornog planiranja, stambene i arhitektonske politike, komunalnih delatnosti i energetske efikasnosti. Novi segment izlagačkog programa, od ove godine su robne grupe “Nekretnine i investicije” i “Arhitektura i urbanizam”. Na sajmu učestvuje preko 600 izlagača, proizvođača i dristributera, iz 27 zemalja sveta i Srbije. U okviru nacionalnih izložbi posebno se predstavljaju proizvodi, usluge i preduzeća odabranih zemalja: Turske, Kine, Austrije i Hrvatske.


NOVA ULAGANJA UNITED GRUPE U SRBIJI

Povodom sastanka direktora KKR EMEA Johanesa Huta sa predsednikom Vučiće, United Grupa (UG) je objavila saopštenje u kome se navodi da UG, kao vodeći kablovski operator u pružanju usluga televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije u jugoistočnoj Evropi, planira dodatna kapitalna ulaganja u Srbiji od 293 miliona evra u narednih pet godina. U saopštenju se podseća da je United Grupa od 2014. godine u većinskom vlasništvu fondova kojima rukovodi vodeća svetska investiciona kompanija, KKR. Manjinski vlasnik je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), od 2004. godine. United Grupa ističe da ima snažno prisustvo i reputaciju u Srbiji, pružajući neophodnu digitalnu infrastrukturu, super brzi internet, premijum televizijske sadrzaje i povoljnu fiksnu telefoniju za oko 2,9 miliona stanovnika koji trenutno koriste usluge kompanije, uključujući i seoska područja koja koriste satelitsku TV uslugu. Hut je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na "njegovom kontinuiranom angažmanu na stvaranju pozitivne klime za strane investicije u Srbiji".


MODERNIZACIJA RADIO BEOGRADA 2

Radio Beograd 2 će modernizovati program i približiti ga mlađim slušaocima, ali neće menjati osnovni koncept koji podrazumeva emitovanje debatnih emisija, kvalitetne muzike i dokumentarnog programa, izjavio je njegov glavni urednik Radoman Kanjevac povodom 60 godina tog radija. Mi smo zreo program koji ima budućnost, ocenio je Kanjevac, koji smatra da internet i digitalne tehnologije pomažu radiju da lakše dođe do slušalaca. Radio je bio u krizi, ali je sada u ekspanziji i slušaoci žude za kvalitetnim radijskim programom, a to je ono što proizvodi Radio Beograd 2, rekao je Kanjevac.


DIGITALNA PLATFORMA CONTENTO

Šta je CONTENTO? Contento je jedinstvena platforma za proizvodnju / kreiranje, plasiranje i merenje uspeha digitalnog sadržaja na internetu, koju je na 16. PRO PR konferenciji na Zlatiboru, predstavila kao svoju novu uslugu agencija Represent System. Contento se sastoji od 3 entiteta: 1. The Content Studio, mesto gde se kreira dobar i kvalitetan sadržaj u različitim formama: foto, video, grafika, infografika, gif, tekst, 2. Native Network, platforma za kreiranje i plasiranje sadržaja u mreži medijskih internet portala, 3. Digital Element, sveobuhvatan content intelligence softver za merenje uspešnostisadržaja objavljenog na društvenim mrežama, sajtovima, blogovima i forumima. Platformu je predstavio CEO Represent Systema, Bora Miljanović, koji je na samom početku objasnio da se, usled velikih promena u svetu biznisa od 2000-te godine, javila potreba da se kreiranju, distribuciji i merenju efekata digitalnog sadržaja pristupi na sveobuhvatniji način, te je tako i došlo do stvaranja Contento platforme.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

AUSTRIJSKA STYRIA ZAINTERESOVANA ZA BALKAN

“Ponovno smo se koncentrisali na tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, gde smo već vrlo aktivni i uspešni”, kaže Schweighofer direktor Styrie international, a prenosi sajt advertiser-serbia. On je objasnio da su detaljnu analizu tržišta, koja su, po njihovom mišljenju, perspektivna, već počeli, ali kada će biti preduzeti prvi konkretni koraci, ove ili iduće godine, nije hteo da najavi. Schweighofer je kazao da se Styria vraća u Sloveniju, a list Delo nezvanično navodi da je zainteresovana za kupovinu web portala www.zurnal24.si. U ovoj zemlji Styria upravlja sa više od četvrtine lista Dnevnik i internet portalima www.mojedelo.com i www.bolha.com. Kompanija poseduje šest internet portala i nekoliko štampanih medija u Hrvatskoj, uključujući Večernji list i Poslovni dnevnik, te 24sata.


NOVA UPRAVA ABC HRVATSKA

Na sednici Upravnog odbora održanoj 11.4.2018. jednoglasno je za novog predsednika upravnog odbora ABC Hrvatska s mandatom od dve godine izabran Boris Trupčević direktor za Hrvatsku u Styria Media Group, najvećoj regionalnoj izdavačkoj kući, a ujedno i predsednik uprave 24sata. Predsednik je Udruženja novinskih izdavača i član Evropskog Odbora direktora u International News Media Association. U više od 20 godina karijere u medijskoj industriji bio je novinar, urednik i menadžer sa zapaženim uspesima u tržišnom segmentu štampanih medija. Novi članovi Upravnog odbora su: Vesna Barišić (Managing director - Pro Media Group), Dubravka Štefanac Vinovrški (Menadžerica Marketinga i odnosa s javnošću - Dm-drogerie markt d.o.o.) i Dražen Bračić (direktor - Direct media komunikacije).


POLITICO LANSIRAO NOVU PLATFORMU

Pre nedelju dana, u Briselu, Politico (globalna informativna organizacija sa sedištem u Washington-u i zajedničkim operacijama sa Axel Springerom u Evropi), lansirao je DataPoint za Evropu, prvu platformu novinarskih podataka, kao deo svoje premijum pretplate u paketu Politico Pro. DataPoint je biblioteka prezentacija koje se lako prilagođavaju korisniku i lako se preuzimaju u korisničku prezentaciju. Tim Politikovih novinara i analizičara rukovode istraživanjima i destilišu kompleksne analize u slajdove za profesionalnu upotrebu, što novinarima štedi vreme i obezbeđuje tačno tumačenje kompleksnih podataka i tema. Rukovodstvo Politika ističe da je ovo veliko ulaganje u istraživačko novinarstvo i profesionalne alate. Cilj je da se profesionalci osnažuju za informisano donošenje odluka. Pretplatnik dobija puni pristup biblioteci sa oblastima: tehnologija, poljoprivreda i hrana, energija i klima, finanijske usluge, zdravstvo, transport, trgovina, Bexit, održivost, podaci i digitalizacija, budžet i konkurencija. DataPoints je dostupan u formatima PPT, PDF i JPG.


AKCELERATOR APX

Akcelerator kompanija Axel Springer Digital Ventures i Porsche Digital zove se APX i počeo je sa radom. Početkom marta, prvi start-apovi su se preselili u zgradu u Berlinu. Menadžing direktori su Jörg Rheinboldt (46, bivši osnivač Alanda i Ebay Nemačka, i CEO Axel Springer Plug and Play) i Henric Hungerhoff (34, advokat i muzičar, iz kancelarije direktora Axel Springer SE). Skraćenica APX predstavlja dve partnerske kompanije sa zajedničkim ciljem da podržavaju star-apove u ranoj fazi razvoja i da ubrzavaju njihov razvoj. APX inevstira u razne biznis modele u vise industrijskih grana, a posebno u oblasti lajstajla, putovanja, finansija, medija, zdravlja i tehnologija osiguranja i finansija. Star-upovi dobijaju inicijalnih od 25.000 do 100.000 evra zavisno u kojoj su fazi investiranja, a nudi im se i intenzivni stodnevni trening. APX podržava kompanije u osnivanju, implementaciji marketing i finansijskog plana, razvoju proizvoda, kao i u narednim rundama finansiranja. Dodatno, APX im pomaže da započnu pilot-projekte sa Porscheom. Star-apovi mogu da se prijave na www.apx.ac, a prijave se razmatraju svakog meseca.


INTEGRACIJA KINESKIH MEDIJA

Kina je nedavno najavila da će spojiti tri nacionalna medija u konglomerat koji će pod direktnom kontrolom Komunističke partije kroz lepe priče o Kini širiti uticaj zemlje u svetu. Integracijom Kineskog međunarodnog radija, Kineskog nacionalnog radija i Centralne televizije Kine u jedinstveni Glas Kine nastaje jedan od najvećih medijskih entiteta na svetu, sa skoro 15.000 zaposlenih, više desetina dopisništava širom sveta i programima na 60 jezika. Šef ovog medijskog džina Šen Hasiong rekao je da je cilj izgradnja nacionalnog servisa svetske klase koji će obavljati zadatke po nalogu centralne vlade, ispričati priču o Kini na pravi način i povećati takozvanu meku moć zemlje. Ime je mudro odabrano da parira Glasu Amerike, koji je osnovala američka vlada posle rata da propagira američke interese. Najmnogoljudnija zemlja sveta odavno je sveprisutna širom planete kroz etiketu „Mejd in Čajna”, ali poslednjih godina Peking se trudi da od same zemlje napravi brend. Prema jednom istraživanju koje navodi „Ekonomist”, za to izdvaja 10 milijardi dolara godišnje, što verovatno predstavlja najveću državnu kampanju za odnose sa javnošću. Za poređenje, Amerika je za javnu diplomatiju 2014. godine izdvojila 670 miliona dolara.


VEĆE PLATE U AGENCIJI SRNA

Predsdnica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je nedavno da je Novinska agencija Republike Srpske - SRNA aktivno učestvovala u svakoj fazi razvoja Srpske i da je planirano povećanje plata jedan od načina da Vlada pokaže da ceni ono što zaposleni u Srni rade. Vlada će povećati sredstva za ovu medijsku kuću. Stav Vlade je da to bude usmereno prevashodno na povećanje plata, istakla je Cvijanović povodom obeležavanja 26 godina rada Srne. Ona je rekla da je povećanje plata u Srni predviđeno putem rebalansa republičkog budžeta koji će uskoro biti usvojen u Narodnoj skupštini, ističući da zaposleni u ovom mediju mogu da računaju na to povećanje od junske plate. "Nema rada institucija bez dobrog novinarskog posla, niti dobrog novinarskog posla ako institucije nisu otvorene za saradnju", istakla je Cvijanović.


PULICEROVA NAGRADA ZA INFORMISANJE

The New York Times i magazin The New Yorker zajednički su dobili Pulicerovu nagradu za izveštavanje u javnom interesu o holivudskom skandalu o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv filmskog producenta Harvey Weinsteina, javio je BBC. The New York Times je podelio i drugu nagradu sa The Washington Postom za nacionalno izveštavanje o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. Pulicerova nagrada je najprestižnije priznanje u američkom novinarstvu, ustanovio ga je novinski izdavač Joseph Pulitzer, a dodeljuje ih od 1917. Univerzitet Columbia u New Yorku. Britanska novinska agencija Reuters dobila je Pulicerovu nagradu za međunarodno informisanje koje je otkrilo veze između filipinskog predsednika Rodriga Duteretea i policijskih odreda za ubijanje kao i za fotografiju migrantske krize naroda Rohingya, objavio je Reuters. List The Press-Democrat iz Santa Rose u Kaliforniji dobio je nagradu za prelomnu vest izveštavajući o šumskim požarima koji su prošle godine zahvatili kalifornijske vinogradarske okruge.


DANSKA UKIDA TELEVIZIJSKU PRETPLATU

Ukidanje pretplate dolazi u vreme promena u upotrebi modernih medija, kada sve veću popularnost postižu usluge poput Netflixa i HBO-a, piše sajt seebiz.eu. Danska će biti prva evropska zemlja koja će ukinuti televizijsku pretplatu, nakon što je vlada obezbedila podršku za predlog koji uključuje 20 posto manje prihoda za javnu televiziju i radio DR. Danskla vlada desnog centra i njen saveznik, nacionalistička Narodna stranka, kažu da je pretplata previsoka i da nacionalne televizije moraju da počnu da svoje programe prikazuju preko interneta. Svako dansko domaćinstvo godišnje plaća 2527 kruna (416 dolara) za javnu televiziju, najgledaniju u zemlji. Pretplata će se postupno ukidati u idućih pet godina, počevši od 1. januara 2019. godine, a javna televizija i radio će se umesto pretplatom finansirati porezima.Švajcarska je na referendumu u `mart`u ove godine odlučila da zadrži pretplatu.


AFRIČKO IZDANJE VOGA?

Supermodel Naomi Campbell smatra da bi poznati modni časopis Vogue konačno trebao da dobije i svoje afričko izdanje jer bi se na taj način odalo priznanje doprinosu crnog kontinenta globalnoj modnoj industriji. Campbell je tokom poseta glavnom trgovačkom gradu Nigerije, Lagosu, gde je učestvovala na modnoj reviji u sklopu nedelje mode pod nazivom "Arise Fashion Week", kazala kako postoji potreba za boljim predstavljanjem crnog kontinenta u modnom svetu. "Mislim da bi konačno trebalo pokrenuti Vogue Africa", rekla je u intervjuu za Reuters. "Imamo Vogue Arabia, što smatram napretkom u modnoj industriji", rekla je slavna manekenka, aludirajući na časopis namenjen čitaocima Bliskog istoka čiji je prvi broj izašao prošle godine. Niko iz kompanije Conde Nast International, koja izdaje časopis Vogue, nije bio dostupan za komentar. Globalna modna industrija u posednjih nekoliko godina je na udaru kritika jer većinu modela na pistama i u časopisima, kao i modnih dizajnera čine belci, koji upravljaju i velikim modnih kućama. "Ljudi moraju shvatiti da boja kože ne utiče na to hoće li neko biti uspešan u svom poslu", kazala je Campbell.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde