Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
April 2017
Asocijacija Medija
No. 291
U OVOM BROJU
Saopštenje Asocijacije medija
Seminari za novinare
Nova cena Politike
Zvezde i zvezdice na RTL-u
Evropska uredba o zaštiti podataka
Pulitzerove nagrade 2017
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SAOPŠTENJE ASOCIJACIJE MEDIJA

Upravni odbor Asocijacije medija protivi se bilo kakvim izmenama medijskih zakona ili donošenju novih, pre usvajanja Medijske strategije i poziva sve medije, uključujući i svoje članice, da nepristrasno i odgovorno izveštavaju o svim događajima u javnom interesu, posebno u vreme postizborne krize, striktno se pridržavajući profesionalnih i etičkih standarda.
Upravni odbor Asocijacije medija načelno prihvata poziv da predstavnik Asocijacije učestvuje u radnoj grupi za izradu nove Medijske strategije, ukoliko u njoj budu zastupljena i reprezentativna novinarska i medijska udružeja okupljena u Medijskoj koaliciji.
Upravni odbor Asocijacije medija u saopštenju smatra da je status Tanjuga, posle neuspešne privatizacije, rešen Uredbom Vlade Srbije od 5. novembra 2015. godine i insistira da Vlada i resorno ministarstvo hitno primene Zakon o informisanju u slučaju državne agencije, koja nezakonito radi godinu i po dana.
Upravni odbor Asocijacije medija napominje da nedavno izmenjena Uredba o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija samo i jedino može da se odnosi na one privatizovane medije kojima je raskinut ugovor o prodaji kapitala i to do sticanja uslova za novu privatizaciju u roku od šest meseci... (pročitajte OVDE nastavak saopštenja).


SEMINARI ZA NOVINARE

Drugi po redu seminar iz serijala „Seminars for Media Professionals“ biće održan u Beogradu 10. i 11. maja 2017. godine, u organizaciji Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i Ambasadom SAD u Beogradu. Ovaj seminar je, kao i do sada održani, posvećen dopunskoj edukaciji novinara za bolje razumevanje pojedinih tema od posebnog interesa za širu javnost a u cilju uspešnijeg i kvalitetnijeg izveštavanja. Tema o kojoj će se ovog puta govoriti je „ Uspešan biznis kao preduslov uspešnog ekonomski i društveni razvoj Srbije“ U radu skupa učestvovaće predstavnici vodećih kompanija, PKS, Ministarstva privrede, Univerziteta, ekonomski stručnjaci, ekonomski analitičari... Broj polaznika seminara je ograničen na 20 učesnika, učešće u radu je besplatno a prijave što pre treba dostaviti na: zoranpapic@mncbgd.com ili info@asmedi.org.


MONITORING VLASNIŠTVA NAD MEDIJIMA

Novi projekat Balkanske istraživačke mreže u saradnji sa Reporterima bez granica baviće se dubinskim istraživanjem vlasničke strukture medija u Srbiji. Ovaj projekat finansira Vlada Nemačke. Cilj projekta je otkrivanje koncentracije vlasništva na medijskom tržištu, uključujući političke veze vlasnika medija i njihove ekonomske interese u drugim granama ekonomije, a projekat će dodatno ponuditi i analizu konteksta i proceniti da li pravni okvir omogućava nezavisnu medijsku regulaciju. "Ovo je jedinstveno istraživanje, koje do sada nije rađeno u Srbiji, a pomoći će ljudima da razumeju kako vlasničke strukture oblikuju vesti i povećaće njihovu sposobnost da procene pouzdanost medija", izjavila je Tanja Maksić, programski koordinator BIRN-a. Projekt menadžer Reportera bez granica na projektu „Monitoring vlasništva nad medijima“ Nafis Hasanova istakla je da je za svako demokratsko društvo neophodno da ima zdrav i transparentan medijski sector, jer se prilikom formiranja političkih i društveno-ekonomskih mišljenja i odluka o sadašnjosti i budućnosti društva oslanjamo na medijska izveštavanja.


PODRŠKA PROTESTIMA PROTIV DIKTATURE

Novinarska i medijska udruženja i organizacije Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Slavko Ćuruvija fondacija podržavaju zahteve protesta „Protiv diktature“ za slobodu medija, smenu članova Saveta REM-a i rukovodećih ljudi javnih servisa Srbije i Vojvodine. Pored toga smatraju da su potrebni i mnogi drugi duboki rezovi na našoj medijskoj sceni, ali da ispunjavanje ovih zahteva predstavlja prvi ali važan korak u ostvarenju konačnog cilja: razgrtanje medijskog mraka u kojem živi Srbija, obezbeđenje medijskog pluralizma i sprečavanje dalje, drastične zloupotrebe medija od strane vlasti... (pročitajte OVDE nastavak saopštenja).


GENERALNA SKUPŠTINA SEENPM-A

U Beogradu je održan godišnji sastanak članica Mreže za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope. Pored formalnih pitanja u vezi sa funkcionisanjem mreže, posebna pažnja posvećena je akcijama SEENNPM-a usmerenim protiv negativnih trendova koji narušavaju medijski integritet. Na sastanku su izabrane dve nove članice Odbora SEENPM-a - Maja Hadžiosmanović iz Mediacentra Sarajevo i Biljana Petkovska iz Makedonskog instituta za medije, koja je ujedno izabrana i za novu predsednicu Odbora. Pored toga Mreži se pridružio Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan, organizacija iz Beograda, čiji je cilj poboljšati odnose među zajednicama i olakšati odgovorno medijsko izveštavanje o različitostima.


NOVA CENA POLITIKE

Dnevni list Politika se od 10. aprila prodaje se po novoj ceni od 40 dinara. Uredništvo Politike se pismom obratilo svojim čitaocima navodeći da je taj list godinama uspevao da ostane po strani od podizanja cena, uprkos nepovoljnim uslovima koje je štampanim medijima nametalo tržište. "Čitaocima nudimo još bolje i sadržajnije novine. To se vidi već danas Politika poklanja čitaocima specijalni dodatak na 64 strane doktorsku disertaciju Ive Andrića koja dosada nije nikada objavljena u našim medijima. I to nije sve. Narednih dana uvodimo u novine specijalizovane strane o medicini, penzijama, zaštiti potrošača, kriminalu, putovanjima... Ostajemo najbolje novine na ovim prostorima", navodi se u pismu uredništva čitaocima Politike.


ISTINA NA ČEKANJU

Povodom 18-te godišnjice od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Slavko Ćuruvija fondacija izdala je saopštenje u kom zahteva od nadležnih organa da dodatno ubrzaju postupanje u suđenju za ubistvo, kao i da intenziviraju rad na rešavanju slučajeva Dade Vujasinović i Milana Pantića. U saopštenju se navodi da je u protekloj godini zabeležen drastičan porast pritisaka na novinare u Srbiji. Uprkos tome što je nedavno formirana Stalna radna grupa za bezbednost novinara, u kojoj učestvuju Tužilaštvo, policija i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, novinari i dalje od države iščekuju jasan signal da pretnje i napadi neće biti tolerisani. U međuvremenu, medijske slobode u Srbiji se rastaču brzinom svetlosti, a sa svih strana valja se neprozirni medijski mrak. Uhvaćeni između čekića i nakovnja političkih i ekonomskih pritisaka, nezavisni mediji se gase ili prestaju da budu nezavisni. Mnogi su se otvoreno i bez srama stavili u ulogu propagandističkih partijskih glasila. Pravo građana na objektivno informisanje ugroženije je nego bilo kad u našoj modernoj istoriji.


BRAND LEADER AWARD 2017

Na svečanoj ceremoniji u okviru 4. Biznis konferencije Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona – TIL 2017, pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, kompaniji Centrosinergija dodeljeno je priznanje "Brand Leader Award 2017", za superiorni integrisani sistem menadžmenta sveobuhvatnih usluga u oblasti distribucije i logistike, za izuzetne poslovne rezultate, kontinuirane investicije u razvoj, profesionalan i konkurentan odnos ka poslovanju, i organizacionu i operativnu izvrsnost. "Brand Leader Award 2017" priznanje je Centrosinergiji dodeljeno na osnovu niza standardizovanih kriterijuma koji podrazumevaju profesionalnost, inovativnost i visok stepen tržišne prepoznatljivosti. U ime kompanije nagradu je primio direktor Zoran Popović. "Brand Leader Award" se dodeljuje poslednjih deset godina u cilju afirmacije najistaknutijih kompanija, institucija, pojedinaca i medija koji kontinuiranim pozitivnim razvojem i inovativnim strategijama postavljaju više standarde, na taj način unapređujući tržište i dajući inzvanredan doprinos u popularizaciji privrednog potencijala i kreiranja konkurentnog tržišnog imidža u regionu. U radni deo konferencije Centrosinergija se uključila prezentacijom na temu digitalne transformacije društva i izazova koje ona donosi u mikro distribuciji. Predstavljena je "Click and Collect" platforma maloprodajnog lanca Moj kiosk koja će biti aktivirana ove godine uz logističku podršku Centrosinergije i koja kupcima nudi internet kupovinu sa besplatnom isporukom pošiljki na preko hiljadu kioska širom Srbije.


FORUM MLADIH LIDERA SRBIJE

Na Zlatiboru od 26. do 28. maja biće održan Forum mladih lidera Srbije u organizaciji Business Info Group-a. Cilj Foruma je da okupi 100 mladih lidera iz oblasti biznisa, nauke, društvenog aktivizma, obrazovanja, novih tehnologija, javnog života, sa ciljem da ih motivišu, podrže njihove uspehe, povežu i doprinesu pokretanju novih incijativa. Predavači su istaknute ličnosti iz javnog života, uspešni privrednici i preduzetnici, predstavnici akademske zajednice i medija. Koliko je važno formalno obrazovanje za uspeh u životu, privatni VS državni fakulteti, kako napredovati u karijeri, kako se usavršavati, kako podići svoje veštine, kako izugleda uspeti u razvijenom svetu- samo su neke od tema ovogodišnjeg Foruma. Očekuju vas radionice, networking, motivacione priče, druženje. Organizator je pozvao kopmanije da kandiduju svoje predstavnike do 35 godina starosti, koji su ostvarili odlične poslovne rezultate i istakli se liderskim pristupom. Prijave kandidata (ime, prezime, godište, pozicija, kontakt podaci) slati na mejl nevena.prokic@big.co.rs.
Prijave se vrše putem Aplikacije.


ODRŽAN SEMINAR PRAVOSUĐE I MEDIJI

Dvodnevni seminar posvećen dopunskoj edukaciji novinara na temu „Pravosuđe i mediji“ okupio je novinare iz više od 20 medijskih kuća širom Srbije. Osnovna pitanja o kojima se govorilo i raspravljalo su bila problemi saradnje, specifičnosti oblasti o kojoj se izveštava, kao i mogućnosti poboljšanja kvalitea informisanja. Kako bi ova tema što kvalitetnije bila obrađena u radu seminara učestvovali su predstavnici Ministarstva pravde, Tužilaštva za ratne zločine, Univerziteta u Beogradu, advokati koji su učesnici medijski komplikovanih procesa, predstavnici fondacija koje se bave pružanjem besplatne pravne zaštite, advokati koji zastupaju novinarska udruženja, novinari i urednici koji se u svojim redakcijama bave pravosuđem... Seminar je kao i do sada organizovala kompanija Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.


SRCE ZA DECU

Blic fondacija je na Uskrs uručila ključeve potpuno nove kuće devetočlanoj porodici Petković iz Kličevca kraj Požarevca. “Ovo je četvrta porodica koja je useljena u potpuno novi dom, a time je ukupno 20 dece dobilo šansu za lepše i srećnije detinjstvo. Sada nastavljamo dalje” izjavila je izvršna direktorka "Blic fondacije" Ljiljana Knežević. Kuću porodici Petković izgradio je "Javor inženjering". - Izgradili smo je u najkraćem roku i drago nam je da smo njome usrećili još jednu porodicu. Nadam se da će njeni članovi još dugo godina živeti u njoj - rekao nam je Vuk Popović iz "Javor inženjeringa". Kuhinju i belu tehniku porodici je donirao "Liber Novus", "Dexy Co" je obezbedio igračke za mališane, a nameštaj koji je od kuće napravio dom poklon je "Forme ideale".


SARADNJA VIBERA I COMTRAD-A

Kompanija Viber je u saradni sa Comtradom stvorila opciju koja korisnicima pruža mogućnost da svoje bankarske račune prate upravo preko ove aplikacije. Na ovaj način Viber je krenuo ka ispunjenju svoje ambicije okretanja i ka svetu biznisa. Comtrade Digital Services, vodeća softverska kompanija, kreirala je automatizovanu bankarsku platformu za Viber. Kompanija je razvila bankarsko rešenje sa chat-bot-om koji razume korisničke naloge odmah i potpuno bezbedno. Novo rešenje omogućava korisnicima da sprovedu širok spektar bankarskih transakcija u potpunosti kroz chat-bot. Uz jedan potez prstom, korisnici Viber-a će od sada moći odmah da pošalju i prebace novac, provere bankovno stanje, pristupe drugim bankarskim uslugama. Takođe, preko Viber isplata moći će odmah da podignu novac koji im je poslat koristeći QR kod na automatima za isplatu ili odlaskom u najbližu filijalu banke. “Nekoliko banaka koje koriste ove usluge već imaju 100.000 ljudi na platformi, na kojoj mogu da komuniciraju sa korisnicima putem Vibera. To znači da je ova opcija postala veoma popularna. Korisnici su ovoj platformi prišli su sa radoznalošću, ali i pomalo sumnjičavo. Ali kada su počeli da je koriste, shvatili su da je veoma zgodno jer im je sve na jednom mestu.” izjavio je Atanas Rajkov, direktor Vibera za Centralnu i Istočnu Evropu.


BITKA ZA ZNANJE

Kompanija Telekom Srbija, svesna značaja savremene tehnologije i razvoja kreativnosti u modernom obrazovanju, podržala je akciju „Bitka za znanje“ Fonda B92 omogućivši da šest škola u Srbiji dobije po pet robota koji će se koristiti u nastavi. U okviru ove programa Bitka za znanje i akcije KODigranje predviđeno je da osnovne škole u Srbiji dobiju po pet mBot robota, uz pomoć kojih će osnovci od petog do osmog razreda imati priliku da nauče osnove programiranja, elektronike i robotike. Roboti su jednostavni za sastavljanje, a pružaju dosta mogućnosti da deca dobiju znanja iz STEM oblasti (prirodne i matematičke nauke, tehnologija i inženjerstvo). Liga KODigranja biće organizovana u tri kola – krajem aprila, krajem maja i u junu kada je planirano veliko finale.


VELIKO INTERESOVANJE NA SAJMU ZAPOŠLJAVANJA

Na ovogodišnjem Top Job sajmu oko 2000 zainteresovanih kandidata posetilo je štand kompanije Nelt u prostoru „Mikser House“ u Beogradu. U prijatnom razgovoru sa svim zainteresovanim kandidatima, predstavnici kompanije Nelt predstavili su poslovanje Nelt grupe, uslove koje kompanije u okviru grupe nude svojim zaposlenima, kao i načine prijave za otvorene pozicije. Posetioci su pokazali primetno interesovanje za radna mesta poput: agent prodaje, aranžer robe, finansijski analitičar, HR asistent i dr. Nelt Grupa posebnu pažnju posvećuje zapošljavanju ljudi koji će na najbolji način doprineti uspešnom poslovanju. Često se pojavljuje kao učesnik na sajmovima zapošljavanja kao što je „Top Job“ i u stalnoj je potrazi za novim načinima da se približi kvalitetnim kandidatima na tržištu. Aktuelne konkurse u kompaniji Nelt možete pronađi na njihovoj zvaničnoj stranici.


ČEP ZA HENDIKEP

Kompanija Direct Media nastavlja sa svojim društveno korisnim angažovanjem, pa je tako po treći put pozvala prijatelje iz organizacije Čep za hendikep kako bi preuzeli 25kg čepova za humanitarnu akciju koja još uvek traje. Do sada su zaposleni sakupili oko 80kg čepova i nastavljaju dalje! Udruženje “Čep za hendikep” predstavlja izvornu “grassroots” građansku inicijativu koju su pokrenule osobe sa invaliditetom (OSI) – korisnici mehaničkih i električnih ortopedskih pomagala u cilju unapređenja sopstvenog položaja. U tom smislu, Udruženje je nastalo kao društvena reakcija na nepovoljnu zakonsku regulativu u Srbiji, koja predviđa zamenu ortopedskih pomagala u veoma dugim a ponekad i nehumanim rokovima (3-6 godina u zavisnosti od invaliditeta), u poređenju sa znatno kraćim rokovima u zemljama EU. Udruženje je startovalo kao neformalna grupa koju su na početku 2013. godine činile 6 OSI. Danas, nakon 4 godine, većinu članova u svim upravljačkim telima čine OSI (11 od ukupno 17 aktivnih članova u Upravnom, Nadzornom odboru i Skupštini Udruženja). Više informacija fondaciji i o ovoj akciji moguće je pogledati na cepzahendikep.org.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

ZVEZDE I ZVEZDICE NA RTL-U

Zbog velikog uspeha šou programa "Pinkove zvezdice" i "Pinkove zvezde" hrvatska televizija RTL odlučila je da otkupi licencu od Pink Media Grupe. Ovo je nastavak uspešne saradnje ove dve medijske kuće. Posle dve uspešne sezone "Zvezdica" u Srbiji, došlo je vreme da u Hrvatskoj krene potraga za talentovanim pevačima. Više od hiljadu pevačkih nada širom Hrvatske prijavilo se za muzički šou. U žiriju su Maja Bajamić, Mirela Priselac Remi, Goran Lisica Foks, Masimo Savić i Toni Cetinski. Prva sezona "Zvjezda" snima se u Pinkovom filmskom studiju u Šimanovcima. Voditeljka ovog muzičkog programa, čije emitovanje uskoro počinje na televiziji RTL, biće Antonija Blaće.


EVROPSKA UREDBA O ZAŠTITI PODATAKA

25. maja 2018. godine Opšta uredba o zaštiti podataka (OUZP) Evropske unije postaje važeći zakon u svim 28 država članica EU-a. Za razliku od smernice 2002/58/EG (ePrivacy), koja je samo smernica, OUZP će postati zakon. Prema novoj regulaciji za povrede zaštite podataka predviđene su kazne u milionskim iznosima. Problem kod te stvari je sledeći: oko konkretnih posledica nove zakonske regulative mnoge su stvari potpuno nejasne, zbog čega se mnogi oglašivači obraćaju stručnjacima poput adverserve-a. Sama definicija ličnih podataka dosad nije bila jednoznačna, zbog povezivanja sa IP-adresom stvara se indirektan odnos prema osobama, pa je tako Evropski sud izjavio: IP-adrese su lični podaci i vlasnici internet-stranica smeju ih stoga obrađivati samo ako se drže novih propisa. Ovaj zakon stavlja sve učesnike digitalne branše pred nove izazove da kako bi izbegli povrede zaštite podataka, već sad treba da se pozabave novim zahtevima.


ODŠTETA ZA MELANIJU

Britanski list Daily Mail pristao je da platiti odštetu i izvini se Melaniji Tramp zbog objavljenog teksta o njenoj karijeri modela. List je u toku američke predsedničke kampanje prošle godine objavio članak u kojem se navodi da je supruga Donalda Trampa radila kao eskort dama. Advokati gospođe Tramp su zbog toga od lista tražila 150 miliona dolara odštete tvrdeći da je Melanija pretrpela milijonsku štetu zbog gubitka potencijalnih poslova. Daily Mail se na sudu u Londonu izvinio zbog članka i obećao da će objaviti demant, pored toga su pristali da plate odštetu i troškove. Osoba bliska slučaju rekla da je da je nagodba teška manje od tri miliona dolara, uključujući odštetu i troškove postupka.


PULITZEROVE NAGRADE 2017

Na 101. dodeli Pulitzerovih nagrada u Njujorku 10. aprila žiri je od više od 2500 nominovanih proglasio dobitnike u 21 kategoriji. Nagradu za javno novinarstvo dobili su The New York Daily News i ProPublica. Nagradu za istraživačko novinarstvo dobio je Charleston Gazette-Mail za istraživanje proširene uporabe analgetika, kao i novinari The Washington Posta i The New York Timesa, koji su zajedno s međunarodnim razotkrili Panamske dokumente. Nacionalnu nagradu za izveštavanje o predsedničkoj kampanji Donalda Trampa dobio je David Fahrenthold iz The Washington jer je "stvorio model transparentnog novinarstva i praćenja političke kampanje uz istovremeno izražavanje sumnje u tvrdnje Donalda Trampa o velikodušnom finansiranju". Međunarodnu nagradu za izveštavanje o naporima ruskog predsednika Vladimira Putina da zaštiti ruski uticaj u inostranstvu dobili su novinari The New York Times-a. Kompletnu listu nagrađenih pogledajte ovde.


FACEBOOK SERTIFIKAT ZA NOVINARE

Facebook je lansirao novi besplatan online trening za novinare koji nudi obuku o tome kako da poruke na društvenim mrežama budu zanimljivije čitaocima. Ova obuka je deo Facebook novinarskog projekta kojim žele da olakšaju novinarima korišćenje Facebooka i Instagrama na dnevnom nivou, od prikupljanja vesti, pripovedanja i interakcije sa čitaocima. Kurseve koje su kreirali Poynter i Facebook, na kraju imaju finalnu proveru znanja nakon kog se dobija sertifikat o završenoj obuci. Keli McBride potpredsednik Poynter Instituta, izjavio je: "Ne možete u novinarstvo ovih dana bez Facebook-a. Privilegija je da se udružimo u ovom konačnom vodič za novinare. Informacije koje obuhvataju ovi kursevi su od fundamentalnog značaja za izveštavanje i distribuciju vesti." "Ovi besplatni e-learning kursevi će pomoći novinarima da na najbolji način koriste Facebook, i svaki je dizajniran sa naglaskom na tri osnovna stuba informativnog ciklusa: otkrivanje sadržaja, stvaranje priče i građenje publike. "Svaki modul sadrži najbolje prakse i smernice, plus inspirativne studije slučaja sa novinarima koji su koristili Facebook uspešno."


100 MILIONA ZA NEZAVISNE MEDIJE

Pjer Omidiar osnivač E-Bay objavio je da će donirati 100 miliona dolara za pomoć nezavisnih medija i istraživačkog novinarstva. Sredstva Omidiar mreže biće globalno distribuirana u naredne tri godine. Međunarodni konzorcijum novinara istraživača, koji je koordinirao prošlogodišnju Panama Papers istragu, će da dobije 4,5 miliona iz fonda da proširi svoju istraživačko novinarstvo. "Širom sveta, vidimo zabrinjavajući oživljavanje autoritarne politike koja podriva napredak ka više otvorenom i inkluzivnog društva. Nedostatak vladine reagovanja i raste nepoverenje u institucije, a posebno mediji, su uništio veru. Sve, činjenice su obezvređene.” izjavio je Met Banik, upravnik Omidiar mreže. Džerard Rile, direktor Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, je izjavio: "U vreme kada su autokrate, demagozi, kriminalci, sumnjivi biznismeni i drugi sumnjivi likovi žele da se obogate i osnaže na teret društva, važno je da novinari mogu ostati nezavisne svetske oči i uši, i iskorene korupciju i zloupotrebu. Ovakva vrsta vitalnog rada je sve više moguća samo u neprofitnom sektoru. Finansiranje iz organizacija kao što su Omidiar mreže nam omogućava da nastavimo proizvodnju inovativne i nepristrasne projekte koji imaju stvarni i merljiv uticaj na zajednice širom sveta."


FOX KUPUJE SKY

Nadzorno telo Evropske komisije dalo je zeleno svetlo kompaniji Rupert Murdoch‘s Twenty-First Century Fox za kupovinu Sky za 11,7 milijardi funti. U svom saopštenju, Komisija je navela: "Komisija je utvrdila da će predložena transakcija dovesti do ograničenog povećanja postojećeg udela Sky na tržištu za kupovinu TV sadržaja, kao i na tržištu za snabdevanje TV kanala u državama članicama." Foks ima za cilj da preuzme kontrolu nad još 61% Sky, čije je preuzimanje odlagano zbog skandala sa telefonskim prisluškivanjem. Komisija je navela da su Foks i Sky uglavnom aktivni na različitim tržištima u Austriji, Nemačkoj, Irskoj, Italiji i Velikoj Britaniji. "Oni se međusobno takmiče samo u ograničenom obimu, uglavnom u sticanju TV sadržaja i na veliko snabdevanje osnovnih Pai TV kanala. U saopštenju, Foks je pozdravio odluke Evropske komisije navodeći da se raduje nastavku rada sa britanskim vlastima.


DUOPOLY KAMPANJA PROTIV GOOGL-A I FACEBOOK-A

Press Gazette je pokrenuo Duopoly kampanju koja ima za cilj da se zaustavi Facebook i Google uništavanje novinske industrije u Velikoj Britaniji. U 2015. godini reklamno tržište Britanije iznosilo je više od 20 milijardi funti. Od toga, 2,4 miliona otišlo je nacionalnim i regionalnim novinama i njihovim sajtovima i 8,6 miliona u onlajn. U toku jedne decenije udeo oglašavanja na tržištu Velike Britanije je u regionalnim i nacionalnim novinama u Velikoj Britaniji opao sa skoro polovine na nešto više od 10 procenata. Novac koji je potrošen je umesto na lokalne novine i portale, prebačen u SAD-u i to na digitalne platforme koje postoje čisto da iskoriste sadržaj, a ne stvaraju ga. Dodatna so na ranu je to što Google i Facebook izbegavaju plaćanje poreza u Velikoj Britaniji na svoj ogroman profit. Novinarstvo, kao društveno dobro, zamenjuju subjekti koji imaju malo odgovornosti i saučesnici su u stvaranju štete distribucijom obmanjujućeg i ekstremističkog sadržaja. U narednim mesecima, Press Gazette će istraživati uticaj Google i Facebook-a na novinsku industriju i pružiti forum za debatu. Obe kompanije imaju sposobnost da budu pozitivni partneri novinskim izdavačima i pružaju veliku koristi povećanjem dometa brendova i omogućavanjem novim ljudima da otkriju sadržaje izdavača, ali ako je to na teret prihoda od oglašavanja koji je neophodan za opstanak, Press Gazette smatra da to nije cena koju vredi platiti.


YOUTUBE RESTRIKCIJE

Kompanija Youtube je najavila da će ukinuti prikazivanje reklama na kanalima koji imaju manje od 10.000 pregleda zbirno. Na ovaj način žele da izvrše zaštitu kvalitetnih autora i njihov video material kao potvrdu valiteta onoga što rade. Do ovakvog poslovnog poteza dovela je i sve češća pojava da pojedinci umesto postavljanja originalnog autorskog sadržaja postavljaju klipove drugih kanala i pokušavaju da zarade od njih. U narednih nekoliko nedelja Youtube planira da implementira proces procene novih kreatora sadržaja koji se prijave da budu u YouTube Partner Programu. Nakon što dostignu nivo od 10.000 pregleda na svom kanalu, kompanija će izvršiti procenu sadržaja koji plasiraju i ukoliko sve bude prema standardima kompanije, krenuti sa emitovanjem oglasa na njihovim kanalima.


NOVI VOGUE UREDNIK

Stilista Edvard Eninful postavljen je za novog urednika Vogue UK, što označava veliki pomak u modnom svetu. Edvard će preuzeti ovu dužnost 1. avgusta 2017. godine. od Aleksandre Šulman koja je bila urednik poslednjih 25 godina. Edvard će ujedno biti i prvi muški urednik ovog izdanja. Stilista je poznat po pravljenju lepih i ponekad kontraverznih slika. Ima reputaciju nekoga ko potresa mainstream modne naslove, i čini ih interesantnim za mlađe čitaoce. Džonatan Njuhaus urednik Condé Nast International sa pravom opisuje njegov rad u italijanskom Vogue kao postizanje "značajnog statusa u novijoj kulturnoj istoriji". Kako će stranice Eninfulovog Vogue izgledati? Editorijali koji obaraju sa nogu su sigurna stvar - iako je nejasno da li će on lično nastaviti da ih stilizuje.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde