Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
April 2015
Asocijacija Medija
No. 246
U OVOM BROJU
CeRM kreće u novi ciklus seminara
Adria media i Olimpijski tim Srbije
Medijski EU konkurs 1,8 m Eur
Ugašen Blic Crna gora
Vangardist HIV+ naslovna strana
Povratak Grčke državne TV
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SEMINAR "SRBIJA PRED VRATIMA DIGITALNOG SVETA"

U organizaciji Media News&Consulting i Ascijacije medija, i uz podršku ambasade SAD u Beogradu, 13. i 14. maja biće održan seminar "Srbija pred vratima digitalnog sveta", namenjen medijskim profesionalcima. Da li se proces digitalizacije može svesti samo na promenu emitovanja tv signala, šta na širem planu digitalizacija donosi srpskom tehnološkom razvoju, kako iskoristiti prednosti digitalizacije, ko su nosioci razvoja – sve su ovo teme o kojima će se raspravljati na ovom dvodnevnom seminaru. Seminar će po ustaljenoj praksi biti realizovan u sedištu Asocijacije medija uz napomenu da je broj učesnika ograničen. Kao govornici na seminaru posvećenom dopunskoj edukaciji novinara za bolje razumevanje teme o kojoj pišu i o kojoj će sve više pisati pojaviće se vodeći stručnjaci iz ove oblasti, predstavnici Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, predstavnici javnih servisa i mnogi drugi. Detaljnije informacije o seminaru i mogućnostima prijavljivanja na adresama: info@asmedi.org i zoranpapic@mncbgd.com.


SVE VIŠE ŽALBI ZBOG KRŠENJA AUTORSKIH PRAVA

Više od polovine odluka o kršenju Kodeksa novinara Srbije koje je Komisija za žalbe Saveta za štampu donela u poslednja tri meseca odnosi se na nepoštovanje autorstva. Kako je rečeno na redovnoj konferenciji za novinare održanoj 23. aprila, neovlašćeno preuzimanje fotografija i tekstova, bez navođenja izvora, postalo je masovna pojava, a u tome prednjače portali, za koje se, ne retko, ne može utvrditi ni ko ih uređuje, ni da li uopšte postoji redakcija. Predsedavajući Komisije za žalbe Ivan Cvejić naglasio je da je uloga Saveta za štampu u zaštiti autorskih prava novinara veoma važna, ali je istakao i da je suština rada Komisije za žalbe i Saveta za štampu da novinarski posao u očima čitalaca postane odgovoran, primeren i profesionalan posao koji ima jako ozbiljnu društvenu ulogu i mesto. Cvejić, koji je i glavni urednik agencije Beta, rekao je da smo, nažalost, svedoci gotovo svakodnevnog flagrantnog kršenja Kodeksa novinara, a da mnogi od tih slučajeva iz proceduralnih razloga ne dođu do Komisije za žalbe. Kao primere za to naveo je obilje naslovnih strana posvećenih događajima iz rijaliti programa na televizijama, prenošenje u štampanim medijima vesti o tučama, međusobnim uvredama učesnika, ali i pornografskog sadržaja iz tih programa.


CERM KREĆE U NOVI CIKLUS SEMINARA

Centar za razvoj medija (CeRM), čiji su osnivači u Srbiji Asocijacija medija, ANEM i LocalPress, pod pokroviteljstvom DW akademije iz Bona, nastavlja sa radom i u 2015. godini. Tim povodom održana je sednica Programskog saveta (čiji su članovi predstavnici osnivača, DW akademije, EU Delegacije u Srbiji, OEBS-a, kao i nezavisni medijskih stručnjaci), na kojoj je usvojena lista projekata koju će CeRM realizovati počevši od maja meseca pa do kraja godine. Na listi su se našli seminari na temu povećanja profesionalnih i etičkih standarda novinara, multiplatform novinarstva, pisanja projekata za konkurse, unapređenja web platformi, efikasnijeg povezivanja off-line i on-line novinarskog sadržaja itd. Kao i prethodne godine, seminari su pre svega namenjeni medijskim kućama - članicama triju asocijacija, osnivača CeRM-a. Tokom godine, CeRM će pokrenuti i svoj zvanični websajt putem koga će zainteresovane obaveštavati o svim svojim aktivnostima.


ADRIA MEDIA I OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE

Olimpijski komitet Srbije i kompanija Adria Media Group potpisali su ugovor o sponzorstvu, kojim se ova medijska kuća priključila sponzorskom pulu Olimpijskog komiteta Srbije „MI SMO TIM RIO 2016“ u domenu dnevnih novina. Ugovor su svečano potpisali predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i potpredsednica kompanije Adria Media Group Natalija Cvetković, a počasni gost na ovom događaju bio je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah. Natalija Cvetković, potpredsednica Adria Media Groupe, poželela je dobrodošlicu gostima: „Velika nam je čast što ćemo podržati naše olimpijce i postati deo olimpijskog tima Srbije u narednom periodu. Dva naša najuticajnija izdanja, dnevne novine Kurir i nedeljnik Newsweek, staće svojim imenom i vrednostima iza najboljih sportista Srbije. Time i čitava Adria Media Group staje iza njih. To znači da će vas podržati kompanija koja ima 46 štampanih i 23 digitalna izdanja i 720 zaposlenih koji rade kao jedan tim, kao vaši partneri. Naša izdanja će vas uvesti i u domove tri miliona čitalaca i 18,5 miliona posetilaca naših izdanja širom sveta.“ Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac poklonio je gospođi Nataliji Cvetković majicu Olimpijskog tima Srbije sa znakom Adria Media Groupe i sloganom „MI SMO TIM RIO 2016“.


MEDIJSKI EU KONKURS

Dugoočekivani, ranije najavljen, poziv za učešće na konkursu Evropske delegacije u Srbiji za medijske kuće i asocijacije, za projekte unapređenja kvaliteta u oblasti istraživačkog novinarstva i vladavine prava, objavljen je 21. aprila na websajtu www.europa.rs u sekciji Fondovi/otvoreni/medijski grant. Ukupna vrednost sredstava koja će biti dodeljena je 1,8 miliona eura, a pojedinačna vrednost projekata je od 50.000 do 150.000 eura, za period realizacije od 12 do 24 meseca. Konkurs je otvoren do 5. juna.


SMANJENA SLOBODA ŠTAMPE

Prema tradicionalnom godišnjem izveštaju Fridom house, u 2014. godini sloboda štampe u Srbiji je, u odnosu na 2013, smanjena za tri indeksna poena, ali je naša zemlja i dalje ostala u grupi delimično slobodnih, prenosi FoNet. Na listi od 199 država sveta Srbija se nalazi na 80. mestu, što u odnosu na 2013. godinu predstavlja pad od šest pozicija. U izveštaju se navodi i da se Srbija nalazi među 15 država sveta u kojima je u poslednjih pet godina registrovan najveći pad slobode štampe. Kada je reč o našem regionu, samo je Slovenija rangirana kao država u kojoj je štampa slobodna i nalazi se na 41. mestu u svetu. Nešto bolja od Srbije je Crna Gora na 79. mestu, Hrvatska sa nama deli 80. poziciju, Albanija i Kosovo su 97, Bosna i Hercegovina 107, a Makedonija 125. U izveštaju se navodi da je indeks slobode medija u Srbiji smanjen zbog toga što "vlada sve izraženije uznemirava, napada i ograničava rad novinara, kao i zbog smanjenja raznovrsnosti medijske ponude posle ukidanja najvažnijih političkih emisija". Kao zemlje sa najvećim kršenjem medijskih sloboda su izdvojene Belorusija, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Severna Koreja, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan. Listu zemalja sa najboljim uslovima za rad novinara predvode Norveška, Švedska i Belgija.


POVEĆATI ČITALAČKU PUBLIKU

Maloprodajni lanac Moj Kiosk, u saradnji sa izdavačkom kućom Vulkan, organizovao je promotivnu akciju, povodom Svetskog dana knjige, tokom koje su čitaoci mogli na njihovim kioscima u gradovima širom Srbije da kupe dve knjige Vulkan izdavaštva po ceni od 499 dinara. Kako su istakli u saopštenju, akcija je trajala do 2. maja, kako bi potrošači mogli da izaberu najlepše naslove za uživanje i u prvomajskim praznicima. U vremenima kada knjiga vodi bitku sa internetom i mobilnim telefonima, kazali su u saopštenju, ne treba da čudi podatak da dve trećine građana ne čita knjige, a svaki četvrti građanin ne čita novine. Ovom akcijom Moj kiosk se zalaže da knjige postanu dostupnije i interesantnije čitaocima.


HUMANITARNI "CORD CHARITY MASTERS" TRČALI SU...

Magazin CorD već devet godina organizuje humanitarnu trku u okviru Beogradskog maratona. „Ove godine smo imali 348 trkača. S obzirom da je kiša prezadovoljni smo i sa odzivom. Naši trkači su istrčali Trku zadovoljstva i naravno, ko je želeo da trči polumaraton i maraton. Ovo je jedina trka gde nije cilj pobediti, već biti human. Na ovaj način prikupljamo novac svi zajedno i naravno po izboru kompanija ili pojedinaca koji trče, novac se poklanja određenim pojedincima ili institucijama i organizacijama kojima je najpotrebniji“, rekla je Ruža Ristanović, urednica CorD-a.

Zaposleni Telekoma Srbija trčali za sanaciju Tiršove

Četrdesetoro zaposlenih u Telekom Srbija istrčali su Trku zadovoljstva, promovišući zdrave načine života. Istovremeno dali su svoj doprinos i u humanitarne svrhe, jer će kompanija, u ime njihovog učešća donirati sredstva Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. U ime Telekoma Srbija zahvalnicu za učešće na trci primila je Ivana Arbutina iz Sektora za PR primila.

Piraeus banka trčala za decu obolelu od raka

Više od 160 trkača iz Piraeus banke, članova njihovih porodica i prijatelja pojavilo se na startu trke, da bi zajedno postigli što bolji rezultat i pretrčali što više, jer Piraeus banka za svaki pretrčani kilometar donira sredstva humanitarnoj organizaciji Nurdor, koju čine roditelji i prijatelji dece obolele od raka. Prošle godine, Piraeus banka je nakon humanitarne trke “CorD Charity Masters” donirala 2.230 evra za Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju "Sremčica".

Hemofarm fondacija za pozorište Boško Buha

Sedam štafetnih ekipa Hemofarma trčali su pod sloganom „Svim srcem“, u znak podrške humanitarnoj akciji Hemofarm Fondacije za obnovu dečjeg pozorišta „Boško Buha“. Podršku Buhi dao je i Aleksandar Popović, bivši državni reprezentativac i osvajač medalja u sprinterskim trkama. Među 20 hiljada takmičara on je „branio“ boje Hemofarma u Trci zadovoljstva. Hemofarm je za sve učesnike, u svom šatoru, obezbedio pomoć profesionalnih masera i lekara kao i neophodne vitamine i suplemente za okrepljenje.


UPRAVNI ODBOR IAB SERBIA

Skupština IAB Serbia je još u februaru mesecu izglasala predlog da svi njeni redovni članovi uđu u sastav Upravnog odbora, a u aprilu je po prvi put održana sednica u novom, proširenom sastavu, koji čine predstavnici 19 kompanija koje posluju u domenu digitalne industrije. Vladimir Aranđelović, predstavnik agencije Direct Media (pridruženi član Asocijacije medija), je obavljao dužnost predsednika Upravnog odbora IAB Serbia u protekle četiri godine, a svi prisutni članovi su se jednoglasno složili da se njegov angažman na ovoj funkciji produži na još jedan četvorogodišnji mandat. Nadležnosti predsednika Upravnog odbora obuhvataju delovanje u skladu sa ciljevima i zadacima definisanim Statutom udruženja, kao i koordiniranje i usmeravanje članova Upravnog odbora u njihovom radu i aktivnostima koje, između ostalog, podrazumevaju i donošenje strateških planova rada Udruženja.


"HELLO!" I PRAZNIK KRALJEVINE HOLANDIJE

Magazin "Hello!" uz podršku brenda "Heineken" po prvi put u Srbiji je organizovao Beer Party povodom King's Day-a (Koningsdag), nacionalnog praznika Kraljevine Holandije. Koningsdag Beer Party održan je u klubu "Ben Akiba", Beograd (Savamala district) u nedelju 26. aprila od 20 sati. Ovaj praznik se u Holandiji obeležava od 1890. godine, a označava rođenje kralja Viliam Aleksandra. Na ulicama se ljudi zabavljaju uživajuću u organizovanim koncertima i nacionalnom "buvljaku" na kojem prodaju polovnu robu jer samo na taj dan u godini holandska vlada dozvoljava prodaju na ulici bez dozvole i plaćanja poreza. U prelepom ambijentu Ben Akibe, gosti magazina "Hello" su bili između ostalih i Ambasador Holandije u Srbiji Loran L. Stokvis, Ambasador Nemačke u Srbiji gospodin Hajnc Vilhem, Aleksa Jelić, Boban Spasojević, Milica Milša i Žarko Jokanović, Đorđe Pavlov, Frano Lasić sa devojkom i tv voditeljka Irena Popović Jarcov.


BANCA INTESA UVODI HCE TEHNOLOGIJE

Banca Intesa, u saradnji sa Intesa Sanpaolo Card i Visa, među prvim bankama u svetu, a prva u jugoistočnoj Evropi i zemljama CIS-a, na tržište Srbije, uvodi jedinstvenu Wave2Pay uslugu beskontaktnog plaćanja putem mobilnog telefona zasnovanu na HCE (Host Card Emulation) tehnologiji. HCE korisnicima omogućava brzo, efikasno i sigurno plaćanje približavanjem mobilnog uređaja beskontaktnom čitaču, a razvijena je za potrebe plaćanja u supermarketima, benzinskim stanicama, restoranima brze hrane, bioskopima, šoping centrima... Wave2Pay usluga trenutno je u pilot fazi, a do kraja godine će biti dostupna svim klijentima Banca Intesa koji koriste Visa Inspire platne kartice i pametne telefone sa operativnim sistemom Android minimalne verzije 4.4 (KitKat). Paralelno sa uvođenjem HCE tehnologije, Banka će omogućiti i upotrebu platnih stikera kako bi usluga beskontaktnog plaćanja bila na raspolaganju svim klijentima. Banca Intesa takođe pokreće i unapređene servise internet i mobilnog bankarstva, Intesa Online i Intesa Mobi. Klijentima će biti omogućeno i lako i brzo kreiranje PayPal naloga kroz Intesa Online aplikaciju.


"NEVEN" PO PRVI PUT NA KIOSCIMA

Na trafikama se u aprilu pojavio još jedan časopis za sve generacije. Iako je namenjen najmlađima, kao i „Politikin zabavnik“, dečiji list „Neven“ privlači sve koji vole da zanimaju svoj mozak novim zagonetkama i poučnim tekstovima. Do sada je bio privilegija osnovaca, koji su ga kupovali putem školske pretplate, a sada je dostupan svima. Od kada ga je 1880. osnovao Jovan Jovanović Zmaj, a obnovio 1979. Mika Antić, „Neven“ je uspeo da održi kvalitet do danas. „Prilagodili smo časopis interesovanjima današnje dece. Ponovo ćemo od ovog broja puštati postere koji su nekada bili popularni, a vidim da su i sada. Današnju decu najviše zanima muzika, moderna tehnologija, a vratićemo i rubriku svet kompjutera“, rekla je urednica „Nevena“ Jelena Dopuđ. Osnovni cilj „Nevena“ je da svojim tekstovima edukuje decu, pa tako ovaj list ima dva izdanja. „Mali neven“ je namenjen uzrastu od prvog do četvrtog razreda, dok je „Neven“ posvećen starijim osnovcima. Dečiji mesečnik „Neven“ našao se na trafikama širom Srbije po ceni od 150 dinara, dok polugodišnja pretplata iznosi 600 dinara, a godišnja 1.200 dinara.


HEMOFARM DOBITNIK VIRTUS NAGRADE ZA FILANTROPIJU

Hemofarm je dobitnik ovogodišnje glavne nagrade VIRTUS za filantropiju. Hemofarm (pridruženi član Asocijacije medija) i Hemofarm Fondacija ovo prestižno priznanje osvojili su u kategoriji posebnog doprinosa na nacionalnom nivou na polju korporativne odgovornosti u 2014. godini tokom koje su podržali čak 128 projekata vrednih više od 108 miliona dinara. Pomoć je upućivana poplavljenim područjima, zdravstvu, kulturi, deci, socijalno ugroženima, talentima i najboljim studentima. Hemofarm je za nagradu VIRTUS nominovalo pozorište „Boško Buha“ koje Hemofarm Fondacija podržava u okviru nacionalne kampanje „Svim srcem“. "Izuzetno mi je zadovoljstvo da u ime svih zaposlenih primim treće VIRTUS priznanje koje je Hemofarm dobio. Ove godine Hemofarm obeležava 55 godina postojanja, Hemofarm Fondacija je ušla u treću deceniju rada. Priznanje VIRTUS je potvrda i podsticaj naših napora da nastavimo da pomeramo granice u daljem radu" - rekla je Sanda Savić, direktor korporativnih komunikacija kompanije Hemofarm. Glavnu nagradu Sandi Savić uručila je Kori Udovički, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave.


PRVI SERTIFIKOVANI PAS VODIČ U SRBIJI

Agencija McCann Beograd (pridruženi član Asocijacije medija) je u leto 2013. godine u saradnji sa Udruženjem za slepe i slabovide osobe "Beli štap" pokrenula kampanju za prikljupljanje sredstava za kupovinu prvog sertifikovanog psa vodiča u Srbiji. Uz pomoć stručnjaka iz digitalne agencije Drive, kampanja "Web blackout" realizovana na digitalnim medijima kroz „zamračenje“ vodećih Internet portala ubrzo je prerasla u veliku medijsku akciju. Objavljeni su potpuno crni oglasi u štampanim medijima, a Televizija Studio B je na desetak sekundi potpuno zacrnila svoj program. Osim što je izazvana pažnju građana, kampanja je dovela do toga da su se za akciju zainteresovali domaći i strani donatori koji su svojim sredstvaima omogućili da prvi pas vodič stigne u Srbiju. Kreativni tim agencije McCann Beograd prikupio je i dodatnih 100.000 dinara putem prodajne izložbe grafika, autora zaposlenih u agenciji McCann Beograd. Povodom obeležavanja Svetskog dana pasa vodiča i dolaska prvog sertifikovanog psa vodiča Astora za slepe i slabovide osobe uručena je zahvalnica Udruženja “Beli štap” koju su primili Milena Kvapil Associate Creative Director agencije Mccann Beograd i Slobodan Marković Creative Director agencije Drive.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

UGAŠEN "BLIC CRNA GORA"

Menadžment kompanije Ringier Axel Springer iz Beograda, koja je bila izdavač Blica Crna Gora, odlučila je da ugasi crnogorsko izdanje te novine. Poslednji broj Blica Crna Gora objavljen je 14. aprila. Kako prenosi Pobjeda, redakcija o odluci menadžmenta nije bila obaveštena sve do 14. aprila, iako je odluka o ukidanju doneta 20. marta. Iz uprave je objašnjeno da su odlučili da ukinu crnogorsko izdanje Blica zbog nerentabilnosti, ali i organizacionih promena u kompaniji. Kompanija je, kako se navodi, zaposlenima, kao i saradnicima, izmirila sva dugovanja. Blic Crna Gora postojao je na crnogorskom tržištu dve godine i devet meseci, od juna 2012.


"VANGARDIST" SA HIV+ NASLOVNOM STRANOM !!

Nemački muški časopis "Vangardist" pozvao je svoje čitaoce da "uzmu u svoje ruke izazov društvene stigme HIV osoba u okruženju", na način što je štampao novu naslovnu stranu sa mastilom koje sadrži elemente HIV+ krvi. U kampanji koju je kreirala agencija Saatchi & Saatchi Switzerland, svih 3.000 primeraka evropskog prolećnog izdanja štampani su sa elementima krvi tri donatora koji imaju ovaj virus. Časopis je proizveden prema uputstvima koje je postavio Univerzitet Harvard i Innsbruck, i koji garantuju 100-tnu sigurnost rukovanja časopisom bez rizika od infekcije. Izlazak časopisa koincidira sa jednim od najvećih svetskih događaja na temu HIV-a "Life Ball" koji se održava u Beču, što je mesto osnivanja časopisa "Vangardist". Budući da je HIV šesti najveći uzrok smrti u svetu, ova kampanja je ocenjena kao veoma hrabra i neverovatno efikasna za razbijanje tabooa. Uporedo je pokrenuta i Facebook stranica HIV Heroes, kako bi se podstakla dalje društvena diskusija.


BORBA PROTIV JEFTINE MODE

Kupce u Berlinu, koje je privukao automat koji nudi majice po ceni od 2 €, dočekao je film koji ih obaveštava o šokantnoj ceni jeftine mode. Nakon što prolaznici stave svoje kovanice u aparat postavljen na gradskom trgu Alexanderplatz, pokrenuo bi se video snimak koji otkriva uslove u fabrikama tekstila u kojima žene i deca rade bez pauze za 13 centi na sat. Posle 20 sekundi, prolaznicima se postavlja pitanje da li žele da nastave sa kupovinom majice ili žele da doniraju dva eura za Fashion Revolution (Modnu revoluciju), globalnu inicijativu koja organizuje Fashion Revolution Day (Dan modne revolucije) kako bi obeležila urušavanje fabrike Rama Plaza u Bangladešu 2013. godine. Devedeset posto od 150 ljudi, koji su na početku hteli da kupe jeftine majice, odlučili su se protiv kupovine. Akciju je za Fashion Revolution osmislila producentska kuća BBDO Berlin, Unit9 Berlin.


POLITICO LANSIRAN U EVROPI

Politico i Axel Springer, vlasnici zajedničkog preduzeća Politiko u Evropi, lansirali su novo izdanje Politico.eu 21. aprila. Politico gradi najveću redakciju u Briselu, kao dodatak na postojeće u Berlinu, Londonu i Parizu. Politico je ušao na evropsku scenu sa više od 40 novinara koji predstavljaju 20 nacija sa 4 kontinenta i 14 različitih jezika. Stalno zaposleni dopisnici iz Moskve i Frankfurta će se pridružiti nešto kasnije. Politico je istovremeno lansirao i svoj prvi u seriji rano-jutarnjih newslettera dizajniranih da prate agendu Brisela. Politico Brussels Playbook biće prosleđivan svako jutro u 7h na adrese više od 25.000 čitalaca. Postojaće i newsletteri, na bazi pretplate, za određene oblasti (zdravstvo, tehnologija, energija) koji će imati premijum sadržaj za profesionalce iz ovih oblasti, a uređivaće ih tim od 3-6 top evropskih novinara. Nedeljno štampano izdanje Politico, lansirano je 23. aprila u tiražu od oko 30.000 primeraka distribuiranih u Briselu, Parizu, Londonu, Berlinu i Frankfurtu. Tim povodom održan je i svečani prijem u Briselu čiji su gosti bili najuticajniji ljudi evropske političke scene.


POVRATAK GRČKE DRŽAVNE TELEVIZIJE

Parlament Grčke usvojio je zakon koji omogućava ponovno pokretanje bivše državne televizije ERT, koju je ugasila Prethodna Vlada nakon 75 godina. Glasanje u Parlamentu dočekano je aplauzom. „Trenutno se ne osećamo kao da nagrađujemo ERT. Ponovo otvaramo ovaj kanal, a ljudi koji su tu radili dokazaće svoju vrednost“, kazao je ministar Nikos Pappas. Optimizam nije zahvatio i opoziciju, koja podseća da postoje hiljade radnika u privatnom sektoru koji su ostali bez posla i koji ga gube – dok Vlada pregovara, a novac ne dolazi do tržišta. Prethodna Vlada tvrdila je da je ERT preplavljen viškom radnika, koji godišnje koštaju 300 miliona evra. Luksuz koji, kako su tvrdili, prezadužena zemlja sebi nije mogla da dopusti. Umesto ERT-a napravljena je nova, manja, odnosno ekonomičnija televizija Nerit, koja bi sada trebala da se spoji sa novim-starim ERT-om. Dve i po hiljade radnika, koji su 2013. ostali bez posla, biće vraćeno na radna mesta. To će državu koštati 30 miliona godišnje, što će zaraditi uvođenjem televizijske takse od tri evra koja će se naplaćivati uz račune za struju. Bivši novinari s radošću su dočekali tu vest. Veruje se kako ponovno pokretanje ERT-a ima veliku simboliku za Grke, koji su s nevericom, samo sat vremena nakon objave o gašenju kanala, na televizorima posvedočili nestanku signala.


TAKO TO RADE VELIKI

Google planira da uloži 150 miliona evra u unapređenje odnosa s evropskim medijskim kućama i već nailazi na pozitivne reakcije, objavila je nedavno ta multinacionalna kompanija. Novac će se distribuirati u iduće tri godine i biće namenjen promociji digitalnog novinarstva. Osam medijskih kuća zasad je uključeno u projekat: nemački Frankfurter Allgemeine Zeitung i Die Zeit, britanski The Guardian i Financial Times, španski El Pais, francuski Les Echo, italijanska La Stampa i holandska mreža NRC. Međutim, mediji koji su bili kritični prema Google-u nisu uključeni u ovaj program pomoći, kao na primer oni koji pripadaju Rupert Murdoch-u ili oni iz sastava Grupe Axel Springer. Google planira i osnivanje radne grupe Digital News Initiative kojom će direktno razgovarati sa predstavnicima medija. Inicijativa je otvorena i drugim medijima i bilo koji od njih može da se prijavi za korišćenje novca iz Google-ove fondacije za inovacije, uključujući portale i start-up medijske kompanije. Pre ove objave Google i evropske medijske kompanije međusobne su se kritikovale. U nekoliko zemalja došlo je do rasprave o načinima na koji Google objavljuje sadržaje drugih medija na Google News-u i u Google-ovoj pretrazi. Mnogi mediji u Nemačkoj tražili su da im Google plati za to što objavljuje delove njihovih tekstova.


ŠIRI SE MODEL NEPROFITNOG NOVINARSTVA

Međunarodno neprofitno novinarstvo nastavlja da raste i da se širi. Direkt36 je lansiran u Mađarskoj ranije ove godine. Tim Brazilskih novinara vode Agência Pública u São Paulu. Sheila Coronel je osnovala Filipinski centar za istraživačko novinarstvo. Postoji i Rumunski centar za istraživačko novinartsvo i Biro za istraživačko novinarstvo u Londonu. Lista primera se nastavlja. Neprofitno novinarstvo nije strano ni za Ameriku. The Associated Press, osnovan davne 1846. je neprofitna agencija. Danas ima oko 100 neprofitnih novinarskih outleta u Americi. Na nedavno održanom skupu čiji su domaćini bili Centar za međunarodnu medijsku pomoć (CIMA) i OpenGov Hub, panelisti su diskutovali da li bi US model neprofitnog novinarstva mogao da se eksportuje i u druge zemlje, pogotovo one koje imaju problem sa opstankom samoodrživih nezavisnih novinskih kuća. Mediji su uglavnom ili pod uticajem vlada ili igrača iz privatnog sektora koji pokušavaju da utiču na vladu. Panelisti su se složili da kod uvođenja ovog modela novinarstva, ključnu ulogu ne igra koncept ili upravljanje, već pravi tajming.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde