Septembar, 2008 No. 88


PREDSEDNIK EVROPSKE FEDERACIJE NOVINARA KOD TADIĆA

Predsednika Evrospke federacije novinara (EFJ) Arnea Keniga primio je predsednik Srbije Boris Tadić.
Predsednik Tadić istakao je da će podržati početak pregovora o kolektivnom ugovoru za novinare i medijske radnike, kao i da smatra obrazovanje novinara ključnim za kvalitetnije novinarstvo u Srbiji. Ovom prilikom on je dodao da, s obzirom na to da u privatizaciji medija, kao i u drugim oblastima, ima loših primera, nije za privatizaciju po svaku cenu.
U razgovoru su pored predsednika EFJ Arnea Keniga, učestvovali i članica Izvršnog odbora Međunarodne federacije novinara (IFJ) Jasmina Popović,  predstavnici Sindikata novinara Srbije (SNS) Dragana Čabarkapa i Dejan Gligorijević, predsednici UNS-a i NUNS-a Nino Brajović i Nadežda Gaće.
EFJ je regionalna organizacija IFJ i okuplja oko 350.000 novinara iz Evrope.


„POLITIKA” – ZVANIČNE NOVINE UNIVERZITETA U BEOGRADU

Tokom akademske 2008/09. godine studenti Univerziteta u Beogradu imaće priliku da na oko 70 lokacija u okviru institucija Univerziteta svakoga radnog dana besplatno dobiju svoj primerak specijalnog izdanja lista „Politika”. Ovo specijalno izdanje, čiji će tiraž biti 10.000 primeraka, a koji će biti štampan u manjem formatu, baviće se temama koje su bliske mladim ljudima.
Ugovor o ovoj poslovnoj saradnji potpisali su prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, i Srđan Janićijević, generalni direktor kompanije „Politika novine i magazini”.
Janićijević je istakao da je želja kompanije “Politika novine i magazini” da realizacijom ovog projekta podrži obeležavanje 200 godina postojanja Univerziteta.


COLOR PRESS GROUP NA FIPP KONFERENCIJI U NJUJORKU

Predsednik Color Press Group Robert Čoban učestovao je u  Njujorku na konferenciji Međunarodne federacije izdavača magazina (FIPP)  pod nazivom "Pasoš za transformaciju". Konferencija se pre svega bavila novostima u sektoru b2b magazina (business to business) ali i narastajućim prodiranjem digitalizacije u sve magazinske sektore. Konferencija je okupila više od 100 najvećih svetskih izdavača. Ceremonija otvaranja održana je na terasi restorana u Palati UN na Ist Riveru a konferencija je završena na luksuznoj "World Yacht" koja je u večernjim satima krstarila oko Menhetna.
Predsednik FIPP-a Donald Kumerfeld je u uvodnoj reči izrazio uverenje da će većina izdavača magazina prebroditi ekonomsku krizu, odnosno "oluju" kako je nazvao sve prisutniju recesiju i inflaciju u mnogim zemljama kao i krizu na monetarnom tržištu. On je istakao da se izdavači moraju brzo prilagođavati promenama od onih u sferi digitalizacije do promena koje očekuju čitaoci, ali i oglašivači kako bi svoje proizvode što više prilagodili njima bez ugrožavanja same suštinu svog medija.


CORD MAGAZIN PROSLAVIO PETI ROĐENDAN

U okviru proslave 50. broja, CorD magazin (član Asocijacije medija) je organizovao  prijem kome su prisustvovali brojni gosti iz diplomatskog, politčkog i javnog života, kao i uspešni domaći i strani privrednici i predstavnici medija. Predsednik Vlade Srbije, Mirko Cvetković, koji je bio i zvanični ovogodišnji gost-govornik na CorD-ovoj  svečanosti, upoznao je prisutne goste sa najbitnijim planovima Vlade i očekivanjima do kraja godine.
Premijer Cvetković je pozvao strane investitore da dođu u Srbiju, zahvalio se zemljama koje su prepoznale napore Srbije za ulazak u EU i od kojih Srbija dobija podršku, ali je i skrenuo pažnju na napore koje Vlada čini u na poboljšanja poreskog sistema i pojednostavljenja zakonskih regulativa i prekomerne administracije.
Inače, "Back-to-Business" skup koji je organizovao CorD magazin je zamišljen kao tradicionalno, septembarsko, okupljanje najviših predstavnika diplomatskog, političkog i ekonomskog života u Srbiji, s tim što će se svake godine prisutnima obraćati drugi gost-govornik. 


LIST “24 SATA” DVE GODINE UZ ČITAOCE

List “24 sata” obeležio je 18. septembra dve godine od izlaska iz štampe prvog broja. Tog dana, pre dve godine, na ulicama Beograda pojavio se prvi besplatni dnevni list u Srbiji u tiražu od 150.000 primeraka. Danas se “24 sata” distribuira kako u Beogradu tako i u Novom Sadu. Dnevno ima više od 200.000 čitalaca među kojima je najveći broj mladih. List “24 sata” posluje u sastavu kompanije Ringier d.o.o. (član Asocijacije medija) čiji vlasnik je poznata, istoimena švajcarska izdavačka kuća. 


ZA LOKALNE I REGIONALNE MEDIJE 20 MILIONA

Ministarstvo kulture objavilo je Konkurs za sufinansiranje programa lokalnih i regionalnih medija. Ovo je drugi krug konkursa, jer na prvi, raspisan u junu, nije stiglo dovoljno kvalitetnih programa, pa je potrošena samo polovina od predviđenih 40 miliona dinara. Tako je za drugi krug ostalo više od 20 miliona, koji će biti podeljeni lokalnim ratio i TV stanicama i štampi.
Rok za slanje prijava je 30.septembar 2008. godine a opširnije informacije mogu se pronaći na internet adresi Ministarstva kulture: www.kultura.sr.gov.yu


POŠTA SRBIJE NA IZLOŽBI „OLYMPEX 2008” U PEKINGU

Po prvi put, u Pekingu je za vreme Olimpiijskih igara održan Olympic Expo Beijing 2008 – Olympex 2008, prvi i najveći olimpijski kulturni događaj u istoriji olimpijskog pokreta.
Značajno mesto na ovoj veoma posećenoj izložbi, zauzimao je i štand Pošte Srbije (pridruženi član Asocijacije medija), na kojem su se, uz filatelističke izloške posvećene olimpijadama, našle i aktuelne poštanske marke u izdanju PTT-a.
Naše marke izazvale su ogromno interesovanje posetilaca, a Poštu Srbije na ovom značajnom kulturnom događaju predstavljao je generalni direktor Goran Ćirić, koji se, tokom boravka u Pekingu, susreo i sa svojim kolegom, generalnim direktorom China Post Group, gospodinom Liu An Dongom, sa kojim je razgovarao o pitanjima iz domena poštanske tehnologije, rada Svetskog poštanskog saveza, kao i međusobne saradnje dvaju poštanskih uprava.


ABC SRBIJA PROMOVISALA NOVI PROJEKAT

Koliki je broj prodatih novina, koliki je broj čitalaca i koliko je ljudi posetilo sajt nekog izdanja, znaće se na osnovu „Grupnog izveštaja proizvoda“ kompanije ABC Srbija. Ovaj projekat, namenjen izdavačima, oglašivačima i agencijama, kao nezavisna potvrda uspešne prodaje jednog lista, predstavljen je u Medija Centru. ABC Srbija koja je do sada verifikovala tiraže za 35 naslova srpskih štampanih medija, od skora je uvela i veb merenje, kao i istraživanja čitanosti.
U Srbiji se dnevno proda više od 800.000 kopija samo dnevnih novina. Od ovog tiraža, ABC Srbija verifikuje oko 70 procenata ili preko 80 odsto tiraža magazina.
Rezultati istraživanja će se objavljivati dva puta godišnje, u okviru „Grupnog izveštaja proizvoda“, na reprezentativnom uzorku od 9.000 ispitanika izveštaje će objavljivati i podatke o socijalno-demografskim karakteristikama čitalaca, odnosu prema medijima i oglasnom prostoru, čitalačkim navikama, i konačno podatke o čitanosti, odnosno uticaju.
„Grupni izveštaj proizvoda“, kompanije ABC Srbija, od ove jeseni imaće i verifikaciju broja posetilaca veb stranica štampanih medija, što zaokružuje sliku ukupnog čitalačkog i marketinškog potencijala jednog naslova i izdavača.


POVUKLO SE 70 ODSTO PIRATA

Savet RRA zabranio je 12. septembra rad 35 radio stanica i četiri televizije, koji su emitovali program bez dozvole. Rešenja o zabrani emitovanja programa 39 radio i TV stanica doneta su na osnovu izveštaja Kontrolno mernog centra Republičke agencije za telekomunikacije, navodi se u saopštenju. Protiv tih stanica biće pokrenuti i prekršajni postupci, a mogće je izricanje kazni u rasponu od 300.000 do 1,000.000 dinara. Savet RRA je izrekao i dve opomene i jedno upozorenje emiterima, koji su prekršili Opšte obavezujuće uputstvo za ponašanje u kampanjama za predsedničke, lokalne, republičke i pokrajniske izbore održane 2008. godine. U saopštenju se ne navodi kojim emiterima su izrečene opomene i upozorenje.
Nešto ranije Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije, izjavio je da se prema izveštajima kojima raspolaže RRA iz etra dobrovoljno povuklo oko 70 odsto stanica koje nemaju dozvolu za rad. Poslednjeg avgustovskog dana istekao je rok do kada je trebalo da se svi pirati povuku iz etra. Posle završenih konkursa za nacionalne, regionalne i lokalne frekvencije, dozvole za rad dobile su 404 stanice, ali se pokazalo da nelegalnih ima više od 700. RRA i Agencija za telekomunikacije u više navrata pozivali su piratske stanice da prestanu da emituju program, u protivnom biće prinudno ugašene. Karadžić je istakao da u beogradskom regionu ne postoji nijedan nelegalni tv ili radio emiter


MANJINSKIM MEDIJIMA 23 MILIONA DINARA

Pokrajinska sekretarka za informacije Ana Tomanova-Makanova potpisala je anekse ugovora s direktorima listova nacionalnih manjina, kojima se predviđa godišnja finansijska pomoć od 23 miliona dinara. Ovakvi aranžmani su sklopljeni sa listovima: „Mađar so“, „Het nap“, „Hlas ludu“, „Ruske slovo“, „Libertatea“, „Hrvatska riječ“, „Bunjevačke novine“, „Makedonska videlina“, „Ridne slovo“, „Them“, „Poljoprivrednik“, „Neven“ i „Mali Neven”.


SARADNJA KOMPANIJA “HEMOFARM” I “NELT”

Farmaceutski generički preparati pod krovnim brendom “MOJAapoteka” kompanije Hemofarm (Pridruženi član Asocijacije medija) u apoteke širom Srbije odsad stižu isključivo kroz kanal direktne distribucije, koji obezbeđuje vodeći distributer kompanija NELT CO, rekao je  Miodrag Babić, predsednik Hemofarm Koncerna na konferenciji za novinare koju su kompanije Hemofarm i NELT organizovale u Srpskom poslovnom klubu Privrednik.
Kako je najavljeno, NELT će u narednom periodu, na tržištu Srbije, preko svoje farma divizije, direktno distribuirati aktuelnih 24 OTC preparata u 50 oblika iz portfolija MOJAapoteka u dve hiljade apoteka u Srbiji. Hemofarm je istovremeno najavio i proširenje palete proizvoda, kako u domenu lekova bez recepta, tako i dodataka ishrani.
Prema rečima Vladimira Babića, izvršnog potpredsenika Hemofarm marketinga, Novi partnerski ugovor za obe strane predstavlja izazov u podizanju standarda u kvalitetu komunikacije sa apotekarima na našem tržištu, a preko njih i sa pojedincem i sredinom.
NELT Co je vodeći distributer robe široke potrošnje na tržištu Srbije sa više od 15 godina rapidnog rasta i moćnim portfolijom. Sa više od 1.300 zaposlenih, naprednom tehnologijom, logistikom i liderskom pozicijom u domenu distribucije, NELT je u Hemofarmu prepoznao dugoročnog i pouzdanog partnera.


NOVI SAJT ABC SRBIJA

ABC Srbija, koja odituje tiraže vodećih štampanih medija kod nas, postavila je ovih dana  novu verziju sajta www.abcsrbija.com sa potpuno novim dizajnom, pristupom i aplikacijama za podatke o tiražima listova ali i veb-sajtova.
Baza trenutno ima 26.510 zapisa o tiražima dnevnih novina i magazina. Kreirana je da može da primi 1,000.000 zapisa sa vremenom učitavanja od četiri sekunde. Napravljenja je na principu log fajlova gde je svaki podatak jedan log, čime je kreiran brži rad i pretraga u bazi. 
Na usluzi je i nova stranica nazvana „Moja izdanja“, gde korisnik može direktno da unosi i proverava svoje podatake. Novi sajt  je osmišljen tako da svaki korisnik može da prati kretanja svojih tiraža, ali i da, koristeći svoje podatke, dolazi do parametara koji su mu neophodni u poslovnom planiranju.


ODRŽANA MEDIJSKA OLIMPIJADA

U grčkom letovalištu Neos Marmaras na Halkidikiju, održana je od 19. do 24. septembra  treća "Medija olimpijada", susret novinara i drugih medijskih radnika sa Balkana.
Pored novinara iz Srbije, na sportskim terenima hotelskog kompleksa "Porto Karas" bile su i "reprezentacije" Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Makedonije, Turske i domaćina Grčke.


 


NEMAČKA: MAGAZINI UTVRDILI CENE OGLASA ZA 2009. GODINU

Nemačka Asocijacija izdavača objavila je cene oglasnog prostora koje su magazini u ovoj zemlji utvrdili za 2009. godinu. U tabeli koju objavljujemo su cene oglasnog prostora u deset najtiražnijih magazina, a prosečno povećanje cena u odnosu na prošlogodišnje je 2,1 odsto, što je niže u odnosu na trenutnu inflaciju od 3,1 procenta.

Publikacija
Kategorija
Cena 1/1  str.4/0
Cena  1/1  str.c/b
Razlika
2008/2009
2009
2009
str. 4/0
(Euro)
(Euro)
(Euro)
Auto
 107.200
 77.440
1920
News
 54.858
 54.858
2041
TV vodič
 59.710
 59.710
1133
TV vodič
 53.740
 53.740
130
News
 55.418
 55.418
2033
TV vodič
 39.027
 39.027
2979
Ženski
 43.400
 43.400
1500
News
 47.594
 47.594
1669
TV vodič
 45.358
 36.783
1558
Opšti interes
 32.000
 32.000
900

AMERIČKI OGLAŠIVAČI PROTIV DOGOVORA GOOGLE - YAHOO

Moćna američka Nacionalna asocijacija oglašivača žestoko se usprotivila najavljenom “paktu” kompanija Google i Yahoo kada je reč o mogućnosti jedinstvenog pretraživanja oglasa na portalima ova dva medijska giganta. ANA se već obratila američkom ministarstvu pravde sa hitnim zahtevom da se preispitaju odredbe ovog dogovora o saradnji. Skrenuta je pažnja da bi realizacija ovog sporazuma omogućila kompanijama Google i Yahoo kontrolu nad više od 90 procenata oglasne ponude na pretraživačkim portalima. ANA smatra da bi realizacija ovog sporazuma onemogućila tržišno nadmetanje u ovoj oblasti i vodila značajnom povećanju moći na tržištu i potencijalno, istovremeno, vodila ka povećanju cena. ANA među svojim članicama ima kompanije poput: American Express, Anheuser-Busch, General Motors, Procter & Gamble i Wal-Mart.


KONKURS ZA EVROPSKO NOVINSKO NADMETANJE

Organizatori desetog  Evropskog novinskog nadmetanja u oblasti dizajna i grafičkog koncepta na čelu sa osnivačem Norbertom Kiperom (Norbert Küpper) pozvali su sve zainteresovane redakcije dnevnih novina i magazina da prijave svoje listove za ovo takmičenje. Ovoga puta broj kategorija u okviru kojih će se birati najbolji povećan je na ukupno 21 oblik grafičkog izražavanja na stranicama dnevnih listova i magazina. Nove kategorije su: stranice posvećene vestima, specijalni prilozi o Olimpijskim igrama, prilozio o Evropskom fudbalskom šampionatu, a četvrta nova kategorija posvećena je korporacijskim medijima. Sve nagrade će biti dodeljene u vreme održavanja Evropskog novinskog kongresa, a poslednji rok za prijavljivanje ističe 10.oktobra 2008. godine. Opširne informacije o mogućnostima za prijavljivanje vaših izdanja očekuju vas na internet adresi: www.newspaperaward.org


WAN PROTIV GOOGLE-YAHOO OGLASNOG SPORAZUMA

Svetska novinska asocijacija (WAN) zatražila je od antimonopolskih komisija kako u Evropskoj Uniji tako i u SAD da hitno blokiraju mogućnost realizacije ugovora između kompanija Google i Yahoo kojim bi se omogućilo jedinstveno pretraživanje oglasa na portalima ova dva svetska medijska giganta. WAN ističe da bi realizacija ovog sporazuma omogućila monopolsko ponašanje na tržištu i znatno umanjila prihode novinskih i ostalih websajtova u svetu. Istovetan zahtev WAN je uputio i kanadskim vlastima insistirajući na antimonopolskim propisima. WAN okuplja 77 nacionalnih novinskih asocijacija i 18.000 novina širom sveta.


HRVATSKA: EPH UGASIO „METRO“

Hrvatska medijska kuća EuropaPress Holding (EPH) u kratkom vremenskom periodu zaustavila je dva svoja projekta. Najpre je ugašen internet portal Sutra.hr uz otpuštanje devetnaest zaposlenih novinara. Odmah nakon ovog poteza rukovodstvo EPH donelo je odluku i o prestanku izdavanja besplatnih dnevnih novina „Metro express“ koje su štampane u okviru saradnje sa kompanijom Metro International. Hrvatski „Metro“ pokrenut je 2006. godine kao verzija najvećih svetskih besplatnih novina koje se finansiraju isključivo prihodom od oglasa, ali prihodi očigledno nisu bili na nivou koji bi opravdao dalju egzistenciju ovog dnevnika. List „Metro“ inicijalno je pokrenut u Švedskoj 1955. godine a u međuvremenu se proširio na 86 gradova širom sveta.


WAN NAGRADIO POLJSKI DNEVNIK “GAZETA WYBORCZA”

Poljskom dnevnom listu “Gazeta Wyborcza” pripala je Svetska nagrada mladih čitalaca koju Svetska novinska asocijacija (WAN) dodeljuje svake godine. Odluka o dodeli nagrade saopštena je 8. septembra prilikom proslave Međunarodnog dana pismenosti. Specijalna nagrada “Pismenost i novine” dodeljena je dnevniku “Lexington Herald-Leader” u SAD za realizaciju projekta posvećenog podučavanju mladih o američkoj istoriji i demokratiji. U obrazloženju nagrade koja je dodeljena “Gazeta Wyborcza, (prosečni dnevni tiraž skoro pola miliona primeraka) istaknuto je da novina na mnogim frontovima počev od sporta do obrazovanja angažuje mlade čitaoce na kreativan i efektan način i time izgrađuje njihovu lojalnost.


 


US: NAJTIRAŽNIJI MAGAZINI U PRVOJ POLOVINI 2008.

Američki Audit Bearue of Circulation saopštio je podatke o prodaji magazina u prvom polugođu 2008. godine.
U ovom broju Newslettera objavljujemo listu deset najprodavanijih u periodu januar-jun 2008. godine kao I poređenje sa istim periodom prethodne.

Rang
Publikacija
Vrsta
Trend 2007/2008
Verifikovana prodaja
Verifikovana prodaja
06/2008
06/2007
1  Opšti Interes
8,445,916
 10.046.685
2
Better Homes & Gardens
Kuća/
baštovanstvo
 7,651,178
 7.675.910
3  Zabava/
Geografija
 5,061,047
 5.061.326
4
Good Housekeeping
 Women's
interests
4,668,818
 4.739.773
5
Family Circle
Ženski
3,896,088
 3.916.247
6 Ženski
3,876,483
 3.918.531
7
Ladies' Home Journal
Ženski
 3,844,222
 3.925.531
8
People
Poznati/
Zabava
 3,803,217
 3.738.902
9
Game Informer
Comp.- Pc igre
3,498,935
Data not received
10
 Time
News Magazin
3,389,166
 3.399.967


ITV ISPAO SA LISTE 100 VODEĆIH KOMPANIJA U BRITANIJI

Najveći britanski komercijalni tv emitter kompanija ITV nije više na prestižnoj FTSE 100 index listi vodećih britanskih kompanija, saopšteno je polovinom septembra. ITV je na ovoj listi bio prisutan od prvog dana njenog formiranja pre četiri godine. Razlog je, naravno, u padu tržišne vrednosti ovog britanskog tv emitera.


TELEKOM TAJKUN KUPIO UDEO U NYT

Drugi najbogatiji čovek na svetu, meksički milijarder Karlos Slim ušao je praktično na mala vrata u New York Company, koja je izdavač svetski poznatog New York Times. Slim je po ceni od 127 miliona dolara kupio 6,4 procenta akcija kompanije koja je u većinskom vlasništvu porodice Ochs-Sulzberger koja, na bazi svojih akcija, bira više od 70 odsto upravnog odbora kompanije. Nisu poznati razlozi ovakvog Slimovog ulaganja, a on sam nije izgleda spreman da ih obrazlaže u javnosti.


SAD: TESTIRANJE PRE PRELASKA NA DIGITALNI TV SIGNAL

Wolmington u Severnoj Karolini prvi je američki grad koji je kompletno prešao na prijem digitalnog tv signala. To je razlog zbog koga se kompanija “Nielsen” opredelila da ovaj grad postane “zamorče” za testiranje novog programa za utvrđivanje gledanosti koji je pripremila ova kompanija. Testiranje novog paketa kompanije “Nielsen” – Active/Pasive trajaće šest meseci sve dok se ostatak Amerikanaca ne prebaci 17. februara na prijem digitalnog tv signala. Program koji agencija želi da testira nudi jednostavnu identifikaciju mreže i programa, koji gledaoci prate na bazi jedinstvenog koda koji bi imao svaki emitter. Testiranje treba da da odgovor i na pitanje kako obezbediti kvalitetne i permanentne podatke o gledanosti u periodu tranzicije sa analognog na digitalni tv signal.


NORSKE SKOG PRODAO POSTROJENJA U JUŽNOJ KOREJI

Jedan od najvećih proizvođača papira na svetu norveška kompanija Norske Skog saopštila je da su obavljeni svi poslovi i da je primljenja naknada po osnovu prodaje postrojenja za proizvodnju papira koje je ova kompanija imala u Južnoj Koreji. Prodaja je obavljena u okviru pokušaja finansijske konsolidacije firme Norske Skog a novi vlasici postrojenja u Koreji su kompanije Morgan Stanley Private Equity Asia i Sinhan Private Eguty. Inače u proteklih nekoliko meseci kompanija Norske Skog objavila je prodaju nekoliko objekata u Norveškoj koji nisu bili u funkciji kao i zatvaranje postrojenja Norske Skog u Češkoj, ali ovo će imati finansijskih efekata na poslovanje kompanije tek u četvrtom kvartalu 2008. godine


ČEŠKI KRALJ UGLJA KUPIO PRIVREDNE NOVINE

Većinski udeo od 88 odsto u češkoj izdavačkoj kući Ekonomija, koja izdaje, najtiražniji privredni list u novoj Evropi "Hospodarske novini" (HN), kupio je od nemačke izdavačke kuće Handelsblat češki finansijski magnat, "kralj uglja", Zdenjek Bakala.
Cena transakcije nije objavljena.
HN izlaze u tiražu od 70 do 80 hiljada primeraka, dobrim delom prodatih u pretplati, a prosečno ih čita dnevno oko 210.000 ljudi. Ekonomija izdaje, takođe, nedeljnik "Ekonom", časopis "Marketing end Medija", "Obhodni vestnik", kao i niz drugih stručnih publikacija, a ima i jedan od najposećenijih čeških informativnih servera www.ihned.cz. Ovom kupovinom Bakalina kompanija je istovremeno postala i vlasnik srpskog dnevnog lista “Pregled”.


EVROPSKI INTERNET OGLAŠIVAČI NASTAVLJAJU DA TROŠE

Čelnici Evropske Asocijacije za interaktivno oglašavanje (European Interactive Advertising Association) saopštili su lepu vest koja nije u skladu sa inače sumornim informacijama vezanim za ekonomske i finansijske turbulencije u svetu. Naime ispitivanje je pokazalo da je čak 81 odsto web oglašivača povećalo izdvajanja za ovu vrstu oglasa tokom 2008. godine. Predviđanja, takođe, govore  o porastu prihoda od ove vrste oglašavanja i u narednih nekoliko godina i to za 16 procenata u 2009. i 17 odsto tokom 2010. godine. Inače 82 procenta web oglašivača izjavljuje da povećava izdvajanja za ovu vrstu oglašavanja zbog izuzetno visokih cena oglasa koje ih očekuju u klasičnim medijima poput tv, radija i štampe.


AKSEL ŠPRINGEROV BESPLATNI NEDELJNIK ZA BERLIN

Nemački izdavački džin, kompanija Axell Springer odlučila je da u Berlinu lansira besplatni nedeljnik. Redakcija Berliner Morgenpost startovala je 20. septembra sa besplatnim nedeljnikom Berliner Morgenpost Wochenend-Extra koji će se na obimu od 16 strana u početku štampati u tiražu od 1.000.000 primeraka. Besplatni nedeljnik pojavljivaće se subotom i čitaocima će nuditi pregled najvažnijih i najinteresantnih tema protekle sedmice. Za sadržaj besplanog nedeljnika biće odgovorni urednici osnovnog izdanja.


 Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!