Septembar, 2008 No. 87


PEDESET GODINA RTS

Radio televizija Srbije proslavila je 50. rođendan. Serija prigodnih manifestacija podsetila je kako zaposlene tako i gledaoce na trenutak kada je 23. avgusta 1958. u 8.50 časova otpočelo emitovanje programa iz nedovršenog tv studija na Beogradskom sajmu. Prva emitovana slika bila je slika Meštrovićevog pobenika, a prvi emitovani program bio je prenos otvaranja Sajma tehnike u Beogradu. Već narednog dana emitovan je prenos fudbalske utakmice Partizan – Honved.
RTS danas ima čest programa – dva televizijska i četiri radijska, razgranatu mrežu dopisništava, teletekst, internet izdanje, muzičku produkciju, simfonijski orkestar, horove. Aleksandar Tijanić, generalni director RTS, koji danas funcioniše kao javni servis istakao je, pored ostalog, da je kupljena i oprema koja RTS treba da uvede u eru digitalne televizije.


JAVNI POZIV ZA NOVE ČLANOVE SAVETA RRA

Predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović uputila je javni poziv za podnošenje predloga liste kandidata za članove Saveta Republičke radiodifuzne agencije čiji mandat ističe. Javni poziv je upućen udruženjima radiodifuznih glasila u Srbiji, udruženjima novinara, profesionalnim udruženjima filmskih i dramskih umetnika u Srbiji, domaćim NVO i udruženjima građana, koja se bave zaštitom slobode govora, zaštitom prava nacionalnih i etničkih manjina i zaštitom prava dece. Ovlašćeni predlagači dužni su da najkasnije u roku od tri meseca od dana upućivanja javnog poziva dostave Skupštini predlog kandidata za upražnjena mesta. Skupština Srbije donosi odluku o izboru novih članova Saveta pre isteka mandata postojećih članova.


NOVOSTI: DRUGO IZDANJE “20 SRPSKIH PODELA”

Zbog velikog interesovanja čitalaca, nedavno je izašlo iz štampe drugo izdanje knjige „20 srpskih podela“ dramskog pisca Dušana Kovačevića u izdanju Kompanije „Novosti“ (član Asocijacije medija). Prvi tiraž knjige, s podnaslovom „Zašto je teško, skoro nemoguće, ostvariti minimum nacionalnog interesa kad je reč o sudbini naroda i države“, od 15.000 primeraka rasprodat je za nepuna dva meseca. Njen sadržaj čini serija tekstova koji su objavljeni u nedeljniku NIN (takođe član Asocijacije medija).


VOJVODINA TRAŽI POSEBNU RADIODIFUZNU AGENCIJU 

Vojvođanski sekretar za informacije Ana Tomanova Makanova založe se da Vojvodina dobije svoju radio-difuznu agenciju. Tomanova je rekla da je u medijskoj sferi potrebna decentralizacija i da je zbog toga neophodno da Pokrajina dobije svoju radiodifuznu agenciju.  Ona se založila i za hitne izmene zakona o radiodifuziji, informisanju i lokalnoj samoupravi istakavši da je neprihvatljivo da u Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) bude samo jedan predstavnik iz Vojvodine, jer on uvek može da bude preglasan, pa nije u poziciji da brani medijske interese Vojvodine. Prema njenim rečima, "logično" je da i Vojvodina ima svoju radio-difuznu agenciju, jer je problematika ove pokrajine specifična.


VOJNI ROK I U MEDIJSKIM KUĆAMA

Na osnovu odluke ministra odbrane Dragana Šutanovca civilno služenje vojnog roka od sada će biti moguće da se odradi i u medijima. Vojnici će moći da služe vojni rok na RTV Srbije i RTV Vojvodine, u listovima "Politika" i "Pančevac", "Zrenjanin", agenciji Tanjug, radiotelevizijskim javnim preduzećima u Brusu, Zaječaru, Trsteniku, Gornjem Milanovcu i Nišu, kao i na radio-stanicama u Baču, Šidu, Zrenjaninu i Ljuboviji.


KONVERZIJA “DNEVNIKOVIH” DUGOVA

Potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinski sekretar za informacije Ana Tomanova-Makanova zatražila je da se na dnevnom redu Vlade Srbije što pre nađe zahtev za konverziju dugova novinsko-izdavačke kuće Dnevnik holding. Zatražila je i da Agencija za privatizaciju što pre objavi javni poziv za privatizaciju tog medija. Istovremeno je najavila je da će Pokrajinski sekretarijat za informacije i dalje pomagati listove od pokrajinskog značaja, u skladu sa mogućnostima.


INTERNET TELEKOMA SRBIJA ZA ODLIČNE ĐAKE

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) krajem avgusta uspešno je završio kampanju „Odlično za odlične“. Akcija u kojoj su odlični đaci dobijali ADSL paket i tri meseca Interneta za jedan dinar mesečno imala je izvanredan uspeh. Tim povodom je na svečanoj završnici akcije na Adi Ciganliji 23. avgusta organizovano druženje školaraca koji su pokazali poznavanje Interneta, sportske veštine i umetničke talente. Pridružili su se i naši sportski asovi, najbolji košarkaši Srbije. Karavan zabave je do kraja letnjeg raspusta proputovao i kroz Novi Sad, Kragujevac i Niš, a Telekom za septembar priprema novu ponudu.


IFRA: SEPTEMBARSKI SUSRET U LJUBLJANI

Jedna od vodećih svetskih organizacija posvećenih novinskoj industriji i njenim potrebama, IFRA, organizuje 25. i 26. septembra u Ljubljani Konferenciju namenjenu medijskim stručnjacima iz Jugoistočne Evrope. Glavne teme dvodnevnog skupa biće posvećene štampi i distribuciji, smanjenju proizvodnih troškova, poslovnim modelima za semi komercijalnu štampu, kao i digitalnim medijima i oglašavanju. Očekuje se da će u radu skupa učestvovati više od 100 novinskih stručnjaka iz Jugoistočne Evrope. Detaljne informacije o skupu i programu očekuju vas na internet adresi: www.ifra.com


«HEMOFARMOVA» DONACIJA TRSTENIKU

Hemofarm Koncern (pridruženi član Asocijacije medija) donirao je nabavku ultrazvučnog aparata Domu zdravlja „Dr Sava Stanojević“ u Trsteniku. Predstavnicima doma zdravlja donaciju je uručio dr. Dragomir Marisavljević, potpredsednik Hemofarma, izrazivši uverenje da će aparat osavremeniti rad Doma zdravlja te, na zadovoljstvo pacijenata i zaposlenih, znatno olakšati dijagnostifikovanje bolesti. Akcija pomoći državnim zdravstvenim ustanovama sprovodi se inače na inicijativu Miodraga Babića, predsednika Hemofarm koncerna.


JOŠ JEDAN NOVI POST-ŠOP

Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija)  je otvorila još jedan post-šop i to u prostorijama Glavne zemunske pošte. U ovoj svojevrsnoj poštanskoj prodavnici građani mogu da pazare niz zanimljivih artikala po veoma pristupačnim cenama. Podsećamo da je Pošta Srbije uvela ovaj koncept prodaje pre dve godine u želji da svojim korisnicima obezbedi što komfornije usluge i kvalitetniji poslovni kontakt. 
Do sada je otvoreno deset post-šopova u najvećim gradovima i turističkim centrima širom Srbije, dok je Beograđanima ovo četvrta poštanska prodavnica na usluzi.


RRA POSLOVAO SA DOBITKOM

U izveštaju revizorske kuće, objavljenom na sajtu Republičke radiodifuzne agencije (RRA) navedeno je da je agencija imala prihod od naknada za emitovanje televizijskog i radio programa u iznosu od oko 579,1 milion dinara, dok su poslovni rashodi agencije bili 280,32 miliona dinara. Najviše novca - oko 106,4 miliona dinara otišlo je na troškove zarada i ostalih ličnih rashoda, a najmanje na troškove materijala 4,74 miliona. Pretprošle godine je na plate i ostale lične troškove izdvojeno 49,46 miliona dinara.


SUNOKO ORGANIZOVAO POSETU NEMAČKOJ

Kompanija Sunoko (pridruženi član Asocijacije medija) najveći domaći proizvođač i izvoznik šećera i nemačka kompanija Štrube organizovali su posetu svojih kooperanata – proizvođača šećerne repe Nemačkoj. Cilj posete je bio da se domaći proizvođači šećerne repe upoznaju sa proizvodnjom šećerne repe i šećera u Nemačkoj, kao i najnovijim tehnologijama koje se koriste u njihovoj proizvodnji.
Nedavnom kupovinom kompanije Danisko, Nordzucker, inače većinski vlasnik srpske kompanije Sunoko je udvostručio svoje učešće na tržištu EU i ponovo je drugi proizvođač šećera u Evropi sa trzisnim udelom od 16%. Nordzucker trenutno ima 12 fabrika u Evropi. U nemačkim šećeranama Nordzuckera  godišnje se  proizvede 1,9 miliona tona šećera na površini od 227 000 ha sa 14000 proizvođača šećerne repe.
Za vreme posete,  gosti iz Srbije su obišli  jednu od 5 aktivnih nemačkih šećerana u vlasništvu Nordzuckera.Goste su u ime koncerna pozdravili predsednik UO kompanije Sunoko, Timo Miler, koordinator internacionalnog sirovinskog sektora Nordzuckera, Ulf Vegener i Harm Volters, savetodavac u sirovinskom sektoru u šećerani u Klajn Vanclebenu.
SEPTEMBARSKO SPAJANJE BESPLATNIH NOVINA U FINSKOJ

Kompanija “Free Sheets”, poslovna jedinica finskog medijskog giganta Sanoma WSOY najavila je za početak septembra spajanje dve besplatne novine iz svog izdavačkog programa. Reč je o besplatnim izdanjima “Uutislehti 100” i “Metro”. Prema izjavi Sanominih menadžera finsko novinsko tržište nije dovoljno veliko za dve besplatne novine. Listovi, koji treba da se spoje, u ovom trenutku, zajedno, imaju oko 300.000 čitalaca a očeuje se da će novi besplatni dnevnik koji će zadržati ime “Metro” imati oko 400.000 čitalaca.


MAĐARSKA: “METRO” POSTAO “METROPOL”

Nakon sudskog spora koji su pred sudom u Budimpešti vodili izdavači besplatnog dnevnika “Metro” i kompanija Metro Cash&Carry AG sud je presudio da besplatni dnevni list “Metro” u Mađarskoj više neće moći tako da se zove. “Metro” će promeniti ime u “Metropol”. Inače u Mađarskoj izgleda da ne cvetaju ruže besplatnim novinama. Prošle godine besplatni dnevnik ”Busz” ubrzo po pojavljivanju prešao je na nedeljni ritam izlašenja, a drugi besplatni dnevnik, takođe lansiran prođle godine “Budapest 7Nap” prestao je da izlazi početkom avgusta


TELEGRAF MEDIA OTPUŠTA RADNIKE

Najveća Holandska novinsko izdavačka kuća, Telegraaf Media Groep (Profil, Quote, Research, Stock Buzz…) saopštila je da su smanjeni prihodi od oglašavanja i prodaje doveli do gubitaka od oko 175,5 miliona evra tokom prvog polugođa 2008. godine. U istom periodu prethodne godine ova kuća je imala dobit od 39,7 miliona evra. U tom kontekstu, menadžment je najavio rigorozne mere štednje što će se odraziti i na ukupan broj zaposlenih, koji će pod hitno biti smanjen za čak 425 izvršilaca.


“GANNETT” OTPUŠTA 1.000 ZAPOSLENIH

Kompanija “Gannett”, najveći novinski lanac u US i vlasnik novinske kompanije Newsquest u Velikoj Britaniji priprema se da ukupan broj zaposlenih u Američkom delu firme smanji za tri procenta, što znači okidanje oko 1.000 radnih mesta. Smanjenje broja zaposlenih biće sprovedeno na skoro svim nivoima u korporaciji, koja obuhvata 80 dnevnih novina, uključujući i “USA Today” i više od 900 periodičnih izdanja širom Amerike. Razlog treba tražiti u smanjenju prihoda od prodaje i oglašavanja.


DOJČE TELEKOM ZATVARA CENTRE U NEMAČKOJ

„Dojče Telekom“, najveća evropska telekomunikaciona kompanija, namerava da zatvori gotovo sve svoje pozivne centre u Nemačkoj. Dobro obavešteni izvori tvrde da je izvršni direktor kompanije Rene Oberman o svojoj nameri već obavestio gradonačelnike lokalnih zajednica. „Dojče telekom“ ima oko 60 pozivnih centara u kojima zapošljava oko 18.000 radnika. Kompanija je još 2005. godine najavila da će tokom 2008. godine ukinuti 32.000 radnih mesta. „Dojče telekom“ je krajem 2007. godine zapošljavao 242.000 radnika u oko 50-tak zemalja od čega samo u Nemačkoj oko 150.000 izvršilaca.


HRVATSKA: STARTUJE „FORBS“

Širom sveta poznati američki poslovni magazin “Forbs” u novembru 2008. godine stiže i na hrvatsko tržište. Zagrebačka izdavačka kuća „Europapres holding“ potpisala je ekskluzivni licencni ugovor s „Forbsom“ za izdanje tog magazina u četiri države: Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Za početak magazin će startovati u Hrvatskoj u tiražu od 24.000 primeraka. Inače ovo je deveto izdanje magazina na nekom od lokalnih jezika. Osnovni sadržaj hrvatskog izdanja biće identičan američkom izdanju s tim što će posebna ekipa pripremati i deo namenjen lokalnim vestima.


NAJČITANIJI MAGAZINI U VELIKOJ BRITANIJI

Prema podacima britanske oditorske kuće ABC u kategoriji tzv „consumer magazina“ najčitaniji magazin u Velikoj Britaniji tokom prvog polugođa 2008. godine bio je nedeljnik „TV Choice“ sa prosečno prodatim tiražom od 1.394.269 primeraka po broju. Na drugom i trećem mestu su takođe tv vodiči: „Whats on TV“ (1.346.815) i Radio Times (1.009.028). Tek na četvrtom mestu je prvi magazin namenjen ženskoj čitalačkoj publici – “Take a Break” sa prosečno prodavanim tiražom po broju od 981.504 primeraka. Prema rezultatima ostvarenim u prvom polugođu, na peto mesto po prodaji se plasirao Readers Digest sa 638.693 primeraka.


INMA KONFERENCIJA U BEČU

Glavni grad Austrije - Beč, biće od 1. do 3. oktobra domaćin 36. INMA Evropske godišnje konferencije. Osnovna tema o kojoj će se ove godine raspravljati pod okriljem INMA (International News Marketing Association) posvećena je mogućnostima efikasnog uključivanja novina u digitalnu eru. Na skupu će se raspravljati o mogućnosti dugoročnog opstanka novina u kontekstu preuzimanja uloge provajdfera koji jednu vest distribuira najrazličitijim korisnicima od online, preko mobilne telefonije, broadband opcija, tv, radija i tek na kraju do štampe. Opširnije informacije o mogućnostima za učešće na INMA konferenciji očekuju vas na internet adresi: www.inma.org
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!