Septembar, 2007 No. 64


RRA: ODBIJENA 22 – USVOJEN JEDAN PRIGOVOR 

Savet Republičke radiodifuzne agencije odbacio je prigovore radio i TV stanica na odluku Saveta o dodeli dozvola za emitovanje RTV programa na regionalnom nivou. Na sednici su odbijeni prigovori 10 televizijskih i 11 radio stanica, ali je usvojen prigovor radio stanice "As" koja se prijavila na pokrajinskom nivou. Savet je odlučio da ovoj radio stanici izda dozvolu za rad na pokrajinskom nivou.


NOVE INVESTICIJE VAC-a U SRBIJI

Nemačka medijska grupa VAC (WAZ) proširila je angažman u Srbiji novom investicijom. VAC je izdvojio značajna sredstva za formiranje izdavačke kuće “Korporejt medija” (KM), specijalizovane za izdavanje časopisa za klijente i zaposlene, za poslovne izveštaje i privredne publikacije – rečju sve ono što spada u tzv B2B izdavaštvo.
Direktor medijske grupe VAC u Srbiji Verner Herić tim povodom je istakao da: "Broj inostranih kompanija koje ulažu u Srbiji raste sa stalnim poboljšanjem osnovnih pokazatelja domaće privrede kao i da uporedo s tim raste i tražnja za profesionalno kreiranim publikacijama iz oblasti "korporejt pablišinga”. Kao medijskoj kući bilo nam je zato logično da, u okviru izdavačkog preduzeća, koje se temelji na ovoj specijalizovanoj oblasti novinarstva, iznesemo profesionalnu ponudu, kako privredi, tako i javnim preduzećima i ustanovama."
Nova izdavačka kuća, u koju je WAZ uložio značajna sredstva, je u stvari  "džoint venčr" na srpskom medijskom prostoru: pored VAC grupe iz Esena sa 70 odsto kapitala, preostalih 30 procenata uložila je Trurnit grupa iz Minhena, nemačka izdavačka kuća koja već uspešno posluje na polju "korporejt pablišinga" i koja u zajedničko preduzeće treba da unese potreban nouhau.


SEMINAR O VERIFIKACIJI TIRAŽA

Od 25. do 27. septembra u sedištu Asocijaciji medija Srbije, biće održani seminari o oditovanju tiraža, namenjeni izdavačima, oglašivačima i agencijama. Seminari će trajati tri dana i okupiće stručnjake iz različitih oblasti, koji će govoriti o prednostima uvođenja verifikacije tiraža štampanih medija.
Seminari se realizuju na bazi zaključaka Borda direktora ABC Srbija, a imaju cilj da potencijalne korisnike informišu o svim prednostima korišćenja sistema odita. 
Seminar je besplatan, a zainteresovani se mogu priojaviti na adresu:
office@abcsrbija.com


ODRŽAN PRVI „EUROPRESS TREVEL FESTIVAL“

Prvi festival radijske i televizijske reportaže „Europress trevel festival” održan je u Subotici i završen svečanom dodelom nagrada. U radijskoj konkurenciji za najbolju produkciju nagrađena je emisija Prvog programa Radio Beograda "Plus", "Putovanje u Kinu" autorki Mirjane Nikolić i Elizabete Arsenović. Za najbolji ton nagrađena je "Priča o Vuku" Ljubinka Zvizdića iz Radio Novog Sada, dok je za spikersku interpretaciju nagrađena Nina Dolžal iz Radio Slovenije za emisiju "Stadion decenije". Film "Cvetanje Tise" Atile Ivana iz Kanjiške Info TV nagrađen je za najbolju televizijsku produkciju. Za najbolji scenario nagrađena je Nevena Redžić-Tot za film "Kanuom do Arktika" u kanadskoj produkciji. Nagrada za režiju dodeljena je Slobodanu Ivkoviću iz Televizije Kraljevo za film "Potraga za avanturom". Kinez Ksao Ksuez dobio je nagradu za montažu za film "Aljaska". Direktor F Travel televizije, koja je organizator manifestacije, Mirko Miković rekao je agenciji Beta da je festival okupio više od stotinu radova iz sedam zemalja. "Odlučili smo da naredne godine, zbog godišnjih odmora, festival pomerimo za oktobar, a s republičkim ministarstvom


O ČITANOSTI...

U Newsletteru broj 62. objavili smo informaciju o čitanosti dnevnih listova u prvoj nedelji avgusta 2007. pozivajući se na istraživanje agencije „Strateški marketing“. Uvidom u detaljne podatke o čitanosti koji se odnose na pomenuti period u prilici smo da vas obavestimo da je nejčitaniji dnevni list bio dnevnik „Blic“ koji je na prvoj poziciji sa 658.554 čitalaca. Na drugoj poziciji u tom trenutku su bile „Večernje novosti“ a na treće mesto po broju čitalaca plasirao se „Kurir“.


DELTA MAXI U EVROPSKOJ UNIJI

Kompanija Delta Maxi iz Beograda (pridruženi član Asocijacije medija), vodeća trgovinska kompanija u Srbiji,  postala je većinski vlasnik maloprodajnog lanca Pikadili, najveće trgovinske mreže u Bugarskoj. Prema ugovoru potpisanom u Sofiji, Delta Maxi kupuje 85% vlasništva Pikadilija.
S obzirom na to da je Bugarska januara 2007. godine postala punopravni član Evropske unije, Delta Maxi je ovom akvizicijom zakoračio na tržište EU i to kao prvi trgovački lanac sa prostora bivše Jugoslavije.
Ulaskom na bugarsko tržište Delta Maxi nastavlja uspešno širenje svoje maloprodajne mreže u regionu, pošto je nedavno deo Deltine maloprodaje postao i lanac Tropic, drugi po veličini u Bosni i Hercegovini.
Pikadili predstavlja moderan maloprodajni lanac supermarketa sa visokim nivoom usluge i raznovrsnim asortimanom. Trenutno zauzima oko 15% market share-a u u Bugarskoj. Mrežu Pikadilija čini  11 supermarketa, zapošljava 1.700 ljudi, a u 2007. godini planira promet od oko 110 miliona evra.


DUPLO BRŽI INTERNET TELEKOMA PO ISTIM CENAMA

Jesenja akcija Telekoma Srbija (pridruženog člana Asocijacije medija) korisnicima nudi nove pogodnosti za ulazak u svet Interneta i korišćenje ove globalne mreže putem ADSL priključaka. Stalna, brza i kvalitetna veza preko Telekoma ka Internetu, uz slobodnu telefonsku liniju, čiji priključak košta samo jedan dinar, od septembra ima udvostručene brzine, dok su cene paketa  ostale iste.
Sada je po ceni od 1.208 dinara moguće kupiti paket ADSL  0,5Mbit/s; ADSL 1Mbit/s košta 1.811 dinara, dok ADSL sa brzinom od 1,5 Mbit/s  ima cenu od 2.415 dinara (cene su bez PDV).
Od septembra je u prodaji i paket 256 Kb/s, bez merenja protoka, po ceni od samo 999 dinara, uz koji Telekom  poklanja Haloplus karticu za međunarodni telefonski saobraćaj.
Svi korisnici koji podnesu zahtev za ADSL uslugu Telekoma do 30. septembra, na poklon će, pri potpisivanju ugovora, dobiti majicu Novaka Đokovića.
Za sve navedene usluge Telekoma, prijavljivanje se obavlja preko sajta www.telekomcentar.com, ili preko Kontakt centra na telefon 9813. Tehnička podrška korisnicima omogućena je na broju 0800 100 100.


AGENCIJE PREDLAŽU ODITOVANJE TIRAŽA

Na adrese svih većih izdavača u Srbiji upućeno je, polovinom septembra  pismo, koje su podržale vodeće agencije, članice Komiteta agencija ABC Srbija. Agencije, među kojima su Communis, Direct media, Grey, Mediahouse, Media Pool, New Moment, OM Ogilvy i OMD skreću pažnju izdavačima da se približava period godišnjih ugovaranja bužeta namenjenih štampanim medijima. U tom kontekstu agencije smatraju da bi bilo izuzetno korisno u efikasno ukoliko bi se što veći broj izdavača opredelio da svoje tiraže stavi na uvid javnosti, oglašivačima i agencijama - prihvatanjem sistema oditovanja tiraža. Inače, ovih dana se navršava godinu dana od uspostavljanja međunarodno priznatog sistema oditovanja tiraža u Srbiji.


POŠTAR KAJAKAŠ U SVETSKOM VRHU

Nebojša Simić, mašinski inženjer zaposlen u Direkciji za logistiku Pošte Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) postiže zavidne rezultate u kajaku na mirnim vodama. Na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, Simić je, kao član Akademskog kajak kluba Beograd, ostvario značajne rezultate u četvercu na 500 metara i u jednosedu na 200 metara.
Kvalitetnim rezultatima doprinela je i blagovremena donacija Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija“ koje je izdvojila sredstva za pomoć Akademskom kajak klubu, kao i za kupovinu kvalitetne opreme i čamca.


RAZGOVORI O PRIVATIZACIJI „DNEVNIK HOLDINGA“

Vojvođanski sekretar za informacije Milorad Đurić razgovarao je  sa predstavnicima medijske kompanije VAC (WAZ) iz Nemačke o privatizaciji Dnevnik holdinga.  Đurić je istakao da je Izvršno veće Vojvodine zainteresovano da Dnevnik holding kroz privatizaciju dobije stabilnog i pouzdanog partnera, koji će mu obezbediti sigurnost i dobre uslove poslovanja. "Učesnici razgovora složili su se da je važno da Agencija za privatizaciju što pre privede kraju tenderski postupak u ovom poslu po propozicijama, koja su važila i na početku njegovog raspisivanja", piše u saopštenju.
Razgovorima su prisustvovali generalni direktori novosadskog preduzeća u većinskom vlasništvu VAC-a, "Dnevnik-Vojvodina pres" Dušan Vlaović i zamenik generalnog direktora "Politika newspapers & magazines" Verner Herić.


KOM TREID OMOGUĆIO KUPOVINU IT OPREME PREKO INTERNETA

Kompanija ComTrade (pridruženi član Asocijacije medija) promovisala je prvu domaću Internet prodavnicu IT opreme koja zainteresovanima, od polovine septembra omogućava onlajn kupovinu svih proizvoda iz ponude ComTrade Shopa, plaćanjem putem Visa, Master i Maestro kartica.
Internet prodavnica nalazi se, na ComTrade Shop web portalu, čija je adresa: www.comtradeshop.com. Ovako je ComTradeov lanac IT prodavnica upotpunjen još jednom karikom, ovoga puta virtuelnom. Građani Srbije moći će, naime, ubuduće da IT proizvode nabavljaju na udobniji i lakši način, iz svoje kuće “iz fotelje”. U ponudi su računari i monitori, štampači, mobilni telefoni, foto i video kamere, multimedijalni plejeri, video igrice, sva prateća oprema i mnogi drugi uređaji!


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG


NEMAČKA: MAGAZINI UTVRDILI CENE OGLASA ZA 2008. GODINU

Nemačka Asocijacija izdavača upravo je saopštila cene oglasnog prostora u vodećim nemačkim magazinima. Reč je o praksi koja agencijama i oglašivačima omogućava lakše planiranje oglasnih budžeta za narednu godinu. U tabeli koju objavljujemo uz ovu informaciju dat je pregled cena oglasnog prostora za neke od vodećih nemačkih magazina.

Publikacija
Kategorija
Cena  1/1 str. 4-c
Cena  1/1 str. b/w
Cena  1/1 str. 4-c
Cena  1/1 str. b/w
Razlika
2008
2008
2007
2007
2007/2008
(Euro)
(Euro)
(Euro)
(Euro)
str. 4-c
Adac Motorwelt Auto
105.280
76.000
104.000
74.880
1280
Stern(S) News
52.817
52.817
51.600
51.600
1217
TV Spielfilm Plus (S) TV vodič
58.500
58.500
57.450
57.450
1150
TV Movie(S) TV vodič
53.610
53.610
51.690
51.690
1920
Der Spiegel(S) News
53.385
53.385
52.070
38.590
1315
Focus(S) News
52.817
52.817
45.050
45.050
1217
Bild der Frau(S) Ženski
41.900
41.900
41.100
30.800
800
TV 14(S) TV vodič
36.048
36.048
34.425
34.425
1623
Hörzu(S) TV vodič
43.800
35.525
43.333
34.758
467
Bunte(S) Opšti interes
31.100
31.100
30.600
23

HRVATSKA: NA GUBITKU NOVA TV I RTL

Prema izveštajima za prvih šest meseci 2007. godine vodeće komercijalne televizije u Hrvatskoj Nova TV i RTL, koja je deo nemačke televizijske RTL grupe, poslovale su sa gubitkom. RTL televizija zabeležila je do kraja juna ove godine gubitak, pre oporezivanja, kamata i amortizacije (EBITA) od dva miliona evra, što je lošije nego pre godinu dana kada je u poslovanju imala dobit od milion evra. Hrvatska Nova TV, koja je u vlasništvu Central European Media Enterprises (CME) zabeležila je u prvih šest meseci ove godine gubitak, takođe, pre oporezivanja, kamata i amortizacije (EBITA) od 6,8 miliona dolara.


U RUMUNIJI IZAŠAO HARPER’S BAZAAR

Izdavačka kuća Sanoma Herst Rumunija lansirala je rumunsku verziju magazina Harper’s Bazaar. Reč je o verziji najstarijeg modnog magazine na svetu i “ikoni” američkog modnog žurnalizma, čiji će početni tiraž u Rumuniji biti 25.000 primeraka.
Rumunska verzija magazine imaće obi mod 200 stranica I prodavaće se po ceni od 3 evra a na tržištu će se pojavljivati četiri puta godišnje.
Sanoma Hearst Romania je “džoint venčer” Sanoma Magazines International i Hearst Magazines International. Sanoma Magazines je deo džinovske finske SanomaWSOY grupe.


LAGARDER  PRODAJE  OGRANAK U ŠVEDSKOJ

Kompanija Lagardere Active prodaje Hachette Filipacchi ogranak u Švedskoj. Odluka je doneta na osnovu restriktivnog poslovnog stava usvojenog za ovu godinu, a pregovori sa švedskim izdavačkom kućom Allers Forlag ušli su u završnu fazu.
Švedski izdavači bi prema ovome trebali da kupe ogranak Hachette Filipacchi kompanije, koji u švedskoj štampa magazine Elle, Cafe i Elle Interior. Kupci iz Švedske u svom izdavačkom portfoliu već imaju 28 magazina.


YAHOO KUPIO BLUE LITHIUM

U surovoj i neprekidnoj borbi za primat između dva vodeća svetska onlajn pretraživača (Yahoo i Google) – Yahoo je zabeležio jednu od usputnih pobeda, koja ga je koštala ni manje ni više nego 300 miliona dolara. Reč je o kupovini onlajn oglašivačke grupe Blue Lithium iz San Hosea, koja u poslednje vreme beleži značajne poslovne uspehe i razvija se izuzetno brzim tempom. Firma je specijalizovana za analizu podataka vezanih za korišćenje web-a, što će po mišljenju menadžera iz Yahoo značajno doprineti poboljšanju ponude.


BEZ DUVANSKIH OGLASA NA TRKAMA FORMULE 1

U nameri da broj novih pušača među mladima svede na minimum Komesarijat za zdravlje Evropske unije namerava da potpuno stane na put oglašavanju proizođača cigareta na trkama Formule 1 kao i sponzorisanju trkačkih timova.
Oglašavanje duvanskih proizvoda već je zabranjeno na trkama F1 u Bahreinu, Kini I Monaku, ali zvaničnici EU nameravaju da ovu zabranu što pre prošire.
Evropski komesar za zdravlje već je zatražio od Ferarijevog trkaškog tima da privede kraju ugovor o reklamiranju Marlboro cigareta za koji su od proizvođača kompanije Philip Morris godišnje dobijali oko 100 miliona dolara.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!