Septembar, 2006 No. 40

 

24 SATA –  BESPLATE NOVINE U SRBIJI

U ponedeljak, 18. septembra u  Beogradu se pojavio  besplatni dnevni list «24 Sata».
Besplatni dnevnik «24 Sata» se na beogradskim ulicama pojavio kao rezultat izdavačke aktivnosti švajcarskog medijskog giganta «Ringier» i njegove beogradske firme «24. Sata» d.o.o.
List je štampan u formatu tabloida na obimu od 20 stranica i u koloru. Svakodnevno će biti distribuiran između 7 i 9 časova do jedne od 350 specijalno postavljenih kutija iz kojih ćete moći da uzmete svoj primerak novine.

Osnovni sadržaj «24 Sata» čine vesti iz zemlje i sveta kao  i beogradske servisne informacije. List štampa štamparija «APM Print» iz Beograda. Početni tiraž «24 Sata» je 150.000 primeraka a pojavljivaće se radnim danima.   


JAFA BEN ARI U ASOCIJACIJI MEDIJA

Ambasadorka Izraela, Jafa Ben Ari sa saradnicima je posetila Asocijaciju medija. U dužem razgovoru sa većim brojem glavnih urednika i direktora medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija, izraelska ambasadorka je iznela izraelsko viđenje aktuelne političke situacije na Bliskom istoku.
Veći deo razgovora bio je posvećen informacijama o ekonomskoj saradnji Srbije i Izraela i direktnim investicijama izraelskih kompanija u Srbiju.

Tokom razgovora sa ambasadorkom Jafom Ben Ari, dogovoren je jednostavniji pristup informacijama od interesa za srpske medije pre svega kada su u pitanju ekonomske teme a započet je razgovor i o uspostavljanju odnosa sa izraelskom medijskom asocijacijom.


DESET GODINA BLICA

Jedan od vodećih dnevnih listova u Srbiji – «Blic» (član Asocijacije medija) proslavio je u prepunoj Kristalnoj dvorani holeta «Hyat» desetu godišnjicu od izlaska iz štampe prvog broja.
Pozdravljajući mnogobrojne zvanice, Veselin Simonović izrazio je zadovoljstvo što je «ekipa Blica dokazala da se u našoj zemlji mogu praviti dobre a pristojne novine i da se pristojnost u Srbiji može isplatiti».


Attila Mihok, generalni direktor «IP Blic press» izrazio je uverenje da će i sva ostala izdanja ove medijske kuće biti isto toliko uspešna kao i matični list.


AUDIT BIRO SRBIJA

U Srbiji uskoro počinje sa radom agencija za verifikaciju tiraža štampanih medija – Audit Bureaux of Circulation (ABC), sa ciljem da pruži verodostojne podatke o tiražima listova.
Aktivnosti ABC Srbija namenjene su oglašivačima i marketinškim agencija koje će na osnovu verodostojnih i međunarodno priznatih pokazatelja, efikasnije ulagati svoj novac u oglašavanje preko štampanih medija.
Pored «bazičnih» izveštaja planirano je da ABC Srbija preko svog sajta , mesečnog izdanja i godišnjaka informiše i o geografskoj rasprostranjenosti tiraža, statistici, poređenju tiraža po dinamici izlaženja listova...

Opširnije o svemu na www.abcsrbija.com.


RRA KONTROLIŠE PINK I KOŠAVU

Revizori Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) proveriće dokumentaciju o vlasničkoj strukturi televizija Pink i Košava kako bi se utvrdilo da li postoji nedozvoljena medijska koncentracija.
Predsednik Saveta RRA, Nenad Cekić istakao je da je bitno utvrditi da li televizija Košava ima garancije za ekonomsku samoodrživost, odnosno da li može da opstaje bez pomoći TV Pink.


TV AVALA POČELA DA EMITUJE

Televizija Avala počela je 17. septembra u 20 časova da emituje početne verzije programa preko bivše mreže Trećeg kanala.
Prvu emisiju ove televizije vodili su Stanko Crnobrnja i kao gost voditelj Mića Orlović.
Televiziji Avala odlukom Saveta Republičke radiodifuzne agencije dodeljena je licenca za emitovanje programa na nacionalnoj frekvenciji.


NATIONAL GEOGRAPHIC OD OKTOBRA U SRBIJI

National Geographic, jedan od najpoznatijih i najtiražnijih magazina na svetu, startuje 25. oktobra sa izdanjem za Srbiju.
Izdavač će biti Sanoma Magazines SMG, magazin će izlaziti iz štampe jednom mesečno i najveći deo sadržaja biće kao i u osnovnom izdanju magazina. Naravno čitaoci iz Srbije će imati priliku da uživaju i u najzanimljivijim lokalnim temama.
Magazin National Geographic se, osim izdanja na engleskom jeziku koje se štampa još od 1888. godine, štampa na 28 jezika u tiražu od preko 9 miliona primeraka i distribuira se, praktično u sve zemlje sveta.


RRA JAVNO DISKUTUJE

Stručna služba Republičke radiodifuzne agencije autor je teksta pod naslovom «Srpska radio difuzija i evropski standardi»koji bi trebalo da bude prilog RRA javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji.
Tekst sačinjen u formi 10 pitanja i 10 odgovora plasiran je kao plaćeni oglas u nekim štampanim medijima a istovremeno je postavljen i na internet adresi: www.rra.org.yu


TELEKOM SRBIJA PROMOVIŠE NOVE USLUGE

Direkcija za usluge „Telekoma Srbija“ a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) promovisala je akciju „Umrežavanje“, i u okviru nje nove Internet usluge – ADSL i DialUp, kao i mogućnost kupovine računara preko računa za telekomunikacione usluge.
Partneri Telekoma u akciji „Umrežavanje“ su kompanije  ComTrade Group član Asocijacije medija) i Findomestic banka, koje su pripremile veoma povoljnu ponudu za kupovinu računara. Akciju su promovisali direktori i predsednici navedenih kompanija, kao i predstavnci svetskih lidera u IT industriji – Microsofta i Intela.
U periodu promovisanja ADSL-a Telekom Srbija za svoje korisnike sprema značajne popuste na zasnivanje pretplatničkog odnosa i na mesečnu pretplatu, a osim toga korisnicima nudi i dial up pristup i Post Paid Internet.
Korisnici koji su u proteklom periodu redovno izmirivali dugovanja po računima za telekomunikacione usluge imaće prednost u ovoj akciji, i na taj način postati korisnici Telekom Interneta, kao i vlasnici ComTrade računara pod izuzetno povoljnim uslovima.
Za sve dodatne informacije u vezi kupovine računara i neke od usluga, korisnici mogu uputiti besplatan poziv Telekom Internet Call Centru na broj 0800 100 100, a korisnici Interneta više detalja mogu saznati na www.telekomcentar.com


«LINK» O JUTARNJEM PROGRAMU I PORODIČNOJ TV

«Link», časopis za profesionalce u elektronskim medijima u septembarskom broju koji se upravo pojavio, uz obilje zanimljivosti nudi i dve zaista izuzetne teme. Linkov dodatak posvećen je prilogu o jutarnjem programu koji je pripremila mr Mirjana Nikolić sa beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.
Uz najnoviji broj Linka kao poklon čitaocima stiže i peta po redu knjiga iz edicije «Plus Link». Pod naslovom «Porodični tv kanal» dr. Živko Andrevski razmatra sve elemente neophodne za uspešnu proizvodnju jednog ovakvog programa.


PREDSTAVLJENI  REZULTATI FONDA ZA BUDUĆNOST

U Centru za zaštitu dece, omladine i odojčadi bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici, Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) nedavno je predstavio prve rezultate Fonda za budućnost. Reč je o projektu kojim je obuhvaćeno tridesetoro dece bez roditeljskog staranja, kojima je pružena ne samo stipendija, već i kontinuirana briga, dodatno obrazovanje i usavršavanje i mnoge druge akcije koje pomažu socijalizaciji ovih mladih ljudi.
U prva tri meseca obuke za štićenike Fonda održana su 72 časa teorijske nastave, stipendisti su imali praktičnu nastavu u više Deltinih firmi, a tokom leta boravili su i u 12-dnevnom letnjem kampu u Bugarskom letovalištu Nesebar.
Ovaj program će trajati minimum tri godine, nakon čega će svršenim srednjoškolcima biti ponuđen posao u Delta Holdingu.


PREDSTAVNICI WAZ U VOJVODINI

Delegacija akcionara nemačkog medijskog giganta, kompanije WAZ, koju je predvodio jedan od vlasnika dr Stefan Holthof Fortner, posetila je «Dnevnik Vojvodina press» (član Asocijacije medija) najmlađeg člana WAZ medijske porodice. U razgovoru sa generalnim direktorom DVP Dušanom Vlaovićem i glavnim urednikom lista «Dnevnik» Petrom Petrovićem predstavnici WAZ upoznati su sa aktuelnim poslovanjem i razvojnim planovima DPV.
Delegaciju kompanije  WAZ primio je i predsednik Izvršnog veća Vojvodine mr Bojan Pajtić.


NEMAČKI MAGAZINI UTVRDILI CENE OGLASA ZA 2007

   PUBLIKACIJA
Kategorija
Cena  1/1 str. 4-c
2007
evro
Cena  1/1 str. c/b
2007
evro
Cena  1/1 str. 4-c
2006
evro
Cena  1/1 str. c/b
2006
evro
Adac Motorwelt
Automobili
104.000
74.880
102.800
73.920
Stern
Vesti
51.600
51.600
50.900
41.400
TV Spielfilm Plus 
TV vodič
57.450
57.450
56.950
56.950
Focus
Vesti
45.050
45.050
43.500
34.000
TV Movie
TV vodič
51.690
51.690
50.676
50.676
Der Spiegel
Vesti
52.070
38.590
50.600
35.400
Bild der Frau
Ženski
41.100
30.800
40.700
29.100
TV 14
TV vodič
34.425
34.425
30.750
30.750
Bunte
Opšti interes
30.600
23.800
29.600
22.600
Hörzu
TV vodič
43.333
34.758
42.400
34.000

 

CASHDAILY PRVE BESPLATNE FINANSIJSKE NOVINE

Švajcarski medijski gigant, kompanija «Ringier» lansirala je početkom septembra, «Cashdaily» prve besplatne finansijske dnevne novine. Pored vesti iz sveta biznisa novine nude i opšte vesti i zabavu.
Reč je o trećem besplatnom dnevnom listu na nemačkom govornom području Švajcarske. Početni tiraž koji je distribuiran na 1.100 novinskih štendera je 100.000 primeraka a očekuje se da se stabilizuje na cifri od 75.000 primeraka svakog radnog dana.


NEWSCORP INVESTIRA U ZVONJAVU

Mardokova medijska imperija News Corporation odlučila je da investira 188 miliona dolara u kupovinu 51 procenta vlasništva kompanije Jamba specijalizovane za proizvodnju najrazličitijih tonova zvonjave za mobilnu telefoniju.
Nemačka kompanija spojiće se sa kompanijom Mobizzo koja je već u vlasništvu News Corporation i bavi se proizvodnjom i prodajom kratkih video klipova tv programa.
Kompanija Jamba je osnovana 2000. godine a proslavila se 2004. godine kada je njen rington «Luda žaba» postao apsolutni hit u Velikoj Britaniji.


TIME WORNER TRGUJE SA TELECOM ITALIA

Medijski džin, kompanija Time Warner saglasila se da po ceni od 675 miliona evra proda svoj nemački AOL internet biznis kompaniji Telecom Italia. Na ovaj način Telecom Italia će postati drugi po veličini provajder u Nemačkoj sa više od 3,2 miliona pretplatnika od čega čak 2 miliona spada u grupu korisnika broadband usluga.
Time Warner takođe namerava da proda i svoje web biznise u Britaniji i Francuskoj  i da po osnovu sve tri prodaje ostvari prihod od oko 2 milijarde dolara.


PORTUGALSKI EXPRESSO NA BERLINER FORMATU

Portugalski nedeljnik Expresso je još jedna od evropskih novina koja je usvojila berliner format.
Štampan u punom koloru list je čitaocima ponudio veći izbor nacionalnih i poslovnih vesti.
Expresso je prvi broj na novom formatu prodao u 160.000 primeraka.


AMERIČKI POLITIČARI NE ŽALE NOVAC ZA TV OGLAŠAVANJE

Prema proceni kompanije TNS Media Intelligence moglo bi se dogoditi da američki političari ove godine potroše više od 1,26 milijardi evra za reklamiranje kandidatura za funkcije u saveznim državama i na saveznom nivou.
Stručnjaci kompanije TNS izjavili su «da na kraju dana televizija ipak ostaje kao najveći megafon koji stoji na raspolaganju nosiocima političkih kampanja.


IFRAEXPO OD 9. OKTOBRA U AMSTERDAMU

Najveći godišnji  skup posvećen štampanim medijima – IFRAEXPO 2006 počinje 9. oktobra u Amsterdamu.
Ove godine džinovska manifestacija posvećena novinama tuče sve rekorde od osnivanja. Na izložbenom prostoru od 14.700 m2 biće prisutno 330 izlagača iz 25 zemalja sa najnovijim tehnološkim dostignućima namenjenim štampanim medijima.
Očekuje se da će izložbu koja će biti otvorena do 12. oktobra posetiti preko 10.000 novinskih i medijskih stručnjaka iz preko 70 zemalja.

Opširnije o svemu na www.ifraexpo.com.


TELEGRAPH GROUP OTPUŠTA RADNIKE

Britanska novinsko izdavačka kuća Telegraph Group prinuđena je da otpusti 133 zaposlena u kontekstu uvođenja digitalizacije u proces pripreme i štampanja novina.
Predstavnici kompanije čiji vlasnik je nekada bio posrnuli medijski baron lord Konrad Blek a koja je sada u vlasništvu tajkuna – blizanaca Ser Davida i Ser Frederika Barklija, izjavili su da je reč o neminovnosti uslovljenoj modernizacijom.


USA: PORASTAO PRIHOD OD OGLASA U PRVIH ŠEST MESECI

Ukupan prihod po osnovu oglašavanja u američkim medijima u prvih šest meseci 2006. godine veći je za 4,1 procenat nego u istom periodu predhodne godine.
Internet oglašavanje i dalje beleži rast učešća u ukupnim prihodima od oglasa pa je prihod po osnovu ove vrste oglašavanja veći za 5,6 procenata u odnosu na prvih šest meseci 2005. godine.
Dnevne novine u USA u prvom polugodištu beleže pad prihoda od oglasa i po ukupnom prihodu su pale ispod prihoda koji ostvaruju magazini.


KINA ONLINE

Prema podacima koje je saopštila kompanija Nielsen/NetRatings prihodi od online oglašavanja u Kini su u stalnom porastu.
Istraživači su utvrdili da je u periodu od 1. maja do 31. jula za online oglašavanje potrošena suma od 190 miliona dolara što je odprilike na nivou sredstava koja se izdvajaju za oglašavanje u magazinima.
U pomenutom periodu najveći online oglašivač je bila kompanija China Mobile.
Broj korisnika interneta u Kini je dostiao cifru od 123 miliona čime je ova zemlja, po broju korisnika dospela na drugo mesto odmah iza USA sa 204 miliona korisnika.


SANOMA MAGAZINES PREUZELA BELGIJSKI EPN INTERNATIONAL

Sanoma Magazines deo finske SanomaWSOY Group je preko svoje firme Uitgevers Maatschappij preuzela belgijskog izdavača magazina, kompaniju EPN International.
EPN je vodeći belgijski izdavač «lepih» magazina u oblasti uređenja domova i u oblasti vrtlarstva i hobi segmenta. EPN izdaje 17 magazina koje lansira na tržište Belgije i Holandije.


AT&T NUDI ONLINE KABLOVSKE KANALE

Najveća američka telefonska kompanija AT&T upravo je lansirala internet televizijski servis gde pretplatnici na svojim PC mogu da prate program kablovskih kanala i ostale broadband sadržaje.
AT&T roadband TV u ponudi ima oko dvadesetak kanala među kojima su FoxNews, Bloomberg i History Channel sve po ceni od 19,99 dolara.


TV GLEDAOCI SPREMNI DA PLATE VIŠE ZA BBC SERVISE

Istraživanje sprovedeno za potrebe britanskog Ministarstva za kulturu, medije i sport pokazalo je da su tv gledaoci spremni da plate više za BBC tv servise čak i u odnosu na ono što  ovaj državni emiter traži.
Istraživanje koje je naručilo Ministarstvo pokazalo je da su gledaoci na ime godišnje pretplate spremni da u periodu do 2017. godine izdvoje čak 162,66 funti što je znatno više od trenutne cene godišnje pretplate koja iznosi 131,50 funti.


SANOMA LANSIRA «MILO» NA FLAMANSKOM JEZIKU

Belgijski ogranak kompanije Sanoma Magazines lansiraće početkom 2007. godine na belgijsko tržište mesečnik «Milo» na flamanskom jeziku.
Mesečnik će, pišući o putovanjima, kulturi, zdravlju, hrani, lepoti i modi, čitaoce pokušati da pronađe među onima od 45 i više godina sa decom od 15 i više godina.
Za početak planiran je tiraž od 65.000 primeraka uz prodajnu cenu od 3,7 evra.


KOPIPRESS DOBIO SPOR PROTIV GOOGLE

«Kopipress» organizacija koja štiti autorska prava belgijske štampe na francuskom i nemačkom, dobila je spor protiv najpopularnijeg internet pretraživača «Google».
Sud u Belgiji naredio je kompaniji «Google» vlasniku istoimenog internet pretraživača da na njemu prestane da reprodukuje delove članaka preuzetih iz belgijskih novina.
Presudom izrečenom početkom septembra ovoj kompaniji je naloženo da plaća kaznu od milion evra dnevno ukoliko se ne pokori sudskoj odluci.


 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!