Septembar, 2006 No. 39

 

KOMPANIJA NOVOSTI DOBILA NOVE VLASNIKE

Kompanija «Novosti» (član Asocijacije medija) dobila je nove vlasnike. Krajem avgusta, posle samo dva  dana trgovanja na Beogradskoj berzi 59,5 odsto ili 4.016 akcija Kompanije «Novosti», koje su bile u vlasništvu malih akcionara, prodato je po pojedinačnoj ceni od 3.443 evra. U trenutku zakljuöenja ovog broja Newslettera broj otkupljenih akcija premašio je 60 procenata.
Najveći pojedinačni vlasnik akcija i dalje ostaje država Srbija sa paketom od 36,33 odsto a vlasnici preostalog dela akcija postale su firme Ardos Holding GmbH (Austrija) i Stadlux realestate (Srbija).
Za slobodno tgovanje na Beogradskoj berzi ostalo je još oko tri procenta akcijskog kapitala malih akcionara .
S obzirom da je firma Ardos Holding GmbH na berzi kupila više od 25 odsto akcija Kompanije Novosti njena je zakonska obaveza da u naredna tri meseca objavi ponudu za preuzimanje svih neprodatih akcija «Novosti» po istoj ceni, što se odnosi i na akcije koje su u posedu države Srbije.
Glavni i odgvorni urednik i generalni direktor Kompanije Novosti, Manojlo Vukotić izrazio je zadovoljstvo što je postignuta najveća pojedinačna cena po akciji u svim dosadašnjim trgovanjima na berzi u Srbiji.


SARADNJA OD KORISTI ČITAOCIMA, GLEDAOCIMA I SLUŠAOCIMA

Predstavnici Asocijacija novinskih izdavača i elektronskih medija i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (novi pridruženi član Asocijacije medija) razgovarali su o mogućim oblicima saradnje u cilju poboljšanja kvaliteta informisanja korisnika zdravstvenih usluga u Srbiji.
Na sastanku, kome je, pored Svetlane Vukajlović, direktorke Zavoda, prisustvovao i veći broj glavnih urednika i direktora medijskih kuća, dogovoreno je da već polovinom oktobra bude organizovan seminar za novinare specijalizovane za praćenje zbivanja u zdravstvu. Pored ovoga, biće pojednostavljen način komunikacije između predstavnika Zavoda i medijskih kuća u cilju što bržeg protoka informacija, a Zavod će pripremiti i u medijima objaviti delove specijalnog informatora o pravima korisnika zdravstvenih usluga.

Polazeći od činjenice da su novinari jedna od zdravstveno najugroženijih profesija, Svetlana Vukajlović, direktorka Zavoda u saradnji sa KBC «Bežanijska kosa» uručila je predstavnicima Asocijacije medija jedan broj kartica  Medik programa koji će im omogućiti prioritetno korišćenje zdravstvenih usluga u ovom kliniöko-bolniökom centru.


BLIC KONSTITUISAO ŽENSKU VLADU

Redakcija «Blica» (član Asocijacije medija) «konstituisanjem» ženske vlade Srbije okončala je višednevnu izuzetno interesantnu akcije koja je na stranicama lista vođena u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji i Evropskim pokretom Srbije.
Među 161 kandidatkinjom za 21 ministarsko mesto ulazak u žensku vladu obezbedile su: Ivanka Baralić (odbrana), Jelisaveta Karađorđević (dijaspora), Aleksandra Janković (vera), Marijana  Pavijančić (pravda), Zorica Tomić (kultura), Jelica Rajačić – Čapaković (uprava), Slađana Prica (spoljni poslovi), Dobrila Jakić – Dimić (poljoprivreda), Milka Forcan (trgovina, turizam i usluge), Svetlana Kisić ((privreda), Draginja Đurić (finansije), Gordana Perović (nauka i zaštita životne sredine), Aleksandra Drecun (unutrašnji poslovi), Ranka Savić (rad, zapošljavanje i socijalna politika), Svetlana Vukajlović (zdravlje), Snežana Mijailović (energetika), Srbijanka Turajlić (prosveta i sport), Milica Delvić – Đilas (ekonomski odnosi sa inostranstvom), Nataša Gospić (kapitalne investicije), Ivana Dulić – Marković (vicepemijerka).

Za premijerku ženske vlade izabrana je Ružica Đinđić.


EVROPSKA KOMISIJA BRINE ZBOG ZAKONA O RADIODIFUZIJI

Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog nedavno usvojenih izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji. U pismu upućenom na adrese Predraga Markovića, predsednika Skupštine Srbije, Ivane Dulić – Marković, potpredsednice Vlade, Dragana Kojadinovića, ministra kulture i Nenada Cekića, predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije navodi se da je pre usvajanja izmena zakona neophodno organizovati javnu raspravu. Takođe se navodi da je Evropska komisija spremna da obezbedi tehničku ekspertizu tokom te procedure. Predsednik Srbije Boris Tadić odbio je da potpiše ovaj zakon i vratio ga je Skupštini na ponovno glasanje.


O ZAKONU O RADIO DIFUZIJI NA REDOVNOJ SEDNICI SKUPŠTINE  

Najavljujući početak jesenjeg  rada Skupštine Srbije, Predrag Marković, predsednik parlamenta rekao je da će ponovno glasanje o predloženim izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji biti uvršteno u dnevni red prvog – redovnog jesenjeg zasedanja Skupštine.

Marković je ukazao na činjenicu da je predsednik Srbije dužan da potpiše zakon ako ga Skupština Srbije po drugi put usvoji.


TADIĆ NEĆE POTPISATI IZMENE ZAKONA O RADIO DIFUZIJI

Iz izvora bliskih kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića saznaje se da on neće potpisati izmene i dopune Zakona o radiodifuziji  ukoliko ih Skupština Srbije po drugi put izglasa u istovetnom tekstu.

Ustav ne propisuje kakva je procedura u slučaju nepotpisivanja ali 84 poslanika može pokrenuti inicijativu za pokretanje procedure za opoziv predsednika zbog kršenja Ustava.


STUDIO B POKRENUO POSTUPAK ZA PRIVATIZACIJU

RTV Stidio B (član Asocijacije medija) pokrenula je postupak za privatizaciju i prodaju ove medijske kuće.
Direktor i glavni i odgovorni urednik ove medijske kuće  Dragana Milićević izjavila je da će kao najverovatniji oblik privatizacije biti realizovana tenderska prodaja, podsećajući istovremeno na obavezu da do kraja iduće godine moraju biti privatizovani svi elektronski mediji čiji je osnivač država.


TELEKOM SRBIJA NA SABORU U GUČI

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) i ove godine je bio  istaknuti sponzor Sabora trubača u Guči, zajedno sa grupom velikih nacionalnih kompanija, koje su uzele učešća u ovoj manifestaciji.
Direkcija za usluge i Direkcija za mobilnu telefoniju Telekoma učetvovale na 46. Saboru sa promotivnim aktivnostima vezanim za Internet portal nadlanu.com, i brendove Mobilne Telefonije Srbije.

Ovogodišnji sabor trubača održan je  od 30. avgusta do 3. septembra pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije.  


VLADA ODOBRILA NOVAC ZA BIVŠE „SAVEZNE“ MEDIJE

Vlada Srbije odobrila je iz budžetske rezerve 33,2 miliona dinara za bivše medijske ustanove SCG – Tanjug, Radio Jugoslaviju, Filmske novosti, i Jugoslovenski pregled. Tanjugu je namenjeno 27 miliona dinara, Radio Jugoslaviji 4,6 miliona, Filmskim novostima 1,1 milion i Jugoslovenskom pregledu 504.500 dinara.


SAVET RRA POTVRDIO ODLUKU O BEOGRADSKIM RTV DOZVOLAMA

Većinom glasova Savet Republičke radiodifuzne agencije odbio je sve žalbe na odluku o dodeli licenci za emitovanje radio i tv-programa u beogradskom regionu. Na odluku, kojom je dodeljeno 14 radio i šest tv-licenci, žalilo se 27 radio i jedna tv-stanica.

Licence za emitovanje radio programa pripale su emiterima Beta plus, Nostalgija, Naksi, Radio MFM, MIP, Pink, Studio B, TRI, Sport FM, TDI, TOP FM, Siti, Radio Novosti i Radio Pingvin. Licence za emitovanje tv programa dodeljene su TV Art, TV Enter, SOS Kanal, TV Metropolis, TV Plus i TV Studio B.


GALENIKA SVE BOLJA I BOLJA

Galenika AD (pridruženi član Asocijacije medija) prema analizi Republičkog zavoda za razvoj ostvarila je dobit od 1,9 milijardi dinara tokom 2005. godine izjavio je Aleksandar Pravdić, generalni direktor kompanije. To je čak 5,1 odsto ukupne neto dobiti 100 najuspešnijih preduzeća koja tržišno posluju ili 1,1 posto dobiti srpske privrede.
Pravdić je istakao da je Finansijski centar za centralnu Evropu u Londonu, proglasio Galeniku ad za najbolju farmaceustku kompaniju u jugoistočnoj Evropi u prošloj godini.

Generalni direktor Galenika AD izjavio je da su pripreme za početak gradnje nove fabrike privedene kraju i da je reč o investiciji od 46 miliona evra i ta takvog ulaganja u Galeniku nije bilo više od 25 godina.


NIŠKE NARODNE NOVINE NA AUKCIJI U OKTOBRU

Republička Agencija za privatizaciju zakazala je aukciju za prodaju niškog dnevnika Narodne novine za 6. oktobar u Beogradu. Ukupna procenjena vrednost kapitala jedinog dnevnog lista južno od Beograda, koja će biti privatizovana, iznosi 69,2 miliona dinara što je 70 odsto  ukupnog kapitala.

Aukcijska prodaja startovaće sa početnom cenom od 16,6 miliona dinara.


KABLOVSKI DISTRIBUTERI UBUDUĆE PO PROTOKOLU

Rad kablovsko – distributivnih sistema (KDS) u Srbiji, uskoro bi trebalo da bude potpuno regulisan, što podrazumeva tehničke i programske dozvole kao i poštovanje pravila o prušanju korisničkih usluga.

Republička agencija za telekomunikacije (RATEL), posle evidencije KDS operatera, prosledila je Ministarstvu za kapitalne investicije pravilnik koji bi trebalo da obezbedi zaštitu korisnika, odnosno poštovanje kvaliteta usluga, izjavio je Jovan Radunović, predsednik UO RATEL-a.


STARTUJE VOJVOĐANSKI MONITORING

Novosadska novinarska škola i Sekretarijat za informacije Izvršnog veća AP Vojvodine započinju realizaciju projekta Monitoring transformacije RTV Novi Sad u Radiodifuznu ustanovu Vojvodine.
O značaju projekta na promociji su govorili pokrajinski sekretar za informacije Milorad Đurić i dr. Dubravka Valić Nedeljković, predsednica UO novosadske novinarske škole.

Novosadska novinarska škola će, uz nezavisni tim monitora i ekspertski tim projektnog konzorcijuma, analizirati program radija i televizije Radiodifuzne ustanove Vojvodine od septembra do novembra 2006. godine. Monitoring će uključiti programe na mađarskom, rusinskom, slovačkom, romskom i srpskom jeziku.


USA: NAJTIRAŽNIJI MAGAZINI U PRVOM POLUGOĐU 2006.

Rang
   PUBLIKACIJA         Tip
Tiraž
06/2006
Tiraž06/2005
1
AARP The Magazine
Penzioneri
23,067,712
22,559,956
2
Reader's Digest
Opšti interes
10,094,286
10,128,943
3
Better Homes & Gardens
Uredjenje doma
7,615,179
7,634,170
4 National Geographic
Geografija, uživanje
5,073,822
5,431,117
5 Good Housekeeping
Newsmagazin
4,609,209
4,606,800
6 Ladies' Home Journal
Ženski
4,103,480
4,131,243
7
Time
Ženski
4,099,582
4,050,589
8
Family Circle
News Magazin
4,054,870
4,298,117
9
Woman's Day
Ženski
4,002,870
4,015,392
10
People
Ženski
3,823,604
-

 


RTL ZABELEŽIO RAST PRIHODA OD OGLASA U PRVIH ŠEST MESECI

RTL Grupa, najveći evropski komercijalni tv emiter, zabeležila je rast prihoda od 19,1 odsto, što znači da je ostvaren prihod od 2,85 milijardi evra u prvom polugođu 2006..

RTL Grupa koja je u vlasništvu medijskog konglomerata Bertelsmann,  zabeležila je i porast prihoda koji ne potiču iz oglasne sfere. U ukupnom prihodu oni sada učestvuju sa 40 procenata u odnosu na prošlogodišnjih 37 odsto, a potiču od servisa za mobilnu telefonuju, elektronsko trgovanje i od kvizova.


GRINER + JAR UKIDA NERENTABILNE MAGAZINE

Nemački izdavački gigant, kompanija Griner+Jar, koja je od januara 2004. do danas pokrenula 30 magazina u evropskim zemljama, odlučila je da ukine one koji u međuvremenu nisu ostvarili planiranu rentabilnost.

Menadžment kompanije će, najverovatnije, ukinuti Geofocus u Rusiji, Feniks u Poljskoj, Gala u Španiji i Sok i Metro u Grčkoj. Ovoj listi priključiće se i tri izdanja iz Adriatik regiona.


TAJMS KREIRAO „THE NOTE“

Londonski The Times je  pod nazivom „The Note“ lansirao kratak pregled najznačajnijih poslovnih vesti, koji će korisnicima onlain izdanja biti dostupan svakog dana u 17.00 časova. Menadžeri The Times su izjavili da je servis kreiran s obzirom na činjenicu da ovaj list ima više čitalaca poslovnih vesti nego bilo koja druga ozbiljna dnevna novina, a da svakodnevno više od osam miliona čitalaca poseti Times Online.


ITV PRODAO UDEO U IRSKOM KANALU TV3

Najveća britanska komercijalna tv kuća ITV prodaje  udeo od 45 procenata u irskom televizijskom kanalu TV3 grupaciji Doughty Hanson za 103 miliona evra.

Proces dogovaranja oko prodaje biće završen nakon dobijanja pozitivnog mišljena britanskog regulatornog tela.


DANSKA DRŽAVNA TV DOBILA KOMERCIJALNU RADIO LICENCU

TV2 Denmark, emiter u vlasništvu danske države pobedio je u nadmetanju sa švedskim medijskim konglomeratom Modern Times Group i dobio na korišćenje jedinu nacionalnu komercijalnu radio licencu u Danskoj.
Ugovor podrazumeva pravo korišćenja od osam godina uz godišnju naknado od 3,1 milion evra.

Istu licencu na konkursu raspisanom 2003. godine dobio je Sky Radio (vlasništvo Mardokovog News International) uz godišnju naknadu od 7,2 miliona. Nakon teških gubitaka Sky Radio je odustao od emitovanja 2005. godine.


NEMAČKA: NOVI SPORTSKI MAGAZIN

Poslednjeg dana septembra u Minhenu ce startovati Mpuls – novi sportski magazin na tržištu Nemačke.
Mpuls će izlaziti mesečno, a početni tiraž će biti oko 200.000 primeraka.

Izdavači Mpulsa je MWB Medien GmbH  i Corporate Media GmbH.


CVETA IRSKO OGLASNO TRŽIŠTE

Oglasno tržište Irske prosto cveta. U prvih šest meseci 2006. godine zabeležen je rast prihoda od 11,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Irski Institute of Advertising Practitioners saopštio je da su izdvajanja za oglašavanje dostigla ukupan iznos od 812,2 miliona evra u prvom polugođu ove godine.

Na novinsko oglašavanje utrošeno je 531,9 miliona ali najveći procentualni rast prihoda beleži outdor i tv oglašavanje sa respektavbilnih 13,2 procenta i 12,6 u odnosu na isti period prošle godine.


VELIKA BRITANIJA: RANG LISTA 10 NAJČITANIJIH MAGAZINA

Rang
  PUBLIKACIJA         Tip
Tiraž
Jan-June 06
Tiraž
Jan-June 05
1 What's on TV
TV voidč
1,509,519
1'673'790
2 TV Choice
TV voidč
1,287,773
1'157'622
3 Take a Break
Ženski
1,082,051
1'200'397
4 Radio Times
Geografija, uživanje
1,070,042
1'080'199
5 Reader's Digest
Newsmagazin
737,345
776'902
6 Closer
Ženski
590,211
540,044
7
Glamour
Ženski
586,056
609'626
8
Heat
Ženski
579,883
560'438
9
Chat
Ženski
554,375
609'163
10
Ok Magazine
Ženski
547,714
532,843BERTELSMAN REKAO DA UNIVERSAL MUSIC

Medijski gigant Bertelsman saopštio je da prihvata 1,63 milijarde evra vrednu ponudu kompanije Universal Music za kupovinu BMG muzičke produkcijre.
Među ostalim ponuđačima bili su i medijski giganti poput Warner Music Groupi Viacom.

Univerzal Music, divizija francuskog medijskog konglomerata Vivendi, mora da sačeka dozvolu regulatornog tela da bi stavila potpis na ugovor.


JOŠ JEDNE BESLPATNE NOVINE U LONDONU

Mardokova izdavačka kuća News International (vlasnik The Times i najtiražnijeg tabloida The Sun) lansirala je u Londonu još jedan besplatni dnevni list.
Besplatni dnevnik The Londonpaper štampa će se u više od 400.000 primeraka i biće dostavljan na 700 mesta u centralnom delu Londona u vremenu između 16.30 i 19.30 časova.
Novine imaju obim od 48 strana, štampaju se u punom koloru, a „napadaće“ čitaoce između 18 i 34 godine.
Samo pre nedelju dana drugi medijski gigant – Associated Newspapers na isto tržište lansirao je besplatni dnevnik London Lite takođe računajući na dnevni tiraž od oko 400.000 primeraka.


INMA EVROPSKA KONFERENCIJA U BARSELONI

Barselona će od 20. do 22. septembra biti domaćin 35. po redu godišnjoj INMA Evropskoj konferenciji.
Na skupu Internacionalne asocijacije novinskog marketinga biće reči o dobrim i lošim stranama online oglašavanja, zatim o ostvarivanju povećanih prihoda u kontekstu održavanja sportskih takmičenja, iskustvima besplatnih novina, novim izdanjima – nedeljom, iskustvima koje dnevnici mogu pozajmiti od magazina...


U AMERICI NIKAD VIŠE TELEVIZORA

Prema najnovijim podacima kompanija Nielsen Media Research procenje se da će broj američkih domaćinstava, koja poseduju televizijske prijemnike, u januaru 2007. godine dostići cifru od 111,4 miliona.

Istovremeno, na bazi podataka za 2006. – 2007. tv-sezonu procenjuje se da će broj gledalaca starijih od dve godine porasti za 1,1 procenat i da će dostići cifru od 283,5 miliona dolara.Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!