Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Septembar 2018
Asocijacija Medija
No. 324
U OVOM BROJU
Konferencija Prava mera medija
Dodatni konkurs za medije
Medijski projekti oslobođeni PDV-a
Napredak u zaštiti autorskih prava
Poruka Johanesa Hana iz Skoplja
Pomoć u primeni GDPR direktive
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

KONFERENCIJA PRAVA MERA MEDIJA

Strukovna konferencija o medijskim merenjima pod nazivom Prava mera medija, održaće se 4. oktobra u Beogradu, u hotelu Falkenstainer. Konferenciju organizuje Asocijacija medija, kao deo šireg projekta u okviru koga je sprovedena istraživačka studija o stanju medijskih merenja u Srbiji, a posle konferencije biće realizovane i obuke za medije pod nazivom „Kako pripremiti svoj medij za merenje“. Na konferenciji će biti predstavljeno tržište Srbije, a čućemo i kako stoje stvari u Evropi. Agendu konferencije i više o predavačima možete pogledati OVDE. Izvršna produkcija konferencije poverena je iskusnom timu Color Media Communication (članica Asocijacije medija), a ceo projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, i uz podršku USAID projekta jačanja okruženja za održivost medija (USAID SMS projekat). Prisustvo konferenciji je moguće samo uz potvrdu na adresu rsvp@communications.rs ili info@asmedi.org.


DODATNI KONKURS ZA MEDIJE

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je dodatni Konkurs za sufinansiranje projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja u 2018. godini, koji traje do 10. oktobra. Pravo učešća na Konkursu imaju izdavači medija čiji je medij upisan u Registar medija, pravna lica, odnosno preduzetnici koji se bave proizvodnjom medijskih sadržaja, sa projektima organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i sa projektima unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja. Ukupna sredstva koja su opredeljena za ovaj konkurs su 5.764.000 dinara, a vrednost koja može biti dodeljena je od 300.000 do 1.000.000 dinara. Detalje konkursa možete pogledati na sajtu ministartsva kulture i informisanja u sekciji Konkursi, ili preko OVOG linka.


NOVI MEDIJSKI PROGRAM USAID SRBIJA

USAID u Srbiji raspisao je poziv, skraćenog naziva MIPS (Media Initiatives and Partnerships Support) za organizacije civilnog društva, medijske organizacije, medije, privatni sektor i akademije, čiji projekti će doprineti ostvarenju sledećeg cilja: povećanje sposobnosti građana Srbije da se kreću u složenom medijskom pejzažu i efikasno učestvuju u savremenom ekonomskom, društvenom i političkom životu. MIPS će postići ovaj cilj kroz produbljivanje lokalnog angažovanja u naporima za poboljšanje pristupa i povećanje potražnje potrošača za tačnim i objektivnim informacijama. Poziv je otvoren do 30 oktobra 2018. Na poziv mogu da se prijave organizacije registrovane u Republici Srbiji. Planirano je da program traje 4 godine, sa budžetom do 3 milliona US dolara. Poziv i detalje možete pogledati na OVOM linku.


MEDIJSKI PROJEKTI OSLOBOĐENI PDV-A

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prosledilo je pre dva dana svim lokalnim samoupravama u Srbiji obaveštenje ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da su medijski projekti oslobođeni plaćanja PDV-a, odnosno da se za njih ne izdaju fakture. „Prenos sredstava koji se vrši u skladu sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, a koje se odnose na sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa, ne smatra se komercijalnim transakcijama, odnosno na njih se ne primenjuju odredbe Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama“, navodi se u dopisu ministra Vukosavljevića lokalnim samoupravama. „Ovde se ne radi o ugovorenim poslovima za račun pojedinih organa uprave, odnosno uslugama po ugovoru. Organ uprave, raspisivanjem konkursa ispunjava svoju zakonsku obavezu da sufinansira proizvodnju medijskih sadržaja kojim zadovoljava potrebu građana za informisanjem i ta usluga nije komercijalnog karaktera“, ističe Vukosavljević.


SEMINAR POSVEĆEN EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

Kompanija Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, 23. i 24. oktobra organizuje dvodnevni seminar posvećen uspešnijem izveštavanju o procesima evropske integracije Srbije. Seminar će biti posvećen boljem razumevanju konkretnih koraka Vlade Republike Srbije, Evropske unije, organizacija civilnog društva i svim ostalim učesnicima u procesu pridruživanja EU. U radu seminara kao govornici će se pojaviti stručnjaci za najrazličitije aspekte ovog složenog procesa koji Srbija treba da okonča do 2025. godine. U radu seminara može učestvovati najviše 20 polaznika iz medijskih kuća širom Srbije. Prijave slati na: info@mncbgd.com i/ili info@asmedi.org.


BLIC PROSLAVIO 22 ROĐENDAN

Dnevne novine "Blic", 16. septembra su proslavile 22. rođendan uz specijalno luksuzno izdanje na 116 strana, a za sve čitaoce obezbedili su i poklon - ulaznicu za Narodni muzej u Beogradu. Već 22 godine Blic prvi donosi najnovije i najvažnije vesti i priče. “Blic” je nastao 1996. godine i od tada je nerazdvojni deo savremenog srpskog društva. Više od 7.750 izdanja dnevnih novina “Blic” predstavljaju istorijsko svedočanstvo najvažnijih političkih, društvenih i ekonomskih promena, kulturnih ostvarenja i sportskih rezultata. Svakoga dana čitaoci uz “Blic” dobijaju poklon. Samo kroz “Blic biblioteku” do sada je podeljeno više od 43 miliona primeraka knjiga. Blic fondacija nesebično pomaže najugroženijima u Srbiji i obezbedili su bolje uslove života za više od 400 mališana širom Srbije. “Blic” je medijski sponzor najznačjnijih sportskih udruženja, od Olimpijskog komiteta Srbije, Fudbalskog, Košarkaškog, Rukometnog, Odbojkaškog do Vaterpolo saveza Srbije, sarađuju sa brojnim institucijama kulture, podrška su humanitarnim organizacijama i inicijativama koje za cilj imaju da pomognu onima kojima je to najpotrebnije...


PREDSEDNIK IO UNS PODNEO OSTAVKU

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Petar Jeremić podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju. „Posle više od devet godina normalno je da dođe do zasićenja i da moji lični i profesionalni planovi više nisu vezani za Srbiju. Ostajem član UNS-a i uvek ću biti na raspolaganju kolegama ukoliko misle da mogu da pomognem u borbi za profesionalna prava i poštovanje etičkih standarda u novinarstvu“, rekao je Jeremić. U narednom periodu, Jeremić će, kako kaže, biti dopisnik nedeljnika "Vreme" iz Beča. Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović kaže da je Jeremić „poslednjih 15 godina nesebično ulagao svoje vreme i energiju u poboljšanje položaja novinara i u razvoj UNS-a“. Petar Jeremić bio je predsednik Izvršnog odbora UNS-a od 2009. godine.


NOVOSADSKA TV KUPILA LIST „DNEVNIK“

Novosadska televizija postala je vlasnik većinskog udela u preduzeću Dnevnik Vojvodina pres koje je izdavač lista Dnevnik. „Dnevnik“ je jedini dnevni list na srpskom jeziku u Vojvodini, a prema podacima APR-a iz Registra je izbrisano poslovno ime nemačke kompanije Mediengruppe Balkan GMBH (koja je poslednje tri godine u stečaju), čiji je udeo u vlasništvu bio 55 odsto, a upisano je ime Novosadska TV DOO Novi Sad, sa istim novčanim ulogom od 151.731,73 dinara i sa istim procentom u vlasništvu. Vlasnik Novosadske televizije je preduzeće Novosadska TV doo, sa 94 odsto, kao i preduzeće Srbija danas doo Beograd-Novi Beograd, sa udelom od šest odsto vlasništva.


PORTAL AUTONOMIJA UKINUO KOMENTARE

Uredništvo portala Autonomija saopštilo je 13. septembra da je odlučilo da ukine mogućnost komentarisanja tekstova, jer često sadrže uvredljive kvalifikacije, a retko doprinose sadržaju samih članaka i otvaranju plodonosne rasprave, što bi trebalo da bude njihova osnovna svrha, prenosi Radio Slobodna Evropa. Odluku o ukidanju komentarisanja tekstova na portalu doneli smo, između ostalog, i prateći praksu medija u razvijenijim zemljama, gde ozbiljni mediji takođe neretko pribegavaju istoj stvari, kada se ispostavi da se komentarisanje pretvori u poligon za ispoljavanje mržnje i najnižih strasti, navodi Autonomija. To ne znači da portal želi da se vrati na stari, jednosmerni pristup medijima i da potcenjuje čitaoce, a naveli su i da će pažljivo pratiti rasprave koje se o tekstovima odvijaju na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter. Oni su pozvali čitaoce da im se obraćaju i putem imejl adrese ndnvns@gmail.com i zamolili ih za razumevanje.


DODELJENE NAGRADE V(RAB)AC 2018

Sedma dodela godišnje nagrade V(RAB)AC 2018 za najbolje radijske džinglove i reklame upriličena je u 88 Rooms hotelu u Beogradu. V(RAB)AC je jedina nagrada ove vrste koja se dodelju u zemlji, a pre sedam godina priznanje je ustanovilo Udruženje radio-stanica RAB Srbija. - Istraživanja su pokazala da poslednjih godina slušaoci ne promene radio-stanicu kada čuju reklamu, jer su radijske reklame danas slušaocima interesantne i oni vole da ih čuju. Radio je, za razliku od televizije, uspeo da u svoj program uklopi reklame, naročito one pevane, a udruženje RAB Srbija je svakako doprinelo tome. Težimo da svaka radio-stanica u zemlji bude što bolja jer će radio-industrija tada biti jača. Zalažemo se za znanje i uspeh, pa se tako radujemo svakoj osvojenoj nagradi V(RAB)AC - izjavila je predsednica RAB Srbija Maja Rakovic. Ovogodišnji stručni žiri je bio u sastavu: Nataša Mihajlović (The Frajle), Sanja Kovačević (Group Account Director, Luna TBWA) i Đorđe Milutinović (Štark Arena). Spisak dobitnika pročitajte OVDE.


TELEKOM SRBIJA RAZMATRA AKVIZICIJE OPERATORA U SRBIJI i BIH

Telekom Srbija gleda na ICT, IT i ekskluzivni sadržaj za multimedijalne platforme kao na važne inovacione prilike, mada telekomunikaciona infrastruktura i dalje predstavlja glavni oslonac poslovanja kompanije, izjavio je generalni direktor Predrag Ćulibrk na konferenciji Digital 2018 posvećenoj trendovima u telekomunikacijama i medijima. „Razmišljamo o akviziciji operatora u Srbiji i Republici Srpskoj, u kojoj smo već prisutni sa multimedijalnim uslugama, sa idejom da popravimo našu tržišnu poziciju u domenu multimedije. Upravo na to se nadovezuju i naše investicije u sadržaj“, rekao je Predrag Ćulibrk i dodao da je Telekom Srbija odnosno sportski kanal Arena sport obezbedio prenose Lige šampiona u fudbalu i prenose Italijanske lige u naredne tri godine. Telekom Srbija je u skorijem periodu bio fokusiran i na oblasti ICT i IT-a, rekao je on, navodeći da je kompanija u tim segmentima zapravo krenula od nule i da sada 1% prihoda dolazi iz tih segmenata poslovanja na tržištu kojim inače dominiraju druge kompanije koje su prisutne već decenijama.


RANG LISTA MEDIJSKIH AGENCIJA U SRBIJI

Marketing mreža objavila je 12. septembra rezultate istraživanja agencija za zakup medija i programiranje plana oglašavanja u Srbiji, a u okviru studije Agency Report.
Saopštenje možete pogledati OVDE,
a statistiku pogledati na OVOM infografiku.


ENERGETIKA, EKOLOGIJA I 112 EXPO

Na Beogradskom sajmu od 3. do 5. oktobra 2018. godine održavaju se uporedo tri specijalizovane manifestacije: 14. Međunarodni sajam energetike, 15. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa - EcoFair i 41. Međunarodni sajam vanrednih situacija 112 EXPO. Koncept ove multidisciplinarne manifestacije polazi od naglašene organske i funkcionalne povezanosti, međusobne uslovljenosti i kompatibilnosti njenih celina, kao osnove sveukupnog održivog razvoja i domaće i šire regionalne privrede. Energija, energetska efikasnost, ekologija, životna sredina, upravljanje otpadom i reciklažna delatnost, upravljanje pametnim gradovima, realnim i potencijalnim vanrednim situacijama i ostalim vitalnim urbanim servisima (bezbednošću, saobraćajem, parkingom, transportom, e-servisima) - tematski su okviri ove manifestacije opisani zajedničkim funkcionalnim sloganom "Nova energija - Pametni gradovi". Očekuje se više od 150 izlagača i predstavljenih kompanija, oko 7000 posetilaca iz dvadesetak zemalja, oko 2000 registrovanih poslovnih posetilaca na B2B portalu, oko 50 sati međunarodnog konferencijskog programa u sajamskom konferencijskom centru te oko 1500 učesnika u tim programima.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

NAPREDAK U ZAŠTITI AUTORSKIH PRAVA

Evropski parlament usvojio je 12. septembra Direktivu o autorskim pravima na digitalnom jedinstvenom tržištu (DSM) koju svetska i evropska novinarska organizacija ocenjuju kao "veliki iskorak u zaštiti autorskih prava". Članovi Evropskog parlamenta glasali su za izveštaj Komisije za pravne poslove Evropskog parlamenta (JURI) o predlogu Komisije za direktivu o autorskim pravima na digitalnom jedinstvenom tržištu sa 438 glasova za, 226 protiv i 39 uzdržanih. Ovaj dokument podržale su hiljade autora i kreatora širom EU, uključujući desetine podružnica Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ) koje su aktivno vodile kampanju za odobravanje izveštaja JURI i suprostavljale se kampanji neistina i zastrašivanja koju su vodile moćne internet korporacije. Takozvani "trougao transparentnosti", koji je definisan u poglavlju 3 (članovi 14-16) nove direktive, predstavlja veliki korak napred za novinare i autore da steknu jaču kontrolu nad korišćenjem njihovog rada i naknadama koje dobijaju. Druga značajna izmena je član 11. koji bi uveo tzv. "susedna prava" autorskom pravu, odnosno tzv. "porez na linkove", po kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale dobijati naknadu za autorska prava kada bi Gugle ili druge internet stranice delile linkove na njihove članke, uključujući i kratke isečke ili izvode iz članaka.


PORUKA JOHANESA HANA IZ SKOPLJA

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je da se medijima na Zapadnom Balkanu pomogne konkretnom finansijskom podrškom i poručio da za slobodu medija i zaštitu novinara nisu dovoljni samo zakoni, već i efikasno i nezavisno sudstvo koje će omogućiti da se ti zakoni sprovode, prenosi FoNet. Strategija EU za Zapadni Balkan stvorila je novu dinamiku u evropskoj perspektivi regiona i proces proširenja je "dobio novi pozitivan zamah" ali to, nažalost, nije slučaj i na planu slobode medija, konstatovao je Han, otvarajući u Skoplju dvodnevnu konferenciju "EU-Zapadni Balkan: Dani medija" zajedno sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom i predstavnikom OSCE za slobodu medija3 Arlemom Dezirom. Na završnoj panel diskusiji drugog dana konferencije, među najvažnijim preporukama koje su učesnici poručili Johanesu Hanu je da je finansijska podrška potrebna za proizvodnju medijskog sadržaja, ali i da je jednako važna politička podrška i konzistentno insistiranje na vladavini prava i slobodi medija.


UNITED GRUPA U SLOVENIJI MORA DA PRODA SPORTSKE KANALE

Slovenačka Agencija za zaštitu konkurencije naložila je United grupi da u roku od šest meseci proda svih 13 sportskih TV kanala u Sloveniji, zbog kršenja pravila konkurencije, javlja ljubljanski portal Dnevnik.si. Kako se navodi, ova odluka se odnosi na programe SK1, SK2, SK3, SK4, SK5, SK6, SK1 HD, SK2 HD, SK3 HD, SK HD, SK Golf, SK Golf HD i Ribolov i lov.


USPESI NOVINA SLOBODEN PEČAT

Dnevne novine Sloboden pečat, koje u Makedoniji izdaje Adria media group (vlasnik Kurira u Srbiji) značajno su unapredile distribuciju i sadržaj. U prethodnom periodu Sloboden pečat ostvario je uspešnu saradnju sa lancima marketa “Vero” i “Tineks”, kao i sa “Makpetrolom”, za distribuciju i prodaju izdanja Slobodnog pečata i Adrija medija grupe. Obuhvaćeni su svi marketi “Vera” (13) i “Tineksa” (25) na teritoriji Makedonije, kao i dvadesetak najprometnih benzinskih stanica “Makpetrola”. Od kraja aprila lansirana su tri posebna nedeljna dodatka uz Sloboden pečat, i to Enigmo, Zdravje i Dom, kao i TV prilog, koji je integralni deo novina petkom. Prilozi obuhvataju teme o zdravom životu, prevenciji i lečenju bolesti, savete za uređenje doma, održavanje, lifestyle itd, koje pišu renomirani stručnjaci iz raznih oblasti. Dodaci su izazvali odlične reakcije čitalaca.


POMOĆ U PRIMENI GDPR DIREKTIVE

Svetska organizacija oglašivača (WFA) i Interactive Advertising Bureau (IAB Europe) izdali su dva korisna dokumenta o GDPR-u, koji bi agencijama trebali da posluže kao smernice i uputstva za zaštitu od pristranih ugovora, piše sajt Advertiser-serbia. WFA se, u saradnji s Udruženjem holandskih oglašivača, udružila s Digital Decisions kako bi za agencije pripremili šablon Sporazuma o obradi podataka (Data Processing Agreement – DPA). Svrha Sporazuma o obradi podataka je zaštita brendova od potpisivanja pristranih DPA dokumenata koji izlažu oglašivače nepravednom riziku. DPA dokumenti stvoreni su da budu u skladu s GDPR odredbama te služe kao dodaci ugovorima o GDPR-u. Ideja šablona je da bude prilagodljiv potrebama individualnih brendova i da ih istovremeno upozori na eventualne rizike. Članovi GDPR grupe za implementaciju IAB Europe, pod vodstvom Alana Chappela iz Chappel & Associates, izradili su radni dokument čija je svrha da pomognu kompanijama da razumeju definicije kontrolora i procesora u online oglašavanju pod GDPR odredbom, te da pruži kriterijume prema kojima bi se lakše razumele uloge agencija u odnosu na partnere.


PRAZNE NASLOVNE STRANE

Poljski dnevni listovi objavili su otvoreno pismo poslanicima Evropskog parlamenta, a deo vodećih novina, kao Gazeta Viborča, Žečpospolita ili Djenjik Gazeta Pravna, izašli su s praznom naslovnom stranom kao apel da se spreče digitalni giganti kao google ili facebook da zarađuju besplatno koristeći sadržaje i vesti tradicionalnih medija. Ovo je bio deo sveobuhvatne kampanje evropskih izdavača pre glasanja Evropskog parlamenta o izmeni direktive o autorskim pravima. „Simbolično praznom naslovnom stranom želimo da vam ukažemo na problem pljačke novinarskih sadržaja koju sprovode internet kolosi„, stoji na praznoj naslovnoj strani Djenjika Gazete pravne. „Evropa ne može da dozvoli sebi gubitak suvereniteta kao posledice slabljenja uloge štampe u demokratskoj debati„, stoji u otvorenom pismu poljskih listova. Ovoj kampanji doprinele su i novinske agencije (njih 17) koje su potpisale otvoreno pismo u kome se između ostalog kaže: “Facebook je u 2017. prijavio prihod od 40 milijardi dolara, sa profitom od 16 milijardi, Google 110 milijardi prihoda, od toga profit 12,7 milijardi i ko može da kaže da oni nisu u mogućnosti da pošteno plate za sadržaj koji koriste.”


TEHNOLOŠKI GIGANTI KUPUJU NOVINE

Marc Benioff, direktor kompanije Salesforce, koja je svetski lider na tržištu softvera za onlajn prodaju, kupiće magazin Time za 190 miliona dolara u gotovini od korporacije Meredith, koja je preuzela časopis pre samo devet meseci, piše sajt Advertising-serbia. Korporacija Meredith, koja je pre devet meseci za 1,8 milijardi dolara kupila Time Ink, izdavača časopisa Time, navela je da će transakcija biti završena za najkasnije 30 dana. Magazin Time biće u vlasništvu Marc Benioff i njegove supruge i neće imati veze sa kompanijom Salesforce, koju je Benioff osnovao i čiji je direktor, dok će aktuelni tim magazina Time nastaviti da uređuje novine. Korporacija Meredith poseduje 17 lokalnih televizijskih stanica u SAD, časopise i internet medije. Među njenim časopisima orijentisanim na žene i životni stil su Better Homes & Gardens, Family Circle i Allrecipes. Time Ink iz Njujorka izdaje Time, Sports Illustrated, Travel + Leisure, Food & Wine, Fortune, People… Ovo je još jedan slučaj da tehnološki gigant kupuje novine u SAD. Pre pet godina osnivač Amazona Džef Bezos kupio je Vašington post za 250 miliona dolara, dok je vlasnica „Emerson kolektiva“ preuzela većinsko vlasništvo nad magazinom Atlantik prošle godine.


ITALIJANSKI POLITIČARI PRETE NOVINAMA

Zamenik Italijanskog premijera Luiđi Di Majo preti da će „povući reklame državnih kompanija u štampi“, jer, kako je rekao, svakodnevno zagađuju političku debatu. Ova Intervencija lidera Pokreta Pet zvezdica (M5S) najnovija je u nizu napada ove partije na italijanske medije, a kako navode poznavaoci prilika, ovaj potez je eho tirada Donalda Trampa, koji američke novinare često naziva „neprijateljima naroda“. Di Majo kaže da je vlada pripremila pismeni zahtev koji će uputiti državnim kompanijama i tražiti od njih da obustave da kupuju reklamni prostor. „Neće to više ići ovako. Našoj zemlji su potrebne slobodne informacije i čisti izdavači čiji su jedini interes čitaoci“, poručio je Di Majo. Italijanska štampa već duže vreme je na meti optužbi da je u službi uske elite umesto da adekvatno informiše građane. M5S, koji je veći deo svoje podrške izgradio na internetu već duže vreme napada medije tvrdeći da šire lažne vesti, što je izraz koji je popularisao Tramp. M5S je, sa druge strane, optužena za širenje dezinformacija preko nezvaničnih profila socijalnih medija.


EU UPOZORAVA FEJSBUK

Brisel je upozorio upravu Fejsbuka da promeni svoje "varirajuće" uslove i odredbe korištenja ili će u suprotnom snositi posledice. Evropska komesarka zadužena za zaštitu potrošača Vera Jourova, rekla je da joj ponestaje strpljenja u vezi s ovom situacijom. Važno je naglasiti da već dve godine traju nastojanja da evropski korisnici ove društvene mreže dobiju više informacija o tome kako se koriste njihovi podaci i informacije, rekla je ona, prenosi Radio Slobodna Evropa. "Neću kriti činjenicu da postajem nestrpljiva zato što smo u pregovorima s Fejsbukom dve godine. Želim da vidim rezultate", rekla je ona. Ukoliko Fejsbuk do kraja godine ne promeni uslove i odredbe korištenja, snosiće sankcije. Fejsbuk tvrdi da se obnova njihovih uslova i odredbi korištenja, koja je izvršena u maju 2018. godine, odnosi na većinu promena koje su regulatori tražili. "Naši uslovi i postavke su sada puno razumljiviji i korisnicima je jednostavnije shvatiti šta jeste a šta nije dopušteno na Fejsbuku. Takođe su im puno jasnije opcije koje imaju", rekli su iz kompanije.


ZATVOR ZA OBJAVU LAŽNIH VESTI

Poslanici ruske Dume izglasali su zakon koji predviđa do godinu dana zatvora za medije i pojedince koji ne žele da povuku ili demantuju informaciju koju sud oceni lažnom, prenosi FoNet. Na osnovu Krivičnog zakona, mediji koji odbiju da povuku ili demantuju "lažne informacije", koje kao takve oceni sud, biće kažnjeni novčano (630 evra) i zatvorom do godinu dana. Tekst koji je objavljen na veb strani pravo.ru odnosi se na fizička i na pravna lica i na korisnike društvenih mreža. O nacrtu zakona koji su poslanici Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, prihvatili u drugom čitanju, a očekuje ih i treće, glasaće i senatori, što je u načelu formalnost, nakon čega ide na potpis predsedniku Vladimiru Putinu. Kako navodi nevladina organizacija Agora koja okuplja advokate i stručnjake za ljudska prava, u 2017. godini u Rusiji su 43 osobe osuđene zbog objava na internetu, a lani su osuđene 32. opozicija u Rusiji godinama upozorava na to da Kremlj želi da stavi pod kontrolu društvene mreže, jedan od poslednjih prostora u kojima su kritičari vlasti dosad bili pošteđeni progona, ocenjuju agencije.


Copyright - Asocijacija medija - 2018.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT; Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.; Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde