Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Septembar 2017
Asocijacija Medija
No. 302
U OVOM BROJU
Nastavlja se projekat "Young media"
Tabloidne aveti i žalbe građana
Slučaj Vranjske
IFRA World Expo
Novi predsednik EMMA
Rolling stone na prodaju
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

NASTAVLJA SE PROJEKAT "YOUNG MEDIA"

U okviru projekta "Young media", koji u saradnji sa DW Akademijom u Srbiji realizuju tri organizacije: Asocijacija medija, LocalPress i KOMS, održaće se trodnevna radionica o tome kako osmisliti i napisati projektnu aplikaciju sa ciljem pronalaženja donatora za proizvodnju medijskig sadržaja za malde, o mladima i sa mladima. Devet polaznika trogodišnjeg treninga za multiplikatore (osobe koje se obučavaju za dalji prenos znanja i obuku medija u Srbiji), imaće priliku da od iskusnog trenera i konsultanta Vladimira Pilje nauče specifičnosti projekata za medije u odnosu na one za nevladine organizacije, iako im se ciljevi često poklapaju. Zajedno će analizirati gde i kako doći do potencijalnih donatora i kako im se obratiti.


TABLOIDNE AVETI I ŽALBE GRAĐANA

U okviru projekta "Izgradnja poverenja u medije u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj", uz finansijsku podršku Evropske unije i UNESCO, 3. oktobra u prostorijama Doma omladine Kragujevac biće održana tribina "Tabloidne aveti i žalbe građana zbog neistinitog izveštavanja". Na ovoj tribini učestvovaće generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković, članica Komisije za žalbe Saveta Tamara Skroza, i generalna sekretarka Lokal presa Snežana Milošević. Tema će biti žalbe građana na pisanje medija, odgovornosti lokalnih i onlajn medija i izazovi profesionalnog izveštavanja. Svi učesnici tribine će dobiti primerak Kodeksa novinara Srbije koji sadrži pravila novinarske profesije na osnovu kojih Savet za štampu odlučuje o žalbama građana.


8. ROĐENDAN PORTALA NEKRETNINE.RS

Nekretnine.rs vodeći sajt za oglašavanje stambenih, komercijalnih i turističkih objekata, izdanje kompanije Ringier Axel Springer, slavi 8. rođendan. Od početka pa do danas brojke su se značajno promenile, pre osam godina korisnik se zadržavao prosečno 4,5 minuta pri poseti, a sada više od 9 minuta. Danas se na nekretnine.rs na svaka 2 minuta postavi po jedan oglas. Od oko 42.000 poseta, nekretnine.rs stigle su u osmoj godini na više od 1.120.000 poseta mesečno. Preko 65% agencija za nekretnine registrovanih u Srbiji oglašava se na sajtu. "Zajedno smo uspeli da izgradimo najveći portal za oglašavanje nekretnina u Srbiji. To pred nas kao lidera stavlja veliku obavezu daljeg razvoja i osmišljavanja novih opcija i za oglašivače i za posetioce koje treba da nas održe na liderskoj poziciji i obezbede dalji razvoj poslovanja", izjavila je Olga Mirković Maksimović, New Business Director.


SLUČAJ VRANJSKE

Vukašin Obradović, glavni i odgovorni urednik i direktor Vranjskih, saopštio je sredinom septembra da nakon 23 godine i 1069 brojeva gasi taj nedeljnik, posle čega se zatvorio u redakciju i počeo štrajk glađu zbog političkih pritisaka i u želji da istakne „sav besmisao borbe za slobodu medija koju je vodio proteklih 30 godina“. Obradović je štrajk glađu prekinuo po savetu lekara, nakon što ga je Hitna pomoć prebacila u bolnicu. Novinska i medijska udruženja i kolege novinari su podržali Obradovića, izrazivši svoj protest zbog gašenja Vranjskih u skupu ispred zgrade Vlade. Skupu „Stojimo uz Vranjske“, pored brojnih novinara, pridružili su se i Rodoljub Šabić, Snježana Milivojević, Dragan Šutanovac, Božo Prelević, Tamara Tripić, Vesna Marjanović, Jelena Milić, predstavnici Pokreta slobodnih građana, Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ i drugi. U međuvremenu Vranjske su prihvatile ponudu lista Danas, da četvrtkom izlaze kao podlistak tih dnevnih novina.


GRUPA ZA SLOBODU MEDIJA

Grupa medija, novinarskih udruženja, medijskih i nevladinih organizacija krenula je sa zajedničkim aktivnostima u borbi za slobodu medija u Srbiji. U okviru grupe Za slobodu medija u koju je pokrenulo 27 medija, udruženja i organizacija, a iza nje stalo više od 150 drugih organizacija, predstavlja i odgovor građana Srbije na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou i otvorena je za uključivanje svih zainteresovanih medija, organizacija i pojedinaca. Saopštenje ove grupe nije potpisalo Udruženje Novinara Srbije (UNS) zbog toga što je odbijen predlog da se „podrže svi lokalni mediji koji su pod pritiskom i osudi svako nasilje nad novinarima“, uključujući i ono nad novinarima Pinka i RTS-a. 28. septembra, veliki broj medijskih kuća učestvovalo je u akciji Ovako izgleda medijski mrak, time što je zamračio naslovne strane svojih sajtova na sat vremena, dok sun a mnogim štampanim medijima izašle crne markice u znak podrške. Njujork tajms je preneo vest o kampanji za slobodu medija u Srbiji, objavivši opširan tekst 29. septembra.


SEJDINOVIĆ UMESTO SKROZE

Nedim Sejdinović, predsednik NDNV-a zameniće Tamaru Skroza na mestu člana radne grupe za izradu Medijske strategije. Sejdinovića su imenovala Medijska udruženja za svog predstavnika u radnoj grupi. Tamara Skroza je prethodno obavestila Ministarstvo da se povlači iz radne grupe iz zdravstvenih razloga.


NOVOSTI U NOVOSTIMA

Na sednici Nadzornog odbora kompanije Novosti doneta je odluka o zakazivanju vanredne Skupštine kompanije. Na dnevnom redu skupštine zakazane za 23. oktobar naći će se donošenje odluke o podnošenju Unapred pripremljenog plana reorganizacije Kompanije „Novosti“ nadležnom sudu, donošenje odluke o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu Kompanije Novosti i poslovnih prostora u vlasništvu zavisnih društava Novosti pres d.o.o. Banjaluka i Novosti pres d.o.o. Podgorica, obaveštenje o odobrenom pravnom poslu generalnog direktora sa Kompanijom Novosti, kao i donošenje odluke o razrešenju člana Nadzornog odbora.


NOVI UREDNIK EKSPRESA

Na mesto direktora i glavnog i odgovornog urednik nedeljnika Ekspres došao je Slobodan Orlić, nakon što je početkom septembra Ivan Cvejić podneo ostavku. Osim na direktorskom mestu Ekspresa, Orlić se nalazi i na poziciji direktora firme Right d.o.o. Gorana Veselinovića, vlasnika nedeljnika Ekspres. Orlić je bio novinar, autor i voditelj BK televizije, a prethodno se novinarstvom bavio na Studiju B i Sportskom žurnalu. Političku karijeru započeo je 1997. godine, a na mesto predsednika Socijaldemokratije izabran je oktobra 2001.


NOVINE NA ALBANSKOM JEZIKU

Prve dnevne novine štampane na albanskom jeziku Presheva jone pojaviće se uskoro na trafikama u Preševu, Bujanovcu, Medveđi i Vranju. List koji je dobio ime po portalu, za početak će biti štampan u tiražu od 1000 primeraka. Ambiciozni planovi, podrazumevaju da se nakon juga Srbije novine plasiraju i u Makedoniji, na Kosovu kao i u zapadnoevropskim zemljama gde živi veliki broj Albanaca – kažu u “Presheva jone”. Prema navodima sa portala i u štampanim medijima vodiće se objektivnošću i kako kažu imaju podršku međunarodnih novinarskih udruženja i drugih institucija.


RAST POSETE PORTALA ESPRESO.RS

Prema poslednjim zvaničnim podacima kompanije Gemius, u prve tri nedelje septembra, portal Espreso.rs je postigao novi rekord i postao treći najposećeniji portal u Srbiji. U poslednjih mesec dana je takođe postignut rekord sa više od 21 milion otvorenih strana u preko 12,5 miliona poseta. Ovaj odličan rezultat došao je kao najbolji rođendanski poklon čitavoj redakciji portala Espreso, koji su ovaj uspeh postigli uz bezrezervnu podršku kolega iz redakcije portala Kurira.rs, kolega iz sektora video produkcije, kao i kolega iz drugih sektora kompanije Adria Media Grupe.


TELEKOM SRBIJA DOBITNIK BELCANNES 2017

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu u Rovinju, multimedijalni projekat Teslin vremeplov, kompanije Telekom Srbija, dobitnik je prestižnog BalCannes 2017 priznanja za najbolji projekat čija je realizacija obuhvatila nekoliko tržišta u regionu. Kompanija Telekom Srbija nesvakidašnjim projektom obeležila je 160 godina od rođenja velikana srpske nauke Nikole Tesle, a jedinstvena predstava o njegovom životu i radu prikazivana je tokom 2016. godine na centralnim gradskim lokacijama u više gradova. Teslin vremeplov je nastavio svoje putovanje i van regiona, pa su tako svi građani i posetioci Beča imali priliku da uživaju u nestvarnom spektaklu pod otvorenim nebom 29. i 30. septembar na zgradi Tehničkog univerziteta.


TAMARI SKROZZI NAGRADA OSVAJANJE SLOBODE

Ovogodišnja dobitnica nagrade "Osvajanje slobode", koju tradicionalno dodeljuje Fond "Maja Maršićević Tasić" je novinarka nedeljnika Vreme Tamara Skrozza. Nagradu je dodelio žiri koji je sastavljen od svih dosadašnjih dobitnica nagrade: Ljiljana Spasić, Danica Vučenić, Danica Popović, Brankica Stanković, Dubravka Stojanović, Aida Ćorović, Srbijanka Turajlić, Mirjana Karanović, Lila Radonjić, Hedvig Morvai-Horvath, Borka Pavićević, Ružica Đinđić, Biljana Srbljanović, Goranka Matić i Olja Bećković. Nagrada se dodeljuje, u spomen na Maju Maršićević Tasić, novinarku i članicu Građanskog saveza Srbije, direktorku kampanje "Srbija je naša zemlja"; ženu koja se na delu zalagala za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu. Simbolično se uručuje 24. septembra, na dan izbora 2000. godine, posle kojih je pao režim Slobodana Miloševića.


PRINT JE U SRBIJI ITEKAKO ŽIV

Glavni i odgovorni urednik Blic.rs Marko Stjepanović učestvovao je na desetom jubilarnom Weekend Media Festivalu u Rovinju, najvećem festivalu medija i komunikacija u regionu. Govoreći na panelu "Život u doba fejsbuka i gugl, on je ukazao da je print u Srbiji itekako živ i da štampani mediji i dalje predstavljaju dobar biznis. "Štampana izdanja u Srbiji, a posebno naslovne strane, imaju ogroman, najveći uticaj u društvu i političkoj sferi. Tiraži jesu manji nego u zlatnim godinama printa, ali se to kompenzuje racionalisanjem troškova i povećanim nivoom oglašavanja na internet izdanju" izjavio je Marko Stjepanović. Glavni urednik Blic.rs naveo je i da publika u Srbiji ima sve manji raspon koncentracije i da ju je teško zainteresovati za kvalitetan sadržaj, ali da u Blicu za to imaju razne trikove. Kao najuticajniji izdavač u Srbiji, svoju uređivačku politiku vide tačno na ukrštanju onoga što ljudi dominantno žele da čitaju i onoga što smatraju da bi oni trebalo da pročitaju jer je važno i kvalitetno.


BOOK TALK 2017

Treća po redu regionalna književna konferencija Book Talk, posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz celog regiona; održana je u Novom Sadu 29. septembra. Konferencija je okupila nekoliko stotina ljubitelja književnosti u atraktivnim prostorima Galerije Matice srpske i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. U sklopu programa konferencije "Book Talk 2017 " održano je 14 panela i studija slučaja, uz tradicionalni propratni program kao što je nedelja knjige u autobusima GRS-a, književni matinei i šetnje sugrađana sa omiljenim piscem kroz Novi Sad. Ove godine na konferenciji je učestvovao veliki broj priznatih imena iz sveta književnosti, kulture i izavaštva kao što su: Ivan Ivanji, Nenad Šaponja, Manjo Vukotić, Ivan Bevc, Dejan Papić, Mišo Nejasmić, Arpad Vicko, Zvonko Maković, Tijana Palkovljević, Nemanja Milenković, Radovan Jokić, Muharem Bazdulj, Aleksandar Gatalica, Svetlana Slapšak, Vladimir Pištalo, Jelena Bačić Alimpić, Jovana Gligorijević, Vojka Pajkić, Marina Krleža, Vesna Jusifović, Zoran Hamović, Branko Rosić, Žana Poliakov, Ljiljana Habjanović Đurović, Sava Damjanov, Zoran Živković, Minja Bogavac, Vera Kopicl, Bekim Serjanović, Dževad Karahasan i mnogi drugi.


NELT CO - USPEŠNA RESERTIFIKACIJA

Resertifikaciona QMS i nadzorna HACCP provera sistema je uspešno završena u kompaniji Nelt Co. Proveru je sprovela vodeća svetska kompanija za sertifikaciju SGS iz Beograda. Proverivači su ocenili da su sistemi bezbednosti hrane i menadžmenta kvalitetom pokazali potpunu usaglašenost sa proveravanim standardom i kriterijumima provere. Tokom resertifikacione provere, demonstrirana je potpuna usklađenost procesa razvoja usluge u kompaniji Nelt Co. sa zahtevima međunarodnog standarda ISO 9001:2015. “Posvećenost razvoju i unapređenju sistema upravljanja kvalitetom i bezbednosti hrane koja je zastupljena u celoj organizaciji Nelta, na čelu sa menadžmentom, može poslužiti kao primer dobre prakse ostalim subjektima u istoj branši,” poručili su iz sertifikacionog tela SGS. Sa aspekta QMS-a, istakla se pohvala za procese talent menadžmenta. Pored toga, sa aspekta obe provere, izdvojile su se i tri preporuke za poboljšanje koje će biti pažljivo razmotrene u narednom periodu.


UMETNIČKA KOLEKCIJA BANKE INTESA SANPAOLO

Izložba slika Gaspara van Vitela iz umetničke kolekcije Intesa Sanpaolo, međunarodne bankarske grupacije u okviru koje posluje Banca Intesa, svečano je otvorena u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu. Ovaj ekskluzivni kulturni događaj organizovan je na inicijativu predsednika Upravnog odbora Intesa Sanpaolo Đan Marija Gros Pjetra koji se nalazi u poseti Beogradu. Izložbu čine Van Vitelova ulja na platnu sa početka 18. veka, Pogled na Rim sa Trga Pjaca Navona i Pogled na Rim sa Trga Pjaca del popolo. Obe slike su tipični predstavnici veduta žanra pejzažnog slikarstva čiji je jedan od glavnih začetnika bio upravo Van Vitel a čuvaju se u Galeriji Palate Zevalos Stiljano. Svi ljubitelji umetnosti mogu pogledati izložbu u prostorijama Istorijskog muzeja Srbije do 29. oktobra 2017. godine.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

IFRA WORLD EXPO

Svetski sajam izdavača održaće se od 10. do 12. oktobra u Berlinu. Ovaj događaj okupiće važne igrače izdavačke industrije. "Digitizacija je neophodna za novine i medije. Ali visokokvalitetni štampani proizvodi ostaju popularni među čitateljima i uživaju u njihovom poverenju, zbog čega su često uspešniji u oglašavanju nego što se generalno pretpostavlja. Neophodne investicije u digitalni sektor ne bi trebalo da dovedu izdavače i ponuđače sadržaja da zaborave proizvode za štampanje. IFRA World Publishing Expo je svetsko tržište za pronalaženje onoga što se trenutno dešava u štamparskoj industriji." izjavio je Tomas Jakob, COO VAN-IFRA. Paralelno sa izložbom, stručnjaci iz oblasti industrije će na konferenciji "Štampati svet" izveštavati o najnovijim trendovima, kao što je Print 4.0, novi nivo automatizacije u upravljanju podacima, kao i različitim strategijama za privlačenje novih čitalaca - kvalitetom adresiranja ciljnih grupa ili fokusiranje na lokalne vesti.


NOVI PREDSEDNIK EMMA

Upravni odbor European Magazine Media Association, EMMA, nominovao je Haviera Boukerta, CEO-a Roularta Media Group iz Belgije, za predsednika EMMA. "Misija EMMA je presudna za budućnost slobodnog, nezavisnog, raznovrsnog i živog sektora štampe širom Evrope. Radujem se da ću u potpunosti podržati misiju EMMA i učiniti da se glas više od 15.000 izdavača časopisa koje zastupa EMMA jasno čuje kada se raspravlja o regulativi kao što su autorsko pravo, e-privatnost i PDV za digitalnu štampu", izjavio je Havier u reakciji na nominaciju. EMMA, Evropsko udruženje magazina, predstavlja jedinstvenu i reprezentativnu organizaciju 15.000 izdavačkih kuća, koje objavljuju 50.000 naslova magazina širom Evrope u štampi i digitalnom formatu.


GRČKA U ŠTRAJKU

Najveći grčki novinski sindikat pozvao je novinare da stupe u štrajk zbog straha da će doći do zatvaranja posebnog zdravstvenog fonda za medijske radnike. 27. septembra nisu emitovane vesti na televizijama i sajtovima, a 28. septembra nisu izašle dnevne novine. Finansijska kriza u zemlji već neko vreme utiče na medije, koji su zbog smanjenja budžeta klijenata ostali bez reklama, samim tim i bez prihoda, a pored toga i do smanjenja pretplatnika.


ROLLING STONE NA PRODAJU

Izdavačka kuća Wenner media, u čijem vlasništvu se nalazi magazin Rolling stone, donela je odluku da ponudi na prodaju svoj preostali paket upravljačkih akcija, nakon što je 2016. godine 49% akcija prodala singapurskoj kompaniji Band Lab Technologies. Rolling stone je kultni magazin poznat po praćenju muzičkih dešavanja i pop kulture, ali i političkim analizama proteklih decenija. Magazin je pokrenut 1967. godine u San Francisku Džen Vener i muzički kritičar Ralf Gilson. Danas publiku magazina broji preko 60 miliona čitaoca mesečno.


WALL STREET REZOVI

Izdavačka kuća News Corp koja izdaje The Wall Street Journal odlučila je da nakon 24 godine zatvori evropsko izdanje koje je poslovalo iz sedišta u Londonu. Prema merenjima ABC-a za 2016-tu godinu, evropsko izdanje je imalo prosečan tiraž od oko 58.788 primeraka, od kojih je bilo 5.000 pretplatnika. Prema poslednjim izveštajima kompanija je prijavila gubitak od 643 miliona dolara, dok je prihod od oglašavanja opao za 12%. Izdanje od 29. septembra biće ujedno poslednje evropsko izdanje.


GOLDEN DRUM

Slovenija će još jednom biti domaćin 24 internacionalnog festivala kreativnosti Golden Drum, koji će se održati u periodu od 18. do 20. oktobra 2017. godine u Grand Hotel Unionu. Ovogodišnji kongresni program vodiće neki izuzetni govornici. Prva najavljena imena su Mihael Konrad, predsednik Berlin School of Creative Leadership Foundation, iz Nemačke; Marko Kremona, Google, Rusija; Fernando Vega Olmos, osnivač Picnic Madrid, iz Španije. Za sve dodatne informacije posetite: goldendrum.com.


MILIONSKA ODŠTETA

Glumica Rebel Wilson presudom Vrhovnog suda Australije dobiće na ime odštete od medijske kuće Bauer Media 4,6 miliona dolara. Ovaj iznos je utvrđen na osnovu opšte štete koja je prema odluci suda učinjena, pa glumici treba da se isplati iznos od 650.000 dolara dok će po osnovu specijalne štete, odnosno izgubljenih prihoda, biti isplaćen iznos od 3.917.472 dolara. Vrhovni sud je doneo presudu zbog kleveta iznetih u osam tekstova objavljenih u magazinu “Women’s Day”. Iznos koji Bauer Media treba da isplati ujedno je i najveći iznos ikada dosuđen po osnovu objavljivanja kleveta u australijskoj štampi.


DUŽI TWITTOVI

Društvena mreža Twitter omogućila je svojim korisnicima duplo veći brpj karaktera u twittovima. Ova dugo najavljivana promena konačno se desila pa će korisnici ubuduće svoje misli moći da izraze sa čak 280 karaktera, a prepoznatljivih 140 karaktera, koji su inspirisali i posebnu formu kratke priče, postaju deo prošlosti. Pomena je inspirisana istraživanjem koje je pokazalo da korisnici koji tvittuju na japanskom, korejskom i kineskom mogu, zahvaljujući prirodi pisma koji koriste, preneti mnogo više informacija nego korisnici drugih jezika. U želji da se ovo izjednači, novo udvostručenje broja dozvoljenih znakova će se odnositi na sve korisnike osim njih.


KINA BEZ WHATSAPP-A

Blokada aplikacije za slanje poruka WhatsApp nova je mera kineskih vlasti, obzirom da su Facebook, Google, Instagram i Twitter već od ranije na listi blokiranih internet servisa. WhatsApp, jedini Facebookov servis kojem je bilo dozvoljeno funkcionisanje u Kini, počeo je da ima probleme sredinom septembra, da bi na kraju bio potpuno blokiran. Jedini način na koji je moguće pristupiti aplikaciji je preko VPN-a. Smatra se da zatezanje internet sigurnosti ima veze sa kongresom Komunističke partije, koji se odražava svakih pet godina i koji je zakazan za oktobar. Kineske vlasti nemaju mnogo strpljenja za servise koji koriste enkripciju i platforme koje se mogu koristiti za širenje potencijalne propagande. Kako navode stručnjaci, većina stanovništva za slanje poruka koristi aplikaciju WeChat, koja je otvorena i za nadzor od strane vlasti.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde