Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Septembar 2016
Asocijacija Medija
No. 278
U OVOM BROJU
Status Politike i Novosti do kraja godine
Podrška novinarima
Drastično povećano kršenje kodeksa novinara
Partnerstvo Axel Springera i Deutsche banke
Smrt zbog karikature
U Turskoj zatvoreno 12 TV stanica
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

JAVNA RASPRAVA O DOPUNI KODEKSA NOVINARA ZA ONLAJN IZDANJA

Savet za štampu sprovodi projekat „Izrada i primena obavezujućeg uputstva za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn izdanjima“, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Osmočlana radna grupa, sastavljena od više urednika onlajn izdanja, novinske agencije, profesora i ekperata za digitalne medije, kao i pravnika za medijsko pravo, formirana pre četiri meseca, pripremila je Nacrt uputstva za onlajn medije koji možete pogledati ovde. Javna rasprava o ovom nacrtu održaće se u ponedeljak 10. oktobra, 13 sati, UNS Press centar, Knez Mihailova 6/III, Beograd, sa ciljem da se stručna javnost informiše i doprinese izradi finalnog dokumenta. Ukoliko ste profesionalac iz ove oblasti slobodno pošaljite sugestije na adresu office@savetzastampu.rs.


ODRŽAN SEMINAR „OBRAZOVANJE I MEDIJI“

Počeo je jesenji deo ciklusa seminara dodatne edukacije za novinare u organizaciji Media News & Consulting i Asocijacije medija, uz podršku američke ambasade u Srbiji. Prvi seminar koji je održan 28. i 29. septembra ima je vrlo aktuelnu temu „Obrazovanje i mediji“ koja je predstavljena iz više uglova. Govorili su predstavnici Ministartsva prosvete, Privredne komore Srbije, Univerziteta u Beogradu, Instituta za psihologiju, Centra za promociju nauke, Udruženja „I roditelji se pitaju“ i Asocijacije medija. Moderator je bila Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika Vreme koja već dugo prati ovu oblast. Do kraja godine nas očekuju još dva seminara iz ovog ciklusa. Jedan u novembru na temu izveštavanja o razvoju lokalne privrede i malog biznisa, i još jedan u decembru na temu stanja i reforme zdravstvenog sektora u Srbiji.


STATUS POLITIKE I NOVOSTI DO KRAJA GODINE

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, izjavio je da će do kraja ove godine biti poznata vlasnička struktura Politike i Večernjih novosti. Ministar je dodao da je process povlačenja države iz medija otpočeo, ali da je prerano za konačne sudove. Ova tema će biti predmet detaljne analize i za nekoliko meseci će se izaći u javnost sa konačnim predlozima. Rešenja za kojima se traga moraju da uvažavaju moderne evropske tokove, ali i specifičnosti domaće medijske scene. Ministar se osvrnuo i na situaciju Tanjuga izjavivši: "Ako država ima svoj vlasnički interes, može da pomaže opstanku pouzdanih i kvalitetnih medija. Ali država ne može da bude igrač u tržišnoj utakmici i da svojim učešćem opredeljuje kvalitet, pouzdanost i poverenje čitalaca. Država nije regularni faktor tiraža. Na tržištu vladaju druga pravila”.


NOVI DESK ADRIA MEDIA GRUPE

Ove jeseni Adria Media Grupa (AMG) lansira novi desk budućnosti. Novi desk će biti najmodernija redakciju na Balkanu i to će biti potpuna vertikalna i horizontalna integracija brenda Kurir. Integracija je osmišljena da produkciju sadržaja dovede do savršenstva. Povezivanje video produkcije, print i veb redakcija, mobilnih platformi i društvenih mreža omogučiće stvaranje sadržaja najvišeg kvaliteta, kojim će AMG stati rame uz rame sa najvećim svetskim izdavačkim kućama. Prvi put će sadržaj proizveden za distribuciju internet kanalima, biti plasiran i na televizijskim i kablovskim stanicama, zahvaljujući visokom standardu kvaliteta. Na čelu integrisanog brenda Kurir ubuduće će biti Nemanja Pajić, urednik magazina Stori, koji će ostati na čelu magazina Stori, "ali će se prihvatiti i izazova upravljanja celokupnim brendom Kurir". Uz prvog glavnog urednika kompletnog brenda Kurir (veb, print i video produkcije), stajaće tim dosadašnjih iskusnih lidera iz oblasti video produkcije, printa i digitala. Ratko Femić, kao zamenik glavnog urednika brenda Kurir; Branislava Majdarević, kao zamenik glavnog urednika brenda Kurir; Sonja Lakić, urednik digitala i Igor Šanjević na čelu tima video produkcije.


PROMENJEN GLAVNI I ODGOVORI UREDNIK BETE

Od oktobra meseca umesto Ivana Cvijića, glavni i odgovorni urednik Bete biće Dragan Janjić. Janjić je rođen 6. oktobra 1955. u Loparama (BiH). Gimnaziju je završio u Tuzli, a diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, odsek za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. U periodu od 1983. do 1994. godine Janjić je radio kao novinar u agenciji Tanjug. Tokom 2007. i 2008. godine Janjić je bio pomoćnik ministra kulture zaduženog za medije. Zamenik glavnog i odgovornog urednika lista Politika bio je od 2008. do 2010. godine. Od 2010. godine obavljao je poslove višeg savetnika za odnose sa javnošću u Kabinetu Zaštitnika gradjana Saše Jankovića.


ZLATNI AUTO 2016

Alfa Romeo Giulia najpopularniji je automobil u Srbiji! U 3. izboru za automobil godine, "Zlatni auto", koji se održava u organizaciji magazina "Auto Bild", posetioci portala blic.rs, čitaoci magazina i članovi stručnog žirija dodelili su najviše poena novitetu italijanskog proizvođača koji je, ujedno, pobedio u kategoriji limuzina srednje i više klase. Uz "đuliju", priznanja po kategorijama osvojili su još i:
- Alfa Romeo Đulijeta (Giulietta) - kompaktni automobil
- BMW X1 - kompaktni SUV
- Reno (Renault) Talisman - limuzina niže klase
- Alfa Romeo Đulija (Giulia) - limuzina srednje i više klase
- Volvo V90 - karavan
- Hjundai Tuson (Hyundai Tucson) - kompaktni krosover i
- BMW M2 kupe (coupe) - pobedio je u kategoriji luksuznih i sportskih automobila, (nagradu je osvojio zahvaljujući samo glasovima publike).
Priznanja pobednicima uručena su na gala svečanosti u "Stadion Hall-u" u Beogradu.


PODRŠKA NOVINARIMA

Udruženje novinara Makedonije, Udruženje/udruga BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Sindikat medija Crne Gore i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) - najoštrije osuđuju brutalne pretnje smrću Nedimu Sejdinoviću, i Dinku Gruhonjiću. Pretnje Sejdinoviću, predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Gruhonjiću, programskom direktoru NDNV, kao i članovima njihovih porodica, upućene su anonimnim pismom, pristiglim na adresu NDNV u Novom Sadu, u kojem se predsednik Sejdinović poziva da podnese ostavku, a u protivnom će on i Gruhonjić "plivati Dunavom". Predstavnici novinarskih asocijacija iz regiona, okupljeni na seminaru u Beogradu, iskazali su punu solidarnost sa novinarima Sejdinovićem i Gruhonjićem, i pozvali policijske i pravosudne organe Srbije na hitnu i temeljnu istragu, kao i objavljivanje idetiteta autora pretećeg pisma. Efikasnom istragom i kažnjavanjem počinitelja u ovom slučaju, pravosudni organi i vlasti Srbije konačno mogu i praktično da pokažu svoju demokratsku i stvarnu opredjeljenost ka evropskim integracijama, u kojima sloboda izražavanja i sigurnost novinara predstavljaju osnovna ljudska prava i vrednosti pod zaštitom srpske države.


DRASTIČNO POVEĆANO KRŠENJE KODEKSA NOVINARA

Predstavnici Saveta za štampu upozorili su da je kršenje Kodeksa drastično povećano u odnosu na prošlu godinu. U kršenju prednjače Informer i Srpski telegraf, a crna hronika je crnja nego ikad. Od marta do avgusta ove godine kodeks je na naslovnim stranama prekršen 3.191 put, nalaz je praćenja osam dnevnih listova. Po broju prekršaja na prvom mestu je Informer sa 763, na drugom Srpski telegraf sa 709, a sledi Kurir sa 638 tekstova u kojim su evidentirana nesumnjiva kršenja novinarskog kodeksa i profesionalnih i etičkih standarda. Iza njih su Alo sa 459, Blic sa 398 i Večernje novosti sa 142 teksta u kojima je prkršen kodeks, a na kraju liste su Politika i Danas sa gotovo zanemarljivoh 40 prekršaja. Tamara Skroza, članica komisije za žalbe, istakla je da je ovo alarm da je neophodno nešto hitno uraditi. April je bio rekorder u kršenju kodeksa, delimično zato što je 2. aprila ubijena Jelena Marjanović, o čemu je objavljeno više od 100 tekstova u kojem je prekršen kodeks novinara, ukazala je Skroza. Član Komisije za žalbe Petar Jeremić ocenio je da je broj prekršaja veći jer je ove godine bila predizborna kampanja u kojoj je najviše bilo medijskih nagađanja, koja, u skladu sa kodeksom, ne mogu da se plasiraju kao činjenice. Prema njegovim rečima, najnoviji slučaj kršenja pretpostavke nevinosti i privatnosti je hapšenje brata sestara Dabović, kojem su mediji odmah objavili puno ime i doveli ga u vezu sa poznatim košarkašicama.


PANČEVAC NA MAĐARSKOM

Nedeljnik Pančevac se od drugih nedeljnika izdvaja multijezičnim dodatcima koje objavljuje od početka godine. U poslednjem broju objavljen je dodatak na Mađarskom jeziku, koji je doneo mnogo informacija vezanih za kulturni život mađarske nacionalne zajednice u Pančevu. Tekstovi ilustruju bogatu aktivnst mađarskih udruženja sa teritorije grada Pančeva, njihova gostovanja na značajnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Ono što izdvaja ovaj broj je razgovor sa predsednikom MKUD-a Petefi Šandor o sedamdesetogodišnjici postojanja.


SPORT JEDNOM NEDELJNO

Najstariji dnevni sportski list na Balkanu - Sport, odlukom izdavača Beoton-a prestaće da izlazi kao dnevni list i biće objavljivan kao nedeljnik u Srbiji, dok će u inostranstvu nastaviti da se štampa svakodnevno. „Posle dosta razmišljanja, doneli smo odluku, vodeći se logikom da se na svakom jeziku sport zove sport. "Sport" je punih 365 dana izlazio bez ijednog oglašivača, a distribucija koja je bila angažovana nije svoj posao radila profesionalno. "Beoton je odlučio da Jugoslovenski sportski list "Sport" kao dnevni list izlazi u jednoj drugoj državi, a u Srbiji kao nedeljnik “ navodi se u saopštenju. Kako se naglašava, čitaoci će o sportskim dešavanjima moći i dalje da se informišu na portalima www.sport.org.rs i na domenu www.sportnews.rs.


SBB NOVI VLASNIK IKOM-A

Kompanija Srpske kablovske mreže (SBB), vodeći operator digitalne i analogne kablovske televizije, širokopojasnog interneta i fiksne telefonije, kupovinom IKOM-a postala je jedan od najvećih telekomunikacionih operatera u jugoistočnoj Evropi. Da bi ova kupovina postala pravosnažna Komisija za zaštitu konkurencije treba da utvrdi da li postoji opasnost odmoguće zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu. Ova kupovina je dugo pripremana i predstavlja predstavlja deo dugoročne strategije američkog investicionog fonda Kolberg Kravis Roberts (KKR), koji je 2013. godine kupio ovu kompaniju. IKOM, pored osnovnog i digitalnog paketa kablovske televizije ima i kablovski internet, ali i fiksnu telefoniju i u Srbiji posluje više od 10 godina.


TESLIN VREMEPLOV U SRCU ŠUMADIJE

Prikazujući bogatu naučnu zaostavštinu Nikole Tesle, multimedijalni projekat „Teslin vremeplov“ obeležio je godinu u kojoj se proslavlja važan jubilej – 160. godišnjica od rođenja jednog od najbrilijantnijih umova svih vremena. Nakon velikog uspeha u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i na crnogorskom primorju, inovativni projekat Telekoma Srbija prikazan je i u samom srcu Šumadije, na zdanju Prve kragujevačke gimnazije. Mnogobrojni Kragujevčani imali su priliku da putem spektakularnih 4D projekcija upoznaju velikog naučnika i njegov nemerljiv doprinos čovečanstvu. Oduševljena publika na Đačkom trgu burnim aplauzima je ispratila živopisnu priču o velikom pronalazaču i njegovim izumima, ispričanu kroz jedinstveni spoj moderne tehnologije i umetnosti. „Teslin vremeplov“ je vodeći ovogodišnji projekat u nizu aktivnosti iz oblasti društvene odgovornosti kompanije Telekom Srbija koji je usmeren ka podsticanju i popularizaciji nauke i naučnog mišljenja. U prethodnom periodu pokrenute su mnoge kampanje -„Virtuelni muzej Nikole Tesle“, „Virtuelni muzej Mihajla Pupina“, „mts app konkurs“, koje imaju isti cilj – razvoj naučnog mišljenja i doprinos zajednici u celini.


I&F MCCANN NAJUSPEŠNIJA

Na ovogodišnjem BalCannes-u, regionalnoj reviji reklamnih kampanja koja se održava u okviru Weekend Media Festivala u Rovinju, kompanija I&F McCann je imala šest od 25 najboljih projekta. Ove godine prvi put je dodeljena nagrada u kategoriji Najbolji projekat, a žiri novinara dodelio je agenciji McCann Beograd nagradu za kampanju Lav kokice. "Nagrada za našu kampanju Lav kokice je nagrada za inovativnu kreativnost, za poigravanje medijima i svojevrsni komunikacioni eksperiment koji ne srećemo često u svakodnevnoj praksi. U naš kreativni proizvod, kesu Lav kokica, stalo je gotovo sve: direktna komunikacija sa potrošačem, PR saopštenje, promocija na mestu prodaje i poziv da se proizvod proba. Ovo je nagrada za nastojanje naše agencije da se granice poznatog istražuju i da se za naše klijente osmišljavaju novi i hrabriji načini komunikacije." izjavila je Jana Savić Rastovac, kreativna direktorka agencije McCann Beograd. Pored ove nagrade, kampanja UM Beograd Coca – Cola Simply Tastly App je izabrana u 25 najboljih kampanja. “Tastly kampanja je ostvarila izvanredne rezultate zato što smo razumeli momente koji su ključni za potrošače, medije, pri čemu smo stalno merili i pratili učinak. Ova kampanja najbolji je primer integracije podataka i tehnologije u svrhu postizanja rezultata. Ponosni smo na našu dugogodišnju saradnju sa kompanijom Coca-Cola sa kojoj iz godine u godinu kreiramo uspešne kampanje.” ističe Biljana Kolaković, regionalna direktorka agencije UM.


DIRECT MEDIA NA WMF 2016

U danima održavanja Weekend Media Festivala u Rovinju, Direct Media je i ove godine organizovala tradicionalno druženje za medije i partnere iz celog regiona. U neformalnoj atmosferi rovinjske rivijere, a u prisustvu više od stotinu zvanica iz sveta medija i oglašavanja, domaćini iz regionalnih kancelarija Direct Media sistema još jednom su podsetili na jubilej - 15 godina uspešnog poslovanja. Tradicionalnoj večeri prisustvovali su predstavnici vodećih televizijskih i izdavačkih kuća, marketinških agencija, kompanija koje se bave OOH oglašavanjem iz regiona. Podjednaku pažnju posetilaca festivala u Rovinju izazvala je i inovativna izložba u virtuelnoj realnosti “Doživi Teslu” koju je Direct Media donirala Muzeju Nikole Tesle za 160. godina od rođenja velikog naučnika, a u znak obeležavanja svog jubileja.


PROFIT NA KRAJU DRUGOG KVARTALA

Piraeus banka AD Beograd je prvo polugodište 2016. godine završila sa profitom. Ukupan prihod iz poslovanja na kraju juna iznosio je preko 1,3 milijarde dinara, dok je profit pre rezervisanja iznosio oko 345 miliona dinara, odnosno čist profit u ukupnom iznosu od 68,9 miliona dinara. "Kreditna podrška od 22 miliona evra omogućena je privredi, malim i srednjim preduzećima, dok su veliki infrastrukturni projekti finansirani sa oko 20 miliona evra. Značajan rast zabeležen je i u broju podnetih zahteva za kreditiranje fizičkih lica koji su u junu povećani za preko 300% u odnosu na početak godine! Banka je za podršku stanovništvu izdvojila preko 11 miliona evra", izjavio je Vojislav Lazarević, predsednik Izvršnog odbora Piraeus banke AD Beograd. I Piraeus bankarska grupa je na kraju drugog kvartala 2016. zabeležila pozitivan neto rezultat koji je iznosio 20 miliona evra, dok je njen profit pre rezervisanja u toku godine uvećan za 48% dostigavši 362 miliona evra. Rast od 19% ostvaren je u domenu prihoda od poslovanja koji su na kraju juna dostigli iznos od 689 miliona evra. Ukupni depoziti iznosili su 38,4 milijardi evra, što je uvećanje za 0,5 milijardi evra u odnosu na prvi kvartal.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

PRITISAK NA HRVATSKE MEDIJE

Evropska federacija novinara (EFJ) izrazila je zabrinutost pretnji v.d. glavnog i odgovornog urednika HRT-a Siniše Kovačića otpuštanjem novinarke Sanje Mikleušević Pavić i pokretanjem postupka otkaza Mirni Zidarić, predsednici Etičkog povjerenstva HRT-a. Hrvatsko novinsko društvo, kao član EFJ kritikovalo je neprofesionalno ponašanje v.d. Uprave HRT-a, na koje je pažnju skrenula i zajednička Međunarodna misija u Hrvatskoj u junu. „Bojimo se da se pretnjom otkazom Sanji Mikleušević Pavić, vrši pritisak na HND i sve kritički osvešćene novinare koji rade na HRT-u“, izjavio je Mogens Blicher Bjerregard, predsjednik EFJ-a. “Političko zastrašivanje i kontrola nemaju mesta u bilo kom nezavisnom medijskom regulatornom telu u Evropi“, dodao je.


PARTNERSTVO AXEL SPRINGERA I DEUTSCHE BANKE

Deutsche Bank je jedan korak bliža start-up sceni Evrope potpisivanjem sporazuma u Berlinu i ulaskom u partnerstvo sa kompanijom Axel Springer Plug and Play, finansiranjem tehnoloških kompanija iz sektora bankarstva i osiguranja. Axel Springer Plug and Play je vodeći akcelerator za razvoj tehnoloških start-upova u medijima i finansijskom sektoru. „Sa Axel Springerom imamo pravog partnera za pronalaženje najboljih digitalnih start-upova širom Evrope. Za nas ovo je strateški korak ka ubrzanju u digitalnu transformaciju našeg osnovnog posla i ulaganja u nove digitalne poslovne modele.“ izjavio je Markus Pertlvajzer iz Deutsche Banke. Kompanija Axel Springer Plug and Play već je investirala u 86 digitalnih kompanija iz 32 zemlje, a više od 1500 start up-ova se prijavilo za njihovu podršku u protekle tri godine. U 100 stodnevnom programu kompanija obezbeđuje finansiranje od 25.000 eura i pristup stručnjacima i mentorima, kao i korišćenje zajedničkog kancelarijskog prostora.


NEZAKONITO DELJENJE SADRŽAJA

Veb sajt GeenStijl optužen je da je narušio Playboy autorska prava tako što je delio linkove ka piratskom sadržaju. Sajt je je objavio linkove do Playboy fotografija TV voditeljke Brit Deker, iako je izdavač Playboy magazina u toj zemljii zabranio to. Sudska odluka se trenutno odnosi samo na ovaj slučaj, odnosno na linkove do fotografija, ista pravila se mogu odnositi i na sajtove koji dele linkove do piratskih filmova, TV emisija i serija. Reč je o sajtovima na kojima se ne nalazi piratski sadržaj, ali koji dele linkove ka takvom sadržaju. Prema saopštenju koje je objavljeno prošle nedelje, oni sajtovi koji žele da dele linkove do određenog sadržaja koji je zaštićen autorskim pravima, moraju za to da traže dozvolu. Pojedinci koji dele ovakve linkove na društvenim mrežama najverovatnije još uvek neće snositi nikakve posledice, ali će biznis stranice morati da vode računa o sadržaju koji je zaštićen autorskim pravima.


SMRT ZBOG KARIKATURE

Nahed Hatar, jordanski novinar i pisac ubijen je hitcima iz vatrenog oružija ispred suda u Amanu gde je trebalo da mu se sudi zbog karikature koju smatraju uvredom za Islam. Novinar nije stigao do sudnice, ubijen je na stepenicima sa više hitaca u glavu. Spornu karikaturu u kojoj se ismevaju sunitski ekstremisti Islamske države, zbog koje je uhapšen 13. avgusta, Nahed je objavio na svom Facebook nalogu. Nahed je izjavio da se karikatura ruga teroristima i njihovom viđenju Boga i raja, a ni na koji način ne narušava božanstvo Boga. Prema podacima jordanske novinske agencije Petra, ubica novinara je uhapšen. Porodici i prijatelji ubijenog novinara smatraju da je njegovo ubistvo samo potvrda da je država blaga prema radikalnim islamistima.


OTPUŠTANJA U DAILY MAIL-U

Vlasnik Daily Mail-a i The Mail on Sunday odlučio je da 400 radnih mesta u skladu sa reorganizacijom koju sprovodi novi izvršni direktor Paul Zvilenberg. Pored otpuštanja zatvoriće i neke kancelarije u Londonu i Njujorku. Do ovakvih poslovnih poteza došlo je zbog tržišnih uslova nastalih smanjenjem prihoda od oglašavanja sa kojim se suočavaju štampani mediji. Oglasni prihod onlajna od 13 miliona funti, delimično je uspeo da nadoknadi pad prihoda printa od 20 miliona funti. "Ove će stvoriti veći strateški fokus i omogućiti efikasnije donošenje odluka na nivou cele grupacije, u cilju stvaranja buduće pogodnosti i mogućnosti za dugoročni rast.” izjavio je Zvilenberg.


SUN NIJE OTKUPIO SLIKE PIPE MIDLTON

Nepoznati čovek kontaktirao je Sun kako bi prodao privatne fotografije Pipe Midlton, sestre Vovotkinje od Kembridža po ceni od 65.000 funti. Sun je o ovoj ponudi obavestio porodicu Midlton, koja je izrazila svoju zahvalnost što im je skrenuta pažnja na ovaj događaj. Povodom ovog slučaja sprovedena je istraga i podneta krivična prijava protiv za sada nepoznatog počinioca koji se krije iza pseudonima Krafti kokni. Prema podacima istrage u hakerskom napadu na Pipin iCloud nalog ukradeno je preko 3.000 fotografija Pipe, vojvotkinje od Kembridža, princa Vilijama i njihove dece.


COURIER 200-TI ROĐENDAN

20. septembra 1816. godine izašao je prvi broj Dundee Weekly Courier-a i nastavio sa radom sve do danas. Ove godine Courier slavi 200ti rođendan uz specijalni dodatak na 48 strana o svojoj istoriji. Svoj život je počeo štampom na ručnoj presi čiji je kapacitet bio 25 primeraka osmolista na sat. Zbog svoje cene smatrao se luksuzom u to doba, pa su primerci deljeni međusobno. Urednik Ričard Nevil izjavio je: “Kao tim smo izuzetno ponosni što smo napravili specijalan dodatak kako bi obeležili 200ti rođendan i nadamo se da će novina nastaviti sa radom i sledećih 200 godina.” Od svog osnivanja, novina se proširila na više regionalnih izdanja. Njegov ukupan tiraž je 41.243 primeraka i prodaje se po ceni od 85 penija.


AUSTRALIJA ZEMLJA DIGITALNIH VESTI

13,3 miliona Australijanaca se informiše putem digitalnih uređaja. Prema emma (Enhanced Media Metrics Australia) podacima objavljenim u septembru, sedam od deset Australijanaca medije konzumira preko digitalnih uređaja. Pristup vestima, informacijama, zabavi putem pametnih telefona i tableta je 73% i nastavlja da raste. Mark Holand, direktor NewsMediaWorks-a, izjavio je da veliki broj potrošača i dalje redovno čita tradicionalnu štampu, pokazujući pouzdan odnos koje imaju. "Novine i dalje moćan medij za postizanje visoke vrednosti potrošača. Oni koji su pročitali 3+ primeraka novina nedeljno zarađuju u proseku 20 odsto više od onih koji ne čitaju štampane novine. Ova cifra se povećava na 27 odsto za teške čitalaca novina, koji čitaju 7+ primeraka nedeljno ", rekao je on.


U TURSKOJ ZATVORENO 12 TV STANICA

Prema pisanju FoNet-a, Turske vlasti su naredile zatvaranje 12 televizijskih stanica zbog procena da predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti, javio je AP pozivajući se na tursku državnu agenciju Anadoliju. Turska agencija je javila da je državno telo za elektronske medije naredilo zatvaranje tih stanica zbog navodne povezanosti sa organizacijama koje turske vlasti smatraju da su terorističke ili da ugrožavaju nacionalnu bezbednost. Drugi turski mediji su javili da zatvorene stanice podržavaju kurdske i levičarske organizacije. Među zatvorenim TV stanicama su i kanal za decu koji sinhronizuje crtane filmove na kurdskom i stanica koja emituje kurdsku narodnu muziku. Turska novinarska asocijacija je osudila odluku o zatvaranju stanica i saopštila da "se na udaru nalaze novinari koji ne dele stavove vlade", dodajući da se oni hapse na osnovu lažnih optužbi. Turske vlasti su proglasile vanredno stanje posle pokušaja vojnog udara 15. jula i od tada je uhapšeno nekoliko hiljada ljudi povezanih sa organizatorima puča i zatvoreno je na desetine medija. Vlada u Ankari je proširila te mere na medije koji podržavaju Kurde.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde