Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Septembar 2015
Asocijacija Medija
No. 255
U OVOM BROJU
Konkursi za sufinansiranje medijskih projekata
Novi alat za praćenje posete websajtova
Školski paket – interaktivni obrazovni portal
Britanski časopisi u kampanji
HRT odustao od erotske emisije
Murdok kupio Nacionalnu geografiju
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SEMINARI U ASOCIJACIJI MEDIJA

Obaveštavamo zainteresovane učesnike seminara koji se održavaju u Asocijaciji medija da je došlo do promene datuma održavanja seminara koje smo najavili u prethonom izdanju Newslettera, tako da je raspored sledeći:

16. i 17. septembar – Unapređenje izveštavanja o LGBT populaciji
24. i 25. septembar – Kako bolje organizovati medijsko preduzeće
1. i 2. oktobar – Multiplatform novinarstvo
13. i 14. oktobar – Uloga medija u razvoju srpskog turizma
22. i 23. oktobar – Kako povećati prihode medijskog preduzeća


KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE MEDIJSKIH PROJEKATA

Dok po unutrašnjosti Srbije predstavnici novinarskih i medijskih udruženja biju bitku da sve lokalne samouprave po slovu zakona raspišu konkurse za sufinansiranje medijskih projekata, grad Beograd je svoj zadatak ispunio i raspisao konkurs ukupne vrednosti 45 miliona dinara u kome rok za podnošenje prijava ističe 4. oktobra. Na ovom konkursu sada pravo učešća ima i RTV Studio B budući da je to sada privatni medij sa obavezom pružanja informacija od interesa za građane Beograda. Skoro istovremeno, kao što je i obećalo, Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je drugi krug konkursa za sufinansiranje medijskih projekata ukupne vrednosti takođe 45 miliona dinara, čiji rok ističe već 20. septembra. Detalji se nalaze na zvaničnim sajtovima kako Skupštine grada Beograda, tako i Ministarstva kulture i informisanja.


NAJVEĆA ADVERTISING-SALES ORGANIZACIJA U SRBIJI

1. oktobra 2015. Ringier Axel Springer Srbija pokreće Media Impact Srbija i nudiće inovativna rešenja za oglašavanje na srpskom tržištu. Novi prodajni sektor nudiće klijentima integrisano oglašavanje u punom obimu, kao i cross-media usluge sa akcentom na tehnologiji i informacijama. Nova prodajna organizacija ponudiće nova rešenja i inovativne proizvode u domenu oglašavanja, kao što je native advertising (oglasi integrisani u sadržaj sajta) i web-vide advertising. Njen portfolio čine jaki print i online brendovi koji stižu do ukupno 2,1 milion jedinstvenih korisnika (Gemius Audience), 1,4 miliona korisnika mobilnih uređaja (Gemius Audience, Google Analytics), kao i 2,3 miliona čitalaca štampanih izdanja (Ipsos Strategic Marketing). Media Impact Srbija je, nakon Media Impact Polska, druga prodajna organizacija koju je pokrenuo Ringier Axel Springer Media. Kao deo te mreže, ima pristup Dreamlabu, tehnološkom centru Ringier Axel Springer Media sa sedištem u Krakovu, koji nudi najsavremenija tehnološka rešenja za digitalno objavljivanje i oglašavanje. Media Impact Srbija će voditi Mihailo Ponjavić (Direktor prodaje Media Impact Srbija). Njegov najuži tim čine Snežana Stojsavljević (Rukovodilac prodaje news portfolia), Goran Radulović (Rukovodilac prodaje vertikala i native oglašavanja) i Marko Bogićević (Rukovodilac projektne i specijalne digitalne prodaje).


IPSOS DOTMETRICS

2. septembra, 2015. godine u prostorijama Media centra, održana je prezentacija agencije Ipsos Strategic Marketing. Tom prilikom je predstavljen njihov alat namenjen merenju posećenosti internet medija (Audience Measurement), DotMetrics. DotMetrics predstavlja novu, inovativanu metodologiju čiji je glavni cilj precizno izračunavanje glavnih pokazatelja posećenosti sajtova. U DotMetrics sistem mogu se uključiti svi web-portali i web-stranice koje žele da učestvuju u merenju. Učešće u sistemu je besplatno za izdavače. Sistem DotMetrics je namenjen izdavačima i media buying agencijama kao sredstvo praćenja saobraćaja i boljeg planiranja kampanja na internet medijima. DotMetrics kontinuirano nadograđuje svoju istraživačku metodologiju i automatizovane procedure. U narednom periodu, razvojni tim DotMetrics sistema će uvesti nove funkcionalnosti u sistem. Takođe, posle uspešne implementacije sistema u Hrvatskoj, DotMetrics je započeo proces implementacije i u Srbiji i Bosni i Hercegovini.


NOVO IZDANJE “LISA LEPA&SREĆNA”

“Lisa Lepa&Srećna” je magazin čiji je cilj da inspiriše žene da neguju sebe, svoj izgled i zdravlje, nudeći im predloge za kupovinu kvalitetnih kozmetičkih proizvoda i parfema, kao i recepte za zdraviji život, ishranu i fitness. Prateći aktuelne teme iz sveta mode, pomaže čitateljkama da odaberu svoj stil i da uvek budu u trendu, pruža ljubavne savete i ideje za osveženje emotivnih veza, otkriva zanimljivosti iz života poznatih, interesantne destinacije, gastronomske ukuse, predloge za uređenje doma, prati aktuelne zabavne i kulturne događaje. Magazin će izlaziti mesečno, svakog 17-og u mesecu, a prvi broj izlazi 17. septembra.


TEHNOLOGIJA NE VREDI BEZ SADRŽAJA

Kako prenosi novinska agencija FoNet, na konferenciji “Digital 2015”, koja je u organizaciji izdavačke kuće Color Press i časopisa The Economist održana 15. septembra u hotelu Metropol, učesnike je pozdravio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac koji je kazao da osećaj odgovornosti mora postati tačka konsenzusa države, svih aktera medijske scene, kao i regulatornih i samoregulatornih tela, i poručio da je tehnologija, bez kvalitetnih sadržaja, novih ideja i odgovornosti, ipak "samo gomila gvožđurije". Povremeno imam osećaj da živimo u doba digitalne anarhije, mada situacija nije mnogo bolja ni u tradicionalnim medijima, ukazao je Tasovac na ovoj regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima. Prema njegovim rečima, sve to za posledicu ima upadljivi gubitak poverenja javnosti u medijske sadržaje. U potpunosti svestan obaveze koju vlasnici medija imaju prema profitu, apelujem na uvođenje višeg stepena društvene odogovornosti, rekao je on, pozivajući medije da misle o deci i kakve im kulturne i ljudske vrednosti plasiraju. Digitalne tehnologije su dramatično izmenile stvarnost, ocenio je Tasovac i upozorio da će mediji, ukoliko se ne prilagode novoj stvarnosti, izgubiti korak s vremenom, publikom i oglašivačima, ali i sa svojom osnovnom misijom da sadržaje što šire učine dostupnim.


UTISCI SA NEWSWEEK KONFERENCIJE “SLOBODA MEDIJA”

“Novinarstvo u celom svetu muče isti problemi. Pritisci vlasti na medije jaki su čak i u demokratskim zemljama zapadne Evrope, a u borbi za većim tiražom najviše se cene senzacionalističke vesti. Ipak, glavni zadatak novinara ostao je isti - da izvešatavju isključivo u interesu javnosti.” Ovo je poruka više od 30 najeminentnijih novinara i urednika, stručnjaka i boraca za nezavisnost medija, koji su se okupili na prvoj međunarodnoj Njuzvikovoj konferenciji o slobodi medija. Ne pamti se da je neki skup u skorije vreme izazvao toliko pažnje budući da je sala u kojoj se konferencija održavala bila popunjena do poslednjeg mesta, a o njoj je izveštavalo najmanje 10 medijskih ekipa. U uvodnom panelu, Kristin Hrafnson, portparol Džulijana Asanža izneo je interesatno zapažanje da kada u javnost dospeju sasvim nove i intrigantne teme, veliki mediji se više bave istraživanjima ko i kako je došao do tih podataka nego daljim istraživanjem same teme. Još interesantnije je što smo potpuno isti komentar čuli i od istraživačkih novinara sa naših prostora koji su ocenili da je u Srbiji istraživačko novinarstvo stavljeno na margine društva. Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za slobodu medija, kazala je: “Pitanje odgovornosti postavlja se u zemljama koje imaju institucije koje štite prava građana i novinara. Srbija ih nema. i svako ko kaže da ovde nema cenzure, u potpunom je krivu. Trenutna situacija u svim zemljama zapadnog Balkana veoma je zabrinjavajuća, počev od lošeg ekonomskog statusa novinara do manjka solidarnosti u ovoj branši”.


SEMINAR: ULOGA MEDIJA U RAZVOJU SRPSKOG TURIZMA

Prvi u jesenjoj seriji seminara posvećenih dopunskoj edukaciji novinara za uspešnija izveštavanja o temama od posebnog interesa za javnost posvećen je temi: „Uloga medija u razvoju srpskog turizma“. Seminar, čiji polaznici su novinari iz medijskih kuća širom Srbije, organizuje Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija i uz podršku Ambasade SAD. Biće održan 13. i 14. oktobra u sedištu Asocijacije medija. Među govornicima će biti veliki broj istaknutih stručnjaka za turizam i svega onoga što prati ovu oblast za koju se tvrdi da je jedan od razvojnih potencijala zemlje. Govoriće predstavnici ministarstva za trgovinu i turizam, saobraćaj, državnu upravu i lokalnu samoupravu, PKS, turističkih agencija, Grada Beograda, hotelijera, avio prevoznika... i mnogi drugi. Detaljnije informacije o seminaru i mogućnostima prijavljivanja mogu se naći na adresi: info@asmedi.org i zoranpapic@mncbgd.com. Broj polaznika je ograničen.


UGAŠENE “NAŠE NOVINE”

“Naše novine”, koje postoje dve i po godine, od 8. septembra više ne izlaze, a 781. izdanje, objavljeno u 7. septembra, ujedno je bilo i poslednje izdanje ovog dnevnog lista. "Redakcija je danas prestala sa radom isključivo iz finansijskih razloga jer nemamo novca da plaćamo obaveze", rekao je za UNS glavni i odgovorni urednik ovog lista Antonije Kovačević. Pokušavamo da nađemo neku novu šansu za zaposlenje naših novinara, objasnio je Kovačević, pošto su u pitanju časni, pošteni i lojani ljudi. “Naše novine” počele su da izlaze februara 2013. godine, a nova redakcija okupila je većinom novinare koji su ranije bili zaposleni u ugašenom dnevnom listu Press.


“ŠKOLSKI PAKET” INTERAKTIVNI OBRAZOVNI PORTAL

Telekom Srbija je u saradnji sa partnerima, izdavačkim kućama „Klett“ i „Novi Logos“ i kompanijom ComTrade, predstavio ponudu u okviru prvog interaktivnog obrazovnog portala u Srbiji koji je namenjen pre svega učenicima osnovnih škola. Koristeći mts „Školski paket“, učenici od prvog do četvrtog razreda imaće na raspolaganju 5GB za prenos podataka i Tesla tablet za pristupanje interaktivnom portalu „Maša i Raša“, koji sadrži veliki broj lekcija, testova, animacija, didaktičkih igrica, audio i video priloga usklađenih sa nastavnim programom. Predstavljajući detalje saradnje, izvršna direktorka za privatne korisnike Telekoma Srbija, Natalija Jegdić, ukazala je da uvođenje „Školskog paketa“ učenicima pruža priliku da uče u novom okruženju, u onom u kom će u budućnosti raditi i živeti. Interaktivni portal razvijen je prema licenci norveške izdavačke kuće Gilendal, koja je za ovaj projekat dobila nagradu za najbolji obrazovni portal na Sajmu knjiga u Frankfurtu.


“RODA” PRVI KLIJENT NA KURIR VAJBER ČETU

Zahvaljujući odličnoj saradnjii na relaciji klijent – agencija – medij, uspešno je realizovana ideja komercijalizacije ovog potpuno novog kanala komunikacije, koji u Srbiji postoji manje od mesec dana. Prvi i najpopularniji medijski Vajber čet u Srbiji – Kurir javni čet, koji za samo tri nedelje postojanja ima preko 16.000 pratilaca, dobio je prvog komercijalnog klijenta. Od subote 5. septembra Kurir Vajber čet je izbrendiran kampanjom maloprodajnog lanca Roda, koji posluje u okviru kompanije Merkator S. Kompanija Merkator S prva je prepoznala ovaj kanal kao odličan način za komunikaciju sa mlađom ciljnom grupom, takozvanim milenijalsima, ali takođe i onim nešto malo starijima, pripadnicima Y generacije. Adria Media Group je prva kompanija u Srbiji koja je omogućila svojim klijentima da se oglašavaju putem ovog kanala komunikacije.


DIRECT MEDIA “NACIONALNI ŠAMPION” EVROPSKOG GLASA

Vodeći medijski sistem u regionu, Direct Media proglašena je za Nacionalnog Šampiona 2015/16 od strane European Business Awards (EBA), programa nagrađivanja najuspešnijih kompanija Evrope. Osvajanjem priznanja, Direct Media je prepoznata kao jedan od primera poslovnog uspeha na evropskom nivou i kao kompanija koja aktivno demonstrira vrednosti EBA nagrade: Uspeh, Inovaciju, Etičnost i Internacionalni mentalitet. Direct Media je izabrana za Nacionalnog šampiona EBA zahvaljujući doprinosu razvoju tržišta oglašavanja kroz uvođenje tehnologija RTB (Real Time Bidding), oglašavanja na Tviteru, kreiranju inovativnih kampanja poput Telenor Bankara, kao i zbog aktivnog učešća u unapređenju šire zajednice kroz društveno odgovorno poslovanje. European Business Awards se održava devetu godinu za redom u cilju podrške razvoju poslovne zajednice u Evropi. U 2015. godini se za 10 kategorija EBA nagrade prijavilo 32.000 kompanija iz 33 zemlje evorpskog kontinenta.


BEOGRADSKI STARTAP “MEDIAWORKS”

Beogradski startap MediaWorks su pre dve godine osnovali Nikola Janković i Ivan Jelić, obojica sa iskustvima iz štampanih i digitalnih medija, a tvrde da donose rešenje ne samo za lokalne medije, već da imaju proizvod koji je konkurentan i na globalnom tržištu. MediaWorks se bavi isključivo ovim projektom, a platforma za digitalno izdavaštvo koju razvijaju, omogućava kompanijama da svoj sadržaj na interaktivan i uzbudljiv način distribuiraju kroz svoje aplikacije na Apple i Android telefonima i tabletima. Sadržaj se može unositi kao PDF iz štampanog izdanja, pa se onda stranice obogaćuju video snimcima, galerijama, animacijama, URL vezama i drugim naprednim digitalnim sadržajima, ili se može praviti iz RSS izvora na internetu, Word datoteka i slika. U ovom drugom slučaju nastaje izdanje koje je potpuno prilagođeno i malim ekranima, a ono što je bitno je da se sadržaj unosi samo jednom, a MediaWorks platforma ga automatski prilagođava i „proizvodi“ za svaki ekran i svaki uređaj posebno. S obzirom na nove mogućnosti koje se pojavljuju kroz ovakav medij, na jednom od naših sledećih seminara ugostićemo ljude iz MediaWorksa, koji će nam predstaviti šta ovaj način komuniciranja donosi štampanim medijima. Do tada, više detalja možete pronaći na www.mediaworks.io.


STUDENTI DEBATOVALI O KODEKSU NOVINARSTVA

Na debati Saveta za štampu i Akademske debatne mreže “Otvorena komunikacija”, a u okviru izveštaja o radu Saveta za štampu, član Komisije za žalbe Tamara Skroza izjavila je da je ta komisija za protekle četiri godine rešila 260 slučajeva i da su joj se obraćali građani, ali i političari koje je povredilo izveštavanje štampe. Tamara Skroza je ocenila da su neki od tih 260 slučajeva bili rutinski, ali i da je dobar deo bio vrlo kompleksan, jer su predstavljali uspostavljanje standarda. U cilju promocije svog rada, Savet za štampu je organizovao dve debate u kojima su studenti imali priliku da debatuju na konkretnim primerima o primeni Kodeksa novinarstva. Prva debata je održana 15. septembra i imala je temu "Ovaj dom veruje da mediji ne bi trebalo da objavljuju fotografije stradale dece", dok je druga najavljena za 17. septembar i imaće temu "Ovaj dom veruje da mediji imaju pravo da objave sadržaje sa privatnih profila na drustvenim mrežama". Debata koju je sa publikom u Press centru povela grupa od četiri studenta, pokazala je da je diskusija o primerima primene Kodeksa novinarstva korisna i primenjiva za bolje razumevanje samih odredbi Kodeksa.


SARADNJA OGRANKA SANU I „DNEVNIKA”

Ogranak SANU u Novom Sadu i „Dnevnik” potpisaće do kraja meseca protokol koji će obuhvatiti medijsku saradnju i zajedničke projektne nastupe u cilju popularisanja nauke, umetnosti i kulture u našem društvu. To je dogovoreno na nedavno održanom sastanku predsednika i članova Izvršnog odbora Ogranka SANU akademika Stevana Pilipovića, Milorada Radovanovića, Teodora Atanackovića, Jasmine Grković Mejdžor i Mira Vuksanovića sa glavnim i odgovornim urednikom „Dnevnika” Draganom Milivojevićem u Platoneumu. Inicijativa za novi vid saradnje „Dnevnika” i Ogranka SANU potekla je od akademika Pilipovića i, kako je istaknuto na skupu, biće u opštem interesu.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

BRITANSKI ČASOPISI U ZAJEDNIČKOJ KAMPANJI

Kako navodi časopis Marketing, šest vodećih novinskih kuća u Velikoj Britaniji je nedavno krenulo sa oglasnom kampanjom za svojih osamnaest časopisa, s kojom nameravaju da podsete ljude na jedinstven značaj koji časopisi imaju za čitaoce, društvo i oglašivače. Kampanja koja će trajati osam nedelja realizovaće se na digitalnim platformama i u časopisima u kojima će serija od šest štampanih oglasa istaći stepen pažnje i uticaja koji časopisi još uvek imaju. Jedan od oglasa prikazuje voditelja televizijskih vesti sa rukama na otvorenim novinama a prati ga naslov: „Najekskluzivnija vest u večernjim vestima? Naša!“ 40-sekudni oglasni film sa naslovom »Medijski leptiri« (»Media Butterflies«), koji je snimljen za potrebe kampanje, temelji se na ideji da je teško pronaći javnost koja će vam posvetiti svoju nepodeljenu pažnju jer uvek „surfuju, kroluju i preskaču“. Nasuprot tome čitaoci novina su „verni i upijaju sadržaj“. Kampanja ističe i kupovnu moć čitalaca novina i činjenicu da se sve više mladih od 18 do 24 godine interesuje za vesti u novinama, a ne na televiziji. Digitalni prihodi i broj čitalaca rastu, ali štampani časopisi su i dalje najveći izvor prihoda izdavačima od oglašavanja. Oglašivači u Velikoj Britaniji su prošle godine časopisima namenili 1,87 milijardi eura, od čega je na digitalne platforme otišlo 292 miliona.


HRT ODUSTAO OD EROTSKE EMISIJE

Na neformalnom sastanku urednika programa HRT-a Saše Runjića s novinarima drugih medija, na kojem je okvirno predstavljena jesenja programska šema javne radiotelevizije, saznajemo da je HRT odustao od erotske emisije u nezavisnoj produkciji, za koju je bio objavio poziv nezavisnim proizvođačima. Naime, erotska emisija bila je predviđena za prikazivanje na Trećem programu HTV-a, čiji je urednik Dean Šoša za novinsku agenciju Hina rekao da ni jedna od pristiglih ponuda nije ocenjena dovoljno kvalitetnom. HRT će tako pokušati za iduću godinu da napravi erotsku emisiju u vlastitoj proizvodnji. U samom pozivu je stajalo da HRT traži emisiju o erotici koja će "na moderan, informativan, provokativan i senzualan način kod gledalaca podsticati radost življenja i ljubavi. Strastveno napravljena emisija o strastima, u kojoj voditelji zavode goste i jedni druge". U pozivu nije bilo nikakvih ograničenja, osim zakonskih, a jedini uslov je bio da se emisija ne sme odvijati u klasičnom televizijskom studiju. Kako je Šoša naglasio, "erotika se događa svima, bez obzira na to kolika im je plata, jesu li manjina ili većina – svima od nezaposlenih, onih na minimalcu pa sve do penzionera". Dodao je i da je "erotika najdemokratskija stvar na svetu" te da voditelji erotske emisije na HRT-u mogu biti akademici, modeli i "alieni" – ako se jave.


KONFERENCIJA O MEDIJSKIM MERENJIMA

I ove godine ABC Hrvatska organizuje konferenciju posvećenu medijskim merenjima i istraživanjima, na kojoj će osam vrhunskih praktičara iz EU s domaćim profesionalcima podeliti svoja iskustva. Konferencija će se održati 17.11.2015. u hotelu Esplanade u Zagrebu. U programu su: “Istraživanje čitanosti u Austriji” - Petra Roschitz, direktorica, Verein Arbeitsgemeinschaft Media-Analysen, Austria, “Prvi TV tender na Balkanu” - Sašo Pešev, izvršni partner, New Moment New Ideas Company, Makedonija, “Kako voditi TV JIC” - Manuel Daehler, Chief Research Officer, Mediapulse Corp., Švajcarska, “Financijski aspekti TV JIC-a” - Christopher O’Hearn, General Manager, Tview - Emirates Media Measurement Company, Ujedinjeni Arapski Emirati, “Click fraud i druge prevare u internetskom oglašavanju” - Nigel Gwilliam, Consultant Head of Media & Emerging Technology, Institute of Practitioners in Advertising, Velika Britanija, “Viewability” - Andy Flint, Group Head, Client Services , ABC, Velika Britanija, “Istraživaje slušanosti u Nemačkoj” – nove tehnologije - Lothar Mai, ARD-Werbung sales & services GmbH, Head Of Radio Research, Nemačka i “Model istraživanja spoljnjeg oglašavanja za Hrvatsku” - David Strnad, Chief Executive Office, MGE Data, Češka.


MARDOK KUPIO NACIONALNU GEOGRAFIJU

Međunarodni medijski magnat Rupert Mardok, vlasnik Foks Njuza i tabloida San i Njujork Post, kupio je Nacionalnu geografiju za 725 miliona dolara, piše Vašington Post, a prenosi FoNet. Nacionalna geografija je od svog osnivanja 1888. godine bila neprofitna institucija. Ali, kriza štampanih medija pogodila je i ovaj naučni časopis, zbog čega su morali ući u aranžman sa Mardokom. Na vrhuncu popularnosti izdanje Nacionalna geografija na engleskom jeziku prodavala se u 12 miliona primeraka. Danas prodaju oko 3,5 miliona primeraka na engleskom jeziku i dodatnih tri miliona primeraka u izdanjima na ostalim jezicima. Mardokova kompanija preuzela je 73 odsto vlasništva nad Nacionalnom geografijom, čime je postala izdavač popularnog časopisa, ali i vlasnik istoimenog televizijskog kanala i internet stranica.


TENDER ZA MERENJE TV REJTINGA U MAKEDONIJI

Tokom ovog meseca trebalo bi da se zna ime agencije koja će obavljati elektronsko merenje gledanosti TV programa makedonskih televizijskih stanica. Od kako je krajem prošle godine makedonska asocijacija marketing agencija AAAVMU raskinula ugovor sa dotadašnjom agencijom koja je vršila merenje gledanosti televizijskih programa u Makedoniji, početkom ove godine formiran je makedonski komitet za merenje gledanosti čiji su osnivači MRTV, TV alfa, TV Alsat-M, TV Kanal 5, TV Telma, TV Sitel, AAAVMU i Agencija za audio i audiovizuelne medijske usluge (bez prava glasa), a nakon nekoliko meseci održan je i panel. Pravo učešća na konkursu za istraživačku agenciju imale su istraživačke agencije sa iskustvom u merenju gledanosti od najmanje pet godina u najmanje tri zemlje članice Evropske unije ili Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.


AXEL SPRINGER I SAMSUNG ELECTRONICS NOVO PARTNERSTVO

Axel Springer SE, vodeći digitalni izdavač u Evropi i Samsung Electronics Co Ltd, objavili su novo strateško partnerstvo fokusirano na razvoj digitalnih medijskih usluga za evropske potrošače. Ugovor su potpisali Jong-Kyun Shin, CEO i Head Samsungovog sektora za IT & Mobile Business i Mathias Döpfner, CEO Axel Springer SE. Nove medijske usluge biće dostupne eksluzivno korisnicima Samsung mobilnih uređaja. Sadržaj koji će proizvoditi tim Axel Springera biće koncipiran upravo za specifične potrebe ovih korisnika. Objavljeno je i da je u toku rad na novoj UPDAY platformi, agregatoru informativnog sadržaja, koji će kada bude pušten u rad, Samsungovim korisnicima omogućiti pristup velikom obimu novinskog sadržaja organizovanog tako da kombinuje dva pristupa “Treba da znaš” – informacije selektovane prema lokalnom tržištu i “Želim da znam” – algoritam baziran na informacijama krojenim prema individualnim potrebama korisnika. Prva beta verzija UPDAY platforme je ekskluzivno dostupna za preuzimanje kroz Samsung Galaxy Apps, Google Play (samo za Samsung uređaje) i Galaxy Gifts.


RAST RTL-A U SVIM ZEMLJAMA OSIM U FRANCUSKOJ

Evropska medijska kuća RTL objavila je da je u drugom tromesečju povećala dobit i prihode zahvaljujući većim prihodima od tv-oglašavanja u Nemačkoj i dobrom rezultatu u poslovanju s digitalnim video-zapisima. Od aprila do juna dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITA) povećana je 4,3 posto, na 340 miliona evra, a prihodi 7,7 posto, na 1,48 milijardi evra. Iz RTL-a napominju da su u svim zemljama u kojima posluju zabeležili snažniji rast od tržišnog proseka, uz izuzetak Francuske.


COCA-COLA U KAMPANJI “VRAĆAMO VODU SVETU”

Kompanija Coca-Cola i njene partnerske punionice širom sveta su na dobrom putu da do kraja 2015, pet godina pre roka, ispune svoj cilj nadoknade vode do 2020. godine, kojim je planirano da kompanija zajednici i prirodi vrati količinu vode jednaku onoj koju koristi u svojim proizvodima i proizvodnji. U okviru globalnih projekata, Coca-Cola je nadoknadila oko 94 posto vode koja ja korištena za gotove proizvode u 2014. godini. Od 2004, kompanija je prirodi i zajednicama vratila više od 153 milijarde litara vode, kroz 209 projekata u 61 zemlji. Ovi zajednički napori potvrđuju da je Coca-Cola na dobrom putu da postane prva globalna kompanija za proizvodnju hrane i pića koja će nadoknaditi svu vodu koju koristi, navodi se u saopštenju kompanije. Coca-Cola je u mogućnosti da vrati istu količinu vode koju koristi u gotovim proizvodima i njihovoj proizvodnji kroz projekte nadoknade, povećanje efikasnosti korišćenja vode u svojim punionicama i vraćanje vode vodenim tokovima i zajednicama kroz prečišćavanje otpadnih voda. Svaki projekat za cilj ima obezbeđivanje ili poboljšanje pristupa čistoj vodi i sanitarnim uslovima, zaštitu vodenih tokova, podršku očuvanju vode i podizanje svesti o ključnim lokalnim problemima koji se tiču vode.


APPLE APLIKACIJA “NEWS”

Apple će na tržište plasirati aplikaciju "News" za korisnike iPhone-a i iPad-a. Aplikacija će "pamtiti" koju vrstu članaka korisnik preferira. Funkcionisaće slično Flipboard-u i drugim aplikacijama za prikupljanje vesti: korisnik izabere najmanje tri teme, nakon čega se kreira feed dizajniran poput interaktivnog magazina. Aplikacija će nakon toga "pamtiti" koju vrstu članaka korisnik preferira i davaće preporuke za nove slične vesti.


REBEKA BRUKS PONOVO NA ČELU NEWS CORPA

Medijska imperija Ruperta Mardoka News Corp potvrdila je da se na čelo njenog britanskog ogranka vraća Rebeka Bruks. Podsećamo, pre više od godinu dana ona je oslobođena optužbi za umešanost u skandal sa hakovanjem mobilnih telefona poznatih ličnosti koji je šokirao Veliku Britaniju i doveo do gašenja tabloida News of the World. „News Corp“, čije je sedište u Njujorku, saopštio je da će Bruksova (47) biti glavni rukovodilac kompanije „News UK“, što znači da se ona vraća položaju koji je napustila 2011. godine usled skandala čiji je epicentar bio „News of the World“, tabloid u Mardokovom vlasništvu. Kompanija je utrošila više od 500 miliona dolara na sudska poravnanja sa žrtvama hakovanja telefona i na druge troškove u vezi sa ovim slučajevima. Bruksova se poodavno smatra štićenicom Ruperta Mardoka, a karijeru je počela upravo u tabloidu „News of the World“ 1989. godine. „News UK“ je vlasnik listova „Sun“, „Times“ i „Sunday Times“. Bruksova je u junu 2014. godine oslobođena optužbi u vezi sa hakovanjem telefona, potkupljivanjem zvaničnika i ometanjem policajaca u obavljanje dužnosti. News Corp se pre dve godine odvojio od konglomerata Twenty-First Century Fox.


Copyright - Asocijacija medija - 2015.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde