Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Septembar 2014
Asocijacija Medija
No. 232
U OVOM BROJU
Kurir prvi u regionu
U pripremi novi zakon o oglašavanju
Prva godišnjica Nelt grupe
BBC Good Food
Murdok osniva veliku tv mrežu
Kako Google rangira rezultate pretrage
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom SrbijaPROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PREDSTAVLJENI MEDIJSKI ZAKONI

U organizaciji Asocijacije medija i Ministarstva kulture i informisanja, sredinom septembra održana je interna prezentacija medijskih zakona za članice (medijske i pridružene) Asocijacije medija. Prezentaciju je otvorio i moderirao Zoran Sekulić, predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija, a za "okruglim stolom" su bili Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja, Saša Mirković, državni sekretar ministarstva kulture i informisanja, Snežana Pečenčić, načelnica ministarstva i Dejan Stojanović, samostalni savetnik u ministarstvu. Posle uvodnih razmatranja, dosta se diskutovalo o elementima Registra medija (posebno o prodatom tiražu), čija kontrola je propisana Zakonom o registru u nadleštvu APR-a, o načinu na koji je regulisano oglašavanje na elektronskim medijima, kao i o sadržaju podzakonskih akata koji su u pripremi (Akt o sufinansiranju medija, Akt o akreditovanju stranih novinara i Akt o upisu u Registar medija). Pomenuto je i da se dosta promenila pozicija i delovanje Regulatora (bivši RRA), na kome je sada da donese čak 20 novih podakata. Od medija se očekuje i da doprinesu edukaciji stanovništva o razlici između plaćanja javnog servisa i kablovskih operatera. Jedan od zaključaka je bio da štampani mediji mogu da očekuju bolju poziciju na tržištu po završetku dva bitna procesa: privatizacije medija i digitalizacije Srbije.


KURIR PRVI U REGIONU

Prvi put u regionu jedan informativni portal omogućio je svojim čitaocima da ga, osim na tabletima, smart telefonima i računarima, prate i putem bilborda. Od sada ćete Kurirove najvažnije vesti moći da pratite i na 36 bilborda na 27 najprometnijih lokacija u Beogradu. Kurir se još jednom dokazao kao lider u regionu u oblasti informisanja omogućivši svojim čitaocima, u saradnji sa firmom Multi Vision, da od četvrtka, 25. septembra, mogu da prate najbitnije vesti sa portala Kurir-info.rs, na bilbordima širom Beograda i tako u svakom trenutku budu informisani o najvažnijim događajima u zemlji i svetu.


U PRIPREMI NOVI ZAKON O OGLAŠAVANJU

U nameri da što pre predloži novi nacrt Zakona o oglašavanju, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija formiralo je Radnu grupu koju čine: predstavnici grupacije oglašivača i marketinških agencija pri Privrednoj komori Srbije, međunarodne asocijacije oglašivača (IAA), udruženja potrošača, Asocijacije medija, zatim stručnjaci za medijsko pravo, kao i predstavnici samog ministarstva. Radna grupa počinje sa radom već 30.septembra, a rok koji je postavljen za izradu predloga zakona je 20.oktobar.


ZA BOLJU PRODAJU ŠTAMPANIH MEDIJA U SRBIJI

U organizaciji Media News & Consulting i Asocijacije medija, a uz podršku Ambasade SAD, sredinom oktobra biće organizovan dvodnevni skup u Beogradu, posvećen mogućnostima za unapređenje prodaje štampanih medija u Srbiji. Skup će okupiti predstavnike novinskih izdavača, koji listove i magazine distribuiraju na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou kao i predstavnike svih relevantnih distributivnih mreža. Tema jedinstvena – Kako unaprediti i povećati prodaju štampanih medija. Skup će biti održan 15. i 16. oktobra u sedištu Asocijacije medija, a uz predstavnike izdavača i distributera skupu će prisustvovati i predstavnici ostalih kompanija, koje mogu da doprinesu unapređenju prodaje štampanih medija u Srbiji. Kontakt za zainteresovane je na adresi: info@asmedi.org i zoranpapic@mncbgd.com.


U SRBIJI SVE VIŠE KORISNIKA INTERNETA

U Srbiji kompjuter poseduje 63,2 odsto domaćinstava, što je za 3,3 odsto više nego prošle godine, a internet priključak ima 62,8 odsto, odnosno sedam odsto više nego u 2013, objavio je nedavno Republicki zavod za statistiku. Više od 2,81 milion građana koristi internet svakodnevno ili skoro svakodnevno, što je za oko 450.000 više nego prošle godine, dok više od pet miliona stanovnika Srbije koristi mobilni telefon, što je više za 110.000 u odnosu na 2013. godinu. Oko 61 odsto stanovnika pristupalo je internetu preko mobilnih telefona, što je više za 14,9 odsto u odnosu na 2013, dok se za 0,4 odsto smanjio broj domaćinstava koji pristupaju internetu preko personalnog računara, odnosno na 80,5 odsto. Analiza korisnika interneta prema radnom statusu pokazuje da internet koriste najviše studenti, 100 odsto, zaposleni 84,3 odsto, dok nezaposleni 58,9 odsto.


VELIKA BLICOVA ROĐENDANSKA ŽURKA!

Dnevne novine "Blic" su proslavile 18 godina postojanja na tržištu. Gala prijemu su se odazvale najistaknutije ličnosti različitog društvenog miljea, među kojima su političari državnog vrha, književnici, glumci, privrednici, direktori kompanija, kao i estradne ličnosti. Prisutnima se obratio glavni urednik Veselin Simonović:

"Od juče su vaše i naše novine punoletne i od njih se očekuje da budu ozbiljne novine. Obećavamo da vas nećemo razočarati i ostaćemo lepo vaspitan tinejdžer, ali dovoljno drzak i radoznao. Od osnivanja naša načela su bila demokratija i vladavina prava, objektivnost. Za ovih 18 godina redakcija "Blica" je prednjačila, mogu slobodno da kažem, i u regionu. Ponašamo se društveno odgovorno, Fondacija "Blica" uskoro će useliti 10 kuća u poplavama razrušeni Obrenovac".


LEGALIZACIJA SOFTVERA I PONUDA MICROSOFTA

U organizaciji Asocijacije medija i kompanije Microsoft Srbija, 23. septembra održana je prezentacija za medijske članove Asocijacije medija. U prvom delu je predstavnica advokatske kancelarije Karanović-Nikolić (zastupnik BSA za region), upoznala članove Asocijacije medija sa zakonskim okvirom za zaštitu intelektualne svojine, u vezi sa čim se povela vrlo korisna diskusija o iskustvima sa poreskim inspektorima specijalizovanim za ovu oblast. Potom su predstavnici Microsofta obrazložili šta je to ova kompanija spremna da ponudi samo za članove Asocijacije medija, da bi se na kraju prisutnima obratio i predstavnik kompanije Extreme (distributer Microsofta i Adobe), ali na temu Adobe alata. Bilo je reči i o donaciji koju je Microsoft pripremio za članice Asocijacije medija i u vezi sa tim predstavljen je paket Office 365.


PUPIN U ŠKOLAMA

Obrazovno-istraživačko društvo Mihajlo Pupin i kompanija Telekom Srbija (pridruđeni član Asocijacije medija), uz podršku Ministartsva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, raspisali su literarni konkurs za osnovne i srednje škole u Srbiji posvećen naučniku Mihajlu Pupinu, u okviru obeležavanja 160 godina od njegovog rođenja i 90 godina od kada je za svoju autobiografiju "Sa pašnjaka do naučenjaka" dobio Pulicerovu nagradu. Tema literarnog konkursa za osnovce je "Moj susret sa Mihajlom Idvorskim Pupinom", dok bi srednjpškolci trebalo da odgovore na temu "Mihajlo Idvroski Pupin u susretu sa mnom". Cilj konkursa je da se pokaže koliko dobar i snažan primer predstavlja Pupinovo delo danas, a ne postoji prikladniji način da se ovo bogato nasleđe oživi nego u školama. Kompanija Telekom Srbija pripremila je vredne nagrade za najbolje radove. Nagrade će biti uručena na ovogodišnjem Sajmu knjiga, a najbolji radovi u vršteni i u stalnu postavku virtuelnog muzeja Mihajla Pupina na sajtu www.mihajlopupin.rs.


BANKA INTESA POKROVITELJ IZLOŽBE HENRIJA MURA U SRBIJI

Zahvaljujući saradnji Britich Council-a, Narodnog muzeja u Beogradu i Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija), publika u Srbiji dobila je priliku da do 30. novembra ove godine uživa u delima istaknutog britanskog umetnika Henrija Mura. Izložba pod nazivom „Henri Mur-grafičar“ predstavljena je u Narodnom muzeju u Beogradu početkom septembra a svečanom otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj gostiju, uključujući ličnosti iz javnog života, diplomatskih predstavništava i sveta kulture i privrede. Izložbu „Henri Mur – grafičar“ otvorili su Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Republike Srbije, Bojana Borić Brešković, direktora Narodnog muzeja, Toni O'Brajan, direktora British Council-a za zapadni Balkan, Dejvid Mičinson, nekadašnji direktor Fondacije Henrija Mura, kao i Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji i Maja Kolar, direktor Sektora za marketing i komunikacije i vršilac dužnosti direktora Sektora za upravljanje segmentom klijenata fizičkih lica Banca Intesa. Izložba će u Narodnom muzeju biti otvorena za sve posetioce do 31. oktobra, a potom će biti predstavljena novosadskoj publici u Muzeju Vojvodine, od 7. do 30. novembra 2014. godine.


MODELLINA - JOŠ JEDNO IZDANJE COLOR PRESS GRUPE

Krajem avgusta izdavačka kuća Color Press grupa lansirala je još jedno licencno izdanje, koje će izlaziti dvomesečno po ceni od 150 dinara. U pitanju je Modellina! To je specijalizovani časopis namenjen ljubiteljkama samostalnog šivenja urađen prema nemačkoj licenci Sabrina Woman. Za razliku od ostalih časopisa koji se bave ovom tematikom, „Modellina“ je kompletno napisana na srpskom jeziku, tako da čitateljkama za njeno čitanje i praćenje uputstava – neće biti potreban rečnik. Svi modeli dela su poznatih nemačkih dizajnera, izrađeni su od atraktivnih materijala i svi prate najnovije trendove u modnoj industriji. U svakom broju očekuje vas najmanje 40 modela sa knjižicom i uputstvima propraćenim jasno obeležim crtežima. Krojni planovi nemački su precizni i, što je najvažnije, provereni su u praksi. Časopis se sastoji iz tri dela: kolornog, na kom su prikazane kvalitetne fotografije sašivenih modela zajedno sa pratećim modnim asesoarom (32 strane); crno-belog (32) na kom su data precizna uputstva za izradu i dodatni saveti i, unutrašnjeg dela, sa krojnim listovima.


PRVA GODIŠNJICA NELT GRUPE

Nelt Grupa osnovana je u oktobru 2013. godine, nakon više od dve decenije uspešnog poslovanja kompanije Nelt Co iz Beograda (pridruženi član Asocijacije medija), tokom kojih je postala lider u pružanju usluga u oblastima distribucije robe široke potrošnje, pružanja logističkih usluga i distributivnog marketinga. „Uspostavljanjem moderne organizacije, pod kapom Nelt Grupe, razvijeni su novi međusobni odnosi kompanija u vlasničkoj strukturi Nelta i definisana je dugoročna strateška poslovna platforma. Danas devet kompanija u našem sastavu posluje u sedam zemalja na dva kontinenta i zapošljava 3.500 osoba, ostvarujući uspešnu saradnju sa više od 40 principala“, kazao je Miloš Jelić, izvršni direktor Nelt Grupe. Nelt je osnovan 1992. godine kao kompanija čija je osnovna delatnost trgovina. Narednih godina, svoje poslovanje širi u pravcu distribucije za multinacionalne korporacije (Procter&Gamble, Kraft Foods (današnji Mondelez), Wrigley, SSL, Dr. Oetker, Philip Morris, Reckitt Benckiser, Ball Packaging, Sebapharma, SC Johnson i druge). 2007. kupovinom novosadske mesne industrije Neoplanta, opseg poslovanja širi se i na proizvodnju, a 2008. godine privatizuje i kompaniju Javna skladišta Subotica. Od 2012. Nelt koristi SAP. Danas Nelt kompanije posluju u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Na afričkom kontinentu kompanija je prisutna od 2010. godine gde osniva firme u Angoli, Zambiji i Mozambiku, i brzo se pozicionira kao lider u poslovima distribucije i logistike u podsaharskom klasteru.


NOVI ČLAN UPRAVNOG ODBORA PIRAEUS BANKE

Miloš Đurković, direktor Hewlett Packard Srbija, imenovan je za člana Upravnog odbora Piraeus banke AD Beograd (pridruženi član Asocijacije medija). Đurković preko 19 godina uspešno posluje u IT industriji, a više od 10 godina u vodećim svetskim IT kompanijama. Bio je šef predstavništva Cisco Systems za tržište Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije i generalni direktor IBM Srbija pre nego što je došao na vodeće mesto u Hewlett Packard-u. Miloš Đurković je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U periodu 2011-2014. bio je predsednik Američke privredne komore u Srbiji. Aktivan je član Udruženja korporativnih direktora Srbije, kao i član Upravnog odbora veslačkog kluba "Crvena zvezda".


ODLASCI SA TELEVIZIJE B92

Ivana Miković, generalna direktorka Televizije B92, od novembra će preuzeti funkciju direktorke Televizije N1. Ivana Miković će se pridružiti timu N1 koji čine Brent Sadler, direktor uredničkog kolegijuma i bivši dopisnik CNN-a, Jugoslav Ćosić, direktor programa za Srbiju, Dubravko Merlić, direktor programa za Hrvatsku, Amir Zukić, direktor programa N1 za BiH, i Rusmir Nefić, direktor produkcije i programa.
Ljubica Gojgić, novinarka TV B92 čuvena po izveštavanju iz Haga i uspešnom vođenju političkih duela, najavila je da sa televizije prelazi na radio. „Od 1. oktobra se slušamo na Radiju B92. Povratak u budućnost”, napisala je Gojgić na svom tviter profilu. Na početku novinarske karijere, od 1992. do 1995. radila je na Radio Indeksu kao reporterka i urednica kulturnog magazina.


PINK PROSLAVIO 20 GODINA POSTOJANJA

Svečanim koktelom u hotelu Metropol Palas Radio-televizija Pink proslavila je 18.septembra 20 godina postojanja. Koktelu je prisustvolalo 1.000 gostiju, a među zvanicama su bili mnogi predstavnici Vlade. U gala veče prisutne je uveo voditeljski par Jovana Joksimović i Srđan Predojević, dok je prisutne pozdravio prvi čovek Pinka Željko Mitrović. "Poslednjih 20 godina je prošlo kao tren, zahvalan sam svima koji su bili uz nas. Startovali smo još jednu programsku sezonu sa novim licima, novim projektima i novim idejama. Nadamo se da ćete kao i svih ovih godina, verno, ostati uz nas", kazao je Mitrović.


McCANN BEOGRAD NAJUSPEŠNIJA AGENCIJA U REGIONU

Agencija „McCann Beograd“ proglašena je najboljom agencijom u regionu na reviji reklamnih kampanja „BalCannes“ koja se održava u okviru Weekend Media Festivala u Rovinju. „McCann Beograd“ je proglašen agencijom godine po izboru specijalizovanog portala za oglašavanje „Media Marketing“ koji je jednoglasno podržan od strane žirija „BalCannes“ revije, koji čine predstavnici specijalizovanih medija iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. „Agencija „McCann Beograd“ je zahvaljujući kreativnosti mladih profesionalaca i kvalitetu rada i usluga koje doprinose dobrim poslovnim rezultatima naših klijenata još jednom dokazao da je najuspešnija agencija, zbog čega sam veoma ponosan. Ova nagrada potvrda je naše vizije da budemo najpoželjniji komunikacijski partner svim našim partnerima, bilo da se radi o lokalnim, regionalnim ili multinacionalnim kompanijama.”, rekao je povodom ovog značajnog priznanja Srđan Šaper, osnivač „I&F McCann Grupe”, u okviru koje posluje agencija „McCann Beograd“. Na ovogodišnjoj „BalCannes“ reviji najboljih kampanja prijavljeno je rekordnih 148 radova 57 agencija iz šest zemalja regiona. Kampanja „Drama u taksiju“ dobila je i nagradu „SoMoBorac“ koja se na Weekend Media Festivalu dodeljuje najboljim kampanjama u oblasti digitalnih medija i društvenih mreža.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

„BBC GOOD FOOD“ SLAVI 25. ROĐENDAN

„BBC Good Food“ će proslaviti 25 godina izlaženja u oktobru mesecu, uvodeći novi logo sa tvrdnjom da je u pitanju UK magazin sa najvećim pokrivanjem. Specijalno rođendansko izdanje na naslovnoj strani ima rođendansku tortu, koju je izradio Edd Kimber, prvi pobednik takmičenja „Great British Bake Off“. Na naslovnoj strani je zalepljena i besplatna spatula, u dve boje, a unutra se nalazi 107 recepata, ponuda popusta za kurseve kuvanja, i serija ekskluzivnih intervjua sa velikim kuvarima. Na web sajtu će biti video sadržaj slavnih ljubitelja ovog izdanja. Prošle nedelje su objavljeni i podaci istraživanja National Readership koji pokazuju da „BBC Good Food“ ima najveći reach u zemlji, sa oko 1.357.000 čitalaca magazina i 13 miliona jedinstvenih posetilaca on-line izdanja. Novi logo je dizajnirala agencija Lambie-Nairn i pratiće sve platforme „BBC Good Food-a“: magazin, web sajt, društvene mreže, knjigu recepata, žive programe i događaje. Pod ovim brendom lansirano je i istraživanje „The BBC Good Food Nation“, koje je opisano kao anketa o navikama britanaca u ishrani, piću i kupovini, kako bi se dobio svež uvid, došlo do saveta i pravog recepta kako da postanete dobar kuvar. Ujedno ovo je jedno od najvećih UK istraživanja sprovedeno na 10.000 ispitanika, a sprovela ga je agencija YouGov.


MARDOK OSNIVA VELIKU EVROPSKU TV MREŽU

Evropska komisija odobrila je devet milijardi dolara vredan plan medijskog magnata Ruperta Mardoka o osnivanju panevropske TV mreže. Komisija je saopštila da će dozvoliti britanskoj TV mreži BSkyB, u kojoj Mardok poseduje 39,5 odsto, da otkupi Skaj Italiju i 57,4 odsto akcija u Skaj Dojčlandu, prenosi agencija Frans pres. Novoformirani entitet neće izazvati zabrinutost u pogledu kršenja konkurencije, pošto su sve tri kompanije geografski komplementarne, navodi se u saopštenju Komisije.


70 GODINA MAGAZINA „HOLA!“

Na globalnoj konferenciji magazina "Hello!", koja je upriličena povodom 70 godina od izlaska prvog broja magazina "Hola!", u Madridu, priliku da govore o svojim iskustvima u pregovorima sa poznatima oko dobijanja ekskluzivnih priča imali su urednici internacionalnih izdanja, među kojima i Nadežda Jokić, urednica srpskog izdanja magazina "Hello!". Između ostalog, ona je govorila i o preuzimanju agencijskih fotografija "selebritija" i, u interaktivnom odnosu sa učesnicima konferencije, diskutovala o svim izazovima koji se tiču dostupnosti internacionalnih priča koje se preuzimaju iz centrale u Madridu. Gospođa Mercedes Kalderon (93) je sa svojim suprugom Antonijom Sančezom pokrenula magazin Holla! u Barseloni pre tačno 70 godina, u septembru 1944. godine, dok je u Evropi besneo rat, a u Španiji vladao Franko! Od 1956. i venčanja Grejs Keli i Princa od Monaka, Hola! počinje aktivno da prati svetsku celebrity scenu. 1988. pokreću "Hello!" u UK, 2003. "Hello!" u Rusiji, 2007. u Srbiji... Danas imaju 24 izdanja u celom svetu i "Hello!" je globalno najtiražniji cedlebrity nedeljnik. Gospođa Mercedes i danas svakog petka odlazi u redakciju da pregleda modne strane španske Hola!-e


RUSIJA: MAKSIMUM 20 POSTO STRANOG VLASNIŠTVA U MEDIJIMA

Novi zakon koji je prošao Ruski parlament sprečava strane investitore da poseduju više od 20 posto vlasništva u ruskim medijskim kompanijama. Zakon je izglasan sa 430 za i 2 glasa protiv i stupa na snagu početkom 2016. godine, iako postojeći vlasnici imaju rok do ferbuara 2017. godine da dovedu u red procente. Za sada se oglasio urednik ruskog Forbsa, koji spekuliše da će publikacija verovatno biti ugašena umesto da proda vlasniči udeo ruskim partnerima. Do sada je procenat stranog vlasništva mogao da bude do 50 posto.


RINGIER AXEL SPRINGER PREUZEO PORTAL PROFESSION.HU

Ringier Axel Springer Media AG potpisao je ugovor o akviziciji vodećeg mađarskog portala za zaposlenje Profession.hu, što će dodatno ojačati digitalni portfolio ovog izdavača. Sa 489.000 jedinstvenih posetilaca (prema Gemius podacima za period januar-mart 2014, bez mobilnog saobraćaja), Profession.hu je vodeći portal u Mađarskoj, zemlji sa najvećom stopom onlajn saobraćaja u ovoj kategoriji sajtova. Osnovan je 2002. godine. Za konačno preuzimanje od strane Ringier Axel Springer Media AG, potrebno je još da se izjasni relevantna antimonopolska ustanova.


SUN ON SUNDAY’S FABULOUSE

Matalan (britanski modni trgovinski lanac) ugovorio je sa kompanijom News UK promociju kolekcije jesen/zima u izdanju The Sun on Sunday’s Fabulous uz upotrebu ogmentirane tehnologije. Kampanja će trajati 4 nedelje i uključuje omot novine u izdanju 28.septembra, a Matalan brendovi će popuniti i prvih osam strana magazina sledeće nedelje. Kampanja se završava sa sponzorskim editorijalom i inserterom od 16 strana. Dodatno, tehnologija ogmentirane realnosti biće korištena da omogući čitaocima da odmah izvrše i kupovinu pomoću mobilnih telefona. Kampanja takođe uključuje i video sa detaljima „iza scene“ koji su nastali za vreme snimanja editorijala, a biće objavljeni na oba web sajta, Fabulos i Matalan.


KAKO GOOGLE RANGIRA REZULTATE PRETRAGE

Nemački ministar pravde Heiko Mas traži od Googla da postane transparentniji otkrivajući kako tačno rangira rezultate pretrage. Međutim, ovo se nikada neće desiti. Algoritam predstavlja srce Google-a, izvor svog njegovog bogatstva i moći koju ima kao najveći indeks znanja na planeti. Google jednostavno nikada neće otkriti ovu tajnu, a izvršni direktor Lari Pejdž spreman je da se bori do smrti kako bi ona to i ostala. Bez obzira na sve, u intervjuu za Financial Times, Mas je objasnio kako je Nemačka nezadovoljna akcijama giganta za pretragu interneta u Evropi, i želi da on otkrije detalje u vezi sa svojim algoritmom zbog interesa korisnika. Pretraga i dalje predstavlja najvažniji deo Googleovog poslovanja s obzirom da putem nje ostvaruje najveći deo profita od godišnjeg prihoda koji iznosi 60 milijardi dolara. Uprkos zahtevu nemačkih vlasti, Google odbija da sarađuje tvrdeći da bi otkrivanje algoritma značilo da mora da otkrije poslovnu tajnu. Evropska unija već četiri godine pokušava da razbije Google-ovu dominaciju u veb pretrazi. Kompanija obrađuje preko 90 odsto internet pretraga u Evropi.


WAN-IFRA EXPO 2014.

WAN-IFRA sajam svetskog izdavaštva je jedini godišnji događaj koji pokriva sve aspekte news izdavaštva na globalnom nivou. Ove godine održava se od 13. do 15.oktobra u Amsterdamu i okupiće one koje nude rešenja za izdavaštvo i one koje donose odluke na strani izdavača. Očekuje se oko 8.000 posetilaca. Ponuđači će biti iz svih sektora, od štampe do digitalnih i mobilnih proizvoda. Program će se odvijati uporedo na tri otvorene scene u svakoj expo hali uz učešće preko 40 experata. Kroz različite tematske sesije, od proizvodnje i prodaje do oglašavanja i marketinga, posetioci će obogatiti svoja znanja, razmeniti iskustva i zasigurno otići kući nadahnuti i ohrabreni da postave nova rešenja u svojim kompanijama.


IZDAVAČI U BORBI PROTIV LAŽNOG SAOBRAĆAJA NA WEBU

Dok prihodi od digitalnog oglašavanja rastu, razvoj tržišta donosi nove izazove i mogućnosti. Naime, na vrhu liste pitanja koja sebi postavljaju digitalni izdavači je kako da minimalizuju veštački i lažni saobraćaj na web sajtovima. Obe pojave imaju za posledicu da oglasi nisu viđeni, da je sigurnost brendova ugrožena i da se barata lažnim brojkama o broju posetilaca koje značajno umanjuju poverenje oglašivača. Na ovu temu, industrija oglašavanja pokrenula je dve inicijative: Nacionalna asocijacija oglašivača (ANA) podržala je „Kolaciju marketera“, pilot program putem kog će 30 najvećih oglašivača bolje razumeti posledice koje lažni saobraćaj ima na oglasne kampanje, dok je Savet za medijske rejtinge (MRC) inicirao projekat za modernizaciju i jačanje standarda po pitanju veštačkog i nevalidnog saobraćaja. Ove dve inicijative su od posebnog značaja jer su sami oglašivači uzeli na sebe da raščiste ova pitanja, kao i zato što industrija jača standarde putem samoregulacije.


JOHNSTON PRESS – NOVA RADNA ŠEMA

Johnston Press, drugi najveći izdavač lokalnih novina u Velikoj Britaniji sa preko 250 naslova, najavio je pilot program nove organizacije rada novinara po kome će jedan novinar istovremeno raditi za više izdanja. Po novoj šemi, zaposleni su podeljeni u tri jedinice i rade za oko 11 nedeljnih izdanja. Pored toga biće i centrala jedinica koja pokriva zabavu , društvene vesti i sport, za potrebu svih izdanja. Izdanja koja su obuhvaćena ovim programom su: the Derbyshire Times, Matlock Mercury, Buxton Advertiser, Ripley and Heanor News, Belper News, Eastwood and Kimberley Advertister, Ilkeston Advertiser, Chad Guardian, Worksop Guardian and Hucknall Despatch. Program će trajati šest meseci, sa ciljem da obezbedi bolje pokrivanje lokalnih sadržaja i izveštavanje na bazi 24 sata dnevno.


Copyright - Asocijacija medija - 2014.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde