Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Septembar 2013
Asocijacija Medija
No. 207
U OVOM BROJU
"Večernje Novosti": Prodaja uvećana uprkos poskupljenju
ABC Srbija - Media Summit 2013 - New Media Revolution
Velika Britanija: Najtiražniji "potrošački magazini"
Šta se krije iza prodaje velikih novina (II)
Najveća outdoor izložba umetničkih dela na svetu
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

„VEČERNJE NOVOSTI“: PRODAJA UVEĆANA UPRKOS POSKUPLJENJU

"Večernje novosti" (član Asocijacije medija) su povećale prodaju uprkos poskupljenju na koje su bile prinuđene. Rukovodstvo Kompanije „Novosti“ saopštilo je da je pre mesec dana „zbog 7565 narušenog odnosa cene proizvodnje lista i prihoda od prodaje, a delimično i zbog teške situacije u kojoj se Kompanija nalazi“, bilo prinuđeno da prodajnu cenu Novosti sa 30 poveća na 35 dinara, petkom i nedeljom na 40. "Iskreno, očekivao sam pad prodaje do deset procenata, ali eto dogodilo se malo čudo", izjavio je direktor i glavni urednik Kompanije Novosti Ratko Dmitrović i kao razloge navodi delimični redizajn lista, koji sada, prema njegovom mišljenju, izgleda modernije i svežije, a osim toga, dodaje, "svakog dana ulažemo napor da sadržaj lista bude bogat, sa povratkom na stare i pomalo zaboravljene forme novinskog izražavanja". Dmitrović je najavio sledeću fazu u saniranju Kompanije, a reč je o spasavanju izdanja koja proizvode gubitke, što se pre svega odnosi na dnevni list Sport, čiji se potpuno novi izgled i koncept očekuje početkom septembra.


ZAKON O JAVNIM SERVISIMA POVUČEN IZ PROCEDURE

Ministarstvo kulture i informisanja povuklo je nacrt zakona o javnim servisima i formiralo novu radnu grupu eksperata koja će usaglasiti taj zakonski tekst. Radna grupa za izradu nacrta zakona nastojaće da završi konačnu verziju tog teksta do kraja sledeće nedelje. U nacrtu povučenom iz javne rasprave bili su sporni neoročeno budžetsko finansiranje Radio-televizije Srbije i nadležnosti Republičke radio-difuzne agencije. Nova radna grupa sastavljena od predstavnika javnih servisa RTS-a i RTV-a, Ministarstva kulture i informisanja i dva nezavisna eksperta, a ambicija je da se na temelju ranijih verzija zakona, koje nisu bitno različite, u najskorije vreme usaglasi konačni tekst. Povlačenje nacrta zakona o javnim servisima zatraženo je jer nije bilo poznato ko su njegovi autori, kao i zbog primedbi na rešenja o načinu finansiranja javnih servisa. U tekstu koji je povučen iz javne rasprave, bilo je sporno neoročeno budžetsko finansiranje RTS-a, jer je u ranijoj verziji predloženo da se javni servis finansira iz budžeta do 2015. godine i da se zatim pređe na TV pretplatu.


RTS OBELEŽILA 55 GODINA POSTOJANJA

"Dobar dan, dragi gledaoci. Televizijski studio Beograd počinje svoj eksperimentalni program. Danas gledate našu prvu emisiju" - bile su prve reči koje su izgovorene 23. avgusta 1958. godine. Upravo njima je, pre 55 godina, započeto emitovanje televizijskog programa u Srbiji. Otvaranje Televizije Beograd najavila je spikerka Radio Beograda Olivera Živković, a potom je Olga Nađ najavila emisije koje će se emitovati u okviru prepodnevnog i poslepodnevnog programa.
Cena "magične kutije" je u to vreme iznosila i do 20 prosečnih plata, te su samo privilegovani imali sreću da u svojim stanovima imaju TV prijemnike, a televizori su bili postavljeni na najprometnijim mestima u gradovima Srbije. Značajan jubilej RTS je obeležila nizom prigodnih emisija.


ABC SRBIJA: MEDIA SUMMIT 2013- NEW MEDIA REVOLUTION

Peti Media samit pod nazivom "New Media Revolution", održaće se ove godine 6. novembra u Beogradu, u prisustvu velikog broja gostiju iz sveta i 150 medijskih lidera iz Srbije i regiona. Teme ovogodišnjeg samita će biti fokusirane na nove tehnologije transfera informacija, transparentno poslovanje, nova merenja potencijala medija, kao i na značaj samoregulacija unutar medijske industrije. Prvi panelisti su već potvrdili svoje učešće, a među njima i Richard Foan, predsednik svetske ABC organizacije (IFABC) za web standarde, predsednik JICWEBS (Joint Industry Committee for Web Standards za UK i Irsku) i izvršni direktor za komunikacije i inovacije britanskog ABC i Magnus Paulson, predsednik ABC Evrope (EMEA) i ABC Švedske. Do kraja meseca očekuju se potvrde Dominika Lila, generalnog direktora Evropske asocijacije agencija (EACA), Mihaela Šalmajera, predsednika ABC Nemačke, Butsa Rajkela, direktora za razvoj USA Today, Stiva Hermana, glavnog urednika BBC Online News i drugih medijskih eksperata iz zemlje, regiona i sveta.


PORUKA IZ AMSS – PUTUJTE RASTEREĆENI

Iz direkcije AMSS (novi pridruženi član Asocijacije medija), imajući u vidu da sezona godišnjih odmora još traje, poručuju da pre polaska na put treba proveriti sva putna dokumenta, a među njima posebno: Polisu obaveznog osiguranja vozila (AMS Osiguranje), Primerak Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi (dobija se uz polisu AO), Putno zdravstveno osiguranje za vreme boravka u inostranstvu (AMS Osiguranje), Zeleni karton - za odlazak, ili tranzit kroz zemlje u kojima je i dalje potreban, Međunarodnu vozačku dozvolu (izdaje se u AMSS), Ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu ukoliko niste vlasnik vozila, (izdaje se u AMSS), Člansku karticu AMSS za pomoć na putu u zemlji i inostranstvu, Za potpunu zaštitu vozila AMS Osiguranje preporučuje kasko osiguranje sa rizikom od krađe ili kasko light, koji pokriva rizik od sudara na javnom putu. Uz kasko polisu, AMS Osiguranje poklanja veliko članstvo u AMSS (pomoć na putu u Srbiji i Evropi). Sve navedene usluge korisnike očekuju na više od 250 prodajnih mesta AMS Osiguranja i AMSS, uključujući i granične prelaze. Detaljnije na: AMS Osiguranje, Ruzveltova 16, Beograd, zelefoni: 011/3084900, 0800009009, ili na internet adresi: www.ams.co.rs, kao i na e-mailu: info@ams.co.rs


POD KROŠNJAMA NA ŠTRANDU – DORUČAK I KAFA SA MEDIJIMA

Akcija „Pod krošnjama na Štrandu – doručak i kafa sa medijima“ održana je sredinom avgusta na novosadskoj plaži Štrand. U ugodnom ambijentu ogranka Gradske Biblioteke na Štrandu, okupili su se urednici i novinari medija na jezicima manjina, i to predstavnici Magyar Szó-a, Ruske slovo, Hlas ludu, Hét Nap i Libertatea. Cilj ove akcije je komuniciranje sa čitaocima – starim i novim, predstavljanje potencijala ovih medija oglašivačima, međusobna saradnja, prisutnost i vidljivost u javnosti. U toku akcije održane su i dve jezičke radionice za decu uzrasta od 5 do 12 godina na mađarskom i slovačkom jeziku. U toku leta u Biblioteci na Štrandu dostupni su sveži naslovi štampe na jezicima manjina.


LJAJIĆ: PROCES DIGITALIZACIJE BIĆE ZAVRŠEN SREDINOM 2014. GODINE

Sredinom naredne godine proces digitalizacije u Srbiji trebalo bi da bude završen, što je skoro godinu dana pre roka na koji se Srbija obavezala, a ceo proces će doneti ogromne prednosti za građane, izjavio je ministar telekomunikacija Rasim Ljajić. On je, zakođr, rekao da je utvrđena dinamika procesa digitalizacije i da je planirano da do 1. oktobra bude pokriveno 60 odsto Srbije digitalnim signalom, a do kraja godine još 20 odsto. 7424 "To znači da je to ukupno 80 odsto teritorije na kraju 2013. godine, a tokom zime završavaćemo ostalu papirologiju za raspisivanje tendera, javne nabavke, opremu za nove lokacije i sredinom naredne godine očekujemo da u potpunosti završimo proces i to skoro godinu dana pre roka na koji smo se obavezali, a to je 17. jul 2015", rekao je ministar Ljajić. Digitalizacija će doneti praktičnu korist građanima, a to je, pre svega, bolji kvalitet slike i zvuka, kao i veći broj programa, budući da je sada tek 53 odsto domaćinstva u Srbiji osuđeno na praćenje dva do tri kanala. "Sve posmatramo kroz beogradsku prizmu gde imate i po 40 kanala, što nije slučaj sa ostatkom Srbije", napomenuo je ministar.


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

U NEMAČKOJ RASTE BROJ ČITALACA NOVINA

Prema proceni izdavača, novine u Nemačkoj će u ovoj godini imati 29.1 miliona čitalaca uključujući i one koji se informišu putem novinskih sajtova. Ova cifra odgovara procentu od 41,1 odsto nemačkih građana starijih od 14 godina i predstavljaće povećanje od dva miliona čitalaca u odnosu na prethodnu godinu.


CRNI DANI ZA HRVATSKE NOVINSKE IZDAVAČE

Prema nedavno saopštenim rezultatima poslovanja hrvatskih novinskih izdavača u 2012. godini u plusu, koji verovatno ne bi izdržao temeljitiju analizu, su završili samo Slobodna Dalmacija i Novi list. Gubitke su načinili dnevni listovi novinske kuće „Styria“ – „Večernji list“ i inače najtiražnije hrvatske dnevne novine „24 sata“. Sa gubicima je završio i izdavač „Jutarnjeg lista“, baš kao i EPH Medija, koja je morala da uđe u predstečajni postupak. Prema podacima hrvatskog ABC najveći prodati tiraž od preko 100,000 primeraka imao je samo list 24 sata. Slede "Večernji list", s maksimalnih 69.686 primeraka u avgustu i "Jutarnji list" koji je prošle godine najbolju prodaju dostigao u avgustu, kada je registrovano 65.681 primeraka.


VELIKA BRITANIJA: NAJTIRAŽNIJI „POTROŠAČKI MAGAZINI“

Britanski Audit Bureau of Circulations (ABC) objavio je pregled prosečnih tiraža magazina ostvarenih u periodu od 1. januara do 30. juna 2013. godine. Među prvih pet najčitanijih, ubedljivo su, magazini iz grupacije „customers magazines“ (potrošački magazini). Na prvom mestu je „Tesco Magazine“ gigantskog trgovinskog lanca „Tesco“, koji je po broju realizovao 1,945,015 primeraka. Među prvih pet, a u ovoj grupi samo jedan nije besplatan, je još jedno izdanje iste kompanije – „Tesco Real Food“ sa 1,225,417 realizovanih primeraka po broju. Jedini magazin među prvih pet, za koji čitaoci treba da izdvoje novac je „TV Choice“ sa realizovanim prosečnim tiražom od 1,282,276 primertaka. Da bi ste se bolje upoznali sa stanjem stvari na britanskom tržištu magazina u nastavku objavljujemo tabelu prvih dvadeset.

 

Title

Jun end 2013

Prd/prd % change

Yr/yr % change

Tesco Magazine

1,945,015

-0.2%

0.7%

Asda Magazine

1,944,393

-0.8%

-1%

Morrisons Magazine

1,293,617

-0.5%

10.3%

TV Choice

1,282,276

4.2%

0.3%

Tesco Real Food

1,225,417

1%

0.2%

What's on TV

1,081,176

-11.4%

-10.9%

Radio Times

807,540

-9.1%

-6.2%

Take a Break

713,778

-3.7%

-8.5%

Saga Magazine

552,523

-6.3%

-12.4%

Shortlist

534,494

0.5%

1%

John Lewis Edition

487,550

-1.7%

1.5%

ASOS.com

446,055

-0.7%

N/A

Slimming World Magazine

436,657

-2%

4.5%

Stylist

435,768

0.5%

1%

Waitrose Kitchen

412,681

15.9%

17.4%

Emma's Diary Pregnancy Guide

402,990

0.6%

0%

New!

383,283

-3.7%

-12%

Good Housekeeping

380,701

-3.4%

-3.2%

Glamour

380,363

-2.5%

-11.4%

Benhealth

359,420

0%

1%


RED BULL U OKRŠAJU SA REDWELL

Menadžeri kompanije Red Bull, koja širom sveta distribuira istoimeno energetsko piće obratili su se pismom upozorenja koje je prilično šokiralo britansku kompaniju sa sedištem Norfoklu, inače proizvođačem piva. Red Bull menadžeri pismom skreći pažnju da naziv piva „Redwell“ koje proizvodi pivara iz Norfokla pri izgovoru izuzetno podseća na ime „Red Bull“. Tim povodom pivari su izjavili da su “šokirani i da se osećaju kao da se nad njih nadvio crni oblak. Naše ime je drugačije, naš brend je drugačiji. Mi ne proizvodimo energetski napitak i ne planiramo da se uključimo u Formulu 1, ili da šaljemo čoveka na ivicu svemira“. Saopštili su pivari. Očigledno je da promene imena neći biti, a da li će biti sudskog procesa – ostaje da se vidi.


„TORONTO STAR“ UVEO „ZAŠTITNI ZID“

Vodeći kanadski dnevni list „The Toronto Star“ uveo je tokom avgusta tzv „zaštitni zid“ na svoje internet stranice. Ubuduće, pretplatnici štampanog izdanja, koji automatski obnavljaju mesečnu pretplatu imaći besplatan pristup onlajn verziji. Oni koji koji „vole da razmisle“ pre nego što plate mesečnu pretplatu moraće da doplaćuju 4,99 kanadskih dolara za pristup onlajn verziji, a oni koje interesuje samo onlajn verzija za to zadovoljstvo će morati da izdvoje 9,99 kanadskih dolara. Inače video prilozi, čitulje, mali oglasi i naslovna strana Toronto Star i dalje će biti besplatni i dostupi svim posetiocima portala. Oni koji nemaju pretplatu moćiće besplatno da pročitaju deset članaka mesečno.


WELT OTVARA DOPISNIŠTVO U SIDNEJU

Od 2. septembra nemačka izdavačka kuča „Welt-Gruppe“ otvoriće dopisništvo u Sidneju u Australiji, gde će biti u svakom trenutku dva dopisnika čiji je osnovni zadatak da preuzimaju i otpremaju inferomacije interesantne za nemačke čitaoce i u Nemačkoj i u Australiji. Na ovaj način Welt je i u eksperimentalnoj fazi u martu i aprilu ove godine značajno unapredio svoja onlajn izdanja.


„TOP GEAR“ ĆE IZLAZITI REDOVNO

Auto magazin „Top Gear“, koji se kao englesko licencno test izdanje pojavio na nemačkom tržištu u aprilu ove godine, nastaviće da izlazi kao redovno izdanje. Izdavač je planirao da se drugo izdanje u prodaji pojavi 2. oktobra. Ovaj projekat pokrenula je izdavaćka kuća Auto News Medien Gruppe, a licencu je izdavaču za nemačko jezičko područje ustupio engleski Bi-Bi-Ci.


FOKUS NUDI TEMATSKE DODATKE U DIGITALNOM OBLIKU

Svi tematski dodaci iz Fokusove porodice biće odmah dostupni čitaocima u digitalnoj formi. Izdavač ovog nedeljnika nudi liniju dodataka u digitalnom obliku (za android i iOS korisnike). Tako će čitaoci, pored sadržaja iz osnovnog izdanja, imati mogućnost da pročitaju Focus Money, Focus Specijal, zatim dodatak o zdravstvenim temama, kao i Focus-Diabetes. Na svakom dodatku biće navedena cena digitalnog izdanja, a za pretplatnike na štampana izdanja biće besplatan pristup digitalnim verzijama.


ŠTA SE KRIJE IZA PRODAJE VELIKIH NOVINA (II)

Odmah nakon prodaje legendarnog Washington post – Novinska Asocijacija Amerike (NAA) izašla je sa podacima koji u mnogome objašnjavaju otkuda sve češće prodaje i kupovine velikih „naslova” kako u USA tako i u svetu. Da vas ne zamaramo sa premnogo cifara u prošlom broju Newslettera objavili smo tri a u ovom broju objavljujemo još tri grafikona koji ilustruju situaciju u novinsko izdavačkoj industriji USA.


DIE WELT SA VIŠE OD 47.000 DIGITALNIH PRETPLATNIKA

Sve je veće interesovanje čitalaca za praćenje dnevnika Welt putem digitalnog servisa. Ovo potvrđuje izdavač ovog dnevnog lsta Axel Springer, koji je u junu ove godine imao 47.000 stalnih pretplatnika na digitalno izdanje i to samo pola godine pošto je uveden novi sistem elektronske pretplate na ovaj list. Ovo je već oko 20 procenata od prodatog tiraža štampanog izdanja, koji je u drugom kvartalu ove godine iznosio 227.248 primeraka.


NAJVEĆA OUTDOOR IZLOŽBA UMETNIČKIH DELA NA SVETU

Ser Kristofer Blek (Christopher Blak) inače poznat kao kreator čuvenog omota za album Sgt Pepper s lansirao je početkom avgusta širom Velike Britanije projekat „Umetnost svuda“ (Art Everywhere). U okviru projekta na preko 22.000 oglasnih površina u slobodnom prostoru biće prikazano 50 remekdela britanskog slikarstva. Reč je o projektu koji zajednički realizuju predstavnici sveta umetnosti, advertajzinga i medijske industrije. Za ovu priliku svoje oglasne površine su ustupile kompanije kao što su: CBS Outdoor, Ocean Outdoor, JCDecaux, Clear Channel UK, Primesight, The Dentsu Aegis Network agencies Posterscope, Vizeum i još 101 nezavisna mala agencija.


DEČJI NATIONAL GEOGRAFIC U NEMAČKOJ PRESTAJE DA IZLAZI

Krajem godine nemačko izdanje National Geographic Kids prestaće da izlazi na nemačkom jeziku. Razlog za ovakav potez izdavača je suviše mali prodati tiraž. Naime, prema podacima oditorske kuće IVW poslednji tiraž u drugom kvartalu ove godine iznsio je samo 35.197 primeraka.


Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; Ringier - Axel Springer d..o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde