Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Septembar 2012
Asocijacija Medija
No.183
U OVOM BROJU
Petkovic: Nećemo kontrolisati medije
Press Media Samit 31. Oktobra u Beogradu
Tajland domacin svetskog novinskog kongresa 2013.
Britanska vlada povećava budžet za medije
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

PETKOVIĆ: NEĆEMO KONTROLISATI MEDIJE

Nova vlast neće kontrolisati medije, a njen cilj je da do marta 2013. godine donese paket medijskih zakona koji će omogućiti slobodu i nezavisnost medija po evropskim standardima, izjavio je ministar kulture i informisanja Bratislav Petković. „To ćemo uraditi u saradnji sa evropskim organizacijama. Kao ministar ne želim da utičem na medije, na to nemam ni zakonsko ni moralno pravo“, rekao je Petković. Petković je istakao da medijska strategija za period do 2016, koju je prethodna vlada usvojila 28. septembra prošle godine „predstavlja osnov je za dalji rad“ i da će radne verzije pripremljenih zakona biti još jednom razmotrene pre nego što uđu u javnu raspravu.


REKORDNI TIRAŽI „VEČERNIH NOVOSTI“ U JUNU I JULU

U junu i julu mesecu "Večernje novosti" su najtiražnije novine u Srbiji po istraživanju i analizi oditorske kuće za pisane medije ABC. Prema tom izveštaju „Večernje novosti“ su i po štampanom i po prodatom tiražu prve novine u Srbiji, među ozbiljnim dnevnicima koji redovno odituju tiraže. Ukupan prosečni dnevni tiraž "Večernjih novosti" u junu i julu mesecu iznosio je 116.901 primerak.


PRESS MEDIA SAMIT 31. OKTOBRA U BEOGRADU

Tradicionalni oktobarski regionalni Press media samit biće i ove godine održan u Beogradu, 31. oktobra u hotelu Metropol Palace. Na teme Regionalno informisanje, Regionalna saradnja medija, Prekogranična prodaja i Regionalna konsolidacija oglašavanja, govoriće: Manojlo Vukotić, glavni urednik i direktor Večernjih Novosti, Mladen Pleše, glavni urednik hrvatskog Jutarnjeg Lista, Zoran Dimitrovski, glavni urednik Nove Makedonije, Fadil Mandal, glavni urednik Dnevnog Avaza iz Sarajeva, Robert Čoban, direktor Color Press Group-a, Jelena Drakulić, direktor Ringier Axel Springer-a, Dr Alexander Teutsch, direktor Adria Media Serbia, Jurij Giacomelli, predsednik uprave Delo, Željko Ivanović, direktor crnogorskih Vijesti, i mnogi drugi ugledni predstavnici medijske industrije iz celog regiona.
Gosti iz Švajcarske i Velike Britanije će ulesnicima Samita preneti svoja iskustva i mišljenja po ključnim pitanjima njihove medijske komunikacije u ambijentima različitih jezika (primer Švajcarska) i grupe zemalja (primer Velika Britanija). Odgovore na teme mogućih konsolidacija regionalnih tržišta u cilju efikasnijeg oglašavanja, ponudiće lideri najvećih regionalnih kompanija. Vrednosti kotizacija su iste kao i prethodne godine - za članove ABC 50 evra, a za sve ostale 80 evra u dinarskoj protivvrednosti. Opširnije informacije o skupu očekuju vas na internet adresi: www.abcsrbija.com


ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA GLAVNOG POŠTANSKOG CENTRA NIŠ

Javno preduzeće PTT saobraćaja "Srbija" (pridruženi član Asocijacije medija) intenzivno radi poslednjih godina na svom tehnološkom usponu i razvoju i rekonstrukcijom poštanskih centara u Beogradu, Nišu i Novom Sadu u kratkom roku je od ručne prerade dostignuta automatizovana prerada poštanskih pošiljki, rekao je u Nišu vršilac dužnosti generalnog direktora Pošte Srbije Goran Ćirić. On je prilikom obeležavanja završetka rekonstrukcije GPC u Nišu i otvaranja renovirane pošte 18106 Niš 6, kojem je prisustvovao ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, kao i rukovodstvo grada, rekao da je srpska pošta rekonstrukcijom tri centra preskočila "jedan tehnološki vek" i da je sadau prednosti u odnosu na neke najmodernije evropske poštanske uprave. On je podsetio da su građevinski radovi u beogradskom centru, površine 28.000 kvadratnih metara, završeni u maju ove godine, da je niški centar, površine oko 5.000 kvadratnih metara, i da će za sedam dana biti završen i novosadski centar na površini od oko 4.500 kvadratnih metara. U rekonstrukciju niškog poštanskog centra uloženo je oko 169 miliona dinara.


„NOVOSTI“ PROGLASILE GLUMAČKI PAR GODINE

Još od daleke 1968. godine najbolji glumački par u protekloj godini biraju čitaoci “Novosti” (član Asocijacije medija). Ove godine tu prestižnu nagradu osvojili su Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić za uloge u seriji "Nepobedivo srce". Nagrade su tradicionalno dodeljene na Filmskom festivalu u Nišu. Ovogodišnji dobitnici, i pored izuzetno velike konkurencije, ostvarili su ubedljivu pobedu.


RAST TIRAŽA „SCANDALA” I „LEPOTE I ZDRAVLJA”

Prema podacima odita tiraža za jul 2012. poredak u vrhu kada je reč o dnevnim novinama i magazinima ostao je gotovo nepromenjen. Kada je o magazinima reč, poredak među najčitanijima je  sličan kao i u junu mesecu: od 20 magazina sa najvećom prodajom čak 15 izdaje Color Press Grupa (član Asocijacije medija), a najveći rast prodaje u odnosu na jun zabeležili su magazini CPG – „Scandal!“ (sa 87.456 na 100.545) i „Lepota i zdravlje“ (sa 33.663 na 37.660).


NEDELJNIK NIN NA TVITERU I FEJSBUKU

Nedeljnik NIN (član Asocijacije medija) sada je prisutan i na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk. Stranica NIN-a je dostupna na adresi: facebook.com/ninonline, a na Tviteru adresa je: twitter.com/nedeljnikNIN


RASPISAN KONKURS ZA NAGRADU „JOVAN HADŽI KOSTIĆ”

Nagradu "Jovan Hadži-Kostić" dodeljuje Kompanija "Novosti" (član Asocijacije medija) sa ciljem da se podstakne i unapredi specifičan novinarski izraz, koji je u našu štampu uveo i afirmisao Jovan Hadži-Kostić. "Večernje novosti" su početkom septembra  raspisale javni konkurs za ovu nagradu. Kandidate predlažu pojedinci, redakcije, udruženja, izdavači i žiri. Predlog je potrebno pismeno obrazložiti i dostaviti na aderesu redakcije "Večernjih novosti", Trg Nikole Pašića 7, 11000 Beograd, sa naznakom "Za Konkurs Jovan Hadži-Kostić". Konkurs će biti otvoren do 7. oktobra, ove godine, a odluku o nagradi doneće petočlani žiri.


 „VICTORIA GROUP“ OTVORILA NOVI POGON

Kompanija Victoria Group (pridruženi član Asocijacije medija) svečano je pustila u rad novi pogon fabrike Sojaprotein u Bečeju, kapaciteta 70.000 tona, čime je omogućen ukupni godišnji kapacitet prerade od 250.000 tona sojinog zrna. Vrednost investicije iznosi 30 miliona evra, a novi pogon, za proizvodnju tradicionalnih sojinih protenskih koncentrata, čini ovu fabriku jedinstvenim fabričkim kompleksom u Evropi sa objedinjenim fazama prerade soje. Proizvodi novootvorenog pogona imaju najširu primenu u prehrambenoj industriji, ali i u farmaceutskoj industriji, s obzirom na visok procenat proteina u sebi. Svečanom puštanju u rad novog pogona, kojim je ujedno obeleženo i deset godina od uspešne privatizacije Sojaproteina, pored predstavnika kompanije, prisustvovali su predsednik Autonomne pokrajine Vojvodine, Bojan Pajtić, vršilac dužnosti direktora kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji, Ijan Braun  kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i privrednog i poljoprivednog sektora.


MT:S POKLONIO STRAWBERRY DRVO GRAĐANIMA VRANJA

U okviru zajedničkog projekta postavljanja solarnih punjača za mobilne uređaje u Srbiji, mt:s i Strawberry energy su, u saradnji sa Opštinom Vranje, omogućili tamošnjim građanima da baterije mobilnih telefona, ili drugih prenosivih uređaja dopunjuju koristeći sunčevu energiju. Novi solarni punjač, „Strawberry drvo“, pored punjenja baterija prenosivih uređaja, omogućava i besplatno surfovanje internetom putem modernizovane mt:s mreže. Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) i Strawberry energy, preduzetnička kompanija studenata Univerziteta u Beogradu, prethodno su postavili „Strawberry drvo“ u Beogradu i Kikindi, a do kraja godine predviđeno je postavljanje solarnih punjača u još dva grada u Srbiji.


„INTERNET GROUP” KUPILA TRI NOVINE U MAKEDONIJI

Firma Veselina Jevrosimovića "Internet Group" u čijem je vlasništvu portal telegraf.rs postala je vlasnik 50 odsto akcija makednonske firme "Grafički centar". U sastavu "Grafičkog centra" nalaze se i tri makedonska dnevna lista "Dnevnik", "Vesti" i "Utrinski vesnik" i štamparija. Veselin Jevrosimović, koji je srpskoj javnosti poznatiji kao vlasnik "ComTrade grupe" (pridruženi član Asocijacije medija), kaže  da je strategija "Internet grupe" širenje u pravcu digitalnih medija. - "Internet group" je postala vlasnik 50 odsto akcija firme "Grafičkog centra" Skoplje. Mi se već odavno širimo u pravcu digitalnih medija, razvijamo tehnologiju za digitalne medije i samim tim potrebno nam je i tržište za širenje našeg portala telegraf.rs. Grafički centar jeste vlasnik nekoliko listova u Makedoniji, ali je naš interes isključivo u pravcu širenja digitalnih medija - kaže Veselin Jevrosimović.


MEDIJSKA STRATEGIJA – ŠTA DALJE?

Medijska koalicija koju čine profesionalne organizacije Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV), ANEM i Lokal Press organizovaće tokom ove i naredne sedmice kampanju kako bi istakli najvažnija pitanja za medije koja su obuhvaćena medijskom strategijom Vlade Srbije usvojenom u septembru 2011. godine. Kampanja će početi u sredu 12. septembra okruglim stolom u Press Centru u Beogradu na temu „Medijska strategija – šta dalje“. U četvrtak, 13. septembra, na istom mestu biće održana konferencija za novinare sa temom „Medijska koalicija upozorava“ na kojoj će predsatvnici medijskih asocijacija govoriti o predloženom načinu finansiranja regionalnih javnih centara, posledicama formiranja regionalnih javnih centara i donošenja zakona o javnim servisima, državnom vlasništvu u medijima i statusu medija na jezicima nacionalnih manjina. Medijska koalicija je uz podršku IREX-a, programa za podršku medijima u Srbiji, koji finansira USAID,naručila od istraživačke kuće BIRN izradu izveštaja o finansiranju lokalnih medija od strane gradskih i opštinskih vlasti u Srbiji.


POTPISAN PROTOKOL O POPUSTIMA NA NAKNADU SOKOJU

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), saopštila je da je sa orgаnizаciјom muzičkih аutоrа Srbiје – Sokoj, potpisala Protokol kojim su obezbeđeni značajni popusti i pogodnosti za plaćanje minimalne naknade za korišćenje muzičkih autorskih dela za 2012. godinu, kao i regulisano pitanje izmirivanja dugova iz prethodnog perioda. Prоtоkоl će stupiti na snagu osam dana nakon što bude оbјаvlјen u Službеnоm glаsniku Rеpublikе Srbiје. ANEM ukazuje da Protokol predstavlja završnu fazu dugotrajnih napora da se iznosi naknada upodobe uslovima u kojima elektronski mediji posluju u Srbiji. Ovim protokolom predviđeni su popusti za plaćanje minimalne naknade, koji će se, u pojedinim slučajevima, kretati i do 75 odsto u odnosu na važeću tarifu, i pogodnosti koje se ogledaju u mogućnosti izmirivanja dugova iz prethodnog perioda u više rata, uz otpis kamata, ili njihovog dela u slučajevima u kojima je došlo do utuženja.


PRVI PODACI O ODITU ZA „INFORMER“

Nakon uspešno sprovedene inicijalne revizije, ABC članovima su  dostupni podaci o prodaji dnevnog lista Informer, počev od 10. maja 2012. godine - nadalje. Podaci će od sada biti objavljivani na redovnim mesečnim izveštajima.  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

BRITANSKA VLADA POVEĆAVA BUDŽET ZA MEDIJE

Nedavno saopštenom prvom verzijom „proaktivnog komunikacijskog plana” vlada Velike Britanije najavila je da će za realizaciju marketinških prioriteta u britanskim medijima za period 2012/13. godine izdvojiti iznos od 285 miliona funti. Rreč je o značajnom povećanju u odnosu na period 2010/11. godine kada je za iste svrhe utrošeno „samo” 168 miliona funti, ali iznos se i dalje ne može porediti sa rekordnih 532 miliona funti, koji su potrošeni u periodu 2009/2010. godine kada je Vlada izbila na prvo mesto među oglašivačima u britanskim medijima. Planom su utvrđeni marketinški prioriteti svih vladinih ministarstava, a o racionalnom korišćenju i trošenju sredstava u odnosima sa partnerima i dalje će voditi računa COI (Central office of Information), institucija koja se tim poslovima bavi za račun britanske vlade i prethodnih godina.


”FIRST NEWS” DOKAZUJE DA DECA VOLE DA ČITAJU NOVINE

Nedavno objavljeni podaci odita za sedmične novine „First News” ukazuju da među britanskom mladom generacijom, inače sklonoj internetu, raste interesovanje za čitanje štampanih medija. Nedeljna novina „First News” zabeležila je jedan od najboljigh rezultata u poređenju sa proteklom godino. Prodati tiraž je porastao za čak 18,5 procenata. To znači da je prodaja sa 50.411 primeraka dostigla cifru od 62.903 u prvoj polovini 2012. godine. Početni tiraž pri lansiranju ovog izdanja za mlade britance davne 2007. godine bio je 38.000 primeraka.


MUZIČKI ČASOPIS „ROOKIE“

Od 13. septembra izdavačka kuća „Springer“ pustila je u prodaju prvo specijalizovamo muzičko izdanje „Rookie“. Sadržajno ovaj će časopis biti posvećen popularnoj kantri, folk i amerikana muzici. Pored intervjua, reportaža i muzičkih kritika, u ovoj svesci će biti i CD sa deset klasika – interpretatora ovih muzičkih pravaca kao što su, na primer, Džon Keš, ili Kris Kristoferson. Časopis „Rookie“  će se najpre pojaviti se test izdanjem u tiražu od oko 60.000 primeraka i po ceni od 7,90 evra. S tim što će moći da se kupi i samo digitalna verzija za iPod i ifon i to po ceni od 4,99 evra.


LONDON: „TIME OUT“ STARTUJE KAO BESPLATNO IZDANJE

Redakcija londonskog izdanja magazina “Time Out” označila je 25. septembar kao datum početka besplatne distribucije. Prvi besplatni broj magazina biće štampan na obimu od 72 strane i distribuiran u početnom tiražu od 180.000 primeraka. Predstavnici redakcije izjavljuju da je planirani tiraž u periodu od naredna tri meseca 305.000 primeraka. Dosadašnja cena magazina bila je 3,25 funti.


„MEDIA SPEKTRUM“ SAMO KAO DIGITALNO IZDANJE

Specijalizovani časopis „Media Sepctrum“, koji je izdavao Špringer, ubuduće će se integrisati u sastav naučnog portala „Springer für Professionals“. Tako će profesionalci i interesenti za sadržaj ovog časopisa moći da pronađu sadržaje iz oblasti medija, marketinga, i branše komunikacija samo na ovoj adresi. A ne u štampanoj verziji. Kako je saopštio izdavač, do ove promene je došlo usled evidentne promene oblika pristupa informacijama korisnika.


TAJLAND DOMAĆIN SVETSKOG NOVINSKOG KONGRESA 2013.

Svetska novinska Asocijacija WAN-IFRA saopštila je da će naredni, 65. po redu Svetski novinski kongres, 20. Svetski forum urednika i 23. Svetski oglašivački forum biti održani od 2. do 5. juna 2013. godine u Bankoku (Tajland). Odluka je doneta na nedavno održanom skupu u Kijevu, Ukrajina a o najnovijim svetskim trendovima, kada su u pitanju štampani mediji detaljno vas informišemo u narednom broju Newslettera.


YPS ĆE IZLAZITI REDOVNO

Od 11. oktobra izdavačka kuća Egmond Ehapa ponovo će vratiti na tržište časopis YPS. Ovaj časopis ranije namenjen deci, sada će, kao specifičan lajfstajl magazin, biti usmeren na čitaoce starosti između 30 i 45 godina. Časopis će najpre biti probno izdat. Sledeće izdanje planirano je za mart sledeće godine. Ako rezultati prodaje ova dva probna izdanja budu zadovoljavajući, časopis bi ubuduće trebalo da izlazi svakih šest meseci sa štampanim tiražom od oko 120.000 primeraka i sa prodajnom cenom od 5,90 evra.


ELTERN DEČIJI MAGAZIN POČINJE SA REDOVNIM IZLAŽENJEM

Dečiji časopis iz game „Eltern“ pod naslovom „Zašto“, čiji je izdavač „Jahr Top Specijal“, ubuduće će redovnio izlaziti svaka tri meseca. Ovaj časopis, kao test izdanje, pojavio se u prodaji krajem maja i usmeren je na roditelje i njihovu decu – čitaoce, u starosnoj grupi od tri do deset godina, koji su zainteresovani da saznaju više o temama iz prirode. U tom časopisu mladi čitaoci će sa roditeljima dobiti odgovore na značajna pitanja, koja ih interesuju iz ove oblasti. Tiraž ovog časopisa na početku će biti oko 95.000 primeraka, a prodajna cena će iznositi 3,90. 


NEMAČKO IZDANJE AMRIČKOG MAGAZINA „AFAR“

U oktobru će se na tržištu pojaviti nemačko izdanje američkog turističkog magazina „AFAR“. Ovo izdanje, koje se u nemačkoj pročulo putem jednog portala, pojaviče se na početku u tiražu od 50.000 primeraka i po ceni od 7,90 evra.


PRESTAO DA IZLAZI ČASOPIS SEASON

Ženski časopis „Season“ neće više izlaziti. Izdavač „Grüner + Jahr“ je tako reagovao na slabe prodajne rezultate ovog magazina.


Copyright - Asocijacija medija - 2012.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Lokal Info Media Group; Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o.; TANJUG ; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde