Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Septembar 2011
Asocijacija Medija
No.160
U OVOM BROJU
Dobro je oglašavati se u štampanim medijima
CPG lansira magazin "Grazia" u Makedoniji i BiH
Preko "Tullamore Dew" do "Irske istine"
Novinska štampa danas i sutra
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

Delta Holding

Posta


PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj indistriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

DOBRO JE OGLAŠAVATI U ŠTAMPANIM MEDIJIMA!

Posle dva i po meseca terenskog rada i obrade podataka završeno je reprezentativno istraživanje na temu „Zašto je dobro oglašavati u štampanim medijima“. Naručilac istraživanja, prvog ove vrste u Srbiji, je Upravni odbor Asocijacije medija, sprovela ga je agencija Ipsos-Strategic Marketing, a realizovano je uz finansijsku podršku Misije OEBS u Srbiji, Ministarstva kulture, informacija i informacionog društva i kompanije Centroproizvod. Reč je o istraživanju koje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1025 ispitanika za široku javnost, a posebno je sprovedeno istraživanje i među predstavnicima stručne i poslovne javnosti u Srbiji. Uprkos sumnjama da štampani mediji gube trku na oglasnom planu sa elektronskim medijima istraživanje pokazuje da su stvari bitno drugačije i da štampani mediji imaju čitav niz komparativnih prednosti u odnosu na elektronske medije (tv i radio). Ove prednosti još više dolaze do izražaja kada se oglašavanje u štampanim medijima kombinuje sa njihovim onlajn  verzijama. Rezultati istraživanja, premijerno su predstavljeni 21. septembra na sednici UO Asocijacije medija, a šira verzija istraživanja odmah je postala dostupna svim medijskim kućama okupljenim oko Asocijacije. Do polovine oktobra, u skladu sa prethodno postignutim dogovorom, Agencija McCann Erickson će u okviru sopstvenih aktivnosti vezanih za društveno odgovorno poslovanje, na bazi prikupljenih podataka pripremiti kompletnu promotivnu kampanju na temu „Zašto je dobro oglašavati u štampanim medijima“. Rezultati istraživanja, kao i promotivna kampanja, biće prezentirani predstavnicima stručne i poslovne javnosti na tri promotivna skupa koji će biti održani u Beogradu i Novom Sadu. Nakon toga skraćena verzija rezultata istraživanja kao i oglasi posvećeni promociji oglašavanja u štampanim medijima biće postavljeni na sajt Asocijacije medija  za besplatno korišćenje.


FENOMEN MAGAZINA „POŠALJI RECEPT“ RAZMATRAN NA 4. WMF U ROVINJU

I ove godine na Weekend Media Festivalu u Rovinju okupio se veliki broj predstavnika medija kao i advertajzing, marketing
i PR stručnjaka iz celog regiona. Na panelu pod nazivom "Hrana hrani medije" koji se bavio temom sve većeg broja gastro sadržaja u novinama i na TV-u, predsednik  Color Press Grupe  (član Asocijacije medija) Robert Čoban predstavio je fenomen magazina "Pošalji recept" koji je za manje od dve godine od pokretanja postao najtiražniji list (u kategoriji i dnevnih listova i magazina) u celom regionu sa prosečnim prodatim tiražom od 250.000 primeraka. Na mnogobrojnim panelima, predavanjima i radionicama koji su se proteklog vikenda održavali u prostoru stare Tvordnice duhana Rovinj  bilo je reči o tome da li je CSR samo PR; razmatralo se kako će izgledati oglašavanje 2020. godine; da li će onlajn sadržaji biti "free" ili će se za njih plaćati "fee"... Festival se završio sa jednim malim skandalom kada su na panelu o fenomenu TV Dnevnika svi učesnici ustali i napustili salu nakon što moderator Denis Kuljiš iz "Jutarnjeg lista" ni posle 15-minutni uvoda nije želeo da reč prepusti panelistima. Četvrti Weekend Media Festival ugostio je 3.500 učesnika iz svih zemalja regiona ali i gostiju iz Evrope, Amerike i Japana.


NOVI MEDIJI NE MOGU DA UGASE NOVINE I RADIO

Mobilni sajtovi, onlajn verzije novina i društvene mreže - neće izbrisati tradicionalne medije. I dalje ćemo čitati novine, slušati vesti na radiju i gledati ključne emisije na TV. Novi mediji će dopunjavati tradicionalne medijske forme, ali ih neće zameniti - tvrdi Stiv Herman, glavni urednik BBC News vebsajta, koji će 28. septembra govoriti na regionalnom New Media Summitu u organizaciji ABC Srbije. Samit je posvećen lokalnoj, regionalnoj i panevropskoj razmeni znanja i iskustava u sferi Digitalne agende sa fokusom na marketing i medije. Cilj projekta je da kroz razmenu znanja i iskustava marketinških i medijskih profesionalaca doprinese korišćenju najsavremenijih informaciono-komunikacionih tehnologija, u cilju unapređenja i osavremenjivanja funkcionisanja medijske i marketinške industrije u regionu i Srbiji. Neki od govornika u panelima su: Jasna Matić, državni sekretar za digitalnu agendu, Stephen Herrmann, glavni urednik BBC Online News, Vasile Baltac, predsednik Evropske asocijacije profesionalnih IT udruženja (CEPIS), Filip Pieczynski, potpredsednik kompanije Gemius, Jan Jilek, predsednik Interactive Advertising Bureau Hrvatska, Mojca Jarc, direktor Sektora za infrastrukturu elektronskih komunikacija pri Agenciji za informatičko društvo Slovenije, Marek Slačik, izvršni direktor marketinga i prodaje kompanije Telenor, Jelena Stojanović, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekom Srbija, Funkcija marketinga i prodaje i drugi. Detalje i agendu događaja moguće je pronaći na internet adresi:
http://abcsrbija.com/dogadjaji/najave-dogadjaja.html


CPG LANSIRA MAGAZIN “GRACIA” U MAKEDONIJI I BIH

"Grazia" je italijanski ženski modni magazin s tradicijom dugom više od 70 godina. Prvi broj magazina "Grazia" štampan je daleke 1938. godine. Kvalitet "Grazia" brenda prepoznali su i čitaoci u drugim zemljama pa se tako ovaj magazin izdaje već godinama u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Australiji, Kini, Portugalu, Japanu, Grčkoj, Bugarskoj, Indiji, Nemačkoj, Holandiji, Srbiji... Kao "prinovu" ovoj velikoj porodici Color Press Grupa (član Asocijacije medija) pokrenuo je licencna izdanja magazina "Grazia" u Makedoniji  i u Bosni i Hercegovini (na kioscima od 26.09.2011.) "Color Press Grupa" je od prošlog novembra preuzela i hrvatsko izdanje ovog magazina. Kao što je to već zaštitini znak Grazia magazina na svim tržištima, tako će i ova dva nova izdanja predstaviti svojoj publici najnovije modne trendove, ekskluzivne intervjue i vesti iz svetskog šou biznisa kao i sve relevantne trendove i ličnosti iz lokalnog društvenog miljea. Ovaj bogato opremljeni mesečnik, na 132 strane prodavaće se po ceni od 60 denara, odnosno 2 KM. Glavni urednik izdanja za BiH je Dejan Ešpek, dok je glavna urednica makedonske "Gracije" Maja Veljanovska.


NAGRADA „OSVAJANJE SLOBODE“ PRIPALA AIDI ĆOROVIĆ

Nagrada "Osvajanje slobode" fonda "Maja Maršićević-Tasić" ove godine je pripala Aidi Ćorović direktorki nevladine organizacije Urban-in iz Novog Pazara. Nagrada je uručena na ceremoniji organizovanoj u Skupštini Grada Beograda a dobitnici  je plaketu i skulpturu vajara Mrđana Bajića uručila direktorka programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu Hedvig Morvai-Horvat. "Izbor koji smo napravili 1991. i 1992. godine, izbor da ne odemo putem zla, predstavlja slobodu", rekla je Ćorović i istakla da je nagrada posvećena svim ženama "koje osvajaju parče slobode u gradovima širom Srbije". Nagrada "Osvajanje slobode" dodeljuje se od 2001. godine ženama koje svojim radom i angažovanjem doprinose jačanju ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije. Nagrada se dodeljuje 24. septembra, jer to je datum izbora 2000. godine.

 


DUNAV OSIGURANJE MEĐU 50 NAJBOLJIH OSIGURANJA U CENTRALNOJ EVROPI

Na listi 50 najboljih osiguravajućih kuća u Centralnoj Evropi, koju je objavila renomirana revizorsko – konsultantska kuća Deloitte, našao se i srpski lider u oblasti osiguranja – Kompanija Dunav osiguranje (pridruženi član Asocijacije medija). U isto vreme objavljena je i lista 500 najvećih kompanija Centralne Evrope, među kojima je svoje mesto našlo 11 firmi iz Srbije. Dunav osiguranje je jedina domaća kompanija registrovana za sve vrste osiguranja, sa najrazgranatijom poslovnom mrežom u zemlji: više od 90 različitih proizvoda osiguranja dostupno je na 600 prodajnih mesta širom Srbije. Snagu, sigurnost i kvalitet Kompanije Dunav osiguranje građani Srbije, osim prema najdužoj tradiciji i iskustvu u oblasti  osiguranja, prepoznaju i u činjenici da je Dunav osiguranje kuća sa najvećim finansijskim rezervama i da ostvaruje visok procenat u isplati naknade šteta u Srbiji, od 99,8 odsto.


BEZ DOZVOLE RADI 56 RTV STANICA

U Srbiji bez dozvole radi 56 radio i TV stanica, navela je Republička organizacija za elektronsku komunikaciju (RATEL). Objavljen je i spisak 47 radio i devet TV stanica iz 31 grada i sela u Srbiji i Vojvodini, koje emituju program iako za to nemaju dozvolu. RATEL je preduzeo odgovarajuće mere za prekidanje rada FM i TV radio-stanica, čije se emisije otkrivaju prilikom kontrole radiofrekvencijskog spektra.


IAA SEMINAR O SAMOREGULATIVI OGLAŠAVANJA

Samoregulativa oglašavanja glavna je tema stručnog seminara koji  IAA Serbian Chapter organizuje 30. septembra u beogradskom Hotelu IN. Članovi IAA Serbian Chapter biće u prilici da se dobro upoznaju sa svetskim standardima u oglasnoj praksi kada je etika u pitanju. Predavači će biti Stephan Loerke, direktor Međunarodnog udruženja oglašivača (WFA), koji će održati predavanje pod nazivom “Budućnost-dokaz” i Konrad Drozdowski, direktor Poljskog saveta za nadzor nad oglašavanjem, kao i Rada Reklamy koji će govoriti na temu “Kako da klijentu ponudim sigurno rešenje?”.

 


MT:S PROMOVISAO MPAYMENT SISTEM U NIŠU

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) i JKP „Objedinjena naplata“ Niš predstavili su mogućnosti mPayment usluge povodom uvođenja naplate usluga tog niškog preduzeća putem mobilnog telefona. Niš je time postao prvi grad u Srbiji čijim je građanima omogućeno plaćanje računa komunalnih i stambenih usluga putem mt:s mPayment servisa. Predstavljajući ovu novu uslugu na konferenciji za novinare, Jelena Stojanović, direktor Funkcije marketinga i prodaje „Telekoma Srbija“ a.d. istakla je da će građani Niša od sada moći jednostavno da plate svoje račune za usluge „Objedinjene naplate“, sa bilo kog mesta i u bilo koje vreme, uz uštedu vremena i novca. Dodala je da slanje SMS poruke iznosi svega 5,9 dinara sa PDV-om, što je manje u odnosu na proviziju koja se naplaćuje kada se računi plaćaju na uobičajeni način. Pored ove nove pogodnosti, mt:s korisnici putem mobilnog telefona i usluge mPayment već imaju mogućnost da dopune svoj pripeid kredit, plate postpeid račun i račun za fiksni telefon, zaduženjem Visa, Master, DinaCard i Diners platne kartice i tekućeg računa kod pojedinih banaka.


SARADNJA ASOCIJACIJE MEDIJA  SA KOMPANIJOM EXTREME

Firma Extreme d.o.o. već punih 15 godina posluje na domaćem tržištu i za sve to vreme u fokusu ima unapređenje poslovanja svojih klijenata uz korišćenje modernih tehnologija. U ovom trenutku, Extreme je u prilici da na jedinstven način na našem tržištu ponudi zaokruženu paletu softverskih proizvoda koja obuhvata praktično sve vodeće svetske proizvođače softvera među koje spadaju: Microsoft, Corel, Adobe,  Eset, Quark, Abbyy, Veritas, Symantec, Kerio, Borland, Sony Media Software, ACD Systems, Nero AG, Alt-N, Novel, C. Ghisler & Co, Graphisoft itd.
Asocijacija Medija Srbije je svim svojim članovima omogućila da uz pomoć firme Extreme do softverskih licenci dođu po znatno povoljnijim uslovima. Za sve informacije možete se obratiti Asicijaciji Medija, ili direktno kompaniji Extreme čije podatke za kontakt možete naći na adresi:  www.extreme.rs


„SRBIJAGAS“ PRVI U BEČIĆIMA

Sportska ekipa Javnog preduzeća „Srbijagas“ (pridruženi član Asocijacije medija) osvojila je prvo mesto u ukupnom plasmanu na Prvim Susretima radnika naftne i gasne privrede jugoistočne Evrope, koje su polovinom septembra održane u Bečićima, u Crnoj Gori. U takmičenju je učestvovalo 840 radnika iz 19 kompanija iz Grčke, Rusije, BiH, Hrvatske i Srbije. U ekipi „Srbijagasa“ je bilo 55 takmičara, koji su se nadmetali u 18 sportskih disciplina.


KINESKA DELEGACIJA POSETILA „DNEVNIK”

Delegacija Svekineskog udruženja novinara, u sklopu saradnje sa Udruženjem novinara Srbije,  posetila je redakciju lista “Dnevnik” (član Asocijacije medija). Goste je primio glavni i odgovorni urednik Aleksandar Đivuljskij, koji ih je upoznao sa dugom istorijom lista i poželeo im ugodan boravak u Novom Sadu. Gostima su, takođe, predočeni I aktuelna situacija i problemi sa kojima se suočavaju mediji u Srbiji, a predstavljeni su i budući planovi “Dnevnika”. Posebno je najavljen završetak veb portala, koji bi trebalo da počne sa radom početkom oktobra. Delegaciju su činili urednici četiri velika kineska lista, koji su nakon posete „Dnevniku“ obišli i Radio-televiziju Vojvodine.


POŠTA SRBIJE PODRŽAVA AKCIJU „BITKA ZA BEBE“

Javno preduzeće Pošta Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) među prvima se odazvala na apel Fonda B92 za uključivanje u humanitarnu akciju „Bitka za bebe“ čiji je cilj prikupljanje novca za kupovinu 100 najsavremenijih inkubatora. Pošta je za ovu humanitarnu akciju donirala gotovo milion i po dinara. „Motiv je jasan – novi život i naša želja da pomognemo prevremeno rođenoj deci da premoste tu prvu krizu i normalno nastave da rastu i razvijaju se”, rekao je Goran Ćirić, generalni direktor reduzeća, gostujući na Televiziji „B92”.
Prema rečima Verana Matića, direktora Fonda „B92”, smrtnost novorođenčadi teške do 999 grama u Srbiji iznosi 60 odsto, dok je taj broj u zemljama Evropske unije i SAD oko 15 odsto. Novi inkubatori su preduslov i za spas beba i za dostojanstven rad u zdravstvenim ustanovama, jer sada se koriste inkubatori stariji od tri decenije.


 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGION I SVET
 

PRVI ČOVEK AL JAZEERA PODNEO OSTAVKU

Generalni direktor arapske satelitske televizije Al Jazeera Wadah Khanfar podneo je ostavku nakon osam godina provedenih na čelnoj poziciji satelitske mreže koja je upravo u tom periodu doživela izuzetan razvoj. Ostavka je usledila nakon što su na sajtu Wikileaks objavljeni dokumenti koji pokazuju da je Khanfar održavao bliske kontakte sa SAD i pristajao da ne objavljuje neke izvještaje, koji nisu bili po volji Amerikanaca. Za njegovog naslednika izabran je  poslovni čovjek iz Katara i član kraljevske obitelji šeika Ahmad bin Džasem bin Muhamed al-Tani. U saopštenju Al Jazeera ne spominje se Wikileaks i navodi se da je Kanfar kao razlog naveo odluku da „krene dalje“.


PREKO „TULLAMORE DEW“ DO „IRSKE ISTINE“

Kompanija William Grant & Sons započinje novu svetsku oglasnu kampanju namenjenu pospešenju veleprodaje čuvenog irskog viskija Tullamore Dew. Oglasnu kampanju koja počiva na tv spotovima i oglasima u štampanim medijima kreirala je agencija McCann Erickson a moto kampanje je „Irska istina“. Višemilionska dolarska kampanja treba da još više posveši prodaju Tullamore Dew wiskija koji je drugi najpoznatiji irski viski na svetu i jedan od najbrže rastućih irskih viski brendova koji je od 2005. godine udvostručio prodaju širom sveta. 


„LE MONDE“ PROŠIRIO VIKEND IZDANJE

Širom sveta poznati francuski dnevnik “Le Monde” odlučio je da proširi svoje vikend izdanje. “Le Monde” će se ubuduće petkom pojavljivati sa tri nove sekcije kojima će biti posvećeno novih osam strana. Reč je o grupaciji tekstova posvećenih: nauci i tehnologiji, sportu i zdravlji i kulturi i idejama. Menažment je, takođe, odlučio da “Le Monde Magazine”, koji se insertira petkom (sa datumom – subote) ubuduće nosi ime “M” a broj stranica biće povećan za 50 odsto.


NOVINSKA ŠTAMPA DANAS I SUTRA

WAN-IFRA Štamparski samit 2012. biće održan od 21. do 22. marta u Berlinu (Nemačka). Za vreme dvodnevnog štamparskog samita govoriće se o budućnosti novinske štampe sa posebnim osvrtom na inovacije u štampi, snazi štampanih oglasa, marketingu štamparskih kapaciteta, kvalitetu u štampi, ekološkom izdavaštvu. Opširnije informacije o skupu zanimljivom kako za štampare tako i za izdavače očekuju vas na internet adresi: events@wan-ifra.org


STARTOVALA JEVREJSKA TV MREŽA

Jevrejska tv-mreža Jewish News 1 (JN1) počela je sa emitovanjem programa 21. septembra. Planirano je da Jewish News1 funkcioniše po uzoru na arapsku Al DŽazira satelitksku tv, koja svakodnevno okuplja oko 10 miliona gledalaca širom sveta. JN1 će emitovati signal iz Izraela, a već su formirane stanice u Briselu i Kijevu, a uskoro je planirano otvarabnje studija i u Vašingtonu, Parizu i Londonu. U početku program će biti emitovan na engleskom, a po završetku probne faze očekuje se emitovanje na još sedam jezika među kojima će sigurno biti: hebrejski, francuski, italijanski, ruski i nemački.


POSETE SAJTOVIMA LOKALNIH MEDIJA POVEĆANE ZA TREĆINU

Prema nedavno objavljenim ABC podacima lokalni mediji u Velikoj Britaniji beleže povećanje broja poseta svojim onlajn izdanjima za jednu trećinu tokom perioda od godinu dana. Kada se posmatra period januar – jun najveće povećanje poseta web sajtovima regionalnih izdanja od čak 55 procenata registrovala je izdavačka kuća Trinity Mirror. Sledi kompanija Northcliffe, gde je broj poseta stranicama regionalnih izdanja povećan za 29 odsto, a na trećoj poziciji je izdavačka kuća Life sa porastom od 23 procenta.


MAGAZIN “CANDIS” KREĆE U REDOVNU PRODAJU

Magazin “Candis” koji tvrdi da je najprodavaniji ženski magazin u pretplati u Velikoj Britaniji, najzad je krenuo i u redovnu prodaju krajem septembra. Na naslovnoj stranici prvog broja, koji ide u prodaju je glumica Gvinet Paltrow, a magazin je obogaćen i sa 16 stranica posvećenih modi i lepoti. Magazin će biti distribuiran u prodajnu mrežu nekih od najvećih britanskih trgovinskih lanaca poput: WH Smith, Sainsbury’s, Tesco and Morrison’s. “Candis”, čiji tiraž je, prema najnovijim ABC podacima 236.075 primeraka, a startovao je daleke 1962. godine kao besplatno izdanje da bi 2002. godine krenuo u prodaju, ali isključivo putem pretplate. Kuriozitet je da magazin na godišnjem nivou izdvaja 10 odsto prihoda za dobrotvorne svrhe.


Copyright - Asocijacija medija - 2011.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Alliance International Media; Color Press Group, Dnevnik-Vojvodinapress; Ekonom:east Media Group; NIP Fonet d.o.o. Kompanija Novosti AD; NIN d.o.o; Politika Novine i magazini; Press Publishing Group; Ringier - Axel Springer d..o.o., Tanjug d.o.o; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde