Septembar, 2005 No. 16


ASOCIJACIJA MEDIJA U SEDIŠTU IFRA

Predstavnici Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija (Asocijacija medija) zajedno sa predstavnicima vodećih evropskih medijskih kuća i asocijacija prisustvovali su u Darmštatu (Nemačka) svečanom otvaranju IFRA NewsPlex.
Reč je o evropskom multimedijskom trening centru u čijem srcu je moderna mikro-novinska soba.
Obuka će biti realizovana na engleskom, nemačkom, francuskom i švedskom jeziku a instruktori će biti spremni da daju odgovore i na najsloženija pitanja vezana za
pripremu informacija za trenutno
korišćenje u okviru sadržaja različitih medija.
Na skupu povodom otvaranja IFRA NewsPlex je govorio i dr. Horst Pirker, prvi čovek medijske grupacije Stirija (Styria Medien AG) i budući predsednik skupštine IFRA.


SRĐAN JANIĆIJEVIĆ NA ČELU «POLITIKA N&M»

Upravni odbor «Politika N&M» (član Asocijacije medija) na sednici održanoj u Esenu potvrdio je odluku UO Politika a.d. o imenovanju Srđana Janićijevića za generalnog direktora ove medijske kuće. Srđan Jovanović je naglasio da će se založiti za modernizaciju poslovanja Politika N&M sa ciljem da zajedničko preduzeće Politika a.d. i Vaca (WAZ) postane regionalni medijski lider. Uz zahvalnost za angažovanje, dosadašnji prvi čovek kuće Politika N&M – Davorin Ribnikar imenovan je za direktora i glavnog urednika Fondacije Ribnikar.
Neposredno po preuzimanju dužnosti novi generalni direktor Politika N&M predložio je UO kompanije da na mesto glavnog i odgovornog urednika lista «Politika» imenuje Ljiljanu Smajlović.


STRATEGIJA ZA RAZVOJ RADIODIFUZIJE

Savet Republičke radiodifuzne agencije usvojio je Nacrt strategije razvoja radiodifuzije u Srbiji do 2013. godine i uputio ga je na javnu diskusiju.
Ovim nacrtom predviđeno je da pored RTS kao javnog servisa postoji još najviše po pet komercijalnih radio i televizijskih stanica nacionalnog nivoa. Takodje se predviđa postojanje po 80 regionalnih radio i tv stanica kao i 160 lokalnih tv i 260 lokalnih radio stanica.


POPUST ZA NOVINARE

JatAirways (pridruženi član Asocijacije medija) potpisao je sa Savezom novinara SCG i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije ugovor na osnovu kojeg će novinarima ubuduće na domaćim i inostranim letovima biti odobravan popust od 30% na cenu karte. Ovu vrstu ugovora JatAirways već dve godine ima sa Asocijacijom medija što znači da su popustom sada, u praksi, obuhvaćeni svi novinari bez obzira da li su članovi nekog udruženja ili nisu. Nebojša Starčević, v.d. generalnog direktora Jat istakao je da je poptpisivanje potvrda dobre saradnje ove kuće sa svim medijima izrazivši uverenje da će ovime novinarima i medijskim kućama biti još više olakšan rad.


USVOJEN ZAKON O OGLAŠAVANJU

Skupština Srbije usvojila je, većinom glasova, tzv. «paket potrošačkih zakona» medju kojima je za finansijsko poslovanje medija izuzetno značajan Zakon o oglašavanju. Zakon koji je usaglašen sa evropskim standardima dobrim delom reguliše mogućnosti oglašavanja u okviru televizijskih programa, manje je precizan kada je reč o štampanim medijima i u odnosu na dosadašnju situaciju donosi niz zabrana a posebno u sferi reklamiranja duvana i alkoholnih pića. Medijskim kućama i marketinškim agencijama ostaje da u periodu do kraja godine tek vide šta im je Zakon o oglašavanju doneo a šta odneo.
Sa tekstom Zakona o oglašavanju, narednih dana, mo-ete da se upoznate na adresi: www.minttu.sr.gov.yu


BESPLATAN «UPIS» NA «ŽUTE STRANE»

«Telekom Srbija» a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) je intenzivirao akciju upoznavanja trenutnih i potencijalnih korisnika sa svim prednostima koje korisnicima pruža elektronsko izdanjem telefonskog imenika - Žute strane, www.webstrane.com.

Webstrane.com su veoma popularan, jednostavan za upotrebu i brz način pretrage telefonskih brojeva i adresa poslovnih subjekata putem interneta, i to: po ključnoj reči, delatnostima ili makrokategorijama. Uz besplatne upise korisnika u formi: naziv klijenta-kompanije, adresa i broj telefona, zakupom oglasnog prostora je moguće posebno istaći logotip kompanije i delatnost. Opširnije informacije očekuju vas na telefonu 011/3346006 ili e-mail adresi zutestrane.info@telekom.yu.


ZAVRŠEN «ZLATNI PETAO» - DODELJENE NAGRADE

Svečanošću dodele nagrada u beogradskom Hotelu Interkontinental, 10. septembra je završen Festival marketinških ostvarenja «Zlatni petao 2005». Pod pokroviteljstvo Ministarstva privrede festival je organizovala Grupacija marketinških agencija pri Privrednoj komori Srbije a učestvovalo je više od 30 vodećih marketinških agencija.

Jedan od najuspešnijih učesnika festivala bila je Agencija McCann-Erickson koja je osim što je proglašena agencijom godine 2003. i 2004. godine nagrađena u kategoriji «Celovite kampanje» (Lav Pivo), «Upotreba medija» (Žute strane – Telekom Srbija a.d.) i «Kompanijski identitet» (Žute strane – Telekom Srbija a.d.).


BEOGRADSKA DIZAJN NEDELJA U OKTOBRU

Poslednje nedelje oktobra biće održana manifestacija Beogradska dizajn nedelja 2005 (Belgrade Design Week). Kako organizatori saopštavaju reč je o manifestaciji koja bi, uz ostale, trebala da doprinese promovisanju Beograda kao centra kreativnosti. Prva, ove vrste, manifestacija predstavlja festival dizajna, advertajzinga i brendinga.
Medju gostima iz sveta biće Jan Rijkenberg, Widen Kenedi, Keseles Kramer, Karim Rašid...
O svemu, počev od 26. septembra, opširnije na www.belgradedesignweek.com


NJU MOMENT DOMAĆIN AMCHAMU

Nju moment nju ideja kompani (New Moment New Ideas Company) bila je domaćin tradicionalnog koktela («after hours cocktail») koji Američka privredna komora (AmCham) u Beogradu organizuje za svoje članove.
Dragan Sakan, osnivač i kreativni direktor Nju Momenta, u prisustvu preko 150 zvanica, predstavio je svoju novu autobiografsku knjigu «New Comunications». Sakanov multimedijalni projekat – knjiga sadrži 11 priča o prošlosti, 11 novih ideja za budućnost i 11 video spotova i prateće izložbe.
Nakon predpremijernog predstavljanja knjige predstavnicima AmCham za oktobar je planirana i velika beogradska promocija.


NEMCI I «BURDA» ČISTE BEOGRADSKE OBALE

U organizaciji Izdavačke kuće «Burda» (član Asocijacije medija) i Dojče banke (Deutche Bank) a pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, grupa istaknutih direktora i menadžera nemačkih kompanija sa sedištem u Beogradu, pokazala je sopstvenim primerom koliko im je stalo do čistoće grada u kome žive i rade. Svi zajedno Nemci i beogradski domaćini, zasukali su rikave i raščistili deo savskog keja.OTIŠAO ORLIĆ - DOŠAO CVEJIĆ

Direktor direkcije za informisanje Saveta ministara SCG, Slobodan Orlić, podneo je ostavku na tu funkciju saopšteno je iz kabineta predsednika državne zajednice Svetozara Marovića. Takođe je saopšteno da je za novog v.d. direktora Direkcije za informisanje imenovan Ivan Cvejić.NPA I IFA OČEKUJU PROGRAME ZA 2006.

Saradnja Norveške narodne pomoći (Norwegian People’s Aid – NPA) i nemačkog IFA Instituta sa medijima i medijskim asocijacijama sa područja SCG biće nastavljena i naredne godine. Obe organizacije, koje su proteklih godina davale značajnu podršku razvoju medija u SCG, pozvale su, krajem avgusta i početkom septembra, sve zainteresovane da dostave predloge projekata koje bi po njihovom mišljenu trebalo realizovati tokom 2006. godine.
FESTIVAL U NEUMU

Radio mreža Jugoistočne Evrope (South East Europe Radio Network) i organizatori Regionalnog radio festivala «Neum 2005» saopštili su definitivni termin i program festivala. Festival će biti odr-an u neumskom hotelu «Stela» od 27. do 30. oktobra 2005. godine. U okviru festivala biće realizovane dve tematske konferencije: «Kako građanima jugoistočne Evrope olakšati pristup informacijama u posedu vlasti» i «Uloga medija u pripremi gradjana i javnosti za proces evropskih integracija»DOBRO JE ZNATI O DNEVNIM NOVINAMA (III)

Da o štampanim medijima u svetu nije moguće uvek govoriti uz pominjanje desetina i stotina hiljada tiraža svedoče i sledeći podaci koje saopštava Svetska novinska asocijacija (WAN).
U Ekvatorijalnoj Gvineji ne postoje štampani mediji i novine se fotokopiraju.
U Mozambiku se «dnevne novine» distribuiraju faksom i imaju obim četiri faks stranice
Uzbečka vlada izmislila je novine bez vesti. Privatnim novinama dozvoljeno je da štampaju oglase, horoskope, priče ali ne i – vesti.
MEDIJSKA STATISTIKA

Prema rezultatima istraživanja agencije AGB Nilsen Medija Riserč (Nielsen Media Research), najgledanija TV stanica u avgustu bila je TV Pink sa 22,7% učešća u ukupnom auditorijumu. Slede RTS sa 21,6%, BK Telekom sa 10,1%, Drugi program RTS sa 7,2% i TV B92 sa 6,6%.
Istovremeno, agencija Faktor plus je objavila podatke prema kojima se 87,8% građana Srbije najradije informiše preko televizije. Po ovom istra-ivanju najviše poverenja uživa RTS sa 48,5%, a za njom slede: BK TV sa 38,9%, TV B92 sa 38,7 i Pink sa 27,3%.
Kao drugo sredstvo informisanja 61,5% ispitanika je navelo – dnevne novine.
VELIKA BRITANIJA: AVGUSTOVSKI TIRAŽI

Naziv/radni dan
Prosečan dnevni tiraž u UK
 
August 2005
The Sun
3,125,923
The Daily Mail
2,232,149
The Daily Mirror
1,609.056
The Daily Telegraph
852,131
Daily Express
807,418
The Daily Star
750,119
The Times
637,347
The Guardian
298,949
The Independent
216,544
Financial Times
124,139
The Herald
77,380
The Scotsman
71,987
USA: RASTU PRIHODI OD OGLAŠAVANJA

U prvom polugođu 2005. godine prihodi od oglašavanja u USA porasli su za 4,5% u odnosu na isti period prošle godine i dostigli su sumu od 70,5 milijardi dolara.
Po visini izdvajanja za oglašavanje vode uvoznici inostranih automobila i domaća autoindustrija dok se po visini kompanijskih izdvajanja za oglašavanje borba vodi između Dženeral motorsa (General Motors) i Proktor i Gembla (Proctor&Gamble).ŠTA BRINE NOVINSKE IZDAVAČE

IFRA i njeni stručnjaci pokušali su da markiraju četiri najznačajnije teme o kojima razgovaraju novinski izdavači na stručnim skupovima. Po njima reč je o: uticaju besplatnih listova na zbivanja na tržištu štampe, promeni formata listova koja ide od brodšit formata ka tabloidima, pozicioniranju novih izdanja namenjenih specifičnim čitalačkim grupacijama i multi-media funkcionisanju u okviru samih izdavačkih kuća.
O svim glavnim temama stručnjaci IFRA su pripremili posebne izveštaje. Opširnije na www.ifra.com


KRIĆANI ZA GINISA

U nameri da sebi obezbede mesto u Ginisovoj knjizi rekorda, izdavači ia Krita (Grčka) odštampali su prvi broj lista Čilaut (Chillout) na gigantskom formatu. Novine su visoke 2,10 a široke 2,95 metara. Novine će inače biti besplatno deljenje u mestu Čania u tiražu od 4.000 primeraka.
Kada je reč o veličini novina dosadašnji rekorderi su bili belgijanci koji su 1993. godine odštampali list formata 1,42 x 0,995 metara.


ROJTERS I VODAFON NUDE VIDEO VESTI

Agencija Rojters (Reuters) i jedan od vodećih svetskih operatera mobilne telefonije – Vodafon (Vodafone) ponudili su korisnicima mobilne telefonije u Velikoj Britaniji svoj prvi paket video biznis vesti.
Korisnici paketa dobijaće tokom dana najmanje 20 video klipova sa najnovijim vestima sa svetskih berzi ali i sa ostalim značajnim događanjima na finansijskom planu.
Inače kompletan paket Rojtersovog servisa uključujući i video sekciju dostupan je zainteresovanima uz mesečnu pretplatu od 3 funte s tim što je prvi mesec korišćenja ovog servisa – besplatan.«20 MINUTA» OTIMA ČITAOCE

Besplatne švajcarske novine «20 Minuta» (20 Minuten) postale su za izuzetno kratko vreme najtiražnije i najčitanije novine nemačkog govornog područja u ovoj zemlji. Stručnjaci smatraju da je list pridobio izuzetno veliki broj čitalaca medju dosadašnjim kupcima drugih švajcarskih novina.
Procenjuje se da je od prošlog leta čitalačka publika uvećana sa 782.000 na 948.000 čitalaca.
IRSKA: ČITANOST U PERIODU VII/04. – VI/05.

Naziv

Čitaoci '000 2005

Čitaoci '000 2004
Čitaoci '000 2003
Čitaoci '000 2002
Irish Independent
580
607
522
591
Irish Daily Star
426
456
435
484
Irish Times
335
347
305
343
Irish Sun
272
296
284
N/A
Irish Examiner
243
207
210
210
Evening Herald
314
357
338
352
Nedeljnici

Čitaoci '000 2005

Čitaoci '000 2004
Čitaoci '000 2003
Čitaoci '000 2002
Sunday Independent
1056
1093
1002
1103
Sunday World
810
841
847
1036
Irish News of the World
520
531
509
N/A
Ireland on Sunday
469
481
433
186
Sunday Times
365
315
298
N/A
Sunday Tribune
236
219
218
228
Sunday Business Post
178
168
153
166
NOVI FORMAT – VEĆI TIRAŽ

Britanski Gardijan (Guardian) doživeo je pravi prodajni bum. Prvog dana prodaje lista odštampanog na novom formatu zabeležen je skok prodaje od 40%. Inače, kompanija Gardijan Njuzpejpers (Guardian Newspapers) investirala je 80 miliona funti u prelazak na novi – berliner format.«VELIKI BRAT» GUBI GLEDAOCE

Na edinburškom tv festivalu prezentirani su podaci koji ukazuju na činjenicu da rialiti šou “Veliki brat” (Big Brother) više nije “spasilac” gledanosti tv programa. Naime šesti serijal ove emisije beleži pad gledanosti od 16% kada je reč o gledaocima u Velikoj Britaniji.


BBC ODPUŠTA

Generalni director BBC-a, Mark Tompsona upozorio je da radikalni plan za otpuštanje 5000 zaposlenih nije i kraj njegovom nastojanju da se troškovi smanje kako bi BBC uspešno odgovorio do sada najozbiljnijim finansijskim nevoljama I ostao relevantna medijska kućaa u narednih deset godina. Pregovarajući sa predstavnicima sindikata izjavio je da neće praviti grešku kao njegovi prethodnici I otpuštati radnike koji bi zatim ponovo bili zapošljavanji. Godišnje uštede po ovom osnovu trebalo bi da se kreću oko 335 miliona funti.


AOL UVODI RIALITI PROGRAM

U nastojanju da uveća broj korisnika svetski poznati pretraživač AOL najavljuje realiti program u kome će učestvovati brucoši sa šest američkih koledžaKO VUČE KONCE BRITANSKIH MEDIJA

Po mišljenju poznavalaca britanske medijske scene najmoćniji I ljudi sa najvećim uticajem na zbivanja u medijima u Velikoj Britaniji su: Mark Tompson (BBC, generalni direktor), Majkl Grejdi (BBC, predsednik UO), Rupert Mardok (NC, predsednik i izvršni direktor), Čarls Alen (ITV, izvršni direktor), Tesa Džovil (sekretar za kulturu u vladi), Stivi Džobs (Apl Kompjuters I Piksar Animejšn, osnivač), Kevin Liđo (Chanal 4, direktor), Martin Sorel (WPP, direktor), Sergej Brin (Google, osnivač i direktor), Lari Pejdž (Google, osnivalč I direktor), Pol Dekri (Asocieted Newspaper, direktor).RASTE PRIHOD OD “ULIČNOG” OGLAŠAVANJA

Druga po veličini u svetu francuska kompanija za “spoljašnje” (outdoor) oglašavanje, JCDecaux saopštila je da u prvih šest meseci 2005. godine beleži porast neto prihoda od 20,2% odnosno da je on od prošlogodiđnjih 69,3 miliona eura dostigao iznos od 83,3 miliona eura kada je reč o istim periodima.
Inače kompanije specijalizovane za “autdor” oglašavanje u prvom polugodištu ove godine beleže porast prihoda u celom svetu

Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!