Septembar, 2010 No. 136


MEDIA PRESS SUMIT 13.OKTOBRA U BEOGRADU

Uz podršku Asocijacije medija i oko nje okupljenih vodećih srpskih izdavača, ABC Srbija će 13. oktobra u hotelu Kontinental organizovati regionalni Media Press Summit 2010, čiji je cilj da definiše trenutno stanje u izdavačkoj industriji, ali i da ukaže na nova tehnološka, organizaciona i uređivačka rešenja.
Potvrđeno je učešće brojnih inostranih predavača i predstavnika najvećih evropskih izdavačkih kompanija, a očekuje se i dolazak brojnih izdavača iz regiona. Više podataka o konferenciji i mogućnosti učešća uskoro će biti dostupno putem sajta ABC Srbija na adresi www.abcsrbija.com


VAC PONUDIO RADNICIMA „DNEVNIKA”  AKCIJE NA POKLON

Nemačka kompanija VAC ponudila je zaposlenima u novosadskom preduzeću “Dnevnik Vojvodina pres” (pridruženi član Asocijacije medija) da besplatno preuzmu većinski vlasnički udeo VAC-a u toj firmi. Zaposleni u DVP-u, koji je izdavač lista “Dnevnik”, ponudu su u načelu prihvatili, a da bi se dogovor formalizovao, preostaje da se o ponudi izjasni i manjinski vlasnik DVP-a, “Dnevnik holding”. Nemački koncern je vlasnik 55 odsto kapitala DVP-a, dok “Dnevnik holding”, čiji je osnivač AP Vojvodina, ima 45 odsto vlasništva. Kako DVP duguje VAC-u 3,2 miliona evra, nemački koncern je saopštio da ima nameru da bez ikakvih uslova odustane od 55 odsto tog duga, u iznosu od 1,8 milion evra. Otplata ostatka duga od 1,4 miliona evra bi, ukoliko dogovor bude postignut, bila odložena za pet godina, nakon čega bi se napravio plan otplate koji ne bi ugrozio poslovanje DVP-a. Dogovor bi podrazumevao odustajanje od svih međusobnih sudskih tužbi i potraživanja među partnerima u DVP-u, odnosno “Dnevnik holding” više ne bi imao nikakvih potraživanja prema VAC-u i DVP-u.
Generalna direktorka “Dnevnik holdinga” Jasmina Mašulović navela je da je ovo preduzeće primilo ponudu VAC-a, ali za sada na nju ne može da odgovori.


PREDSTAVNICI CPG NA WMM U SAO PAULU

Ovogodišnji sajam magazinskih licenci World Magazine Marketplace u  organizaciji FIPP održan je u brazilskom megalopolisu Sao Paulu. Veliki  broj izdavača iz celog sveta, posebno onih iz Južne Amerike, razmenio je iskustva u izdavačkom biznisu. Kao i proteklih  nekoliko godina, digitalizacija magazina, aplikacije za mobilne  telefone i druge onlajn i mobilne operacije bili su u fokusu  interesovanja učesnika. Jedini delegati iz regiona bivše Jugoslavije bili su Miroslav Vajda i Robert Čoban (član UO Asocijacije medija), predstavnici Color Press Group,  koji su na ovom sajmu dogovorili nekoliko novih projekata iz oblasti  magazina i mobilnih aplikacija - između ostalih, do kraja ove godine u planu je pokretanje izdanja magazina JOY u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.


DELTA HOLDING POKLANJA CENTAR ZA BORAVAK DECE SA INVALIDITETOM

Delta Holding (pridruženi član Asocijacije medija) će svojim sredstvima izgraditi, a zatim pokloniti gradu i deci Beograda – Centar za dnevni boravak i smeštaj dece sa invaliditetom, koji će se nalaziti na Bežanijskoj Kosi. Ugovor o izgradnji prve zadužbine Delta Holdinga, potpisan je polovinom septembra 2010. u Skupštini grada Beograda. Ugovor su potpisali direktorka Delta Humanitarnog Fonda Ivana Mišković Karić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Za potrebe izgradnje Centra obezbeđeno je  2,000.000 eura, a izgradnja će trajati oko godinu dana. Plan je da izgradnja započne do kraja 2010. godine. Zadužbina će se trajno i isključivo koristiti za potrebe smeštaja i aktivnosti dece sa invaliditetom i nikada ne može imati komercijalnu osnovu i služiti za sticanje finansijske dobiti. Delta Humanitarni Fond je odluku o izgradnji ovakvog centra doneo na osnovu detaljnog istraživanja potreba društva, pre svega najranjivijih grupa. Uz konsultacije sa Ministarstvom rada i socijalne politike i predstavnicima grada Beograda doneta je zajednička odluka da prva zadužbina bude upravo ono što je Gradu i deci sa invaliditetom i njihovim roditeljima neophodno.


KOMPANIJA “NOVOSTI” PROMOVISALA NOVU KNJIGU

Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija) promovisala je svoj najnoviji izdavački poduhvat. Reč je o knjizi “Ispod tavanice koja se ljuspa” autora Gorana Petrovića jednog od najčitanijih i najprevođenijih savremenih srpskih pisaca. Knjigu je moguće kupiti na svim bolje snabdevenim kioscima u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj po ceni od 390 dinara (CG 4 E, RS 8 Km).


BEOGRADSKA NEDELJA DIZAJNA NA LONDONSKOM DIZAJN FESTIVALU

Beogradska Nedelja Dizajna je jedina od svih svetskih festivala dizajna uvrštena u redovni program London Design Festivala (LDF), koji se održava od 18. do 26. septembra 2010, sopstvenom izložbom fotografija sa BDW konferencije.
Predstavljanje Belgrade Design Week-a će biti realizovano izložbom tridesetak najboljih fotografija učesnika BDW konferencije, kao što su Karim Rashid, Juergen Mayer H., Jaime Hayon, Konstantin Grčić, Luigi Colani, Hella Jongerius, Airside... Izložba će biti postavljena u galeriji «Sketch», u Conduit Streetu u centru Londona, koja predstavlja jedan od najavangardnijih Londonskih art prostora, od 22. do 26. septembra. Na ovaj način će se svetskom vrhu dizajna predstaviti kako BDW kao manifestacija, tako i grad Beograd kao atraktivna kreativna i kulturna destinacija i naravno fotografi iz naše zemlje, koji su autori fotografija koje će biti prezentovane na izložbi.


„BEAUTY FORUM“ NOVO IZDANJE CPG

Kompanija "Color Press Group" (član Asocijacije medija) dobija još jedno izdanje, a kozmetičari u Srbiji prvi časopis namenjen isključivo njima. Srpsko izdanje poznatog nemačkog magazina "Beauty Forum" uskoro će se pojaviti na kioscima, a obilovaće temama o unapređenju rada kozmetičkih salona.
Časopis "Beauty Forum" izdaje kompanija "Health and Beauty Business Media", sa sedištem u Karlsrueu. Direktor "Color Press Groupa" Bojan Vulin i glavna i odgovorna urednica magazina "Beauty Forum" Bojana Janjušević nedavno su posetili sedište ove nemačke kompanije, gde su se sreli sa vlasnikom kompanije Jürgenom Volppom, kao i predstavnicima
redakcije, sektora za marketing, pretplatu, međunarodnu saradnju i grafičke poslove. Osim u Nemačkoj, "Beauty Forum" sa velikim uspehom izdaje ovaj časopis u Švajcarskoj, Austriji, Poljskoj, Mađarskoj, Turskoj, Grčkoj, Španiji i Holandiji. Srpsko izdanje magazina pokrivaće sve teme iz oblasti nege lica i tela, pedikira, manikira, nail designea, uređenja i poslovanja salona.


POŠTA SRBIJE U KAMPANJI PREVENCIJE RAKA DOJKE

Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) uzela je aktivno učešće u kampanji prevencije u borbi protiv raka dojke. Tim povodom,  u Gradskoj kući u Nišu, za vreme 45. filmskih susreta, organizovan je prijem za ekipu serije i filma „Selo gori a baba se češlja”, koji su takođe promoteri i učesnici ove kampanje. „Poštanski posao jeste sam po sebi plemenit, jer su polazište ljudi, naši korisnici, sugrađani, komšije, prijatelji... Međutim, imamo i suptilan osećaj za pomoć drugima, za solidarnost, za reč podrške i gest dobročinstva. Tako se Pošta Srbije aktivno uključila u veliku kampanju borbe protiv raka dojke. Među prvima smo se odazvali akciji za nabavku pokretnog digitalnog mamografa. Pošta je izdvojila milion dinara u želji da tim gestom doprinese očuvanju zdravlja naših majki, sestara, supruga, koleginica. Sa ponosom ističemo i da smo prijatelji domaće serije ’Selo gori a baba se češlja’, koja je postala nacionalni brend ne samo zbog obaranja svih rekorda gledanosti već i zbog edukativnog pristupa ovoj ozbiljnoj temi. Sve čestitke autoru serije Radošu Bajiću što je i majstorski preneo jasnu poruku da je rak dojke bolest koja se može pobediti”, rekao je, između ostalog, Goran Ćirić, generalni direktor Pošte.


BETIN DOKUMENTARNI SERIJAL NA RTS

Dokumentarni serijal pod nazivom "Ima li života u Srbiji", snimljen u produkciji novinske agencije Beta i Medijskog centra Beta, počeche od 23. septembra premijerno da emituje Radio-televizija Srbije (RTS). Sedam epizoda serijala "Ima li života u Srbiji", u trajanju od po 48 minuta, biće prikazivano svakog četvrtka u udarnom terminu od 20.00 na Drugom programu RTS-a. Svaka od epizoda serijala, autorke Aleksandre Ranković, posvećena je jednom od regiona u Srbiji i bavi se konkretnim, životnim pitanjima građana, uspešnim i neuspešnim privatizacijama, infrastrukturom, turizmom, mladima, građanskim inicijativama... Sagovornici su uglavnom "obični ljudi" koji govore o regionalnim slabostima i potencijalima. Bogate grafičkim rešenjima, animacijama i dinamičnim intervjuima, emisije serijala "Ima li života u Srbiji" kao muzičku podlogu imaju izvorne narodne pesme, karakteristične za određeni region, izvedene u džez obradi Old Het orkestra. Detalji o serijalu postavljeni su i na posebnoj internet stranici:  www.imalizivotausrbiji.net.


ODRŽAN  IT SKUP «COMTRADE FABRIKA ZNANJA 2010»

ComTrade (pridruženi član Asocijacije medija) drugu godinu zaredom organizovao je poslovno edukativno manifestaciju „Fabrika Znanja“ „Fabrika Znanja“ je privukla pažnju stručne javnosti, IT medija, više hiljada gostiju i brojnih visokih zvaničnika iz nekoliko država, postavljajući informacione tehnologije u centar interesovanja i ukazujući na probleme koji otežavaju razvoj. U toku četvorodnevnog programa, realizovani su brojni sadržaji. Više stotina učenika i studenata iz cele Srbije je posetilo „Fabriku Znanja“, gde su ih dočekali sadržaji primereni njihovom uzrastu i interesovanju – od javnih predavanja i poseta fabrici računara, do prezentacija rešenja koje ComTrade radi za ino-tržište i mogućnosti građenja karijere za buduće softverske inženjere. Stručna predavanja i ekspertski okrugli stolovi su predstavljali centralni deo Fabrike Znanja, pružajući korisne informacije potencijalnim partnerima i klijentima i podstičući javnu debatu o informacionim tehnologijama. Učestvovali brojni predstavnici javnih preduzeća, lokalne samouprave, IT stručnjaci i predstavnici medija. ComTrade i njegovi globalni partneri predstavili su svoja najnovija softverska i tehnološka rešenja za veliki broj privrednih grana, uz brojne praktične demonstracije i direktne razgovore sa liderima projektnih timova. Gostovali su predavači iz Nemačke, Poljske, Češke, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Proglašen je pobednik nagradnog konkursa “Right Clic 2010”, a za najbolje rešenje proglašeno je ono koje je podneo Marko Novaković (“mTrade Porfolio”), nagrađeno kompletom računarske opreme.


VAC OČEKUJE PREUZIMANJE „NOVOSTI”

Medijska grupacija VAC saopštila je da očekuje da će uskoro doći do preuzimanja tri  društva, „Ardos holdinga d. o. o.”, „Trimaks investmentsa d.o.o.” i „Karamat holdinga ltd.”, a samim tim i većinskog dela akcija „Novosti”.
Peter Lange, zadužen od nemačke medijske grupacije za Srbiju, izjavio je, takođe, da je VAC uveren: „da je po osnovu drugog zahteva dobijena saglasnost Antimonopolske komisije i da je VAC na taj način stekao pravo da preuzme ova tri društva”. U saopštenju se navodi i da je u četvrtak dobijena odluka nadležnog Višeg suda u Lincu da je upis VAC grupacije kao vlasnika „Ardos holdinga d.o.o.” revidiran. Tri društva drže ukupno 62,4 procenta udela u kompaniji „Novosti” AD a, kako se ističe u saopštenju, „VAC grupacija je već obavila plaćanje za ove udele”.


BETA POKRENULA PORTAL EURAKTIV SRBIJA

Novinska agencija Beta pokreće internet-portal Euraktiv, čime će Srbija postati jedna od 12 zemalja Evrope u kojoj postoji ovaj vodeći evropski medij, specijalizovan za pitanja politike EU. Na internet stranici www.euractiv.rs od nedelje 19. septembra dostupne su sve relevantne informacije koje se tiču pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, kao i najaktuelnije informacije o aktivnostima EU. Euraktiv Srbija je deo međunarodne informativne mreže, koja već godinama postoji u 10 zemalja EU i u Turskoj. Uz izveštavanje o najaktuelnijim temama u vezi sa EU, portal Euraktiv nudi bogatu arhivu, kalendar najvažnijih predstojećih događaja, analize i intervjue relevantnih stručnjaka za evropska pitanja, kao i otvorenu komunikaciju sa pojedincima i organizacijama iz drugih evropskih zemalja. Portal Euraktiv namenjen je svima koji su zainteresovani za sveobuhvatne informacije o najvažnijim događajima i procesima koji imaju veze sa Evropskom unijom. Euraktiv Srbija će pre svega biti posvećen izveštavanju o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, kao i najvažnijim političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima u samoj EU. Portal Euraktiv Srbija Novinska agencija Beta pokrenula je uz podršku Delegacije Evropske komisije u Srbiji.


BUDUĆNOST DELTE U POLJOPRIVREDI

U voćnjaku Delta Agrar Grupe u Čelarevu svečano je otvorena ULO hladnjača (Ultra Low Oxygen - najsavremeniji sistem za održavanje svežine jabuka do deset meseci), najveća i najmodernija tog tipa u regionu. ULO hladnjača u Čelarevu ima kapacitet od 6.000 tona i u njenu izgradnju uloženo je 10 miliona evra. “Od danas, najvažniji posao za Delta Holding biće poljoprivreda. Posebno ćemo se angažovati u oblastima voćarstva, povrtarstva i stočarske proizvodnje. Želimo da Delta bude kompanija koja se bavi ne samo proizvodnjom, već pre svega organizacijom proizvodnje. Neophodno je da država proglasi poljoprivredu za stratešku granu odnosno da poljoprivreda bude naša nafta“, rekao je u Čelarevu Miroslav Mišković, predsednik Delta Holdinga. 

PROGLAŠENI NAJBOLJI SVETSKI BRENDOVI 2010

Kompanija Interbrand saopštila je listu najboljih svetskih brendova u 2010. godini. Na prvom mestu je ponovo Coca Cola a promena nema ni na drugoj i trećoj poziciji koje čvrsto drže kompanije IBM i Microsoft. Najveći pomak u grupi dvadeset najboljih načinio je Google koji je sa sedmog dospeo na četvrto mesto liste. Na petom mestu liste najpoznatijih brendova na svetu je General Electric, a šestu poziciju zauzima kompanija McDonalds.


AMERIČKI IZDAVAČI IZAZVALI OGLAŠIVAČE

Jedan broj američkih dnevnih novina odlučio je da oglašivačima uputi predlog za oglašavanje koji bi se bazirao na uspešnosti prodaje. Prema ovom predlogu u slučaju da prodaja nakon objavljivanja oglasne serije ne bude povećana za najmanje 10 procenata poslednji oglas bi bio gratis. Ponuda je potekla od Nacionalne Novinske Mreže koja je u vlasništvu 25 najvećih novinskih izdavača kao i od Novinske Asocijacije Amerike. Predlog se odnosi na nove oglašivače koji u oglasnu kampanju investiraju najmanje 300.000 dolara i najmanje tri puta objave oglas na jednoj trećini oglasne strane. Ponuda će najpre biti upućena oglašivačima kozmetike, lekova koji se prodaju bez recepta, hrane, i proizvioda namenjenih domaćinstvima. Pomenuti američki novinski izdavači predlog zasnivanju na dvogodišnjem praćenju uspešnosti novinskih oglasnih kampanja poput Proctor&Gamble, PepsiCo, General Mills, Campbell Soup u okviru kojih je prodaja reklammiranih proizvoda uvećavana od 7 do 25 odsto uz prosek od 16 procenata.


“WALLPAPER” SA “MRDAJUĆOM” NASLOVNICOM

Oktobarsko izdanje poznatog magazina “Wallpaper” pojaviće se sa “mrdajućom” naslovnom stranom proizedenom u saradnji za londonskom filijalom japanske Dentsu” marketinške agencije. Čitaoci koji se odluče da kupe oktobarsko izdanje imaće mogućnost da pomicanjem specijalne folije “ožive” plavokosu lepoticu odštampanu na naslovnoj strani stvarajući utisak da je progovorila.  


VIŠE REGIONALNIH IZDANJA FRANKFURTER RUNDŠAUA

Nemački dnevnik Frankfurter Rundšau (FR) namerava da značajno poboljša regionalno izveštavanje. Od 7. septembra, pored gradskog izdanja krenuo je sa još pet regionalnih izdanja. Pored novog izdanja za Visbaden i Majnc krenulo je i izdanje za Ofenbah, kao i Darmštat i još dva za obližnje regije oko Frankfurta. Izdavač očekuje da će veći prostor za lokalne informacije u regionalnim izdanjima povećati interesovanje čitalaca, a time i tiraž Franfurter Rundšaua.


“THE SUN” LANSIRAO TV VODIČ “BUZZ” I ISTOIMENI PARFEM

Kao što smo najavili u prethodnim brojevima Newslettera najtiražniji britanski dnevnik “The Sun” lansirao je novi, besplatni tv vodič pod imenom “Buzz”. TV magazin izmenjenog i unapređenog sadržaja pojavljivaće se subotom i zamenio je prevaziđeni “TV Mag”. Istovremeno sa lansiranjem novog tv vodiča čiji sadržaj će dobrim delom biti posvećen i modi “The Sun” je iskoristio da u saradnji sa poznatom robnom kućom Harrods lansira istoimeni “Buzz” parfem koji će u Harrods robnoj kući moći da se kupuje po ceni od 59 funti za 50 ml.


IKEA: 100 MAČAKA REKLAMIRA NAMEŠTAJ

Uz slogan „Srećni unutra“ svetski poznata kompanija IKEA odlučila je da svoj katalog za 2011. godinu promoviše spotom koji ima neobične aktere. Ovoga puta glavni promoteri IKEA nameštaja su mačke i to ni manje ni više nego njih 100. Kampanja je startovala polovinom septembra, prvo emitovanje je bilo na ITV1 a biće emitovani spotovi u trajanju od 30 i 90 sekundi.


TAJMSOV TIRAŽ PAO ISPOD 500.000 PRIMERAKA

“The Times” jedna od Mardokovih britanskih perjanica među dnevnim novinama prvi put u proteklih 16 godina zabeležio je prosečnu dnevnu prodaju manju od 500.000 primeraka. Prema podacima britanskog ABC za avgust 2010. godine “The Times” je imao prosečnu dnevnu prodaju od 494.205 primeraka što je za 1,67 odsto manje nego u julu, a najmanje u periodu od 1994. godine. Pad prodatog tiraža opovrgao je Mardokovo uverenje da će uvođenjem plaćanja za pristup onlajn izdanju odmah biti povećan broj prodatih štampanih primeraka.


NEMAČKA: KORISNICI INTERNETA SURFUJU DVA SATA DNEVNO

Prema reprezentativnom istraživanju o korišćenju interneta u Nemačkoj, za ovu svrhu se prosečno troši tokom dana 135 minuta. Odnosno nemački korisnici interneta surfuju dnevno u proseku 135 minura. Ovo vreme, međutim, značajno varira među starosnim grupama od učenika i studenata do starijih osoba. Tako, na primer, učenici sa završenom osmogodišnjom školom (ima ih oko 48 odsto od ukupne populacije korisnika) provode u surfovanju oko dva sata, dok maturanti (ima ih 25 odsto) surfuju još duže.


LEVIS LANSIRAO ONLINE KROJAČKI SALON

Ikona džins odeće, kompanija Levis lansirala je globalni digitalni krojački servis kako bi ženama na svim meridijanima pomogla da se lakše opredele za vlastiti idealan kroj džinsa.  Nova, digitalna ponuda „najboljih krojeva“ zasnovana je na figurama (merama) 60.000 žena širom sveta. Levisova digitalna krojačnica biće lansirana u 50 zemalja i na dvadeset jezika.


“JOHN MENZIES” SKORO TRIPLIRAO PROFIT

Britanska distributerska kuća “John Menzies” saopštila je da je tokom prvog polugođa tekuće godine profit skoro tripliran u odnosu na isti period prethodne godine. Ostvarena je dobit od 20,6 miliona funti (pre oporezivanja) u odnosu na samo 7,4 miliona u istzom periodu prethodne godine. U prvih šest meseci 2010. godine ostvaren je promet od 924 miliona funti što je takođe znatno više u odnosu na prvo polugođe 2009. godine. Kompanija zapošljava oko 4.000 radnika koji svakodnevno servisiraju prodaju 5,5 miliona primeraka dnevnih novina i 2,2 miliona primeraka magazina isporučujući ih na adrese 25.000 mušterija širom Velike Britanika.


BBC LANSIRAO “KNOWLEDGE” MAGAZIN U VELIKOJ BRITANIJI

Izdavački sektor BBC-a lansirao je na tržište Velike Britanike dvomesečnik “Knowledge” magazin. Zanimljivo je da je 2008. godine najpre lansirana internacionalna verzija magazina za tržište SAD i Kanade. Nakon toga magazin je licenciran za Brazil, Singapur, Bugarsku i Maleziju da bi tek 2010. godine stigao i do Velike Britanije. Godišnja pretplata na magazin iznosi 19,99 funti.


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!