Septembar, 2010 No. 135


RRA: NACIONALNI TV EMITERI SMANJILI BROJ PREKRŠAJA

Republička radiodifuzna agencija (RRA) saopštila je da je u junu  zabeleženo svega 18 prekršaja koji mogu biti štetni po razvoj dece u programima televizijskih emitera sa nacionalnom frekvencijom, što je skoro deset puta manje nego što ih je bilo u maju. Statistika o prekršajima ove vrste pokazuje da je u prvoj polovini ove godine najviše štetnih sadržaja po razvoj dece bilo na televizijama Pink i Košava, dok je najmanje prekršaja zabeleženo na kanalima javnog servisa - RTS1 i RTS2.
RRA je ranije protiv televizije Pink pokrenula prekršajne postupke zbog sadržaja u rijaliti programu „Farma“ i TV Košave zbog emisije „Luda kuća“. U RRA podsećaju da je zaštita maloletnika posebno naglašena i u odredbama Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji, kao i u Direktivi Evropskog parlamenta i Saveta Evrope. Kada je reč o Zakonu o oglašavanju, bilo je potrebno da RRA počne da podnosi prijave sudu za prekršaje i da je tek potom broj tih prekršaja značajno smanjen. RRA podnosi prekršajne prijave od januara za svaki mesec i svi predmeti se nalaze kod sudije za prekršaje. Prema podacima za januar, televizija Hepi i Košava najviše su puta prekršile Zakon o oglašavanju, nakon kojih su sledile B92, Pink, RTS, dok je na Foksu i Avali bilo najmanje prekršaja.


IZGOREO RADIO ČAČAK

Požar koji se dogodio u prostorijama Radio Čačka pričinio je štetu od oko milion dinara. U zvaničnom saopštenju se navodi da je vatra izbila u hodniku redakcije, a potom se proširila na druge delove, pri čemu je izgoreo kompletan enterijer s električnim instalacijama, dok su radioemisioni uređaji pretrpeli velika oštećenja.
Prilikom požara niko nije povređen, a neposredno pre izbijanja vatre, posle emitovanja poslednjih vesti, u zaključanim prostorijama nije bio niko od zaposlenih. Vatrogasci su intervenisali s dve ekipe, pa su požar najpre lokalizovali, a posle gotovo dvočasovne intervencije i ugasili.
Prostorije Radio Čačka, jedne od najstarijih lokalnih radiostanica u Srbiji, nalaze se u delu Doma kulture, na glavnom gradskom trgu. Rukovodstvo Radio Čačka, privatizovanog prošle godine, ulaže napore da što pre obnovi pripremanje i emitovanje programa.


UNS POKRENUO „DOSIJE“ O UBIJENIM NOVINARIMA

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je na svom internet sajtu rubriku pod nazivom „Dosije“ o ubijenim i otetim novinarima i drugim radnicima srpskih medija od 1991. godine. U toj rubrici UNS je objavio  podatke kojima raspolaže o ubijenim novinarima i medijskim radnicima, kao i novinarima i novinarskim ekipama koje se vode kao nestale, ili čije okolnosti smrti nisu rasvetljene. „Namera UNS-a je da podatke o ubijenim i otetim kolegama objavi na jednom mestu i da time podstakne vođenje istraga, pronalaženje odgovornih i njihovo kažnjavanje“, istaknuto je u saopštenju. Rubrika „Dosije“ na sajtu http://www.uns.org.rs/ i http://www.uns.org.rs/ biće otvorena za sva nova saznanja o ubijenim i nestalim kolegama.


„NOVOSTI“ DODELILE JUBILARNU «ZLATNU TRUBU»

Prestižna nagrada “Večernjih novosti” (član Asocijacije medija), na 50. jubilarnom Dragačevskom saboru trubača «Zlatna truba» dospela je u ruke Dejana Petrovića, najboljeg trubača na planeti. Dejan Petrović, na nedavno održanom Saboru u Guči  je proglašen za najboljeg trubača na svetu. Titulu najboljeg poneo je i njegov orkestar, a na završnoj večeri pripala mu je «Zlatna truba» koju, kao priznanje publike, već decenijama dodeljuju „Večernje novosti“.


KONFERENCIJA O «ETICI I PROMOVISANJU LEKOVA U SRBIJI»

Nedeljnik «Vreme» (član Asocijacije medija) i Biznis info grupa organizuju 28. septembra konferenciju na temu «Etika i promovisanje lekova na tržištu Srbije». Konferencija će biti održana u Beogradu, a ima za cilj da javnost „iz prve ruke“ od samih predstavnika farmaceutskih kompanija, lekara i predstavnika vlasti sazna na koji način se promovišu lekovi na tržištu Srbije. Među temama o kojima će se govoriti na konferenciji su i: “Koliko je Zakon o oglašavanju lekova precizno formulisan - da li prati standarde Zakona u zemljama Evropske Unije“, „Ima li mana i ostavlja li prostor za malverzacije“, „Postoji li jasna razlika u direktnom i indirektnom oglašavanju lekova“, „Postoji li razlika u metodama promovisanja lekova u balkanskim zemljama i u domicilnim zemljama farmaceutskih kompanija“, „Koliko je farmaceutskim kompanijama važno ulaganje u edukativne sadržaje i akcije koje promovišu zdrav način života“. Opširnije informacije o mogućnostima za učešće na konferenciji očekuju vas na web sajtovima organizatora.


UZ DRAGAČEVSKE I POŠTANKSE TRUBE

JP Pošta «Srbija» (pridruženi član Asocijacije medija) svečano je otvorila renoviranu poštu u Guči upravo u dane Dragačevskog sabora trubača. Događaju je prisustvovala i Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, poručivši kako je i ovo znak da je Srbija krenula novim putem i da se trudi da svojim građanima, nezavisno od toga gde žive, obezbedi sve one usluge koje imaju Evropljani. „Poštanski sektor služi za povezivanje sa svetom, isto kao što to čini i ovaj festival trube. Neka naši jubileji – 170 godina Pošte i 50 godina Dragačevskog sabora – budu dobar povod da krenemo paralelnim putevima u širenju dobrog glasa i u Srbiji i o Srbiji”, kazala je ministarka. Goran Ćirić, generalni direktor Preduzeća, ozvaničio je početak rada pošte u novom ruhu slanjem pisma resornom ministarstvu, uz želju da se u preporođenom poštanskom  ambijentu prijatnije osećaju i korisnici i zaposleni.


COMTRADE UNAPREĐUJE OBRAZOVANJE U REGIONU

Kompanija ComTrade (pridruženi član Asocijacije medija) je sopstvenim snagama proizvela aplikaciju za elektronsko učenje pod nazivom Teach.Me. Ovaj domaći proizvod predstavlja spoj efikasnog sistema za obezbeđivanje sigurnog internet okruženja za najmlađe korisnike, ali u isto vreme pruža širok spektar mogućnosti za unapređenje nastave. Po ocenama stručnjaka, softversko rešenje ispunjava sve  najmodernije svetske standarde, koji važe u ovoj oblasti uključujući i tzv. roditeljsku kontrolu (Parental Control).
Softver će se isporučivati zajedno sa prenosivim ClassMate PC – MiniBook računarima, proizvedenim takođe u ComTrade-u. Ovaj paket je namenjen za upotrebu u osnovnim školama. Očekuje se da se softver i hardver uskoro nađu i u slobodnoj prodaji, kako u Srbiji, tako i u drugim zemljama u regionu. Procenjuje se da će uvođenje mobilne e-learning platforme poslednje generacije u škole značajno unaprediti sistem obrazovanja u Srbiji i šire, pogotovo što je na izradi softverskog rešenja radilo preko 100 inžinjera i programera iz Srbije.


STARTOVAO «HALO!» INTERNET PORTAL

Color Press Grupa (član Asocijacije medija) pokrenula je  osmi po redu internet portal. Reč je o sajtu www.hellomagazin.rs koji će pratiti dešavanja na inostranoj i domaćoj showbiz sceni i dnevno objavljivati sve one informacije za koje ne možete da sačekate ponedeljak i izlazak magazina "Hello!". Portal www.hellomagazin.rs uređuje Jelena Pantović, dugogodišnja urednica internet izdanja u Color Press Grupi koja je postavila i portale www.svet.rs, www.lepotaizdravlje.rs i www.scandal.rs.
Na ovom sajtu čitaoci iz 80 zemalja sveta će svakog ponedeljka jednostavnim slanjem SMS poruke moći i da kupe novo izdanje magazina "Hello!".


BEOGRAD: ODIGRAN SVETSKI NOVINARSKI TENISKI ŠAMPIONAT

Na terenima Sportskog centra «Banjica» u Beogradu od 16. do 22. avgusta održano je 33. Svetsko prvenstvo novinara tenisera. Novinarski teniski šampionat po prvi put je organizovan u Beogradu, a okupio je 150 predstavnika sedme sile iz 22 zemlje sveta. Šampionat je prvi put organizovan 1978. godine Beograd je ovog leta po prvi put bio domaćin jednog ovakvog sportskog takmičenja.


TELEKOM U ČLANSTVU GLOBALNOG DOGOVORA UN

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) postao je član Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija, najveće svetske mreže dobrovoljnih društveno odgovornih kompanija. Sa više od 4.000 kompanija učesnica širom sveta iz više od 120 zemalja, Telekom Srbija a.d. stao je rame uz rame sa liderima iz sveta biznisa, ali i liderima iz oblasti korporativne društvene odgovornosti. Globalni dogovor nastao je 2000. godine. Globalni dogovor u Srbiji postoji od 2007. godine i broji više od 50 privrednih subjekata koji su posvećeni principima korporativne društvene odgovornosti. Telekom Srbija a.d. kao kompanija koja sistemski ulaže u razvoj društva i podržava održivi razvoj, postavši član Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija, dodatno naglašava svoje zalaganje za prosperitetnu budućnost.


"LINK" NA PRODAJU

Upravni odbor Link Publishing d.o.o odlučio da proda preduzeće zajedno sa osnivačkim pravima na LINK, časopis za profesionalce u medijima, zbog sve većih obaveza koje vlasnici imaju u televizijskoj industriji. Prvi  broj LINKa, izašao je oktobra 2002. Od tada  pa do danas izašlo je 92 broja i LINK se razvio u najpopularniji stručno naučni časopis iz oblasti medija na prostoru Ex-Yu. Više informacija na info@mediart.org 

US: GODIŠNJA PLATA EKONOMSKIH NOVINARA OKO 65.000 DOLARA

Prema nezvaničnom istraživanju koje je među 400 novinara koji izveštavaju o ekonomskim temama sprovelo Udruženje američkih biznis urednika i pisaca (SABEW) prosečne godišnja plata ove grupacije novinara je između 60.000 i 65.000 dolara. Prema istraživanju, urednici ekonomskih rubrika u dnevnim listovima plaćeni su na godišnjem nivou između 70.000 i 75.000 dolara. Njihove  kolege u elektronskim servisima plaćene su između 100.000 i 110.000 hiljada. Kada je reč o novinarima prosek kvare oni koji o biznisu pišu u biznis magazinima i koji na godišnjem nivou zarađuju između 45 i 50.000 dolara. Prema ovom istraživanju čak 60 odsto ispitanika se ovom vrstom novinarstva bavi manje od pet godina, a samo pet procenata među ispitanicima može da se pohvali da o ekonomskim zbivanjima piše više od 20 godina.


VELIKA BRITANIJA: OSAM REGIONALNIH IZDANJA “GLAMURA”

Izdavačka kuća Conde Nast štampaće u Velikoj Britaniji čak osam regionalnih izdanja septembarskog broja magazina “Glamur”. Svako  izdanje imaće po 16 stranica specijalno pripremljenih za čitaoce iz regiona. Specijalna, regionalna izdanja magazina “Glamur” namennjena su čitaocima u Birmingemu, Mančesteru, Bristolu, Severnoj Irskoj, Škotskoj, Njukastlu, Velsu i Londonu. Na svim naslovnim stranama je pevačica Katy Perry. “Glamur” je u Velikoj Britaniji najtiražniji ženski “lifestyle – glossy” magazin sa prosečnom prodajom od 515.281 primeraka po broju.


MARDOK DONIRAO MILION DOLARA REPUBLIKANCIMA

Kompanija News Corp koja je u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Mardoka donirala je iznos od milion dolara Republikanskoj partiji u USA. U kratkoj kompanijskoj izjavi datoj ovim povodom rečeno je da je do donacije došlo u znak poverenja u republikansku “pro-biznis agendu”. Donacija je izazvala mnogobrojne komentare u američkim medijima, ali nije posebno komentarisana u medijima koji su u Mardokovom vlasništvu. Mardok u USA, između ostalog, ima u vlasništvu: Wall Street Journal, New Zork Post, Fox News…


NBA U POTRAZI ZA EVROPSKIM SPONZORIMA

Američka  National Basketball Association (NBA) je u potrazi za potencijalnim sponzorima prvog takmičarskog meča koji će na  tlu Evrope odigrati dva NBA tima. Reč je o meču koji će 4. I 5. marta 2011. godine u londonskoj O2 Areni odigrati Toronto Raptors i New Jersy Nets . Ulaznice za ovaj NBA takmičarski spektakl puštene su u prodaju 1. septembra ove godine i mogu se kupiti preko sajta O2 Arene.


H&M I ZARA LANSIRAJU ONLAJN PRODAVNICE U BRITANIJI

H&M i Zara dva širom sveta poznata modna proizvođača promovisaće tokom septembra u Velikoj Britaniji svoje onlajn šopove. Majpre će 2. septembra startovati modna kuća Zara koja posluje u sastavu španskog proizvođača odeće Inditex. Istovremeno sa prvom onlajn  prodavnicom u Britaniji profunkcionisaće i onlajn prodavnice u Francuskoj, Španiji, Italiji i Portugalu. H&M onlajn prodavnica stardovaće 16. septembra, a u njoj će osim ženske, muške i dečje garderobe moći da se kupe i pojedini tekstilni predmeti namenjeni uređenju domova koji u ovom trenutku ne mogu da se kupe ni u jednoj od 168 H&M prodavnica u Velikoj Britaniji.


PRIHOD OD OGLASA U NEMAČKOJ PORASTAO ZA 9 PROCENATA

Prihod od oglasa u Nemačkoj od početaka 2010. godine povećan je za devet procenata. Prema nedavno saopštenim podacima, svi mediji beleže porast prihoda od oglašavanja. Prednjači internet sa 30,6 odsto (1,2 milijardi evra). Televizija beleži rast od poko pet procenata, a vrlo su ohrabrujući podaci za štampane medije, koji su se očigledno oporavili posle šoka u kome su se našli zbog posledica ekonomske krize. Novine su zabeležile rast oglasnih prihoda od 1,1 odsto do cifre od gotovo tri milijarde, a magazini beleže rast od 2,6 odsto i prihod je dostigao iznos od 1,9 milijardi evra.


OFCOM UBLAŽAVA PRAVILA IGRE ZA LOKALNE MEDIJE

Britansko regulatorno telo Ofcom na predlog Dđeremi Hanta državnog sekretara za kulturu saglasiće se i predložiti vladi i parlamentu da ublaže pravila i strukture vlasništva koja važe za lokalne i regionalne medije u Velikoj Britaniji. Osnovni razlog zbog koga će se odustati od mera kojima se zabranjuje tzv. «cross ownership» (ukršteno vlasništvo) je izuzetno teška ekonomska situacija britanskih medija na lokalnom nivou. To će značiti da će, bez problema medijske kuće, koje u vlasništvu imaju štampane medije moći da imaju i tv i radio stanice i obratno. Očekuje se bliže preciziranje ove odluke.


I U RUSIJI RASTU PRIHODI OD OGLASA

Prema podacima koje je nedavno saopštila ruska trgovačka asocijacija (AKAP) tokom prvog polugođa 2010. godine zabeležen je rasto oglasnih prihoda od čak 10 odsto. Ukupna izdvajanja dostigla su iznos od 105 milijardi rubalja (2,7 milijardi evra). I u Rusiji najbrži porast prihoda od oglašavanja beleži internet kod koga rast iznosi čitavih 33 procenta. Inače tokom prvog polugođa najveći oglašivači u Rusiji su bili Proctor&Gamble sa ukupnim iznosom od 220 miliona rubalja i Renault-Nissan sa 183 miliona rubalja izdvojenih za oglašavanje.


TESCO POSTAJE I IZDAVAČ

Kompanija Tesco, najveći britanski lanac supermarketa i jedan od najvećih lanaca te vrste u svetu odlučio je da se počev od oktobra ove godine ozbiljnije pozabavi i izdavaštvom. Tesco će u svojim supermarketima ponuditi  magazina koji će ovoga puta biti na prodaju. Na A4 formatu prvo startuju dva magazina pod naslovom “Food&Home” sa planiranim tiražom od 50.000 primeraka i prodajnom cenom od 1,99 funti. Teskova konkurencija sadašnjim tv vodičima pojaviće se u prodavnicama ovog lanca pod naslovom “Your TV Week”. Promocija je planirana za decembar, a cena je 45 penija. Tesco će magazine nuditi na prodaju u 2.000 svojih supermarketa širom Velike Britanije.


MARDOK LANSIRA DIGITALNE NOVINE

Rupert Mardok prvi čovek News Corp – ne posustaje. Ovoga puta ponovo je na čelu pionirskog poduhvata koji je nazvao digitalne novine. Reč je o novinama koje tek treba da budu osmišljene, a nakon toga prodavane preko platformi kao što su iPad ili mobilni telefoni koji po Mardoku nude milionski čitalački potencijal kome se treba približiti na odgovarajući način. U svakom slučaju u sastavu News Corp već je formirano specijalno odeljenje sa zadatkom da osmisli digitalne novine koje će čitaocima ponuditi kratke i pitke sadržaje koji mogu da se lako konzumiraju u elektronskoj formi.


BBC POKREĆE DRUGI MAGAZIN ZA PREDŠKOLCE

Izdavački sektor BBC-a lansiraće tokom septembra drugi magazin namenjen deci predškolskog uzrasta. Reč je o tronedeljnom magazinu koji će se na tržištu pojavljivati pod nazivom «ZingZilas». Namenjen je «čitalačkoj» publici uzrasta od tri do šest godina sa posebnom pažnjom prema četvorogodišnjacima. Novi magazin koštaće 2,5 funti. Inače BBC Magazines su u junu 2010. godine na tržište lansirali dečji magazin pod imenom «Kerwhizz».


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545; Mob: (+381 63) 307 397

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA NOVINE I MAGAZINI • NIN D.O.O. • VREME D.O.O • RTV STUDIO B • NIP FONET D.O.O. • CONSULTING & MARKETING AGENCY • COLOR PRESS GROUP • DNEVNIK VOJVODINAPRESS • EKONOMIST
ADRIA MEDIA SRBIJA • PRESS PUBLISHING GROUP • RINGIER D.O.O. SRBIJA
• VOJVODINAINFO

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!