Septembar, 2009 No. 112


OBUSTAVLJENA ISPORUKA ŠTAMPE „FUTURI PLUS“

Zbog višemesečnih enormno visokih dugovanja po osnovu prodaje dnevne i periodične štampe koja su krajem avgusta premašila iznos od 250 miliona dinara, Upravni odbor Asocijacije medija na vanrednoj sednici početkom septembra doneo je odluku o obustavljanju svih isporuka štampe kompaniji „Futura plus“ do konačnog izmirenja dugova. Tim povodom Upravni odbor Asocijacije izdao je saopštenje u kome se kaže:
Članice Asocijacije medija – Kompanija Novosti, Ringier Srbija, Color press, Politika novine i magazini, Press publishing group, Adria Media, Dnevnik, Ekonomist. Vojvodinainfo, NIN i Vreme – obaveštavaju javnost da Futura Plus, kao jedan od najvećih distributera štampe, ozbiljno ugrožava poslovanje svih izdavača.
Pošto pojedinačna nastojanja poslovodstava svih izdavača da naplate ogromna dugovanja nisu uspela, članice Asocijacije medija jednoglasno su odlučile da od utorka, 15. septembra ne isporučuju dnevne novine i magazine Futuri Plus.
Molimo čitaoce za razumevanje i da svoje novine i magazine potraže na drugim prodajnim mestima.
Pozivamo Vladu Srbije, da u okviru svojih nadležnosti, a u cilju obezbeđenja slobode informisanja, preduzme hitne mere kako bi se ovaj značajan deo tržišta uredio na zakonit način.


NEMA OPROSTA DUGOVA ZA “FUTURU PLUS”!

Povodom pokušaja čelnika kompanije “Futura plus” da obustavljanje isporuka dnevne i periodične štampe zbog nagomilanih dugovanja prema izdavačkim kućama, članicama Asocijacije medija, javnosti predstave kao pokušaj neidentifikovanih “mračnih sila” da se uništi kompanija u vlasništvu Stanka Subotića, oglasio se upravni odbor Asocijacije medija saopštenjem u kome se kaže:
“Članice Asocijacije medija - Kompanija Novosti, Ringier Srbija, Color press, Politika novine i magazini, Press publishing group, Adria Media, Dnevnik, Vojvodina info, NIN i Ekonomist – još jednom sa žaljenjem konstatuju da su isključivo iz poslovnih interesa bile prinudene da obustave isporuku dvenih i periodicnih novina Futuri plus. Jučerašnjim saopštenjem i javnim izjavama odgovornih iz ovog preduzeća priznata je činjenica da u ovom trenutku izdavačima duguje oko 250 miliona dinara. Izdavaci ne uspevaju da naplate potraživanja ni menicama, već nedeljama jer je Futura plus do juče bila u blokadi za 563.889.412 dinara! Rukovodstvo Future plus istovremeno potvrđuje i činjenicu da nije reč o slučajnosti ili trenutnoj krizi već o praksi koja već duži period najozbiljnije ugrožava tekuće poslovanje svih novinskih izdavača.
Ne želeći da ulazi u kvazi politicke rasprave o “mračnim silama” koje žele da unište uspešno poslovanje Futura Plus i njene zaposlene (kao da zaposleni u našim medijskim kućama nisu ugroženi) - Asocijacija medija podseća da je ova kompanija i ranije kresala tiraže izdavačima koji su pokušavali menicama da naplate svoja potraživanja.
I dalje tražimo da Vlada Srbije, u okviru svojih nadležnosti, a u cilju obezbedenja slobode informisanja, hitno preduzme mere kako bi se tržište štampe uredilo na zakonit način..
Asocijacija medija od Futura Plus očekuje da odgovori na pitanje: kad i kako može da vrati dug, jer nas izjava „plaćamo koliko možemo“ ne zadovoljava i preti našim poslovnim rezultatima.


UPRAVNI ODBOR ASOCIJACIJE MEDIJA KOD PREMIJERA CVETKOVICA

U nastojanju da se što pre prevaziđu problemi nastali u distribuciji dnevnih i periodičnih listova obustavljanjem isporuka kompaniji “Futura plus” zbog nagomilanih dugovanja prema novinskim izdavačima, članovi Upravnog odbora Asocijacije medija zatražili su hitan prijem kod premijera Mirka Cvetkovića kako bi njega i saradnike detaljno informisali o problemu koji bitno utiče na pravo građana da budu blagovremeno i kvalitetno informisani. Tim povodom iz kabineta premijera izdato je saopštenje:
“Predsednik vlade Republike Srbije Mirko Cvetković primio je danas članove Upravnog odbora Asocijacije medija. Predstavnici Asocijacije medija su premijera Cvetkovića detaljno informisali o aktuelnim problemima u distribuciji štampe nastalim zbog nagomilanih dugovanja kompanije Futura plus i dramatičnim posledicama koje trenutno stanje može imati na novinsko izdavačku delatnost. Istovremeno premijer Cvetković je informisan o stavovima Asocijacije medija u odnosu na važeće medijsko zakonodavstvo kao i o odluci da Asocijacija ponudi javnosti, a potom Vladi i Skupštini odgovarajuća rešenja. Deo razgovora bio je posvećen i odluci Asocijacije medija da se aktivno uključi u izradu Strategije razvoja medija
Premijer Cvetković je podržao odluku Asocijacije da se uključi u proces izrade Strategije razvoja medija, izrazivši uverenje da će i Asocijacija i ostali zainteresovani doprineti da se medijska sfera u Srbiji uredi na najbolji način.
Razgovoru sa premijerom Cvetkovićem u ime Asocijacije medija koja okuplja 15 medijskih kuća sa oko 130 dnevnih i periodičnih listova prisustvovali su Veselin Simonović, Manojlo Vukotić, Mira Glišić Simić, Biljana Stepanović, Dragoljub Žarković, Dušan Vlaović, Branislav Novčić, Branko Miljuš i Zoran Papić”.


MILOSAVLJEVIĆ: „FUTURA PLUS“ NAJNELIKVIDNIJA

Ministar trgovine i ugostiteljstva Slobodan Milosavljević, izjavio je da su dugovanja velikih trgovinskih lanaca najvećim delom isplaćena, ali da je taj problem ostao kod malih i srednjih trgovinskih preduzeća. „Trenutno najveći problem je onaj sa distributerom novina „Futurom plus“ koje je najnelikvidnije trgovinsko preduzeče u Srbiji“ rekao je ministar Milosavljević.


EKSPERTSKI TIM ZA BUDUĆI, NOVI ZAKON O INFORMISANJU

Druga, septembarska, sednica Upravnog odbora Asocijacije medija bila je posvećena aktivnostima Asocijacije nakon usvajanja Zakona o izmenama i dopunama zakona o informisanju kao i definisanju stava u pogledu vladine inicijative za formiranje radne grupe za izradu Strategije medijskog razvoja. Tim povodom upravni odbor Asocijacije medija je izdao sledeće saopštenje:
„Upravni odbor Asocijacije medija, iskazao je visok stepen nezadovoljstva zbog činjenice da nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o informisanju nije obuhvaćen veći broj primedbi i sugestija Asocijacije medija. Predlozi Asocijacije bili su usmereni ka značajnom poboljšanju osnovnog predloga teksta zakona i stvaranju znatno boljeg zakonskog okruženja za funkcionisanje medijskih kuća.  Članice Asocijacije medija pomenuti zakon ne smatraju kvalitetnim i dugorocnim zakonskim rešenjem.
Zato je Upravni odbor Asocijacije medija, jednoglasno, odlučio da formira ekspertsku grupu sastavljenu od domaćih i stranih stručnjaka sa zadatkom da u što kraćem roku pripreme tekst novog Zakona o informisanju koji će biti predstavljen javnosti a zatim ponuđen Vladi i Skupštini Srbije na usvajanje. Članice Asocijacije medija, odlučile su da radom ove grupe rukovodi Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije "Novosti" i član upravnog odbora Asocijacije medija.
Istovremeno Upravni odbor Asocijacije medija je  podržao ideju o formiranju radne grupe za izradu Strategije medijskog razvoja u Srbiji. Upravni odbor izradu strategije smatra šansom da se u najkraćem roku dođe do bazičnog dokumenta kojim će se na jasan način utvrditi najznačajniji detalji razvoja medijske sfere i stvoriti kvalitetna osnova za temeljite izmene i dopune medijskog zakonodavstva. Za svoje predstavnike u radu ove radne grupe UO je delegirao  Veselina Simonovića, glavnog urednika dnevnog lista "Blic" i predsednika UO i Zorana Papića, izvršnog direktora Asocijacije medija.
Naredna, septembarska, sednica UO biće posvećena raspravi o izmenama i dopunama Zakona o oglašavanju“.


PRVA SEDNICA UPRAVNOG ODBORA U NOVOM SADU

Aktuelni problemi medijske industrije bili su povod da se upravni odbor Asocijacije medija sastane po treći put tokom septembra. Prvi put za proteklih šest godina sednica upravnog dbora održana je u Novom Sadu. Domaćini su bili predstavnici članica Asocijacije iz Novog Sada, Color Press Group, Dnevnik Vojvodinapress i Vojvodinainfo. Sednica je održana u modernom zdanju u kome je smešteno sedište Color Press Group. Na dnevnom redu Upravnog odbora bile su teme posvećene problemima u distribuciji štampe, izmenama i dopunama Zakona o oglašavanju kao i formiranje tima koji će se baviti izradom predloga novog Zakona o informisanju. Za kontakt i saradnju sa Ministarstvom trgovine i usluga koje je nadležno za Zakon o oglaavanju zaduženi su Branislav Novčić i Branko Miljuš. Ovom prilikom zaključeno je da će Asocijacija medija ubuduće unaprediti odnose sa svim sličnim asocijacijama u Evropi i svetu za šta je u ime UO Asocijacije zadužen Robert Čoban.


OKRUGLI STO O DRUŠTVENO KORISNOM POSLOVANJU I ODNOSU MEDIJA

U okviru redovnih aktivnosti Asocijacije medija posvećenih unapređenju kvaliteta informisanja, 14. oktobra će biti održan okrugli sto: CSR & Mediji - Uloga medija u izveštavanju o društveno odgovornom poslovanju. Skup će biti održan u sedištu Asocijacije medija u Beogradu, a otvoriće ga Veselin Simonović, predsednik UO Asocijacije medija i glavni urednik dnevnog lista „Blic“. Moderator skupa će biti Dragoljub Žarković, član UO Asocijacije i glavni urednik nedeljnika „Vreme“. Asocijacija medija se potrudila da specijalno za ovu priliku obezbedi i učešće gosta iz Velike Britanije. To će biti Jogeš Čoen (Yogesh Chauhan) koji je  glavni savetnik za odgovorno poslovanje kompanije BBC. Učesnicima skupa obratiće se i predstavnici menadžmenta kompanija Telekom, Delta I McCann Eeickson kao i predstavnici nevladinog sektora. Skup je namenjen novinarima, koji se ovom temom bave u listovima koje izdaju članice Asocijacije medija, ali je moguće i prisustvo ostalih zainteresovanih. Zbog ograničenog broja učesnika molimo da nam se zainteresovani učesnici odmah jave.


STIGAO INFORMATIČKI KABINET

Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija), kao društveno odgovorna kompanija, u nastavku akcije „Internet u školama”, 18. septembra je predala na korišćenje informatički kabinet OŠ „Bora Stanković” u Klenikama, opština Bujanovac. Škola ima 241 učenika sa prostora još desetak sela. U novom informatičkom kabinetu, sa sedam računara i dva štampača i sa pristupom Internetu, moći će da se istovremeno obučava dvadesetak učenika.
„Cilj Pošte, koja traje skoro 170 godina, jeste da spaja ljude, različite narode i različite kontinente. Osećamo potrebu da budemo sa vama, želimo da se upoznamo sa problemima koje imate i da ih rešavamo. Jedan od problema je i tehnološki razvoj juga Srbije. Želimo da, uz skromnu donaciju računarske učionice, omogućimo đacima prozor u svet i siguran sam da će deca ove škole imati još više uspeha na svim takmičenjima“ istakao je ovom prilikom Goran Ćirić generalni direktor Pošte Srbije obraćajući se domaćinima, deci i nastavnicima škole, kao i predstavnicima medija. Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, istakao je da će Pošta Srbije, kao jedno od najuspešnijih javnih preduzeća, i dalje biti donator na prostoru juga Srbije u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.


OMBUDSMAN ZATRAŽIO OCENU USTAVNOSTI ZAKONA O INFORMISANJU

Zaštitnik građana Saša Janković zatražio je od Ustavnog suda Srbije da oceni ustavnost šest odredbi Zakona o javnom informisanju. Prva odredba o kojoj će se izjašnjavati sud tiče se propisa da samo domaće pravno lice ima pravo da osnuje javno glasilo. Traži se i ocena ustavnosti odredbe po kojoj osnivač javnog glasila ne može preneti, niti na drugi način raspolagati, pravom na javno glasilo, ili pravom na izdavanje javnog glasila, kao i odredbe po kojoj nije dozvoljeno osnivanje javnog glasila pod istim, ili sličnim imenom koje može izazvati zabunu u pogledu identiteta javnog glasila. Istovremeno, zaštitnik građana smatra da je povređen Ustav i za član kojim se, u slučaju povrede zabrane ponovnog izdavanja istoimenog javnog glasila, pokreće postupak za privredni prestup i izriče mera privremene obustave izdavanja javnog glasila do pravnosnažnog okončanja postupka.
- Pored toga, visina kazni koje su Zakonom o javnom informisanju propisane, kako za privredne prestupe, tako i za prekršaje, viša je od kazni za prestupe i prekršaje propisane drugim zakonima, i time je povređeno ustavno načelo jednakosti pred zakonom - ocenio je zaštitnik građana Saša Janković.


“STORY” U USPONU!

Iz izdavačke kuće Adria Media Srbija (član Asocijacije medija) saopštili su da je magazin “Story” broj 203 prodat u više od 52.000 primeraka. Kako se kaže u saopštenju, reč je o najprodavanijem broju magazina “Story” tokom 2009. godine. Istovremeno sa porastom prodatog tiraža porastao je i rejting čitanosti u prvih osam meseci ove godine i uvećan je za 31 odsto u odnosu na isti period 2008. godine.


NOVA USLUGA ZA BIZNIS KORISNIKE

Kako bi svojim biznis korisnicima – pravnim licima, omogućila lakšu i kvalitetniju komunikaciju preko fiksne telefonske linije, kompanija Telekom Srbija je u svoju ponudu uvrstila novu uslugu koja donosi niz povoljnosti. Reč je o usluzi „Business Ino Call Plus“ koja je osmišljena tako da doprinose značajnom smanjenju troškova poslovanja kada su u pitanju međunarodni telefonski razgovori.
Naime, uz  mesečnu naknadu od 99,00 dinara bez PDV-a, za standardni telefonski priključak, možete postati korisnik usluge Business InoCall Pluss, i na taj način ostvarivati pozive ka inostranim fiksnim i mobilnim mrežama, po znatno povoljnijim cenama.
Takođe, ovoj usluzi mogu pristupiti i  korisnici ISDN (BRI) priključka, uz mesečnu naknadu od 199,00 dinara bez PDV-a, kao  i  korisnici ISDN (PRI), mesečna naknada iznosi 999,00 dinara bez PDV-a.
U grupi od 50 zemalja na koje se odnosi ova usluga, nalaze se Grčka - cena pozivanja fiksnih mreža po minutu iznosi 3,00 dinara, dok je prema mobilnim mrežama  - 13,20 dinara, Nemačka – pozivanje fiksnih mreža iznosi 3,00 dinara po minuti, a pozivi ka mobilnim mrežama 13,80 dinara, i Rusija – 4,20 dinara ka fiksnim mrežama i 6,60 dinara ka mobilnim mrežama (navedene cene su bez uračunatog PDV-a).
Kako bi se u potpunosti razumelo o kakvim uštedama je reč, treba imati u vidu da minut razgovora, bez korišćenja usluge Business InoCall Plus, ka fiksnim mrežama u Grčkoj, za biznis korisnike iznosi  21,51 dinara, u Nemačkoj – 25,35 dinara, a u Rusiji – 25,35 dinara (cene su izražene bez uračunatog  PDV-a).


TABOO 2009!

Iz redakcije magazina TABOO obaveštavaju da su na sajt postavili Pravilnik o kategorizaciji, prijavljivanju i nagradjivanju radova na Prvom nacionalnom festivalu marketinških ostvarenja TABOO 2009, Pravilnik za ocenjivanje prijavljenih radova za Prvi nacionalni festival marketinških ostvarenja TABOO 2009, Obrazac: Prijava za lično učešće I  Obrazac: Pojedinačna prijava rada. Svi dokumenti vas očekuju na internet adresi http://www.taboomagazine.org/code/navigate.asp?Id=100
PREDSEDNICI ENPA I FAEP KOD EVROPSKE KOMESARKE ZA MEDIJE

Predsednici evropskih asocijacija izdavača magazina (FAEP) i dnevnih novena (ENPA) David J. Hanger i Valdo Lehari Jr posetili su nedavno Viviaen Reding, evropsku komesarku za medije kako bi je informisali o izuzetno teškom ekonomskom i finansijskom položaju novinskih izdavača u svim zemljama Evropske unije. Posebno mesto u razgovoru zauzela je informacija o najtežoj oglasnoj krizi u istoriji novinskog izdavaštva koja je od zemlje do zemlje EU dovela do pada prihoda od oglasa u rasponu od 20 do 50 procenata. Predstavnici dve vodeće evropske novinske asocijacije skrenuli su pažnju na potrebu brzog reagovanja EU u oblasti zaštite autorskih prava, zaštiti medijskog pluralizma ali i vlasništva kao i na potrebu preciznije ali i liberalnije regulative u oblasti oglašavanja.


BEZ REKLAMA NA HRVATSKOJ TV 

Od iduće godine na HRT-u se više neće emitovati komercijalni oglasi, predviđa novi zakon koji se priprema u vladi Hrvatske. Budući da će HRT biti isključen s oglasnog tržišta, finansiraće se većim delom iz pretplate, a delom tako što će ostale TV stanice izdvajati procenat zarade od marketinga i davati ga HRT-u.


U KINI RASTU PRIHODI OD ONLAJN OGLAŠAVANJA

Kinesko tržište onlajn oglašavanja registrovalo je porast od 2,9 procenata tokom prvog polugođa ove godine. Prema objavljenim podacima, ovaj porast znači da je prihod po ovom osnovu dostigao ukupan iznos od 8,35 milijardi juana (1,2 milijardi dolara).


VREME U KOME I DVA MILIMETRA PUNO ZNAČE

Da u vremenima krize i milimetri mogu da budu od značaja dokazali su u švedskom dnevnom listu „Svenska Dagbladet“. Dimenzija ovog, jednog od vodećih švedskih listova smanjena je po visini za dva milimetra tako da visina lista sada iznosi 372 mm. Ovu informaciju su morali da uvaže svi oglašivači koji oglase plasiraju na stranicama ovog švedskog lista koji je tokom 2008. godine svakog dana prodavan u 193.300 primeraka.


US: PRIHOD OD OGLASA MANJI ZA 15 PROCENATA

Prema nedavno saopštenim podacima prihod od oglasa u Sjedinjenim državama opao je za 15,4 odsto tokom prvih šest meseci 2009. godine u odnosu na isti period prethodne godine. Minimalni rast prihoda zabeležila je kablovska tv (1,5 odsto) kao i kablovska tv sa programom na španksom jeziku (0,6 odsto) a svi ostali beleže značajan pad prihoda od oglasa. Među gubitnicima su na prvom mestu B2B magazini sa minusom od 31,8 procenata, lokalni magazini imaju manji prihod od oglasa za četvrtinu, lokalne novine 13,6 procenata a nacionalni magazini su ostvarili prihod manji za 21 odsto. Dnevni listovi na nacionalnom nivou beleže pad od 22 procenta, outdor oglašavanje 14 odsto a u padu je i prihod od internet oglašavanja za jedan procenat .


BURBERRY PLETE INTERNET MREŽU

Dve milijarde funti vredan modni brend, kompanija Burberry odlučila je da lansira vlastitu internet društvenu mrežu namenjenu postojećim ali i budućim, potencijalnim, kupcima. Burberry društveni sajt pod imenom “artofthetrench.com” koristiće snagu Facebook-a a od posetilaca će za početak biti traženo da pošalju vlastitu fotografiju u čuvenom Burberry mantilu.


FRANCUSKA: DRAKONSKE KAZNE PROTIV INTERNET PIRATERIJE

Francuska skupština raspravljala je o predlogu jednog od najrigoroznijih zakona za sprečavanje internet piraterije. Ukoliko predlog zaista postane zakon omogućio bi vlastima da zamrzava internet konekciju svima onima koji se bave „daunlodovanjem“ internet sadržaja na nelegalan način. Predlogom su predviđene kazne i do 300.000 evra kao i zatvorske kazne do dve godine za sve one koji budu uhvaćeni u ponovljenim prestupima ilegalnog „skidanja“ i umnožavanja materijala sa Interneta. Prredlog predviđa trostepenost. Prekršioci će prvo biti opominjani putem e-mail poruka, u drugoj fazi će im biti zamrzavano pravo pristupa Internetu na godinu dana, a u trećoj fazi ih očekaju novčane i zatvorske kazne. Švedska već ima sličan zakon i za samo godinu dana primene zabeležen je značajan pad internet piraterije.


WALL STREET JOURNAL: POČINJE NAPLATA MOBILNIH SADRŽAJA

Mardokov The Wall Street Journal planira da otpočne da naplaćuje mogućnost preuzimanja sadržaja lista putem usluga mobilne telefonije kao što su iPhones ili BlackBerry. Za početak planirano je da se nedeljna pretplata naplaćuje dva dolara a sve u nastojanju da se redakcije dnevnih listova učine manje zavisnim od prihoda koje ostvaruju njihova štampana izdanja. Sa naplatom “mobilne tarife” otpočeće se za mesec ili dva, a sve u okviru opšteg Mardokovog opredeljenja da čitaoci moraju plaćati za pristup internet izdanjima dnevnih novina. 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!