Septembar, 2009 No. 111


Usvojen Zakon o informisanju

Na sednici odrzanoj 31. avgusta, Skupština Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o informisanju čime je stavljena tačka na dvomesečne burne rasprave o predloženim izmenama. Zakon o informisanju je usvojen sa 125 glasova od 225 prisutnih poslanika. Većinu neophodnu za usvajanje predloženih izmena obezbedila je opoziciona LDP. Protiv predloženih izmena glasalo je 88 poslanika, 11 je bilo uzdržano a jedan poslanik nije glasao.
Vlada Srbije je Predlog zakona usvojila 9. jula, a posle oštrih kritika javnosti i profesionalnih udruženja među kojima i Asocijacije medija izmenila ga je nizom amandmana.


STIGLA NA RED I STRATEGIJA RAZVOJA MEDIJA

Na sastanku održanom u Ministarstvu kulture podržana je inicijativa Vlade Republike Srbije o hitnom formiranju radne grupe za zadatkom definisanja Strategije razvoja medijske sfere u Srbiji. Jednoglasnu podršku ovoj inicijativi pružili su predstavnici Asocijacije medija, UNS-a, NUNS-a, Lokal presa i Anema koji su preuzeli obavezu da Ministarstvo kulture prvih dana septembra obaveste o imenima svojih predstavnika u radnoj grupi. Nakon što Vlada bude potvrdila sastav radne grupe pristupiće se izradi strategije koja će biti zasnovana na aktuelnim dokumentima UNESCO-a i Evropske komisije koji se odnose na razvoj i funkcionisanje medija u svetu i Evropi. Prihvatajući inicijativu Asocijacije medija Ministarstvo kulture je preuzelo obavezu da u najkraćem roku obezbedi prevod svih relevantnih dokumenata koja se odnose na ovu oblast kao i da ih postavi na svoj zvanični sajt. 


I „PRESS“ U ASOCIJACIJI MEDIJA

Beogradska izdavačka kuća Press dnevne novine d.o.o. novi je član Asocijacije medija. Kompanija Press dnevne novine d.o.o. izdavač je dnevnog lista „Press“ jedne od tri najtiražnije dnevne novine u Srbiji. U radu Asocijacije medija novog člana predstavljaće Branko Miljuš, generalni direktor, Đoko Kesić, glavni urednik svih izdanja „Pressa“, Nenad Lazić i Dragan J. Vučićević direktor i glavni urednik „Pressa“.
Priključivanjem kompanije „Press dnevne novine d.o.o.“ Asociacija medija, prema podacima ABC Srbija okuplja izdavačke kuće koje na tržište štampe u Srbiji plasiraju oko 90 odsto  ukupnog tiraža dnevnih novina i oko 85 procenata tiraža magazina, čime je još jednom potvrđena čelna pozicija Asocijacije medija među medijskim organizacijama.


TV „FOKS” OTPUŠTA 40 ZAPOSLENIH

Srpski ogranak „Foks“ televizije otpustio je zbog ekonomske krize 40 zaposlenih, među kojima je deset novinara i urednika Informativne redakcije. Oni su obaveštenje o tome da su tehnološki višak primili uz rešenja o godišnjim odmorima. Direktor Deni Carls Bejts im je poručio „da ne vidi svetlost na kraju tunela“, zahvalio im se na iskazanom profesionalizmu i tome što su „rejting televizije s petog podigli na stabilno treće mesto“. Po ugovoru o radu, zaposleni u „Foksu“ imaju pravo na otkazni rok od 30 dana, nakon što se vrate s „prinudnih“ godišnjih odmora, kao i otpremnine, koje im pripadaju po Zakonu. U Informativnoj redakciji te televizije, koja ima nacionalnu pokrivenost, od sad će raditi samo pet zaposlenih novinara i dva urednika.


PRVI NACIONALNI MARKETINŠKI FESTIVAL

Prvinacionalnifestival marketinških ostvarenja Srbije, TABOO 2009. godine biće održan u Beogradu od 28. do 31. oktobra. Uz učešće velikog broja marketinčkih stručnjaka iz sveta i zemlje. U vreme festivala, pored velikog broja predavanja i panela, biće održani i sledeći značajni događaji: Proglašenje najuspešnijih i najboljih agencija prema rezultatima poslovanja za 2008. godinu i dodela priznanja pod nazivom „Punom parom napred“. Treća redovna izborna skupštinaGrupacije marketinških agencija PKS-GMA,
Osnivačka skupštinaGrupacije oglašivača Srbije PKS-GOS, Osnivačka skupština Nacionalnog udruženja agencija za marketinške komunikacije (AMAKO).  Prvi nacionalni festival marketinških ostvarenja - Taboo 2009: marketinške misli-kreativna sloboda. Preliminarni program Prvog nacionalnog festivala marketinških ostvarenja TABOO 2009: Marketinške misli - kreativna sloboda očekuje vas na internet adresi: www.taboomagazine.org


COM TRADE NEWSLETTER

Kompanija ComTrade (pridruženi član Asocijacije medija) polovinom avgusta pokrenula je: ComTrade IT Solutions and Services Newsletter. Uvereni da razmena informacija i znanja predstavlja najbolji način za razvoj biznisa u kompaniji ComTrade su pokrenuli Newsletter  sa željom da informišu o aktuelnim projektima i interesantnim događajima u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija. Opširnije na www.comtrade.com


JAGODINA: NOVINARI DOBILI KLUB

Grad Jagodina, odlukom gradonačelnika Dragana Markovića Palme, obezbedio je prostor za rad Kluba novinara Pomoravskog okruga, sa nameštajem i kompjuterskom opremom. Klub novinara Pomoravskog okruga osnovan je polovinom juna, a čine ga novinari lokalnih medija i dopisnici republickih informativnih kuća i agencija iz Jagodine, Ćuprije, Paraćina i Despotovca.


KRIZNI MENADŽMENT

Prijatelji i kolege iz svetske novinske organizacije WAN&IFRA zamolili su nas da medijske kuće okupljene oko Asocijacije medija podsetimo na izutetno značajnu konferenciju koju organizuje ova od nedavno ujedinjena novinska asocijacija. Reč je o konferenciji koja će pod nazivom „Upravljanje krizom“ biti održana od 28. i 29. septembra u Londonu u Frontline Club. Konferencija je namenjana novinskom izvršnom menadžmentu i njegovom funkcionisanju u vremenima izuzetne medijske krize, a predavači su iz vodećih medijskih kuća i organizacija širom sveta (SAD, Švajcarska, Nemačka, Rusija, Velika Britanija...). Opširnije informacije o predstojećoj WAN&IFRA konferenciji “Managing the Crisis”  očekuju vas na internet adresi: http://www.ifra.com/managingthecrisis  U slučaju da odlučite da se prijavite za učešće skrećemo pažnju da napomenete da se prijavljujete po osnovu informacije objavljene u Newsletter, jer u tom slučaju možete dobiti kotizacije namenje isključivo članovima WAN&IFRA asocijacije.


LETNJA AKCIJA MT:S I SAMSUNGA

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) odnosno MT:S i Samsung pripremili su specijalno iznenađenje za sve one koji odaberu odgovarajući mt:s postpeid tarifni profil i svoj model Samsung telefona. Svi koji se odluče da sebe obraduju novim telefonom i postpeid brojem dobijaju priliku da učestvuju u nagradnoj igri, u kojoj je jedna od glavnih nagrada popularni automobil Fiat 500c, ali se mogu osvojiti i Skuteri, LCD Samsung televizori, kućni bioskopi, mini linije.
Učešće u nagradnoj igri je jednostavno. Potrebno je da se popuni nagradni kupon koji se dobija prilikom kupovine mt:s paketa sa Samsung telefonom i da se ubaci u neku od Samsung kutija koje se nalaze na prodajnim mestima Telekoma Srbija.
Nagradna igra važi za sve ugovore sa postpeid brojem i Samsung telefonom, zaključene u periodu od 12. avgusta do 12. oktobra 2009. godine, a izvlačenje nagrada će se obaviti 23. oktobra 2009. godine.
Sve dodatne informacije o uslovima učešća u nagradnoj igri možete potražiti na adresi www.mts.telekom.rs


COMTRADE STALNI ČLAN SVETSKOG EKONOMSKOG FORUMA

Kompanija ComTrade Group (pridruženi član Asocijacije medija) izabrana je za stalnog člana Svetskog Ekonomskog Foruma, čime je potvrđen i na najvišem nivou priznat njen ubrzani razvoj u Regionu. Prijem u ovu organizaciju je praktično potvrda da se ComTrade nalazi među tri stotine najbrže rastućih kompanija u svetu, prema kriterijumima Foruma. Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije ComTrade Group, pozvan je da posle konferencije u Davosu u januaru ove godine, prisustvuje i “letnjem Davosu” u Kini, u gradu Dalian, gde će se od 10 - 12. septembra okupiti najznačajniji svetski lideri iz oblasti biznisa i politike. Svetski Ekonomski Forum je neprofitna međunarodna ogranizacija koja se bavi pitanjima ekonomskog progresa i socijalnog razvoja u svetu, okuplja vodeće svetske naučnike, poslovne ljude i političke lidere, i organizuje čuveni godišnji skup u Davosu.
DOW JONES TRAŽI NOVOG VLASNIKA

Skoro 113 godina nakon što je osnovao Charles Dow, jedan od najpoznatijih svetskih berzanskih indexa, kompanija Dow Jones Industrial Average u potrazi je za novim vlasnikom pa možda, čak i za novim imenom. Kompaniju je 2007. godine kupila Mardokova News Corporation za fantastičnih 5,7 milijardi dolara uključujući i Wal Street Journal međutim posledice svetske ekonomske krize naterale su Mardoka da otpiše čak 2,8 milijardi cene po kojoj je kupio Dow Jones. Kao potencijalni kupci, mada stručnjaci ističu da je reč o vrlo ranoj fazi u procesu donošenja ovakve odluke, pominju se džinovi poput: Morgan Stanley, Bloomberg, Thomson-Reuters i McGraw-Hill. Kompanija Dow Jones ima kancelarije u Njujorku, Bostonu, Los Anđelesu, Prinstonu, Parizu, Stokholm, Cirihu, Madridu, Hong Kongu i Pekingu. News Corporation je angažovala kompaniju Goldman Sachs sa sondiranje tržišta.


BRITANIJA: OPAO TIRAŽ MAGAZINA U PRVOM POLUGOĐU

Britanski ABC polovinom avgusta je saopštio podatke o tiražima nekih od najvećih britanskih izdavača magazina iz tzv. Kategorije “consumer magazines”. Podaci se odnose na prvo polugođe 2009. u odnosu na isti period prethodne godine i evo kako izgledaju: Bauer Consumer Media – ukupan pad tiraža od 6 odsto (najveći porast: “Mor up” 17,3 procenta; najveći pad tiraža “Zoo down” 31,2 odsto). BBC Worldwide beleži ukupan pad tiraža od 8,5 procenata a u okviru toga najveći porast tiraža imalo je izdanje “Oliver rose” – 1,1 odsto a najveći pad ima “Toybox fell” sa 43,3 procenta. Kod kompanije Conde Nast ukupan tiraž pao je za 5,8 odsto, a u okviru toga izdanje “Vanity Fair” beleži rast od 0,5 procenata, a “Easy Living” pad od 10,5 procenata. Future Publishing beleži pad ukupnih tiraža od 0,8 odsto u čemu “Classic Rock” učestvuje sa 5,5 procenata, a “Metal Hammer” sa padom tiraža od 5,2 procenta.


TRIBUNE PRODAO BEZBOL TIM

Čikaška medijska kompanija “Tribune” posle skoro dve godine pregovaranja odlučila je da proda 95 procenata bezbol tima Chicago Cubs. Predstavnici Trbune kompanije saoptili su da je potpisan ugovor sa porodicom Ricketts po kome će za akcije poznatog bezbol kluba biti isplaćen iznos od 845 miliona dolara.
Inače dvogodišnji pregovori skoro da su propali u trenutko kada je kompanija zatražila državnu zastitu od bankrotstva. 


„GOLDEN DRUM“ U PORTOROŽU

Portorož će ove godine po 16. put biti domaćin oglasnog festivala i medijskog susreta „Golden Drum“. Susret će biti organizovan od 5. do 9. oktobra u popularnom slovenačkom letovalištu, a organizatori su se potrudili da ovogodišnji susret osveže nizom novih takmičarskih kategorija. Između ostalih, ove godine će po prvi put biti dodeljena i nagrada Best Act Award za ideju koja je promenila način razmišljanja i ponašanja ljudi. Opširnije informacije o ovoj marketinškoj fešti očekuju vas na internet adresi: www.goldendrum.com


ROVINJ DOMAĆIN „VIKEND MEDIA FESTIVALA“

I ove godine, po drugi put Rovinj će biti domaćin regionalnog festivala komunikacijske industrije. Festival će biti održan od 17. do 19. septembra, a pored priznatih svetskih stručnjaka iz medijske sfere okupiće i veliki broj profesionalaca iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore, koji će razgovarati o regionalnim sličnostima ali i razlikama, o tržišnim mogućnostima i drugim temama važnom za marketing u kriznim situacijama. Opširnije informacije o festivalu očekuju vas na internet adresi: www.weekendmediafestival.com


BESPLATNI NAUČNI MAGAZIN UZ “TAJMS”

Mardokova britanska medijska divizija komanija News International najavila je lansiranje novog naučnog magazina “Eureka”. Prvi broj  magazina pojaviće se u oktobru ove godine i biće distribuiran četvrtkom kao besplatni dodatak londonskom dnevnom listu “Times”. Menadžment je najavio da će novi magazin pripremati već postojeća novinarska ekipa kojoj će se priključiti i neka nova imena.


POSLE 191 GODINE KRIZA MENJA FORMAT

Jedan od najstarijih britanskih nedeljnika „Westmorland Gazette“ primoran je da posle 191 godine izlaženja na tzv. „broadsheet“ formatu pređe na tzv. compact format (naziv koji su novine sa ozbiljnim sadržajem zamenile naziv „tabloid“ od kada je oznaka formata postala oznaka sadržaja).  Nedeljnik koji je počeo da izlazi početkom 19. veka i u kome je nekada sarađivao i pesnik William Wordsvorth na ovaj korak se odlučio u cilju smanjenja troškova proizvodnje, ali i potrebe da na novom formatu sve manjem broju čitalaca ponudi i nove, savremenije sadržaje.


MARDOK GASI „THE LONDON PAPER“

Nakon iskazanih višemilionskih gubitaka Mardokova kompanija News International odlučila je da ukine besplatnu dnevnu novinu „Thelondonopaper“. Novina je inače pokrenuta  pre tačno tri godine kako bi se pariralo takođe besplatnom dnevnom listu „London Lite“. Tokom prethodne godine ovaj besplatni list iskazao je gubitak veći od 12 miliona funti a u toku su razgovori sa 65 zaposlenih među kojima je i 40 novinara o njihovoj daljoj sudbini. Inače „Thelondonpaper“ je svakodnevno distribuiran u tiražu od 500.000 primeraka.


 

 


 


Copyright Asocijacija medija - 2009.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF • VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ • TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE • CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O. • GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!