Oktobar, 2008 No. 90


MINISTAR ZDRAVLJA POSETIO ASOCIJACIJU MEDIJA

Ministar zdravlja u Vladi Srbije, Tomica Milosavljević posetio je, neposredno pred obeležavanje prvih «sto dana» vlade sedište Asocijacije medija. Milosavljevićevi domaćini bili su direktori i glavni urednici medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija. Posetu Asocijaciji i prisustvo velikog broja čelnih ljudi medijskih kuća Milosavljević je iskoristio za detaljno informisanje o svim aktivnostima ovog ministarstva usmerenim ka poboljšalju zdravstvene zaštiote u Srbiji. Milosavljević je susret sa glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća iskoristio i za detaljno pojašnjenje stavova Ministarstva o mogućnosti angažovanja lekara u privatnim medicinskim ustanovama, pojeftinjenju lekova, proizvodnji vakcina, rekonstrukciji kliničkih centara. Istovremeno zatražio je i podršku medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija za akcije koje će Ministarstvo sprovoditi u narednom periodu, a koje se, pre svega, odnose na preventivne mere. Posebno se osvrnuo na onu koju će Ministarstvo uskoro lansirati pod nazivom «Srbija u borbi protiv raka». Okupljeni predstavnici medijskih kuća istakli su potrebu buduće bolje saradnje u podršci ovakvim i sličnim humanittarnim akcijama.


„NOVOSTI“ PROSLAVILE 55. ROĐENDAN

Kompanija „Novosti“ (član Asocijacije medija) proslavila je jubilarni 55. rođendan svog matičnog izdanja, dnevnog lista „Večernje novosti“. Prijemu, koji je tim povodom priređen u Domu Narodne skupštine Srbije prisustvovao je veliki broj prijatelja Kompanije i lista iz političkog, javnog, kulturnog i privrednog života. Prisutne su pozdravili Nebojša Bradić, ministar kulture u vladi Republike Srbije i Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“. Generalni direktor Kompanije „Novosti“ istakao je da će „Večernje novosti“ i dalje biti narodne novine, demokratske i proevropske orijentacije ponosne na tradiciju i nacionalna osećanja svog naroda, visoko profesionalno odgovorne, nestranačke i modernog izraza.
Vukotić je istakao da je u istoriji lista dugoj 55 godina distribuirano više od 6,5 milijardi primeraka „Večernjih novosti“. U tom periodu ostvareno je i nekoliko apsolutnih rekorda u istoriji štampanih medija u bivšoj Jugoslavji i Srbiji kada je reč o tiražima: 5.maja 1980. godine list je štampan u tiražu od 1.030.150 primeraka. Najtiražnija sedmica u istoriji štampe na ovim prostorima bila je od 6. do 12. aprila 1987. godine, kada su „Novosti“ štampane prosečno dnevno u 586.000 primeraka, najtiražniji mesec bio je april 1987. kada je ostvaren prosek od 512.110 primeraka. a 1987. godina bila je i najtiražnija godina u istoriji štampe na ovim prostorima zahvaljujući dnevnom proseku od 407.012 primeraka koji su ostvarile „Večernjih novosti“.


ODRŽANA UVODNA RASPRAVA O IZMENI MEDIJSKIH ZAKONA

U Beogradu je u organizaciji Ministarstva kulture održana uvodna rasprava o izmeni medijskih zakona u Srbiji. Skupu su prisustvovali predstavnici državnih organa i institucija, nacionalnih i lokalnih medija, novinarskih i medijskih asocijacija, nacionalnih saveta i nevladinih organizacija. Skupu nisu prisustvovali predstavnici javnih servisa RTS i RTV čiji generalni direktori su prethodno u zajedničkom saopštenju izrazili neslaganje sa načinom organizacije ovog skupa.
Skup je otvorio minister kulture Nebojša Bradić, a u uvodnom delu su govorili i ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić i minister trgovine i usluga Slobodan Milosavljević. Bradić je istakao da je reč o početku važnog posla prilagođavanja medijske regulative odgovarajućoj regulative Evropske unije.
Skup je prema rečima Dragana Janjića, pomoćnika ministra kulture za informisanje, organizovan sa ciljem da radna grupa predstavi plan rada i da svi učesnici na početku posla iznesu svoja mišljenja i sugestije. Veći broj učesnika istakao je potrebu aktivnog uključivanja predstavnika  medijske industrije u predstojeće aktivnosti radne grupe.


RTS I RTV ODBILI POZIV MINISTARSTVA KULTURE 

Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine nisu prihvatili poziv Ministarstva kulture za učešće u javnoj raspravi na početku procesa prilagođavanja propisa o medijima evropskim standardima.
Direktori javnih servisa Aleksandar Tijanić i Dina Kurbatvinski-Vranešević naveli su u zajedničkom saopštenju da postupak formiranja Komisije za izmenu zakona o medijima nije bio transparentan i da sastav te grupe pokazuje „pristrasnost u korist određenih interesnih i medijskih grupacija”.
Oni su naveli da je radna grupa sastavljena većinom od stručnjaka koji su pre nekoliko godina napisali postojeće zakone, koji u praksi nisu zadovoljili evropske standarde, i koji su sad pozvani da te svoje zakone popravljaju. Oni smatraju da je prvo trebalo organizovati javnu raspravu da se utvrde slabe tačke postojećih zakona, a potom transparentno formirati komisiju.
Kako se navodi u saopštenju, RTS i RTV će formirati svoje komisije koje će pripremiti predloge i amandmane na postojeće predloge novih zakone i staviće ih na uvid javnosti, parlamentarnim strankama, medijima i evropskim institucijama. 


DNEVNI LIST „BLIC” PREŠAO  SA QUARKA NA IN-DESIGN

Od prvog oktobra u redakciji dnevnog lista „Blic” (član Asocijacije medija) počela je primena i prelom lista u novom softverskom paketu InDesign. Ovo je prva redakcija viskotiražnih plaćenih dnevnih izdanja, sa dnevnom produkcijom od oko 125 strana, u Srbiji koja je prešla sa programa Quarkxpress na In-Design. 
InDesign je profesionalni „alat” za pripremu za štampu i dizajn, koji menja definiciju profesionalnog izdavačkog alata za grafičke dizajnere i prepress profesionalce. U „Blicu” kažu da će primena  InDesigna  u mnogo čemu unaprediti Blicovo dosadašnje poslovanje, jer   omogućava dalje poboljšanje ukupnog redakcijskog sistema „Woodwing” koji unapređuje i ubrzava komunikaciju zaposlenih na procesu preloma i novinskog dela ove redakcije.
Prednosti uvođenja InDesigna omogućuju da dnevni list „Blic” nastavi da prati svetske trendove kroz integraciju određenih alata koji su bitni u krajnjoj izradi strana.


NAJUSPEŠNIJI „TELEKOM SRBIJA”

„Telekom Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) opet se „upisao” kao kompanija broj jedan po ostvarenoj dobiti od 11,5 milijardi dinara. Prate ga kompanije poput NIS-a (8,0 milijardi), „Telenor” (6,46 milijardi) i AIK banka sa 4,6 milijardi dinara. Podaci su nave3deni u publikaciji „Biznis top 2007”, koju izdaje kompanija „Biznis i finansije”.


NUNS I ANEM ZAHTEVAJU IZMENU STATUTA BEOGRADA

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), obratili su se Skupštini grada Beograda sa zahtevom da iz Nacrta statuta grada Beograda briše odredbu  člana 26. stav 1. tačka 5,  kojom se Grad ovlašćuje da osniva televizijske i radio-stanice, novine i druga sredstva javnog obaveštavanja. Nacrt statuta usvojen je na sednici Skupštine grada Beograda, održanoj 16.septembra i potom upućen na javnu raspravu.
NUNS i ANEM ukazali su Skupštini grada da je članom 14. stav 2. Zakona o javnom informisanju predviđeno da država i teritorijalna autonomija, kao i ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u pretežnom delu u državnoj svojini, ili koje se u celini, ili pretežnim delom, finansira iz javnih prihoda ne mogu osnivati medije, te je u tom smislu sporna odredba Nacrta statuta očigledno nezakonita.
Inicijativu NUNS-a i ANEM-a podržali su Asocijacija nezavisnih lokalnih medija - Lokal Press, Nezavisno drustvo novinara Vojvodine (NDNV) i Udruženje novinara Srbije (UNS).


MAGAZIN „STORY” PROSLAVIO TREĆI ROĐENDAN

Magazin Story je 6. oktobra proslavio svoj treći rođendan najeskluzivnijim partyjem u Srbiji – Celebrities Only.
Spektakularan odziv srpskih javnih ličnosti  – glumaćkih velikana, muzičkih zvezda, sportskih asova, koje su prošetale najdužim crvenim tepihom u družavi do velelepnog umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić u kojem je prijem bio održan, najbolji je dokaz koliko je Story omiljen ne samo među čitaocima, nego i celebritiesima srpske javne scene.
Ekskluzivno pravo da na malim ekranima prenese deo svečanosti imala je televizija Pink, dok su pravo da fotografišu poznate zvanice na crvenom tepihu, prvi put dobile i kolege iz ostalih novinskih i televizijskih redakcija.   Magazin "Story" pripada paleti revijalnih izdanja izdavačke kuće Adria Media Srbija koja je član Asocijacije medija.


JAPAN NA BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA

U Beogradu je 20. oktobra svečano otvoren 53. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Tema ovogodišnjeg sajma je „Dva veka Velike škole“, a zemlja počasni gost ovogodišnjeg sajma je Japan. Sajam je otvorio akademik Dragoslav Mihailović  a u ime zemlje, počasnog gosta otvaranje Sajma je pozdravio japanski pisac Nacuki Ikezava. Ovaj romanopisac, pripovedač, esejista, pesnik i prevodilac, svojim književnim delom svrstao se u najznačajnije savremene pisce Japana.  Pored štanda počasnog gosta na kome su predstavljena savremena japanska književnost i izdavaštvo, Japan priprema izložbu plakata o modernoj japanskoj arhitekturi “Kjoto”, kao i ciklus japanskih filmova u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Poslednjeg dana Sajma knjiga, Tadashi Nagai, ambasador Japana, zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg beogradskog sajma knjiga, svečano će predati Otvorenu knjigu ambasadoru Grčke, zemlji počasnom gostu sledećeg 54. međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Sajam knjiga u Beogradu biće otvoren do 26. oktobra.


ZBOG PETRIČIĆA MUZEJ PROMENIO RADNO VREME

Izuzetno interesovanje posetilaca za retrospektivnu izložbu “Autobiografika” svetski poznatog ilustratora i karikaturiste Dušana Petričića, koja je otvorena 2. oktobra, navelo je čelne ljude Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu da donesu odluku o promeni radnog vremena ove renomirane kulturne institucije. Izložbeni prostori Muzeja, čija su se vrata do sada, radnim danima, zatvarala u 17 časova, ubuduće će posetiocima biti dostupni do 20.00 časova, čime će biti omogućeno da znatno veći broj posetilaca vidi ovu izuzetnu izložbu. Odluka o izmeni radnog vremena važiće do Nove godine, a uprava Muzeja će nakon toga analizirati posetu i doneti definitivnu odluku. Dušan Petričić i David Albahari u međuvremenu sa u ovom prostoru promovisali novu knjigu za decu “Ema i jež koji nestaje”.


NAJPRODAVANIJE KNJIGE KOMPANIJE «NOVOSTI»

Kompanija «Novosti» je u prigodnoj brošuri posvećenoj 55. godišnjici lista „Večernje novosti“ objavila top listu najprodavanijih knjiga u periodu od kada su „Novosti“ u martu 2004. godine, pokrenule sopstvenu izdavačku delatnost. Na prvom mestu ove liste je Bulgakovljeva knjiga «Majstor i Margarita» sa 124.758 prodatih primeraka. Na drugom mestu je „Prokleta avlija“ Ive Andrića. Još dve knjige prodate su u tiražima od preko sto hiljada primeraka: Tolstojeva «Ana Karenjina» je prodata u 109.290 primeraka, a Nabokovljev roman „Lolita“ u 104.000 primeraka. U okviru četiri osnovne biblioteke Kompanija „Novosti“ je objavila više od 100 naslova, a u periodu od četiri i po godine prodato je više od 4.000.000 primeraka knjiga.


COM TRADE GROUP I LG ELEKTRONICS POTPISALI UGOVOR O SARADNJI

ComTrade Group (pridruženi član Asocijacije medija), najveća ICT korporacija u regionu Jugoistočne Evrope, potpisao je novi ugovor sa multinacionalnim gigantom, kompanijom LG Electronics vredan više desetina miliona evra.
Ovaj ugovor obezbediće srpskom tržištu izbor od oko 1.000 proizvoda iz LG ponude potrošačke elektronike po specijalnim cenama, koje su usklađene sa kupovnom moći naših građana. Proizvodi će biti dostupni u maloprodajnim objektima širom Srbije.
Planirano je da u narednom periodu ove dve kompanije pokrenu više društveno odgovornih projekata u oblasti školstva, zdravstva i sporta, čime će biti ostvarena velika korist za domaću ekonomiju, ali i za društvo u celini.


OBELEŽEN 9. OKTOBAR – SVETSKI DAN POŠTA

Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) i ove godine, po tradiciji, je početkom oktobra obeležilo – Svetski dan pošte.
Svake godine 9. oktobra obeležava se dan kada je 1874. godine u Bernu održan Osnivački kongres Svetskog poštanskog saveza, jedne od prvih i najvećih međunarodnih nevladinih organizacija. U radu Osnivačkog kongresa učestvovale su 22 poštanske uprave, među kojima i Kneževina Srbija, što rečito govori o ugledu naše zemlje u tadašnjim evropskim i svetskim okvirima. Danas, 134 godine posle toga, PTT Srbije je ravnopravni član svetske poštanske porodice i predstavlja značajan servis duboko ukorenjen u svakodnevnim ličnim navikama i privrednom životu zemlje.
Na kongresu Svetskog poštanskog saveza, koji je održan 1939. godine u Buenos Airesu, odlučeno je da se 9. oktobar slavi kao Svetski dan pošte. Osnovna misija Svetskog poštanskog saveza jeste unapređivanje univerzalne poštanske usluge, jer pouzdane i pristupačne poštanske usluge spadaju u osnovna ljudska prava.


PRESS OBELEŽIO POJAVLJIVANJE JUBILARNOG 1.000. BROJA

Dnevne novine Press obeležile su početkom oktobra značajan jubilej - izlaženje 1.000. broja! Glavni i odgovorni urednik svih izdanja „Press pablišing grupe“ Đoko Kesić istakao je da  «dnevne novine Press danas na tržištu Srbije imaju vrlo zavidan tiraž, ugled i uticaj». Prema njegovim rečima, od prvog broja pa do danas „Press pablišing grup“ izrastao je u ozbiljnu izdavačku kuću, koja ima i izdanje Pressa za Republiku Srpsku, najtiražnije dnevne novine na tim prostorima, zatim regionalno-poslovne novine Biznis, kao i mesečnike Fejm i Total tenis. Kesić je, takođe, istakao da je ova kuća «smogla snage da zida svoju štampariju i poslovnu zgradu, što je za ovo kratko vreme izuzetan rezultat». Prvi broj dnevnih novina Press pojavio se na kioscima 14. decembra 2005. godine. 


 

 

ŠVAJCARSKA:  GODIŠNJI PROSECI DNEVNIH NOVINA

Početkom oktobra švajcarski Biro za oditovanje tiraža saopštio je detaljne podatke o tiražima realizovanim u ovoj zemlju u periodu jun 2007. do jul 2008. godine. U ovom broju Newslettera prenosimo jedan deo podataka koji se odnosi na listove koji se štampaju na nemačkom i francuskom jeziku.

Plaćene novine na namačkom
Primarno tržište
July 2007-June 2008
July 2006-June 2007
Blick
Swiss German Part
231’235
240'666
Tages-Anzeiger
Zürich
213’738
216'411
St.Galler Tagblatt
St.Gallen
98’746
101'732
Besplatne novine na nemačkom
Primarno tržište
July 2007-June 2008
July 2006-June 2007
20 Minuten
Basel/Berne/
Zürich/Lucerne/
St.Gallen
526’351
435'460
Blick am Abend (provisory figures)
Zürich/Berne, Basel
210’692
N/A
Plaćene novine na francuskom
Primarno tržište
July 2007-June 2008
July 2006-June 2007
24 Heures
Vaud
85’813
89'102
Le Matin Semaine(weekdays)
Swiss French part
61’345
70'012

POSKUPLJUJE ROTO PAPIR

Jedan od najvećih svetskih proizvođača roto papira na svetu, norveška kompanija Norske Skog najavila je značajno povećanje cena roto papira u 2009. godini. Prema saopštenju čelnih ljudi kompanije, na većini evropskih tržišta cene će biti povećane za 75 evra po toni, a na tržištu Velike Britanije i još nekim evropskim tržištima cena po toni će biti povećana za 100 evra. U poređenju sa trenutnim cenama roto papira reč je o povećanju u rasponu od 15 do 20 procenata.


U SLOVENIJI STARTOVAO „STORY“ MAGAZIN

Kompanija Adria Media Ljubljana početkom oktobra lansirala je na tržište Slovenije prvi broj magazina „Story“. Reč je o širom sveta dobro poznatom magazinu iz kategorije „celebrity magazines“ koji je na tržištu Srbije upravo proslavio treći rođendan. Prvi broj slovenačke verzije magazina „Story“ štampan je u tiražu od 26.000 primeraka i na obimu od 100 stranica.


NEMAČKA NAJBOLJE POZICIONIRAN NACIONALNI BREND

Prema nedavno saopštenim podacima National Brand Index (NBI), Nemačka je kao sveukupni brend ubedljivo na prvom mestu, a prate je Velika Britanija i Kanada. Na petom mestu je Australija, a poslednje među deset najbolje rangiranih zemalja na svetu su Sjedinjane Američke Države.
NBI se od 2005. godine bavi procenjivanjem pozicija koje pojedine zemlje zauzimaju kao sveukupni brendovi.


U VELIKOJ BRITANIJI RASTU PRIHODI OD MOBILNOG OGLAŠAVANJA...

Prema procenama stručnjaka britanske telekomunikacione kompanije 02, oglašavanje putem mobilne telefonije ima sjajnu perspektivu. Po iznesenim predviđanjma, izdvajanja za ovu vrstu oglašavanja trebalo bi da se uvećaju za više od 150 procenata u narednih pet godina. Stručnjaci tvrde da oglašivači postaju sve više svesni finansijskih ušteda, koje im pruža ovakva vrsta oglašavanja.


… A OPADA PRIHOD OD OSTALIH OGLASA

Izdvajanja za oglašavanje u Velikoj Britaniji opala su za jedan procenat u periodu maj/jul 2008. godine uprkos činjenici da cene tv oglašavanja nikada nisu bile niže u proteklih 15 godina. Stručnjaci traže razloge ovog trenda u kresanju propagandnih budžeta najvećih oglašivača među kojima je svakako na prvom mestu kompanija Proctor&Gamble. Britanski stručnjaci upravo ovu kompaniju označavaju kao “glavnog krivca” za pad prihoda od oglašavanja u pomenutom periodu navodeći podatak da je kompanija Proctor&Gamble skresala svoje oglasne budžete ni manje ni više nego za 16,1 milion funti.


IFRA EXPO OD 27. DO 30. OKTOBRA

Tehnički i organizacioni razvoj novinske i izdavačke industrije glavna su tema IFRA EXPO izložbe koja će se od 27. do 30. oktobra ove godine održati u Amsterdamu. Pod motom “Velika slika” na sajmu u Amsterdamu ove godine učestvuje više od 330 izlagača mašina, prateće opreme i softera namenjenih novinskim izdavačima širom sveta. Izložbeni prostor zauzima više od 13.000 m2 amsterdamskog sajma RAI, a očekuje se da izložbu posetiti preko 10.000 medijskih stručnjaka iz celog sveta.Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!