Oktobar, 2008 No. 89


SARADNJA “NOVOSTI” I “COLOR PRESS GROUP”

Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije “Novosti” Manojlo Vukotić  i predsednik “Color Press Group” Robert Čoban dogovorili su bližu saradnju između ove dve kompanije (obe kompanije su članovi Asocijacije medija).
Za početak "Novosti" će svakog četvrtka imati ekskluzivno pravo na objavljivanje najzanimljivijih detalja i fotografija iz novog broja licencnog magazina "Hello!".
Dogovoreno je da se saradnja proširi i kroz zajedničko izdavanje podlistaka i magazina kao i na oblast distribucije i štampanja.


DESET GODINA MT:S

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) svečano je obeležio deset godina rada Mobilne telefonije Srbije (Mt:S) gala večerom u “Expo Centru XXI”. Izuzetno organzovanom skupu prijatelja i poslovnih partnera Telekoma Srbija a.d. prisustvovale su mnogobrojne zvanice među kojima su bili i predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvrtković, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, minister policije Ivica Dačić, američki i grčki ambasadori Kameron Manter i Hristos Panagopulos.Gostima su dobrodošlicu poželeli generalni director “Telekom Srbija”Branko Radujko i director Direkcije za komercijalne poslove Vladimir Lučić.Čestitkama za uspešno poslovanje pridružili su se predstavnici medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija, koja sa Telekomom Srbija uspešno sarađuje od osnivanja.


PETRIČIĆEVA “AUTOBIOGRAFIKA”

Retrospektivna iznožba ilustracija i karikatira srpsko-kanadskog umetnika svetske reputacije Dušana Petričića otvorena je u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, tačno tri decenije od njegovog poslednjeg izlaganja na istom mestu. Postavku Petričićeve “Autobiografike” čine karikature, ilustracije, plakati, kalendari objavljivani u proteklih 40 godina u “Poletarcu”, “Kekecu”, “TV Novostima”, NIN-u, “Večernjim novostima”… Na zidovima galerije su izložene i karikature i ilustracije koje je Petričić radio tokom proteklih petnaest godina za Toronto Star, New York Times, Wallstreet Journal… Izložba, čijem svečanom otvaranju je prisustvovao izuzetno veliki broj Beograđana, biće otvorena do 26. oktobra.


KOMPANIJE “NELT” I “ROTOGRAFIKA” UZ ASOCIJACIJU MEDIJA

Klubu pridruženih članova Asocijacije medija, početkom oktobra su pristupila još dva nova člana. Reč je o renomiranim kompanijama “Nelt” i “Rotografika” koje će ubuduće aktivno podržavati programme Asocijacije medija. Obe kompanije su lideri u oblastima kojima se bave. “Nelt” je vodeća distributerska kompanija na prostorima Srbije, Crne Gore, BiH i Makedonije, koja osim aktivnosti vezanih za zastupanje velikih multinacionalnih kompanija, stalno unapređuje svoje poslovanje šireći ga na nove delatnosti. Subotička “Rotografika” predstavlja jednu od najsavremenijih štamparija u regionu Jugoistočne Evrope. Poseduje najsavremeniju grafičku opremu, kojom upravlja tim vrhunskih grafičkih stručnjaka i garantuje Fagra standard kvaliteta. “Rotografika” u ovom trenutku maksimalno kvalitetno štampa magazine većeg broja članica Asocijacije medija među kojima su izdavačke kuće “Vreme”, Color Press Group, Adria Media Serbia…
Vodeći timovi obe kompanije uskoro će sa predstavnicima medijskih kuća okupljenih oko Asocijacije medija razgovarati o mogućnostima unapređenja i proširenja saradnje.


ZAVRŠEN FESTIVAL REPORTAŽA

U konkurenciji 110 novinskih, radijskih i TV reportaža, prispelih na 13. internacionalni festival reportaže, koji je održan u Somboru, najbolja je „Južno od Ibra“, Slavena Kranjca, u produkciji Radio televizije Srbije. Po oceni žirija, zlatna povelja Interfer za novinsku reportažu pripala je Momčilu Petroviću (Blic), srebrna Dragoradu Dragičeviću (Politika), a bronzana Momiru Turudiću (Vreme). U konkurenciji radijskih reportaža prvu nagradu osvojila je Ivana Živkov (Radio Beograd, Studio B i BeHa radio), druga je pripala Miroslavu Kačareviću (Radio Beograd), a treća Svetlani Ostojić, Branislavu Ugrinovu i Beli Davidu (Radio Kikinda). Zlatna povelja za TV reportažu pripala je Radoslavu Živoviću (TV Kraljevo), srebrna Branku Stankoviću (RTS), a bronzana Slobodanu Rakoviću (VTV Valjevo). Uz zlatne, srebrne i bronzane povelje u sve tri kategorije dodeljeni su i novčani iznosi od 40.000, 30.000 i 20.000 dinara. Zahariju Trnavčeviću uručena je nagrada za životno delo.


DELTA CITY PRVI ŠOPING MOL U CRNOJ GORI

Delta City, prvi šoping-mol u Crnoj Gori, otvoren je u Podgorici. Svečanom otvaranju prisustvovali su i predsednici vlada Crne Gore, Srbije i Republike Srpske – Milo Đukanović, Mirko Cvetković i Milorad Dodik.
„Poručujem političkim liderima da stvore jedinstveni ekonomski prostor u regionu, jer je to jedini način da narodi u našim zemljama žive bolje i da ostvaruju svoje ciljeve“, rekao je u Podgorici Miroslav Mišković, predsednik kompanije Delta Holding.
Delta City je najveći objekat te vrste u Crnoj Gori i jedan od najvećih u regionu. Šoping-mol ima dva nivoa ukupne površine 48.000m2, a maloprodajni prostor i zabavni sadržaji zauzimaju 24.000m2. Vrednost ove investicije Delta Holdinga je 60 miliona evra, dok investicije Deltinih partnera u zakupljeni poslovni prostor iznose dodatnih 12 miliona evra. U ovom objektu otvoreno je više od 1.200 novih radnih mesta.
Početak rada obeležen je vrednim donacijama Delta Cityja, Delta Sporta i Delta Maxija u saradnji sa Delta Humanitarnim fondom. Donacije, u vrednosti 35.000 eura, uručene su institucijama za brigu o deci i omladini u Podgorici.


KADROVSKE PROMENE U POLITICI

Generalni direktor preduzeća „Politika novine i magazini” (PNM) Srđan Janićijević podneo je ostavku na sednici Skupštine preduzeća PNM, dok je glavni i odgovorni urednik “Politike” Ljiljana Smajlović razrešena dužnosti. Kako je precizirano u saopštenju iz kabineta generalnog direktora PNM-a, Janićijević je podneo zahtev za razrešenje s dužnosti što su osnivači preduzeća prihvatili s tim da do imenovanja novog generalnog direktora nastavi da obavlja dosadašnju dužnost.
Na osnovu inicijative domaćeg osnivača, akcionarskog društva „Politika” a.d. doneta je odluka da se raspiše konkurs za izbor glavnog i odgovornog urednika lista „Politika”, uz prethodno mišljenje redakcije. Do izbora novog glavnog i odgovornog urednika lista „Politika” uređivačkom politikom baviće se dosadašnji uređivački kolegijum, s najstarijim članom, urednikom Regionalnih izdanja Radmilom Kljajićem na čelu.
Kako se navodi u saopštenju, Skupština je pohvalila dosadašnji uspeh u restrukturisanju i modernizaciji zajedničkog preduzeća, zahvalila se na dosadašnjoj saradnji gospodinu Janićijeviću i gospođi Smajlović i zaključila da je preduzeće na dobrom putu poslovnog oporavka.


VAC O ZBIVANJIMA U «POLITICI»

Jedan od vlasnika preduzeća «Politika novine i magazini», nemačka kompanija VAC (WAZ) oglasila se saopštenjem povodom smene Ljiljane Smajlović, dosadašnje glavne urednice lista «Politika» i raspisivanja konkursa za izbor novog glavnog urednika. U saopštenju se kaže: «Inicijativa za objavljivanje konkursa za radno mesto glavnog i odgovornog urednika „Politike“ potekla je od Politike a.d., jednog od osnivača zajedničkog preduzeća Politika novine i magazini (PNM).
VAC je, kao drugi osnivač PNM, shodno ugovoru o osnivanju društva podržao ovu inicijativu. Osnivači PNM koji poseduju po 50% preduzeća su Politika a.d., koja ima odlučujući glas u poslovima uređivačkog sadržaja, i VAC, koji ima odlučujući glas u privrednim i finasijskim poslovima.
Kod izbora novog glavnog i odgovornog urednika mora da se vodi računa da se pronađe ličnost koja će čuvati kako tradiciju tako i ugled najstarijih novina na Balkanu, ali koja će se pre svega angažovati na zaustavljanju opadanja tiraža iz prethodnih godina.
Jedno mora da bude jasno –uspeli smo zajedno sa našim srpskim partnerom da od PNM stvorimo privredno zdravo preduzeće. U izdavačkom preduzeću je odlučujuće da proizvod bude dobar, što je merljivo po prodatom tiražu. Glavni i odgovorni urednik mora na tome da radi“.


OBJAVLJEN KONKURS ZA GLAVNOG UREDNIKA “POLITIKE”

Poslovodstvo kompanije „Politika novine i magazini“ (član Asocijacije medija) objavilo je 8. oktobra konkurs za izbor glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Politika“ Pored ostali uslova koje treba da ispunjavaju kandidati treba da imaju najmanje 10 godina radnog iskustva u novinarskom poslu od čega najmanje pet godina na uređivačkim poslovima. Poslovodstvo će za tri kandidata koja uđu u najuži izbor tražiti mišljenje redakcije lista „Politika“. Rok za slanje prijava na konkurs ističe 16. oktobra 2008. godine.


ADRIA MEDIA PROMOVISALA “EL DEKOR”

Izdavačka kuća Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) pokrenula je srpsko izdanje magazina ELLE DEKOR, najprodavanijeg i najčitanijeg svetskog magazina o kulturi stanovanja. Prvi broj ELLE DEKOR-a dobijaju na poklon svi čitaoci magazina ELLE.
Magazin ELLE DEKOR  je namenjen svima koji traže inspiraciju za uređenje stana i za oplemenjivanje postojećeg životnog prostora kvalitetnim detaljima i savetima iz dizajnerskog sveta. Ovaj magazin trenutno izlazi u 30 zemalja i ima više od osam miliona čitalaca širom sveta.
Cena magazina je 169 dinara, a biće na kioscima svakog 20. u mesecu. Glavna i odgovorna urednica je Ivana Vujević. Izdanje je prvo u Srbiji koje izlazi pod okriljem ELLE-a.


STARTOVALA DRUGA GENERACIJA TV AKADEMIJE

Svečanootvaranje drugog semestra Televizijske akademije, kao i prijem druge generacije polaznika održani su 4. oktobra u Asocijaciji Medija. TV Akademija je specifična obrazovna institucija - majstorska škola TV novinarstva, u kojoj polaznici, kroz intenzivan tromesečni rad stiču neophodna i upotrebljiva znanja iz televizijskog novinarstva. Sticanje znanja u okviru TV akademije podrazumeva i praksu u TV stanicama. Veliki broj polaznika prethodne generacije nastavio je da rad0i i saradjuje sa RTS, B92, Studijom B i nezavisnim televizijskim produkcijama.
Mentori i predavači Televizijske akademije su priznati televizijski stvaraoci: Lila Radonjić, Olja Bećković, Nenad Lj Stefanović, Nataša Jeremić, Goran Dimitrijević, Igor Božić, Maja Divac, Antonela Riha, Dragan Bujošević, Velja Đurović i Snežana Stojadinović.


ODRŽAN  POSTEUROP SASTANAK U BEOGRADU

U organizaciji Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” (pridruženi član Asocijacije medija) i Međunarodne asocijacije javnih poštanskih operatora Evrope – POSTEUROP, u Beogradu je održan međunarodni sastanak Radne grupe za proširenje Evropske unije i plenarno zasedanje Komiteta za međunarodnu saradnju PostEurop-a, kao i okrugli sto o mogućim scenarijima budućeg razvoja pošte. Tema sastanka radne grupe za proširenje Evropske unije (Wider Europe Working Group) bila je „Uloga regulatora u poštanskom svetu”.
Sastanku je prisustvovalo oko pedeset učesnika iz dvadeset zemalja i drugih međunarodnih organizacija, a otvorili su ga Ingemar Person, generalni sekretar asocijacije PostEurop, Jasna Matić, republički ministar za telekomunikacije i informaciono društvo i Goran Ćirić, generalni direktor Pošte Srbije.
Radna grupa PostEurop-a za proširenje Evropske unije osnovana je sa ciljem da se državama u postupku pridruživanja EU pomogne da, u saradnji sa nadležnim telima PostEurop-a, definišu zakonodavni okvir za razvoj tržišta poštanskih usluga i pripreme javne poštanske operatore nadležne za izvršenje univerzalne poštanske usluge za nove uslove poslovanja, jer će oni morati da se kvalitetom svojih usluga i efikasnošću poslovanja izbore za poziciju na tržištu.


„POLITIKA“ STARTUJE SA „POLITIKINIM ZABAVNIKOM“

Kompanije „Pollitika ad“ i „Politija novine i magazini“ (član Asocijacije medija) postigli su dogovor o saradnji u izdavanju specijalnog novinskog tematskog dodatka „Politikin zabavnik“ koji će svake subote, čitaoci najstarijeg dnevnog lista na Balkanu imati prilike da dobijaju uz svoj primerak „Poltike“. Svaki dodatak biće tematski i predstavljaće izbor tekstova iz „Politikinog zabanika“ Prvi broj dodatka bio je posvećn dijamentima. Dodaci se štampaju u boji na premaznom papiu i na 16 strana.


MEN’S HEALTH IZAZOV

Izdavačka kuća Adria Media Serbia (član Asocijacije medija) najavila je novi realiti šou format pod nazivom „Men’s Health izazov“ koji će se emitovati na televiziji Pink od sredine oktobra.
Na ovom multimedijalnom projektu Adria Media je uspela da okupi tim koji čine reditelj Maja Uzelac, voditelj Boško Jakovljević, scenarista Slobodan Vujanović i produkcijska kuća Adrenalin. Emisija je bazirana na konceptu časopisa Men’s Health. O značaju i veličini projekta govori činjenica da je od 48 zemalja, u koliko časopis izlazi, jedino u Srbiji projekat dobio i svoju ekranizaciju. Men’s Health Izazov je jedan od retkih realiti šoua na našim TV stanicama koji nije licencni, već je u potpunosti osmišljen u Srbiji.

RINGIER PRODAO DNEVNE NOVINE U UKRAJINI

Švajcarska izdavačka kuća Ringier saopštila je da je prodala svoju ukrainsku firmu Free Media Unkainem, nad kojom je imala 100 procentno vlasništvo,  koju je preuzela i razvijala  od 2006. godine. Novi vlasnik ove kompanije je rumunska izdavačka kuća SC Adevarul Holding SRL.
Free Media Ukraina izdaje dnevni list Blik i ima 106 zaposlenih. Kako je saopšteno, Ringier se iz Ukraine povlači iz strateških razloga i ubuduće će biti koncentrisan na svoje uspešne projekte u Centralnoj i Istočnoj Evropi. U Srbiji, švajcarska kompanija Ringier je vlasnik Dnevnih listova Blic, Alo i 24 sata, kao i nedeljnika Blic Žena i Blic Puls. Kompanija Ringier Srbija je član Asocijacije medija.


SUKOB OGLAŠIVAČKIH DŽINOVA

U nemogućnosti da postignu dogovor na obostrano zadovoljstvo dve kompanije iz grupacije najvećih svetskih oglašivača naćiće se na sudu. Reč je o kompanijama Proctor&Gamble i Kraft Co. Spor je nastao kada su menadžeri Proctor&Gamble ustanovili da najnovije pakovanje Maxwell House koje na tržište plasira Kraft kompanija isuviše liči na Folgers Coffe koje distribuira Proctor&Gamble. Slučajem će se baviti sud u Ohaju.


OD ISTRAŽIVANJA TRŽIŠTA 28 MILIJARDI DOLARA U 2007.

ESOMAR (Evropsko društvo istraživača javnog mnjenja i tržišta - European Society for Opinion and Marketing Research) upravo je objavilo najnovije rezultate poslovanja u ovoj oblasti. Ukupan prihod ove delatnosti na svetskom nivou povećan je tokom 2007. godine za 6,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu i dostigao je cifru od 28 milijardi dolara.
Po sredstvima koja se izdvajaju za istrašivanje javnog mnjenja i tržišta na prva dva mesta su i dalje SAD  i Velika Britanija sa izdvajanjima od 8,762 i 2,771 milijardi dolara. Tokom 2007. godine Nemačka je preuzela treće mesto od Francuske uloživši u istrašivanja 2,659 milijardi dolara. Među kompanijama koje se bave istraživanjima i dalje je, superiorno na prvom mestu kompanija The Nielsen Company, koja je tokom 2007. godine ostvarila prihod od 524 miliona dolara.


LONDON: UNAPREĐIVANJE MOBILNOG OGLAŠAVANJA

Britanski Internet oglasni Biro (The Internet Advertising Bureau – IAB) potpisao je ugovor sa britanskim mobilnim operaterima Vodafone, O2,3 i T-Mobile stvarajući na taj način telo čija će dužnost, između ostalog, biti da istražuje mogućnosti i promoviše mobilnu telefoniju kao komunikaciono oruđe u funkciji oglašavanja. Četvrti član ove mreže je kompanija Orange koja je ranije potpisala ugovor sa IAB. Jedan od osnovnih zadataka biće što hitnije uspostavljanje parametara za utvrđivanja efikasnosti oglasnih poruka emitovanih kroz mobilnu telefoniju.


IZNENADNA KONTROLA MEDIJSKIH AGENCIJA

Češko regulatorno telo UOHS, koje se bavi sprečavanjem monopola i zatitom tržišta od nelojalne konkurencije izvršilo je iznenadnu i nenajavljenu kontrolu poslovanja tri češke agencije koje se bave kupovinom i prodajom medijskog prostora za oglašavanje. Na udaru inspekcije su agencije OMD Czech, Medea i Media View od kojih dve pribadaju bivšem zameniku češkog ministra za obrazovanje. Agencijski trio proverava se zbog optužbi za stvaranje kartela u okviru koga su dogovarene cene za prodaju oglasnog rostora i vremena u češkim medijima.


IFRA EXPO POČINJE 27. OKTOBRA

Podsećamo da najveća svetska izložba namenjena novinskoj industriji IFRA EXPO počinje 27. i traje do 30. oktobra. IFRA EXPO se ove godine održava u Amsterdamu pod motom “Velika slika”. Posetioce amsterdamskog RAI izložbenog centra na prostoru od 13.200 m2 očekuje 320 izlagača sa najnovijom hardverskom i softverskom ponudom orijentisanom ka novinskoj industriji. Očekuje se da će IFRA EXPO posetiti više od 10.000 novinskih i medijskih stručnjaka iz 80-tak zemalja sveta. Opširnije informacije o izložbi očekuju vas na internet adresi: www.ifra.com


OPADAJU TIRAŽI BESPLATNIH LISTOVA U EVROPI

Nakon Češke Republike, Švedske, Danske, Finske i Hrvatske, Holandija je šesta evropska zemlja u kojoj je ukint besplatni dnevni list sa dstribucijom na nacionalnom nivou. Inače, u Evropi tiraž besplatnih dnevnih listova je u laganom padu po prvi put od kako je počela distribcija ove vrste dnevnih listova. Ukuan tiraž sa prošlogdišnjih 27,300.000 primeraka opao je na 27,000.000 prmeraka. Na svetskom nivou tiaž ove vrste listova je u porastu za oko dva procenta i to zahvaljujući njihovom prodoru na tržišta Latinske Amerike i Azije.


THE NEW YORK TIMES NEDELJNI DODATAK U JOŠ TRI DNEVNE NOVINE

Menadžment The New York Times International Weekly saopštio je da će se nedeljni dodatak ove kompanije pojaviti uskoro kao podlistak u još tri dnevne novine širom sveta. Kako je saopšteno, ugovori su sačinjeni sa kolumbijskim dnevnim novinama “El Espectador”, kenijskim dnevnikom “Sunday Nation” i dnevnim listom sa Kosova “Koha Ditore”. Od kako je lansiran 2002. godine nedeljni dodatak The New York Times do sada je redovno objavljivan u 24 zemlje širom sveta. U Srbiji oaj dodatak redovno objavljuje dnevni list “Politika”, član Asocijacije medija.


GUGL LANSIRAO MOBILNI TELEFON

U želji da se suprodstavi  vođstvu sve popularnijeg  iPhone i prigrabi dominantnu poziciju u tranziciji interneta na mobilne mreže, medijski gigant Google je u saradnji s T-Mobile na američko tržište lansirao svoj prvi mobilni telefon.
Novi uređaj nazvan T-Mobile G1 funkcioniše u mreži treće generacije, a posebno je dizajniran za pružanje brzog pristupa popularnim Guglovim uslugama kao što je pretraživanje, Gmail, Google Maps i You Tube.
Kad bude pušten u prodaju G1 će koštati 179 dolara što je 20 dolara manje u odnosu na iPhone.


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:
KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!