Oktobar, 2007 No. 66


AMBASADOR NEMAČKE U ASOCIJACIJI MEDIJA

Ambasador Savezne Republike Nemačke, Volfram Mas (Wolfram Maas) posetio je sedište Asocijacije medija gde se susreo sa glavnim urednicima i direktorima medijskih kuća okupljenih u Asocijaciji.
U neformalnoj atmosferi razgovaralo se o bilateralnim odnosima Nemačke i Srbije, mogućnostima za intenzivnije investiranje nemačke privrede u Srbiji, viznom režimu, saradnji na kulturnom i naučnom polju, a nije izostao ni vrlo otvoren razgovor i razmena mišljenja o najaktuelnijoj temi – budućem statusu Kosova.
Ambasador Mas izrazio je zadovoljstvo zbog višegodišnje uspešne saradnje Ambasade SR Nemačke u Beogradu i Asocijacije medija na realizaciji različitih obrazovnih programa u medijskoj sferi. Ugledni gost izrazio je uverenje da će i za vreme njegovog mandata ova saradnja biti još više unapređena.


U BEČU ODRŽAN “IFRA EXPO 2007”

U Beču je od 8. do 11. oktobra održan godišnji skup i prezentacija „IFRA EXPO 2007“, inače najveća smotra proizvođača i proizvoda namenjenih novinskoj industriji. Na prostoru od oko 15.000 kvadratnih metara svoje proizvode predstavio je rekordan broj od 367 izlagača iz 33 zemlje. Reč je o raznovrsnim proizvodima - od softvera, preko prateće opreme do rotacionih mašina.  Sajam je posetilo 10.600 novinskih profesionalaca iz više od 80 zemalja sveta, među kojima je bio i značajan broj novinskih stručnjaka iz Srbije.
Asocijacija medija je bila prisutna na ovoj manifestaciji. Obnovljena su stara poznanstva, uspostavljeno je mnoštvo novih kontakata, a sa predstavnicima nekih od istaknutih proizvođača grafičke opreme započeti su i razgovori o eventualnom pokretanju specijalizovanog Newslettera namenjenog štamparskim stručnjacima u Srbiji. O mogućnostima za realizaciju ovog projekta uskoro ćemo vas informisati u jednom od redovnih brojeva Newslettera.  


“ALO” NA KIOSCIMA

Tržište dnevnih novina u Srbiji , od 15. oktobra,  bogatije je za još jedne dnevne novine „ALO!”. Izdavač  novina je  ALO  d.o.o  član  Ringier grupacije.
U pitanju je moderna bulevarska novina,  dinamičnog dizajna, velikog formata ( 350x520mm), na obimu od 16 strana i na punom koloru.
„ALO!”  izlazi svakim danom osim nedelje. Prva dva broja  podeljena su  čitaocima besplatno, sa početnim tiražom od 150.000 primeraka.  Redovna cena  novine biće samo 9 dinara . Glavni i ofgovorni urednik dnevne novine „ALO!” je Ana Ćubela, direktor Attila Mihok.


“NOVOSTI” RASPISALE KONKURS “PJER 2007”

Kompanija “Novosti” (član Asocijacije medija) raspisala je četrdeseti po redu konkurs za najbolju karikaturu “PJER 2007”. Tema konkursa je – slobodna, broj radova neograničen, a format radova može da se kreće od A4 do A3 formata. Rok za prijem radova ističe 1. novembra, a nagrade će biti uručene na izložbi najuspešnijih radova u Galeriji RTS koja će biti otvorena 7. decembra. Prva nagrada, pored plakete Zlatni Pjer podrazumeva I novčani iznos od 150.000 dinara.


STARTOVAO “BIZNIS”

Na tržište Srbije plasiran je još jedan dnevni list. Reč je ekonomskom dnevniku “Biznis” ćiji je izdavač Press Publishing Group. Prema najavi iz ove kuće, novi dnevnik je namenjen “biznis eliti i poslovnom svetu, ključnim menadžerima i svima onima, koji na bilo koji način imaju kontakt sa savremenim poslovanjem, ili ih ta materija zanima”. “Biznis” se opredelio za tzv. “berliner” format i na dva “loga” (Biznis i Finansije) se štampa u Politika štamparija doo. Izdavač je saopštio da je početni tiraž 25.000 primeraka i da će se tiraž za početak raspoređivati na pažljivo odabrana prodajna mesta. Dnevni list “Biznis” će se prodavati po ceni od 50 dinara po primerku.


MIHOK I U MAĐARSKOJ

Atila Mihok (31) generalni direktor izdavačke kuće Ringier Srbija (Blic, 24 sata, Blic žena, Blic Puls, Alo) od 1. novembra će preuzeti i funkciu generalnog direktora Ringier-a u Mađaraskoj. Odlukom donetom u centrali firme u Švajcarskoj, Mihok nastavlja da vodi i poslovanje u Srbiji za koje je odgovoran od početka 2004. godine. Mihok je studirao informatiku i ekonomiju, a karijeru u izdavačkoj delatnosti započeo je 1997. godine u dnevnom listu Nemzeti Sport, koji je 1998. godine prešao u vlasništvo kompanije Ringier. Od 1999. do 2001. Mihok je u Ringier-u u Mađardkoj bio direktor IT sektora, a 2001. postao je direktor Ringierove sportske grupe o ovoj zemlji. Ovaj posao obavljao je sve do dolaska u Srbiju.


NOVOSTI PROMOVISALE “METU”

Izdavački sektor Kompanije “Novosti” (član Asocijacije medija) u okviru biblioteke “Promocija” čitalačkoj publici u Srbiji ponudio je najnovije delo Vuka Draškovića – “”Meta”
Draškovićevu “Metu” Kompanija “Novosti” je štampala kao knjigu u tvrdom povezu na više od 400 stranica i u početnom tiražu od 50.000 primeraka. Knjiga se prodaje na svim bolje snabdevenim kioscima u zemlji a izdavač je saopštio podatak da je samo u prvih nekoliko dana prodaje “planulo” više od 25.000 primeraka “Mete”. Cena knjige je 350 dinara.


NOVI WEB SAJT MEDIJA CENTRA

U izuzetno kratkom roku Medija centar je uspeo da u rad pusti praktično kompletno nov web sajt. Uz sadržaje koje su i do sada mogli da koriste na intrernet adresi: www.mediacenter.org.yu korisnici mogu na sajtu da pronađu nove sadržaje a među njima su i opcije skidanja video izveštaja i web izdanja za novinare.


USVOJEN IZVEŠTAJ O RADU RRA

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje jednoglasno je usvojio izveštaj o radu Republičke radiodifuzne agencije za 2006. godinu. Usvajajući izveštaj o radu RRA poslanici su uputili i veći broj primedbi na račun rada ove agencije. Primedbe su se, pre svega, odnosile na visinu naknada za korišćenje frekvencija, sve do neučestvovanja predstavnika nacionalnih manjina u radu upravnih odbora RTS i RTV. Zamenik predsednika Saveta RRA Aleksandar Vasić izjavio je da je 2006. godina bila prelomna za uklanjanje haosa u etru, a iskoristio je i priliku da izjavi da obavezujuće uputstvo o prenosu sednica Skupštine Srbije neće biti promenjeno.


IZDANJE „BLICA“ I ZA NOVI SAD

Dnevni list „Blic“ (član Asocijacije medija) od 1. oktobra postao je bogatiji za još jedno izdanje - novosadsko. Pored postojećih izdanja, izdvač IP “Blic press“ (član Asocijacije Medija)  procenio je da Novi Sad, kao regionalni centar, zaslužuje svoje izdanje koje će sadržati obilje aktuelnih tema, servisnih informacija, prača o ljudima i događajima koji se odnose na ovaj grad. Trenutno, „Blic“ je jedini nacionalni dnevni list koji ima posebno  izdanje za Novi Sad, pored  izdanja za Beograd, Srbiju, Vojvodinu i Republiku Srpsku.


STUDIO B: OSTAVKA I IMENOVANJE

Dragana Milićević Milutinović glavna urednica i direktorka “Studija B” (član Asocijacije medija) prvih dana oktobra podnela je osnivaču – Skupštini grada Beograda – neopozivu ostavku, bez posebnog obrazloženja. Nakon prvobitnog iznenađenja činom Dragane Milićević za koji mnogi smatraju da je u proteklim godinama od oronule gradske informativne kuće stvorila, uz pomoć Gradske skupštine, modernu i visoko profesionalnu televiziju. Na sednici Skupštine grada Beograda, koja je održana dva dana nakon Milićevićkine ostavke, doneta je odluku o imenovanju v.d. direktora i glavnog urednika “Studija B”. Ovu dužnost do konačne odluke osnivača vršiće Aleksandar Ralev, koji je  do sada bio direktor marketinga u Studiju B.


UNS UNAPREĐUJE SAJT

Udruženja novinara Srbije obavestilo je potencijalne korisnike da su u toku radovi na unapređenju veb sajta, kako u pogledu grafičkog izgleda tako i sadržaja elektronskog glasila ovog udruženja.
Na sajt se redovno postavljaju vesti, informacije i reagovanja UNS-a, dok će ostali novi i poboljšani sadržaji biti posetiocima sajta dostupni narednih dana. Adresa UNS-ovog veb sajta je nepromenjena: www.uns.org.yu
U narednom periodu sajt UNS-a dobiće ćirilično, kao osnovno izdanje. Kao i do sada, uz latiničnu, biće i verzija na engleskom jeziku.


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

NAJBOLJI SPOT ZA VODU AQUA GALA

Spot za vodu Aqua Gala u produkciji agencije SAATCHI&SAATCHI i reditelja Igora Kušića, proglašen je za najbolji reklamni spot leta 2007. Ovo priznanje dodeljuje Udruženje ekonomskih propagandista Srbije (UEPS), a svečano uručenje priznanja održano je u sredu, 3. oktobra na brodu “Metro na vodi”.
Priznanje za najbolji spot primila je Milka Forcan potpredsednik Delta Holdinga (pridruženi član Asocijacije medija), u čijem poslovnom sistemu se proizvodi Aqua Gala (Deltina fabrika „Mioni”). Milka Forcan, kao potpredsednik Teniskog saveza Srbije, primila je i specijalni poklon za Novaka Đokovića, teniski reket izliven u zlatu, koji je za njega i pobednike izradila zlatara Miljenović.


UNICEF NAGRAĐUJE ZA  IZVEŠTAVANJE O DECI I NJIHOVIM PRAVIMA

Beogradska Kancelarija UNICEF-a raspisala je konkurs za godišnju nagradu za najbolje medijsko izveštavanje o deci i dečijim pravima. Cilj nagrade je da se podstakne kvalitetno i etičko izveštavanje u pisanim i elektronskim medijima na temu dece i dečijih prava u Srbiji. Rok za prijavu je 5. novembar. Godišnja nagrada UNICEF-a za najbolje medijsko izveštavanje o deci biće dodeljena 20. novembra 2007.  povodom obeležavanja Svetskog dana deteta i obeležavanja 18. godišnjice usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta. Na konkurs se mogu poslati radovi koji promovišu prava dece, a štampani su, ili emitovani u sredstvima javnog informisanja u periodu od 1. januara do 1. novembra 2007. godine.


OBELEŽEN SVETSKI DAN POŠTE

Pošta Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) obeležila je 9. oktobar -  Svetski dan pošte. Tim povodom, u Muzeju PTT priređena je izložba poštanskih maraka iz Brazila, koju su otvorili Dante Kueljo da Lima, ambasador Brazila u Srbiji i Dragan Kovačević, generalni direktor Pošte Srbije. Generalni direktor Pošte Srbije, Dragan Kovačević, uručio je ovom prilikom novinaru novosadskog „Dnevnika” Bojanu Markoviću nagradu za najbolji tekst napisan u proteklih godinu dana o pošti i poštarima.
U sklopu obeležavanja Svetskog dana pošte, novinari beogradskih i lokalnih medija obišli su obnovljenu poštu u Velikim Crljenima, u opštini Lazarevac. Jovan Kepčija, direktor Radne jedinice „Beogradski venac”, istakao je da je Pošta Srbije u ovoj godini obnovila 183 objekta, a u toku su radovi na još 198. Ukupna ugovorena vrednost svih radova na objektima iznosi 224 miliona dinara. Prema njegovim rečima, planirane investicione aktivnosti u ovoj godini tri puta su veće od realizovanih u 2006., a za razvoj poštanskog sektora PTT Srbije u 2007. godini predvideo je 2,4 milijarde dinara.
Svetski dan pošte obeležen je i akcijom dobrovoljnog davanja krvi sprovdjenom tokom avgusta, septembra i prvih dana oktobra u okviru koje se ukupno 460 radnika pošte upisalo na liste dobrovoljnih davalaca krvi.HEARST PONUDIO 700 MILIONA FUNTI ZA EMAPOVE MAGAZINE

Jedna od vodećih britanskih izdavačkih kuća  Emap objavila je da je od američke izdavačke kuće Hearst dobila ponudu vrednu 700 miliona funti za kupovinu visokotiražnih magazine iz Emap portofolija.
Hearstova divizuja u Velikoj Britaniji praktično je treći izdavač po veličini u ovoj zemlji, gde, između ostalih, izdaje magazine kao što su Esquire, Cosmopolitan, Country Living. Prihodi sa stranih tržišta sada učestvuju sa trećinom u ukupnim prihodima Hearstove magazinske divizije.


BBC NASTAVLJA SA OTPUŠTANJEM RADNIKA

U nastojanju da smanji troškove britanski javni servis BBC moraće ponovo da pribegne najdrastičnijoj meri – smanjenju broja zaposlenih. Reč je, ni manje ni više, nego o 2.800 radnika u najrazličitijim sferama BBC-ovog poslovanja, koji će biti otpošteni, što predstavlja oko 12 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Kada je pre dve godine, Mark Thompson, prvi čovek BBC-ja, završio sa prvim krugom smanjenja broja zaposlenih, u okviru koga je bez posla ostalo 3.700 ljudi, mnogi su se ponadali da se u bliskoj budućnosti više neće pribegavati ovako drastičnoj meri kresanja troškova.


EU PREISPITUJE REUTERS-THOMSON SPAJANJE

Evropska komisija odlučila je da naloži Komitetu za ispitivanje konkurencije (nelojalne i lojalne) da se pozabavi 8,7 milijardi funti teškim ugovorom o spajanju britanske agencije Reuters sa kanadskom kompanijom Thompson Corporation.
Čelnici Evropske komisije smatraju da ugovor o ovakvom povezivanju može imati ozbiljne inplikacine na čitav niz zbivanja u sektoru finansijskih informacija, te da treba detaljno proučiti sve aspekte ove fuzije. Veruje se da će taj posao biti okončan do februara 2008. godine. Proveru ugovora započelo je i Američko ministarstvo pravde s obzirom da Thompson INC. ima sedište i u Konektikatu. Ovaj deo provere trebalo bi da bude završen do januara 2008. godine.


NJUJORK TAJMS U “VIJESTIMA”

Početkom oktobra čelnici The New York Times Service Division saopštili su da je postignut dogovor sa crnogorskim dnevnikom “Vijesti” prema kome je jedan od vodećih crnogorskih dnevnih listova stekao pravo da objavljuje The New York Times International Weekly.
Na ovaj način “Vijesti” su se pridružile grupaciji listova iz 20 zemalja koji na isti način objavljuju ovo Njujorktajmsovo internacionalno nedeljno izdanje.


JAPANSKI KONKURENTI ŠTEDE ZAJEDNO

Tri vodeća japanska dnevna lista odlučila su da organizuju zajedničku onlajn produkciju, kao i distribuciju izdanja, kako bi opstali u industriji kojoj preti velika opasnost od Interneta., U pitanju su Jomiuri Šimbun, najprodavaniji dnevnik na svetu, konkurentski  Asahi Šimbun i poslovni dnevnik Nikei. Ta tri lista će otvoriti zajednički vebsajt na kome će moći da se pronađu svi njihovi članci, jedan do drugog. Namera im je da zajedno animiraju mlađe čitaoce da se pretplate na njihova štampana izdanja. Tri medijska giganta će se, takođe, ujediniti u distribuciji svojih novina u pojedinim regionima, posebno dnevnici Jomiuri i Asahi, koji prodaju više od deset miliona primeraka novina dnevno.


RAZILAZE SE WAZ I “VIJESTI”

Podgorički dnevnik "Vijesti" i medijska grupacija "Vac" (WAZ) raskinuće saradnju, potvrdili su prvih dana oktobra predstavnici podgoričkog dnevnika i nemačke multinacionalne medijske kompanije. Obe strane veruju da će do razlaza doći brzo i bez potresa. WAZ u svom vlasništvu ima 50 odsto akcija podgoričkog dnevnika, koje će, kako se računa, otkupiti preostali akcionari.


“ŽURNAL 24” PRVI BESPLATNI DNEVNIK U SLOVENIJI

U Sloveniji je počeo da izlazi  besplatni dnevni list - "Žurnal 24", u izdanju austrijske izdavačke kuće Stirija (Styria International AG). Reč je o prvom besplatnom dnevniku u Sloveniji. Predviđeno je da "Žurnal 24" izlazi u tiražu od 100.000 primeraka i da se u početku distribuira, osim u Ljubljani, i u Kamniku, Kopru, Izoli, Piranu i Novoj Gorici. Uporedo sa izlaskom besplatnog dnevnika, u Sloveniji je počeo rad i portal Žurnal24.si. Stiria je suvlasnik jednog od najvećih slovenačkih internet pretraživača Bolha.com, časopisa "Dnevnik" i izdavačke kuće Adria Media Ljubljana. 


NOVE DOZVOLE ZA EMITERE U CRNOJ GORI

Crnogorska Agencija za radio-difuziju (ARD) uručila je višegodišnje dozvole za emitovanje programa za četiri televizijske i osam radijskih stanica. Dozvole, koje su odobrene pre tri meseca, uručene su televizijama Montena, Nikšić, Foks i PRO TV, kao i radio stanicama Panorama, Nikšsić, Mir, In, D-plus, Budva, Atlas i PRO FM. Na konkursu su podnete 32 prijave, od kojih 10 za televizijske i 22 za radijske stanice.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!