Oktobar, 2007 No. 65


ODRŽAN IFRA SEMINAR U BEOGRADU

Uz učešće više od sto novinskih  stručnjaka najrazličitijih  profila iz cele jugoistočne Evrope u Beogradu je od 19. do 21. septembra održan izuzetno uspešan IFRA seminar „Od novinske hartije do novina“. Glavne teme skupa bile su posvećene najnovijim dostignućima u pripremi i štampi, izdavaštvu za web i novine, efikasnoj reklami i distribuciji kao i optimizaciji proizvodnje i internoj organizaciji.
Učesnici skupa posetili su štampariju APM (štampa dnevne listove Blic i 24 sata), zatim štampariju „Borba“ (štampa dnevne listove: Novosti, Sport) kao i Kompaniju „Novosti“ gde su razgovarali sa Manojlom Vukotićem glavnim urednikom i direktorom kompanije i predsednikom upravnog odbora Asocijacije medija.
U redu seminara aktivno su učestvovali Nataša Vučković Lesandrić generalna direktorka APM Print sa prezentacijom novinske produkcije i moderne mailrom logistike u Beogradu, Jelena Drakulić sa temom: «24 sata – prva srpska besplatna novina» i Branislav Filipesko direktor razvoja Štamparije „Borba“ sa temom „Novinsko izdavaštvo i štampa u Beogradu“. Asocijacija medija izražava zadovoljstvo što je svojim aktivnostima doprinela kvalitetnoj organizaciji ovog IFRA seminara.


MEDIJA CENTAR PROSLAVIO ROĐENDAN

Medija centar proslavio je poslednje septembarske sedmice 13. rođendan, a tom prilikom  je obeležena i decenija od osnivanja prescentra u okviru ove institucije. Čelnici ove kuće su na prigodnoj svečanosti u "Sava centru" predstavili novi logo i veb sajt na kojem će novinari, medijski stručnjaci i studenti moći da se informišu.
Medija centar osnovalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije 1994. godine kao multimedijalnu organizaciju koja pruža kompletne usluge na polju medija, pokrivajući region jugoistočne Evrope.
Mirjana Milošević, direktorka  istakla je da Medija centar sa ponosom gleda na ono što je bilo ranije, kao i na svoju ulogu u razvoju slobodnih i profesionalnih medija u Srbiji.
Zajedno sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije u narednom periodu, Medija centar će nastojati da doprinese  pristojnosti u javnom govoru i neophodnoj kulturi u obraćanju - rekla je, između ostalog, Mirjana Milošević.


GALA STIGLA U SRBIJU

Tržište štampe u Srbiji, od početka oktobra, bogatije je za još jedan mesečnik. U izdanju kompanije Adria Media (član Asocijacije medija)  je lansirana GALA Style magazin – mesečnik -  namenjen ženskoj čitalačkoj publici. Prvi broj je štampan na obimu od 180 stranica uz korišćenje svih mogućnosti koje izdavačima pruža izuzetno kvalitetna štamparija „Rotografika“ iz Subotice (dupla prva korična strana, obrnuta poslednja korica, celofansko pakovanje, reklamna ovojnica, insertacija i lepljenje uzoraka). Kao i za ostala izdanja Adria Media grupe, o distribuciji se brine Polydor, a prodajna cena magazina je 230 dinara.


ABC: ODRŽANI SEMINARI O ODITOVANJU TIRAŽA

U sedištu Asocijacije medija 25 i 26. septembra predstavnici oditorske kuće ABC Srbija održali su seminare  o prednostima odita za izdavače, oglašivače i agencije.
Više od 30 učesnika iz izdavačkih kuća, renomiranih reklamnih agencija i oglašivača imali su  priliku da upoznaju sistem rada ABC Srbija i dobiju kompletan uvid u sve prednosti koje oditovanje tiraža donosi učesnicima u izdavačkoj i marketinškoj industriji.
Istaknuto je da se očekuje se da će ABC Srbija, koja do sada u svom sistemu već ima 34 naslova, do kraja 2007. preći broj od 50 listova čiji se tiraži prate i verifikuju.


UVOĐENJE IP TV UZNEMIRILO SBB

Komentarišući nedavni zahtev operatera kablovske televizije SBB za dobijanje druge licence za pružanje usluga fiksne telefonije, Igor Jecl direktor Direkcije za usluge Telekoma „Serija“ a.d. je izjavio da smatra da je reč o reakciji ove kompanije na najavu Telekoma da će uskoro pustiti u rad IP televiziju koja je naprednija od kablovske tv. Jecl je napomenuo da je IP tehnološki napredniji način distribucije TV i drugih sadržaja u odnosu na kablovsku tv. Korisnik će moći da dobije stotine programa po želji, DVD kvalitet slike, mogućnost pretraživanja i gledanja programa koji su promakli, simultano gledanje više programa... i sve to preko telefonskog kabla. Posebno zanimljiva mogućnost je „film na zahtev“ gde korisnik od provajdera može da rentira film po želji.
Igor Jecl je istakao da korisnik uz tv program dobija i širokopojasni internet i mogućnost telefoniranja preko internet protokola koje je jeftinije u odnosu na standardno. Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija) planira da pusti IPTV u martu sledeće godine u svim većim gradovima Srbije. Jecl inače smatra da će demonopolizacija fiksne telefonije biti višestruko korisna ne samo za korisnike već i za sam Telekom.


„DNEVNIK“ LANSIRA „OGLASNE NOVINE“

Novosadska izdavačka kuća „Dnevnik – Vojvodinapress“ (član Asocijacije medija) početkom oktobra lansira novi nedeljnik „Oglasne novine“. Novi nedeljnik namenjen je plasmanu oglasa, a na tržištu će se pojavljivati sredom. Početni tiraž „Oglasnih novina“ je 30.000 primeraka. Ovo izdanje biće štampano u punom koloru na 64 stranice C3 formata, a prodajna cena je 49 dinara. Izdavač se u startu ogradio od objavljivanja oglasa sa političkom sadržinom. Primarno tržište nedeljnika biće Vojvodina, ali će se distribuirati i na sva ostale tržišta na kojima bude ragistrovan interes.


DELTA MAXI SA  SERTIFIKATIMA  ISO 9001 I HACCP

Kompaniji Delta Maxi, (pridruženi član Asocijacije medija) najvećem domaćem lancu maloprodaje, dodeljen je sertifikat za sistem upravljanja kvalitetom prema zahtveima standarda ISO 9001 i HACCP. Generalnom direktoru Delta Maxija Draganu Filipoviću sertifikat je svečano uručio Fridrich Khuen Belesi, zamenik generalnog direktora i član UO Quality Austria.
Pomenutim sistemom definisano je upravljanje procesima, a njegovo uvođenje ima za cilj unapređenje poslovanja unutar firme i saradnje sa klijentima, kao i praćenje utisaka korisnika. Primenom najsavremenijih standarda, kompanija Delta Maxi u mogućnosti je da ponudi svojim potrošačima proizvode koji su zdravstveno ispravni i čiji je kvalitet konstantan.


„TELEKOM“ PODRŽAO PROJEKAT „SRBIJA UNDER CONSTRUCTION“

Telekom Srbija (pridruženi član asocijacije medija) je prva domaća kompanija koja je podržala projekat Serbia Under Construction – predstavljanje naše zemlje na jednom od najpopularnijih svetskih sajtova Second life.
Second life je virtuelni 3D digitalni svet, koji trenutno ima više od osam miliona posetilaca – stanovnika, koji se nazivaju avatari. Pokrenut je u San Francisku 2003 godine, kao vlasništvo kompanije „Linden lab“. Baziran je na svim postojećim mogućnostima Interneta, i kreacija je svojih „stanovnika“ u koje se trenutno ubrajaju neke od najvećih svetskih kompanija (Coca cola, IBM, Mercedes, L Oreal...) i slavnih pojedinaca.
Novom fenomenu moderne komunikacije – Second life-u - u celosti je posvećen i najnoviji broj časopisa MS Marketing Srbija koji je kao gost urednik ovoga puta osmislio Igor Jecl, direktor Direkcije za usluge.


EKONOMISTOVE KONFERENCIJE

Magazin Ekonomist (član Asocijacije medija) tokom oktobra organizuje dve izuzetno zanimljive stručne konferencije. Prva, pod nazivom „Farmacija i zdravstvo“ biće održana u Beogradu 17. oktobra a u okviru tri panela razgovaraće se o: farmaceutskoj regulativi, farmaciji i biznisu i trendovima i standardima u farmaceutskoj industriji. Druga konferencija posvećena je „Tržištu nekretnina u jadranskoj regiji“ i biće održana 29. oktobra u Bečićima u Crnoj Gori.
Opširnije informacije o Ekonomistovim konferencijama očekuju vas na internet adresi: www.ekonomist.co.yu


«SINERGIJA» U MASTER CENTRU

Najveća konferencija o informacionim tehnologijama u regionu jugoistočne Evrope «Sinergija 07» održaće se od 16. do 19. oktobra u Master centru Novosadskog sajma (pridruženi član Asocijacije medija). «Sinergija» će ove godine okupiti oko 1.000 profesionalaca iz zemlje i regiona koji će na 100 predavanja podeljenih u 12 tematskih celina imati prilike da čuju sve o najnovijim kretanjima  na tržištu informacionih tehnologija.


HEMOFARM: OD OMAŽA PAJI JOVANOVIĆU DO WEBINARA

Kompanija „Hemofarm“ (pridruženi član Asocijacije medija) krajem septembra realizovala je dva projekta iz oblasti koji se u novije vreme svrstavaju u kategoriju „društveno korisnog poslovanja“ a inače su već godinama sastavni deo „Hemofarmovih“ redovnih aktivnosti.
Najpre je, krajem septembra Gordana Lazić Velovan u Galeriji „Hemofarm“ otvorila izložbu slika – Omaž Paji Jovanoviću povodom 50. jubilarnih Dana berbe grožđa u Vršcu, ali i 50. godišnjece smrti poznatog slikara. Radove, inspirisane Jovanovićevom umetnošću, izložili su: Vasa Dolovački, Vladimir Dunjić, Milan Tucović i Tomislav Suhecki.
Kao rezultat „Hemofarmovog“ stalnog angažmana u oblasti dodatne edukacije, kako stručne tako i šire javnosti, o najnovijim zbivanjima u oblasti medicine, poslednje sedmice septembra o Beogradu je održan prvi „webinar“ – Internet predavanje iz oblasti medicine. Predavač je bio dr Sava Nenić, internista, a „webinar“ je putem interneta pratilo preko 100 učesnika, uglednih lekara, iz kliničkih centara i bolnica u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragijrevcu i Podgorici.


LINK PLUS SPECIJAL 2008.

Novosadska izdavačka kuća Media Art Service International, izdavač časopisa za profesionalce u elektronskim medijima „Link“ već je najavila sadržaj edicije „Link plus specijal“ za 2008. godinu. U okviru ove edicije naredne godine će se pojaviti knjige: Medijacija svetog (Miroslav Kevedži), Demistifikacija TV tehnologije (Aleksandar Luj Todorović), Akustika studija (Blažo Guzina) i Mali rečnik medija (Danica Aćimović i grupa autora). O pretplati na nova izdanja opširnije informacije nalaze se na internet adresi: www.mediart.org


MEDIA ADRESAR NA WWW.ASMEDI.ORG

STARTOVAO BINGO

Baš kako  je Bojan Krišto, generalni direktor Državne lutrije Srbije (pridruženi član Asocijacije medija) najavio tokom junskog susreta sa glavnim urednicima i vodećim predstavnicima medijskih kuća okupljenim u Asocijaciji medija – 22. septembra startovala je nova igra na sreću u organizaciji DLS – Bingo.  Nagrade će se izvlačiti subotom na prvom programu RTS u 21 čas, a Krišto očekuje da će ukupan prihod Državne lutrije Srbije uvođenjem Binga biti znatno veći nego do sada.


PTT PODRŽALA MANIFESTACIJU „POČNIMO SA MUZIKOM“

Pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, a uz podršku Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija) u Beogradu je po drugi put održana manifestacija „Počnimo sa mozikom“ u organizaciji Unije srednjoškolaca Srbije. Sastavni deo manifestacije bilo je i takmičenje u okviru koga su mladi stvaraoci trebali da osmisle zvanični plakat nacionalne strategije za mlade. Radu žirija za odabir najuspešnijih radova doprinela je i Milica Srećković, direktor Sektora za marketinške komunikacije Pošte Srbije.


COM TRADE I U ZAGREBU

Posle tri godine poslovanja u Hrvatskoj ComTrade Group (pridruženi član Asocijacije medija) otvorila je u Zagrebu novi poslovni centar firme „Nju Tehnolodžis“ svoje firme-ćerke u Hrvatskoj. Kako je najavio Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik kompanije, reč je samo o prvoj fazi investicije u Hrvatskoj koja će dostići iznos od 15 miliona evra. Jevrosimović je precizirao da će ComTrade već narednih meseci uložiti u kupovinu hrvatskih firmi koje se bave razvojem softvera, a istakao je da je od izuzetnog značaja i to što su partneri iz sveta prepoznali ComTrade kao firmu koja može da obuhvati i hrvatsko tržište.


NAGRAĐENA NOVOSADSKA NOVINARSKA ŠKOLA

Žiri nedavno održanog prvog “Europress Travel Festa 2007” odlučio je da Gran pri festivala dodeli autorskom timu Novosadske novinarske škole za film “Triput-3put”. Žiri je istakao da je kreativna ideja da mladi ljudi putuju i tragaju za onim što su njihova interesovanja po zemlji Srbiji, na najbolji način otkriva sve vrednosti i raznolikost ljudi i prirode našeg podnevlja.USA: USA TODAY PROSLAVIO 25. GODIŠNJICU

USA TODAY, najprodavaniji američki dnevni list,  proslavio je 15. septembra 25. rođendan. Prvi broj USA Today štampan je 1982. godine u Springfildu u početnom tirađu od 360.000 primeraka. Četvrt veka kasnije USA Today se u proseku dnevno prodaje u 2,3 miliona primeraka i ima 4,4 miliona čitalaca. Da bi odgovorili zahtevima tržišta USA Today se štampa na 36 lokacija širom Amerike kao i na četiri punkta u svetu.
Web sajt ovog lista - www.usatoday.com mesečno poseti oko 11 miliona korisnika.


NEMA ZIME ZA BRITANSKE MAGAZINE

Prema podacima Britanske Asocijacije izdavača periodične štampe, britanski čitaoci na godišnjem nivou izdvoje dve milijarde funti za kupovinu omiljenih magazine, što je čak za 72 odsto viče novca nego pre deset godina. Podaci kazuju da prodavci svake nedelje prodaju oko 20 miliona primeraka magazina a da čak 23 odsto čitalaca za kupovinu izdvaja više od 10 funti mesečno.  Za čitanje magazina u proseku se iskoristi u proseku po 54 minuta slobodnog vremena dnevno.


ADIDAS U STARTNOJ POSTAVI OLIMPIJSKIH SPONZORA

Nemački proizvođač sportske opreme i odeće, kompanija Adidas potpisala je sponzorski ugovor sa Organizacionim komitetom  Londonske Olimpijade 2012.godine. Na ovaj način, nemački gigant svrstao se u red vodećih sponzora među kojima su već Lloyds TSB i elektro distributer, kompanija EDF.
Vrednost sponzorskog ugovora nije saopštena, ali se predpostavlja da je reč o sumi od oko 80 miliona funti. Organizacioni komitet Londonske Olimpijade i dalje je u potrazi za generalnim sponzorima u ublasti: avioprevoza, autoindustrije, komunikacija, proizvodnje piva, nafte i gasa, odeće i proizvodnje opreme za domaćinstvo


TIME INC NUDI INSTANT PODATKE O TIRAŽIMA

U nastojanju da odgovori na sve glasnije zahteve oglašivača za što preciznijim i što ažurnijim podacima o prodatim tiražima izdavački gigant Time Inc podpisao je ugovor sa Rapid Riport servisom koji nudi skoro “trenutne” informacije o prodatim tiražima.
Ovaj servis je  prošlog leta lansirao američki Audit Bureau od Circulation i na taj način ponudio oglašivačima i agencijama podatke o tiražina magazina na nedeljnom nivou dok se oni i definitivno ne potvrde polugodišnjim oditovanjem tiraža.


PRVO IZDANJE  “.CH”

Poslednje sedmice septembra u Švajcarskoj je startovao još jedan besplatni dnevni list. Reč je o novini kratkog naziva “.CH” koja se pojavila na obimu od 44 strane od kojih je 14 bilo posvećeno oglasima. Početni tiraž za distribuciju je oko 410.000 primeraka a na ulicama Bazela i Berna delili su ga za taj posao posebno angažovani radnici.


U BRITANIJI SE UKIDA ANALOGNA TELEVIZIJA

Od ukupnog broja britanskih domaćinstava dvadesetjedan milion, ili 85 odsto, već je priključeno na digitalnu televiziju nekog od tri vodeća distributera programa: Freeviews, BSkyB i Virgin Media, saopštilo je britansko regulatorno telo za elektronske medije OFCOM.
Whitehaven, na severozapadu Engleske biće prvo područje u Velikoj Britaniji gde će biti prekinuto emitovanje analognog signala i to već 17. oktobra 2007. Tranzicioni period za prelazak sa analognog na digitalni signal završiće se 2012. godine.


“LONDON LITE” ČITANIJI OD “THE LONDON PAPER”

Prema septembarskim podacima o čitanosti besplatnih dnevnih novina u Londonu, prvim među kojima su mogli da se vide podaci o čitanosti dva neposredna konkurenta, “London Lite” i “Thelondonpaper” blaga prednost je na strani “London Lite”. Ovaj list je, prema saopštenim rezultatima imala 740.000 čitalaca, dok je drugi zabeležio 713.000 korisnika.  Posebna zanimljivost je što “London lite” na tržište distribuira čak 100.000 primeraka manje od “Thelondonpapera” (400.000 : 500.000 primeraka) što znači da ova novina ima 1,8 čitalaca po primerku, a konkurencija samo 1,4 čitalaca po primerku.  


ŠPANIJA: LANSIRANA “TELVA POCKET”

Unidad Editorial, španska izdavačka kuća koja je nastala nedavnim “merdžovanjem” španskih izdavača Unedisa I Recoletos, lansirala je džepnu verziju ženskog magazine Telva. Ova nova verzija formata 16,7 x 22,5 centimetra cilja na žensku čitalačku publiku između 25 i 45 godina, koja želi praktičan i za čitanje lagan magazine. Cena Telva Pocket magazina je 1,90 evra po primerku.
Inače Unidad Editorial je izdavač poznatog dnevnika El Mundo, sportskog dnevnika Marca i finansijskih dnevnih novena Expansion.
Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!