Oktobar, 2006 No. 42


NOVOSTI OBELEŽILE 53. GODIŠNJICU POSTOJANJA

Kompanija «Novosti» (član Asocijacije medija) obeležila je, u prisustvu velikog broja gostiju, 53. rođendan dnevnog lista «Večernje novosti».
Godišnjica lista bila je povod za dodelu tradicionalnih nagrada najuspešnijima. Priznanje za životno delo koje nosi ime osnivača «Večernjih novosti» Slobodana Glumca pripalo je Vojmiru Jovšiću, odgovornom uredniku lista «Sport». Nagrada za jednogodišnji novinarski rad dodeljena je Zagorki Uskoković, priznanje za izuzetan uređivački potez pripalo je Stanki Dudvarski odgovornoj urenici magazina «Bilje i zdravlje», nagrada za najbolju fotografiju pripala je fotoreporteru Ognjenu Radoševiću.
Kolektivno priznanje za vrhunsko ostvarenje u nenovinarskoj delatnosti pripalo je izdavačkom sektoru Kompanije «Novosti» za realizaciju edicije  «Milenijum» u okviru koje je prodato skoro milion knjiga.


STUPILE NA SNAGU IZMENE ZAKONA O RADIODIFUZIJI

Izmene i dopune Zakona o radiodifuziji objavljene su u Službenom glasniku i stupile su na snagu 10. oktobra. Uprkos protivljenju novinarskih udruženja i strukovnih asocijacija Skupština Srbije je izmene i dopune Zakona o radiodifuziji usvojila krajem septembra. Predsednik republike Srbije, Boris Tadić, koji je prethodno odbio da potpiše Zakon, ovoga puta to je učinio naglasivši da i dalje smatra da je tekst zakona loš ali da nema pravo da krši ustav.


PRODATE «NARODNE NOVINE»

Privrednik iz Niša Tomislav Radomirović kupio je na aukciji, održanoj u Beogradu, niške «Narodne novine» po početnoj ceni od 16,6 miliona dinara. Novi vlasnik je izjavio da namerava da uz pomoć grada i kolektiva «Narodnih novina», koji ima oko 120 zaposlenih ostvari koncept novog regionalnog lista koji će unaprediti informisanje u ovom delu Srbije.
«Narodne novine» su jedini dnevni list koji se štampa južno od Beograda, a postale su i prvo javno preduzeće iz oblasti informisanja u Srbiji koje je prodato na aukciji.


RRA UPOZORAVA RADIO I TV STANICE BEZ DOZVOLE

Na dan stupanja na snagu izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji, Savet republičke Radio difuzne agencije obratio se u formi plaćenog oglasa zainteresovanoj javnosti, a posebno radio i tv stanicama.
U ovom tekstu Savet je detaljnije obrazložio novine u Zakonu, a posebna pažnja posvećena je razjašnjavanju postupka prinudnog izvršavanja odluka RRA. Savet RRA se posebno obratio  radio i tv-stanicama koje se uopšte nisu prijavile na raspisani i završeni konkurs za emitovanje programa na teritoriji beogradskog regiona, ali i onim radio stanicama koje su na konkursu učestvovale ali im nisu izdate licence, sa preporukom za samoukidanjem
Preporuka za samoinicijativno  obustavljanje emitovanja programa javno je upućena sledsećim radio i tv stanicama: Antena radio, Radio Zvezdara, Radio Conte, Fit radio, Poslovni radio, Radio Tanjug, Radio Angelina FM, Sun radio, Radio Libra, Akademski radio Licej, Radio SKC, Radio BG AS, Radio Šampion, Radio Vaga, TV Kanal D, RTV Khrlo e Romengo, Radio Kontakt, Radio Lido, Auto Radio Inbaco, Bum bum radio, Tam tam radio, Zemun 2000, TV Amaro drom, Otvorena TV, Radio Srce, Haos radio, Pravi radio, RTV Ponos, Radio Vidovdan, Radio Sremčica, Romano Merako, Alfaeks radio i Bras radio. U saopštenju RRA se kaže da ovaj spisak, nažalost, nije konačan.
Poziv za samoukidanjem programa je upućen i na adrese: Radio Akademac, ART radio, BK radio, Golf radio, Ekološki radio Bandini, Idea FM, Lane, Luna Radio, M radio, Maksiss radio, OK radio, Radio 24, Radio 088, Radio Sky, Radio Avala krug, Radio Balkan, Radio Bonton, Radio Venus, Radio Glas Beograda, Radio Delfin, Radio JAT, Radio Košava, Radio Oranž FM, Radio Perper, Radio Roda, Radio Hit, Filmski radio Žabac, Cricket radio, ZU radio, Radio Politika, Radio Flash, BS FM i Radio Grad.


RADIO «BANDINI» SE SAMOUKINUO

Ekološki radio «Bandini» je prvi emiter bez dozvole koji je samostalno prekinuo sa emitovanjem programa. Predstavnici ove radio stanice obavestili su Republičku radiodifuznu agenciju da su prekinuli sa emitovanjem programa  na frekvenciji 96,7 MxZ do okončanja upravnog spora ili promene uslova za emitovanje radio program. RRA je prethodno pozvao sve radio i tv stanice bez dozvola da seme prestanu sa emitovanjem programa.


UZ GLORIJU – GLORIJA IN

Izdavačka kuća Europapress – Beograd (član Asocijacije medija) priredila je čitaocima svog magazina Gloria prijatno iznenađenje.
Uz magazin,  koji se na tržištu pojavio 11. oktobra, u celefanskom pakovanju bio je, kao poklon, još jedan magazin – Gloria IN. Reč je o prvom broju revije, koja će, kako saznajemo, osnovni magazin pratiti – sezonski.
Inače Gloria IN u Hrvatskoj se pojavljuje kao prilog u «Jutarnjem listu», koji je kao i magazin u vlasništvu EPH Hrvatska. 


DELTA MOTORS ZASTUPA BMW

Delta M Grupa (Pridruženi član  Asocijacije medija) i BMW Group potpisali su predugovor o preuzimanju generalnog zastupstva za tržišta Srbije i Crne Gore, koji stupa na snagu 1.  januara 2007. U okviru Delta M Grupe osnovano je novo preduzeće, Delta Motors, koje će biti nosilac posla u zastupanju BMW Group.
- Čast nam je što je jedna ovakva kompanija odabrala našu kompaniju za partnera sa kojim vidi bolju budućnost - izjavila je Ivana Veselinović, generalni direktor Delta M Grupe. - Delta M planira da svojim iskustvom, infrastrukturom i sinergijom celog Deltinog sistema znatno poboljša prodaju BMW-a na tržištu Srbije i Crne Gore. Za 2007. planirano je dupliranje prodaje ostvarene u 2006. godini, dok 2009. godine nameravamo da budemi lideri sa više od 900 prodatih automobila BMW grupe.
Delta će investirati 10 miliona evra u izgradnju auto centra u Čukaričkoj ulici broj 16, kao i show room-a na Cvetnom trgu, u centru Beograda.


RTS-u NEDOVOLJNI PRIHODI

Prema rećima Aleksandra Tijanića, generalnog direktora Radio-televizije Srbije, ova kuća je,  na ime pretplate za devet meseci tekuće godine, prikupila 3,6 milijardi dinara. Kada se odbiju sredstva koja pripadaju Elektroprivredi Srbije i Radi-televiziji Vojvodine, RTS-u mesečno  ostaje oko 272 miliona što je za oko 30 odsto manje od sume potrebne za vraćanje dugova, snimanje novih emisija i obavljanje neophodnih poslova javnog servisa u školskom, naučnom, dokumentarnom, kulturnom i serijskom programu.
Tijanić je saopštio da u RTS-u trenutno radi 3.870 ljudi. kao i da prosečna zarada iznosi 23.231 dinar. Prema njegovim rečima, četvrtina prihoda kuće na godišnjem nivou odlazi na zarade zaposlenih.


RRA UPOZORAVA TV FOKS

Savet Republičke radiodifuzne agencije odlučio je da od nacionalnog emitera TV «Foks» zatraži izjašnjenje o datumu početka emitovanja programa kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa eventualnim prekoračenjem zakonskog roka za početak emitovanja po dobijanju dozvole. Iz RRA su poručili da izjave o početku emitovanja signala nisu isto što i početak emitovanja programa.


ABC SRBIJA U SVETSKOJ FEDERACIJI

Na 22. Generalnoj skupštini International Federation of Audit Bureaux of Circulation (IFABC), koja je održana u Londonu od 3. do 6.oktobra, u članstvo ove svetske federacije primljena je i ABC Srbija. ABC Srbija je dobila pravo da na osnovu najviših standrada i procedura, ali i uz punu autorizaciju ove svetske asocijacije, verifikuje tiraže štampanih i elektronskih medija i vebsajtova, ali i da pruža i druge usluge koje će pomoći medijima, oglašivačima i agencijama da povećaju efikasnost svog poslovanja.
ABC Srbija (ABCS) je organizovana na isti način kao i druge asocijacije u svetu: sastavljena je od predstavnika izdavača, oglačivača, agencija, kao i organizacija koje posluju u okvirima ovih industrija. Na čelu ABCS je Bord koji, pored predsednika i četiri predsednika komiteta, čini još i osam direktora. Informacije na office@abcsrbija.com


TELEKOM SRBIJA I OVE GODINE NA SINERGIJI 06

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije medija), našao se i ove godine među brojnim učesnicima na velikom okupljanju stručnjaka iz IT oblasti, «Sinergija 06». Od 9. do 11. oktobra ove godine «Sinergija 06» održana je u prostorijama Master Centra u Novom Sadu. Već šestu godinu ova najveća i najznačajnija IT konferencija u Jugoistočnoj Evropi uspela je da privuče profesionalce sa IT tržišta, vodeće domaće i međunarodne stručnjake, koji su svoja znanja i iskustva podelili sa učesnicima konferencije kroz 90 tehničkih predavanja.
Telekom Srbija a.d. je, kao partner MicroSofta, ali i važan činilac iz ove oblasti u regionu, učestvovao na ovoj tehničkoj konferenciji adekvatnom promocijom usluga fiksne i mobilne telefonije, koje su bile praćene i predavanjima iz ovih oblasti. Predavanja su obuhvatila niz novih tehničkih rešenja kroz detaljnije prezentacije usluga kao što su Internet servisi Telekom Srbije, W:LAN povezivanje, Servis Moj Halo Ton ...  
Telekom Srbija a.d. je i ovom prilikom omogućio svim svojim korisnicima, posebno stručno profilisanim interesentima da se, u direktnom kontaktu, informišu o novim uslugama i edukuju o načinima primene novih tehnologija u kreiranju kompletnih poslovnih rešenja.  


IZLOŽBA FOTOGRAFIJA NATIONAL GEOGRAPHIC MAGAZINA

U okviru brojnih promotivnih aktivnosti kojima se najavljuje izlazak iz štampe prvog broja magazina National Geographic na srpskom jeziku, u Etnografskom muzeju u Beogradu otvorena je izložba najboljih fotografija objavljivanih u jednom od najtiražnijih i najrasprostranjenijih magazina na svetu.

Izložba obuhvata period od 1908. godine kada je u National Geographic magazinu objavljena prva reportaža o Srbiji pa do današnjih dana.

Očekuje se da se magazin na tržištu Srbije pojavi 25. oktobra, a izložba u Etnografskom muzeju će trajati do 10. novembra.     


RADIO I TV FESTIVAL U VRNJAČKOJ BANJI

Zajednica radio-televizijskih stanica Srbije (član Asocijacije medija) objavila je konkurs za učešće na 25. Festivalu udruženih radio-televizijskih stanica Srbije, koji će biti održan od 27. do 29. novembra u Vrnjačkoj banji.
Pravo učešća na festivalu imaju sve radio i tv-stanice koje dostave takmičarske radove u dve takmičarske oblasti: Selekcija radijske i selekcija tv produkcije. Organizatori pod selekcijom produkcije podrazumevaju izbor koji sadrži: dnevnik, ili odgovarajuću informativnu emisiju u trajanju od 25 minuta, reportažu u trajanju do 30 minuta, komentar, ili osvrt u trajanju do 4 minuta i spikersku interpretaciju.
Radovi se dostavljaju Zajednici radio-televizijskih stanica najkasnije do 10. novembra 2006. godine.
Opširnije informacije o festivalu i mogućnostima i uslovima učešća mogu se dobiti na: zrtvstanica@sbb.co.yu


Asocijacija medija  i u ovom broju nastavlja sa objavljivanjem, u originalu, pojedinih delova studije o televizijskom tržištu Centralne i Jugoistočne Evrope, koju je priredila kompanija Roland Berger Strategy Consultants na bazi podataka prikupljenih u prvoj polovini 2006. godine.
Napominjemo da su podaci prikupljeni u vreme kada su Srbija i Crna Gora bile jedinstveno tržište, kao i da je studija podeljena na tri ključna područja, i to: a) Poređenje televizijskog tržišta Centralne i Jugoistočne Evrope sa Zapadnom Evropom, b) Predviđanje razvoja tržišta elektronskih medija i c) Srbija: Analiza elektronskih medija i budući razvoj.

Kliknite za vecu sliku:

 


GOOGLE PREUZEO YOUTUBE

Kompanija Google objavila je da za iznos od 1,65 milijardi dolara kupuje YouTube – portal posvećen razmeni video zapisa. Realizacija dogovora se očekuje do kraja godine.
Reč je o najvećoj Google investiciji koji je prošle godine investirao 130,5 miliona dolara u kupovinu malih kompanija.
Portal ZouTube pokrenut je 2005. godine, a danas prezentira više od 100 miliona videozapisa dnevno. Broj posetilaca ovog portala je porastao za godinu dana sa 2,8 miliona na 72,1 milion u avgustu 2006. godine.


ZAVRŠEN IFRAEXPO 2006

Amsterdam je od 9. do 12. oktobra bio domaćin jedne od najznačajnijih manifestacija namenjenih novinskoj industriji – IFRA EXPO 2006.
Ukupno 336 izlagača iz 26 zemalja prezentiralo je najnovija tehnološka i tehnička dostignuća namenjena proizvođačima novina.
Za samo četiri dana ovu jedinstvenu izložbu posetilo je više od 10.000 predstavnika novinskih kuća iz 80 zemalja.
Opširnije na informacije na sajtu: www.ifraexpo.com


VELIKA BRITANIJA: ZA ONLINE OGLASE SKORO MILIJARDU FUNTI

U prvoj polovini 2006. godine internet beleži najbrži rast prihoda od oglasa među svim medijima u Velikoj Britaniji.
Prema informacijama koje je saopštio IAB prihodi po osnovu onlain oglašavanja veći su za 40,3 procenta nego u istom periodu prošle godine i dostigli su ukupan iznos od 917,2 miliona funti pa bi lako moglo da se dogodi da do kraja godine oglašavanje putem interneta donese veće prihode od oglasa u štampanim medijima.
Inače, prihodi od onlain oglašavanja su u ovom trenutku dva puta veći od onih koji se ustvaruju outdor oglašavanjem i oglašavanjem u magazinima, a tri puta su veći od prihoda koji se ostvaruju u oblasti radio oglašavanja. Stručnjaci tvrde da već u ovom trenutku oglasi na internetu donose skoro polovinu prihoda koji se ostvaruju tv reklamama.


EUROPLAKAT KUPIO METROPOLIS

Hrvatska kompanija za spoljašnje oglašavanje Europlakat objavila je da je kupila svog manjeg rivala kompaniju Metropolis.
Europlakat je prisutan u deset zemalja srednje i istočne Evrope, a deo je grupacije J.C.Decaux. Nakon pripajanja Metropolisa kompanija ima oko 6.000 površina za džambo plakate i oko 3.000 city light površina. Europlakat je ovom kupovinom preuzeo i Metropolisovo poslovanje u Srbiji i Sloveniji.


AMERIČKE NOVINE U BROJKAMA

Asocijacija novinskih itdavača Amerike objavila je najnovije podatke o novinama u Sjedinjenim Američkim Državama. Evo nekih interesantnih brojki.
Tokom 2005. godine u US je egzistiralo ukupno 817 jutarnjih i 645 večernih novina. Ukupnom broju od 1.452 dnevne novine treba dodati i impozantnu cifru od 914 onih novina koje se pojavljuju samo – nedeljom.

Jutarnji listovi su imali  ukupan tiraž od 46,12 miliona, dok su večernji dostigli tiraž od 7,22 miliona a zajedno su dospeli do cifre od 53,34 miliona, što je za oko 1,3 miliona primeraka manje nego u 2004. godini. Novine koje se pojavljuju nedeljom ostvarile su ukupan tiraž od 55.27 miliona, što je čak za 2,5 miliona primeraka manje nego u 2004. godini.

Da u američkoj novinskoj industriji nije uvek reč o velikim brojkama svedoči podatak da od ukupno 1.452 dnevne novine samo 210 premašuje dnevni tiraž od 250.000 prodatih primeraka, a čak 1.242 dnevnika spadaju u kategoriju listova koji su tokom 2005. godine ostvarili tiraž manji od 50.000 primeraka.


FENOMEN BESPLATNIH NOVINA

Na primerima Danske i Velike Britanije, gde je ove godine došlo do nezapamćene ekspanzije besplatnih novina i magazina raspravljaće se detaljno o ovom fenomenu na 9. Svetskoj konferenciji urednika i novinskih marketing menadžera koja će biti održana u Madridu 23. i 24. novembra.
Inače, Španija je, kao domaćin skupa, vodeća zemlja u svetu po procentu učešća besplatnih novina u ukupno štampanim dnevnim tiražima listova.


NAJBIZARNIJE INTERNET STRANICE

U moru najrazličitijih rang-lista koje uvek privlače pažnju čitalaca, u Velikoj Britaniji se nedavno pojavila i rang lista 100 najbizarnijih internet stranica.
Na prvom mestu je portal «Čudne lutke», slede «Dosadni muškarci», dok su na trećoj poziciji stranice pod naslovom «Čudne turističke atrakcije». Peto mesto su zauzeli «Duhovi», a na šestoj poziciji je portal «Bizarni recepti».


USA: BROJ ČITALACA NOVINSKIH SAJTOVA POVEĆAN ZA TREĆINU

Asocijacija novinskih izdavača Amerike (NAA) saopštila je da se tokom prvog polugođa 2006. godine broj pojedinačnih poseta novinskim web stranicama povećao za 31 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.
Prema podacima NAA, prosečan broj pojedinačnih poseta tokom prvog polugođa dostigao je cifru od 55,5 miliona na mesečnbom nivou, dok je tokom 2005. godine novinske web strane tokom meseca pretraživalo samo 42,4 miliona korisnika.


SAKUPLJANJEM STAROG PAPIRA DO BOGATSTVA

Kineskinja Zhang Yin prva je žena koja se našla na čelu kineske liste najbogatijih preduzetnika. Istovremeno, njeno lično bogatstvo, koje je procenjeno na 3,4 milijarde dolara, čini je i najbogatijom ženom na svetu.
Zhang Yin se obogatila reciklažom starog papira kupovanog u Sjedinjenim državama i prerađivanim u Kini. Njena kompanija Nine Dragons se za samo godinu dana sa 36. popela na prvo mesto jer joj je vrednost na honkonškoj berzi utrostručena.


USA: BESNI FARMACEUTSKI OGLASNI RAT

Američki farmaceutski giganti nastavili su, još žešće,  da ratuju oglasima i tokom prve polovine 2006. godine kada su ukupna sredstva za oglašavanje povećana za devet procenata u odnosu na prethodnu godinu.
Najveći «ratni profiteri» su magazini, koji su u ovom periodu objavili farmaceutskih oglasa u ukupnoj vrednosti od 2,46 milijardi dolara. Učešće farmaceutske industrije u ukupnom prihodu od oglašavanja povećalo se tako sa prošlogodišnjih 25 na 34 odsto u ovoj godini.
U istom periodu za televizijsko oglašavanje lekova i lekovitih sredstava izdvojeno je manje sredstava pa je učešće tv u ukupnom prihodu po ovom osnovu palo sa 64 na 59 procenata. Farmaceutske kompanije su za oglašavanje u novinama izdvojile samo tri procenta od  ukupno utrošenih sredstava za medijsku reklamu u prvom polugođu 2006. godine.


 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!