Oktobar, 2006 No. 41


FUTURAPLUS U ASOCIJACIJI MEDIJA

Asocijacija medija bila je domaćin promotivnog skupa koji je kompanija Futuraplus priredila za generalne direktore i direktore prodaje dnevnih listova.
Čelni ljudi kompanije Futuraplus, koja je jedan od lidera u poslovnoj oblasti prodaje dnevne i periodične štampe u Srbiji, iskoristili su priliku da predstavnike novinsko-izdavačkih kuća upoznaju sa trenutnim poslovanjem kompanije, ali i da im predstave moguće oblike saradnje u narednom periodu.
Menadžerski tim kompanije Futuraplus predvodili su generalna direktorka Olivera Ilinčić i Sretko Vuković, izvršni direktor ove firme.  


USVOJENE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O RADIODIFUZIJI

Skupština Srbije ponovo je usvojila izmene i dopune Zakona o radiodifuziji. Nakon što je 26. jula ove godine odbio da potpiše Ukaz o proglašenju, ovog puta predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je ovaj akt, naglasivsi da se i dalje ne slaže sa rešenjima koje izmenjeni i dopunjeni Zakon o radiodifuziji nudi.
Izmenama Zakona utvrđeno je, naime pored ostalog, da saglasnost na finansijski plan RRA daje Vlada, a ne Parlament. Takođe, ovim izmenama je preciziran i postupak prinudnog izvršenja odluka Saveta RRA o oduzimanju dozvola emiterima. Rok za početak emitovanja programa od dana dobijanja dozvole, produžen je sa 60 na 90 dana, a za svaku promenu vlasničke strukture, prema novousvojenim zakonskim odredbama, mora se dobiti saglasnost RRA.
Usvojene izmene i dopune odmah su naišle na osudu novinarskih i strukovnih udruženja i asocijacija, kao i misije OEBS u Srbiji.


NOVOSTI SA NOVIM UPRAVNIM ODBOROM

Novi vlasnici Kompanije «Novosti» (ČLAN Asocijacije medija)  preuzeli su upravljanje ovom medijskom kućom. Na vanrednoj sednici Skupštine akcionara izabran je novi Upravni i Nadzorni odbor «Novosti».
Za članove UO izabrani su Branislava Milunov, Goran Mrđa, Rastko Lazić, Mirko Popović, Aleksandar Bojić i Vladimir Međedović. Za predsednika je izabran Dejan Gajić koji je tu funkciju obavljao i do sada.
Na prvoj sednici UO je za generalnog direktora Kompanije «Novosti» sa mandatom od četiri godine imenovan Manojlo Vukotića, koji je tu dužnost obavljao i do sada. Vukotić je istovremeno predložen i za glavnog i odgovornog urednika «Novosti» i svih izdanja Kompanije. Upravni odbor je zatražio da se o ovom predlogu izjasne novinari kuće iako rezultat takvog izjašnjavanja nije obavezujući za donošenje odluke UO.
Za članove Nadzornog odbora Kompanije «Novosti» izabrani su Nikola Stojaković, Gorana Bjelić i Mirjana Kralj.
Sadašnji vlasnici Kompanije «Novosti» su firme Stadlux i Ardos koje su od malih akcionara otkupile 63,5 odsto akcija.


NOVE MEĐUNARODNE OZNAKE

Međunarodna organizacija za standardizaciju – ISO, objavila je na svojoj internet prezentaciji odluku o dodeljivanju međunarodnih dvoslovnih i troslovnih nacionalnih oznaka za Srbiju i Crnu  Goru.
Za Srbiju nove oznake ubuduće će biti RS i SRB a za Crnu Goru ME i MNE.


THE NEW YORK TIMES U POLITICI

Kompanija Politika N&M (član Asocijacije medija) odlučila je da svakog ponedeljka svojim čitaocima, poklanja kao poseban separat na engleskom jeziku «The New York Times».
Prvi broj «The New York Times» u Politici objavljen je 2. oktobra na 12 stranica i na Politikinom «berliner» formatu.
Izbor tekstova u ovom separatu načinili su urednici Politike, a i u svakom sledećem broju će, radi lakšeg i preciznijeg čitanja biti objavljivan i prevod na srpski jezik pojedinih reči, izraza i pojmova.
Ceo projekat realizovan je u saradnji sa EFT Group (pridruženi član Asocijacije medija).


VUKOTIĆ GLAVNI UREDNIK NOVOSTI

Upravni odbor Kompanije Novosti (član Asocijacije medija) imenovao je Manojla Vukotića za glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista «Večernje novosti»  i glavnog urednika svih izdanja kompanije.
Prethodno je UO kompanije Novosti zatražio izjašnjavanje redakcije o ovom predlogu. Na tajnom glasanju novinara svih izdanja za Vukotića je glasao 241 novinar, 20 je bilo protiv a dva listića su bila nevažeća.
Upravni odbor je prethodnom odlukom imenovao Manojla Vukotića za generalnog direktora Kompanije sa mandatom od četiri godine.
Manojlo Vukotić je predsednik UO Asocijacije novinskih izdavača i elektronskih medija.


NOVA RASVETA ZA RTS

Evropska unija, putem Evropske agencije za rekonstrukciju, obezbedila je za Radio-televiziju Srbije najsavremeniji rasvetni sistem, jedini takvog tipa na Balkanu. Rasvetni sistem je instaliran u Studiju 10 u Aberdarevoj ulici u Beogradu.


BLIC OBJAVIO DODATAK O NEMAČOJ I SRBIJI

Jedan od vodećih dnevnih listova u Srbiji – Blic (član Asocijacije medija) objavio je u broju od 3. oktobra specijalni dodatak povodom nacionalnog praznika, Dana nemačkog ujedinjenja. Pod naslovom «Nemačka i Srbija» ovaj prilog, na 16 stranica u koloru, je na izuzetno zanimljiv način  predstavio čitaocima aktuelne političke i ekonomske odnose dve zemlje. U specijalnom dodatku nisu izostale ni brojne informacije koje mogu biti korisne za ostvarivanje kontakata pojedinaca, kompanija i institucija iz obe države.


PHARMASWISS PUSTILA U RAD FABRIKU LEKOVA

Kompanija PharmaSwiss (pridruženi član Asocijacije medija) pustila je u rad modernu fabriku lekova.
Prvi proizvodni pogon u Srbiji, koji je u potpunosti realizovan u skladu sa evropskim GMP standardom, u rad su pustili Wilhelm Meier, ambasador Švajcarske u Srbiji i Tomica Milosavljević, ministar zdravlja. Zahvaljujući primeni GMP standarda, planirano je da 50 odsto proizvodnje iz ove fabrike bude izvezeno na tržište Evropske unije.
Obraćajući se prisutnima na otvaranju, Peter Nemec, predsednik PharmaSwiss kompanije istakao je da odluka o investiranju nije doneta slučajno već na bazi procene da je reč o centru regiona koji, uprkos rizicima, ima najveći razvojni potencijal. Nemec je takođe istakao da je ovaj projekat nastao kao rezultat strateške odluke kompanije da se deo ostvarene zarade mora investirati u ekonomski razvoj zemlje.
PharmaSwiss je u izgradnju fabrike investirala više od 3,5 miliona evra. Fabrika je sagrađena u Beogradu na Čukaričkoj padini na površini većoj od 2.000 kvadratnih metara i trenutno zapošljava 70 radnika. Uz fabriku je i najmoderniji distributivni centar na 1.500 kvadrata, gde je zaposleno još 20 radnika.COMMUNIS NAJBOLJI NA SVETU

DaimlerCrysler SCG dobitnik je nagrade Star Award 2005. za najbolji projekat na svetu u kategoriji alternativne komunikacije za kampanju «Fascinantno! Mercedes-Benc». Kampanju je osmislio i realizovao tim DaimlerChrysler u saradnji sa agencijom Communis.
Ivan Stanković, vlasnik agencije kaže «Način na koji razmišljamo osmišljavcajući kampanje za klijente je – Dobro&Drugačije, a nagrada je dokaz da je to prava formula za uspeh.
Za ovogodišnju nagradu Star Awards kandidovane su 1.353 kampanje iz 70 zemalja.


„VELIKI BRAT“ UŽIVO NA PORTALU TELEKOMA SRBIJA

Telekom Srbija a.d. (pridruženi član Asocijacije Medija), kao generalni sponzor najpopularnijeg svetskog reality show-a „Veliki brat“ u Srbiji, beleži izuzetan skok posećenosti svog portala www.nadlanu.com.
Autori portala su, u okviru  saradnje sa B92 i produkcijskom kućom „Emotion“, priredili livestreaming ovog izuzetno popularnog programa. Na adresi www.velikibrat.nadlanu.com  ljubitelji stanara kuće Velikog Brata mogu neprekidno pratiti događanja, igre, dnevni život i zadatke aktera programa, koji su za kratko vreme stekli izuzetnu popularnost.
U periodu od 25. septembra do prvog oktobra ovaj sajt je imao preko 1.100,000 poseta (streaming-a), a čak 35 odsto posetilaca se više od dvadeset puta vraća na ovaj sajt kako bi pratili šou uživo. Ukupan protok Internet saobraćaja u Srbiji  od početka emitovanja „Velikog brata“ ima porast od 20 odsto.
Osim živog prenosa iz Kuće, ista web adresa obuhvata i sekciju sa ekskluzivnim video – klipovima koji su po mišljenju gledalaca najinteresantniji u tekućoj nedelji, kao i tematski blog koji, takođe, ima izuzetan broj posetilaca.


AUTOPLUS NOVI TV KANAL

Redakcija lista «Auto» pokrenuće, sredinom oktobra, svoj specijalizovani tv-kanal pod imenom AutoPlus. Program će biti emitovan kroz mrežu kablovskog operatera SBB, koja trenutno ima, kako sama tvrdi, oko 480.000 pretplatnika u 36 gradova u Srbiji. Osim kablovskog sistema distribucije programa AutoPlusa, gledaocima će biti omogućen i satelitski prijem programa u Srbiji i Evropi preko Total TV satelitskog paketa.
Program će biti emitovan 24 sata dnevno a osnovni sadržaj posvećen je automobilizmu, automoto tržištu, transportu, auto-sportu...


POŠTA SLAVI U SVETU I SRBIJI

Svetski dan pošte obeležen je prigodnim svečanostima i u Javnom preduzeću PTT saobraćaja „Srbija“ (pridruženi član Asocijacije medija). Generalni direktor PTT-a Dragan Kovačević  istakao je da bi trebalo da budemo ponosni na činjenicu da je Kneževina Srbija, sa još 21 zemljom, bila 1874 godine osnivač Svetske poštanske unije.
Na centralnoj proslavi upriličenoj u Poslovnom centru „Ušće“ uručena je i nagrada za najlepši novinski članak o PTT-u. Nagrada je pripala Muharemu Duriću, novinaru „Politike“.


MEĐU TV REKLAMAMA VODE PROIZVODI «PROCTOR&GAMBLE»

Prema istraživanju koje je sprovela agencija «AGB Nielsen Media Research Serbia» tokom 2005. godine, samo za zakup reklamnog prostora na TV stanicama kompanije su potrošile oko 95 miliona evra.
Od 2003. godine do juna 2006. godine na tv stanicama najčešće su reklamirani proizvodi kompanije «Proctor&Gamble» a slede: Apatinska privara, MB pivara, Državna lutrija Srbije, Coca-Cola, Henkel...


CORD SA DODATKOM

Uz najnoviji, oktobarski broj magazina CORD, redakcija ovog mesečnika koji se štampa na engleskom jeziku i pre svega je namenjen strancima koji žive u Srbiji, ponudila je čitaocima i specijalni separat posvećen četvrtoj godišnjici Saveta inostranih investitora u Srbiji.
Pored niza korisnih informacija o radu Saveta i mogućnostima za pristupanje novih članova, u ovom separatu svoje viđenje ekonomske situacije u Srbiji iznosi veliki broj predstavnika vodecih evropskih i svetskih kompanija koje su prisutne i aktivne u zemlji.


B2B INTERACTIV LANSIRA AUTOBRIEF RADIO VESTI

Kompanija B2B International lansirala je autobrief vesti kao efektnu i efikasnu radio i internet formu posvećenu dnevnim zbivanjima u oblasti autoindustrije.
Zahvaljujući sporazumu sa ANEM-ovom mrežom vesti se emituju na lokalnim i regionalnim radio stanicama i pokrivaju teritoriju cele Srbije.
Vesti se istovremeno mogu pratiti i na internet portalu www.autoberza.com


NAGRADA ZA SLOBODU PRISTUPA INFORMACIJAMA

Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine i ministar Aleksandar Popović, dobitnici su nagrade za najveći doprinos primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koja je dodeljena povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna.
Dodelu priznanja, prvi put u Srbiji organizovali su Američko udruženje pravnika, NUNS, Koalicija NVO za slobodu pristupa informacijama, Misija OEBS i USAID.


Asocijacija medija je, zahvaljujući ljubaznosti predstavnika kompanije Roland Berger Strategy Consultants, u posedu studije o televizijskom tržištu  Centralne i Jugoistočne Evrope sa posebnim osvrtom na Srbiju.
Uz napomenu da su podaci prikupljeni u prvoj polovini 2006. godine kada su Srbija i Crna Gora bile jedinstveno tržište i uz naznaku da je studija podeljena na tri ključna područja, i to: a) Poređenje televizijskog tržišta Centralne i Jugoistočne Evrope sa Zapadnom Evropom, b) Predviđanje razvoja tržišta elektronskih medija i c) Srbija: Analiza elektronskih medija i budući razvoj,  u ovom i narednim brojevima Newslettera upoznaćemo naše čitaoce sa pojedinim delovima studije.

Kliknite za vecu sliku:

 


HRVATSKA: MEDIJI NA PETOM MESTU PO PRIHODU

Mediji u Hrvatskoj – televizija, radio, novine, magazini, oglasni panoi i internet portali zabeležili su tokom prošle godine rekordni prihod. Vrednost hrvatskog ukupnog oglasnog prostora 2005. godine bila je oko 568,7 miliona evra što je medije po ukupnom prihodu svrstalo odmah iza četiri najuspešnije hrvatse kompanije - INA, Hrvatske elektroprivrede, telekomunikacione kompanije T-HT i trgovinskog lanca Konzum.
Najveći udeo u prihodima od oglasa i dalje drži televizija sa 68,2 odsto. Inače vrednost zakupljenog oglasnog prostora u Hrvatskoj 2003. godine iznosila je 391 milion evra.


«STARI» MEDIJI POVEĆAVAJU PRIHOD OD ONLAIN OGLAŠAVANJA

U poređenju sa internet rivalima kao što su kompanije Google i Yahoo, tradicionalne medijske kuće u SAD povećavaju svoj udeo u ukupnom prihodu koji se ostvaruje putem onlain oglašavanja.
Studija, koju je za ovu godinu pripremila kompanija VSS, ukazuje na činjenicu da će u planiranom prihodu od onlain oglašavanja, od 22 milijarde dolara, tradicionalne – „stare“ medijske kuće učestvovati sa 37 procenata. Ovakav udeo predstavlja značajan rast kada se ima u vidu da je ista grupa medijskih kuća tokom 2000. godine ostvarila samo 23 procenta od ukupnog prihoda koji je realizovan u onlain oglašavanju.
Pomenutom studijom predviđa se, takođe, da će prihod od onlain i mobilnog oglašavanja u 2010. godini dostići ukupan iznos od 44 milijarde dolara i da će u njemu tradicionalne medijske kuće učestvovati sa 39 procenata, odnosno 17 milijardi dolara.


CITY AM SLAVI PRVI ROĐENDAN 

Londonske besplatne poslovne dnevne novine City AM proslavile su prvu godišnjicu. Redakcija je saopštila da se nakon prve godine tiraž stabiliyovao na proseku od 90.000 primeraka dnevno a da istraživanje koje su sproveli pokazuje da 51 odsto ispitanika ne čita bilo koje druge novine na putu do posla.


RADIO FESTIVAL „NEUM 2006“

Mreža lokalnih radija u Jugoistočnoj Evropi (SEERN) , Udruženje lokalnih radio stanica Alter Media i organizacioni odbor Drugog regionalnog radio festivala „Neum 2006“ raspisali su konkurs za prijem radova za festival.
Festival će biti održan od 25. do 29. oktobra 2006. u Neumu, a radovi će konkurisati za nagrade u pet kategorija: istraživačka radio-tema, radio-priča, najbolji džingl, najbolji komercijalni radio spot i najbolji izborni radio spot u BiH.


US MEDIJSKE KRALJICE SE BORE ZA PRIMAT NA SATELITSKOM RADIJU

Američka medijska kraljica Oprah Winfrey lansirala je vlastitu emisiju pod naslovom «Oprah i prijatelji»  na XM Satelitskom radiju. Start emisije rezultat je trogodišnjeg ugovora vrednog 55 miliona dolara.
Istog dana, najveći rival - Sirius Satellite Radio saopštio je da će Jane Pratt osnivač i bivši glavni urednik Jane magazina otpočeti sa svojom emisijom na ovoj mreži. Program će biti emitovan pod nazivom „Jane Radio“ jednom nedeljno u trajanju od po tri časa.


MICROSOFT STARTOVAO SA GLOBALNIM OGLASNIM SERVISOM

Softverski titam Microsoft lansirao je program Microsoft Digital Advertising Solutions (MDAS) koji će oglašivačima omogućiti direktan pristup do 465 miliona korisnika kroz MSN mrežu. Ovoj masi korisnika treba dodati i više miliona posetilaca na mreži Windows Live, Xbox Live i Office Online.


US: NAJMOĆNIJE ŽENE NISU I NAJBOLJE PLAĆENE

Magazin Fortune objavio je listu najmoćnijih poslovnih žena Amerike. Na prvom mestu je Indra Nooyi koja je na čelu PepsiCo. Društvo na listi joj prave Anne Mulchy iz kompanije Xerox, Meg Wihtman iz eBay, Pat Woerz iz ADM , Irene Rosenfeld iz kompanije Kraft, ali i medijska zvezda Oprah Winefrey.
Zanimljivo je da najuticajnije nisu istovremeno i najbolje plaćene žene Amerike. Prva na rang listi najbolje plaćenih žena Amerike je Safra Katy iz kompanije Oracle, čija je zarada u prošloj godini procenjena na 26,1 milion dolara. Od 10 najbolje plaćenih žena u Americi samo su četiri i na listi najuticajnijih poslovnih žena.


PODRAVKA PRODALA UDEO U RTL - HRVATSKA

Kompanija Podravka je svoj udeo u osnivačkom kapitalu RTL – Hrvatska, u visini od 8,5 procenata, prodala luksemburškoj kompaniji CLT – UFA S.A.
Reč je o firmi ćerki RTL Group, koja će nakon sklapanja ugovora o prodaji i prenosu akcija posedovati ukupno 74 odsto hrvatskog RTL.
Preostalih 26 procenata vlasništva je u rukama Agrokora i Atlantic grupe koje drže po 13 procenata od ukupnog vlasničkog kapitala.


KRAH ONLAIN KOCKANJA U AMERICI

Industriji kockanja putem interneta u SAD, vrednoj šest milijardi dolara, preti potpuna propast. Američki Senat je odobrio predlog zakona koji bankarima i kreditnim kompanijama zabranjuje da prikupljaju uplate za igre na sreću putem interneta.
Zakon stupa na snagu u trenutku kada ga bude potpisao američki predsednik Buš. Rukovodstvo najveće svetske onlain kockarnice «888», čije se deonice kotiraju na Londonskoj berzi, već je obavestilo javnost da će obustaviti svoje celokupno poslovanje u SAD.


FESTO U OPATIJI

Četrnaesta po redu Konferencija oglašivačke industrije FESTO biće održana od 19. do 21. oktobra u Opatiji.
Organizatori FESTO skupa potrudili su se da ove godine obezbede i poseban vizuelni identitet smotre. Kako bi FESTO priča oživela dizajneri su izabrali najpoznatije hrvatske i svetske brendove čija imena počinju slovima F, E, S, T i O i na taj način došli do atraktivnog loga i ostalih grafičkih rešenja.


ISTRAGA O PRIKRIVENOM OGLAŠAVANJU

Nakon pisanja zagrebačkog Večernjeg lista kako se plaćeni oglasi na hrvatskim komercijalnim televizijama objavljuju kao novinarski prilozi Veće za elektronske medije odlučilo je da reaguje i sprovede temeljitu istragu. Ukoliko se u ovoj istrazi utvrdi da je zaista bilo prikrivenog oglašavanja, biće izrečene i odgovarajuće kaznene mere.


 


Copyright Asocijacija medija - 2004.
arhiva.asmedi.org
zoran.papic@asmedi.org

ASOCIJACIJA NOVINSKIH IZDAVAČA I ELEKTRONSKIH MEDIJA
Vasilija Gačeše 9c
11000 Beograd
Tel/Fax: (+381 11) 30 65 545

Članice-osnivači:

KOMPANIJA NOVOSTI AD • POLITIKA N&M • POLITIKA AD • NIN D.O.O. • NEDELJNI TELEGRAF
VREME D.O.O • EUROPAPRESS D.O.O. • BK TELEKOM • RTV STUDIO B • RADIO TELEVIZIJA 5 NIŠ
TANJUG • NIP FONET D.O.O. • ZAJEDNICA RADIO - TV STANICA SRBIJE
CONSULTING & MARKETING AGENCY • MEDIA CENTAR NIŠ • KOLOR PRESS • BURDA D.O.O.
GRAĐANSKI LIST • EKONOMIST • BLIC PRESS D.O.O.

Ukoliko ne želite više da primate ovaj newsletter pošaljite e-mail na ovu adresu!