Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Oktobar 2017
Asocijacija Medija
No. 304
U OVOM BROJU
Pogled iznutra
Namerna kršenja kodeksa
Beogradski konkurs omanuo
Kao loš film
Tamna strana mreže
Veštačka inteligencija za poboljšanje programa
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...

Oktobar

  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

POGLED IZNUTRA

U okviru projekta Deutsche Welle Akademie “Young Media”, grupa novinara iz cele Srbije posetila je niz nemačkih medija kojima su ciljne grupe deca i mladi uzrasta od 8 do 30 godina. Sa ciljem da što više medija iz Srbije upozna sa načinom rada nemačkih medija, Asocijacija medija je organizovala dve prezentacije pod nazivom „Pogled iznutra“ na kojima su naše novinarke Jovana Gligorijević (pomoćnica urednika nedeljnika Vreme) i Dragana Sretenović (novinarka BIRN-a), polaznice DW programa za multiplikatore, predstavile šest nemačkih medija kako javnih tako i privatnih. Prezentacije su održane 25. oktobra u Beogradu i 2. novembra u Novom sadu, a publika su bili novinari, urednici, direktori srpskih medija, ali i učenici novinarskog smera srednje škole Artimedija. Predstavljeni su:

Zeit Leo (dečiji časopis), Logo (dečiji dnevnik javnog servisa ZDF), Funk! (mreža YouTube kanala javnih servisa ZDF i ARD), N-joy radio, Zeit Campus (studentski časopis) i Bento.de (portal izdavača De Spiegle). Glavna pitanja o kojima se diskutovalo su bila: Kako nemački tradicionalni mediji privlače i odgajaju buduću publiku za svoja osnovna, tradicionlana izdanja; Kakvi su zahtevi tzv. Z generacije i milenijalsa kada je reč o medijima; Kako obrađivati komplikovane političke i društvene teme, poput izbora i terorističkih napada, deci uzrasta od 8 do 12 godina; Zašto je važno pričati sa decom i mladima o teškim medijskim temama i Kako prilagoditi sadržaje uzrastu publike da budu informativni, ali ne i uznemiravajući.


NAMERNA KRŠENJA KODEKSA

Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu je u toku Media marketa izjavila da pojedini mediji u Srbiji namerno krše Kodeks novinara Srbije, odnosno znaju da nešto što objavljuju nije u skladu sa etičkim i profesionalnim standardima ali ipak objave jer im služi nekoj svrsi. Savet za štampu reaguje na žalbe građana, ali i radi monitoring štampanih medija, odnosno broji prekršaje kako bi se videlo da li je broj žalbi pokazatelj kršenja kodeksa. „Najviše žalbi građana i organizacija stiže na Informer i Srpski telegraf i oni zaista najviše krše etičke standarde, daleko ispred svih ostalih. Nije retko da nam se obraćaju i državne institucije, ministri, ministarstva, guverner Narodne banke, pa jednom se žalio i predsednik države“, izjavila je Novaković. U poslednje vreme sve veći problem su lokalni portali, za koje se ne može ni utvrditi ko je izdavač, oni uglavnom prenose sadržaj iz drugih medija, ali ih obrade senzcionalističkim naslovima.


RADNA GRUPA NASTAVLJA SA RADOM

Iako je iz radne grupe za izradu medijske Strategije u Srbiji do 2023. godine, svoje predstavnike povuklo nekoliko udruženja, ona će nastaviti sa radom, tako je izjavio ministar kulture i informisanja, navodeći da će ona biti gotova do kraja ove godine. Pošto su od sredine oktobra, radnu grupu napustili Asocijacija medija, Udruženja novinara Srbije i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija, usledilo je i istupanje nezavisnog eksperta Dejana Nikolića. U radnoj grupi ostalo je 12 članova. Iako su svoje razloge za istupanje članovi obrazložili različito, najveći broj zamerki se odnosio na metodologiju rada, neefikasnost, odabir pojedinih članova grupe, kao i imenovanje novog državnog sekretara za informisanje usred rada radne grupe (pošto je prethodni državni sekretar, koji je ovaj posao započeo, izgubio poverenje Vlade), što je pod znak pitanja stavilo legitimitet radne grupe. Sveukupno, značajno je urušen njen kredibilitet i bez obzira na brojno stanje ovakva radna grupa više nije reprezentativna.


BEOGRADSKI KONKURS OMANUO

Udruženje novinara Srbije (UNS) procenjuje da je u Beogradu došlo do zloupotrebe novca poreskih obveznika, usled načina na koji je sproveden beogradski konkurs za sufinansiranje medijskih projekata. Sastav komisije je vrlo upitan jer u njoj nema ni jednog predstavnika novinarskih udruženja niti istaknutih medijskih stručnjaka. UNS je mišljenja da je gradonačelnik Siniša Mali dužan da poništi Rešenje o raspodeli 73,9 miliona dinara na ovom konkursu. Svoje stavove UNS potkrepljuje činjenicama da je na konkursu namenjenom medijima najveći deo novca otišao muzičkim produkcijama, ali i firmama koje su registrovane tek pošto je konkurs bio raspisan. Pored navedenih spornih kompanija, TV Studio B i povezane firme Brender d.o.o. i Irik d.o.o. za svoje projekte dobile su 23 miliona dinara, dok su tabloidi Informer, Alo i Srpski telegraf, prepoznati kao novine koje najviše krše Kodeks novinarstva, dobili najviše novca od svih štampanih medija. UNS je pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na ovu i druge zloupotrebe u sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima u procesu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja u javnom interesu.


U SUSRET PRVOJ EVROPSKOJ KONFERENCIJI MANJINSKIH I LOKALNIH MEDIJA

Nova naracija – Snaga zajednica, vrednost raznolikosti i veština saradnje jeste tema Prve evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima, koja će ce održati 16. i 17. novembra u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima. Cilj je unapređenje informisanja manjinskih zajednica i interkulturnog dijaloga između medija manjinskih zajednica Evrope, lokalnih i nacionalnih medija. Evropska konferencija je prirodni nastavak Regionalne konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima organizovane u periodu od 2012. – 2016. godine u Novom Sadu, odnosno u Beogradu. Ovaj projekat istovremeno čini celoviti sistem sa EPK Novi Sad 2021. kao jednim od najambicioznijih postojećih projekata Republike Srbije koji svojom realizacijom doprinosi mapiranju Novog Sada i čitavog regiona kao poželjnog mesta za život i rad. Organizatori su Heror Media Pont, Giacomelli Media, Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija, Magyar Szó, Asocijacija medija u saradnji sa MIDAS-om i Fakultetom za menadžment. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Fondacija Novi Sad EPK 2021. Prijavu možete izvršiti putem onlajn prijavnog formulara, odnosno na mail office@mediapont.org.


DIPLOMACY&COMMERCE KREĆE I U HRVATSKOJ

“Ovo je veliki dan za magazin “Diplomacy&Commerce” i kompaniju Color Media Communication”, ovako je direktorka magazina Diplomacy&Commerce započela vest u kojoj nas obaveštava o lansiranju ovog magazina u Hrvatskoj. Posle dve godine izlaženja u Srbiji, sada će i Hrvatska dobiti svoj magazin koji će imati dodatke Germany in Focus , kao i Britanski dodatak. Lansiranje magazina biće obeleženo prijemom u rezidenciji britanskog ambasadora u Zagrebu 6. novembra.


BLIC NA TREĆEM SAJMU MEDIJA

Blic je i ove godine učestovao na Sajmu medija, pratećem programu u okviru Sajma knjiga. Glavni i odgovorni urednik Blic online Marko Stjepanović učestvovao je na panelu "Digital - ubica printa" gde je ukazao da se sa razvojem digitala i ogromnom produkcijom sadržaja mediji sada drugačije konzumiraju, ali da je daleko od toga da print neće opstati. "Print ne samo da opstaje nego može biti vrlo unosan biznis. U Srbiji kao i u svetu postoje vrlo profitabilne kompanije koje se bave štampanim medijima," rekao je glavni i dogovorni urednik blic.rs i ukazao da uveče svi čekaju da čuju šta to donose sutrašnje naslovne strane. Tokom pet sajamskih dana, od 25 – 29. oktobra, štand Blica bio je mesto raznih aktivnosti, okupljanja posetilaca i gostiju. Blic je na svom štandu ugostio glumce iz serije "Senke nad Balkanom" - Mariju Bergam, Miloša Timotijevića i Ivu Kevru sa kojima je publika imala priliku da direktno razgovara. Predstavljen je Digital Media Campus i prikazan prvi web dokumentarni serijal u Srbiji "Tajne Belog dvora" u produkciji Blic video tima, emitovanog na Blic online. Podeljeno je više od 170.000 knjiga iz "Blic Bibliotke" (Recepti i dečije knjige), a posetioci su imali priliku i da kupe knjige iz dečijih edicija "Džeronimo Stilton", "Angry birds", "Kalimero" i "Super heroji".


COLOR MEDIA COMMUNICATION IZDAVAČ KNJIGA

Promocija knjige Žikice Miloševića "Izgubljeni u ravnici: Manje poznate priče iz istorija naroda Vojvodine" u izdanju Color Media Communications održana je na Sajmu knjiga u Beogradu. Promocija je održana na zajedničkom štandu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Učestvovali su Žikica Milošević, autor; Predrag Tomić, počasni konzul Jermenije u Beogradu; Goran Levi, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad; Nenad Novak Stefanović, književnik; Mirjana Đurđević, književnica; Joana Budišin, ambasada Poljske; Iva Kruleva, ambasada Bugarske i kao moderator Robert Čoban.


FORMALNA SMENA I NOVO RADNO MESTO

Upravni odbor Radiotelevizije Srbije smenio je Milivoja Mihajlovića sa mesta direktora Radio Beograda. Do ovog razrešenja je došlo kako bi prešao da radi kao pomoćnik generalnog direktora RTS, saopštio je Dragan Bujošević, generalni direktor RTS-a. Za VD direktora Radio Beograda postavljen je Milan Nedić, nekadašnji urednik Jutarnjeg i Beogradskog programa, prenosi RTS. Radio-televizija Srbije (RTS) raspisala je javni konkurs za izbor direktora Radio Beograda, objavljeno je u Službenom glasniku.


ADRIA MEDIA ODBLOKIRANA

Posle skoro 4 meseca računi Adria Media Grupe (AMG) u su odblokirani. "U rešenjima stoji da AMG nema dospelih obaveza prema Poreskoj upravi, tako da sada možemo normalno da radimo. AMG ne duguje ni jedan dinar Poreskoj upravi“, izjavio je šef korporativnih komunikacija AMG Želimir Bojović. Računi AMG blokirani su 6. jula ove godine. Poreska uprava donela je tada Rešenje o privremenoj meri obezbeđenja naplate poreza. Ceo postupak ostavio je javnost bez odgovora na mnoga postavljena pitanja, ali to je u Srbiji postala uobičajena praksa.


PRISTUPAČNE KOMUNIKACIJE

U organizaciji “Heror Media Ponta” u studentskom domu “Evropa” održan je stručni skup sa temom “Pristupačne komunikacije”, koji je otvorila Tamara Vlaškalin, savetnica u kabinetu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i tom prilikom ohrabrila građane da prijave diskriminaciju, jer time ne pomažu samo sebi, nego i velikom broju drugih ljudi koji se suočavaju sa sličnim ili istim životnim situacijama. Marta Varju, glavna urednica dnevnih novina na mađarskom jeziku “Magyar Szó” izrazila je spremnost za unapređenjem pristupačnosti informacija u mediju na manjinskom jeziku koji uređuje. Nataša Heror, ispred Heror Media Ponta je istakla značaj povezivanja dve društvene grupe: nacionalne zajednice i osobe sa invaliditetom kroz zajednički rad na unapređenju vidljivosti i prisutnosti obe društvene grupe u javnom dijalogu. Zaključci i preporuke sa ovog skupa su da sistem prepozna znakovni jezik kao maternji jezik i da se znakovni jezik uvede u obrazovni sistem, kao i da je uloga nacionalnih, lokalnih i manjinskih medija kao glavnih aktera u širenju ideje o pristupačnim komunikacija krucijalna, jer su upravo mediji ti koji kroz komunikaciju mogu da omoguće napredak društva u celini.


ZAJEDNIČKA AKCIJA BLICA I FONDACIJE “TIJANE JURIĆ”

Zajednička akcija Fondacije „Tijana Jurić“ i „Blica” prikupljanja potpisa za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece, počinioce najtežih krivičnih dela u Srbiji, završena je više nego uspešno. Do sada je potvrđeno oko 93.000 poptisa građana Srbije koji su podržali i potpisali peticiju, a Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić” očekuje da će nakon obrade svih formulara biti prikupljeno oko 150.000 potpisa! “Blic” je u borbu za izmene Krivičnog zakona ušao rame uz rame sa Jurićem. Od začetka ideje, u martu ove godine, neumorno se radilo na animiranju laičke i stručne javnosti, a glavni urednik „Blica” Predrag Mihailović će zajedno sa Jurićem potpise prikupljen za ovu inicijativu predati Narodnoj skupštini Republike Srbije.


PRVI NOIZZ FASHION AWARD

Prvi NOIZZ Fashion Award održan je 29. oktobra u Beogradu. Na finalnoj reviji predstavilo se 18 finalista iz Srbije i regiona, a ekipa NOIZZ-a je izabrala najbolje mlade dizajnere i dodelila vredne nagrade. Prvo mesto osvojila je Sofija Urumović iz Slovenije, koja je dobila glavnu nagradu - putovanje u London na Fashion Week gde će imati priliku da se upozna sa britanskom modnom scenom. Drugo mesto pripalo je Tari Lalić, dok su treće mesto podelile Katarina Đorđević i Mina Cvetinović. Publika je na reviji u Belexpocentru imala priliku da vidi najnovije trendove i tendencije domaće i regionalne modne scene, a mladi dizajneri su dokazali da im ne nedostaje ni inspiracije ni smelosti. Konkursom za NOIZZ Fashion Award ekipa NOIZZ-a želi da pruži podršku najmlađim autorima.


NAGRADA ZA ETIKU I HRABROST

Redakcije Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) i Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) su ovogodišnji dobitnici novinarske nagrade za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac". Nagrade je uručio predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić u beogradskom Medija centru. Urednik portala KRIK Stevan Dojčinović ocenio je da novinarstvu u Srbiji predstoji "loše vreme" i dodao da je nova tendencija da se institucije, u prvom redu poreske, koriste protiv medija. Žiri koju su činili predsednik NUNS Slaviša Lekić, prethodni dobitnici nagrade Sanja Kljajić i Dušan Petričić, novinar Filip Mladenović i sestra Dušana Bogavca, Branka Bogavac, odlučio je da posebnu zahvalnicu za afirmaciju etike i hrabrosti u srpskom novinarstvu dodeli glavnom uredniku nedavno ugašenih "Vranjskih" Vukašinu Obradoviću.


80 GODINA STUDENTA

Izložbom "Vizuelni identitet & vizuelna naracija", koja je otvorena 24. oktobra, obeleženo je 80 godina od izlaska prvog broja lista „Student“, koji je kao glasilo studenata, bio revolucionaran list, često ispred svog vremena. Ovim povodom priređena je izložba na 33 panoa o listu u istoriji grafičkog dizajna, ilustracije, karikature, stripa i fotografije u Domu kulture „Studentski grad, gde će biti do 11. novembra odakle će se preseliti u Dom omladine Beograda. U 20. veku izašlo je 13,75 miliona primeraka Studenta. Između 15. marta 1937. godine do 6. novembra 1940. godine kad je izašao poslednji predratni broj, ukupno je izdato 25 brojeva lista, a posle rata od 1946. godine do 1989. godine objavljeno je 1.375 brojeva. Godišnje su izlazila po 32 broja, a potom iz nekoliko pokušaja sa radikalno promenjenom koncepcijom prerastao je u magazin, objavljeno je po nekoliko brojeva 1991. 1992. i 1993. godine sa pauzom do 1999. i 2000. godine. List je često bio zabranjivan, studenti bi se dosetili kako bi ponovo izlazio, u nazivu i zaglavlju lista dodavali "Narodni" Student ili "Napredni" Student.


TREĆI ROĐENDAN N1

Televizija N1 je proslavila svoj treći rođendan. Brojnim televizijskim formatima i emisijama – od jutarnjeg i popodnevnog programa, dnevnih vesti, preko dnevnika, večernjih intervjua i pregleda nedelje, do specijalizovanih emisija – N1 nastoji da gledaoci steknu najobjektivniju sliku o događajima. Za samo tri godine N1 je postao uticajan medij, prvi izvor vesti svojih gledalaca, kao i važan izvor vesti drugih medija. O tome svedoče brojni svakodnevni citati, novinarske nagrade i respekt drugih kolega. Kao i otpori i pritisci sa kojima se televizija N1 i njeni novinari suočavaju svaki dan. U narednom periodu u planu su nove emisije na televiziji i novi sadržaj na web sajtu.


TESLIN VREMEPLOV U BERLINU

Multimedijalni projekat kompanije Telekom Srbija „Teslin vremeplov“ specijalni je gost Festivala svetlosti u Berlinu, koji svake godine privlači pažnju miliona posetilaca nemačke prestonice. Neobična životna priča srpskog naučnika „ispričana“ je na čuvenom zdanju Haus Hut, na Potsdamer trgu. "Festival svetlosti je nastao pre 13 godina i svakog oktobra svetlima obasjavamo Berlin koji postaje jedna velika scena, a građevine i spomenici glavni glumci. Tokom festivala više od dva miliona posetilaca uživa u svetlosnim instalacijama. Veoma mi je drago da je Srbija prvi put prisutna na Festivalu i oduševljena sam „Teslinim vremeplovom“, baš kao i brojni posetioci na čijim licima takođe možete videti pozitivne reakcije. Ovo je jedinstvena prilika za njih da se upoznaju sa životom i radom Nikole Tesle. Divno je što je Telekom Srbija realizovao ovaj projekat, pokazujući time svoju podršku nauci, a istovremeno dajući šansu mladim umetnicima da predstave svoje kreativne radove“, izjavila je Birgit Zander, direktorka Festivala svetlosti u Berlinu. Digitalna predstava do sada je bila gost u sedam gradova Srbije i regiona, a nedavno je burnim aplauzima ispraćena i od strane stanovnika i mnogobrojnih posetilaca Beča.


TREĆI CIKLUS EDUKATIVNOG PROGRAMA

Nakon završenog konkursa, u oktobru su odabrani kandidati počeli da pohađaju treći po redu Nelt edukativni program, koji kompanija Nelt organizuje u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. Program će trajati od oktobra 2017. do septembra 2018. godine, a pohađaće ga 24 odabrana studenta i dvoje zaposlenih u ovoj kompaniji. Interdisciplinarnost obrazovanja, promišljanje savremenih koncepata i priprema mladih učesnika za njihov budući profesionalni razvoj su osnovni ciljevi ovog programa. Od ekonomije i preduzetništva, preko kritičke teorije, aktivizma i kulturnog menadžmenta do dramskih umetnosti, dizajna i novih tehnologija, polaznici će proći kroz jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se ove godine odvija pod sloganom MISLI BUDUĆNOST!. Svi učesnici će tokom programa kroz učenje, rad i razmenu iskustava sa istaknutim predavačima iz redova umetnika, teoretičara, naučnika, poslovnih eksperata i drugih sfera iz Srbije i regiona unaprediti svoja znanja i veštine, ali i dobiti podršku mentora.


FINANSIJSKA KULTURA MLADIH

Program finansijske edukacije dece i mladih „Znati štedeti“ koji ove godine, Banka Intesa sprovodi u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, uključuje više od 300 devojčica i dečaka u osnovnim i srednjim školama širom Srbije, Program se realizuje tokom Nedelje štednje, od 30.10. do 03.11.2017. u cilju unapređenja finansijske kulture mladih. Program obuhvata edukativne interaktivne radionice u osnovnim školama u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kojim će deci na jednostavan i njima razumljiv način predstaviti koncept štednje i upoznati ih sa osnovnim pojmovima iz oblasti upravljanja novcem. U okviru ovog programa, zaposleni Narodne banke Srbije će za srednjoškolce u Beogradu održati radionice „Moj budžet i ja“ i interaktivnu igru „Finansije za kasnije“, a za osnovce je organizovan obilazak centra za posetioce centralne banke, jedinstvenog edukativnog i izložbenog prostora, čija stalna muzejska izložba „Novac na teritoriji Srbije – od njegove pojave do danas“ omogućava niz edukativnih i interaktivnih aktivnosti. Program „Znati štedeti“ deo je šire inicijative grupe Intesa Sanpaolo pod nazivom „Umetnost štednje“ koja se sprovodi širom Italije od 24. do 31. oktobra.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

KAO LOŠ FILM

Udruženja izdavača i oglašivača iz Brisela pokrenula su inicijativu “Like a bad movie” (Kao loš film) kako bi demonstrirali izazove do kojih će doći u budućnosti ukidanjem oglasno sponzorisanih vesti i usluga. Glavna poruka kampanje odnosi se na nacrt ePrivacy direktive Evropske komisije, kao i prateće liste amandmana Evropskog parlamenta kojim će se redukovati broj naširoko dostupnih aplikacija i servisa, i limitirati značajan izbor online medija koji se finansiraju od oglašavanja, a svoje sadržaje nude besplatno korisnicima, što bi direktno moglo da dovede do gašenja manjih medija i samim tim smanjenja broja nezavisnih distributera informacija. Predložene reforme rezultiraće nizom nenamernih posledica koje će se negativno odraziti na online iskustvo korisnika širom Evrope. Inicijativa je dala predloge koji bi mogli da dovedu do prevazilaženja problema. Više detalja na www.likeabadmovie.eu.


TAMNA STRANA MREŽE

New York Times, jedna od najuglednijih novinski kuća, otvorila je stranicu na Dark webu. Stranica je smeštena, kao i ostale na tamnom webu, na sopstvenom .onion domenu i može joj se pristupiti samo preko kriptovane Tor mreže. Iz kompanije kažu da su se odlučili na ovaj potez kako bi svi čitaoci, iz bilo kog dela sveta, mogli pristupiti stranicama i dobiti kvalitetne i pravovremene informacije – bez obzira na to da li se nalaze u nekom području gde se sloboda izražavanja ograničava. Tor stranice je mnogo teže nadzirati i blokirati im pristup, a svi čitaoci koji će na ovaj način dolaziti na njihovu Onion stranicu će biti enkripcijom zaštićeni od mogućeg nadzora komunikacija. Stranice NYT-a na Dark webu i dalje su samo eksperimentalne i kontinuirano se razvijaju, pa još uvek ne dopuštaju prijavu korisnika i ostavljanje komentara, ali konačni cilj na Tor mreži je da imaju potpuno funkcionalnu kopiju svoje osnovne stranice koja postoji na "klasičnom", svima dostupnom webu.


TWITER PROTIV RUSKIH MEDIJA

Zbog navodnog širenja lažnih vesti i umešanosti u odvijanje američkih predsedničkih izbora prošle godine, društvena mreža Twitter zabranila je oglašavanje na nalozima ruskih državnih medijskih kuća RT-a i Sputnika. Kompanija Twitter je objavila da će odmah prestati s oglašavanjem na svim korisničkim nalozima RT-a i Sputnika, a takva odluka došla je nakon što je kompanija sprovela istraživanje, kao i zbog navoda američke obaveštajne zajednice. "Nismo jednostavno doneli odluku, i ovaj korak preduzimamo kao deo naše stalne posvećenosti da pomognemo u zaštiti integriteta korisničkog iskustva na Twitteru", poručili su iz kompanije. "Ovo je rezultat pritiska američkog establišmenta i obaveštajnih službi", poručila je potparolka ruskog ministarstva Maria Zakharova i najavila odgovor na potez Twittera. Iz Twittera su najavili da će 1,9 miliona dolara koje su primili od ruskih medija donirati u istraživanje o načinu na koji Twitter može biti korišćen za društveni angažman i izbore.


VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ZA POBOLJŠANJE PROGRAMA

Britanska nacionalna televizija BBC je pokrenula novi projekat pomoću kog će pokušati da poboljša svoj tv program pomoću veštačke inteligencije. Odeljenje za istraživanje i razvoj BBC-a je sklopilo partnerstvo sa stručnjacima sa osam britanskih univerziteta u sklopu inicijative nazvane Data Science Research Partnership, čiji je krajnji cilj, ne samo poboljšanje BBC programa, već i uvođenje mašinskog učenja u TV industriju, kao i saradnja sa drugim TV kompanijama u Evropi o implementaciji i unapređenju ove tehnologije. Podaci o navikama gledaoca BBC-a biće prikupljani potpuno anonimno, a putem naprednih algoritama i analize biće usmereni na pitanja kao što su programski sadržaj koji najviše zanima publiku, uspešnost BBC programskog sadržaja, stvaranje ličnijeg i prilagođenijeg televizijskog programa, kao i stvaranje novog uspešnog sadržaja.


OLIMPIJADA NA SNAPCHATU

Eurosport i kompanija SnapInc. postigle su dogovor o strateškom oglašavanju i kreiranju sadržaja pred Zimske olimpijske igre u Pjongčangu 2018. godine. Razlog za ovo partnerstvo je mogućnost da se Olimpijske igre približe 57 miliona korisnika Snapchat-a širom Evrope kroz nekoliko tipova sadržaja na SnapDiscover platformi. Novi tipovi sadržaja će različitim brendovima pružiti jedinstvenu priliku da se približe mladoj generaciji fanova kroz novi i originalan pogled na Olimpijske igre. Korisnici će moći da uživaju u scenama akcije iza kamere sa uzbudljivih olimpijskih događaja kao što su skijanje, spust, skijanje slobodnim stilom i hokej na ledu – kao i da dobijaju relevantan sadržaj koji pružaju sportisti i influenseri. Korisnici Snapchata će moći da uživaju u dnevnim programima pod nazivom OurStories – koje predstavljaju priče korisnika Snapchat-a, kao i Publisher Stories – koje predstavljaju medijski kreiran sadržaj. Originalni sadržaj dostupan kroz OurStories biće kreiran od strane posebnog tima kompanije Snapchat, i sadržaće ekskluzivne snimke kanala Eurosportsa Olimpijskih igara – koji će ujedno biti prikazani i na Eurosport Plejeru.


LOVCI NA INFORMACIJE

Lari Flint, osnivač i vlasnik američkog pornografskog časopisa Hustler, ponudio je nagradu od 10 miliona dolara onome ko pruži kompromitujuće informacije o predsedniku Donaldu Trampu. Oglas za prikupljanje informacija koje bi mogle da dovedu do opoziva objavljen je u Washington Postu preko čitave stranice. "Ne očekujem da će Trumpa optužiti njegovi prijatelji milijarderi, ali verujem da ima puno ljudi koji znaju neke stvari i za koje je deset miliona dolara velik novac", napisao je Lari Flint. Flint podseća da je već jednom ponudio nagradu od milion dolara za otkrivanje informacija zbog kojih je dvojici republikanskih političara uništena karijera. S obzirom na sadašnju krizu, povećao je nagradu na deset miliona i zaista planira da isplati čitav iznos. U prvom redu oglasa ispisanog velikim slovima piše: "DESET MILIONA DOLARA ZA SVAKU INFORMACIJU KOJA ĆE OMOGUĆITI OPOZIV I ODLAZAK DONALDA J. TRAMPA IZ BELE KUĆE".


GLOBAL ŠOPING FESTIVAL

Alibaba, vodeća kineska e-komerc kompanija zvanično je pokrenula svoj globalni festival kupovine koji će trajati tri nedelje. Modna revija "Vidi sada, kupi sada", koja je pokazuje modu i odeću koja je dostupna za kupovinu tokom 11.11 festivala, je jedna od promocija i zabavnih sadržaja predstavljenih od strane giganta e-trgovine za promociju godišnjeg događaja. Ovaj događaj naglašava ključni strateški fokus kompanije, koja ima za cilj da pomeša e-trgovinu sa zabavom putem uživo streaminga, kratkih video sadržaja i personalizovanih funkcija. "Platforma nije samo tržni centar za kupce kojima su dostupne vrhunske robne marke na svetu, već i veoma informativan medij za kupce", izjavio je direktor marketinga Kris Tung. Alibaba 11.11 shopping ekstravaganca postao jedan od najvećih i najisčekivanijih događaja e-trgovine na globalnom nivou, a prošlogodišnji događaj je imao promet od rekordnih 17,4 milijardi dolara. Događaj se razvio iz 24-časovne online prodaje u 24-dnevnu festivalsku sezonu, a potrošačima širom sveta u ponudi je 15 miliona proizvoda od 140.000 brendova. Ovogodišnji festival će takođe predstaviti Alibaba strategiju "Nova maloprodaja", koja ima za cilj da integriše online i offline kupovinu, sa gigantom e-trgovine koji pokreće pop-up prodavnice i pametne prodavnice gde potrošači mogu iskusiti proizvode i koristiti plaćanje prepoznavanjem lica. Ovogodišnja manifestacija će uključiti i više od 60.000 međunarodnih brendova, kao što su: Adidas, Bose, La Mer, L'Oréal, Mac, Mattel, Mondelez, Nike, P&G, Shiseido, Siemens, Unilever, Uniqlo, Wyeth i Zara.


Copyright - Asocijacija medija - 2017.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde