Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Oktobar 2016
Asocijacija Medija
No. 280
U OVOM BROJU
Reprografska prava u Srbiji
Medija market – sajam medija
Nagrada Dušan Bogovac
Crna Gora bez Vibera i Whatsappa
Podrška za turske novinare
Pobeda satire nad politikom
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SEMINAR „LOKALNI PRIVREDNI RAZVOJ I MEDIJI“

9. i 10. novembra 2016. godine, Media News&Consulting u saradnji sa Asocijacijom medija, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, organizovaće novi seminar iz serijala „Seminars for Media Professionals“ posvećen dopunskoj edukaciji novinara. Cilj ovog seminara je da kod učesnika poboljša razumevanje značaja lokalnog razvoja na nivou opštine za privlačenje investicija, uspostavljanje poslovnih inicijativa i stvaranje novih radnih mesta, kako bi se unapredilo medijsko izveštavanje o privrednim, poslovnim i finansijskim temama. U radu seminara kao govornici će učestvovati predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Privredne komor Srbije, NALED-a, Ekonomskog fakulteta. Pojaviće se i predstavnici uspešnih opština, banaka koje podržavaju razvojne projekte, fondacija koje podržavaju znanjem i finansijkim sredstvima realizaciju pojedinih projekata na lokalu. Za dodatne informacije i prijavu možete se obratiti na sledeće mejl adrese: zoranpapic@mncbgd.com i info@asmedi.org.


REPROGRAFSKA PRAVA U SRBIJI

Prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima Republike Srbije fizičkim licima je dozvoljeno umnožavanje (reprografija) pisanih i ilustrovanih dela za lične nekomercijalne potrebe, ali postoji i pravo autora i izdavača tih dela na posebnu naknadu. Ovo pravo autori i izdavači ostvaruju putem kolektivne naplate koju vrši Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava (OORP) koja postoji i u Srbiji i poseduje potrebne dozvole za rad i članstvo u Međunarodnoj federaciji za zaštitu i ostvarivanje reprografskih prava (IFRRO). Sa ciljem da domaću javnost informiše o svom radu, ali i da im predoči modele i mehanizme ubiranja naknade u drugim zemljama, OORP u saradnji sa IFRRO i Zavodom za intelektualnu svojinu organizovala je Međunarodnu konferenciju o kolektivnom ostvarivanju prava nad pisanim i ilustrovanim delima. U temu reprografskih prava prisutne je uvela Karolina Morgan, izvršni direktor IFRRO, koja je govorila o ugroženosti autorskih prava i nemogućnost dobijanja naknade, kao i o tome da zaštita autorskih prava donosi povećanje stope zaposlenosti i plaćanja poreza. O stanju u Srbiji govorili su Miloš Konstatinović, direktor OORP i predsednik Udruženja književnih prevodilaca i Vladimir Marić iz Zavoda za intelektualnu svojinu koji je rezimirao: “Sistem zaštite reprografskih prava postoji u 80-tak zemalja sveta, a Srbija postaje deo te porodice. Tarife treba da budu balans između interesa autora i izdavača, sa jedne strane, i korisnika koji nekomercijalno umnožavaju pisana autorska dela, s druge strane”. Potom su usledili primeri Irske, Belgije, Poljske, Norveške, ali je za prisutne najslikovitiji bio slučaj Slovenije kojoj je trebalo 7 godina od osnivanja organizacije do realizacije prvog značajnijeg sporazuma sa ministarstvom prosvete o naplati naknade za reprografska prava na nivou osnovnih škola u formi fiksnog iznosa po upisanom detetu.


MEDIJA MARKET – SAJAM MEDIJA

Od 26. do 30. oktobra u hali 3 Beogradskog sajma, održan je drugi po redu Sajam medija, komunikacija i marketinga. Ova jedinstvena manifestacija okupila je najveće izdavače dnevnih novina i magazina, novinarska udruženja i agencije i druge organizacije iz oblasti medija i komunikacija. Tokom pet sajamskih dana posetioci su imali priliku da prate raznovrsna dešavanja na štandovima izlagača i značajne panele i predavanja. Medijski stručnjaci, urednici i novinari najpoznatijih medija razmenjivali su mišljenja na teme: print nije mrtav, zašto su tabloidi pobedili, kako internet utiče na štampane medije, ulozi kolumne i komentara u novinarstvu i drugim medijskim temama.
Na prvom panelu sa temom “Zašto su tabloidi pobedili” učestvovali su glavni i odgovorni urednik “Alo!” Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik “Informera” Dragan Vučićević, glavni i odgovorni urednik lista “Danas” Dragoljub Petrović i Milan Bečejić, zamenik glavnog urednika “Ekspresa”. Diskusiju je vodila predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović. Sagovornici panela sučeljavali su mišljenja u vezi s podelom medija na “ozbiljne” i tabloide, te zašto su tabloidi danas najčitaniji u Srbiji. Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik “Alo!” istakao je da je za naš list svaki čitalac izuzetno značajan i vredan, te da su takve podele i stereotipi neopravdani. "Ne mogu da se složim s tim da su čitaoci tabloida manje vredni. Mi cenimo sve naše čitaoce i pristupamo im s istom pažnjom. U “Alo!” novinama možete, kao i u svim drugim, naći ozbiljne analitičke tekstove, ekskluzivne informacije kao i zabavni sadržaj" - poručio je Vukajlović.
Na drugom panelu, na temu "Print nije mrtav" diskutovali su glavni i odgovorni urednik Blica, Predrag Mihailović, Ratko Dmitrović (Večernje novosti), Dejan Vukelić (Telegraf) i Saša Milovanović (Srpski Telegraf). Kako je naveo Predrag Mihailović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista “Blic” štampu će održati jedino kvalitet. "Za razliku od nekih drugih zemalja ulogu u razvitku i opstanku štampanog izdanja u Srbiji igra politika. Ona je usko povezana sa finansiranjem medija, promene vlasi i tako dalje. Imate situaciju da neki mediji rade, a neki proftiraju čisto na tome kako su okrenuti prema politici" - naveo je Mihailović.
Portal Danas.rs organizovao je panel “Uticaj interneta na štampane medije”, na kome su učestvovali profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Radojković, Ana Marković iz Adria media grupe, Srđan Đurđević, predstavnik Misije OEBS u Srbiji, Internet konsultant Dragan Varagić i Marija Matić iz Direct medije. ” Predviđali su da će novine nestati kada se pojavio radio, pa televizija, ali smatram da internet i digitalna revolucija zaista mogu da za pet do deset godina ukinu njihovu papirnu formu.” Izjavio je professor Radojković. Komentarišući stav profesora Radojkovića, Ana Marković rekla je da je prelazak na digitalne platforme neminovnost, jer je to trend koji mediji moraju da isprate ukoliko žele da opstanu. “ Da, uređivačka politika se jeste promenila, ali to je zato što nam internet daje jasnu povratnu informaciju šta ljudi žele da čitaju. Na internetu je nemoguće lagati o tiražu kao u štamapanim medijima, jer se svaka poseta precizno beleži. Što se štampanih izdanja tiče, ona će postojati sve dok budu imala svoju publiku” izjavila je Markovićeva.


ŠIRENJE ADRIA MEDIE

Kupovinom većinskog paketa najtiražnije makedonske dnevne novine Sloboden pečata, izdavačka kuća Adria Media Groupa (AMG) je u Makedoniji formirala kompaniju Adria Media Balkan. Predsednik Adria Media Grupe, Aleksandar Rodić ističe da je AMG donela je odluku o ulasku na makedonsko tržište duboko verujući u potencijal za razvoj digitalnih i stampanih medija i ceneći napredak koji je Makedonija ostvarila na “Doing biznis 2016” listi Svetske banke. “Akvizicija Sloboden pečata deo je strategije širenja regionalnog prisustva Adria Media Grupe, u kojoj vidimo veliku šansu za daljim razvojem Sloboden pečata, lista koji je apsolutni tržišni lider, kao i lansiranjem digitalnih platformi, u skladu sa najvišim svetskim standardima” rekao je Rodić. AMG već posluje na tržištu bivše Jugoslavije, a planira širenje poslovanja i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.


FOKUS NA RAZVOJ PORTALA

Prema nedavno objavljenoj listi najposećenijih sajtova u Srbiji (Gemius merenje za avgust 2016), Blic.rs i dalje je najposećeniji medijski portal sa više od 2,1 miliona jedinstvenih korisnika. Blic.rs je vodeći i po broju otvorenih stranica među informativnim portalima sa 175 miliona otvorenih stranica, kao i po broju poseta sa više od 43 miliona poseta. Značajne rezultate beleže i ostali Ringier Axel Springer sajtovi u Srbiji: među 10 najposećenijih sajtova je i 24.rs sa 947.965 jedinstvenih korisnika, Alo.rs po broju broju poseta (više od sedam miliona), a portal “mojauto.rs” po broju pregledanih strana (više od 51 milion).
U portfoliju portala kompanije Ringier Axel Springer nalazi se i sajt Nekretnine.rs, specijalizovan za prodaju i iznajmljivanje nekretnina, lider u svojoj oblasti. Sajt trenutno broji 158.000 aktivnih oglasa, što je za 90.000 oglasa više od prvog konkurenta. Taj broj i dalje konstanto raste iz meseca u mesec, a od kraja septembra korisnicima je omogućen pregled oglasa i dok su u pokretu - sa mobilnog telefona. Nekretnine.rs, su za prvih 9 meseci 2016. godine zabeležile rast od 27 odsto u poseti, i 35 odsto u broju pregleda stranica u odnosu na isti period prošle godine.
Od početka oktobra, publika sajta Pulsonline.rs može da uživa u potpuno redizajniranom sajtu Novi sajt, atraktivnog izgleda stranica, urađenih po prestižnim svetskim standardima veb dizajna, visokih performansi, prilagođen je najinteresantnijim sadržajima iz show businessa u Srbiji. Novi dizajn Puls-a je prilagodljiv i za mobilne uređaje i odlično izgleda na ekranima mobilnih telefona. Broj poseta ostvarenih preko mobilnih uređaja je skočio za čak 88%, broj otvorenih stranica za rekordnih 133% dok je vreme provedeno na Pulsonline.rs preko mobilnih uređaja poraslo za 79%.


NOVI MAGYAR SZO

Internet portal jedinog dnevnog lista na Mađarskom jeziku u Srbiji Magyar Szo od 24. oktobra preuzeo je deo bivših novinara ovog lista. Na adresi www.magyarszo.com nalazi se novi naziv i logo Szabad Magyar Szo (Slobodni Mađar so). Pored ovih promena na adresi se mogu naći samo tekstovi bivših glavnih urednika i novinara koji su dobili otkaz u tom listu. Vlasnik sajta je Tibor Purger, nekadašnji dopisnik i urednik Mađar soa iz Vašingtona, koji je više od dve decenije pisao za ovaj list; a u impresumu kao glavni urednik naveden je Zoltan Vigi. U saopštenju koje je na sajtu dao Tibor Purger, navodi se da je novi Magyar Szo odgovor na “brutalnu” smenu urednika, davanje otkaza novinarima i cenzurisanje mišljenja koja su drugačija od vladajućih političkih stavova. „Sloboda mišljenja je osnovno ljudsko pravo i na nju imaju pravo i nacionalne manjine. U društvu niko nema pravo da ućutkuje one koji drugačije misle. Manjinski mediji imaju pravo na pluralizam a ne na jednoumlje. Kritika treba da se uvažava i da se ima jasan stav prema mržnji. Treba stati na kraj politici zastrašivanja“, izjavio je Purger.


UČENJE, UČENJE I SAMO UČENJE

U kompaniji Ringier Axel Springer teza iz naslova je više puta dokazivana u praksi. Podjednako se posvećuje pažnja obučavanju kandidata za novinare, kao i novim znanjima za već etablirane članove redakcija.
Nedavno je počeo jesenji semestar Digital Media Campusa (DMC) sa fokusom na etiku i propagandu u digitalnim medijim. Polaznici su mlađi novinari (po slici bi se reklo pretežno novinarke), koji su imali priliku da uče i diskutuju. Značajan doprinos ovoj obuci dao je Veselin Simonović, predsednik uredničkog borda Blica, koji navodi da je novinarima, bez obzira na kojoj platformi plasiraju priče, neophodna osnovna zanatska obuka. Osvrćući se na specifičnosti digitalnog novinarstva Veselin kaže: Dugoročno novinarsto koje se svodi na "pogledajte ovo i ono" nema perspektivu. Za to nije potrebno znanje ni veština. Samo vrhunsko novinarstvo ima šansu da preživi u digitalnoj eri.” Polaznici su imali priliku da debatuju o novinarskoj etici sa Predragom Mihailovićem, glavnim i odgovornim urednikom štampanog izdanja Blica, dok ih je digitalnim veštinama podučavao Nenad Jaćimović, pomoćnik glavnog urednika Blic.rs.
Priliku za dodatna znanja imali su i članovi stalne postave integrisane redakcije. Dvodnevnu radionicu održao je Saulo Santana, art direktor „Bild am Sonntag“, najtiražnijeg dnevnog lista u Nemačkoj, na temu savremenih vizuelnih trendova u novinarstvu i tom prilikom podelio sa njima najbolje primere iz prakse najtiražnijih svetskih izdanja, trendove u savremenom grafičkom dizajnu kao i novinarstvu uopšte i predstavio svoj desetogodišnji rad u medijima (www.saulosantana.com). On je u poslednjih 10 godina bio angažovan kao savetnik za više od 30 najvećih svetskih štampanih izdanja i časopisa iz Evrope, Južne Amerike i Bliskog istoka a u poslednje 4 godine Santana je angažovan u kompaniji Axel Springer u Berlinu i za to vreme uspešno je sproveo redizajn nekoliko izdanja u okviru Axel Springer portfolia, Auto Bild, Bild am Sonntag…


MANJINSKO NOVINARSTVO U SRBIJI

U četvrtak, 21. oktobra, u sali Pokrajinske skupštine, u organizaciji NIU „Hlas ljudu“, održan je okrugli sto „Manjinsko novinarstvo u Srbiji u procesu evropskih integracija sa naglaskom na Poglavlje 23“. Učesnici okruglog stola pokušali su da odgovore na pitanje na koji način će sprovođenje Poglavlja 23 uticati na manjinske medije, odnosno na manjinska prava u oblasti informisanja. Na početku prisutne su pozdravili direktor NIU „Hlas ljudu“ Samuel Žiak, zamenik ambasadora Slovačke republike u Beogradu Peter Susko, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Anna Tomanova Makanova i odgovorna urednica nedeljnik „Hlas ljudu“ Vladimira Dorčova Valtnerova. Drugi deo okruglog stola je pripao panelistima koji su uz moderatora debate Ota Filipa prezentovali svoje viđenje realizacije pregovaračkog poglavlja 23. Na okruglom stolu su doneseni i zaključci, koji se tiču pre svega digitalne agende, formalizovanja rada Koordinacije nacionalnih saveta, konkretizacije odnosa između osnivača i medija, potrebe kontinuiranog usavršavanja novinara i urednika, kao i predlog da se u medijskim ustanovama ne primenjuje zakon o zabrani zapošljavanja.


TESLIN VREMEPLOV U BANJALUCI

Kompanije Telekom Srbija i m:tel Banja Luka povele su mnogobrojnu publiku ispred Banskog dvora u centru Banja Luke na nezaboravno putovanje „Teslinim vremeplovom“. Multimedijalne predstave o životu Nikole Tesle oduševile su i Banjalučane, upoznavajući ih sa slavnim srpskim naučnikom, njegovim životom i revolucionarnim idejama koje su kasnije vešto pretočene u brojne izume. „Ovo je priča koja spaja tehnologiju, nauku, istoriju i umetnost, a to su oblasti koje se sa lakoćom mogu povezati sa kompanijom m:tel. Zahvaljujući ideji Telekoma Srbija, ovaj multimedijalni prikaz Teslinog života već je oduševio građane najvećih centara u Srbiji i Crnoj Gori, a sada ga sa ponosom poklanjamo našim korisnicima u Banjaluci“, istakao je Marko Lopičić, generalni direktor kompanije m:tel Banja Luka na svečanom otvaranju projekcije. Svoje zadovoljstvo što se ova jedinstvena projekcija održava u Banja Luci izrazio je i Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske. Pored publike ispred Banskog dvora, projekciju „Teslinog vremeplova“ u Banja Luci pratili su i brojni internet korisnici putem livestreaming-a na facebook stranici kompanije m:tel Banja Luka.


NAGRADA DUŠAN BOGOVAC

Sanja Kljajić, novinarka Radioteleviziji Vojvodine, jednoglasnom odlukom žirija ovogodišnja je dobitnica novinarske nagrade za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac". Prema mišljenju žirija, ona je novinarskim angažmanom i otkazom zbog cenzure na Radioteleviziji Vojvodine (RTV) poslala snažnu poruku kolegama i vlastodršcima "koji ne biraju sredstva kako bi ugušili ili potisnuli profesionalno i slobodno novinarstvo u Srbiji". Pored Sanje, u užem izboru za nagradu "Dušan Bogavac" bili su novinarski tim Insajdera, redakcija Njuzneta i Centar za istraživačko novinarstvo. Ceremonija dodele nagrade "Dušan Bogavac" održana je 26. oktobra u beogradskom Medija centru.


RADNICI NA RTV-U PREKO AGENCIJE

Nakon što je istekao ugovor o radu za 111 radnika Radio-televizije Vojvodine (RTV), rukovodstvo je donelo odluku da ubuduće budu angažovani preko agencija za zapošljavanje izabranih na javnom tenderu. Ovu odluku podržao je Samostalni sindikat Radio-televizije Vojvodine, s obzirom na odluku Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. U saopštenju sindikata navodi se da:” "Samostalni sindikat RTV ne zanemaruje i činjenicu o potrebi rešavanja viška zaposlenih, ali na dobrovoljnoj osnovi, kvalitetnim socijalnim programom". U sindikatu smatraju da samo na taj način mogu rešiti ovaj problem i broj zaposlenih svesti na racionalan, i najavljuju da će istrajati u "sagledavanju rešavanja zapošljavanja preko agencija, kao i prava kod novog poslodavca u očuvanju svih benefita koje su imali kao zaposleni u RTV".


NELT OBJAVIO PRVI IZVEŠTAJ O ODRŽIVOM POSLOVANJU

Kompanija Nelt u Srbiji (pridruženi član Asocijacije medija) objavila je svoj prvi zveštaj o održivom poslovanju „Distribuiramo odgovorno" u skladu sa međunarodno priznatom GRI metodologijom. U ovom Izveštaju su, kroz merljive pokazatelje, predstavljeni važni aspekti poslovanja i dostignuća koje je Nelt Co, kao društveno odgovorna kompanija, ostvario u prethodne dve godine, u oblastima odgovornosti prema tržištu, zaposlenima, životnoj sredini i lokalnoj zajednici. ,,Prethodne dve godine su za nas bile izuzetno uspešne. Uz organski, stabilan rast poslovanja, mnogo toga smo učinili na polju same održivosti. Izveštavanje za nas podrazumeva kontinuitet dijaloga sa stejkholderima a metodologija koju smo ovom prilikom koristili omogućava transparentnost poslovanja i uporedivost naših dostignuća sa kompanijama koje posluju u istoj oblasti, u svetu i kod nas“, izjavio je Boris Mačak, Izvršni direktor kompanije Nelt Co. GRI je međunarodna nezavisna organizacija koja utvrđenom metodologijom daje smernice kompanijama, vladama i drugim organizacijama da razumeju i komuniciraju uticaj poslovanja na ključna pitanja održivosti, kao što su klimatske promene, ljudska prava, korupcije, zaštita životne sredine i mnogi drugi. GRI uvodi standard u izveštavanje omogućavajući da izveštaji budu uporedivi. Neltov izveštaj o održivom poslovanju „Distribuiramo odgovorno“ možete pronaći na sajtu www.nelt.rs.


UNAPREĐENI STAMBENI KREDITI

Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija) dodatno je unapredila ponudu stambenih kredita indeksiranih u evrima koje sada odobrava uz još nižu kamatnu stopu i prva na tržište je uvela kredite za kupovinu nekretnina u evrima sa fiksnom mesečnom ratom tokom čitavog perioda otplate do čak 20 godina. Stambeni krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) sada su dostupni sa kamatnom stopom već od 2,59 odsto na godišnjem nivou i rokom otplate do 15 godina, što je najpovoljnija ponuda na tržištu u ovoj kategoriji kredita. „Svesni smo da rešavanje stambenog pitanja predstavlja jednu od najvažnijih životnih odluka za naše građane, zbog čega želimo da im omogućimo da po još povoljnijim uslovima investiraju u sopstveni stambeni prostor. U isto vreme, ponudili smo im i jedinstvene stambene kredite sa uvek istom mesečnom ratom uz koje stiču dugoročnu finansijski stabilnost jer ne moraju da brinu o promenama kamatne stope, a pripremamo i još povoljnije dinarske stambene kredite. Uvereni smo da ćemo i ovim ponudama opravdati očekivanja i poverenje naših klijenata koje se najbolje ogleda u podatku da je Banca Intesa u prvih devet meseci 2016. godine ostvarila rast plasmana stambenih kredita od 50 odsto u odnosu na isti period protekle godine i očuvala svoju lidersku tržišnu poziciju i u ovom segmentu“, izjavio je Darko Popović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom Banca Intesa.


MCCANN NAJUSPEŠNIJA AGENCIJA IZ SRBIJE

Agencija McCann Beograd je na međunarodnom festivalu Golden Drum osvojila šest nagrada, čime je postala najuspešnija agencija iz Srbije, dok je McCann Worldgroup proglašen za najuspešniju agencijsku mrežu. Kampanja “LAV kokice” za klijenta Carlsberg Srbija osvojila je Grand Prix nagrade u kategorijama Direct i Integrated. Ova kampanja osvojila je i specijalne nagrade Silver Drum i Bronze Drum Adriatic Awards. Kampanja “ARt, najveća virtuelna postavka umetničkih dela” za Muzej savremene umetnosti u Beogradu, osvojila je dva Silver Drum priznanja u kategorijama Mobile i Branded Content. “Veoma smo srećni i ponosni na nagrade i uspeh na ovom značajnom festivalu. Ovo je za nas najuspešniji Golden Drum do sada, i izuzetna motivacija za dalje. Sve čestitke i zahvalnost kompletnom timu agencije, kao i našim klijentima na ostvarenom rezultatu”, rekla je Olivera Perković, direktorka agencije McCann Beograd. Sa 169 poena, McCann Worldgroup je osvojio Golden Net Award i proglašen je za najuspešniju agencijsku mrežu na festivalu. Ovom uspehu je značajno doprinela i agencija McCann Beograd sa osvojenih šest nagrada. Festival Golden Drum jedan je od najvažnijih internacionalnih festivala oglašavanja na kome tradicionalno učestvuju najbolje svetske agencije. Ove godine održan je dvadeset treći put u organizaciji Slovenačke oglašivačke komore.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

CRNA GORA BEZ VIBERA I WHATSAPPA

U vreme održavaja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, došlo je do privremene blokade Viber i WhatsApp aplikacija. Agencija za elektronske komunikacije Crne Gore naložila je svim telekomunikacionim operatorima da isključe mogućnost korišćenja aplikacija Viber i WhatsApp, uz obrazloženje da su ovi servisi tokom dana upotrebljeni za neželjenu komunikaciju sa korisnicima. Paulina Adès-Mével, predstavnica Reportera bez granica za područje Evropske unije i Balkana izjavila je da blokada aplikacija takve vrste u demokratskoj zemlji na dan parlamentarnih izbora predstavlja kršenje slobode govora i podložno je sumnji da se zvaničnici mešaju u izborni proces. Nakon gašenja ovih servisa, opozicione stranke su bile veoma aktivne na Facebook-u i Twitter-u. Velika koalicija Ključ je na svojoj Fejsbuk stranici pozvala građane da izađu i glasaju: "Blizu smo cilja. Ostalo je još dva sata do prve demokratske i mirne promene vlasti. Ko još nije stigao da glasanjem za bolju i pravednu Crnu Goru da svoj mali doprinos velikoj pobedi slobodne Crne Gore, pozivamo ga da to učini". Pored Reportera bez granica, ovakvu odluku osudili su i iz crnogorske Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, navodeći da je reč o "nezabeleženoj cenzuri internet-servisa na dan glasanja".


PODRŠKA ZA TURSKE NOVINARE

21. oktobra Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je na globalnu podršku turskim novinarima. 90 novinara se trenutno nalazi u turskom zatvoru samo zbog toga što su radili svoj posao. Ova akcija je deo kampanje “Uspostaviti slobodno novinarstvo u Turskoj”, koju su IFJ i Evropska federacija novinara (EFJ) zajedno pokrenule 2010. godine. Ljudi širom sveta su preplavili društvene mreže slikama obeleženim #FreeThemAll na kojima u rukama drže bele papire sa imenima uhapšenih novinara. Pored toga ljudi su potpisivali peticiju u kojoj se navodi da je sloboda medija esencija demokratije i zahteva da se oslobode uhapšeni novinari. Od neuspelog pokušaja državnog udara u julu, uhapšeno je više od 90 novinara, 2500 ih je ostalo bez posla, a ugašeno je 130 medija.


POBEDA SATIRE NAD POLITIKOM

Nakon šest meseci tužilaštvo u Majncu obustavilo je krivični postupak protiv nemačkog satiričara Jana Bemermana koji je u svojoj emisiji izrecitovao „Uvredljivu pesmu” u kojoj je za turskog predsednika Erdogana, između ostalog, rekao da ima seksualne odnose sa kozama i ovcama, kao i da „gleda pedofilske porniće dok vrši represiju nad manjinama, udara Kurde i bije hrišćane”. Tužilaštvo je saopštilo da nema dovoljno dokaza da je Bemerman ili bilo ko drugi ko je učestvovao u stvaranju ili emitovanju spornog televizijskog priloga počinio bilo kakvo krivično delo. Nezadovoljni ovakvom odlukom suda, Erdoganovi pravni zastupnici uložili su žalbu. Glavni tužilac u Koblencu ponovo je pregledao dokumentaciju vezanu za ovaj slučaj i odbacio žalbu Erdoganovih pravnih zastupnika, potvrdivši odluku tužioca iz Majnca da Bemerman nije namerno želeo da uvredi Erdogana, već da je želeo da pokaže granice slobode mišljenja i umetničke slobode. „Ako šala izazove državnu krizu, nije problem u šali, već u državi”, saopštio je Bemerman na svom jutjub kanalu, dodajući da „uz poređenje šta su kritičari novinari, komičari i članovi opozicije prošli u Turskoj i pogotovo šta sada doživljavaju, cela drama oko afere ’Bemerman’ već je postala jedna velika, tužna šala”.


KRAJ ŠTAMPANOG I RAST DIGITALNOG IZDANJA

Kompanija Time INC, izdavač ženskog lifestile magazine InStyle odlučila je da posle 15 godina ugasi štampano izdanje magazina do kraja godine. Decembarsko izdanje magazina biće poslednje štampano izdanje u UK. Prema ABC-u InStyle ima prosečan tiraž od 123.076 primeraka, od kojih samo 33.000 prodaje po punoj ceni od 3.99£, dok 35.000 distribuira besplatno. InStyle UK planira da tri puta poveća posećenost digitalnih platformi u sledećoj godini u saradnji sa US timom. “Svet mode se veoma menja, kao i način na koji je naši čitaoci konzumiraju, pa i mi moramo da se menjamo kako bi pratili taj izazov.” Izjavila je urednica Šarlot Mur.


TELEGRAPH MOBILNA APLIKACIJA

Telegraph (jedan od najposećenijih news portala u Velikoj Britaniji na kome se plaća pristup većem delu sadržaja) lansirao je redizajniranu mobilnu aplikaciju koja će ponuditi čitaocima bolje korisničko iskustvo. Novine ove aplikacije, u odnosu na prethodnu ogledaju se u personalizovanim obaveštenjima, obeleženim važnim sadržajima baziranim na interesovanju korisnika. Korisnicima će biti dostupan novi promenjivi meni koji će im omogućavati da izaberu koje vesti žele da vide od ponuđenih 18 kategorija. Prethodna Telegraphova aplikacija imala je prosečno 17.000-19.000 aktivnih korisnika koji su provodili po 14-18 minuta dnevno. Prvi statistički podaci koje je kompanija dobila za novu aplikaciju su veoma obećavajući. Kris Evans, urednik Daili Telegraph-a, dodaje: "Lansiranje naše nove aplikacije je centralni deo našeg pristupa i učiniće Telegraph još pristupačnijim. Novi dizajn prati dopadljiv vizuelni prikaz sa kvalitetnim uvodom i pružiće korisnicima lak pristup vestima koje su od značaja za njih."


NOVI VLASNIK TIME WORNER-A

23. oktobra telekomunikacijski gigant AT&T zvanično je najavio kupovinu kompanije Time Worner za 85 milijardi dolara. Na ovaj način kompanija će dobiti kontrolu nad veoma vrednim zabavnim i informativnim brendovima kao što su CNN, TBS, TNT, HBO i filmskim studiom Warner Bros. Kao i druga velika medijska preuzimanja, ovo spajanje ima značajne implikacije za internet i industriju zabave. Da bi ova kupovina postala zvanična neophodno je da bude odobrena od strane regulatora i drugih antimonopolskih tela zbog potencijalnog uticaja na medijsku scenu, pa se završetak dogovora ne očekuje pre kraja 2017. godine. Randal Stivenson, direktor AT&T, koji će voditi zajedničku kompaniju, je rekao da se neće petljati sa HBO. "Ja sam stavio do znanja Džefu Bevkesu, direktoru Time Warnera, da su talenti koji je on okupio veoma važan deo ovog posla”. Na VSJDLive konferenciji u Kaliforniji, Stivenson je rekao da će Time Warner zadržati potpunu kontrolu nad HBO kao ogranak AT&T. Donald Tramp, republikanski kandidat za predsednika SAD, obećao je da će sprečiti spajanje ove dve kompanije ukoliko postane predsednik, navodeći to kao primer “strukture moći” usmerenog protiv njega i glasača.


INDEPENDENT PONOVO OSTVARUJE PROFIT

Šest meseci nakon što je ugasio svoje štampano izdanje i postao prva nacionalna novina koja postoji samo na mreži, Independent je ponovo postao profitabilan, prvi put posle dvadeset godina. Od kako su prešli isključivo na digital kompanija beleži porast posećenosti sa 15,8 miliona jedinstvenih poseta u februaru, preko 21 milion u junu u toku referenduma o članstvu u EU, do stabilnih 16,2 miliona u avgustu. Prihodi od digitalnog oglašavanja su porasli za 45% i očekuju da će do kraja 2016. biti 20 miliona funti. "Prelaskom na onlajn samo smo se oslobodili od glomazne infrastrukture štampe, i dozvolili sebi da budemo daleko fleksibilniji", rekao je Evgeni Lebede, vlasnik. "Za mene, snaga Independenta došla je iz različitih glasova, originalnosti u dizajnu i ikonoklastičkim osećajem papira", izjavio je Simon Kelner, urednik sa najdužim stažom u listu. "To je veoma teško da se ponovi u digitalnom obliku. I to je još teže sa novinom kao što je Independent. "


ŠTRAJK U GRČKOJ

Grčki novinari su 26. oktobra stupili u petočasovni štrajk od 11 do 16 časova u znak protesta zbog novog zakona o penzijama. Štrajk je obuhvatio sve novinare koji rade u privatnim, državnim i javnim medijima, u državnom radiju i na televizijskom kanalu ERT, u Atinsko-makedonskoj novinskoj agenciji ANA, u generalnom sekretarijatu informisanja i štampe i službama za medije. Za vreme štrajka novinari su učestvovali na generalnom sastanku sa predstavnicima fonda za socijalno i zdravstveno osiguranje na kom su razgovarali o novom zakonu o penzijama. Prema ovom zakonu zaposleni u medijima praktično ostaju neosigurani.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde