Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Oktobar 2016
Asocijacija Medija
No. 279
U OVOM BROJU
Javna rasprava o smernicama za onlajn medije
Izbor članova REM-a
Zbrka u Politici
U Hrvatskoj 280 novinara bez prihoda
Gašenje novina u Mađarskoj
Nova zgrada Axel Springera u Berlinu
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom Srbija

PROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Francuska 5
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

LEGIJA ČASTI ZA ZORANA SEKULIĆA

Dekretom predsednika Republike Francuske Fransoa Olanda, direktor i glavni i odgovorni urednik Novinske agencije FoNet Zoran Sekulić odlikovan je ordenom Legije časti, u rangu viteza. Dekret o ovom visokom priznanju donet je na predlog francuskog ministra spoljnih poslova i međunarodnog razvoja Žan Mark Eroa. Zoran Sekulić je predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija, najvećeg poslovnog udruženja štampanih i onlajn medija u Srbiji, član Međunarodne federacije novinara, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO Beč). Bio je pregovarač medijske zajednice (Asocijacija medija, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres) sa Vladom Srbije, prilikom izrade Medijske strategije u septembru 2011. godine. Nagrađen je, kao OEBS Ličnost 2012. godine, za doprinos medijskim reformama u Srbiji. Rukovodeći FoNetom, kroz koji je za 23 godine, prošlo vise od 700 novinara, snimatelja, fotoreportera, audio i video montažera, uticao da Agencija stekne reputaciju profesionalnog, nepristrasnog, pouzdanog i kredibilnog medijskog izvora, koji je prepoznat i izvan granica Srbije. Ambasadorka Kristin Moro prirediće prijem u rezidenciji Francuske u Beogradu na kojem će Sekuliću uručiti orden Legije časti.


JAVNA RASPRAVA O SMERNICAMA ZA ONLAJN MEDIJE

Radna grupa za izradu smernica za primenu Kodeksa novinara u on lajn okruženju u Srbiji objavila je 10. oktobra nacrt tog dokumenta i pozvala zainteresovane da do kraja meseca Savetu za štampu pošalju primedbe i komentare radi poboljšanja teksta. Tekst je postavljen na sajtu Saveta za štampu i na sajtovima novinarskih i medijskih udruženja. Predsednik Radne grupe Đorđe Krivokapić je rekao da nacrt dokumenta o smernicama po strukturi prati Kodeks novinara Srbije i da ima deset poglavlja. Istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažanja, odnos prema izvorima informacija, poštovanje autorstva i poštovanje privatnosti su oblasti u kojima je dato najviše novih smernica za rad u on lajn okruženju. Član Radne grupe za izradu smenica advokat Miloš Stojković objasnio je da su najrazrađenija poglavlja u nacrtu zaštita privatnosti i poštovanje autorstva jer se analizom slučajeva koji su dolazili pred Savet za štampu došlo do toga da su to dve oblasti u kojima se najviše javljaju prekršaji Kodeksa, naročito u delu zaštite maloletnika i žrtava nasilja. Tanja Maksić iz BIRN je ukazala na problem prikrivenog oglašavanja u vezi sa čim je rečeno da Smernice za rad u on lajn okruženju predviđaju da svaki oblik komercijalnog oglašavanja i političke propagande mora jasno biti razdvojen od novinarskog sadržaja. Po isteku meseca Savet za štampu će objaviti konačan tekst Smernica.


„DA LI RAZUMEŠ MEDIJE?“

U okviru projekta „Da li razumeš medije?“ koji je Asocijacija medija pokrenula sa ciljem razvoja medijske pismenosti učenika osnovnih škola, održana su predavanja u Obrenovcu i Zrenjaninu. Učenicima je o ulozi i vrstama medija govorila Tamara Pupovac, dugogodišnja urednica radija B92 sada predavač na Fakultetu za medije i komunikacije. Na više slikovitih primera i kroz praktične vežbe Tamara im je pokazala šta je dobro napisana vest a šta nije. Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu, govorila je o etici u novinarstvu, o tome šta novinar sme a šta ne sme da radi. Deca su pokazala zavidnu moć zapažanja i dobrog rasuđivanja kada su bila izložena primerima naslovnih strana ili priloga sa websajtova. Posle predavanja otvoren je nagradni konkurs za učenike, koji mogu da izaberu da li će pisati novinarski izveštaj na temu „Dogodiće se u mom gradu“ ili će kreirati proizvod i reklamu za njega. Konkurs će trajati 20 dana, posle čega će petočlani žiri izabrati pet prvonagrađenih. Pre proglašenja dobitnika i uručenja nagrada, deci će biti održano i predavanje o uticaju reklama na njihov život. O ovoj temi će govoriti Vanda Kučera, direktor iz I&F McCann grupe. Učenici će potom pohađati medijsku radionicu u lokalnom mediju (RTV Mag u Obrenovcu i TV Santos u Zrenjaninu), gde će zajedno sa „kolegama novinarima“ producirati tv prilog i sa tim radom učestvovati u nagradnom takmičenju šest gradova. U narednom periodu isti redosled aktivnosti biće realizovan u Paraćinu, Vranju, Loznici i Valjevu.


IZGRADNJA POVERENJA I ETIČKO UPRAVLJANJE MEDIJIMA

U saradnji sa Ethical Journalism Network (EJN – Etička novinarska mreža), kojom rukovodi gospodin Aidan White, doskorašnji predsednik Međunarodne federacije novinara, Asocijacija medija je 18. oktobra organizovala skup pod nazivom „Izgradnja poverenja i etičko upravljanje medijima“, koji je održan u Beogradu, u Adria medija centru. Skup je bio namenjen pre svega menadžmentu medijskih kuća, ali i svim akterima medijske scene Srbije koji svojim radom mogu da doprinesu stvaranju okvira za bolje upravljanje medijima i jačanje poverenja u medije. Jedan od članova UO EJN, Berbt Olufsen održao je predavanje na temu Izgradnje poverenja kao pritoriteta za budućnost medija, dok je Aidan White govorio o Smernicama za etičko upravljanje i izveštavanje i predstavio dokument Standarda etičkog upravljanja. Na ovu temu je govorio i Zoran Sekulić, koji se osvrnuo i na aktuelno pitanje nove medijske strategije. U jednom delu povela se i diskusija o izazovima sa kojima se suočava medijska zajednica u Srbiji i kako se nositi sa njima.


IZBOR ČLANOVA REM-A

Nakon rasprave Skupština Srbije izabrala je Gorana Pekovića i Đorđa Vozarevića za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Peković je bio kandidat udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji, a Vozarević kandidat resornog odbora Skupštine Vojvodine. Najveća novinarska udruženja NUNS i UNS nisu predložila kandidata za predstavnika struke u regulatornom telu za elektronske medije, pa tako u narednih pet godina najveći broj novinara koji su i članovi ovih udruženja naće imati predstavnika u najvažnijem telu za regulisanje rada elektronskih medijia. Oni su ipak uložili žalbu na proces izbora navodeći da udruženja koja su kandidovala Gorana Pekovića nisu reprezentativna te je izbor neregularan. Savet REM-a već duže vreme ima samo šest članova od neophodnih devet. Izborom Pekovića i Vozarevića ostaje upražnjeno još jedno mesto u REM-u, a kandidate za to mesto ponovo treba da predlože udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.


REŠENJE ZA RTV VRANJE

Posle više od godinu dana, Ministarstvo privrede dostavilo je Radio-televiziji Vranje Rešenje o prenosu kapitala ovog medija na 16 novinara i medijskih radnika. Ovim je ukinuto sporno rešenje Agencije za privatizaciju, koja je 3. septembra 2015. godine, umesto u celosti raspodelila novinarima i medijskim radnicima RTV Vranje oko 33 odsto vlasništva, dok je većinski kapital ostao u vlasništvu Akcionarskog fonda. „Presrećan sam što se duga i teška borba završila pozivtivnim ishodom. Cilj koji smo postavili na početku medijske reforme smo ostvarili. Želim da se zahvalim svima koji su nam u ostvarenju cilja pomogli, a pre svega gospođi Ljiljani Smajlović iz UNS-a i državnom sekretaru u Ministarstvu privrede Draganu Stevanoviću koji je pomogao i ubrzao donošenje konačnog rešenja“, rekao je bivši direktor RTV Vranje i ovlašćeni predstavnik Zoran Veličković. „Nažalost, prenos kapitala bez naknade nije dovršen u još 7 medija čiji novinari i medijski radnici na to imaju pravo. Nadamo se da je rešenje za RTV Vranje nagoveštaj da će se taj posao u najkraćem roku okončati“, izjavio je Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.


ZAJEDNICE NOVOG VREMENA

Peta po redu regionalna konferencija, posvećena manjinskim i lokalnim medijima održaće se 10. novembra 2016. godine u Novom Sadu u dvorcu Eđšeg pod naslovom Zajednice novog vremena U svom jubilarnom petom izdanju konferencija pokreće temu društvene integracije, u koju postavlja fenomen zajednice. U tom kontekstu ispostavlja razumevanje identiteta, kulture te poziciju manjinskih i lokalnih medija kao protagonista novih rešenja u vremena intenzivnih promena i kreiranja novih parametara, koji čine i uređuju savremeno društvo. Centralni diskurs, kojim se ova Konferencija bavi, jeste značenje i pripadnost zajednicama. Na koji način se pripadnost određenoj zajednici manifestuje u današnje vreme? Koji su relevantni antropološki, logički, ekonomski i kulturološki aspekti uključenosti u zajednice novog vremena? Gde je granica pripadnosti i kako se ona pomera u mobilnom i digitalnom društvenom okruženju? Da li pripadnik neke manjinske zajednice u dijaspori, koja je fizički daleko od matice, zaista ima osećaj pripadnosti toj zajednici? Na koje načine se ta pripadnost održava? Gde nastaje i gde se briše tačka relevantnosti pripadanju određenoj zajednici? Organizatori konferencije: Magyar Szó, Media Change, Asocijacija medija Srbije, Heror Media Pont, Giacomelli media, Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija. Pokrovitelji: Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Prijave preko konferencijskog sajta.


ZBRKA U POLITICI

30. septembra zvanično je istekao mandat Nini Samardžić koja je kao direktorka u kompaniji Politika predstavljala Ist medija grupu. Na mestu direktora Politike ostaće samo Mira Glišić Simić. Međutim tu zbrka tek počinje jer je APR odbio zahtev Politike za ispis jedne direktorke i promenu da druga direktorka sada može samostalno da potpisuje. Prema pisanju Danasa, za takve izmene nedostajale su odgovarajuće odluke Skupštine akcionara te će sednica biti sazvana u najkraćem roku, ali nije pouzdano da će Skupština doneti tražene odluke. Nije pouzdano ni da će se Ist medija grupa odreći prava na upravljanje, ali ni da će gospođi Samardžić produžiti mandat. Gospođa Samardžić je izjavila da je u Politiku došla da bi pomogla da se finanijski konsoliduje i da je Politika sada finansijski stabilnija nego kakvu ju je zatekla, likvidna je i sve obaveze se izmiruju uredno i na vreme. Ipak ona je rekla i da Skupština nije još usvojila finansijske izveštaje i da je u nekoliko navrata inicirala da se Skupština sastane radi razmatranja finansijskih izveštaja, ali da nema informacija zašto se to nije desilo.


PETRIČIĆ IZ POLITIKE U NIN

Nakon što je dnevni list Politika prekinuo višegodišnju saradnju sa karikaturistom Dušanom Petričićem, zbog navodno visoke cene i nepoštovanja rokova, on je svoj rad nastavio u nedeljniku NIN. U NIN-u od 6. oktobra objavljene su dve karikature Dušana Petričića, poslednja objavljena u broju Politike od 25. septembra, za koju autor smatra da je bila ta koja je prelila čašu, i ona koja je planirano da bude objavljena u broju 2. oktobra. "Posao karikaturiste je da napada i karikira vlast. Ne postoji previše oštra karikatura. Mera njene oštrine mora biti adekvatna količini nepočinstva koje vlast čini" izjavio je Petričić za NIN, uveren da saradnju sa njim nije prekinuo v.d. glavnog urednika Politike Žarko Rakić, već da je na to direktno uticao premijer Aleksandar Vučić. "Sa Petričićem sam se vrlo lako i brzo dogovorio, iako su se prethodni poslodavci žalili da je skup, da ne poštuje rokove i da mnogo crta Vučića", izjavio je glavni urednik NIN Milan Ćulibrk. Petričić je prvu karikaturu dostavio dan pre roka, nije ni toliko skup za autora koji je nagrađivan širom sveta, a jedino što je tačno jeste da na njegovim karikaturama ima mnogo Vučića, ali nama to ne smeta, dodao je Ćulibrk.


TRAMP ZA NEDELJNIK?

U Nedeljniku koji se na kioscima našao u četvrtak 13. oktobra objavljen je intervju sa predsedničkim kandidatom republikanaca Donaldom Trampom. U tom intervjuu se izvinio Srbima zbog bombardovanja i najavio novu politiku prema Balkanu ukoliko pobedi na predsedničkim izborima. Neposredno nakon toga iz izbornog štaba Donalda Trampa stigao je demant i to od Suzan Javorovski, šefice izbornog štaba i jednog od viših medijskih savetnika. Redakcija Nedeljnika je povodom ovog slučaja izdala saopštenje u kom se navodi: „Da li je Nedeljnik, ni kriv ni dužan, upao u žarište američke izborne kampanje, u kojoj se ne biraju sredstva? Da li je tačno to što smo ceo dan slušali iz Trampovog štaba koji je očekivao "pozitivan intervju", kojim bi se pridobili glasovi pravoslavnih glasača i srpske dijaspore, a zatim se ispostavilo da je većina vodećih medija - generalno anti-trampovski raspoloženih - u prvi plan stavila rečenicu da se Tramp izvinio "onima koji su počinili genocid u Srebrenici" i "balkanskom koljaču Slobodanu Miloševiću", iako to ni u jednoj rečenici nije rečeno? Tek, od same Suzan Javorovski, stigao je demanti. Ne bi to bio ni prvi, a sigurno neće biti ni poslednji put da Donald Tramp pogazi svoje reči. Nemamo razloga da ne verujemo da se sličnim principima - ili njihovim odsustvom - vode i ljudi iz njegove kampanje. Kada taj intervju nije postigao efekte koje je, po njima, trebalo da ima, odrekli su se autentičnosti. Uostalom svedoci smo da Tramp demantuje i video snimak na kojem se jasno čuje šta govori o ženama. Saopštenje redakcije u celosti možete pogledati ovde.


MORAM DA KAŽEM

Uskoro kreće sa emitovanjem nova emisija autorke Olje Bećković, u produkciji PG mreža, pod nazivom Moram da kažem. Emisija će se u formi komentara, ličnog stava i pregleda nedeljnih događaja baviti analizom naše stvarnosti. Ideja i sam naziv emisije proistekli su iz činjenice da svakodnevno analiziranje naše medijske stvarnosti počinje rečima „moram da kažem” pa je platforma za to kazivanje obezbeđena u „Mrežinom” novom programu. Planirano je da 40 izabranih sagovornika krajem svake nedelje odabere događaje koje će ocenjivati. Ovaj program je sastavni deo projekta „Medijske slobode kao ljudsko pravo” podržanog od EU delegacije. Emisija će se emitovati na sajtu „PG mreže” (www.mreza.rs), a ponuđena je i nekim TV kanalima.


NAGRADE ZA NAJBOLJE REPORTERE

Direkcija Festivala 21. INTERFER 2016. "Zlatna NIKA" saopštila je da je Grand Prix festivala - statuu Zlatne NIKE dobila novinarka TV Prva Jasna Đurović za reportažu "Kolevka", a nagrade su dodeljene najboljim reporterima u još pet kategorija (detaljan spisak pogledajte u ovom tekstu).
Specijalne nagrade u kategoriji Foto reportaže dobili su Goran Tomašević, iz Rojtersa, za "Borbe u Sirtu", Branko Milešević za "Ikarov pogled" i Grant Ashford, iz Australije, za "Street life (Život ulice)".
U kategoriji Društveno odgovorna reportaža prvo mesto osvojio je novinar TV N1 Miodrag Sovilj za "Stokholmski sindrom?", drgo mesto novinarka TV Foruma iz Prijepolje Mileva Malešić za "Selo živi dok živi škola" i Olena Tkalich, iz Ukrajine, za "Ne bojim se da kažem", a treće mesto novinar "Blica" Vladimir Lojanica za reportažu "Stiže zima, a meni nema jaknu ko da kupi".


HEMOFARM NAGRADE I IZLOŽBA

Kompanija Hemofarm organizovala je u svojoj beogradskoj centrali izložbu arhitektonskih radova koji su učestvovali na konkursu za rekonstrukciju njenog poslovnog centra. Na izložbi su predstavljeni gotovo svi radovi pristigli na konkurs, uključujući, razume se i pobedničke, ukupno 14. „Žiri, u kome su ključnu ulogu imali uvaženi arhitektonski stručnjaci, zauzeo je stav da su svi radovi bili više nego kreativni i maštoviti, a istovremeno su pratili najznačajnije i najmodernije svetske standarde energetske uštede i ekoloških komponenti gradnje. Smatrali smo da trud i rad više desetina, mahom mladih, arhitekstonskih stručnjaka, zaslužuje pažnju većeg broja ljudi od tročlanog žirija. Zato smo odlučili da organizujemo izložbu, i to upravo na mestu koje je bilo predmet konkursa i koje treba da bude rekonstruisano”, rekao je Ronald Seeliger, generalni direktor Hemofarma. Beogradsko sedište Hemofarma, dobiće moderan i upečatljiv izgled zahvaljujući pobedničkom radu, tima koji čine šestoro mladih arhitekata: Zoran Dmitrović, Marija Bjelić, Nenad Blagojević, Katarina Potparević, Marija Radojlović i Zoran Damjanović.


KOLARAC U ZNAKU KLAVIRA

Kompanija Telekom u saradnji sa Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine predstavlja drugi ciklus koncerata Kolarac – tvoj svet muzike. Ova koncertna sezona biće u znaku klavira, a obuhvataće šest programa. Mima Lazarević, urednica programa Centra za muziku, rekla je da imajući u vidu da će 4. februara obeležiti 85 godina Velike dvorane Kolarčeve zadužbine i da već dve godine sakupljaju sredstva za novi koncertni klavir, želeli su da tokom nove sezone koncerata prikažu klavir kao nezamenljiv u različitim programskim aktivnostima. Sezonu će 22. novembra otvoriti klavirski duo koji čine bliznakinje Ferhan i Ferzen Onder iz Turske, koje će se predstaviti se delima Sergeja Rahmanjinova, Čika Korije Fazila Saja i Astora Pjacole. 14. decembra sledi solistički koncert pijaniste Aleksandra Madžara koji će izvesti kompozicije Mocarta, Šumana i Šopena, dok će 85 godina Velike dvorane Kolarca biti obeleženo koncertom "Nemanja i prijatelji". Bruno Kanino, jedan od najznačajnijih italijanskih pijanista, nastupiće sa violinistkinjom Katarinom Ude 4. i 5. marta, a za kraj ciklusa 24. aprila prvi put pred beogradskom publikom sviraće Fredi Kempf.


NELT NAJAVLJUJE RAST PROMETA

Na random doručku sa medijima, održanom 12. oktobra, Nelt grupa saopštila je da su posle samo tri godine objedinjenog poslovanja svih kompanija u organizacionom sistemu Nelt Grupe (pridruženi član Asocijacije medija) postignuti značajni rezultati. U 2015. je ostvaren promet od 702 miliona evra, dok je organskim rastom, sklapanjem ugovora sa novim principalima i klijentima, kao i pokretanjem novih biznisa u 2015. godini Nelt Grupa povećala broj zaposlenih za 250 a do kraja godine očekuje rast prihoda od 28,5 odsto. Danas, 12 kompanija u okviru Nelt Grupe zapošljava blizu 4000 ljudi na 7 tržišta, što je čini jednim od najuspešnijih domaćih poslovnih sistema. „Primenjujući nove tehnologije u svim našim delatnostima, profesionalno odgovarajući na potrebe naših klijenata i principala, postali smo uspešan i prepoznatljiv poslovni sistem. Posvećenost poslu koju pokazujemo, najbolja je preporuka za nova, ali i dugogodišnje održavanje postojećih partnerstava. Naše vrednosti su, takođe, pokazatelj pozitivnog mentaliteta naših zaposlenih, koji su ključni faktor našeg uspeha.“ izjavio je Miloš Jelić, izvršni direktor Nelt Grupe.


MOBILNI NOVČANIK NA SRPSKOM TRŽIŠTU

Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija), u saradnji sa kompanijom Visa, uvela je na tržište Srbije revolucionarnu Wave2Pay uslugu beskontaktnog plaćanja putem mobilnog telefona zasnovanu na naprednoj HCE (Host Card Emulation) tehnologiji. Wave2Pay, prvi mobilni novčanik na domaćem tržištu, dostupan je svim korisnicima Banca Intesa Visa Inspire i Visa Electron platnih kartica koji poseduju pametni telefon sa operativnim sistemom Android verzije 4.4 ili novije i NFC (Near Feld Communication) tehnologijom. Wave2Pay usluga omogućava mobilno beskontaktno plaćanje roba i usluga na svim POS terminalima sa opcijom beskontaktnog plaćanja Visa karticama u Srbiji i u inostranstvu, kao i uvid u stanje računa i pregled transakcija po računu platne kartice. Za upotrebu usluge korisnik treba da aktivira Wave2Pay mobilnu aplikaciju koju može besplatno preuzeti s Google Play Store-a.


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

U HRVATSKOJ 280 NOVINARA BEZ PRIHODA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) saopštilo je da je završetkom programa „bespovratnih potpora“ neprofitnim medijima Ministarstva kulture, 280 novinara ostalo bez prihoda za život. Budućnost 20 neprofitnih medija u kojima je radilo 30 stalno zaposlenih novinara i 50 spoljnih saradnika je neizvesna jer je odlazeći ministar Zlatko Hasanbegović ukinuo program sufinansiranja neprofitnih medija. Vrednost neprofitnih medija leži u obradi društvenih tema za koje komercijalni mediji retko pokazuju interes. Hrvatsko novinarsko društvo od budućeg mandatara očekuje da "ozbiljno povede računa" o osobi koja će voditi ministarstvo "kako bi se u što kraćem roku sanirala šteta koju je svojim radom napravio" odlazeći ministar. Od novog ministra traži da hitno reši goruće probleme na medijskom polju i da s HND-om, kao strukovnim novinarskim udruženjem, i predstavnicima medija što pre otvori dijalog radi donošenja medijske strategije u skladu s najboljim demokratskim praksama, koja treba da sadržai i rešenje za finansiranje trećeg medijskog sektora, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik HND-a Saša Leković.


GAŠENJE NOVINA U MAĐARSKOJ

Mađarske opozicione političke dnevne novine Népszabadság ugašene su 10. oktobra, zbog neodrživih finansijskih gubitaka. Zaposlene najtiražnijih novna u ponedeljak je osim prestanka štampanja lista dočekalo i gašenje online arhive, kao i ugašene mail adrese. Népszabadság se trenutno nalazi u vlasništvu austrijske kompanije Mediaworks, izlazio je od 1956. godine. Mađarski novinari i evropske organizacije za zaštitu medijskih slobodaizrazile su zabrinutost zbog ovog iznenadnog poteza, smatrajući da gašenje levičarskog dnevnog lista može dodatno narušiti loše medijske slobode u Mađarskoj, kje se nalaze pod konstantnim pritiskom vlade premijera Viktora Orbana. “Čini se jasnim da vlada i vladajuća stranka ne žele dati priliku opoziciji da izrazi svoje stavove putem nezavisnih medija. Zatvaranje novina je kršenje medijskih sloboda i radničkih prava", izjavio je László Lengyel, kopredsedavajući Mađarske unije novinara (HPU). Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da zatvaranje najvećeg opozicionog lista u Mađarskoj “Nepsabad aga” predstavlja veliki udarac za medijsku raznolikost i slobodu medija, dodavši da je “teško poverovati” da je u pitanju samo poslovna odluka. Mađarska je na Indeksu slobode medija 2016. rangirana na 67. mestu, ispod Srbije koja se na ovogodisnjoj listi nasal na 59. mestu sa indeksom 27,6.


NOVA ZGRADA AXEL SPRINGERA U BERLINU

Na pedesetu godišnjicu od otvaranja Axel Springer zgrade u Berlinu priređena je proslava 6. oktobra na kojoj je predstavljen projekat nove zgrade. Nova zgrada biće podignuta nedaleko od sadašnjeg sedišta izdavačke kuće sa radnim prostorom za 3500 ljudi. Ono što će biti specifično za ovaj projekat, holandskog arhitekte Rem Kolhasa je 30 metara visok atrijum, stakleni paneli i 3D elementi fasade. U svom uvodnom obraćanju, dr Mathias Döpfner, direktor Axel Springer SE izjavio je: Sa novom zgradom želimo da približimo Axel Springer porodicu u Berlinu, dok u isto vreme oblikujemo budućnost radeći u digitalnom svetu kroz arhitekturu. Reč je o simbolično moćnoj kući, ali pre svega o kulturnoj transformaciji kroz radikalno moderan radni prostor.“ Nakon toga, arhitekta Rem Kolhas je predstavio svoj koncept nove zgrade: „Tokom godina Berlin je bio izvor inspiracije i oduševljeni smo što sa Axel Springerom ožemo da nastavimo sa radom.“ Sadašnja zgrada kompanije nalazi se u Berlinskoj staroj novinskoj četvrti Zeitungsviertel i do novembra 1989. godine nalazila se odmah do Berlinskog zida. Građevina visoka oko 80 metara, sa zlatnom fasadom eloksiranog aluminijuma otvorena je 1966. godine prema planovima italijanskih arhitekata Melchiorre Bega i Gino Franzi, zajedno sa berlinskim arhitektama Franz Heinrich Sobotka i Gustav Müllerom.


HAPŠENJE I MUČENJE NOVINARA U EGIPTU

Zbog optužbi da su širili lažne informacije i podsticali terorizam, tri egipatska novinara nalaze se u zatvoru gde su pretučeni i podvrgnuti elektrošokovima. Novinari Hamdy Mokhtar, Mohamed Hassan i Osama al-Bishbishi su uhapšeni dok su intervjuisali građane na ulicama Kaira jer navodno nisu imali potrebnu dozvolu za snimanje. Njihov advokat je izjavio kako su novinari optuženi zbog "korištenja uređaja za snimanje u cilju širenja lažnih informacija putem televizijskih kanala u Turskoj i slanju negativne slike o Egiptu", navodi se na stranici Međunarodne federacije novinara. Predsednik Međunarodne federacije novinara, Philippe Leruth izjavio je: "Egipatski zvaničnici moraju prestati sa kršenjem zakona jer hapse novinare koji samo rade svoj posao. Njihovo kršenje ustavnih garancija za individualne slobode i prava na pravedan pravni postupak ne može se tolerisati i mora biti zaustavljeno, a naše kolege moraju biti oslobođene odmah"


NOVI MAGAZIN ZA VEGANE

Vegan Living je novi magazin na tržištu Velike Britanije. Magazin se obraća tržištu od pola miliona vegana i onima koji su zainteresovani da nauče više o prednostima ishrane namirnicama biljnog porekla. Magazin će svojim čitaocima ponuditi razgovore sa poznatim ličnostima veganima i kuvarima, kritike, recepte i savete na mesečnom nivou. Glavni i odgovorni urednik Flik Everet izjavio je da se Vegan Living obraća novoj vrsti vegana, koji su manje hipi, a više elegantni i etični, konstatujući da više od 88% vegana živi u urbanoj sredini a da čak 42% ima manje od 34 godine. Magazin se neće baviti propovedanjem ovakvog načina života ljudima koji nisu vegani, već će se potruditi da olakšaju život onima koji jesu. Prvi broj magazina biće u prodaji od 27. oktobra po ceni od 4,99 £.


I BRITANSKI DAILY MAIL NA UDARU GOSPOĐE TRAMP

Melania Tramp, supruga Donalda Trampa, kandidata za predsednika SAD podnela je tužbu Višem sudu u Londonu protiv kompanije Associated Newspapers - koji objavljuje The Daili Mail. Advokati gospođe Tramp su nekoliko nedelja ranije već podneli tužbu protiv izdavačke kuće Mail Media Incorporated koja izdaje Daily Mail u SAD. Tužba je povodom navoda da je Melanija Tramp bila poslovna pratnja devedesetih godina prošlog veka, pre nego što je upoznala svog supruga. Advokati gospođe Tramp zatražili su 150 miliona dolara odštete zbog izjava koje su lažne i izuzetno štetne za njenu ličnu i profesionalnu reputaciju. Za sada nisu izneti detalji tužbe protiv kompanije Associated Newspapers, kao ni eventualni odštetni zahtevi.


AL JAZEERINA INTERAKTIVNA IGRA

#Hacked - Syria's Electronic Armies je nova interaktivna igra kompanije Al Jazeera koja korisnika stavlja u ulogu istraživačkog novinara koji se bori sa hakerima, kompjuterskim virusima i nepouzdanim izvorima. “Ovo je stvarno istraživačko novinarstvo sa pravim ljudima, nije samo interaktivna igra. To je prava priča koja pokazuje kako nemarnost na internet može imati ogromne posledice” objasnio je izvršna producentkinja Džulijana Ruhfus. Al Džazira i nekoliko drugih medijskih organizacija postale su deo ovog virtuelnog rata kada su bili napadnute od strane Syrian Electronic Army (SEA), grupe hakera povezanih sa vladom sirijskog predsednika Bašara Al Asada. SEA igra veliku ulogu u #Hacked. "Morate da se uverite da je vaša komunikacija sigurna i da preduzmete mere opreza, tako da ne budete hakovani", objašnjava Ruhfus. Naravno, hakerski napadi su ograničeni u virtuelnom okruženju, ali oni se zasnivaju na stvarnim hakerskim napadima. Korišćenjem ovih primera sa terena, Ruhfus se nada da će #Hacked cpomoći korisnicima da nauče, ne samo o digitalnom ratu u Siriji, nego i o sopstvenoj bezbednosti na Internetu. Igra je prvobitno kreirana za mobilne uređaje, ali je dostupna i u verziji za desktop računare.


KONKURS “JURNALISAM AS A PROFESSION”

Organizacija Otvorena Rusija pozvala je novinare širom sveta da se prijave na konkurs za nagradu Journalism as a Profession. U okviru takmičenja predviđeno je pet kategorija za radove na ruskom jeziku: istraživačko novinarsvo, izveštavanje, mišljenje/komentar, intervju + portret i regionalne teme; i dve kategorije za radove na ostalim jezicima koje su pisali ruski novinari, i članci koji se bave tematikom Rusije na ostalim jezicima koje su pisali strani novinari. Nominovani radovi moraju biti objavljeni u period od 1. januara do 1. decembra 2016. godine. Dodela nagrada biće održana 7. decembra 2016. godine u Estoniji. Dodatne informacije i formular za prijavu ovde.


DAILY TELEGRAPH PREKRŠIO ZAKON

Telegraph Media Group (TMG) izdavač dnevnih novina Daily Telegraph kažnjen je sa 80.000£, zbog objave fotografije 15-godišnje tinejdžerke s kojom je bivši engleski fudbaler, Adam Johnson, imao seksualne aktivnosti. Prema britanskom zakonu, identifikacija bilo koje osobe kja je preživela seksualno zlostavljanje smatra se krivičnim delom, osim ako se osoba nije odrekla svog prava na anonimnost. TMG-u koji je priznao optužbu i izvinio se zbog korištenja fotografije koja je uzeta sa Facebook profila tinejdžerke, naloženo je da plati i naknadu od 10.000£ tinedžerki. Gavin Miler, predstavnik TMG-a izjavio jeda slika nije trebalo da bude objavljena i da je kompanija postavila nove mehanizme kako bi se osigurali da se takva greška neće ponoviti.


Copyright - Asocijacija medija - 2016.
www.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde