Ako ne vidite slike, ili se newsletter ne prikazuje ispravno, kliknite ovde!
ASMEDI
NEWSLETTER
Oktobar 2014
Asocijacija Medija
No. 233
U OVOM BROJU
Svi izdavači i distributeri za istim stolom
Merenje čitanosti oglasa u Srbiji
Film o radu Saveta za štampu
BBC razvija hybridni radio
Lokalnim novinama se najviše veruje
Integrisani model SPH magazina
PRIJATELJI NEWSLETTERA
Telekom SrbijaPROSLEDI PRIJATELJU
Imate prijatelja u medijskoj industriji ili mislite da bi ga zanimao ovaj newsletter?
pošalji prijatelju!
POŠALJITE NAM VEST
Ako mislite da imate vest čije je mesto u newsletter-u, možete nam je poslati
putem email-a!
KONTAKT


Ljube Jovanovića 9c
11000 Beograd
T/F: (+381 11) 30 65 545
Mob: (+381 64) 83 38 071
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.orgFacebook Twitter LinkedIn Email Digg More...  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  MEDIJI - DRUŠTVO - DOGAĐAJI
 

SVI IZDAVAČI I DISTRIBUTERI ZA ISTIM STOLOM

U organizaciji Asocijacije medija, Media News&Consulting, i uz podršku Američke ambasade u Beogradu, održan je dvodnevni okrugli sto pod nazivom „Mogućnosti unapređenja prodaje štampanih izdanja u Srbiji“, koji je okupio za istim stolom 85% svih izdavača i 90% svih distributera koji posluju u Srbiji. Skup je otvorio državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, Saša Mirković, osvrnuvši se na činjenicu da su u Registru javnih glasila upisana 1.332 medija, što je i za razvijenija tržišta mnogo. Prvog dana skupa za stolom su bili izdavači manjinskih, lokalnih i regionalnih medija i predstavnici distributerskih kompanija, koji su otvoreno razgovarali o iskustvima, praksi i mogućnostima za unapređenje prodaje, kao i specifičnim potrebma ovih izdavača. Jedinstven zaključak je da je neophodno unaprediti dostavu izdanja na adrese pretplatnika, bilo poboljšanjem uslova koje nudi Pošta Srbije bilo primenom nekog od modela koje nude distributeri. Govorilo se i o mogućnostima horizontalnog i vertikalnog povezivanja lokalnih medija, kao i ukrupnjavanja, što bi nekima povećalo šanse za opstanak po okončanju privatizacije i digitalizacije.

Drugog dana, Asocijacija medija je ugostila najveće izdavače dnevnih novina i magazina i još jednom distributerske kompanije. Ovaj skup je bio još dinamičniji i raznovrsniji, a počeo je konstatacijom o svetskom trendu pada štampanih tiraža, kao i da sada deo čitalaca preuzima novinske sadržaje putem drugih platformi: web sajt u verzijama desktop, tablet, mobile ili kao digitalno izdanje, iako na našem tržištu to nije dominantno. Između ostalih, otvorena su pitanja: unapređenja tiražiranja i modela preraspodele tiraža, pretplate kao nedovoljno iskorištenog potencijala, standardizacije izveštavanja, modela transportnih troškova, a bilo je govora i o mogućnostima marketinkških alata za povećanje prodaje. Skup se završio skoro jedinstvenim zaključkom da je maloprodajna cena dnevnih novina u Srbiji preniska, te da sadašnja kalkulacija cene ne daje mogućnost ni izdavačima ni distributerima da se dalje razvijaju.


MERENJE ČITANOSTI OGLASA U SRBIJI

Nekoliko interesantnih i iznenađujućih poruka moglo se čuti na predstavljanju istraživanja „Realna čitanost i objektivni marketinški potencijal”, koje je uradio „Partner Research Solutions”. Kroz seriju slajdova koji su prisutne vodili od osnovnih pojmova o čitanosti dnevnih novina, preko podataka o prodatim tiražima, uvodeći sasvim nove parametre tipa čitanost oglasa, Miroslav Šutić, direktor agencije Partner Research Solutions, pojasnio je zašto su do sada objavljivani podaci o čitanosti dnevnih novina nelogični i, što je od još većeg značaja, o kojim se tu čitaocima radi. Jedna od poruka glasila je „Ko želi da efikasno i povoljno proda proizvod, neka se oglašava u novinama“. Ova poruka je potkrepljena činjenicom da je za reprodukovanje oglasne poruke iz novina dovoljno jedno čitanje, dok je u slučaju televizije potrebno 8 puta videti isti tv spot. U okviru istraživanja urađena je i anketa koja je obuhvatila 1.170 ispitanika, čitalaca dnevnih novina. Fokus istraživanja bila je efektivnost oglašavanja u štampanim medijima, a ispitivana je i „čitanost oglasa“ koja podrazumeva da je neko oglas zapamtio u toj meri da je kasnije u stanju da ga reprodukuje. Dakle, ispitanik ne treba na pitanje kakav je oglas video u novinama da odgovori samo da je to bio oglas za neku banku. Ako zna da vam kaže i ime banke i o kakvom se kreditu radilo, on je u stanju da ga reprodukuje. Prema podacima „Partnera”, u Srbiji ima 1,2 miliona aktivnih čitalaca, jedne dnevne novine u proseku čita 1,5 čitalaca, a dnevno se proda 500.000 primeraka dnevnih novina.


GLAMUROZNA PROSLAVA DEVETOG ROĐENDANA MAGAZINA STORY

U renoviranom izdanju prestižnog hotela Moskva na glamuroznoj zabavi povodom proslave devetog rođendana magazina Story, uživalo je više od 350 poznatih ličnosti i pripadnika javnog života. Specijalno za ovu priliku, enterijer centralne kafeterije hotela u potpunosti je prilagođen temi proslave u znaku kabarea. Sve zvanice prošetale su crvenim tepihom koji se prostirao od Terazijske česme pa sve do ulaska u Moskvu. Njihov dolazak ispraćen je muzičkom pratnjom saksofoniste koji je dočarao atmosferu kabarea. Na samom ulazu poznati su nazdravljali sa uredništvom Story-ja uz šampanjac. Zvanični program večeri otvorio je poznati umetnik Sergej Ćetković i svojim nastupom oduševio prisutne. Prisutne je pozdravio odgovorni urednik magazina Story – Saša Tošić i zahvalio im se na dobroj saradnji. Zatim je urednica Story portala – Vera Nikolić pozvala prisutne da posete novo redizajnirano izdanje sajta. Savršenom izvedbom numere “Life is a cabaret”, glumica Ivana Knežević vratila je prisutne na trenutak u 20-te godine prošlog veka. Tačno u ponoć, redakcija je isekla rođendansku tortu uz slavljeničku pesmu i konfete. Svi detalji proslave biće objavljeni u magazinu Story od 17. oktobra.


SAVET ZA ŠTAMPU NIJE DOVOLJNO VIDLJIV

Savet za štampu je za tri godine postojanja izrastao u verodostojno samoregulatorno telo na srpskoj medijskoj sceni, ali još nije dovoljno vidljiv. To je navela delegacija ambasade Norveške, koja je istakla i da Savet treba da unapredi procedure za odlučivanje i sprovođenje svojih odluka. Savet za štampu osnovan je 2011. godine, uz finansijsku podršku Ambasade Norveške, a preduslov za to bio je dogovor dva novinarska udruženja NUNS i UNS u martu 2009. godine da usvoje zajednički Etički kodeks, posle čega su zajedno sa Asocijacijom medija i Local pressom osnovali prvo samoregulatorno telo u Srbiji. Savet za štampu, čiji je glavni zadatak nadgledanje poštovanja novinarskog Etičkog kodeksa u štampanim i onlajn medijima danas okuplja 14 dnevnih listova, 26 magazina, 34 lokalna izdanja, dva veb portala i dve novinske agencije. Tokom 2013. Savetu je podneto 70 žalbi, a u prvih šest meseci ove godine 146, od kojih je 55 odbačeno, dok je u 46 slučajeva utvrđeno da je prekršen novinarski Etički kodeks. Norveški ambasador Nils Ragnar Kamsvag ocenio je da je osnivanje Komisije za žalbe doprinelo jačanju profesionalne i etičke debate u medijima i među medijskim akterima. Povodom tri godine postojanja, Savet za štampu je promovisao i svoju video prezentaciju tj. kratak film o radu ove institucije.


OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA PRIVATIZACIJU TANJUGA

Agencija za privatizaciju objavila je Javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju nacionalne Novinske agencije Tanjug, kao i još 10 medija u Srbiji. Javni poziv za privatizaciju biće otvoren mesec dana, do 3. novembra, a rok za privatizaciju medija je 1. jul 2015. godine. Zainteresovani će moći da dostave ponudu i za kupovinu Javnog preduzeća Štampa, radio i film iz Bora, Informativnog centra Bačky Petrovec iz Bačkog Petrovca i Javnog preduzeća za informisanje i marketing TV Ljig. Postupak privatizacije će biti usklađen sa Zakonom o javnom informisanju koji, pored ostalog, predviđa privatizaciju medija samo prodajom kapitala, kao i očuvanje delatnosti nakon privatizacije u trajanju od pet godina. Za medije koji ne budu privatizovani do 1. jula 2015. godine, predviđen je prenos kapitala zaposlenima u vidu besplatnih akcija. Ukoliko zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija, mediji prestaje da postoji i briše se iz Registra, navodi se u saopštenju Agencije za privatizaciju.


VEČERNJE NOVOSTI PROSLAVILE 61. ROĐENDAN

Povodom obeležavanja 61. rođendana Večernjih novosti, generalni direktor i glavni odgovorni urednik, Ratko Dmitrović, zaposlenima je uputio najvažniju poruku: "Posle teške finansijske situacije, sada smo na čvrstim nogama!". Na svečanosti organizovanoj u redakciji lista, gospodin Dmitrović je istakao da je naporan timski rad zaposlenih u ovoj kompaniji izdejstvovao novu stabilnost na uzdrmanom medijskom tlu. Istakao je da su finansijska dugovanja izmirena zahvaljujući predanom radu, bez ičije pomoći sa strane. Dodao je da je trka sa elektronskim medijima izuzetno teška, ali ono što Večernje novosti izdvaja od svih su komentari, putopisi, reportaže, razgovori sa ljudima i poseban autorski pečat. Na svečanosti su dodeljene nagrade kolegama, koji su svojim posvećenim radom tokom prethodne godine ostavili trag, među kojima su i nagrada za životno delo, sa imenom osnivača „Novosti“ Slobodana Glumca i nagrada „Jovan Hadži Kostić“, sa tradicijom 18 godina, autorima najbolje novinske satire.


„HORIZONTI“ NOVI ČASOPIS O MEĐUNARODNIM ODNOSIMA

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), koji je pre godinu dana osnovao Vuk Jeremić, bivši šef srpske diplomatije i predsednik Generalne skupštine UN, predstavio je početkom oktobra prvi broj časopisa “Horizons” (Horizonti), posvećen temama iz oblasti međunarodnih odnosa i održivog razvoja. Glavni urednik časopisa je upravo Vuk Jeremić, koji kaže da je u pitanju publikacija u kojoj se sučeljavaju mišljenja i u kojoj se iznose pogledi, a ne politički stavovi. Dok je noseća tema prvog broja „svet u previranju na stotu godišnjicu Prvog svetskog rata“, glavna tema u narednom broju biće - odnos Rusije i Zapada. Časopis su predstavili i bivši šef diplomatije Kipra Markos Kiprijanu, urednica “Politike” Ljiljana Smajlović i profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić. Za prvi broj, svoje ekskluzivne tekstove pripremili su premijeri, šefovi država, ministri inostranih poslova, profesori i drugi autori iz raznih zemalja sveta, Nakon upoznavanja domaće javnosti, svetska promocija časopisa zakazana je za početak novembra u sedištu UN u Njujorku. Časopis je štampan na engleskom jeziku, izlaziće tromesečno, a sadržaj prvog broja dostupan je i na sajtu www.cirsd.org.


BLIC.RS UBEDLJIVO NAJPOSEĆENIJI SAJT

Prema najnovijim podacima sistema za praćenje posećenosti sajtova Gemius, blic.rs je i u avgustu bio ubedljivo najposećeniji u Srbiji. "Blicov" sajt je posećeniji od prva dva konkurenta zajedno i u avgustu je zabeležio 36,8 miliona poseta iz Srbije - više od drugoplasiranog i trećeplasiranog informativnog portala zajedno (22,3 + 12,3 miliona = 34,6). I po broju pregledanih stranica blic.rs je, sa približno 172 miliona, značajno ispred dva sledeća informativna portala zajedno (100 miliona + 58 miliona = 158 miliona). Sajt alo.rs, takođe izdanje kompanije Ringer Axel Springer, je u avgustu imao najveći rast među informativnim portalima - broj jedinstvenih korisnika je uvećan za čak 18, 92%, dok je prvi sledeći imao rast od 8,39%.


SBB SUZIO KRUG GLEDALACA

Kanal B92 info, na koji je trebalo da bude preseljena emisija „Utisak nedelje”, od nedavno više nije u osnovnoj ponudi SBB-a. U saopštenju koje je iz ove kompanije dostavljeno „Politici” navodi se da od 6. oktobra kanal B92 Info prestaje da bude deo njihove analogne kablovske ponude, ali ostaje deo ponude korisnicima digitalnih paketa. U SBB-u pojašnjavaju da je razlog za ovu odluku ograničen broj frekvencija koje su im na raspolaganju u okviru analognog spektra, „pa se izmenama postojećih programskih paketa oslobađa kapacitet neophodan za dalje poboljšanje ponude uvođenjem novih atraktivnijih kanala”. Dodaje se još i da se izbor kanala vrši „na osnovu podataka o njihovoj gledanosti”. Inače, kanal B92 info bio je u opciji da se na njemu emituje kultna emisija „Utisak nedelje“, ali je autorka tu ponudu odbila.


NOVOSTI LANSIRALE IOS APLIKACIJU

Kompanija Novosti lansirala je savremenu aplikaciju za praćenje sadržaja sa web sajta novosti.rs, za korisnike mobilnih telefona sa IOS operativnim sistemom. Pomoću ove aplikacije korisnici mogu pored najnovijih vesti da gledaju tekstove, fotografije, video zapise, horoskop, vremensku prognozu, kursnu listu sa ugrađenim kalkulatorom i drugo. Kao i sajt novosti.rs i aplikacija ima opciju ćiriličnog i latiničnog pisma, kao i opciju menjanja veličine slova. Sve informacije i sadržaji sa ios aplikacije mogu da se dele na društvenim mrežama Fejsbuk i Twiter. Korisnici mogu da komentarišu vesti, ali i da ocenjuju komentare drugih, uz sortiranje hronološki ili po popularnosti. prilikom instalacije pokreće se kraći tutorijal (uputstvo) koji objašnjava kako se radi sa aplikacijom.


AD „DNEVNIK“ U PRIVATIZACIJI

Za privatizaciju novosadske kompanije AD „Dnevnik" u Agenciju za privatizaciju stiglo je nekoliko takozvanih neobavezujućih pisama o nameri, a među zainteresoavnima su, kako mediji pišu, i „MK grupa" Miodraga Kostića, novosadski biznismen Radovan Vidaković, u čije ime je ponudu dostavio advokat iz Novog Sada Arsenije Katanić, a javila se i jedna medijska kuća Sremska televizija iz Šida. Pravi posao i pravi kupci će se znati tak kada država raspiše obavezujući poziv za privatizaciju, a to se očekuje za nešto više od mesec dana. Pokazalo se da su medijske kuće veoma zanimljive za buduće kupce. Pored udela na medijskom tržištu, kupci su veoma zainteresovani za imovinu nasleđenu iz samoupravnog vremena. Ni "Dnevnk" nije izuzetak. Imovina koju bivši Dnevnik holding nudi na prodaju je prilična, a osim solitera na Bulevaru Olobođenja tu je i zgrada štamparije, kao i jutro zemlje u tom krugu. Potom sledi i poslovni prostor u deset najvećih gradova u Vojvodini. AD "Dnevnik" je i vlasnik sto odsto kapitala u listu "Poljoprivrednik" i 45 procenata u" Dnevnik Vojvodina presu", koji izdaje dnevni list „Dnevnik", dok ostalih 55 procenata ima Mediengruppe Balkan GMBH iz Nemačke.


PRIZNANJE „MOJ IZBOR“

„Moj izbor“ je priznanje iz oblasti društvene odgovornosti koje dodeljuje udruženje „Moja Srbija“, a pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Privredne komore Beograda i Kancelarije potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije. Osnovni cilj ove tradicionalne akcije je isticanje kompanija koje posluju na odgovoran način i brinu o svojim zaposlenima, životnoj sredini, lokalnoj zajednici i društvu uopšte.

Banca Intesa (pridruženi član Asocijacije medija) dobila je drugo po redu priznanje „Moj izbor“ za društvenu odgovornost, a ovaj put nagrada je u kategoriji ulaganje u humanitarne projekte, pri čemu je uzet u obzir niz projekata koje je Banka realizovala. Banca Intesa je na različite načine izdvojila 29,8 miliona dinara za suzbijanje posledica poplava. Banka i kompanija MasterCard realizovale su tokom jula kampanju „Budite deo dobrog dela“ u okviru koje su za svako plaćanje izvršeno Banca Intesa Maestro i MasterCard platnim karticama donirale 10 dinara za pomoć porodicama pogođenim poplavama, a Banca Intesa je, pored toga, pružila podršku Vladi Republike Srbije u borbi sa posledicama poplava kroz novčanu pomoć dok su preko Crvenog krsta Srbije donirane životne namirnice. Takođe, stručna komisija nagrade „Moj izbor“ uzela je u obzir i činjenicu da je Banca Intesa u posednjih godinu dana sprovela i tradicionalnu akciju prikupljanja novogodišnjih paketića za decu bez roditelja i decu sa posebnim potrebama „Zapakuj poklon, izmami osmeh“, ali i uručila pakete humanitarne pomoći korisnicima klubova za penzionere u Novom Sadu, Kragujevu i Kamenici u novembru 2013.

Kompaniji Victoria Group (pridruženi član Asocijacije medija) uručeno je priznanje „Moj izbor 2014“, za ulaganje u zdravstvo, za projekat renoviranja Odeljenja urgentne urologije u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije. Prošlogodišnjom donacijom kompanije u vrednosti od 200.000 evra izgrađene su dve najsavremenije operacione sale u kojima se obavlјaju transplantacije jetre i odelјenje intenzivne nege. Prilikom uručenja ngrade, kompaniji se posebno zahvalila dr Mirjana Mihajlovski, pomoćnik direktora Urgentnog centra. Victoria Group, zajedno sa svojih 10 kompanija članica ima dugu tradiciju ulaganja u razvoj poljoprivrede, zaštitu životne sredine, bezbednost i kvalitet hrane, kao i u društveno odgovorne projekte kojima se podržava razvoj lokalnih zajednica u kojima posluje. Donacija Urgentnom centru je dugoročna, održiva investicija kojom Victoria Group nastavlja da ulaže u lečenje i pomoć zdravstveno ugroženim sugrađanima.

Kompаnija MK Group (pridruženi član Asocijacije medija) dobitnik je priznanja "Moj izbor 2014" za društveno odgovorno poslovanje u 2013. godini, sa projektom „Zadužbina porodice Kostić. Miodrag Kostić, predsednik kompanije, svoju porodičnu kuću, koja se prostire na 1.400 kvadratnih metara, kao zadužbinu porodice Kostić u Novom Sadu, ustupio je na korišćenje „Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine“ i udruženju NURDOR za potrebe humanijeg lečenja. Roditeljska kuća je namenjena deci koja dolaze iz unutrašnjosti u pratnji jednog roditelja, tokom njihovog lečenja od malignih oboljenja. Kompaniji MK Group je ovo drugo priznanje koje dodeljuje "Moja Srbija", jer je prošle godine dobila zlatnu medalju "Moj izbor 2013" za društveno odgovorno poslovanje u 2012. godini, sa projektom SOS Dečije selo u Kraljevu.


ČETVRTI MT:S ANDROID KONKURS

Telekom Srbija (pridruženi član Asocijacije medija) je u junu ove godine otvorio četvrti mt:s Android konkurs za izradu aplikacija za mobilne uređaje u Android™ operativnom sistemu. Cilj konkursa je podsticanje kreativnosti, preduzetničkog duha i saradnje među učenicima, povezivanje sa osnovnom delatnošću Telekoma Srbija i doprinos razvoju brenda Mobilne telefonije Srbije. Pored putovanja u Barselonu i posete Svetskom kongresu mobilne telefonije, kao nagrade za prvoplasirani tim, tablet računara i mobilnih telefona za osvojeno drugo i treće mesto, postavljanja aplikacija na Android market, ove godine biće dodeljena i posebna nagrada za inovativnost, posvećena preminulom kolegi Igoru Osmokroviću i njegovom doprinosu razvoju ideje mt:s Android konkursa od samog početka. Konkurs je otvoren do 21. novembra, a prezentacija radova biće organizovana u decembru ove godine kada se očekuje i dodela nagrada.


NOVINAR KURIRA NAGRAĐEN ZA NAJBOLJU REPORTAŽU GODINE

Zoran Šaponjić, novinar Kurira, pobednik je 19. internacionalnog festivala reportaže Interfer u Apatinu. U konkurenciji od 180 radova iz Srbije i inostranstva izdvojila se Šaponjićeva novinska reportaža „Suze starog Babe“ i foto-reportaža „Oči u oči sa stihijom“, koja se sastoji od fotografija poplavljenog Krupnja, Bajine Bašte i Malog Zvornika. „Nakon 23 godine, koliko se bavim novinarskim poslom, ovo je kruna moje karijere. Ponosan sam jer je reč o prestižnom međunarodnom festivalu“ - rekao je Šaponjić kome je uručena statua boginje Nike i slika Save Stojkova. Drugu i treću nagradu osvojili su novinari „Blica“ i to: dopisnik iz Užica Vladimir Lojanica drugu nagradu za reportažu „Sarino srce je puklo od tuge”, a treću nagradu Ranko Pivljanin za reportažu „Bilo jednom u Šumadiji” objavljenu u NIN-u. Pored novinara Kurira i Blica, nagrade su dobili i foto-reporter Tanjuga Srđan Ilić za foto-reportažu „Poplave“, Goran Stanković iz Medija centra „Odbrana“, kao i Bojan Petrović za rad „Poplave u Paraćinu“.


BLIC ŽENA: EDICIJA „ŠTA SE KUVA PO SRBIJI“

Nedavno je održana promocija velike kulinarske edicije "Blic žene" pod nazivom "Šta se kuva po Srbiji". Prva knjiga iz edicije obuhvata recepte iz krajeva Bačke, Raške i Novog Pazara, a ovaj interesantan spoj recepata iz suprotnih krajeva Srbije dočarava raznolikost tradicije i kulture naše zemlje. Ovaj nacionalni kuvar podeljen je na šest knjiga i u njemu se može naći više od 300 autentičnih recepta koji se smatraju pravim nacionalnim blagom. Pre tri godine ekipa „Blic žene“ krenula je na veliko gastronomsko putovanje po Srbiji i za godinu dana obišla zemlju uzduž i popreko. Ekipa je sarađivala sa udruženjima žena koja čuvaju folklornu tradiciju, starim kafanama poznatim po autentičnim lokalnim specijalitetima, velikim kuvarima i iskusnim domaćicama. Prva knjiga kulinarske edicije “Šta se kuva po Srbiji” u prodaji je od 27. septembra uz Blic ženu po ceni od 299 dinara sa receptima iz Bačke, Raške i Novog Pazara. Sledeća knjiga izlazi 25. oktobra sa receptima iz Srema, Niša i Pirota.


JAMIE MAGAZIN SADA I U SRBIJI

Fantastične recepte Džejmija Olivera, najpopularnijeg televizijskog kuvara na svetu, od 1. oktobra možete da pratite u srpskom izdanju časopisa "Jamie", koji je na tržište lansirala kompanija CPG. Kvalitetna, reciklirana eko-hartija, vrhunske fotografije, odličan dizajn, sjajni, originalni recepti i gastronomski putopisi ostaviće čitaoce bez daha. U prvom broju magazina potražite recepte za savršena jela s karijem, specijalitete od patlidžana, italijanske delicije, poslastice od karamela i orašastih plodova, ali i slasne gurmanluke od mesa. Inspirisani slikovito dočaranom atmosferom Modene, planirajte putovanje u taj prelepi grad na severu Italije i isprobajte bar deo njegove neverovatne gastronomske ponude. Osim toga, otkrijte lepote baštovanstva, naučite ponešto u crvenom vinu i savladajte brojne tehnike i trikove koji će vam olakšati pripremanje jela. Prvi broj srpskog izdanja magazina ”Jamie” u prodaji je od 1. oktobra, izlazi dvomesečno na 116 strana i košta 250 dinara.


McCANN NAJUSPEŠNIJI NA GOLDEN DRUM FESTIVALU

Agencijska mreža McCann za centralnu i istočnu Evropu, u okviru koje posluje i agencija McCann Beograd, drugu godinu za redom proglašena je najboljom agencijskom mrežom u ovom delu Evrope, po izboru žirija tradicionalnog festivala Golden Drum, u Portorožu. Kampanja „Drama u taksiju“ donela je agenciji McCann Beograd zlatnu nagradu u kategoriji Film (TV, cinema & online) i srebrnu nagradu u kategoriji dirketnih kampanja, a ušla je i u finale u kategoriji za PR. Agencija se istakla i sa inovativnim i zabavnim outdoor oglasom „Pillar Workout“ za lanac fitnes klubova „FitCurves“ ušavši u finale u kategoriji Outdoor, dok je agencija „McCann Tirana“ koja takođe posluje u okviru „I&F McCann Grupe“, osvojila nagradu Silver Drum u kategoriji Events sa kampanjom „Poštujmo i žive“ posvećene podizanju svesti o bezbednosti u saobraćaju. Festival Golden Drum u Portorožu jedan je od najvažnijih festivala oglašavanja u regionu na kome tradicionalno učestvuju najbolje svetske agencije. Ove godine održan je dvadeset prvi put u organizaciji Slovenačke oglašivačke komore. Na festivalu je učestvovalo 30 agencijskih mreža i 291 agencija iz 24 države koje su prijavile ukupno 1.220 radova.
Tri spota nagrađene kampanje „Drama u taksiju” možete pogledati na sledećim linkovima:
Drama u taksiju - Napetije nego kod Šekspira
Drama u taksiju - Dostojevski na beogradskim ulicama
Drama u taksiju - Venecijanska osveta na srpski način


 

 


  Facebook Twitter LinkedIn Email Digg More...
  REGIONI I SVET
 

BBC RAZVIJA HYBRIDNI RADIO

BBC je jedna od kompanija koja je krenula u razvoj hybridnog radija za mobilne telefone, koji kombinuje snagu brodkasting radija, „besplatni prijem“ i pouzdanost, sa digitalnim unapređenjem i interaktivnišću internet radija. Novo istraživanje koje je sproveo BBC pokazuje da većina korisnika smart telefona želi da koristi radio na telefonu ali se brinu o troškovima prenosa podataka , bateriji i prijemu, kada koriste striming audio usluge. Komercijalne radio stanice u Velikoj Britaniji, the EBU, Clearchannel, Ibiquity, Emmis Interactive, NAB i Komercijalni radijo Australije rade zajedno na razvoju hybridnog radio sistema. Ova koalicija se zove „Universal Smartphone Radio Project“, i uveliko diskutuje sa proizvođačima mobilnih kako to da se realizuje. Sdruge strane, očekivanja korisnika su jednostavan, besplatan radio u mobilnim telefonima, a hybridni radio bi upravo trebalo to da obezbedi: duže trajanje baterije, bolji prijem i manje troškove.


VOGUE CHINA PRVI IMA APPLE SAT NA NASLOVNOJ STRANI

Kineski Vogue je postao prvi modni časopis u svetu koji na svojoj nalovnoj strani ima Apple sat. Novembarsko izdanje, koje je u prodaji od 12. oktobra, na naslovnoj strani ima model Liu Wen, koja nosi Apple sat od 38 mm, model sa 18-karatnim žutim zlatom, koju je fotografisao dugogodišnji Vogov saradnik David Sims. Angelica Cheung, direktor Vogue China je prokomentarisala da ovaj slučaj prati tradicuju Vogua da svojim čitaocima uvek nudi ekskluzivu novih tehnologija povezanih sa modom, koji potom imaju veliki uticaj na životni stil.


LOKALNIM NOVINAMA SE NAJVIŠE VERUJE

Lokalne novine su i dalje najpouzdaniji i najomiljeniji izvor lokalnih vesti, sudeći po istraživanju koje je sprovela agencija YouGov, na uzorku od 1.200 Britanaca. Izgleda da i Facebook dobija na popularnosti kao izvor lokalnih vesti, ali je značajan broj i onih koji ne nameravaju da koriste bilo koju društvenu mrežu u naredne dve godine. Po nivou poverenja u vesti, mediji su rangirani na sledeći način:

• Lokalne novine: 64% • Nacionalne novine: 27%
• Lokalna TV: 58% • Facebook: 21%
• Lokalni radio: 59% • Twitter: 15%
• Nacionalne TV: 43% • Blogovi: 14%
• Lokalni razgovori: 34%

Oni koji su se izjasnili da koriste društvene mreže, ovako su ih rangirali:
• Facebook: 60% • Instagram: 7%
• Twitter: 26% • Pinterest: 4%
• LinkedIn: 16% • Nijednu mrežu: 30%
• Google+: 9%


SPH MAGAZINI – INTEGRISANI MODEL

Singapore Press Holdings (medijska grupa koja posluje sa svim medijima, zapošljava preko 4.000 ljudi, od kojih 1.000 novinara i dosta dopisnika širom sveta), sa svojom divizijom magazina počela je proces transformacije tako što je postavila tri pitanja: Kome mi služimo? Ko je još na tržištu? I šta zaista mi iznosimo na sto? Partnerstvo sa oglašivačima u digitalnoj eri iniciralo je povezivanje printa i digitala sa fokusom na publiku, brend i sadržaj. SPH Magazini su razvili integrisano rešenje po kome se potrošač nalazi u centru, a oko njega su sa neutralnim pristupom raspoređena izdanja i platforme, u šta bivaju uključeni i događaji i istraživanja.
Na ovaj način, menadžment pokušava da proširi svoju baznu ponudu – decenije iskustva u printu, kako bi ga učinili intuitivnijim za čitaoce, dajući im mogućnost da dodirnu magazinski sadržaj, i dodajući na sve to nove ekspertize organizacije događaja i sprovođenja istraživanja.


DALLAS MORNIG NEWS SE FOKUSIRA NA „PROGRAMATIC“

Kao i mnoge druge novine u Americi, Dallas Morning News su se suočile sa rastućom konkurencijom u vidu online oglašivačkih mreža, koje postoje već niz godina. Ali pronalazak „programatic“ načina prodaje oglasnog prostora dovelo je do novih izazova u lokalnim sredinama. „Programatic“ tehnologija (primeri su: ad exchange, retargeting, shooping cart e-mails, dynamic optimisation, product recomendation) omogućila je oglašivačkim mrežama da postignu veliki broj visoko targetiranih poseta na sajtovima, što je postalo još važnije na nivou lokalnih sredina. Kao odgovor, Dallas Morning News je podigao „programatic“ na nivo alata koji može da se koristi na postojećoj bazi čitalaca. Upotrebom „programatic“ oglašivačke tehnologije za postavljanje oglašavanja namenjenog uskim ciljnim grupama na sajtu dallasnews.com i na nekoliko pažljivo izabranih sajtova trećih strana, kompanija je pokrila 96% online odraslih korisnika na tržištu Dallas-Fort Worth-a. Suština ovog pristupa je u tome da sa klijentima više ne pričamo o snazi naših novinskih brendova sa tradicojom od 130 godina, već o tome kako da im pomognemo da njihov biznis raste i da unaprede svoj ROI sa ulaganjem u oglašavanje. Na primer, ako medij radi sa prodavcima automobila na dostavi različitih poruka kupcima u svakoj od faza procesa kupovine, „programatic“ omogućava da se različiti oglasi plasiraju na pravom mestu u pravo vreme.


Copyright - Asocijacija medija - 2014.
arhiva.asmedi.org
info@asmedi.org

Članice-osnivači:
Adria Media Srbija; Akter Media Group d.o.o.; Alliance International Media; Attica Media Serbia; Europapress d.o.o.; NIP Fonet d.o.o.; Info Lokal Media Group; Kompanija Novosti AD; Kurir-info d.o.o.; Magyar Szo Lapkiado KFT;
Naše novine Info d.o.o.; Novi Magazin; NIP Nedeljnik d.o.o.; NIP Vranjske d.o.o.; Novinska agencija Beta Press d.o.o.;
Ringier - Axel Springer d.o.o.; Vreme d.o.o.
Ovaj email ste dobili jer se nalazite na mailing listi Asocijacije Medija.
Ukoliko ne želite više da primate ASMEDI Newsletter, možete se odjaviti ovde